ARTIKEL

Misverstanden over printen: 10 veelvoorkomende aannames worden weerlegd

Canon Ambassador Joel Santos bespreekt welke misverstanden er bestaan over het printen van foto's en legt uit hoe hij schitterende prints maakt met de Canon PIXMA PRO-200.
Canon Ambassador Joel Santos zit op de grond met foto's om zich heen die hij op een Canon PIXMA PRO-200 heeft geprint.

Voor gegarandeerd levendige en hoogwaardige prints raadt Canon Ambassador Joel Santos de Canon PIXMA PRO-200 aan. Ondanks de professionele kwaliteit neemt deze printer slechts weinig ruimte in beslag. © Magali Tarouca

Canon Ambassador Joel Santos heeft het druk. Als bekroonde fotograaf en filmmaker heeft hij de hele wereld rondgereisd, en hij heeft tot nu toe al meer dan 50 TV-documentaires gemaakt en geproduceerd. Daarnaast werkt hij in zijn thuisland Portugal ook als journalist en leraar en heeft hij negen boeken geschreven.

Joel maakt een punt van het printen van foto's. "Voor mij leeft een foto niet totdat hij wordt geprint," zegt hij. "Het voelt alsof een foto pas een ziel krijgt als hij op papier staat. Printen is de voltooiing en realisatie van de fotografische afbeelding. Op papier wordt het licht schitterend weerkaatst, waardoor het bekijken van een geprinte foto een hele andere ervaring biedt dan het bekijken van een foto op een scherm."

Tot zijn frustratie merkt Joel dat veel beginnende fotografen aan wie hij les geeft er tegenop zien om zelf prints te maken, omdat ze een verkeerd beeld van het printproces hebben. We spraken Joel tussen twee opdrachten door over zijn ervaringen met het maken van prints op de Canon PIXMA PRO-200. In dat gesprek weerlegt hij de meest voorkomende misverstanden over printen.

Fotograaf Joel Santos bewerkt een foto op zijn computer met de Canon Professional Print & Layout-software. Naast hem staan een camera en A3-printer van Canon.

Canon Professional Print & Layout-software bevat diverse opties voor soft-proofing en hard-proofing, dus je kunt ervoor zorgen dat je precies het gewenste resultaat krijgt voordat je een grote print op dure media maakt. © Magali Tarouca

Misverstand 1: een professionele printer is te duur in aanschaf en gebruik

"Fotografen geven veel geld uit aan de fantastische camera's en schitterende lenzen van Canon waarmee ze geweldige resultaten behalen. Vervolgens worden die foto's op Instagram gepost waar ze op een klein scherm en bij lage kwaliteit worden bekeken," zegt Joel. "Een printer als de Canon PIXMA PRO-200 kost een fractie van wat de meeste fotografen uitgeven aan één lens, dus zo duur is hij niet. De gebruikskosten vallen ook reuze mee, omdat je niet zoals bij kleinere printers een cartridge met drie kleuren hebt, maar een aparte cartridge voor elke inktkleur. Daardoor hoef je alleen de inkt die je ook daadwerkelijk gebruikt te vervangen."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Misverstand 2: ik heb niet genoeg ruimte voor een grootformaat printer

De Canon PIXMA PRO-200 is geschikt voor foto's op groot formaat (A3+) en zelfs voor panoramafoto's met een lengte tot 990 mm. Met deze printer kun je indrukwekkende fotoprints met ongelofelijke details maken, terwijl hij niet veel ruimte in beslag neemt. "Als je de printer niet gebruikt, kun je de invoer- en uitvoerlades inklappen, waardoor hij een stuk kleiner wordt," zegt Joel. "Het is een kleine printer, maar hij zit heel goed in elkaar en is prachtig afgewerkt. Wat ook heel fijn is, is dat hij weinig geluid maakt. Alles bij elkaar is het een printer waar je weinig last van hebt."

Een man bestudeert een staande print van een foto van de stratovulkaan Volcán de Fuego in Guatemala. Naast hem wordt op een Canon-printer nog een foto van de vulkaan geprint, maar dan liggend.

Joel is vooral onder de indruk van de extreem vloeiende gradaties tussen diepzwart en donkere kleuren, en de uitstekende weergave van subtiele structuren die door de Canon PIXMA PRO-200 worden geproduceerd. © Magali Tarouca

Een man gebruikt een tablet om de instellingen op zijn Canon-printer te controleren.

Het maken van prints met je eigen smartphone of ander apparaat is heel gemakkelijk met de Canon PRINT-app. © Magali Tarouca

Misverstand 3: het is onmogelijk om de kleuren zo te krijgen als ik ze wil

Schermen stralen licht uit en papier weerkaatst licht. Daardoor ziet een geprinte foto er nooit precies hetzelfde uit als op het scherm. Joel heeft gemerkt dat prints een beter resultaat geven dan zelfs de beste schermen, vooral bij donkere kleuren en zwarte tinten. "Ik heb 's ochtends vroeg en laat in de middag een paar foto's gemaakt in een Nigeriaanse moskee, waarop diep zwart overgaat in donkere kleuren," vertelt hij. "Op het scherm en zelfs bij veel printers zie je een harde overgang, maar bij de Canon PIXMA PRO-200 zijn de overgangen vloeiend en naadloos. Ook de structuur in de kleiwanden blijft ontzettend goed behouden, veel beter dan op een scherm. Ik heb ook mijn foto's van een nachtelijke uitbarsting van de stratovulkaan Volcán de Fuego in Guatemala tegen een donkerblauwe lucht geprint. Dat leverde hetzelfde goede resultaat op."

Misverstand 4: het printen van foto's is onhandig en kost veel tijd

Soms moet je je er echt toe zetten om te gaan printen: je moet achter je bureau gaan zitten en je computer opstarten. Joel pakt het anders aan. "Ik heb een hekel aan snoeren en kabels," zegt hij. "Bij mij moet alles wireless zijn en ik vind het heerlijk om foto's te printen vanaf mijn smartphone en tablet. De beste foto's sla ik op in de cloud en op verschillende servers, en zelfs op mijn telefoon en tablet. Dankzij de Canon PRINT-app heb ik vanaf een 'always on' apparaat dat ik altijd bij me heb toegang tot mijn foto's, en kan ik ze op mijn Canon PIXMA PRO-200 printen zonder dat ik achter mijn computer hoef te zitten."

Fotograaf Joel Santos past de instellingen op zijn Canon PIXMA PRO-200-printer aan.

De Canon PIXMA PRO-200 gebruikt dye-inkt voor vloeiende, hoogwaardige prints op glanzend papier. Zelfs prints zonder witrand zijn na het printen vrijwel meteen droog, omdat de inkt onder de bovenste laag wordt geabsorbeerd. © Magali Tarouca

Fotograaf Joel Santos bewondert een staande print van een foto van een vrouw in een Nigeriaanse moskee.

Joel vindt dat op een geprinte foto het licht heel mooi wordt weerkaatst, waardoor de kijker de foto met meer emoties ervaart vergeleken met een foto op een scherm. © Magali Tarouca

Misverstand 5: het is te ingewikkeld om goed te printen, en als ik het fout doe, kost dat veel geld

"Mensen zijn bang dat er iets misgaat en dat ze inkt en papier verspillen als de printer niet goed is ingesteld of als ze de verkeerde instellingen gebruiken, waardoor fouten veel geld kosten," zegt Joel. "Met de Canon PIXMA PRO-200 is er bij mij nog nooit iets misgegaan. De interface is ontzettend gebruiksvriendelijk: je kunt heel gemakkelijk de juiste papiersoort en het juiste papierformaat selecteren, zodat de kleurreproductie overeenkomt met wat er op het scherm te zien is. Al die dingetjes die mis kunnen gaan, vormen geen probleem meer. Als ik overschakel naar een andere papiersoort, ziet de printer dat en wordt er een waarschuwing op het ingebouwde scherm weergegeven. Het komt erop neer dat je evenwichtige, professionele resultaten kunt bereiken zonder dat het heel veel tijd of geld kost."

Fine art-foto's op de wanden van een galerie.

Zo kies je het juiste papier voor je fine art-prints

Wil je graag fine art-prints van tentoonstellingsniveau, maar weet je niet welk papier je moet kiezen? Een Canon Ambassador en twee experts delen hun advies.

Misverstand 6: ik snap niks van al die opties in de bewerkingssoftware

Joel gebruikt vaak Adobe® Lightroom® voor het bewerken en printen van zijn foto's. "De printmodule in Lightroom® is niet moeilijker te begrijpen dan de andere aspecten van de software," zegt hij. "Ik gebruik nu ook de plug-in Canon Professional Print & Layout voor Lightroom® en Photoshop®, waardoor het allemaal nog een stuk makkelijker wordt. Daarmee beschik je over opties voor soft-proofing, waarmee je kunt zien hoe het resultaat eruitziet op verschillende soorten fotopapier. Er is ook een functie voor hard-proofing, waarmee je verschillende kleine versies van een foto kunt maken op het papier dat je gebruikt. Daarna selecteer je de versie die je het beste vindt voor het maken van de definitieve grote print. Je kunt zelfs dingen als de lay-out aanpassen en een mooi kader toevoegen als passe-partout."

Een man past de printinstellingen op zijn computer aan. Op zijn scherm staat een foto van de stratovulkaan Volcán de Fuego in Guatemala.

De Canon PIXMA PRO-200 beschikt met acht verschillende inkten (cyaan, fotocyaan, magenta, fotomagenta, geel, zwart, grijs en lichtgrijs) over een indrukwekkend brede kleurruimte en zorgt ook dat zwart-witte fotoprints van zeer hoge kwaliteit zijn. © Magali Tarouca

Misverstand 7: de inkt droogt uit waardoor de printkoppen verstopt raken

"Ik ken mensen die maar heel af en toe een print maken, waardoor de inkt in de printkop uitdroogt," zegt Joel. "Dan moet je meermalen de reinigingsfunctie uitvoeren om de printkop schoon te maken, en dat kost inkt, tijd en geld. Bij een Canon-printer heb ik daar nog nooit last van gehad," vervolgt hij. "Het ontwerp en de fabricage zijn zo goed dat de spuitkoppen in de printkoppen nog nooit verstopt zijn geraakt, ook als ik de printer een paar weken niet heb gebruikt. In mijn ervaring is de Canon PIXMA PRO-200 uiterst betrouwbaar."

Misverstand 8: het scherper maken van foto's is ontzettend ingewikkeld en lukt eigenlijk nooit goed als je verschillende soorten papier gebruikt

"Hoeveel scherpstelling er nodig is, is afhankelijk van het soort papier dat je gebruikt: glad of gestructureerd," zegt Joel. "Het mooie is dat je op de Canon PIXMA PRO-200 alleen maar het printerprofiel hoeft te selecteren voor het papier dat je gebruikt, en dan gaat alles automatisch. Wanneer ik de foto op mijn scherm bekijk en bewerk, pas ik niet meer scherpstelling toe dan ik zelf nodig vind. Het printerprofiel zorgt automatisch voor de juiste vertaalslag naar het papier dat ik gebruik."

Een man is bezig om een foto op zijn computerscherm te printen met een Canon-printer en Canon-papier.

Er zijn printerprofielen beschikbaar voor een breed scala aan foto- en Fine Art-papiersoorten, dus met de Canon PIXMA PRO-200 krijg je altijd het beste resultaat. © Magali Tarouca

Misverstand 9: het resultaat wordt nooit zo goed als in een fotolab

Sommige fotografen denken dat ze een beter resultaat krijgen als ze hun foto's naar een fotolab sturen. Daar is Joel het niet mee eens. "Als je je foto's ergens heen stuurt, verlies je iets wat in mijn ogen heel belangrijk is. Het voordeel van digitaal fotograferen is dat je het gehele proces in de hand hebt: je kiest zelf de locatie, je bepaalt hoe je het beeld vastlegt, je selecteert de mooiste foto's die je vervolgens zelf bewerkt en print. Als je die laatste stap niet zelf doet, geef je een belangrijk deel van het creatieve proces uit handen. Je weet nooit wat je terugkrijgt van een lab en wat ze met je foto's doen, terwijl de printerprofielen van Canon zo nauwkeurig zijn dat je zeker weet dat je precies krijgt wat je wilt wanneer je zelf je foto's print."

Misverstand 10: er is een beperkte keuze in papiersoorten

"Canon heeft uitstekend fotopapier. De glanzende papiersoorten Pro Platinum A3+ en A4 zijn heel geschikt voor de Canon PIXMA PRO-200 en zorgen voor uiterst levendige prints. Sinds kort gebruik ik ook Hahnemühle Photo Luster (glad, zonder structuur met een zijdeglanzende afwerking) en Hahnemühle FineArt Baryta Satin (een subtiele structuur met een satijnglanzende afwerking). Dit zijn hele gevoelige en luxe Fine Art-media. Er zijn vele Fine Art-papiersoorten verkrijgbaar, niet alleen van Canon, maar ook van bedrijven zoals Hahnemühle en Canson. Al deze papiersoorten worden ondersteund door printerprofielen, waardoor je verzekerd bent van een nauwkeurig en betrouwbaar resultaat." Sterker nog: je hebt alleen maar meer mogelijkheden als je prints maakt met een printer als de PIXMA PRO-200. "Het is heel gemakkelijk om instellingen voor de papiersoorten en -formaten die je vaak gebruikt op te slaan in de printsoftware. Daardoor bespaar je tijd en maak je minder snel fouten," zegt Joel.

Matthew Richards

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN

  Hoe voorkom je 18 veelvoorkomende fouten bij het printen

  Haal alles uit je printer met tips van experts uit de branche om foto's exact te printen zoals je ze wilt hebben.

 • ARTIKEL

  Hoe je fotoprints voor een expositie voorbereidt

  Ontdek alles wat je moet weten over het printen voor een expositie, van papierkeuze tot profielen en proofing.

 • ARTIKEL

  6 tips om professioneel foto's te printen

  Canon Ambassador Clive Booth en Canon-printexpert Suhaib Hussain vertellen hoe je jouw eigen fotoprints van professionele kwaliteit kunt maken.

 • ARTIKEL

  Zes manieren waardoor je dankzij print een betere fotograaf wordt

  Door dieper in de wetenschap van het printen van foto's te duiken kun je je compositie verbeteren, je je bewustzijn van kleuren vergroten en meer - misschien wel zonder dat je je het realiseert, aldus Keith Cooper.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro