CAMERAFUNCTIES

Auto Lighting Optimizer (Automatische optimalisatie helderheid)

Ontdek Canon's Auto Lighting Optimizer-functie (ALO), die contrast kan wegfilteren uit foto's door hooglichten en schaduws te selecteren en aan te passen.

Auto Lighting Optimizer (ALO) werd voor het eerst in gebruikt als een functie op de EOS 450D in 2008 en is aanwezig op alle Canon EOS spiegelreflex- en systeemcamera's. Met ALO wordt de uitstraling van je foto's verbeterd via in-camera bewerking.

ALO is ontworpen om overmatig contrast te verwijderen door delen van de foto te selecteren en aan te passen. Dit is niet hetzelfde als belichtingscompensatie, waarmee de hele foto lichter of donker wordt gemaakt. ALO is met name handig als je een flitser gebruikt of onderwerpen fotografeert die van achteren worden belicht. ALO detecteert namelijk gezichten en maakt deze helderder. Hierdoor wordt de foto egaler belicht en zijn er in de schaduws meer details zichtbaar.

ALO analyseert het contrast in foto's en past de tooncurve aan om zowel de schaduws als de hooglichten te wijzigen. Zo wordt het verlies aan details in situaties met hoog contrast beperkt. Je kunt kiezen uit drie waarden: Zwak, Standaard en Hoog. Een ALO-instelling kan bij elke ISO-instelling worden gebruikt. Het is ook mogelijk het ALO-systeem uit te schakelen.

Een nonchalant geklede man zit overdag buiten onderaan een betonnen trap, waardoor lange schaduws zichtbaar zijn.

ALO is handig wanneer je onderwerpen schiet die van achteren worden belicht of zich in de schaduw bevinden, vooral omdat ALO gezichten kan detecteren. Het is ook eenvoudiger dan flitsers op afstand in te stellen om een invulflits te krijgen.

Een nonchalant geklede man zit overdag buiten onderaan een betonnen trap. De diepste schaduws zijn helder gemaakt, waardoor meer details zichtbaar zijn.

ALO heeft de donkerste gebieden van dit portret lichter gemaakt zonder de al lichte gebieden te overbelichten. Dit zou wel zijn gebeurd bij belichtingscompensatie. Dit is uiterst handig als je de tijd noch kennis hebt om een tooncurve handmatig aan te passen.

Ook al stel je een sterkte in, toch is het mogelijk ALO automatisch uit te schakelen als je vanuit de handmatige belichtingsmodus schiet. En in sommige gevallen ook als je in de lampbelichtingsmodus werkt. Hierdoor wordt voorkomen dat het ALO-systeem gebieden helder maakt die via de handmatig instellingen expes donker zijn gemaakt. Ongeacht of je deze automatische optie inschakelt, kan je altijd kiezen ALO wel of niet toe te passen, wat de belichtingsmodus ook is.

Als je belichtingscompensatie (voor de flitser) heb ingesteld om de foto donkerder te maken, kan ALO hiervan afwijken in andere belichtingsmodi, waardoor de foto er helderder uitziet dan beoogd. Verlaag in dit geval de sterkte van ALO of schakel deze uit.

In sommige gevallen wordt ruis zichtbaar in door ALO helder gemaakte gebieden en kan de resolutie van de foto afnemen. Omdat het contrast wordt verminderd, kan de foto overbelicht raken.

Net zoals Picture Style en de witbalans is de Auto Lighting Optimizer (ALO) een verwerkingseffect dat op JPEG-bestanden wordt toegepast voordat foto's op de geheugenkaart worden opgeslagen. Het wordt niet toegepast op RAW-bestanden, maar als je gebruikmaakt van Canon's Digital Photo Professional-software (DPP), kan ALO worden toegepast tijdens het nabewerken naar RAW-bestanden.

Ondanks dat ALO oorspronkelijk alleen op consumentencamera's zat, kan er voor professionele toepassingen zeker ook mee worden geëxperimenteerd. Als bijvoorbeeld een deadline nadert, kan het de benodigde tijd voor nabewerking verkorten voordat je de foto's naar een klant of fotobureau verstuurt.

Angela Nicholson

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro