ARTIKEL

De beste printsoftware voor professionele fotografen

Vooraanstaand bruidsfotograaf Sanjay Jogia weet hoe krachtig prints kunnen zijn. In dit artikel onthult hij de beste software voor het maken van buitengewone prints.
Fotograaf Sanjay Jogia kijkt naar een foto die is geprint op een Canon imagePROGRAF PRO-300. Op het bureau vóór de printer liggen verschillende andere prints.

Voor bruidsfotograaf Sanjay Jogia is zijn werk pas klaar als zijn klanten een print in handen hebben. Hij gebruikt verschillende software, waaronder Canon's gratis Professional Print & Layout, om de beste resultaten te boeken.

Elke fotograaf wil ook op papier mooie resultaten behalen. Dat is zeker hoe Canon Ambassador Sanjay Jogia, die samen met zijn vrouw Roshni Eye Jogia Photography runt, erover denkt. Hij heeft tot nu toe negen awards gewonnen in WPPI's jaarlijkse printwedstrijd en kreeg onlangs een beurs toegekend van het British Institute of Professional Photography (BIPP): de eerste keer in zes jaar dat deze aan een bruidsfotograaf is toegekend. De beurs werd toegekend op basis van een serie prints die Sanjay had gemaakt met de Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer. Hij gebruikte verschillende software om de ultieme printkwaliteit te bereiken voor foto's die hij op zijn Canon EOS R5- en Canon EOS-1D X-camera had gemaakt.

Sanjay vindt dat printen de onmisbare laatste stap in het fotografieproces is en dat het cruciaal is om het goed te doen. "Printen dwingt je om je hele benadering van fotograferen op een kritische manier te bekijken, op een technischere en bredere manier", zegt hij. "Ik ben ervan overtuigd dat het het beste is om de dingen al op de camera goed te doen, in plaats van te veel op bewerken te vertrouwen. Wanneer je opnamen maakt met printen in het achterhoofd, ga je veel meer kijken naar technische factoren, zoals hooglichten en schaduwen, kleurbalans enzovoort. Op computerschermen kunnen afbeeldingen er erg mooi uitzien, maar voor mij is het de print die er echt toe doet. Wanneer je een foto print voor een klant, moet die echt perfect zijn. Het is het eindproduct. Het digitale bestand is maar het eerste deel van een driedelig proces."

In dit artikel deelt Sanjay zijn kennis op het gebied van de beste professionele fotoprintsoftware. Verder geven ook Suhaib Hussain, Canon Europe Product Marketing Lead, en Marvin-Lee Roy, internationale verkoopmanager bij DINAX, hun inzichten op dit vlak. Hun advies loopt uiteen van Canon's gratis software Digital Photo Professional (DPP) en Professional Print & Layout (PPL) tot Adobe® Lightroom® en Adobe Photoshop® en de specialistische DINAX Mirage-software.

Een foto van een jonge vrouw in traditionele Indiase bruidskleding die wordt weergegeven in Canon Professional Print & Layout-software.

Met een gekalibreerde monitor geven de tools voor soft-proofing in PPL een nauwkeurige voorvertoning van hoe de foto er op bepaald papier uitziet. Hier bekijkt Sanjay hoe een foto eruitziet wanneer hij deze print op Canson® Infinity Baryta Photographique 310.

Beste gratis professionele printsoftware: Canon Digital Photo Professional (DPP) en Professional Print & Layout (PPL)

Sanjay vindt Canon's gratis DPP-software vooral nuttig om alles uit RAW-bestanden te halen, met name wanneer je een camera gebruikt die Dual Pixel RAW (DPRAW) aankan.

"DPP maakt DPRAW-aanpassingen mogelijk, zodat je het scherpstelpunt nauwkeurig kunt verfijnen", legt printspecialist van Canon Europe Suhaib Hussain uit. "Het biedt je de ruimte om micro-aanpassingen te maken aan het scherpstelpunt, zodat het specifiek op het oog valt, in plaats van op bijvoorbeeld de wenkbrauw. Dat is op zichzelf al nuttig, maar als je vervolgens dat bestand in PPL opent, past het verscherping toe op basis van het nieuwe scherpstelpunt, in plaats van de hele afbeelding te verscherpen met een op contrast gebaseerd algoritme. Dit wordt 'intelligente verscherping' genoemd, omdat onscherpe gebieden onscherp blijven en de afbeelding door het algehele effect realistischer lijkt — volgens sommigen meer driedimensionaal."

Sanjay denkt dat PPL ook heel handig kan zijn voor fotografen die net met printen beginnen. "Veel van de fotografen die ik spreek, zien er tegenop om hun eigen afbeeldingen te gaan printen. Dat begrijp ik heel goed. Toen ik net begon, leken kleurbeheer en andere technische aspecten wel een andere taal. PPL maakt printen heel gemakkelijk en toegankelijk, zonder dat je al kennis van de technische kant hoeft te hebben. Je kunt in een handomdraai printaanpassingen maken. Het programma is erg eenvoudig en helemaal niet afschrikwekkend. Het is ook heel handig voor soft-proofing en hard-proofing vanwege voorvertoningen op het scherm en testprints, zodat je zeker weet dat je precies de gewenste resultaten krijgt."

Door te soft-proofen in PPL, krijg je een nauwkeurige weergave op het scherm van hoe de print eruit gaat zien op basis van het ICC-profiel van je papier, mits je een gekalibreerde monitor gebruikt. "De Pattern Print-functie gaat nog verder", legt Suhaib uit. "De functie maakt een soort overzicht met verschillende versies van dezelfde foto die iets van elkaar verschillen qua helderheid, contrast en kleurweergave. Je kunt de Pattern Print in de echte lichtomstandigheden bekijken en kiezen welke versie je het beste vindt voordat je de uiteindelijke print maakt. Dat kan je veel tijd en geld besparen, vooral wanneer je prints op groot formaat gaat maken. Je kunt zelfs de Pattern Print aan je klanten laten zien, zodat zij kunnen kiezen welke versie hun voorkeur heeft voor de uiteindelijke print."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een foto van het bovenste deel van het gezicht van een jonge vrouw die wordt weergegeven in Adobe Lightroom. Er zijn ook verschillende drop-downmenu's open op het scherm.

Sanjay gebruikt Adobe Lightroom om zijn assets te beheren en voor het leeuwendeel van de RAW-verwerking, omdat hij het gemakkelijk vindt om voorinstellingen te maken en filters te gebruiken.

Een foto van een jonge vrouw in traditionele Indiase bruidskleding die wordt weergegeven in Adobe Photoshop.

Het opschonen van kleuren is voor Sanjay een belangrijk onderdeel van het printproces. Hij gebruikt Adobe Photoshop om het cyaan in rood- en geeltinten wat terug te brengen om huidtinten er op hun best te laten uitzien.

Beste allround professionele printsoftware: Adobe Lightroom en Adobe Photoshop

Sanjay gebruikt Adobe Lightroom voor RAW-verwerking, zodat hij voorinstellingen kan maken en gebruiken en al zijn assets kan beheren. Vervolgens opent hij de foto in Adobe Photoshop om hem te retoucheren en te verscherpen en om ruis te reduceren. "Ik print nooit in Lightroom", legt hij uit. "Ik print een foto pas als hij helemaal af is, en ik doe alle afwerking in Photoshop. Lightroom is mijn digitale doka, Photoshop is mijn printlab."

"Mijn ervaring is dat het opschonen van kleuren erg belangrijk kan zijn", vervolgt Sanjay. "De meeste mensen realiseren zich niet hoe smoezelig bepaalde kleuren zijn, vooral in de rood- en geeltinten, totdat ze een opgeschoonde foto zien. Ik probeer altijd huidtinten er wat gezonder, warmer en aantrekkelijker te laten uitzien. Ik begin door wat cyaan uit de rood- en geeltinten te halen, en de huid begint te stralen."

"Natuurlijk kun je hier te ver mee gaan, dus gebruik ik soft-proofing met het juiste ICC-profiel voor het papier dat ik ga gebruiken om te controleren of alles er goed uitziet." Sanjay gebruikt hiervoor graag PPL als plug-in rechtstreeks vanuit Lightroom en Photoshop, in plaats van als los programma.

Suhaib voegt toe: "Naast de Pattern Print-optie heb je verschillende lay-outtools waarmee je eenvoudig verschillende randen kunt selecteren en meerdere printformaten op hetzelfde vel kunt maken, of je nu een printer met velinvoer zoals de Canon imagePROGRAF PRO-300 of PRO-1000 gebruikt, of een groter apparaat met rollen zoals de Canon imagePROGRAF PRO-2100."

Een foto van een vrouw met een strohoedje in een tuin.

Zes manieren om meer uit je foto's te halen met DPP

Digital Photo Professional, de RAW-processor en beeldbewerker van Canon, kan meer voor je foto's doen dan je denkt. Ontdek zes redenen om DPP te gebruiken.
Een foto van de silhouetten van een stel onder een hoek van 90° die wordt weergegeven in DINAX Mirage-software, met aan de linkerkant een drop-downmenu met verschillende papiersoorten.

De gekalibreerde monitor en het gebruik van ICC-profielen in Mirage zorgen ervoor dat Sanjay erg onder de indruk is van de nauwkeurigheid waarmee deze software fotoprints op het scherm voorvertoont. Voor deze foto gebruikt hij een profiel voor Canson Rag Photographique 310-papier. Hierover zegt hij: "Wat je op het scherm ziet, is ook echt wat je krijgt in de uiteindelijke print."

Beste geavanceerde professionele printsoftware: DINAX Mirage

DINAX produceert al sinds 1993 geoptimaliseerde, professionele inkjetprints voor kunst en beperkte oplagen. Het ontwikkelen van een softwareprogramma voor professionele fotografen was een logische vervolgstap, aldus Marvin-Lee Roy, internationale verkoopmanager bij DINAX. DINAX Mirage is nu bij de vierde generatie aanbeland. Net als PPL is het beschikbaar als een los programma en als plug-in voor Adobe-fotosoftware.

"Hoogtepunten van het programma zijn de eenvoudige weergave van kleuren die buiten het spectrum vallen, een directe en zeer nauwkeurige voorvertoning van prints voor veel verschillende soorten papier en fine art-papier met ICC-profielen, eenvoudige herhaalbare instellingen voor afzonderlijke prints en het toevoegen van logo's of watermerken zonder dat je ze in Photoshop hoeft te maken", vertelt Marvin-Lee. "Voor grotere printers met rolinvoer biedt het ook opties om het printen van meerdere afbeeldingen van verschillende formaten te optimaliseren, voor eenvoudiger uitsnijden of om papier te besparen."

Sanjay heeft Mirage gebruikt om de prints in te dienen voor zijn recente BIPP-beurs. "Ik ben gek op het programma en het is heel snel en gebruiksvriendelijk. Ook is het superbetrouwbaar en biedt het resultaten van consistente kwaliteit", zegt hij. "Ik wou dat ik er eerder van had gehoord."

"Ik kan razendsnel testen welke afbeeldingen er het beste uitzien op verschillende soorten papier met voorvertoningen op het scherm die zijn gebaseerd op ICC-profielen. Nog iets wat heel goed werkt, is dat je voorinstellingen voor verschillende papiersoorten kunt maken. Dat is heel handig, want je kunt gemakkelijk iets missen in de instellingen wat betreft variaties die je wel of niet nodig hebt. Maar zodra je de juiste balans hebt gevonden voor wat een bepaalde papiersoort nodig heeft en wat jij zelf mooi vindt, kun je gewoon een voorinstelling maken en klaar is Kees. Het maakt het hele proces sneller en voorkomt fouten. De software is erg intuïtief en ik ben echt fan van de op ICC gebaseerde voorvertoning van prints, die ontzettend nauwkeurig is. Wat je op het scherm ziet, is ook echt wat je krijgt in de uiteindelijke print."

Een foto van de silhouetten van een stel onder een hoek van 90° die wordt weergegeven in DINAX Mirage. De lichamen van het stel zijn helder rood om weer te geven dat de kleuren buiten het spectrum vallen.

Waarschuwingen voor kleuren die buiten het spectrum vallen, zijn heel duidelijk in DINAX Mirage. Sanjay vindt het heel gemakkelijk om met de software problematische kleuren terug te brengen naar de beoogde kleurruimte, zodat streepvorming in gebieden met subtiele kleurgradaties wordt voorkomen.

Sanjay vindt dat DINAX Mirage ook uitstekend werkt bij het vermijden van kleuren die buiten het spectrum vallen. "Kleuren die niet kunnen worden gereproduceerd door een specifieke combinatie van printer en papier, worden heel duidelijk weergegeven, en je kunt kleuren heel gemakkelijk terugbrengen in de printbare kleurruimte, rechtstreeks in Mirage en als onderdeel van de printopdracht", legt hij uit. "Dat betekent dat je niet terug hoeft te gaan naar Photoshop om wijzigingen aan te brengen in een afbeelding die je al had bewerkt. Mirage waarschuwt veel eerder voor kleuren die buiten het spectrum vallen dan Photoshop, en dat helpt echt om streepvorming te voorkomen in gebieden met subtiele kleurgradaties. En nog beter: je kunt de instellingen voor die specifieke print archiveren. Als je in de toekomst meer kopieën wilt maken, kun je gewoon de printopdracht laden in Mirage, compleet met alle bijbehorende instellingen, en je bent klaar."

In de toekomst wil Sanjay graag experimenteren met grotere printers met rolinvoer, zoals de Canon imagePROGRAF PRO-2100. Volgens hem kan Mirage veel meer dan PPL wat betreft het printen van meerdere foto's in één taak, op een rol papier, wat de uitsnijdtijd of de hoeveelheid gebruikt papier beperkt. De software biedt zelfs op de imagePROGRAF PRO-1000 de mogelijkheid om meerdere kleinere prints op één A2-vel te maken.

Matthew Richards

*Adobe, Lightroom en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro