STUDENT

Je voorbereiden voor werk: gebruikershandleiding voor fotografiestudenten

Wat is de beste Canon-apparatuur voor studenten om aan een stage of freelanceopdracht te beginnen? Twee Canon Ambassadors, plus drie Canon-experts, delen hun tips.
Een vrouw loopt langs een witgeschilderde muur van een gebouw. Ze houdt haar jas met beide handen stevig om haar heen.

De Deense documentairefotograaf Nanna Navntoft is gespecialiseerd in het verkennen van actuele sociale kwesties door middel van haar gevoelige portretten. Ze fotografeert nu met een EOS R System-camera, vaak gecombineerd met een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, een van de drie essentiële RF-zoomobjectieven van Canon. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 45mm, 1/320 sec, f/2.8 en ISO100. © Nanna Navntoft

Als je een fotografiestudent bent, helpt werkervaring in de sector voordat je afstudeert je aan meer kansen op de arbeidsmarkt. Dit is een essentiële eerste stap voor een professionele carrière. Stageplekken, freelanceopdrachten en de ontwikkeling van persoonlijke projecten zijn geweldige manieren waardoor potentiële werkgevers je naam en werk kunnen onthouden.

Toen Canon Ambassador en documentaire- en redactiefotograaf Nanna Navntoft nog studeerde, werkte ze 18 maanden voor de Deense krant Politiken. Het verbaasde haar hoeveel pitches de redacteur elke dag in de mailbox vond. "Daardoor leerde ik hoe belangrijk het voor studenten is om een sterke, opvallende pitch te houden wanneer ze hun freelancefotoverhalen proberen te verkopen," zegt ze. "Het werk bij Politiken was heel belangrijk en ik zou nooit de fotograaf zijn geworden die ik nu ben zonder dit werk. Mijn redacteur Thomas Borberg heeft me enorm veel geleerd, net zoals de verschillende fotografen die bij de krant werkten."

Naast stages en professionele opdrachten is het volgens Nanna belangrijk dat je voor redactiewerk je eigen persoonlijke projecten blijft ontwikkelen en ze bij beeldredacteuren onder ogen brengt. "Ik adviseer studenten om naar zoveel mogelijk portfoliobeoordelingen te gaan, beschikbare beurzen aan te vragen en deel te nemen aan wedstrijden."

Yasmin Albatoul, een Canon Ambassador die etenswaren fotografeert voor grote merken, begon haar carrière toen ze als masterstudent klinische psychologie studeerde. Eerst maakte ze foto's van belangrijke evenementen op de universiteit en hier en daar trouwfoto's als freelancer. Daarna ging ze in haar thuisland Algerije aan de slag in een studio en specialiseerde ze zich in voedselfotografie.

"Het belangrijkste om werk binnen te halen, is je werk delen op sociale media," zegt ze. "Ik deelde bijna dagelijks foto's en kreeg klanten uit verschillende gebieden. Mijn advies voor studenten is: ga serieus aan de slag met je accounts op sociale netwerken. TikTok en Instagram zijn de twee belangrijkste platforms geworden om meer klanten en diverser werk binnen te halen."

Sommige professionele fotografen wijzen erop dat sociaal netwerken voor- en nadelen heeft. Het is echter belangrijk je ervan bewust te zijn dat er op deze beide sociale platforms veel wordt gewerkt met video-content. Als je vandaag de dag afstudeert, heb je veel meer mogelijkheden en carrièrekansen als je zowel video als foto's van hoge kwaliteit kunt maken.

Twee mensen bestuderen de achterkant van een Canon-camera.

Volg je een opleiding in fotografie of videografie?

Canon's Future Focus brengt fotografie- en filmstudenten in contact met professionals.

Wanneer je de eerste stappen zet in de wereld van professionele beeldverwerking, of je je nu wilt richten op vooral foto's, video of beide, is het ook belangrijk dat je over de beste apparatuur beschikt die jouw budget toestaat om je carrière op te starten. Hier geven Nanna en Yasmin, plus Canon Product Specialists Mike Burnhill, Suhaib Hussain en Ram Sarup, tips voor apparatuur aan studenten die net aan het werk gaan, ongeacht hun budget.

De beste camera's voor fotografiestudenten
De beste objectieven voor fotografiestudenten
De beste printers voor fotografiestudenten
De goedkoopste videocamera's voor fotografiestudenten

Yasmin Albatoul, in een witte blouse en blauwgroene hoofddoek, houdt een Canon EOS R-camera vast.

Yasmin gebruikt een Canon EOS R System-camera om haar overheerlijke voedselfoto's voor commerciële klanten te maken. © Yasmin Albatoul

Een foto van Yasmin Albatoul van gebakken lekkernijen in het geel en oranje, bedekt met schijfjes citroen en muntblaadjes, op een helderblauwe, houten tafel.

Wanneer Yasmin als freelancer aan het werk is, vindt ze het belangrijk om de meest recente apparatuur te gebruiken die je je maar kunt veroorloven, vanwege de technische voordelen. "Richt je op het maken van foto's van hoge kwaliteit, met veel details en nauwkeurigheid, zodat je klant blij is met het resultaat." Gefotografeerd door een Canon EOS R met een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/100 sec, f/8 en ISO200. © Yasmin Albatoul

De beste camera's voor fotografiestudenten

"Apparatuur is een van de belangrijkste zaken om over na te denken voordat je aan de slag gaat," zegt Yasmin. "Ik probeer altijd een camera in mijn bezit te hebben waarmee ik uitstekende resultaten kan behalen en daarmee dus meer klanten trek." Nanna voegt toe dat het verstandig is om apparatuur te kopen die zo toekomstbestendig mogelijk is. "Het is slim om een camera te kopen die al wat verder kijkt, en waarvan je weet dat je er een tijd gebruik van zal maken."

Als je op zoek bent naar een toekomstbestendig systeem, is de EOS R-systeemcamera van Canon ideaal. De cameratechnologie geeft je niet alleen de flexibiliteit opnamen te maken met uitstekende prestaties bij weinig licht en snelle framerates, maar alle camera's in de serie hebben prima hybride mogelijkheden, waardoor je gemakkelijker dan ooit tevoren zowel video's als foto's maakt. "In de moderne markt is video een belangrijke factor voor mensen die in apparatuur willen investeren," legt Mike uit.

"Het is allang niet meer zo dat je kon worden aangenomen vanwege de sterke foto's in je portfolio; video is voor veel klanten nu bijna net zo belangrijk. Dus studenten die zowel sterke foto's als video's maken, hebben een grotere kans om er echt hun werk van te maken," voegt Mike toe. "Als je op zoek bent naar een stageplek of naar freelancewerk, is het ook essentieel dat je je eigen publiciteitsvideo's en korte clips voor sociale media maakt."

Handen die een Canon EOS R7-camera vasthouden.

De APS-C Canon EOS R7 – de opvolger van Canon's EOS 7D-serie – is ideaal voor studenten die een systeemcamera willen gaan gebruiken en hun vaardigheden willen uitbreiden, maar die niet over het budget beschikken om op full-frame over te stappen.

Canon EOS R7

"De sensor is wellicht het duurste onderdeel in een digitale camera. Dus als je een krap budget hebt, kun je voor een lagere prijs meer functies krijgen door een APS-C-camera te kiezen," legt Mike uit. De kleinere APS-C-sensor betekent dat de EOS R7 compacter en lichter is dan full-frame modellen, maar er is nog steeds sprake van hoge specificaties en uitstekende prestaties voor zowel foto's als video.

"Het biedt bijvoorbeeld," gaat Mike verder, "functies zoals mogelijkheden voor continue opnamen in 15 fps, oversampled 4K-video's en een geavanceerd systeem voor automatische scherpstelling vergelijkbaar met de Canon EOS R3, maar dan goedkoper en in een compactere body."

Ook is het bereik van je objectieven groter, omdat onderwerpen bij gelijke brandpuntsafstand meer van het frame vullen bij een APS-C-sensor dan bij een full-frame sensor. "Hierdoor kun je kortere en minder dure objectieven gebruiken," legt Mike uit, "je hoeft geen 400mm-objectief te kopen, maar je kunt een 300mm- of 200mm-objectief gebruiken. Je hebt dat extra bereik dankzij de bijsnijdfactor van de APS-C-sensor."

Als je bijvoorbeeld de EOS R7 koppelt met het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, krijg je een prima equivalent van een 112-320mm-objectief op een full-frame camera.

Een hand houdt een Canon EOS R8-camera vast. We zien de bovenkant van de camera met het objectief uitgeschoven en het variangle-touchscreen uitgevouwen.

Of je nu foto's of video's maakt, de full-frame Canon EOS R8 biedt de perfecte balans tussen prijs, prestaties en snelheid. Bovendien geeft de full-framesensor je video's een echte filmische look.

Canon EOS R8

Met de full-frame EOS R8 ga je een stap verder dan de APS-C-camera. Dit kan een goede investering voor je carrière zijn. Een full-frame sensor biedt over het algemeen een groter dynamisch bereik en ondiepere scherptediepte dan APS-C. "Dit betekent dat de EOS R8 geschikt is voor iedereen die een toekomst in portret-, landschaps- of architectuurfotografie overweegt, dankzij de grote framedekking en de mogelijkheid om foto's te maken met een geringe scherptediepte," zegt Mike.

De EOS R8 heeft een 24,2 Megapixel CMOS-sensor, Dual Pixel CMOS AF II en een snelheid voor continue opnamen van maximaal 40 fps, waardoor dit een goede keuze is voor evenementen en reportages. Ook is deze veelzijdig met een krachtige DIGIC X-beeldprocessor en een native ISO-bereik van maximaal ISO 102400, gecombineerd met Canon's intelligente autofocustechnologie waarmee het zelfs mogelijk is onderwerpen te volgen bij slecht licht, tot -6,5 EV. De EOS R8 maakt gebruik van de Optical Image Stabilizer in IS-objectieven bij het maken van foto's of video, met als extra Movie Digital IS voor video.

De EOS R8 beschikt ook over uitstekende videomogelijkheden die 4K-videobeelden produceren met framesnelheden tot 60p, oversampled van de 6K-sensor voor hogere kwaliteit. Ook kan deze opnamen maken met tot 180p in Full HD voor prachtige slow-motion beelden. Voor ambitieuze filmmakers zijn er professionele videofuncties, waaronder Canon Log 3, zebra’s en handmatige focus peaking. In feite, zo legt Mike uit, "biedt de EOS R8 videomogelijkheden die vergelijkbaar zijn met de EOS R6 Mark II, waardoor dit de ideale hybride camera is, ongeacht in welke richting je carrière zich ontwikkelt."

Een persoon houdt een Canon EOS R6 Mark II-camera op zichzelf gericht. Op het scherm aan de achterzijde is de opname te zien. Op de camera is een externe microfoon op de bovenkant bevestigd.

De Canon EOS R6 Mark II kan opnamen maken met tot 40 fps en heeft bovendien een 30fps RAW Burst-modus met optionele vastlegging vooraf wat een halve seconde aan opnamen bespaart voordat je de ontspanknop helemaal indrukt. Deze handige eigenschap betekent dat ambitieuze fotojournalisten veel beter belangrijke momenten kunnen vastleggen als ze zich voordoen.

Canon EOS R6 Mark II

As je een camera met optimale prestaties zoekt die je je hele carrière kunt gebruiken, is de EOS R6 Mark II een geweldige keuze. “De EOS R6 Mark II is een krachtpatser en is geschikt voor de behoeften van diverse studenten en anderen, van film- en documentairemakers tot fotojournalisten en iedereen die zich specialiseert op het gebied van wildlife of sport," zegt Mike.

De kernspecificaties van de EOS R6 Mark II en de EOS R8 lijken veel op elkaar, maar de EOS R8 is compacter en beter betaalbaar, terwijl de EOS R6 Mark II een aantal professionele eigenschappen heeft voor hogere fotografie- en video-eisen, waaronder een accu met een langere levensduur, twee kaartsleuven en professionele connectiviteitsopties zoals 5GHz Wi-Fi.

De EOS R6 Mark II heeft bovendien In-Body Image Stabilisation (IBIS) waardoor tot 8-stops stabilisatie met compatibele objectieven mogelijk is. Hierdoor is het mogelijk vanuit de hand opnamen met lange sluitertijden te maken en stabiele video's te filmen zonder statief of gimbal.

Voor verbeterde flexibiliteit en de beste beeldkwaliteit omvatten de geavanceerde videofuncties oversampled 4K 60p-video met volledige breedte, 6K ProRes RAW-opname via HDMI op een externe recorder en gelijktijdige proxy-opname naar een tweede kaart.

Ambitieuze professionals zoeken iets vergelijkbaars als het professionele model EOS R3: de EOS R6 Mark II presteert op veel gebieden net zo goed, maar kost ongeveer de helft minder.

Een opname van bovenaf van Yasmin Albatoul van een tafel en snijplank vol ingrediënten en etenswaar, waaronder gehakte olijven, augurken en peperkorrels.

Een snelle 50mm primeobjectief dat Yasmin voor een groot deel van haar voedselfotografie gebruikt, geeft haar nauwkeurige controle over de bokeh op de achtergrond en de scherptediepte. Gefotografeerd met een Canon EOS R, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/100 sec, f/4 en ISO400. © Yasmin Albatoul

Een hoog glas met een vloeistof, ijs, fruit en een glazen rietje staat op een houten onderzetter, met daar omheen fruit en houten kommen.

Het gebruik van een objectief met Optical Image Stabilizer is handig wanneer je geen statief hebt. "Ik probeer niet te veel uitrusting mee te nemen. Door de IS in de lens zie je niet dat de foto's vanuit de hand zijn gemaakt," zegt Yasmin. Gefotografeerd met een Canon EOS R, een Canon-vattingadapter EF- EOS R en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/4.5 en ISO400. © Yasmin Albatoul

De beste objectieven voor fotografiestudenten

"Wanneer je apparatuur kiest voor je stageplek of een freelanceopdracht, zijn objectieven net zo belangrijk als de camera," zegt Yasmin. "Ik raad ze altijd aan een objectief van goede kwaliteit te hebben die ze in vele verschillende situaties kunnen gebruiken en een tweede objectief dat aansluit op je specialisme."

Daar is Nanna het mee eens: "Als je voor een krant of tijdschrift werkt, is het handig om een heel goed allround zoomobjectief te hebben," zegt ze. "Voor dit soort werk ik gebruik ik ook graag vaste objectieven, zoals een 50mm- of 85mm-objectief, omdat ik betere foto's maak als ik rond kan lopen."

Een foto van Nanna Navntoft met twee jongens en een vrouw staande naast een watertafel. De jongen in het midden dipt beide handen in het water en kijkt lachend naar de camera.

Het snelle en scherpe Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief dat Nanna voor deze opname heeft gebruikt, heeft een 5-stops Image Stabilizer en is een ideaal standaardzoomobjectief om diverse situaties vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 41mm, 1/200 sec, f/2.8 en ISO2500. © Nanna Navntoft

Fotograferen als een professional: de RF 'Trinity'-objectieven van Canon

Canon's RF-objectieven uit de L-serie zijn de investering meer dan waard omdat ze optische uitmuntendheid, snelheid en bedieningsgemak bieden en jarenlang meegaan, zelfs als je de camerabody bijwerkt. De 'drie-eenheid' van Canon van essentiële RF-objectieven (de RF 15-35mm F2.8L IS USM, RF 24-70mm F2.8L IS USM en RF 70-200mm F2.8L IS USM) biedt snelle diafragma's en is geschikt voor talloze onderwerpen. Verder zijn sommige objectieven met name geschikt voor video-opnamen.

Canon biedt echter ook objectieven met een diafragma van f/4. Deze hebben een vrijwel identieke brandpuntsafstand en zijn wellicht geschikter voor een studentenbudget: de Canon RF 14-35mm F4L IS USM, RF 24-105mm F4L IS USM en RF 70-200mm F4L IS USM. "Deze objectieven bieden dezelfde geavanceerde specificaties als de drie professionele zoomobjectieven, maar met een iets trager diafragma en een lagere prijs," zegt Mike. Voor videowerk is de Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM een geweldige allrounder. Deze is ideaal voor het filmen van situaties waar je één objectief voor alles nodig hebt.

"Als alternatief zijn enkele van de snelle primeobjectieven ook goede objectieven voor stageplekken en freelancewerk," vervolgt Mike. "De Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM en RF 85mm F2 MACRO IS STM zijn echte klassiekers."

Een hand die een EOS R System-camera vasthoudt, met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-zoomobjectief is geschikt voor de brandpuntsafstanden groothoek, standaard en telefoto, dus het is een handig objectief voor tal van scenario's.

Het ultieme objectief: Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Als je je maar één objectief kunt veroorloven, raadt Mike de Canon RF 24-105mm F4L IS USM aan. "Het is een goed, multifunctioneel objectief, compact en lichtgewicht," zegt hij. "Het biedt een 5-stops Optical Image Stabilizer en is geoptimaliseerd met motoren die zo zijn ontworpen dat je vloeiend kunt scherpstellen, of je nu foto's of video's maakt."

Geprinte foto's op een bureau naast een computer, Canon PIXMA PRO-200-printer en een Canon-camera.

Nanna adviseert studenten om zowel een digitaal als een geprint portfolio aan te houden. "Het is leuk dat je je werk op je telefoon kunt laten zien, maar het is ook een goed idee om je werk te printen," zegt ze. "Alles draait erom een goede indruk te maken." © Magali Tarouca

De beste printers voor fotografiestudenten

Naast een digitaal portfolio van je werk, dat je op je telefoon, tablet of laptop kunt laten zien, komt je werk het beste naar voren door het op hoge kwaliteit te printen. "Het is zeker handig om een geprint portfolio bij je te houden, bijvoorbeeld als je een gesprek over je portfolio hebt of een vergadering hebt met een beeldredacteur," zegt Nanna.

Printexpert Suhaib van Canon zegt dat het printen van je foto's verschillende voordelen kent. "Door je foto's te printen, onderscheid je jezelf in een markt die is verzadigd met digitale beelden," zegt hij. "Het kan deuren openen die anders gesloten zouden blijven, zoals tentoonstellingen, wedstrijden en solliciteren voor specifieke banen.

Een fotografiestudent met een gele jas bestudeert een A3-afbeelding die werd geprint met een Canon imagePROGRAF PRO-300-printer, die naast haar op tafel staat.

Geef je geprinte portfolio een professionele uitstraling

Zelfs met een studentenbudget kun je jezelf onderscheiden met een geprinte portfolio waarin je fotografievaardigheden volledig tot hun recht komen.

"En wat belangrijker is, het helpt je je fotografievaardigheden te verbeteren. Je dient bijvoorbeeld prints in voor een verslag, waarbij sommige gebieden zijn overbelicht en er op het scherm best goed uitzien, maar die duidelijk opvallen als je de foto print." Als je foto's print, zie je deze tekortkomingen duidelijk en wordt je gestimuleerd om dit in toekomstige foto's te voorkomen.

Canon biedt een serie printers van hoge kwaliteit, afhankelijk van het beschikbare budget. Dit zijn vier aanbevelingen van Suhaib.

Een vrouw in een paarse trui zit op de rand van een bureau en houdt een A2-printje vast dat uit een Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer komt.

Een van de grote voordelen voor studenten die een geprint portfolio hebben is dat ze zich hiermee direct onderscheiden van anderen die alleen hun foto's op een scherm laten zien, aldus printexpert Suhaib. "Het is meteen een heel ander verhaal vergeleken met een digitaal plaatje dat je op je socials plaatst," zegt hij.

Canon PIXMA iP8750

De Canon PIXMA iP8750 is een A3-printer met een systeem op basis van zes kleuren in afzonderlijk vervangbare dye-inkttanks. "Dit model biedt prints van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs in de thuisomgeving," zegt Suhaib. "Het is vrijwel direct vanuit de doos te gebruiken; je kunt printen met elke software en je krijgt een goed resultaat."

Canon PIXMA PRO-200

"Als je op zoek bent naar een printer waarmee je meer controle krijgt over je uiteindelijke foto's, waaronder functies zoals kleurbeheer, papierprofielen en soft proofing, is de volgende stap de Canon PIXMA PRO-200," zegt Suhaib. Dit is ook een compacte A3-printer op basis van dye-inkt, maar gebruikt acht kleuren voor een breder kleurenspectrum. De printer heeft een LCD-scherm van 3 inch en je kunt je prints verfijnen voor optimale kwaliteit met behulp van Canon's plug-in Professional Print & Layout (PPL).

Canon imagePROGRAF PRO-300

"Voor een nog breder kleurenspectrum beschikt de Canon imagePROGRAF PRO-300 over 10 LUCIA PRO-pigmentinkten, waardoor deze printer ideaal is voor fine art-prints," legt Suhaib uit. "Het is ook geweldig voor printen in zwart-wit omdat er matzwarte inkt met hoge dichtheid wordt gebruikt."

Canon imagePROGRAF PRO-1000

Als je een ruimer budget hebt, is de Canon imagePROGRAF PRO-1000 een andere optie. Hiermee kun je tot A2-formaat printen en profiteer je van een geavanceerd duurzaam systeem met 12 pigmentinkten en de voordelen van PPL.

"De PRO-1000 is heel eenvoudig in het gebruik en de kwaliteit is uitstekend," zegt Nanna. "Als je persoonlijke budget niet toereikend is, raad ik studenten aan deze printer met drie of vier mensen te kopen en te delen. Op die manier profiteren ze allemaal van een heel goede printer waarmee je mooie prints voor je portfolio kunt maken, en waarmee je je eigen werk kunt printen en verkopen."

De kit die je kiest om aan een stage of freelanceopdracht te beginnen, hangt af van het werk dat je gaat doen en het beschikbare budget. Aan de hand van het bovenstaande advies zul je echter een goed onderbouwde keuze maken voor de apparatuur die je nodig hebt om werk te produceren waaruit je talent blijkt en waarmee je je carrière een prima start geeft.

Een persoon wordt scherp weergegeven in het LCD-scherm van een Canon EOS C70, en onscherp voor de camera.

"Voor gebruikers die overstappen van een spiegelreflexcamera of systeemcamera voor video, biedt de Canon EOS C70 een vertrouwd ontwerp terwijl er ook enkele van de nieuwste innovaties van Canon beschikbaar zijn," zegt Ram Sarup van Canon Europe. "Zelfs bij het compactere ontwerp biedt de 4K-camera met 120p-capaciteit diverse geavanceerde functies."

De goedkoopste videocamera's voor fotografiestudenten

Dat je kunt schakelen tussen foto's en video biedt je voordelen. Canon's hybride EOS R System-camera's krijgen steeds meer geavanceerde eigenschappen voor video, zoals Canon Log-profielen, focus-breathing-compensatie, handmatige focus peaking en zebra’s. Maar, zoals Ram Sarup van Canon Europe uitlegt, het Cinema EOS-assortiment kan nog meer bieden voor mensen die een toekomst in filmmaken nastreven.

"De Cinema EOS-serie is ontworpen voor een betere regeling van diverse parameters, zoals assistentiefuncties voor video, assistentietools voor handmatige scherpstelling, opnameflexibiliteit, uitgebreide connectiviteit en aanpassing, zowel met knoppen die de gebruiker kan toewijzen als met stabiliteitsopties," zegt hij.

Ze zijn ook voorzien van Cinema RAW Light waarmee het maximale dynamische bereik in aanzienlijk kleinere bestanden wordt vastgelegd, zodat je in post-productie een groter bereik hebt. "Deze veelzijdige, maar kleinere footprint zorgt voor enorme besparingen qua opslag en mediakosten, wat voor veel filmstudenten belangrijk is," voegt Ram toe.

Als je met name video-opnamen maakt maar ook de flexibiliteit wilt hebben voor het maken van foto's, overweeg dan het meest compacte Cinema EOS-model, de EOS R5 C waarmee je 8K RAW-video tot 60 fps en prachtige 45 Megapixel-foto's met ongelooflijke helderheid, een groot dynamisch bereik en weinig ruis kunt maken. Anders vind je hier onze beste opties voor de goedkoopste Cinema EOS-videocamera's voor studenten.

Canon EOS C70

Met 12-bits RAW-opnamen, een groot dynamisch bereik en snelle Dual Pixel CMOS AF breekt er met de EOS C70 een nieuw tijdperk aan voor het maken van films, waarbij het vertrouwde formaat en het gebruik als van een spiegelreflexcamera zullen worden gewaardeerd door filmers die op zoek zijn naar draagbaarheid. Door het compacte ontwerp kan deze probleemloos worden bevestigd op drones, helmen en voertuigen.

"De EOS C70 was de eerste Cinema EOS-camera die gebruikmaakte van de RF-vatting," zegt Ram. "Deze camera opende deuren voor de innovatieve ontwerpen en prestaties van RF-objectieven voor video. Zelfs bij het compacte ontwerp biedt de 4K EOS C70 met 120p-capaciteit diverse geavanceerde functies." Ook heeft deze een speciale modus en ontwerp voor verticale opnamen, ideaal voor iedereen die video's maakt voor sociale platforms.

Een persoon houdt bij het lopen in een bos een Canon EOS C200-camera in de hand.

“Doordat de professionele videograaf beschikt over een groot aantal flexibele functies, is de EOS C200 budgettair een prima keuze voor studenten met diverse productiebehoeften," zegt Ram. "Een van de belangrijkste eigenschappen, is het Cinema RAW Light-formaat dat een indrukwekkend dynamisch bereik voor zeer creatieve mogelijkheden biedt."

Canon EOS C200

Als je zover bent om te investeren in industriestandaard apparatuur die geschikt is voor diverse opnamescenario's, is de EOS C200 met Cinema RAW Light een aantrekkelijke keuze in de Cinema EOS-lijn. Deze biedt zeker waar voor je geld.

De EOS C200 is een all-in-one camera, met een scherm, greep en handvat, en ziet eruit als een camera speciaal voor video. "Voor sommigen is het traditionele, grotere ontwerp misschien niet ideaal voor run-and-gun-situaties, waar de EOS C70 mogelijk de beste oplossing is," zegt Ram. De EOS C200 is echter zeer flexibel en kan makkelijk worden aangepast. Ook kun je deze gebruiken met verschillende accessoires en aansluiten op kranen, gimbals en drones.

De EOS C200 combineert voor volledige flexibiliteit in post-productie opnamemogelijkheden met hoge framerate en 4K-opnamen tot 50 fps, en 1080p tot 120 fps, allemaal intern vastgelegd op CFast 2.0™-kaarten of betaalbare SD-kaarten. "De ingebouwde ND-filters (neutral density) bieden tot 10-stops regeling, voor het regelen van het licht in een opname, evenals de scherptediepte," voegt Ram toe.

De beste apparatuur voor studenten om aan een stage of freelanceopdracht te beginnen, hangt af van het werk dat ze gaan doen en het beschikbare budget. Aan de hand van het bovenstaande advies zul je echter een goed onderbouwde keuze maken voor de apparatuur die je nodig hebt om werk te produceren waaruit je talent blijkt en waarmee je je carrière een prima start geeft.

David Clark and Lauren Scott

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro