CANON EOS R5

Revolutionaire videografie. Opnieuw.

Canon is trots op haar rol bij het transformeren van filmproductie, met producten zoals de EOS 5D-serie spiegelreflexcamera's en Cinema EOS-camera's en -lenzen. De EOS R5 zet deze traditie voort, met baanbrekende videoprestaties die opnieuw bepalen wat filmmakers van een kleine camera mogen verwachten.

Revolutionaire videografie. Opnieuw.

8K RAW is nu beschikbaar

Met de EOS R5 kun je verbluffende 8K DCI RAW-video intern vastleggen op een CFexpress-kaart, met de volledige breedte van de full-framesensor voor een echte bioscoopervaring. Focus-tracking is ook beschikbaar voor beeldmateriaal dat er zo goed uitziet dat het lijkt alsof het is vastgelegd met een Hollywood-budget.

De 8K-resolutie biedt niet alleen een levensechte beeldkwaliteit, maar stelt editors ook in staat om beelden te croppen en nog steeds output van 4K te leveren.

Er zijn veel opties voor het maken van opnamen in 8K op de EOS R5:
• 12-bits RAW
• 10-bits 4:2:2 MP4/H.265
• 8-bits 4:2:0 MP4/H.265,

Met een keuze uit DCI- of UHD-beeldverhoudingen, ALL-I-, IPB-compressiemethoden en IPB-compressie met lage bitsnelheid, en Canon Log 1 en 3- of HDR PQ-opties. Framerates van 23.98p, 24p, 25p of 29.97p zijn beschikbaar, zodat je de gewenste look and feel krijgt. 8K kan zelfs worden opgenomen op snelle SD-kaarten (v90) bij gebruik van opties voor IPB-compressie.

8K RAW biedt de hoogste beeldkwaliteit en flexibiliteit: Leg vier keer zoveel resolutie vast als 4K en wijzig parameters zoals witbalans nadat het beeldmateriaal is vastgelegd, met Canon Cinema RAW Development-software of je favoriete niet-lineaire bewerkingstoepassing.* 8K RAW is beschikbaar in een standaard opname of een opname die gecomprimeerd zijn voor kleine videobestanden met RAW-flexibiliteit.

Je kunt ook stilstaande beelden uit 8K-materiaal extraheren als afzonderlijke JPEG-bestanden van 35 Megapixels (of HEIF-bestanden als beelden zijn opgenomen met HDR PQ), ideaal voor situaties waarin u mogelijk videobeelden en foto's van hetzelfde evenement moet leveren.

*De compatibiliteit en beschikbaarheid verschillen per softwarefabrikant
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

4K-prestaties als nooit tevoren, tot wel 120 fps

Naast de baanbrekende 8K-mogelijkheden stelt de EOS R5 ook nieuwe normen op het gebied van 4K-opnamen. Leg 4K DCI (full-frame) en 4K UHD vast met framerates tot 120p (119,88 fps) met 4:2:2/10-bits kwaliteit, voor vloeiende slowmotion met verbluffende hoge resolutie. Bij framerates tot 59,94 fps kun je kiezen uit de volledige breedte van de sensor van de camera of 1,6x crop, wat qua grootte vergelijkbaar is met Super 35 mm.

Voor degenen die de hoogste 4K-kwaliteit nodig hebben, reproduceert de 4K HQ-modus van de EOS R5 verbluffende details met framerates tot 30p door oversampling van 8K-beelden. Je moet de resultaten zien om het te geloven.
De talloze opties voor resolutie, framerate enz. van de EOS R5 zijn toegankelijk via een volledig vernieuwd filmmodusmenu, waarmee je eenvoudig de gewenste combinatie van instellingen vindt.

Dual Pixel CMOS AF II

Het vernieuwde Dual Pixel CMOS AF II-systeem zorgt voor vloeiende, nauwkeurige continue scherpstelling in alle opnamemodi en beschikt over gezichts- en oogdetectie, waardoor het ideaal is voor documentaires en opnamen in 'run-and-gun'-stijl. Het kan ook katten, honden en vogels herkennen en ze rond het frame volgen. Focuspull-effecten, die de aandacht van je publiek van de ene plek naar de andere verplaatsen, zijn eenvoudig te creëren. Tik gewoon op het touchscreen van de camera en de EOS R5 stelt soepel opnieuw scherp met de snelheid die je hebt opgegeven.

Wanneer je handmatig scherpstelt, biedt de EOS R5 een aantal hulpmiddelen om kritieke scherpte nauwkeurig vast te leggen. Focus Peaking markeert de randen van scherpe objecten met een kleur naar keuze, terwijl de Dual Pixel Focus Guide een grafische indicator gebruikt om aan te geven of het onderwerp een front- of backfocus heeft en die groen wordt wanneer de juiste scherpstelling is bereikt.

© Robert Marc Lehmann

Beeldstabilisatie

Hetzelfde intelligente beeldstabilisatiesysteem dat foto's beschermt tegen camerabewegingen, werkt ook wanneer je video's opneemt met de EOS R5, waardoor onbedoelde camerabewegingen worden weggewerkt. De combinatie met het elektronische Movie Digital IS-systeem,* dat voor nog betere prestaties zorgt, levert fantastische resultaten en zorgt voor beelden die eruitzien alsof ze met een gimbal of dolly zijn gemaakt.

*Movie Digital IS-systeem is niet beschikbaar bij het maken van opnamen in 8K RAW

8K time-lapse

Net zoals de resolutie van 8K de kleinste details en helderheid onthult, kan time-lapse-fotografie minimale bewegingen op een totaal andere tijdschaal zichtbaar maken. Zet de twee samen en je hebt een spectaculaire visuele weergave - een feest voor de ogen.

Met de EOS R5 is het eenvoudiger dan ooit om dergelijke tijdvertragingen met hoge-resolutie vast te leggen. Ze kunnen ook in 4K worden opgenomen, terwijl de film in de camera wordt gemaakt. De tijd tussen elk frame kan worden opgegeven en het is ook mogelijk om te bepalen of de sluitertijd wordt vergrendeld aan het begin van de reeks of opnieuw wordt gemeten voor elke opname.

Intuïtief in gebruik, dus je voelt je dichter bij je onderwerp

De EOS R5 is ontworpen om instinctief en natuurlijk aan te voelen tijdens het filmen, zodat je je kunt concentreren op je onderwerp en je creatieve visie. Een variangle-scherm draait weg van de camerabehuizing en draait 270˚, waardoor je op een comfortabele manier vanuit verschillende hoeken opnamen kunt maken. Overbelichting kan worden gemarkeerd met gestreepte zebra-markeringen die waarschuwen wanneer gebieden te helder zijn.

Een scherpe HDMI-output is beschikbaar met 4K / 60p, waardoor externe recorders kunnen worden gebruikt en gelijktijdig intern / extern kan worden opgenomen.

Opnametijden

De EOS R5 biedt een toonaangevende autofocus in combinatie met opties voor video-opnamen met een hoge resolutie en een hoge framerate, waarbij de maximale breedte van de full-frame sensor bij hoge bitsnelheden wordt gebruikt. Deze combinatie van functies zorgt er echter voor dat het apparaat erg warm kan worden en daardoor de opnametijd kan beperken. De geschatte opnametijden voor de beschikbare resoluties en framerates vanaf een koude start in omgevingen van 23 °C / 73 °F worden hieronder beschreven.
8K 30P
- Volledige sensorbreedte: 20 minuten
- Volledige sensorbreedte RAW: 20 minuten

4K 120P
- Volledige sensorbreedte: 15 minuten *1

4K 60P
- Volledige sensorbreedte: 35 minuten *2
- APS-C-crop (5.1K oversampling): 25 minuten

4K 30P
- Volledige sensorbreedte: niet beperkt door hitte *2
- Volledige sensorbreedte hoge kwaliteit (8.2K oversampling): 30 minuten
- APS-C-crop (5.1K oversampling): niet beperkt door hitte *2
*1 De opname stopt na 7 minuten en 30 seconden voor video's met een hoge framerate. Geeft de tijd aan waarop de opname direct kan worden hervat.
*2 De opname is beperkt tot 29 minuten en 59 seconden. Geeft de tijd aan waarop de opname direct kan worden hervat.

Als de camera de maximale temperatuur voor een goede werking bereikt, is het raadzaam de camera uit te schakelen en te laten afkoelen.
De hersteltijden voor een omgeving met een temperatuur van 23 °C / 73 °F worden hieronder aangegeven, maar worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, het blijven gebruiken van de camera en de geselecteerde opnameresolutie. Het herstel van de volledige opnametijd is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

8K 30P
- 10 minuten afkoelen is goed voor ongeveer 3 minuten opnametijd
- 20 minuten afkoelen is goed voor ongeveer 8 minuten opnametijd

4K 60P
- 10 minuten afkoelen is goed voor ongeveer 10 minuten opnametijd
Extra functies bij de nieuwste firmware

De nieuwste EOS R5-firmware biedt een aantal handige updates om de aantrekkingskracht op filmmakers te vergroten. Cinema EOS-zoomlenzen met ingebouwde motoren worden nu ondersteund; bedien de zoom met een knop op de camera. Bij het maken van 8K RAW-opnamen is het nu mogelijk om 12-bits Prores RAW-opnamen te maken met een aangesloten Atomos-recorder. VPG400 CFExpress-kaarten worden ook ondersteund dankzij deze firmware-update. Raadpleeg de supportpagina's voor het downloaden.

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Eerste opnamen met de Canon EOS R5: de natuur vastgelegd in prachtig detail

  Ulla Lohmann en Robert Marc Lehmann vertellen hoe ze dankzij de 45 Megapixel sensor en Eye tracking-AF van de Canon EOS R5 spectaculaire natuuropnamen hebben kunnen maken.

 • Een mountainbiker voert een stunt in de lucht uit tegen het zonlicht in. Het beeld is van onderaf gefotografeerd en omlijst door rode klaprozen en grassen op de heuvel

  ARTIKEL

  Filmen in 8K en oversampled 4K met de Canon EOS R5

  In de eerste videoshoots met de Canon EOS R5 verkenden Martin Bissig en Ivan D’Antonio hoe de 8K-mogelijkheden de opnametijd verkorten en de creatieve opties uitbreiden.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5: 10 functies die je niet mag missen

  Ontdek de functies die de EOS R5 zo revolutionair maken, waaronder de mogelijkheid om foto's van 45 MP met maximaal 20 fps en 8K RAW-video-opnamen te maken.

 • Een man met een Canon EOS R6-camera aan zijn zij.

  ARTIKEL

  Canon EOS R5 of EOS R6 - welke past het best bij jou?

  Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het beste bij jou past. Bekijk de vergelijking tussen de EOS R5 en de EOS R6.