CANON EOS R5

Revolutionaire videografie. Opnieuw.

Canon is trots op haar rol bij het transformeren van filmproductie, met producten zoals de EOS 5D-spiegelreflexcamera's en Cinema EOS-camera's en -lenzen. De EOS R5 en de EOS R5 C zetten deze traditie voort, met baanbrekende videoprestaties die opnieuw bepalen wat hybride beeldmakers en filmmakers van een compacte camera mogen verwachten.

8K RAW is nu beschikbaar

Met de EOS R5 kun je verbluffende 8K DCI RAW-video intern vastleggen op een CFexpress-kaart, met de volledige breedte van de full-framesensor voor een echte bioscoopervaring. Focus-tracking is ook beschikbaar voor beeldmateriaal dat er zo goed uitziet dat het lijkt alsof het is vastgelegd met een Hollywood-budget.

De 8K-resolutie biedt niet alleen een levensechte beeldkwaliteit, maar stelt editors ook in staat om beelden te croppen en nog steeds output van 4K te leveren.

Er zijn veel opties voor het maken van opnamen in 8K op de EOS R5:
• 12-bits RAW
• 10-bits ProRes RAW via Atomos Ninja V+
• 10-bits 4:2:2 MP4/H.265
• 8-bits 4:2:0 MP4/H.265,

Met een keuze uit DCI- of UHD-beeldverhoudingen, ALL-I- of IPB-compressiemethoden en Canon Log-, Canon Log 3- of HDR PQ-opties. Framerates van 23.98p, 24p, 25p of 29.97p zijn beschikbaar, zodat je de gewenste look and feel krijgt. 8K kan zelfs worden opgenomen op snelle SD-kaarten (v90) bij gebruik van IPB-compressie.

8K RAW biedt de hoogste beeldkwaliteit en flexibiliteit: Leg vier keer zoveel resolutie vast als 4K en wijzig parameters zoals witbalans nadat het beeldmateriaal is vastgelegd, met Canon Cinema RAW Development-software of je favoriete niet-lineaire bewerkingstoepassing.* 8K RAW is beschikbaar in een standaard opname of een opname die gecomprimeerd zijn voor kleine videobestanden met RAW-flexibiliteit.

Je kunt ook stilstaande beelden uit 8K-materiaal extraheren als afzonderlijke JPEG-bestanden van 35 Megapixels (of HEIF-bestanden als beelden zijn opgenomen met HDR PQ), ideaal voor situaties waarin u mogelijk videobeelden en foto's van hetzelfde evenement moet leveren.

*De compatibiliteit en beschikbaarheid verschillen per softwarefabrikant

Ivan D'Antonio filming on a mountain with a Canon EOS R5 camera on a tripod.

4K-prestaties als nooit tevoren, tot wel 120 fps

De EOS R5 biedt niet alleen baanbrekende 8K-mogelijkheden, maar stelt videografen ook in staat om 4K DCI (full-frame) en 4K UHD vast te leggen met framerates tot 120p (119,88 fps) met 4:2:2/10-bits kwaliteit, voor vloeiende slow motion met verbluffende hoge resolutie. Bij framerates tot 59,94 fps kun je kiezen uit de volledige breedte van de sensor van de camera of 1,6x crop, wat qua grootte vergelijkbaar is met Super 35 mm.

Voor degenen die de hoogste 4K-kwaliteit nodig hebben, reproduceert de 4K HQ-modus van de EOS R5 verbluffende details met framerates tot 30p door oversampling van 8K-beelden. Je moet de resultaten zien om het te geloven.

De talloze opties voor resolutie, framerate enz. van de EOS R5 zijn toegankelijk via een volledig vernieuwd videomodusmenu, waarmee je eenvoudig de gewenste combinatie van instellingen vindt.

De talloze opties voor resolutie, framerate enz. van de EOS R5 zijn toegankelijk via een volledig vernieuwd filmmodusmenu, waarmee je eenvoudig de gewenste combinatie van instellingen vindt.

Dual Pixel CMOS AF II

Het vernieuwde Dual Pixel CMOS AF II-systeem zorgt voor vloeiende, nauwkeurige continue scherpstelling in alle opnamemodi en beschikt over gezichts- en oogdetectie, waardoor het ideaal is voor documentaires en opnamen in 'run-and-gun'-stijl. Het kan ook katten, honden en vogels herkennen en ze rond het frame volgen. Focuspull-effecten, die de aandacht van je publiek van de ene plek naar de andere verplaatsen, zijn eenvoudig te creëren. Tik gewoon op het touchscreen van de camera en de EOS R5 stelt soepel opnieuw scherp met de snelheid die je hebt opgegeven.

Wanneer je handmatig scherpstelt, biedt de EOS R5 een aantal hulpmiddelen om kritieke scherpte nauwkeurig vast te leggen. Focus Peaking markeert de randen van scherpe objecten met een kleur naar keuze, terwijl de Dual Pixel Focus Guide een grafische indicator gebruikt om aan te geven of het onderwerp een front- of backfocus heeft en die groen wordt wanneer de juiste scherpstelling is bereikt.

© Robert Marc Lehmann

Beeldstabilisatie

Hetzelfde intelligente beeldstabilisatiesysteem dat foto's beschermt tegen camerabewegingen, werkt ook wanneer je video's opneemt met de EOS R5, waardoor onbedoelde camerabewegingen worden weggewerkt. De combinatie met het elektronische Movie Digital IS-systeem,* dat voor nog betere prestaties zorgt, levert fantastische resultaten en zorgt voor beelden die eruitzien alsof ze met een gimbal of dolly zijn gemaakt.

*Movie Digital IS-systeem is niet beschikbaar bij het maken van opnamen in 8K RAW

8K time-lapse

Net zoals de resolutie van 8K de kleinste details en helderheid onthult, kan time-lapse-fotografie minimale bewegingen op een totaal andere tijdschaal zichtbaar maken. Zet de twee samen en je hebt een spectaculaire visuele weergave - een feest voor de ogen.

Met de EOS R5 is het eenvoudiger dan ooit om dergelijke tijdvertragingen met hoge-resolutie vast te leggen. Ze kunnen ook in 4K worden opgenomen, terwijl de film in de camera wordt gemaakt. De tijd tussen elk frame kan worden opgegeven en het is ook mogelijk om te bepalen of de sluitertijd wordt vergrendeld aan het begin van de reeks of opnieuw wordt gemeten voor elke opname.

Intuïtief in gebruik, dus je voelt je dichter bij je onderwerp

Externe recorders kunnen worden gebruikt met de EOS R5 dankzij de scherpe HDMI-output met 4K/60p. Beelden kunnen zelfs gelijktijdig intern en extern worden opgenomen voor back-ups en gemoedsrust. In combinatie met een externe Atomos Ninja V+-recorder is het nu mogelijk om 10-bits ProRes RAW op te nemen met 8k 30p of 12-bits 5K 60p ProRes RAW bij een cropfactor van 1,6. In combinatie met een Atomos Ninja V- of Atomos Shogun 7-recorder kan 5K 30p ProRes RAW extern worden opgenomen met een cropfactor van 1,6.

Cinema EOS-zoomobjectieven met servomotoren worden nu door de EOS R5 ondersteund. Bedien de zoomfunctie met één druk op de knop op de camera, ideaal voor documentaires of natuurhistorische projecten waarbij je je oog continu op het onderwerp gericht moet houden.

De EOS R5 is ontworpen om intuïtief en natuurlijk aan te voelen tijdens het filmen, zodat je je kunt concentreren op je onderwerp en je creatieve visie. Een variangle-scherm draait weg van de camerabody en draait 270˚, waardoor je op een comfortabele manier vanuit verschillende hoeken opnamen kunt maken. Overbelichting kan worden gemarkeerd met gestreepte zebra-markeringen die waarschuwen wanneer gebieden te helder zijn.

Opnametijden

De EOS R5 biedt een toonaangevende autofocus in combinatie met opties voor video-opnamen met een hoge resolutie en een hoge framerate, waarbij de maximale breedte van de full-frame sensor bij hoge bitsnelheden wordt gebruikt. Deze combinatie van functies zorgt er echter voor dat het apparaat erg warm kan worden en daardoor de opnametijd kan beperken. Met Firmware V1.60 en hoger maakt de functie "Temperatuur voor automatische uitschakeling" ingesteld op [Hoog] langere opnametijden mogelijk, maar bij gebruik van deze instelling wordt de buitenkant van de camera erg heet.
De geschatte opnametijden voor de beschikbare resoluties en framerates vanaf een koude start in omgevingen van 23 °C / 73 °F worden hieronder beschreven.

8K 30P
- Volledige sensorbreedte RAW externe recorder: onbeperkt
Temperatuur voor automatische uitschakeling - standaard
- Volledige sensorbreedte: 20 minuten
- Volledige sensorbreedte RAW: 20 minuten
Temperatuur voor automatische uitschakeling - hoog
- Volledige sensorbreedte: 45 minuten *2
- Volledige sensorbreedte RAW: 45 minuten *2

4K 120P
- Volledige sensorbreedte: 15 minuten *1

4K 60P
Temperatuur voor automatische uitschakeling - standaard
- Volledige sensorbreedte: 35 minuten *2
- APS-C-crop (5.1K oversampling): 25 minuten
Temperatuur voor automatische uitschakeling - hoog
- Volledige sensorbreedte: 60 minuten of langer *2
- APS-C-crop (5.1K oversampling): 50 minuten *2

4K 30P
- Volledige sensorbreedte: niet beperkt door hitte *2
- Volledige sensorbreedte hoge kwaliteit (8.2K oversampling): 30 minuten
- APS-C-crop (5.1K oversampling): niet beperkt door hitte *2

*1 De opname stopt na 7 minuten en 30 seconden voor video's met een hoge framerate. Geeft de tijd aan waarop de opname direct kan worden hervat.
*2 De opname is beperkt tot 29 minuten en 59 seconden. Geeft de tijd aan waarop de opname direct kan worden hervat.

Aandachtspunten
* De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op testomstandigheden van Canon bij gebruik van CFexpress-kaarten en SD-geheugenkaarten die voldoen aan de testnormen van Canon.
* Wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan +23 °C/73 °F, is de beschikbare opnametijd korter.
* Wanneer je de zoeker (EVF) gebruikt, is de maximaal beschikbare opnametijd korter dan wanneer je het scherm van de camera gebruikt
* In vergelijking met het gebruik van de accu is de maximaal beschikbare opnametijd korter wanneer de camera via USB van stroom wordt voorzien.
* Afhankelijk van de filmopnamekwaliteit en de capaciteit van de geheugenkaart die u gebruikt, kan de kaart vol raken voordat de beschikbare tijd voor continu opnemen beschikbaar is.
* Wanneer je[Temp voor autom uit.) instelt op [Hoog] en video's opneemt, kan de kaart erg heet worden. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de geheugenkaart.


Als de camera de maximale temperatuur voor een goede werking bereikt, is het raadzaam de camera uit te schakelen en te laten afkoelen.
De hersteltijden voor een omgeving met een temperatuur van 23 °C / 73 °F worden hieronder aangegeven, maar worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, het blijven gebruiken van de camera en de geselecteerde opnameresolutie. Het herstel van de volledige opnametijd is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

8K 30P
- 10 minuten afkoelen is goed voor ongeveer 3 minuten opnametijd
- 20 minuten afkoelen is goed voor ongeveer 8 minuten opnametijd

4K 60P
- 10 minuten afkoelen is goed voor ongeveer 10 minuten opnametijd

Voor hybride beeldmakers die voornamelijk films maken, heeft Canon de EOS R5 C ontwikkeld. Hoewel de EOS R5 en de EOS R5 C in de basis hetzelfde zijn, beschik je met de EOS R5 C over nog meer codecs en een langere opnametijd wanneer je met 8K-video werkt. Ontdek welke camera het beste bij je past met Canon's vergelijkingsgids.

Camerabody's

Ingebouwde Image Stabilizer

Ja
Nee (alleen elektronisch)

Direct video opnemen vanuit de fotomodus

Ja
Nee

Multi-function shoe

Nee
Ja

Compatibel met Speedlite

Compatibel met alle Speedlite-flitsers
Er gelden enkele beperkingen voor Speedlites uit de 580EX/600EX/EL-1-serie. Zie de specificaties voor meer informatie

Maximale opnameduur voor filmclips

29 min 59 sec
Onbeperkt

Koelsysteem

Passief
Actief via ventilator

Streamen vanaf camera (via UVC / RTP)

Nee
Ja

Anamorfe opnamen

Nee
Ja

Codecs

12-bits CRM RAW (Normaal/Lite)

10-bits MP4 HEVC / 8-bits MP4 H.264

10-bits ProRes RAW 8K 30P naar externe Atomos Ninja V+-recorder

12-bits CRM RAW (HQ/ST/LT)

10-bits XF-AVC / 10-bits MP4 HEVC / 8-bits MP4 H.264

10-bits ProRes RAW 8K 30P naar externe Atomos Ninja V+-recorder

Gewicht en afmetingen

650 g

138,5 x 97,5 x 88,5 mm

680 g

141,5 x 97,5 x 111 mm

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Eerste opnamen met de Canon EOS R5: de natuur vastgelegd in prachtig detail

  Ulla Lohmann en Robert Marc Lehmann vertellen hoe ze dankzij de 45 Megapixel sensor en Eye tracking-AF van de Canon EOS R5 spectaculaire natuuropnamen hebben kunnen maken.

 • ARTIKEL

  Filmen in 8K en oversampled 4K met de Canon EOS R5

  In de eerste videoshoots met de Canon EOS R5 verkenden Martin Bissig en Ivan D’Antonio hoe de 8K-mogelijkheden de opnametijd verkorten en de creatieve opties uitbreiden.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5: 10 functies die je niet mag missen

  Ontdek de functies die de EOS R5 zo revolutionair maken, waaronder de mogelijkheid om foto's van 45 MP met maximaal 20 fps en 8K RAW-video-opnamen te maken.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5 of EOS R6 - welke past het best bij jou?

  Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het beste bij jou past. Bekijk de vergelijking tussen de EOS R5 en de EOS R6.