FASHION

Wanda Martin: de kunst van het printen

Hongaarse fashion- en portretfotografe Wanda Martin vertelt over het proces achter haar eerste solo-expositie en onthult hoe ze drie verschillende Canon-printers heeft gebruikt om de contrasterende aspecten van haar werk te laten zien.
Vier portretten aan een wand in een galerie. Het portret dat het dichtst bij de camera hangt, is van een lachend androgyn persoon met veel make-up.

Voor de belangrijkste foto's uit haar eerste solo-expositie gebruikte Wanda Martin haar professionele portret- en fashionfotografie als inspiratie. Ze hadden een formaat van 1 x 1,5 m en waren geprint met een Canon Colorado 1640 en aangebracht op pvc-platen. © Wanda Martin

Toen Canon Ambassador Wanda Martin werd gevraagd om haar eerste grote solo-expositie te organiseren in het historische Deák Palota in het centrum van Boedapest, Hongarije, besloot ze om hiervoor materiaal uit zowel haar professionele opdrachten als haar persoonlijke projecten te gebruiken.

Tot haar uiteindelijke selectie behoorde commercieel werk voor prominente klanten zoals Marc Jacobs en Vogue Italia, maar ook een reeks uiterst persoonlijke zelfportretten. Wanda wilde deze sterk uiteenlopende aspecten van haar werk een duidelijke identiteit geven en koos er daarom voor om drie verschillende Canon-printers te gebruiken: de Canon Colorado 1640, de Canon imagePROGRAF PRO-300 en de Canon PIXMA TS5350-serie.

"Ik sta vooral bekend als fashion- en portretfotograaf, maar ik heb een achtergrond in conceptuele en kunstfotografie", legt Wanda uit. "De afgelopen twee jaar heb ik meer tijd gehad om weer naar mijn roots te gaan en terug te kijken op mijn persoonlijke projecten. Zo kon ik een portfolio samenstellen dat aan het publiek kon worden getoond."

Een foto van een verwelkte roos op de titelpagina van een boek, gemaakt van bovenaf met een fisheye-objectief, naast een tweede pagina waarop met de hand geschreven tekst staat.

Wanda's expositie had de titel 'Songs of Innocence and Experience', geïnspireerd op de invloedrijke dichtbundel van de Engelse dichter William Blake, en bestond uit meer dan 30 prints, waaronder een aantal intieme collages in twee delen. © Wanda Martin

Een close-up van twee jonge mensen, met hun neuzen bijna tegen elkaar. Een van de twee heeft rood haar en de ander heeft kort bruin haar.

Wanda maakt haar meeste foto's met zoomobjectieven, waaronder deze foto die ze maakte voor haar veelgeprezen project genaamd 'Lovers'. "Met zoomobjectieven heb je vrijheid en kun je je beter concentreren op de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van je onderwerpen, en hoef je je niet druk te maken dat je van objectief moet wisselen", zegt ze. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM), ingesteld op 88mm, 1/125 sec, f/4 en ISO3200. © Wanda Martin

Een uitgebreid eerbetoon aan vrouwelijkheid

'Songs of Innocence and Experience', dat in december 2021 werd geopend, was gericht op de thema's liefde, vrouwelijkheid, seksualiteit en verbondenheid. De expositie bestond uit drie delen: grote prints van Wanda's professionele foto's, kleinere prints van foto's die ze had gemaakt voor haar Lovers-serie, en beelden uit haar zelfportretten/collageproject uit 2020.

"Wat ik vooral wilde laten zien en vieren waren de verschillende aspecten van vrouwelijkheid", vervolgt Wanda. "Ik wilde foto's kiezen waarin het ging om meer dan alleen een mooie vrouw in een leuke jurk. Ik wilde sterke, naïeve, ervaren, dappere, jonge, oude, zwangere en mannelijke vrouwen laten zien - en interessante personen bij wie de kijker zelf een voorstelling kon maken van hun verhaal. De fashionindustrie is aan het veranderen: imperfecties zijn mooi en echte mensen kunnen model worden. Zo kan ik mijn fashion- en portretfotografie combineren."

Wanda maakte veel van de foto's voor haar expositie met haar Canon EOS R6 en Canon EOS-1D X Mark III, die beide scherpe en hoogwaardige beeldbestanden opleveren die nodig zijn voor grootformaat prints. De expositieruimte was relatief klein, maar er was voldoende ruimte voor 12 grote prints, acht kleinere prints van 100 x 70 cm en een selectie zelfportretten die in een aparte, kleinere ruimte te zien waren.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Vier portretten op een wand in een galerie. Voor de wand staat een vrijstaand bord met een grote foto.

Sommige grootformaat prints van Wanda werden opgehangen aan een wand, terwijl andere op vrijstaande borden in de expositieruimte te zien waren. "Het was heel belangrijk om ze in grote formaten tentoon te stellen", vertelt Wanda. "Sommige foto's waren al eerder te zien geweest in tijdschriften of op mijn Instagram, maar nog nooit in zo'n groot formaat." © Wanda Martin

Grootformaat prints

Voor het gedeelte met haar professionele portretten en fashionfoto's besloot Wanda om prints van 1 x 1,5 m te gebruiken. "Mijn werk heeft een schilderachtige uitstraling: het is meestal een mix van romantische schoonheid, historische verwijzingen en een 'rock 'n' roll'-houding of onconventionele schoonheid", vertelt Wanda. "Ik wilde deze foto's in een heel groot formaat laten zien, zodat ze de kijkers deden denken aan de werken van de Oude Meesters."

Deze foto's werden geprint met een Canon Colorado 1640, een roll-to-roll 64-inch printer die beschikt over Canon's geavanceerde UVgel-technologie. "Het kleurengamma van de printer en de duurzaamheid van de UVgel-inkt waren heel belangrijke factoren – vooral de kleuren, omdat mijn kleurenspel een van de belangrijkste elementen van mijn fotografie is, samen met de manier waarop ik de kleuren vastleg", vertelt Wanda.

"De foto's waren al online te zien geweest, maar de mensen die ze tijdens de expositie zagen, waren verrast hoe anders ze eruit zagen als grote prints. Ze hadden zoiets van: 'Nu snappen we het!'"

Wanda gebruikte deze printer ook voor de prints van 100 x 70 cm uit haar Lovers-project, een reeks foto's waarmee ze de veelzijdigheid van de liefde viert door echte stellen te laten zien in hun persoonlijke omgeving. Alle foto's waren al geretoucheerd en bewerkt, en de meeste waren opgeslagen als TIFF-bestanden. Nadat ze had besloten welk formaat ze voor de uiteindelijke prints zou gebruiken, hoefde Wanda dus alleen nog maar het formaat aan te passen voordat ze ze printte.

Een selectie prints van zelfportretten en collages op een groot bord.

Een selectie van de zelfportretcollages van Wanda was tijdens de expositie te zien in een ruimte die toegankelijk was vanuit de grote hal. © Wanda Martin

Zelfportretten en collages

Wanda begon met het zelfportrettenproject tijdens de eerste corona-lockdown. Ze kreeg het idee hiervoor dankzij een inspirerende video die ze maakte voor Canon Europe, getiteld Keep on Creating. In deze video gaf ze tips voor het thuis maken van portretten, zelfportretten en stillevens. Nadat ze de video had gemaakt, maakte Wanda zelf honderden zelfportretten.

Haar fotografiestijl is gedeeltelijk geïnspireerd op 19e-eeuwse schilders zoals Rossetti en Millais, en op de schilder Vermeer uit de 17e eeuw. "Ik stond voor mijn camera en imiteerde beroemde schilderijen van vrouwen die bezweken aan liefdesverdriet", vertelt ze. "Ik had op dat moment zelf ook te maken met een gebroken relatie en het fotograferen werd een soort kunsttherapie."

Wanda maakte foto's van zichzelf en gebruikte daarbij de Canon Camera Connect-app, waarmee ze haar camera via haar smartphone kon bedienen. Ze printte deze foto's thuis met twee printers: de Canon imagePROGRAF PRO-300 en de Canon PIXMA TS5350. Ze combineerde deze prints met tekstfragmenten van sms-berichten van ex-partners of van Tinder-dates, samen met gescande alinea's met teksten uit haar favoriete boeken uit de 18e en 19e eeuw, zoals 'Het lijden van de jonge Werther' en 'Woeste Hoogten'. Op die manier zette ze ervaringen uit haar eigen leven naast het idee van geïdealiseerde liefde.

"Bij dit zelfportrettenproject ging het echt om experimenteren, verschillende instellingen uitproberen, spelen met verschillende fotoformaten voor de collages, op verschillende soorten papier waarop ik zelfs kon schilderen of bloemen op kon plakken", vertelt ze. "Ik ben helemaal weg van de geweldige, professionele beeldkwaliteit van de Canon imagePROGRAF PRO-300, het grote kleurengamma, de details in de schaduwen en hooglichten, en hoe nauwkeurig de kleuren worden geprint die ik op de computer instel", legt ze uit.

A black-and-white image shot with a fisheye lens of Canon Ambassador Wanda Martin looking down at the camera, her long hair falling around her shoulders.

Tijd voor reflectie: zelfportrettips

Compositie, verlichting, rekwisieten... Maak kennis met de kunst van zelfportretfotografie met Wanda Martin en Marina Karpiy.

"Maar het beste aan de Canon PIXMA TS5350 is dat ik, hoewel hij prachtige prints kan maken, soms ook een lagere kwaliteitsinstelling kon gebruiken. Dat deed ik om de perfecte kwaliteit van de foto's die ik met mijn Canon-camera's had gemaakt, te verminderen en de foto's ruis te geven en er vervaagder en analoger te laten uitzien."

Een foto van Wanda Martin is digitaal toegevoegd aan een foto van een openliggend boek met vier grote, gedroogde bloemen verspreid over de pagina's.

Wanda's zelfportretcollages zijn een mix van foto's, sms-berichten en andere elementen, zoals gedroogde bloemen. "Het idee van die gemengde techniek sprak me aan, omdat dit het contrast tussen oude, historische en moderne elementen laat zien", zegt ze. © Wanda Martin

Twee verschillende foto's van Wanda Martin naast elkaar, beide gemaakt met een fisheye-objectief. Rechts onder de foto staat met de hand geschreven tekst.

Meerdere portretten uit Wanda's expositie waren gemaakt met het Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief. "Toen ik tijdens de lockdown aan dit zelfportrettenproject werkte en iedereen thuis tussen vier muren zat, leek het ronde beeld dat je krijgt met een fisheye-objectief precies de juiste keuze, aangezien we allemaal in een soort 'vissenkom' zaten", legt ze uit. © Wanda Martin

Voor de collageprints die ze met de imagePROGRAF PRO-300 maakte, gebruikte Wanda Professional-papier van Canon, zoals Pro Luster, Pro Premium Matte en Premium Fine Art Smooth. "Ik houd vooral van semi-glanzend papier omdat mijn foto's hiermee een zachte glans krijgen en de kleuren er rijker en heel levendig uitzien", zegt ze.

Wanda gebruikt Canon's gratis Professional Print and Layout-software, die kan worden gebruikt in combinatie met andere beeldbewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Nadat ze een soft proof van de foto's had gedaan, zodat ze wist hoe de foto's er op bepaalde soorten papier uit zouden zien, selecteerde ze het juiste ICC-papierprofiel en bracht ze nog wat laatste wijzigingen in de uitvoer aan.

Bij het printen met de PIXMA TS5350 experimenteerde Wanda met verschillende media, waaronder oude kranten, papier waar ze thee of koffie overheen had gegoten, en pagina's uit boeken of oude notitieblokken. Ze bracht die vervolgens in lagen aan en plakte ze aan elkaar vast voor een gedeconstrueerd effect. De resulterende collages werden daarna gescand om zo nieuwe afbeeldingen te maken, die op hun beurt voor de expositie werden geprint met de Canon Colorado 1640.

Fashionfotografe Wanda Martin lacht naar een gast tijdens de opening van haar expositie in Boedapest.

De impact van haar prints was zo groot dat het zelfs voor bezoekers van de expositie die vertrouwd waren met het werk van Wanda's werk leek alsof ze ze voor het eerst zagen. En dat gold voor zowel de grootformaat als kleinere prints. Wanda (rechts) was ontzettend blij met deze reactie en hoopt nu om Songs of Innocence and Experience ook in Londen en Parijs tentoon te stellen. © Wanda Martin

Advies over printen en het voorbereiden van exposities

Een van de belangrijkste dingen die Wanda van haar expositie heeft geleerd, is de waarde die het tentoonstellen van fysieke prints van haar werk heeft en ze raadt anderen dan ook aan hetzelfde te doen. "Als je je foto's professioneel laat printen in een lab, probeer dan om daar tijdens het hele proces bij te zijn, zodat je de proofs kunt zien en feedback kunt geven", zegt ze. "Als je je foto's zelf print, kun je experimenteren met verschillende instellingen en allerlei soorten papier uitproberen om te zien welke het best zijn voor je foto's of het project. Het is ook een goed idee om te experimenteren met verschillende kleurprofielen."

En voor iedereen die bezig is met het voorbereiden van een expositie, voegt ze het volgende toe: "Ik vond het samenstellen van een expositie een stuk moeilijker dan ik had verwacht. Houd er rekening mee dat het erg veel tijd kost om alles voor te bereiden, van het samenstellen van het concept tot het selecteren van de uiteindelijke foto's, het printen en het ophangen van de resultaten. En doe vooral niet wat ik altijd doe: wachten tot het laatste moment!"

*Adobe, Lightroom en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

David Clark

De uitrusting van Wanda Martin

De belangrijkste apparatuur die professionals gebruiken om foto's te maken

De uitrusting van Wanda Martin met Canon-camera’s, -objectieven en een Speedlite.

Camera's

Canon EOS-1D X Mark III

Dit is de ultieme creatieve uitrusting met uitstekende prestaties bij weinig licht, deep learning-AF en 5,5K RAW-video. "Ik heb mijn Canon EOS-1D X Mark III een tijdje als hoofdcamera gebruikt voor mijn commerciële werk", vertelt Wanda. "Ik kan er ook bij weinig licht goede opnamen mee maken. En zelfs bij ISO6400 is de beeldkwaliteit uitstekend."

Canon EOS R6

De radicale EOS R6 beschikt over technologie waarmee je weer helemaal verliefd wordt op fotografie. Wanda: "De EOS R6 is mijn tweede camera. Hij is heel licht en in sommige gevallen is het ook heel handig dat je er geruisloos opnamen mee kunt maken."

Canon EOS 5D Mark II

Deze veelzijdige en robuuste camera is een voorganger van de Canon EOS 5D Mark IV waarmee je in elke situatie prachtige foto's kunt maken. "Ik heb hem nu al jaren en we hebben samen heel wat avonturen beleefd", zegt Wanda. "Tegenwoordig heb ik die in mijn uitrusting als back-upcamera, voor de zekerheid."

Lenzen

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

De EF 24-70mm f/2.8L II USM is het favoriete objectief van veel professionele fotografen en biedt uitstekende beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. "Ik werk graag snel, en dynamiek is voor mij een sleutelwoord", zegt Wanda. "Daarom geeft ik de voorkeur aan dit soort zoomobjectieven, omdat ik hiermee spontaner te werk kan gaan."

Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM

De EF 24-105mm f/4L IS II USM is een standaardzoomobjectief dat net dat beetje verder gaat. "Ik ben weg van de veelzijdigheid van een zoomobjectief", vertelt Wanda. "Je kunt je beter concentreren op bewegingen en gezichtsuitdrukkingen, en je hoeft je niet druk te maken dat je steeds van objectief moet wisselen."

Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM

Een veelzijdige fisheye zoomlens voor full-frame of cirkelvormig beeld. De EF 8-15mm f/4L Fisheye USM is onderdeel van Canon's hoogwaardige L-serie objectieven en levert een fantastische beeldkwaliteit, zelfs met zo'n grote beeldhoek.

Accessoires

Canon-vattingadapter EF-EOS R

Met de standaard vattingadapter kunnen EF-S- en EF-objectieven probleemloos op EOS R-camera's worden gebruikt. Fotografen die al een collectie EF-S- of EF-lenzen bezitten, kunnen investeren in het EOS R-systeem, want ze kunnen er zeker van zijn dat hun bestaande lenzen naar verwachting presteren.

Canon imagePROGRAF PRO-300

Een prachtig compacte professionele A3+-printer die alle kwaliteiten van de imagePROGRAF PRO-serie biedt, met steeds weer rijke, levendige en voortreffelijke prints van galeriekwaliteit.

Canon PIXMA TS5350-serie

Met een levendige connectiviteit van handpalm tot print is deze chique en compacte, 3-in-1 multifunctional ideaal voor knutselwerkjes en creaties - en de perfecte printpartner voor je smartphone.

Gerelateerde artikelen

 • Een zittende man houdt een grote print omhoog van een uil die laag over gras vliegt, en bestudeert deze. Op het bureau voor hem staat een Canon-printer.

  Artikel

  Het grotere plaatje: Canon-apparatuur voor grootformaat printen

  Wat heb je nodig om je eigen grootformaat fotoprints te maken, zodat ze de best mogelijke kwaliteit hebben en zo lang mogelijk meegaan? Jonas Classon doet een boekje open.

 • Een nachtopname van een vrouw in een zwarte avondjurk tussen de takken van een grote boom.

  ARTIKEL

  Fashionfotografie: je stijl verkopen

  Neem het advies van twee professionele fashionfotografes ter harte over hoe je je unieke creatieve visie vindt en deze verkoopt aan klanten.

 • Een portret van een vrouw met een groot, met zonnebloemen versierd afrokapsel.

  ARTIKEL

  Wat betekent body positivity voor fotografie?

  Er is steeds meer diversiteit in castings voor fashion- en beauty-fotoshoots. Het lijkt erop dat de industrie in positieve zin verandert. Twee fotografen en een plus-size model in gesprek.

 • ARTIKEL

  Een zine printen met de Canon PIXMA PRO-200

  Fashion- en portretfotograaf Evely Duis legt uit hoe ze met de Canon Pro-printer een met de hand gemaakte, persoonlijke zine heeft gemaakt.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro