CANON EOS R5

Geavanceerde technologie voor automatische scherpstelling

De EOS R5 stelt scherp met uitzonderlijke snelheid, nauwkeurigheid en precisie, waardoor onderwerpen kunnen worden herkend en gevolgd terwijl ze door het beeld bewegen. Maak scherpe en heldere beelden boordevol details.

Geavanceerde technologie voor automatische scherpstelling

© Martin Bissig / Canon Ambassador

Dual Pixel CMOS AF II met 5940 gebieden en totale dekking

Waar je onderwerp zich ook bevindt, de EOS R5 kan het snel vinden en scherpstellen met 5940 AF-gebieden die bijna 100% van het frame bestrijken. Deze focusgebieden kunnen samen of individueel worden gebruikt, of in zones die in het frame kunnen worden verplaatst, afhankelijk van waar de actie zich bevindt.

AF-punten kunnen worden geselecteerd met een speciale multicontroller aan de achterkant van de camera of met behulp van het touchscreen - door erop te tikken in de live-weergavemodus of het als touchpad te gebruiken wanneer je de camera op ooghoogte houdt.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

AI met deep learning en onderwerpherkenning

Het EOS ITR AF X-autofocussysteem in de EOS R5 is geprogrammeerd met behulp van een deep-learning AI, die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de baanbrekende Canon EOS-1D X Mark III-spiegelreflexcamera. In de modus Face/Eye-detectie herkent het systeem gezichten nauwkeurig, inclusief gezichten en profiel wanneer slechts één oog zichtbaar is. Dit zorgt ervoor dat onderwerpen haarscherp in beeld blijven, zelfs wanneer ze onverwacht bewegen en er een geringe scherptediepte is. En als een persoon even wegdraait, wordt het hoofd nog steeds gevolgd zodat het gezicht scherp is wanneer de persoon zich terugdraait naar de camera.

Bovendien is de deep-learning AI van de EOS R5 geprogrammeerd met de mogelijkheid om katten, honden en vogels te herkennen en te volgen – scherpgesteld op hun lichaam, gezicht of ogen. Dit maakt het fotograferen van wildlife gemakkelijker dan ooit tevoren, met name bij onderwerpen als vogels tijdens hun vlucht.

© Robert Marc Lehmann

Snel en nauwkeurig scherpstellen

De EOS R5 kan scherpstellen in slechts 0,05 sec - een toonaangevende prestatie voor een full-frame systeemcamera.1 Autofocus is ook functioneel bij lichtniveaus tot -6EV,2 wat ongeveer hetzelfde lichtniveau is als bij een halve maan.

Dankzij deze ongelooflijke lichtgevoeligheid kan de EOS R5 ook scherpstellen met een maximaal diafragma van slechts f / 22, waardoor teleconverters kunnen worden gebruikt met een relatief klein diafragma en met zeer compacte supertelelenzen, zoals de RF 600mm F11 IS STM en de RF 800mm F11 IS STM.

Tracking AF

De werkwijze van de AI Servo-tracking autofocus kan worden aangepast via parameters, zoals 'trackinggevoeligheid' of 'volgen van versnelling / vertraging', of door een van de vier 'casussen' te selecteren - configuraties die speciaal op verschillende soorten fotografie zijn gericht.

xyz

De EOS R5 bevat nu Case A, die automatisch een van de vier onderwerpspecifieke AF-cases selecteert, afhankelijk van wat er wordt gefotografeerd.

Handmatige scherpstelling

Wanneer je handmatig scherpstelt, kunnen drie Focus Assist-methoden worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het punt van kritieke focus precies is waar je wilt.

• Scherpstelvergroting
Door het beeld eerst met 6x en vervolgens met 15x te vergroten, kun je het beter zien en de scherpstelling beoordelen.

• Focus Peaking
De randen van de scherpgestelde delen van het beeld worden weergegeven in een kleur naar keuze.

• Dual Pixel Focus Guide
De Dual Pixel Focus Guide, die voor het eerst in de Cinema EOS C300 Mark II-camera werd gebruikt, maakt gebruik van de Dual Pixel CMOS AF II-technologie om de afstand tussen het onderwerp en de camera nauwkeurig te meten en deze te vergelijken met de huidige instelling voor handmatige scherpstelling. Een grafische hulplijn geeft aan of het focuspunt zich voor of achter de gemeten waarde van de camera bevindt en wordt groen wanneer de twee waarden samenvallen, wat een nauwkeurige scherpstelling aangeeft.

Het systeem maakt handmatig scherpstellen gemakkelijker en nauwkeuriger en geeft filmmakers de essentiële nauwkeurigheid die ze nodig hebben om met 4K- en 8K-resolutie te werken.

Deze drie hulpmiddelen kunnen worden gebruikt met compatibele RF-lenzen, EF-lenzen of cinelenzen met handmatige scherpstelling.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Gerelateerde artikelen

  1. Vanaf 3 juni 2020: bij digitale systeemcamera's met verwisselbare lenzen met een beeldsensor voor 35 mm full-frame met contrastdetectie AF en faseverschildetectie AF op het beeldvlak. Berekend op basis van de resultaten van gemeten AF-snelheid en gebaseerd op CIPA-richtlijnen (afhankelijk van opnameomstandigheden en de gebruikte lens). Gemeten volgens interne methodes Meetomstandigheden: EV12 (omgevingstemperatuur / ISO 100), handmatige mode, RF 24-105mm F4L IS USM-lens (met een brandpuntafstand van 24mm) met de volgende instellingen: sluiter geactiveerd met de ontspanknop, 1-beeld AF (Center AF), One-Shot AF.
  2. Tijdens fotosessie, met een f/1.2-lens, middelste AF-punt, 1-beeld AF, bij 23°C / 73°F, ISO100. Met uitzondering van RF-lenzen met Defocus Smoothing-coating