PRINTEN

14 veelvoorkomende fouten bij het printen en hoe je deze vermijdt

Foto's printen kan heel lonend zijn, maar kleine fouten kunnen het resultaat verknoeien, en tijd- en geldverlies tot gevolg hebben. Hier volgen tips om het meteen goed te doen.
Een PIXMA PRO-200-printer onder vier ingelijste foto's aan de muur.

Printerspecialisten Jay Sinclair en Suhaib Hussain geven je 14 tips om foto's precies te printen zoals je ze wilt hebben.

Het begrip 'WYSIWYG' (What You See Is What You Get) werd in de computertechniek bedacht om aan te geven dat hetgeen je op het computerscherm ziet, ook is wat je op papier krijgt als je gaat printen. Dat is nu min of meer standaard bij het printen van teksten, maar in het geval van fotografisch materiaal kan daarbij nogal wat verloren gaan.

Het goede nieuws is dat je met de huidige printers van Canon makkelijk fantastische prints kunt maken die een leven lang mooi blijven. Printerspecialist Jay Sinclair laat samen met Suhaib Hussain, Product Marketing Lead for Print van Canon Europe, zien hoe je veelvoorkomende valkuilen kunt vermijden en optimale kwaliteit kunt bereiken.

1. Niet-gekalibreerd beeldscherm en schermhelderheid

Het is essentieel om je beeldscherm te kalibreren om het gewenste printresultaat te behalen. Hierdoor worden kleuren en tinten nauwkeurig en consistent weergegeven, zodat je prints overeenkomen met wat je op het scherm ziet. "Sommige geavanceerde beeldschermen hebben een ingebouwde kalibratiefunctie, maar de meeste moeten met kalibratiegereedschap worden ingesteld", aldus Jay.

"Wanneer je een scherm koopt, is de helderheid meestal ingesteld op bijna 100%, wat over het algemeen te helder is voor printdoeleinden", legt hij uit. "Als je de helderheid van het scherm verlaagt krijg je zeker verbetering, maar dan nog zul je het scherm moeten kalibreren om de kleuren goed te krijgen.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een man wijst naar een computerscherm waarop een kleurenprofielkaart wordt weergegeven.

Om er zeker van te zijn dat je prints overeenkomen met wat je op het scherm ziet, zorg je er eerst voor dat je beeldscherm kleuren juist weergeeft. Dit doe je door het te kalibreren. Dit hoeft geen lang of ingewikkeld proces te zijn. Investeer in een betrouwbaar kalibratiehulpmiddel met software die je door het proces begeleidt.

Een man staat voor een scherm en geeft een presentatie over printen.

Sommige soorten fotopapier zijn nog vóór contact met inkt al wat geler of blauwer van kleur. Het is dan ook belangrijk dat je het juiste ICC-profiel kiest voor het papier dat je gebruikt. Hiermee worden de printinstellingen aangepast aan de kenmerken van het papier, zoals reflectiviteit, absorptievermogen en witpunt.

2. Onjuiste papierprofielen selecteren

Een ICC-profiel (International Color Consortium) bevat informatie waarmee een printer kleuren nauwkeurig kan reproduceren op een bepaald type papier. Het is dus belangrijk om het juiste ICC-profiel te selecteren bij het maken van een print. "Een ICC-profiel vertelt de printer in feite welk type papier je erin doet, welk type inkt ervoor nodig is en hoeveel inkt er op het papier moet komen om je foto te creëren, zegt Jay.

"Als je het verkeerde ICC-profiel selecteert, kan het resultaat er anders dan bedoeld uit komen te zien. Ook al heb je het scherm gekalibreerd en alle andere dingen goed gedaan, als je het verkeerde profiel selecteert, wordt je afbeelding niet geprint zoals je wilt."

3. Vergeten soft-proofing toe te passen op je afbeeldingen

Door soft-proofing op je afbeeldingen toe te passen met Canon's gratis PPL-plug-in (Professional Print & Layout) of PSP-plug-in (Print Studio Pro), kun je een voorbeeld bekijken van hoe je afbeelding eruit komt te zien op papier. "Als je geen soft-proof-controle uitvoert, bestaat de kans dat je beeld er flets uit komt te zien als je print op fine art- en mat papier", zegt Jay.

"Ook krijg je een waarschuwing als de printer een gewenste kleur niet kan printen. In principe zorgt soft-proofing ervoor dat je het papier voor het printen in kaart brengt, zodat je weet hoe het er precies uit komt te zien voordat je een afbeelding print."

Close-up van het display van een Canon imagePROGRAF-printer waarop het inktniveau kan worden afgelezen.

Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het is de moeite waard om te controleren of de inkt bijna op is. Je zou misschien denken dat een bepaalde kleur niet nodig is voor een bepaalde afbeelding, maar elke kleur wordt gemaakt door verschillende inktkleuren op het papier te mengen. Het kan zijn dat je de perfecte kleurweergave misloopt doordat er net niet meer genoeg inkt van de benodigde kleur is.

Een selectie van Canon Pro-fotopapier, waaronder Premium Matte, Pro Platinum en Fine Art Smooth.

Voor het printen op verschillende soorten papier zijn verschillende hoeveelheden en zelfs verschillende soorten inkt nodig. Je printer gebruikt fotozwarte inkt als je bijvoorbeeld print op glanzend fotopapier, fotopapier met satijnglans, of op bepaalde Fine Art-media zoals Baryta-papier, maar heeft matzwarte inkten nodig voor katoenen Fine Art-papier en de meeste papiersoorten met matglans, die inkt op een heel andere manier absorberen.

4. Het kiezen van de onjuiste voorgenomen weergave

Printers kunnen niet zo veel kleuren produceren als je met je camera hebt vastgelegd. Binnen een workflow met kleurbeheer kun je de instelling Voorgenomen weergave in het dialoogvenster Print gebruiken om de printer te laten weten hoe met kleuren moet worden omgegaan die buiten het afdrukbare bereik of kleurengamma vallen.

De instelling Perceptual (Perceptueel) is erop gericht de algehele visuele indruk van kleuren in beeldmateriaal te behouden. Hiermee worden kleuren die buiten het kleurengamma vallen of die zijn afgesneden, omgezet in overeenkomende printbare kleuren. Vervolgens worden de andere kleuren aangepast om de relatie tussen de kleuren te behouden.

De instelling Relative Colorimetric (Relatief colorimetrisch) zoekt voor kleuren buiten het spectrum de dichtstbijzijnde reproduceerbare kleuren van de printer, maar verandert kleuren binnen het kleurengamma niet. "Mogelijk krijg je iets minder verzadigde kleuren, maar de helderheidswaarden zijn het stabielst met deze voorgenomen weergave", aldus Jay. "Hierdoor is het de ideale keuze voor bijna-neutrale afbeeldingen en zwart-witafbeeldingen."

Een man bekijkt twee versies van hetzelfde beeld op een computerscherm als onderdeel van het soft-proofing-proces.

Soft-proofing geeft een voorbeeld van je print weer op het scherm, die je kunt vergelijken met het origineel en naar wens kunt aanpassen. Het is geen onfeilbare methode, omdat kleur op het scherm tot stand komt door verschillende kleuren licht te mengen; dit is additieve kleurmenging (wit ontstaat door alle kleuren op volledige intensiteit te mengen). Kleur op papier komt daarentegen tot stand door verschillende kleuren inkt te mengen; dit is subtractieve kleurmenging (door vermenging van alle kleuren op volledige intensiteit ontstaat een verzadigdere, diepere kleur zwart). Met een gekalibreerd scherm en de juiste printinstellingen (inclusief inkt en papiertype) is soft-proofing echter een handig hulpmiddel om te voorkomen dat je waardevolle inkt en papier verspilt met talloze testprints.

5. Problemen met software van concurrenten

Voor de best mogelijke uitvoerkwaliteit op printers uit de imagePROGRAF PRO-serie van Canon, gebruik je de Canon-plug-in PSP of PPL. "Deze programma's zijn door Canon ontwikkeld om het printproces eenvoudiger te maken", aldus Jay. "Canon biedt alle tools voor kleurbeheer, of het nu gaat om hard-proofing of soft-proofing.

"Printen via Adobe Lightroom of Adobe Photoshop kan tot problemen leiden. Er is niets mis met deze programma's op zich, maar het probleem is dat ze wat kleurbeheer betreft met de driver concurreren. Beide proberen de kleuren tegelijkertijd te beheren en hun eigen kleurverwerking toe te passen. Aangezien zowel PSP als PPL door Canon is ontworpen voor Canon-printers, zul je hier geen last van hebben en is het hele proces dus eenvoudiger." Verder: "Voor optimale kwaliteit en getrouwheid bij het printen vanaf een Mac, is het van belang om de print- en papiereigenschappen te selecteren via de Canon-driver en niet te vertrouwen op Apple AirPrint", voegt Suhaib toe.

Een vrouw staat achter een doos met originele Canon-inktcartridges en houdt een print in de hand.

Het is belangrijk om je realiseren dat je met inkt van andere fabrikanten misschien wel geld bespaart, maar dat dit anderzijds ten koste gaat van de kwaliteit van je prints. Niet-originele inkten kunnen verstopping van de spuitopeningen in de printkoppen veroorzaken en zo meer kwaad dan goed doen.

6. Niet-originele inkt gebruiken

Inkt kopen van andere fabrikanten lijkt aantrekkelijk om geld te besparen, maar Suhaib raadt het af. "Originele Canon LUCIA PRO-inkten worden samengesteld volgens de hoogste standaarden, om nauwkeurigheid en consistentie van toon- en kleurweergave te garanderen. Daarbij krijg je uitmuntende archiefkwaliteit, waardoor je erop kunt vertrouwen dat je prints een leven lang meegaan", zegt hij. "Ook voldoen ze aan een bepaalde zuiverheidsgraad, om het risico op verstopte spuitopeningen in de printkoppen te verkleinen. Al deze factoren kunnen ernstig in het gedrang komen met niet-originele inkt."

7. Onzorgvuldig omgaan met fotopapier

Natuurlijke oliën in de huid kunnen het oppervlak van foto- of fine art-papier vervuilen, dus is het beter om de printbare zijde vóór het printen niet aan te raken. Suhaib zegt dat het ook belangrijk is om na het printen rekening te houden met de droogtijd. "Bij foto's die op glanzend of zijdeglanzend papier worden geprint met dye-inkten, wordt de inkt snel geabsorbeerd onder een beschermende buitenste laag en is de print zo goed als droog zodra deze uit de printer komt. Dan nog is het beter om de printzijde pas aan te raken wanneer deze helemaal droog is.

"Pigmentinkten op alle soorten fotopapier of fine art-papier hebben veel langer nodig om te drogen en om vlekken te voorkomen, kun je die printzijde dus het beste een tijdje met rust laten. Als je foto's in een album of achter glas wilt hebben, kun je ze het beste eerst een nacht laten liggen zodat ze goed kunnen drogen."

Iemand bekijkt een aantal miniaturen dat is gemaakt met de optie Pattern Print (Patroonprinten) van de Canon-plug-in PPL (Professional Print & Layout).

Als je plug-ins en printers van Canon samen gebruikt, kan dat de printkwaliteit ten goede komen en meer voldoening geven. Hard-proofing met de PPL-optie Pattern Print (Patroonprinten) is een effectieve methode, omdat je via de voorbeeldweergaven kunt zien hoe de definitieve print wordt. Vervolgens kies je de look die je wilt.

8. Hard-proofing overslaan

Net als de opties voor soft-proofing, beveelt Suhaib hard-proofing aan met de optie Pattern Print (Patroonprinten) in PPL. "Op deze manier kun je een aantal verschillende kleine versies van je beeld maken op de media die je voor de uiteindelijke print wilt gebruiken, elk met een iets andere toonbehandeling en kleurweergave. Vervolgens kun je voor de uiteindelijke print de optie kiezen die je het mooist vindt. Dit werkt heel goed om de juiste look & feel te krijgen bij zowel kleurenfoto's met subtiele tinten als zwart-witfoto's met veel contrast, vooral op fine art-papier."

9. Printen voor de verkeerde lichtomstandigheden

Iets waar men vaak niet aan denkt, is de omgeving waar de print terechtkomt. "Bedenk of je print gaat worden bewonderd bij natuurlijk daglicht of bij kunstlicht, wat respectievelijk staat voor een relatief koele of warme kleurtemperatuur", zegt Suhaib. "Als je grote prints wilt, is het handig om eerst kleine hard-proofs te maken en deze te bekijken bij de uiteindelijke lichtbron, zodat je weet hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Dit kan vooral van belang zijn wanneer kleurnauwkeurigheid cruciaal is, bij genres als portret-, landschaps-, wildlife- en modefotografie."

Een man houdt een zwart-witfoto in zijn hand. Op het bureau naast hem staan een printer en een camera van Canon.

Benut de kleurenfuncties van je printer om kleurzwemen te voorkomen bij het printen van monochromatische beelden. Soms kan het gebruik van kleureninkten voor zwart-witfoto's voordelen opleveren, als je een subtiele tint wilt toevoegen. Als je absoluut geen kleurzweem wilt, kan het beter zijn om via het dialoogvenster van de printerdriver over te schakelen naar de printermodus voor grijstinten. Topprinters van Canon als de PIXMA PRO-200 en de imagePROGRAF PRO-300 bereiken een hogere getrouwheid bij het printen van zwart-witfoto's doordat ze meerdere zwart- en grijs-inktcartridges hebben.

10. Blunders in zwart-wit

Computerschermen en andere beeldschermen geven diep zwart niet altijd nauwkeurig weer, terwijl printers als de imagePROGRAF PRO-300 en de PRO-1000 van Canon op dit vlak van topklasse zijn. "Dit is vooral duidelijk wanneer je fine art-papier als Canon Fine Art Smooth en Fine Art Rough gebruikt", zegt Suhaib. "Ga niet af op soft-proofing bij het printen van zwart-witfoto's met een dramatisch effect, maar maak een aantal kleine testprints op het gewenste papier om te checken hoe het eindresultaat eruit komt te zien."

Een langs het water lopende jaguar wordt gefotografeerd met het regenwoud op de achtergrond.

Printen met het einddoel in gedachten

Ontdek hoe natuurfotograaf Thorsten Milse foto's van wildlife voor het WWF tot leven bracht in de tentoonstelling Survivor met behulp van de Canon imagePROGRAF PRO-6000 grootformaat printer.

11. Foto's overdreven scherp maken

Suhaib adviseert om op te passen voor al te enthousiast gebruik van 'onscherp masker' en andere verscherpingstools. "Deze tools kunnen je foto er kraakhelder uit laten zien op het scherm. Maar bij het printen wordt er een veel hogere resolutie gebruikt en komen er fijne details en texturen tevoorschijn zonder dat je al te veel hoeft te verscherpen", legt hij uit. "Als je je foto's te veel verscherpt, kan dit een averechts effect hebben op de beeldkwaliteit en bovendien ongewenste beeldruis veroorzaken in bijvoorbeeld luchten, waterpartijen en gladde oppervlakken. Ik zou ook willen zeggen dat het printen van je foto's helpt om ze kritisch te bekijken en dat je daardoor een betere fotograaf wordt."

Twee handen met een foto zonder witranden waarop een appel te zien is die in witte verf is gedoopt en daarnaast nog twee prints van hetzelfde beeld en een Canon PIXMA-printer.

De optie printen zonder witrand wordt vaak gebruikt voor het printen van foto's van verschillende formaten en maakt het mogelijk om tot aan de randen van het papier te printen, zodat die geen witte rand hebben.

12. Ongewenste witranden printen

Vroeger kregen foto's op mat en fine art-papier altijd een witte rand. "Printen zonder witrand kon alleen op glanzend en zijdeglanzend fotopapier", zegt Suhaib. "Een aantal van de nieuwste Canon-printers, waaronder de PIXMA PRO-200 en de imagePROGRAF PRO-300, heeft echter ultraprecies papiertransport waardoor je nu ook op mat en fine art-papier kunt printen zonder witrand en je dus alleen nog witte randen krijgt wanneer je ze echt wilt."

Een Canon imagePROGRAF PRO-300 print een foto van een berg met een waterpartij op de voorgrond.

Het is essentieel dat het papier recht in de printer wordt ingevoerd. Scheeftrekken doet de printkwaliteit geen goed en kan op foto's zonder witranden heel zichtbaar zijn. Daarom is het heel belangrijk om altijd de papiergeleiders in de invoerlade af te stellen en ze tegen de randen van het papier te schuiven. Enkele van Canon's nieuwste printers, waaronder de PIXMA PRO-200 en de imagePROGRAF PRO-300 (afgebeeld) zijn uitgerust met een mechanisme om scheeftrekken tegen te gaan en de precisie van het papiertransportsysteem te verhogen. Dit is een van de redenen waarom deze printers randloos kunnen printen op mat fotopapier en fine art-media.

13. Genoegen nemen met minder precisie

Inkjetprinten is een zeer exacte technologie en een uiterst nauwkeurig proces. Voor de hoogste nauwkeurigheid adviseert Suhaib het gebruik van de driverfunctie Print Head Alignment (Printkop uitlijnen). "Doe dit bij het installeren van een nieuwe printer en nogmaals wanneer de printer van de ene plek naar de andere is verplaatst. Het is verstandig dit om de paar maanden te herhalen, ook als de printer niet is verplaatst."

Een hand die de printkop van een Canon-printer vervangt.

"De FINE-printkoppen van Canon zijn goed beschermd tegen verstoppingen, aangezien de technologie ervoor zorgt dat verstopte spuitopeningen automatisch worden gedetecteerd en er zo nodig wordt overgeschakeld naar een andere printkop", legt Suhaib uit.

14. De spuitopeningen niet controleren

Hoewel de printkoppen van Canon zijn beschermd tegen verstoppingen, benadrukt Suhaib dat het de moeite waard is om de spuitopeningen te controleren door een testpatroon te printen. "Het is goed om de spuitopeningen eens in de zoveel tijd te controleren via de driver, vooral als je - relatief dure - grote prints maakt. Als het testpatroon vage lijnen vertoont, gebruik je de reinigingsfunctie en print je het testpatroon opnieuw", zegt Suhaib.

Geschreven door Matthew Richards


Adobe, Lightroom en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro