CANON EOS R5

Krachtige prestaties voor de professional

Met de EOS R5 kun je 45 Megapixel-beelden vastleggen met tot wel 20 frames per seconde, met continue automatische scherpstelling. Met dit soort prestaties, powered by een speciaal ontwikkelde DIGIC X-processor, kun je foto's maken die nog nooit eerder mogelijk waren.
Een mountainbiker voert een stunt in de lucht uit tegen het zonlicht in. Het beeld is van onderaf gefotografeerd en omlijst door rode klaprozen en grassen op de heuvel

Martin Bissig was een van de eerste professionals die de filmmogelijkheden van Canon's EOS R5 op de proef hebben gesteld door snel bewegende actiebeelden van mountainbikers en skateboarders te fotograferen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 15mm, 1/800 sec, f/9 en ISO250. © Martin Bissig

Snelheid als nooit tevoren

Met de EOS R5 kun je fleeting momenten fotograferen als nooit tevoren, in 45 Megapixel full-frame beelden met een verbazingwekkende snelheid van 201 fps, in totale stilte en met volledige AE- en AF-tracking.

Of je nu sport-, nieuws-, natuur- of portretopnamen maakt, met de EOS R5 heb je meer kansen om een perfect moment vast te leggen. En als je een mechanische sluiter nodig hebt, kun je continu fotograferen met een verbluffende snelheid van 12 fps1: de beste prestaties in zijn klasse voor een full-frame systeemcamera.

EOS R5

© Robert Marc Lehmann

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

© Martin Bissig / Canon Ambassador

Geavanceerde elektronische zoeker

De EOS R5 heeft een elektronische zoeker die zo geavanceerd is dat er niets lijkt te staan tussen jou en het onderwerp dat je fotografeert. Met een resolutie van 5,76 miljoen dots, een dekking van 100% en een vernieuwingsfrequentie van 120 fps ga je helemaal op in de compositie en kun je precies bekijken hoe de foto eruit zal zien wanneer je de opname maakt.

De EVF wordt aangevuld met een 2,1 miljoen dots variangle touchscreen van 3,15 inch dat wegdraait van de camerabody en 270˚ kan worden gedraaid voor comfortabel fotograferen vanuit moeilijke hoeken. Het scherm kan ter bescherming ook tegen de camerabehuizing worden gedraaid en opgeborgen.

Een sensor aan de achterkant van de EOS R5 schakelt automatisch tussen EVF en scherm wanneer de camera op ooghoogte wordt gehouden en kan verschillend worden ingesteld, afhankelijk van of het scherm is opgeklapt of niet.

De EOS R5 kan ook zo worden geprogrammeerd dat de LCD-achtergrondverlichting wordt uitgeschakeld, zodat gebruikers het LCD-scherm kunnen uitzetten en in plaats daarvan de elektronische zoeker kunnen gebruiken en de beelden kunnen bekijken op een groter LCD-scherm. Dit is een handeling waar gebruikers van spiegelreflexcamera's wel mee bekend zijn.

DIGIC X-beeldprocessor

De fenomenale snelheid van de EOS R5 voor continu fotograferen, de uitstekende beeldkwaliteit en de toonaangevende automatische scherpstelling worden allemaal geregeld door een DIGIC X-processor, die ook de andere functies van de camera bestuurt en zorgt voor een snelle, responsieve bediening.

Twee kaartsleuven met CFexpress

De EOS R5 beschikt over twee geheugenkaartsleuven: één voor universeel compatibele SD-kaarten (met ondersteuning voor high-speed UHS-II type SD-media) en een tweede sleuf voor ultrasnelle CFexpress-kaarten, die de ongelofelijke snelheid leveren die nodig is voor langdurige 20 fps bursts voor maximaal 180 RAW-bestanden en enkele van EOS R5's video-indelingen met een hogere resolutie.


CFexpressV90 UHS-II SD
Max. overdrachtssnelheid1,97 GB per seconde321 MB per seconde


Aangezien de camera veel mogelijkheden heeft, geldt dat ook voor de kaarten die kunnen worden gebruikt. Het is mogelijk om de camera in te stellen en die camera-instellingen vervolgens op te slaan op een van de geheugenkaarten. Hierdoor kun je de instellingen delen met een vriend of, als je twee camera's hebt, ze gebruiken voor beide camera's. Deze functie is ook handig als je de camera moet opsturen voor onderhoud. Je kunt al je instellingen er zo weer opzetten wanneer je de camera terug hebt.

De Canon EOS R5, gezien vanuit de rechterkant van de gebruiker. De twee kaartsleuven bevinden zich onder een klepje aan de zijkant.

De Canon EOS R5 heeft ook twee kaartsleuven: een supersnelle CFexpress-kaartsleuf en een universeel compatibele SD-kaartsleuf.

Accu met meer capaciteit

De EOS R5 heeft een geavanceerde LP-E6NH-accu met 20 procent meer capaciteit dan oudere LP-E6N-accu's, zodat je 490 opnamen kunt maken met één lading onder de strikte voorwaarden die bij het testen zijn gebruikt* - en aanzienlijk meer in echte opnameomstandigheden.

LP-E6NH-accu's kunnen worden opgeladen met de meegeleverde acculader of in de camera via USB C 3.1, met 5V/1,5A-voedingscapaciteit (PD). De BG-R10 battery grip is ook beschikbaar, waarin twee accu's tegelijk kunnen worden geplaatst voor langere gebruiksduur.

Oudere LP-E6- en LP-E6N-accu's zijn compatibel met de EOS R5. Echter, de hoogste opnamesnelheden en het opladen in de camera zijn niet beschikbaar bij gebruik van de LP-E6.

* Conform de CIPA-normen bij 23 ˚C, met het LCD-scherm in de energiebesparende modus.

Professionele constructie

De EOS R5 heeft een body van magnesiumlegering die bestand is tegen intensief professioneel gebruik. De beschermende afdichting houdt stof en vocht buiten en zorgt ervoor dat je vol vertrouwen opnamen kunt blijven maken, bij weer en wind.

EOS R5

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Eerste opnamen met de Canon EOS R5: de natuur vastgelegd in prachtig detail

  Ulla Lohmann en Robert Marc Lehmann vertellen hoe ze dankzij de 45 Megapixel sensor en Eye tracking-AF van de Canon EOS R5 spectaculaire natuuropnamen hebben kunnen maken.

 • ARTIKEL

  Filmen in 8K en oversampled 4K met de Canon EOS R5

  In de eerste videoshoots met de Canon EOS R5 verkenden Martin Bissig en Ivan D’Antonio hoe de 8K-mogelijkheden de opnametijd verkorten en de creatieve opties uitbreiden.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5: 10 functies die je niet mag missen

  Ontdek de functies die de EOS R5 zo revolutionair maken, waaronder de mogelijkheid om foto's van 45 MP met maximaal 20 fps en 8K RAW-video-opnamen te maken.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5 of EOS R6 - welke past het best bij jou?

  Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het beste bij jou past. Bekijk de vergelijking tussen de EOS R5 en de EOS R6.

  1. Elektronische sluiter tot ca. 20 fps met AF/AE-tracking: van toepassing op sommige RF/EF-lenzen, wanneer het diafragma volledig is geopend. Ga naar de officiële website van Canon voor een lijst met compatibele lenzen. De snelheid van burstopnamen is afhankelijk van de sluitertijd, de diafragma-instelling, de diafragmawaarde tijdens continu-opnamen, de omstandigheden van het onderwerp, de helderheid (met name bij weinig licht) en het type lens. Mechanische sluiter met maximaal ca. 12 fps met AF/AE-tracking: bij gebruik van RF-lenzen en bepaalde EF-lenzen. Ga naar de officiële website van Canon voor een lijst met compatibele lenzen. De snelheid van burstopnamen varieert in maximaal 3 fasen, afhankelijk van het accutype, de resterende acculading, het aantal accu's, de gebruikte lens, de temperatuur, de instelling van de ingebouwde Wi-Fi (aan/uit) en of je een battery grip en WFT-eenheid, DC-koppelstuk of USB-voedingsadapter gebruikt. Naast de bovenstaande factoren kan de maximale snelheid van burstopnamen afnemen als gevolg van de sluitertijd, het diafragma, het gebruik van de flitser, de verwerking van reductie van flikkering, de omstandigheden van het onderwerp en de helderheid (met name in een donkere omgeving).