CANON EOS R5

Dual Pixel RAW-beeldverwerking

De Dual Pixel RAW-modus van de EOS R5 stelt fotografen in staat om fantastische aanpassingen te doen aan hun foto's - nadat ze die hebben gemaakt. Pas de positie van de scherpte, bokeh en belichting in portretten aan en gebruik achtergrondhelderheid om landschappen er op hun best uit te laten zien.

Dual Pixel RAW-beeldverwerking

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Hoe het werkt

Elk van de pixels op de 45 Megapixel sensor van EOS R5 bestaat uit twee fotosites. In de Dual Pixel RAW-modus worden telkens twee opnamen gemaakt: één met de linkerfotosite en één met de rechter. Door de weinig verschillende weergaven in elk van deze afbeeldingen te vergelijken, kan een dieptekaart in het RAW-bestand worden ingesloten, waardoor subtiele aanpassingen kunnen worden gemaakt aan het eindresultaat op basis van deze 3D-gegevens.

Dual Pixel RAW-aanpassingen zijn mogelijk met de gratis beschikbare Canon Digital Photo Professional-software. Nieuw bij EOS R5 is de mogelijkheid om portretherbelichting en achtergrondhelderheid toe te passen in de camera.

Portretherbelichting

(ingebouwd)

Deze nieuwe ingebouwde camerafunctie verandert de weergave van belichting op de gezichten van onderwerpen in portretten. De weergave van de intensiteit, spreiding en richting van het licht kan worden gewijzigd bij nabewerking, zodat schaduwen lichter of donkerder kunnen worden gemaakt en opnieuw kunnen worden gepositioneerd, waarmee het effect van een reflector wordt gesimuleerd.

Achtergrondhelderheid

(ingebouwd)

Pas het helderheidsdetailniveau selectief aan in de achtergrond van een foto met het RAW-bewerkingsmenu van de camera. Ideaal om bijvoorbeeld bij landschapsfoto's met een nevelig vergezicht de achtergrond duidelijker zichtbaar te maken.

Geen verbeterde helderheid van de achtergrond

Verbeterde helderheid van de achtergrond

Fijnafstelling van beelden

(Digital Photo Professional-software)

Met de gratis Digital Photo Professional-software kan het maximale punt voor scherpte iets worden verschoven ten opzichte van de positie die is gebruikt toen de opname werd gemaakt. Dit is ideaal voor portretfotografen die kritieke scherpte willen verfijnen, bijvoorbeeld als de ogen van een onderwerp niet perfect scherp zijn.

Bokeh Shift

(Digital Photo Professional-software)

Met de Dual Pixel RAW Optimizer in Canon's DPP-software kun je onscherpe gebieden van een foto aanpassen door het perspectief van de foto van links naar rechts te verschuiven.

Verminderen van overstraling en reflecties

(Digital Photo Professional-software)

Een andere functie van de Dual Pixel RAW Optimizer in Canon's DPP-software vermindert de weergave van artefacten als gevolg van heldere lichtbronnen in het frame. Weergaven van de linker- en rechterdualpixelbeelden worden vergeleken en selectief omgewisseld, zodat overstraling en reflecties kunnen worden geminimaliseerd of vermeden.

xyz

Digital Photo Professional

DPP (Digital Photo Professional) is hoogwaardige software voor het verwerken, weergeven en bewerken van RAW-opnamen voor digitale EOS-camera's en PowerShot-modellen met een RAW-functie.

Gerelateerde artikelen