ARTIKEL

Prints persoonlijk maken: Evely Duis over het met de hand maken van een zine

Ontdek hoe fashion- en portretfotografe Evely Duis een project over haar langdurige strijd met migraine omtoverde tot een prachtige zine met behulp van de Canon PIXMA PRO-200.
Twee voltooide pagina's van een zelfgeprinte zine – op de eerste pagina staat een jonge vrouw in een rode jurk, op de tweede een ondersteunende titel en tekst.

Canon Ambassador en fashion- en portretfotografe Evely Duis bracht een persoonlijk fotografieproject over haar voortdurende strijd tegen migraine tot leven met de Canon PIXMA PRO-200. Ze combineerde foto's en ondersteunende tekst om er een prachtige, met de hand gemaakte zine van te maken. © Evely Duis

De in Nederland geboren fashion- en portretfotografe Evely Duis is al zo lang ze zich kan herinneren creatief geweest. "Ik wil niet dat fotografie alleen maar mijn werk is", zegt ze, "ik wil dat het mijn passie is - iets waar ik mijn emoties in kwijt kan." De Canon Ambassador verfijnde haar artistieke talent met een bachelor in fotografie aan de Brusselse LUCA School of Arts en startte tegelijkertijd haar eigen studio op. "Daar leerde ik hoe ik meer emotie kon laten zien in mijn fotografie", zegt ze. "Niet alleen om een mooi plaatje te maken, maar juist hoe ik meer kan vertellen met mijn werk."

'Meer vertellen' is precies wat Evely heeft gedaan in haar nieuwste persoonlijke project, dat gaat over de verlammende migraine waar ze al vanaf haar elfde last van heeft en waarvoor ze nu dagelijks bètablokkers slikt om de frequentie van de aanvallen te verminderen. Na eerder een reeks foto's over dit onderwerp te hebben gemaakt, met talrijke zelfportretten, heeft zij nu haar foto's geprint om een zine te maken over leven met deze aandoening.

Evely legt hier uit hoe zij de professionele A3+/13-inch Canon PIXMA PRO-200-fotoprinter heeft gebruikt om haar idee te realiseren, terwijl Suhaib Hussain, printexpert en Product Manager van Canon Europe voor professionele printers en software, enkele van de bijzondere voordelen belicht van het gebruik van de PIXMA PRO-200 voor persoonlijke projecten.

Een geprinte pagina met foto's van jonge vrouwen in verschillende poses, die uit een Canon PIXMA PRO-200-printer komt.

Hoewel ze niet echt van plan was haar foto's te printen toen ze nog aan het fotograferen was, profiteerde Evely van de prachtige, grote bestanden die haar Canon EOS 5DS opleverde toen ze in haar eigen studio prints maakte met de Canon PIXMA PRO-200. © Evely Duis

Creativiteit sturen

Zoals veel fotografen over de hele wereld had Evely tijdens de Covid-19-pandemie te kampen met veel minder werk, maar haar creativiteit werd er niet door gehinderd. "Ik heb altijd van fashion gehouden, en toen ik na heel veel werk ineens zonder werk zat, wilde ik me met naaien gaan bezighouden", legt ze uit. "Ik begon rokken, jurken, broeken en tassen te maken, en mensen vonden ze geweldig."

Het in elkaar naaien van dingen voerde Evely terug naar haar tijd op de kunstacademie, toen ze met de hand gemaakte zines of fotoboeken maakte voor haar studie. Daardoor kwam ze op het idee om een zine te maken als persoonlijk project. "Persoonlijke projecten geven me de ruimte om mijn creativiteit te stimuleren", zegt ze. "Ik haal er altijd iets uit. Het migraineproject is een goed voorbeeld. Ik had geen idee wat ik ermee wilde doen, maar toen verscheen de Canon PIXMA PRO-200 en dacht ik: 'Wauw, dit zou een geweldig printproject zijn'. Ik vind het echt leuk om zines te maken om verhalen te vertellen."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"De PIXMA PRO-200 is erg compact voor een A3+-printer, dus het is niet moeilijk om er ruimte voor te maken in een drukke studio", zegt Suhaib. "Omdat het een printer met dye-inkt is in plaats van met pigment, zijn de printsnelheden zeer hoog en zijn de pagina's binnen enkele minuten volledig droog, zodat er geen tijd wordt verspild. De PIXMA PRO-200 gebruikt acht inkten en produceert levendige kleuren en diep zwart, wat niet alleen goed is voor de fotokwaliteit, maar ook voor scherpe tekst in een zine."

Een jonge vrouw in een geruite jurk houdt haar hoofd gepijnigd vast, haar haar bedekt een groot deel van haar gezicht.

Evelys foto's documenteren haar voortdurende strijd met migraine. "Je weet gewoon dat het niet zomaar hoofdpijn is", legt Evely uit. "Je kunt het niet gewoon negeren en doorgaan met je dag." Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/320 sec, f/1.6 en ISO100. © Evely Duis

Pillen en andere medicijnen neergelegd als stilleven, verspreid over een rode doek.

Naast zelfportretten bevat het project ook stillevens. Evely legde zorgvuldig voorwerpen neer, zoals medicatie, om te laten zien wat het betekent om regelmatig migraine te hebben en ermee om te gaan. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS en een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief, ingesteld op 34mm, 1/200 sec, f/8 en ISO100. © Evely Duis

De foto's maken

Evely is het wel gewend om voor de camera te staan, want ze maakt al zelfportretten zolang ze zich kan herinneren. "Ik fotografeer meestal met mijn Canon EOS 5DS, maar ik heb ook een Canon EOS R gebruikt voor een groot deel van het migraineproject, wat geweldig werkte voor de zelfportretten. Ik bereidde de scène voor met alle rekwisieten, regelde de belichting, bepaalde de compositie met mezelf in beeld, en gebruikte de ingebouwde Wi-Fi van de camera om alles op mijn mobiele telefoon te bekijken. Het is echt een makkelijke manier van werken en haalt al het vallen en opstaan weg.

"Ik gebruik mijn Canon EOS 5DS meestal met een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief [inmiddels opgevolgd door de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM], een Canon EF 85mm f/1.8 USM-objectief en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief", zegt ze. "Voor mij zijn de Canon EOS R5 en EOS R6 de toekomst. De manier waarop het autofocussysteem werkt in het hele kader is absoluut geweldig. Desondanks ben ik altijd heel blij geweest met mijn EOS 5DS – de details in de foto's die je ziet als je ze print, zijn echt onvoorstelbaar."

Canon Ambassador Joel Santos zit op de grond met foto's om zich heen die hij op een Canon PIXMA PRO-200 heeft geprint.

10 misverstanden over het printen van foto's

Canon Ambassador Joel Santos bespreekt welke misverstanden er bestaan over het printen van foto's en legt uit hoe hij schitterende prints maakt met de Canon PIXMA PRO-200.
Een jonge vrouw in een oranje jurk met haar rug naar de camera, die een telefoon achter haar rug houdt waar het licht fel op weerschijnt.

Deze foto verwijst naar de rol van licht als oorzaak van Evelys uitputtende migraineaanvallen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS en een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM), ingesteld op 35 mm, 1/200 sec, f/4 en ISO100. © Evely Duis

Een geprinte pagina uit een met de hand gemaakte zine met een cirkelvormige afbeelding van een jonge vrouw met haar rug naar de camera en ondersteunende tekst.

Evely vond het kiezen van papier voor haar zine een heel ander proces dan het kiezen van media voor gewone prints, vooral omdat ze dubbelzijdige pagina's wilde printen. "Ik heb uiteindelijk gekozen voor dubbelzijdig mat papier van Canon", zegt ze. "Het is een glad, mat papier dat prettig aanvoelt en ideaal is voor projecten zoals zines." © Evely Duis

De juiste printer en het juiste papier kiezen

Vroeger stuurde Evely haar foto's naar een lab om ze te laten printen, waardoor ze niet eerder keuzes hoefde te maken over printers, instellingen en papier. "De PIXMA PRO-200 gebruiken was voor mij echt een avontuur", zegt ze. "Het voelt als magie om zelf foto's te kunnen printen, om ze hier in mijn studio te maken. Het printen van elke foto voelt daardoor als een speciaal moment. Het is geweldig om foto's te kunnen manipuleren, instellingen te veranderen en verschillende papiersoorten te gebruiken om mijn foto's een andere look and feel te geven."

"Canon biedt een breed assortiment fotopapier en fine art-media, maar werkt ook nauw samen met toonaangevende papierproducenten als Canson en Hahnemühle zodat je kunt kiezen uit een breed scala aan media", voegt Suhaib toe. "Zo krijg je precies de look and feel die je wilt, dankzij direct beschikbare ICC-profielen voor nauwkeurigheid.

"Voor dubbelzijdige en zelfs gewone eenzijdige fotoprints is de nauwkeurigheid van het papiertransportsysteem van cruciaal belang", vervolgt hij. "De PIXMA PRO-200 heeft scheefstandcorrectie en automatisch inschuivende papiergeleiders aan de zijkant voor absolute nauwkeurigheid, zodat kosten en tijdverlies door printinvoerfouten kunnen worden vermeden."

Evely gebruikte de Canon Professional Print & Layout-software (PPL) om ervoor te zorgen dat haar uiteindelijke foto's er precies zo uitzagen als ze wilde. PPL werkt als zelfstandig programma en als plug-in voor Adobe® Lightroom® en Photoshop® en kan worden gebruikt om aangepaste lay-outs te maken van meerdere foto's op een enkele pagina. "Het is een indrukwekkende tool", zegt Suhaib. "Sommige fotografen zijn verbaasd over hoe handig het is, vooral omdat het een gratis programma is voor de nieuwste professionele fotoprinters van Canon. Een van de verbeteringen aan de Canon PIXMA PRO-200 is de verbeterde 'gamut mapping', waarmee het verschil tussen wat je op het scherm ziet en wat je print, wordt verkleind", legt hij uit. "PPL gaat nog een stap verder en maakt het mogelijk subtiele veranderingen in de kleurweergave aan te brengen en maakt de fijnafstelling van zwart-witprints in de modus voor zwart-witfoto's nog veelzijdiger, zodat je op elke papiersoort precies de uitstraling krijgt die je wilt."

Een vrouw die zorgvuldig pagina's van een met de hand gemaakte zine aan elkaar naait.

Toen alle elementen van haar zine op hun plaats zaten, naaide Evely de pagina's zorgvuldig aan elkaar, een vaardigheid die ze op de kunstacademie had geleerd. © Evely Duis

Een met de hand gemaakte zine op een tafel, opengeslagen op een pagina met een jonge vrouw die haar hand op haar hoofd houdt.

Het compacte formaat van de uiteindelijke zine en de ambachtelijke kwaliteit zorgen voor intimiteit, wat goed werkt gezien het onderwerp. © Evely Duis

De geprinte zine ontwerpen

Evely gebruikte de fotobewerkingssoftware Capture One voor het op afstand fotograferen met kabel in haar studio en Adobe Lightroom voor het sorteren, de RAW-bewerking en het aanbrengen van standaard aanpassingen aan haar foto's. Ze gebruikte Adobe Photoshop voor nauwkeurigere, gedetailleerdere bewerkingen en Lightroom voor het printen. Om de lay-out van tekst en afbeeldingen op de pagina's te ontwerpen, gebruikte Evely Adobe InDesign®.

Voor Evely maakte het met de hand maken altijd deel uit van het plan. "Ik wilde iets persoonlijks maken", zegt ze. "Het opmaken van de zine in Adobe InDesign en het vel voor vel als boekje printen is eigenlijk heel eenvoudig. Sommige pagina's hebben uitsparingen, dus de volgende stap was een scalpel pakken en die er letterlijk uitsnijden. Ik wilde een harde kaft voor de zine, dus die knipte ik uit kurkplaat en bekleedde die met een gekreukelde, zwarte omslag. Voor de rug maakte ik gaten over de volle lengte van de pagina's, zodat ik ze aan elkaar kon naaien. Je eindigt met iets dat echt uniek is.

"Ik heb erover nagedacht om grote prints te maken van mijn migraineproject met de Canon PIXMA PRO-200, zodat ik ooit een tentoonstelling kan houden", vertelt ze. "Misschien maak ik ook nog wel wat extra exemplaren als iemand ze wil kopen, maar dat is nooit het doel geweest. Het was een persoonlijk project, om mijn creativiteit een uitlaatklep te geven. Het migraineproject is voor mij heel speciaal, en het is prachtig dat ik dat met de PIXMA PRO-200 kon omzetten in iets tastbaars dat ik in mijn handen kan houden."

Matthew Richards

Evely Duis' uitrusting

Het belangrijkste materiaal dat professionals gebruiken om foto's te nemen

Evely Duis' kitbag containing Canon cameras and lenses.

Camera's

Canon EOS 5DS

Combineer de snelle, intuïtieve bediening van spiegelreflexcamera's met een 50,6MP-resolutie en leg de unieke details van elk moment perfect vast. "Deze camera geeft me de creatieve vrijheid om te doen wat ik wil met mijn werk", zegt Evely.

Canon EOS R

Deze baanbrekende systeemcamera heeft een full-frame 30,3 Megapixel sensor met indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF.

Objectieven

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

De opvolger van het objectief waar Evely de voorkeur aan geeft is een standaardzoomobjectief van professionele beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. "Ik kan snel overschakelen van een close-up portret naar een breder beeld", zegt Evely. "Ik krijg alles op beeld met dit objectief."

Canon EF 85mm f/1.8 USM

Door de korte tele-brandpuntsafstand, het grote maximale diafragma en de snelle autofocus is de EF 85mm f/1.8 USM het perfecte objectief voor elke portretfotograaf. Evely zegt: "Deze is geweldig voor close-up portretten en beautyfoto's. Ik vind de precisie en de scherptediepte geweldig."

Canon EF 50mm f/1.2L USM

Dankzij het ongelooflijke f/1.2 grootste diafragma, levert de supersnelle EF 50mm f/1.2L USM geweldige prestaties bij weinig licht. Een lens waarmee je nauwkeurige creatieve controle houdt over scherpstelling en scherptediepte.

Canon RF 50mm F1.2L USM

Het RF-objectief dat fotografische prestaties naar een ongekend hoog niveau tilt. Het objectief biedt superieure scherpte, meer creatieve vrijheid en buitengewone prestaties bij weinig licht.

Canon RF 85mm F1.2L USM

De RF 85mm F1.2L USM biedt ultieme creatieve mogelijkheden met EOS R-systeemcamera's voor prachtige, flatteuze portretten met haarscherpe beelden en uitstekende prestaties bij weinig licht.

Accessoires

Canon PIXMA PRO-200

De Canon PIXMA PRO-200 print in levendige kleuren en biedt veelzijdigheid en gebruiksgemak. Het is de ideale printer voor fotoliefhebbers en ambitieuze fotografen.

Dubbelzijdig mat papier van Canon

Deze veelzijdige media is ideaal voor hobbyisten en creatievelingen en perfect voor je eigen wenskaarten, scrapbooks of het maken van Creative Park-creaties. "Het is een glad, mat papier dat prettig aanvoelt en ideaal is voor projecten zoals zines", zegt Evely.

Gerelateerde artikelen

Get the newsletter

Click here to get inspiring stories and exciting news from Canon Europe Pro