ARTICLE

Zes manieren om het beste uit je foto's te halen met DPP

A photo of a woman wearing a straw hat in a garden, with the foreground bokeh being adjusted in DPP.
Met de gratis Digital Photo Professional-software van Canon kun je fantastische dingen doen met opnamen die zijn gemaakt met Dual Pixel RAW, een bestandsindeling die wordt ondersteund op camera's van Canon, zoals de Canon EOS 5D Mark IV en de Canon EOS R5. Denk bijvoorbeeld aan het maken van kleine aanpassingen aan de positie van maximale scherpte en verschuivende gebieden van bokeh in de opname.

Nabewerking is een integraal onderdeel van de workflows van veel professionele fotografen - en een onmisbare stap als je RAW-opnamen maakt - maar krijg je wel de beste resultaten? De eigen software voor RAW-verwerking en fotobewerking van Canon, Digital Photo Professional (DPP), is gratis en capabeler dan je misschien denkt.

Waarom zou je DPP gebruiken? DPP is de ideale RAW-processor omdat deze speciaal is ontwikkeld voor bestanden van Canon-camera's, met optimale ondersteuning voor Canon-functies als Picture Styles, Auto Lighting Optimizer en lensaberratiecorrecties. Dit is waarschijnlijk het meest merkbaar als je RAW-opnamen maakt met de Monochrome Picture Style: open je het bestand met andere software, dan wordt het geopend als kleurenopname. Je kunt de Picture Style natuurlijk ook in DPP verwijderen, veranderen of vervangen door een andere, maar het is belangrijk om te weten dat andere RAW-processors, hoewel ze hun eigen benaderingen kunnen toepassen, jouw beeldinstellingen niet begrijpen - dat geldt bijvoorbeeld voor de aangepaste witbalans, geavanceerde ruisonderdrukking en andere instellingen. Ze worden gewoon niet toegepast zoals je ze had bedoeld.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Als je je afbeelding wilt verfijnen, biedt DPP nog steeds voordelen ten opzichte van veel populaire RAW-processors van derden. DPP beschikt bijvoorbeeld over exclusieve geavanceerde functies, zoals het hulpmiddel Depth Compositing (Dieptecompositie) voor focus stacking, een reeks opnamen combineren tot één opname met een grotere scherptediepte, zodat er meer scherp is, of het nu gaat om een macro-onderwerp of een landschap. Als je een camera hebt gebruikt die Dual Pixel RAW kan opnemen, kan DPP de DPRAW-dieptekaart interpreteren en kleine aanpassingen aanbrengen in de positie van de maximale scherpte. Waar je met andere software de instellingen van je ‘vorige conversie’ kunt toepassen op het volgende RAW-bestand dat je opent, kun je met DPP aangepaste sets met aanpassingen opslaan als Recipes (Recepten), met zo veel of zo weinig instellingen als je wilt. Die kun je dan op elk gewenst moment op andere opnamen toepassen.

Hier bekijken we een aantal belangrijke functies in DPP, en geven we je advies over hoe je met DPP het beste uit je opnamen kunt halen. DPP wordt regelmatig bijgewerkt om nieuwe camera's en functies van Canon te ondersteunen. Zoek dus de nieuwste versie en download deze om het beste uit je opnamen te halen.

A picture of two men at the footplate of a steam locomotive, in colour and in mono in DPP.
Als je opnamen maakt in zwart-wit, of zelfs op die manier composities maakt in de EVF van full-frame Canon EOS R-systeemcamera's, dan is de mogelijkheid van DPP om met de Picture Styles van de camera te werken een ongelofelijk krachtige functie – software van derden negeert namelijk de instellingen van metadata en geeft je niet wat je wilde.
DPP’s Copy Recipe window, showing the settings that can be included in the Recipe or not included.
Als je één foto hebt die precies goed is, kun je met DPP heel eenvoudig dezelfde instellingen toepassen op andere foto's in dezelfde of een andere sessie: sla je bundel met aanpassingen op als Recipe (Recept) en pas ze met één klik toe. Ga naar het menu Edit (Bewerken) en selecteer Copy selected recipe settings (Geselecteerde recept-instellingen kopiëren). Op deze manier kun je precies aangeven welke aanpassingen in het Recipe (Recept) moeten worden opgenomen.

1. Werken met nieuwe bestandsindelingen

De Canon EOS-1D X Mark III, die in januari 2020 op de markt kwam, introduceerde de HEIF-beeldindeling. Deze indeling heeft een groter dynamisch bereik en een breder kleurengamma dan JPEG, en is bovendien compatibel met de nieuwste HDR-schermen op mobiele apparaten, monitoren en HDTV's.

A macro shot showing the inside of a yellow poppy with dew droplets on the petals.

Focus stacking gebruiken om de scherptediepte te vergroten

Drie Canon-fotografen, die foto's maken van macro tot landschap, leggen uit hoe je met focus stacking meer van het hele beeld scherp krijgt.

Als je een opname maakt met HEIF, worden afbeeldingsbestanden, zoals JPEG's, in de camera verwerkt. "HEIF-bestanden zijn ongeveer hetzelfde als JPEG-bestanden, maar met 10-bits data, dus met een groter dynamisch bereik. Ze kunnen meer worden gepusht zonder dat er posterisatie optreedt", aldus Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe.

Met de Canon HEVC-codec, een gratis download, kun je HEIF-bestanden bewerken in DPP en zelfs RAW-bestanden opslaan als HEIF's.

Een nieuwe HDR-monitor met hoge helderheid, idealiter met ondersteuning voor de brede Rec. 2020-kleurruimte, biedt je de beste ervaring met het uitgebreide gamma en de vloeiendere gradaties in de lichte gebieden van HEIF-bestanden. Maar als je zo'n scherm niet hebt, kan DPP het effect op oudere monitoren (SDR-monitoren, zoals ze nu worden genoemd) effectief simuleren.

An interior shot with a warm colour cast being corrected in DPP.
DPP beschikt over een reeks krachtige hulpmiddelen voor het corrigeren van kleurzwemen, van snelle fixes met één klik tot nauwkeurige aanpassing van de kleurtemperatuur en geavanceerde kleurbalansinstellingen.

2. Kleurzwemen verwijderen

Als je een kleurzweem in je afbeeldingen wilt corrigeren, is een eenvoudige en zeer effectieve methode om de zweem te neutraliseren met het witbalanspipetje beschikbaar in zowel het palet Basic (Basis) als het palet Tone Adjustment (Tint aanpassen). Selecteer het pipetje en klik op een gebied van de opname dat wit moet zijn, details bevat en niet is overbelicht. Alle kleuren van de opname worden op basis hiervan aangepast. Als de opname geen wit bevat, kun je een gebied gebruiken dat neutraal grijs zou moeten zijn.

Voor fijnafstemming of voor creatieve effecten kun je de schuifregelaar Colour Temperature (Kleurtemperatuur) gebruiken of zelfs de temperatuur opgeven in graden Kelvin (in stappen van 10K). Je kunt ook de schuifregelaars Blue-Amber (Blauw-Amber) en Magenta-Green (Magenta-Groen) in het deelvenster Fine-Tune (Fijnafstemming) aanpassen of in het kleurveld ernaast slepen.

Als je ‘tethered’ werkt (op afstand met een kabel) en het aanvullende EOS Utility hebt geïnstalleerd, kun je DPP gebruiken om kleuren te corrigeren voor de exacte omgevingscondities waarin je opnamen maakt. "DPP 4 leest de witbalans van RAW-bestanden zoals die wordt opgeslagen door je Canon-camera, zodat je een punt kunt selecteren om de witbalans in te stellen in het voorbeeld op het computerscherm. Dit wordt vervolgens in de camera zelf geregistreerd en opgeslagen in de RAW-bestanden van de camera", aldus Mike.

A photo of a young girl running along the beach, with selective colour adjustments being made in DPP.
Met een algemene verhoging van de verzadiging riskeer je dat de kleuren van de kleding van het onderwerp te fel worden. In plaats daarvan zijn selectieve kleuraanpassingen gebruikt om de lucht- en zeekleuren te versterken, en andere tinten in de afbeelding te verfijnen.

3. Selectieve kleuraanpassingen

In plaats van een algemene kleurzweem wil je vaak specifieke kleuren aanpassen, bijvoorbeeld om een saaie lucht te versterken, zonder dat huidtinten er onnatuurlijk gaan uitzien. Ga hiervoor naar het palet Colour Adjustment (Kleuraanpassing). Daar vind je een rij van acht kleurstalen, elk met drie schuifregelaars ernaast. Je kunt deze schuifregelaars gebruiken om respectievelijk de Hue (Tint), Saturation (Verzadiging) en Luminance (Luminantie) van het specifieke kleurengamma in de aangrenzende staal aan te passen. Klik op de naar achteren wijzende pijlknop onder elke kleurstaal om eventuele aanpassingen aan dat gamma te verwijderen.

Selectieve aanpassingen zijn een goede manier om kleuren te verfijnen die misschien niet helemaal zijn zoals je ze herinnert. "Luchten, begroeiing en huidtinten zijn allemaal voor de hand liggende voorbeelden en ze kunnen afzonderlijk worden aangepast zonder dat de rest wordt beïnvloed", aldus Mike. "Als je bijvoorbeeld de lucht donkerder wilt maken, verplaats je de schuifregelaars Aqua en Blue L (Luminance) naar links, weg van de middenpositie."

"Boven aan het palet bevinden zich twee schuifregelaars voor Hue (Tint) en Saturation (Verzadiging)", voegt Mike toe. "Hiermee voer je algemene aanpassingen door. Ze kunnen dus op zichzelf effectief zijn voor bijvoorbeeld een snelle verbetering van de verzadiging, maar je kunt ze het best gebruiken nadat je eerst selectieve aanpassingen hebt gemaakt."

A landscape photo in DPP with a red overlay on highlights in the clouds and blue on clipped shadows in the dark foreground.
De waarschuwingsweergave voor lichte en donkere gebieden (respectievelijk rood en blauw) van DPP kan je waarschuwen voor gebieden waar clipping dreigt op te treden. Je kunt de drempel aanpassen om jezelf een beter beeld te geven van de effecten van je aanpassingen terwijl je bezig bent.
Deeply shadowed buildings lightened in DPP to reveal detail without blowing out highlight areas in the sky behind.
Met de schuifregelaar voor schaduw van DPP kun je details in beschaduwde gebieden herstellen zonder dat dit invloed heeft op andere tinten die je niet wilt wijzigen.

4. Schaduwen herstellen

Als je opnamen maakt met een hoog contrast en details in de lichte delen van de foto's wilt behouden, wil je waarschijnlijk informatie in de schaduwen herstellen, die onderbelicht lijken. DPP heeft hier verschillende hulpmiddelen voor, maar een goede optie zijn de schuifregelaars Shadow (Schaduw) en Highlight (Lichte delen) in het deelvenster Advanced (Geavanceerd) van het palet Basic Adjustments (Basisaanpassingen) van DPP. Met deze schuifregelaars kun je de helderheidsniveaus in de opgegeven delen van het tintbereik nauwkeurig instellen, terwijl een algemene aanpassing van Brightness (Helderheid) invloed zou hebben op andere tinten die je niet wilt wijzigen.

Voordat je aanpassingen aanbrengt, is het verstandig om de waarschuwing voor schaduw en lichte delen in te schakelen om te zien welke gebieden dicht tegen clipping aan zitten. "Wijzig de drempel voor clipping om jezelf een kleine extra veiligheidsmarge te geven", adviseert Mike. "Je kunt het beste een beetje experimenteren, maar je zou allereerst de schaduwen op 5 en de lichte delen op 250 kunnen instellen om rekening te houden met eventuele spiegelende lichte delen, zodat deze dichter bij zwart-wit worden weergegeven."

A photo of a church and gravestones being processed in DPP’s Digital Lens Optimizer.
Met de krachtige Digital Lens Optimizer van DPP kun je automatisch een reeks aberraties corrigeren, met behulp van objectiefspecifieke Canon-objectiefprofielen.

5. Objectiefcorrecties

Met de hulpmiddelen voor Lens Correction (Objectiefcorrectie) van DPP kun je handmatig chromatische aberratie, vertekening en andere objectiefgerelateerde fouten corrigeren met eenvoudige schuifregelaars. Dit is een heel effectieve manier. Het proces kan echter ook worden geautomatiseerd en er kunnen aanvullende correcties worden toegepast op basis van de metadata van het objectief met behulp van Digital Lens Optimizer. Download gewoon het gratis objectiefprofiel voor elk objectief dat je hebt gebruikt.

"Deze functie is ongelooflijk krachtig", aldus Mike. "De Digital Lens Optimizer met het objectiefprofiel kan diffractie corrigeren en het low-passfilter dat door de camera wordt gebruikt, evenals alle objectiefaberraties voor dat model objectief. Het verwerkt veel meer dan de meeste andere objectiefprofielen van derden, zoals halo's, coma en axiale afwijkingen."

Controleer in het palet met hulpmiddelen voor objectiefcorrectie van DPP of Yes (Ja) wordt weergegeven naast Lens Data (Objectiefgegevens). Als dit niet het geval is, klik je op de knop met de gekrulde pijl naar links, identificeer je het objectief dat is gebruikt om de foto te maken en klik je op Start om het ontbrekende objectiefprofiel te downloaden. Schakel de optie Digital Lens Optimizer in als je klaar bent. Gebruik de schuifregelaar om indien gewenst de intensiteit van de automatische profielcorrecties aan te passen en bepaal of je er nog meer wilt toevoegen.

"Als je ze inschakelt, worden de correcties volledig toegepast, maar kun je ze desgewenst aanpassen", zegt Mike. "Soms is bijvoorbeeld een beetje vignettering wenselijk. Laat het selectievakje ingeschakeld en verplaats de schuifregelaar om de aanpassing te maken. Stel de verscherping daarnaast in op nul of schakel het uit voordat je de Digital Lens Optimizer uitvoert, omdat het zo eenvoudiger wordt om de correcties te beoordelen."

A close-up photo of a red admiral butterfly being sharpened in DPP using Unsharp Mask.
Met de opties voor Unsharp Mask (Onscherp masker) van DPP kun je afbeeldingen verscherpen met een uitgebreide mate van controle en artefacten zoals halo's en ruis vermijden.

6. Details verscherpen

"De standaardinstellingen voor verscherping verschillen per camera, gebaseerd op het gebruikte low-passfilter en de mogelijke verbeteringen bij de verwerking in de camera", aldus Mike. Met het hulpmiddel Sharpness (Scherpte) van DPP, in het palet Basic Adjustments (Basisaanpassingen), kun je het contrast langs de randen van de opname versterken om de scherpte er beter te laten uitzien, maar met Unsharp Mask (Onscherp masker) dat beschikbaar is voor RAW-opnamen heb je meer controle.

Aangezien DPP de scherpstelpuntgegevens van je Canon-camera bewaart, kun je die gebruiken om te controleren waarop is scherpgesteld. Klik op de knop onder het beeldvenster met een AF-rasterpictogram en selecteer Show AF points in focus (Scherpstelpunten AF tonen). Zoom nu in om de scherpte bij een vergroting van 100% te controleren. In het deelvenster Advanced (Geavanceerd) van het palet met hulpmiddelen kun je via het pop-upmenu schakelen van Sharpness (Scherpte) naar Unsharp Mask (Onscherp masker).

Hier zie je drie schuifregelaars. Strength (Sterkte) bepaalt de mate van verscherping (dat wil zeggen in welke mate het randcontrast wordt verhoogd), terwijl Fineness (Verfijning) de contrastspreiding langs de randen regelt en kan worden gebruikt om halo's en andere artefacten te controleren. Met Threshold (Drempelwaarde) bepaal je hoeveel contrastverschil er aanvankelijk moet zijn voor iets als een rand wordt beschouwd, dus in de praktijk regelt deze schuifregelaar de effecten van de andere twee. Een goede strategie is om Threshold eerst op nul te houden en de andere twee schuifregelaars te verplaatsen om de gewenste scherpte te bieden met de minste artefacten. Verhoog vervolgens Threshold lichtjes naar 1.0 of 2.0. "Het werkt het tegenovergestelde van de manier waarop je denkt dat het werkt: hoe verder je naar rechts gaat, hoe minder het effect wordt", legt Mike uit.

Als je een foto hebt gemaakt met Dual Pixel RAW op een camera met deze functie, kun je met behulp van de dieptegegevens in het DPRAW-bestand microaanpassingen aanbrengen in de positie van de maximale scherpte. Open een DPRAW-opname die enigszins is scherpgesteld op de voor- of achtergrond, ga vervolgens naar het menu Tools (Hulpmiddelen) en selecteer Start Dual Pixel RAW Optimizer (Dual Pixel RAW Optimizer starten). Vink Image Microadjustment (Beeldfijnafstelling) aan en gebruik de schuifregelaar om het punt van maximale scherpte naar voren of naar achteren te halen totdat het gedeelte van het onderwerp dat je het scherpst wilt hebben, scherp is.

Geschreven door Kevin Carter & Alex Summersby


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan