UITRUSTING

Je voorbereiden op je werkplek: gebruikershandleiding voor fotografiestudenten

Wat zijn de best camera's, objectieven en printers voor fotografiestudenten die aan een stage of freelanceopdracht beginnen? Canon Ambassadors Nanna Navntoft en Yasmin Albatoul en Canon-experts Mike Burnhill en Suhaib Hussain geven hun advies.
Een vrouw loopt langs een witgeschilderde muur van een gebouw. Ze houdt haar jas met beide handen stevig om haar heen.

De Deense documentairefotograaf Nanna Navntoft is gespecialiseerd in het verkennen van actuele sociale kwesties door middel van haar gevoelige portretten. Ze fotografeert nu met een EOS R System-camera, vaak gecombineerd met een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, een van de drie essentiële RF-zoomobjectieven van Canon. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 45mm, 1/320 sec, f/2.8 en ISO100. © Nanna Navntoft

Als je een fotografiestudent bent, helpt werkervaring in de sector voordat je afstudeert je aan meer kansen op de arbeidsmarkt. Dit is een essentiële eerste stap voor een professionele carrière. Stageplekken, freelanceopdrachten en de ontwikkeling van persoonlijke projecten zijn geweldige manieren waardoor potentiële werkgevers je naam en werk kunnen onthouden.

Toen Canon Ambassador en documentaire- en redactiefotograaf Nanna Navntoft nog studeerde, werkte ze 18 maanden voor de Deense krant Politiken. Het verbaasde haar hoeveel pitches de redacteur elke dag in de mailbox vond. "Daardoor leerde ik hoe belangrijk het voor studenten is om een sterke, opvallende pitch te houden wanneer ze hun freelancefotoverhalen proberen te verkopen," zegt ze. "Het werk bij Politiken was heel belangrijk en ik zou nooit de fotograaf zijn geworden die ik nu ben zonder dit werk. Mijn redacteur Thomas Borberg heeft me enorm veel geleerd, net zoals de verschillende fotografen die bij de krant werkten."

Naast stages en professionele opdrachten is het volgens Nanna belangrijk dat je voor redactiewerk je eigen persoonlijke projecten blijft ontwikkelen en ze bij beeldredacteuren onder ogen brengt. "Ik adviseer studenten om naar zoveel mogelijk portfoliobeoordelingen te gaan, beschikbare beurzen aan te vragen en deel te nemen aan wedstrijden."

Yasmin Albatoul, een Canon Ambassador die etenswaren fotografeert voor grote merken, begon haar carrière toen ze als masterstudent klinische psychologie studeerde. Eerst maakte ze foto's van belangrijke evenementen op de universiteit en hier en daar trouwfoto's als freelancer. Daarna ging ze in haar thuisland Algerije aan de slag in een studio en specialiseerde ze zich in voedselfotografie.

"Het belangrijkste om werk binnen te halen, is je werk delen op sociale media," zegt ze. "Ik deelde bijna dagelijks foto's en kreeg klanten uit verschillende gebieden. Mijn advies voor studenten is: ga serieus aan de slag met je accounts op sociale netwerken. TikTok en Instagram zijn de twee belangrijkste platforms geworden om meer klanten en diverser werk binnen te halen."

Wanneer je de eerste stappen zet in de wereld van professionele fotografie, is het ook belangrijk dat je over de beste kit beschikt die jouw budget toestaat om je carrière op te starten. Hier geven Nanna en Yasmin, en productspecialisten Mike Burnhill en Suhaib Hussain van Canon, hun advies over apparatuur voor studenten die hun werkzame leven beginnen, ongeacht het budget, van de beste camera tot de beste objectieven en de beste printer.

Twee mensen bestuderen de achterkant van een Canon-camera.

Volg je een opleiding in fotografie of videografie?

Canon's Future Focus brengt fotografie- en filmstudenten in contact met professionals.
Een jonge vrouw in een witte blouse en blauwgroene hoofddoek houdt een Canon EOS R-camera vast.

Yasmin gebruikt een Canon EOS R System-camera om haar overheerlijke voedselfoto's voor commerciële klanten te maken. © Yasmin Albatoul

Gebakken lekkernijen in het geel en oranje, bedekt met schijfjes citroen en muntblaadjes, staan op een helderblauwe, houten tafel.

Wanneer Yasmin als freelancer aan het werk is, vindt ze het belangrijk om de meest recente apparatuur te gebruiken die je je maar kunt veroorloven, vanwege de technische voordelen. "Richt je op het maken van foto's van hoge kwaliteit, met veel details en nauwkeurigheid, zodat je klant blij is met het resultaat." Gefotografeerd door een Canon EOS R met een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/100 sec, f/8 en ISO200. © Yasmin Albatoul

De beste camera's voor fotografiestudenten

"Apparatuur is een van de belangrijkste zaken om over na te denken voordat je aan de slag gaat," zegt Yasmin. "Ik probeer altijd een camera in mijn bezit te hebben waarmee ik uitstekende resultaten kan behalen en daarmee dus meer klanten trek." Nanna voegt toe dat het verstandig is om apparatuur te kopen die zo toekomstbestendig mogelijk is. "Het is slim om een camera te kopen die al wat verder kijkt, en waarvan je weet dat je er een tijd gebruik van zal maken."

Als je op zoek bent naar een toekomstbestendig systeem, is de EOS R System van Canon ideaal. Niet alleen geeft de cameratechnologie je de flexibiliteit om te fotograferen met uitstekende prestaties bij weinig licht en snelle sluiterframesnelheden, maar je kunt ook eenvoudiger dan ooit overschakelen op video. "In de moderne markt is video een belangrijke factor voor mensen die in apparatuur willen investeren," legt Mike uit.

"Het is allang niet meer zo dat je kon worden aangenomen vanwege de sterke foto's in je portfolio; video is voor veel klanten nu bijna net zo belangrijk. Dus studenten die zowel sterke foto's als video's maken, hebben een grotere kans om er echt hun werk van te maken," voegt Mike toe. "Als je op zoek bent naar een stageplek of naar freelancewerk, is het ook essentieel dat je je eigen publiciteitsvideo's en korte clips voor sociale media maakt."

Handen die een Canon EOS RP-camera vasthouden. Op het variangle touchscreen is een man met een pet te zien.

De praktische, creatieve Canon EOS RP is het perfecte beginpunt om te profiteren van de voordelen die je krijgt als je in full-frame fotografeert.

Handen die een Canon EOS R6 vasthouden.

De snelheid, stabiliteit en ongekende beeldkwaliteit van de Canon EOS R6 met 20 Megapixel stellen studenten in staat om hun creativiteit echt de vrije loop te laten, of ze nu foto's of video's maken.

Canon EOS RP

De compacte, lichte en intuïtieve EOS RP is het instapmodel in Canon's serie met full-frame systeemcamera's. "Het is de goedkoopste en meest compacte van de EOS R System-modellen, maar de specificaties zijn vergelijkbaar met de Canon EOS 6D Mark II," gaat Mike verder. "Het geeft je toegang tot functies zoals Dual Pixel AF en focus-tracking, plus de full-frame sensor en volledige compatibiliteit met EF- en RF-objectieven."

Canon EOS R6

De volgende stap omhoog in de EOS R System full-frame-serie is de Canon EOS R6. "De EOS R6 heeft veel van dezelfde technologie als in de EOS R5, maar tegen een lagere prijs," legt Mike uit. "Het grootste verschil is de resolutie: geen 45, maar 20 Megapixel. Dat wordt echter gecompenseerd door de hoge ISO-prestaties en de mogelijkheid van de AF om zelfs bij weinig licht goed te werken. Vergeleken met de EOS RP krijg je ook verbeterde videoprestaties (je kunt 4K-video opnemen tot 60p) en functies voor het volgen van dieren en voertuigen." De EOS R6 is daarmee vooral handig wanneer je opnamen maakt bij weinig licht, van interieurdocumentaires en portretfotografie tot wildlife.

Handen die een Canon EOS R7-camera vasthouden.

De EOS R System APS-C Canon EOS R7 – de opvolger van Canon's EOS 7D-serie – is ideaal voor studenten die een systeemcamera willen gaan gebruiken en hun vaardigheden willen uitbreiden, maar die niet over het budget beschikken om op full-frame over te stappen.

Canon EOS R7

Mike zegt dat het ook handig kan zijn over de voordelen van een APS-C-camera na te denken. "Een sensor is wellicht het duurste onderdeel van een digitale camera. Dus als je een krap budget hebt, kun je voor een lagere prijs meer functies krijgen door een APS-C-camera te kiezen."

Canon's EOS R System APS-C EOS R7 biedt vele high-tech specificaties tegen een lagere prijs dan full-frame modellen. "Het biedt bijvoorbeeld," gaat Mike verder, "functies zoals opnamemogelijkheden in 15 fps, oversampled 4K-beeldmateriaal en een geavanceerd AF-systeem vergelijkbaar met het systeem van de Canon EOS R3, maar dan goedkoper en in een compactere behuizing.

"Door deze afmetingen kun je bovendien kortere en minder dure objectieven gebruiken; je hoeft geen 400mm-objectief te kopen, maar je kunt een 300mm- of 200mm-objectief gebruiken. Je hebt dat extra bereik dankzij de bijsnijdfactor."

Als je bijvoorbeeld de EOS R7 koppelt met het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, krijg je een prima equivalent van een 112-320mm-objectief op een full-frame camera.

Een bovenaanzicht van een tafel en snijplank vol ingrediënten en etenswaar, waaronder gehakte olijven, augurken en peperkorrels.

Het snelle 50mm primeobjectief dat Yasmin voor een groot deel van haar voedselfotografie gebruikt, geeft haar nauwkeurige controle over de bokeh op de achtergrond en de scherptediepte. Gefotografeerd met een Canon EOS R, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/100 sec, f/4 en ISO400. © Yasmin Albatoul

Een hoog glas met een vloeistof, ijs, fruit en een glazen rietje staat op een houten onderzetter, met daar omheen fruit en houten kommen.

De beeldstabilisatie in het EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief is handig als Yasmin geen statief bij zich heeft. "Ik probeer niet te veel uitrusting mee te nemen. Door de IS in de lens zie je niet dat de foto's vanuit de hand zijn gemaakt," zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS R, een Canon-vattingadapter EF- EOS R en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/4.5 en ISO400. © Yasmin Albatoul

De beste objectieven voor fotografiestudenten

"Wanneer je apparatuur kiest voor je stageplek of een freelanceopdracht, zijn objectieven net zo belangrijk als de camera," zegt Yasmin. "Ik raad ze altijd aan een objectief van goede kwaliteit te hebben die ze in vele verschillende situaties kunnen gebruiken en een tweede objectief dat aansluit op je specialisme."

Daar is Nanna het mee eens: "Als je voor een krant of tijdschrift werkt, is het handig om een heel goed allround zoomobjectief te hebben," zegt ze. "Voor dit soort werk ik gebruik ik ook graag vaste objectieven, zoals een 50mm- of 85mm-objectief, omdat ik betere foto's maak als ik rond kan lopen."

Twee jongens en een vrouw staan rondom een watertafel. De jongen in het midden dipt beide handen in het water en kijkt lachend naar de camera.

Het snelle en scherpe Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief dat Nanna voor deze opname heeft gebruikt, heeft een 5-stops Image Stabilizer en is een ideaal standaardzoomobjectief om diverse situaties vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 41mm, 1/200 sec, f/2.8 en ISO2500. © Nanna Navntoft

Fotograferen als een professional: de RF 'Trinity'-objectieven van Canon

Canon's RF-objectieven uit de L-serie zijn de investering meer dan waard omdat ze optische uitmuntendheid, snelheid en bedieningsgemak bieden en jarenlang meegaan, zelfs als je de camerabody bijwerkt. De 'drie-eenheid' van Canon van essentiële RF-objectieven (de RF 15-35mm F2.8L IS USM, RF 24-70mm F2.8L IS USM en RF 70-200mm F2.8L IS USM) biedt snelle diafragma's en is geschikt voor talloze onderwerpen.

Canon biedt echter ook objectieven met een diafragma van f/4. Deze hebben een vrijwel identieke brandpuntsafstand en zijn wellicht geschikter voor een studentenbudget: de Canon RF 14-35mm F4L IS USM, RF 24-105mm F4L IS USM en RF 70-200mm F4L IS USM. "Deze objectieven bieden dezelfde geavanceerde specificaties als de drie professionele zoomobjectieven, maar met een iets trager diafragma en een lagere prijs," zegt Mike.

"Als alternatief zijn een aantal van de snelle primeobjectieven ook goede objectieven voor stageplekken en freelancewerk. De Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM en RF 85mm F2 MACRO IS STM zijn echte klassiekers."

Een hand die een EOS R System-camera vasthoudt, met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-zoomobjectief is geschikt voor de brandpuntsafstanden groothoek, standaard en telefoto, dus het is een handig objectief voor tal van scenario's.

Het ultieme objectief: Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Als je je maar één objectief kunt veroorloven, raadt Mike de Canon RF 24-105mm F4L IS USM aan. "Het is een goed, multifunctioneel objectief; compact en lichtgewicht," zegt hij. "Het biedt een 5-stops Optical Image Stabilizer en is geoptimaliseerd met motoren die zo zijn ontworpen dat je vloeiend kunt scherpstellen, of je nu foto's of video's maakt."

Geprinte foto's op een bureau naast een computer, Canon PIXMA PRO-200-printer en een Canon-camera.

Nanna adviseert studenten om zowel een digitaal als een geprint portfolio aan te houden. "Het is leuk dat je je werk op je telefoon kunt laten zien, maar het is ook een goed idee om je werk te printen," zegt ze. "Alles draait erom een goede indruk te maken." © Magali Tarouca

De beste printers voor fotografiestudenten

Naast een digitaal portfolio van je werk, dat je op je telefoon, tablet of laptop kunt laten zien, komt je werk het beste naar voren door het op hoge kwaliteit te printen. "Het is zeker handig om een geprint portfolio bij je te houden, bijvoorbeeld als je een gesprek over je portfolio hebt of een vergadering hebt met een beeldredacteur," zegt Nanna.

Printexpert Suhaib van Canon zegt dat het printen van je foto's verschillende voordelen kent. "Door je foto's te printen, onderscheid je jezelf in een markt die is verzadigd met digitale beelden," zegt hij. "Het kan deuren openen die anders gesloten zouden blijven, zoals tentoonstellingen, wedstrijden en solliciteren voor specifieke banen.

Een fotografiestudent met een gele jas bestudeert een A3-afbeelding die werd geprint met een Canon imagePROGRAF PRO-300-printer, die naast haar op tafel staat.

Geef je geprinte portfolio een professionele uitstraling

Zelfs met een studentenbudget kun je jezelf onderscheiden met een geprinte portfolio waarin je fotografievaardigheden volledig tot hun recht komen.

"En wat belangrijker is, het helpt je je fotografievaardigheden te verbeteren. Je dient bijvoorbeeld prints in voor een verslag, waarbij sommige gebieden zijn overbelicht en er op het scherm best goed uitzien, maar die duidelijk opvallen als je de foto print." Als je foto's print, zie je deze tekortkomingen duidelijk en wordt je gestimuleerd om dit in toekomstige foto's te voorkomen.

Canon biedt een serie printers van hoge kwaliteit, afhankelijk van het beschikbare budget. Dit zijn drie aanbevelingen van Suhaib.

Een vrouw in een paarse trui zit op de rand van een bureau en houdt een A2-printje vast dat uit een Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer komt.

Een van de grote voordelen voor studenten die een geprint portfolio hebben is dat ze zich hiermee direct onderscheiden van anderen die alleen hun foto's op een scherm laten zien, aldus printexpert Suhaib. "Het is meteen een heel ander verhaal vergeleken met een digitaal plaatje dat je op je socials plaatst," zegt hij.

Canon PIXMA iP8750

De Canon PIXMA iP8750 is een A3-printer met een systeem op basis van zes kleuren in afzonderlijk vervangbare dye-inkttanks. "Dit model biedt prints van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs in de thuisomgeving," zegt Suhaib. "Het is vrijwel direct vanuit de doos te gebruiken; je kunt printen met elke software en je krijgt een goed resultaat."

Canon PIXMA PRO-200

"Als je op zoek bent naar een printer waarmee je meer controle krijgt over je uiteindelijke foto's, waaronder functies zoals kleurbeheer, papierprofielen en soft proofing, is de volgende stap de Canon PIXMA PRO-200," zegt Suhaib. Dit is ook een compacte A3-printer op basis van dye-inkt, maar gebruikt acht kleuren voor een breder kleurenspectrum. De printer heeft een LCD-scherm van 3 inch en je kunt je prints verfijnen voor optimale kwaliteit met behulp van Canon's plug-in Professional Print & Layout (PPL).

Canon imagePROGRAF PRO-300

"Voor een nog breder kleurenspectrum beschikt de Canon imagePROGRAF PRO-300 over 10 LUCIA PRO-pigmentinkten, waardoor deze printer ideaal is voor fine art-prints," legt Suhaib uit. "Het is ook geweldig voor printen in zwart-wit omdat er matzwarte inkt met hoge dichtheid wordt gebruikt."

Canon imagePROGRAF PRO-1000

Als je een ruimer budget hebt, is de Canon imagePROGRAF PRO-1000 een andere optie. Hiermee kun je tot A2-formaat printen en profiteer je van een geavanceerd duurzaam systeem met 12 pigmentinkten en de voordelen van PPL.

"De PRO-1000 is heel eenvoudig in het gebruik en de kwaliteit is uitstekend," zegt Nanna. "Als je persoonlijke budget niet toereikend is, raad ik studenten aan deze printer met drie of vier mensen te kopen en te delen. Op die manier profiteren ze allemaal van een heel goede printer waarmee je mooie prints voor je portfolio kunt maken, en waarmee je je eigen werk kunt printen en verkopen."

De kit die je kiest om aan een stage of freelanceopdracht te beginnen, hangt af van het werk dat je gaat doen en het beschikbare budget. Aan de hand van het bovenstaande advies zul je echter een goed onderbouwde keuze maken voor de apparatuur die je nodig hebt om werk te produceren waaruit je talent blijkt en waarmee je je carrière een prima start geeft.

Geschreven door David Clark


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro