ARTIKEL

"De Canon EOS R5 heeft ervoor gezorgd dat ik op een andere manier fotografeer": een nieuwe interpretatie van outdooravonturen

Een rotsklimmer hangt aan zijn handen aan een overhangende rots terwijl hij vroeg in de avond een rotswand in de Duitse Alpen beklimt.

Natuur- en avonturenfotografen Ulla Lohmann en Robert Marc Lehmann hebben de Canon EOS R5 op de proef gesteld tijdens uitdagende natuurfotoshoots. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 124mm, 1/500 sec, f/7.1 en ISO1600.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Voor de meeste fotografen die buiten opnamen maken, is hun droomcamera niet alleen licht en draagbaar, maar ook robuust en weerbestendig zodat deze tegen regen en stof moet kunnen. De camera zou idealiter alle nieuwste technische ontwikkelingen omvatten op belangrijke gebieden zoals resolutie, autofocus, prestaties bij weinig licht en beeldstabilisatie.

Toen de Duitse natuur- en avonturenfotografen Ulla Lohmann en Robert Marc Lehmann als eersten met de Canon EOS R5, Canon's nieuwe toonaangevende full-frame systeemcamera, mochten fotograferen, grepen beiden de kans aan om de belangrijkste functies te testen. Wat vonden ze van de 45 Megapixel-resolutie, de opnamesnelheid tot 20 fps, de 8-stops beeldstabilisatie en de 8K-video's, plus de geavanceerde Tracking AF van dieren?

Een man in een rode kano op een door bomen omzoomde rivier.

Op haar 150 km lange tocht reisde Ulla over land, over water en zelfs door de lucht, waarbij ze de Canon EOS R5 voor allerlei soorten fotografie gebruikte. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 15mm, 1/13 sec, f/22 en ISO100.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Een paraglider met een geel scherm hoog boven de weelderige Duitse Alpen.

Paragliding is niet alleen een adrenalinesport, het was ook een geweldige manier voor Ulla om luchtfoto's te maken met de Canon EOS R5 boven de Duitse Alpen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 35mm, 1/500 sec, f/6,3 en ISO250.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Canon Ambassador en avonturenfotograaf Ulla maakte samen met haar man en hun jonge zoon een rondreis van 150 km rond het Benediktenwand-gebergte in de Duitse Alpen. Ze maakte gebruik van verschillende vervoersmiddelen: de fiets, een kano, te voet en per paraglider. Tijdens de reis gebruikte ze de Canon EOS R5 om landschappen en klimmers die in een waterval abseilden te fotograferen, luchtfoto's te maken vanuit de paraglider, en nog veel meer.

Ondertussen reisde natuurfotograaf Robert naar het Feldberger Seenlandschaft bij Neubrandenburg in het noordoosten van Duitsland, een regio die bekendstaat om haar meren en bossen. Daar fotografeerde hij een reeks vliegende wilde vogels, zoals de zeearend, de reiger en de wouw, plus kleinere vogels zoals de ijsvogel.

Een luchtfoto van een stad en het omliggende platteland.

"De mate van detail die je met deze camera vastlegt is gewoon ongelooflijk", zegt Ulla. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 35mm, 1/640 sec, f/9 en ISO250.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Hogere resolutie voor meer details

De Canon EOS R5 bouwt voort op Canon's gerenommeerde EOS-erfgoed en de innovaties van het EOS R-systeem, en beide fotografen hebben de camera zeer snel onder de knie gekregen. "Voor mij heeft de Canon EOS R5 het perfecte formaat," zegt Robert. "De camera is goed gebouwd, en je vindt alles op de plekken waar je dat wilt."

Ulla is het daarmee eens. "De camera voelde zeer robuust en goed gemaakt, en ik voelde me er meteen mee op mijn gemak. Ik kon de camera voor mezelf aanpassen en configureren voor wat ik nodig heb, zodat ik deze heel snel kon gebruiken."

Ulla was blij met de 45 Megapixel-resolutie van de Canon EOS R5. "De details die je met deze camera krijgt, zijn gewoon ongelooflijk," zegt ze. "Voor mij werd dat pas echt goed duidelijk in een bepaalde landschapsfoto die ik vanuit een paraglider in de lucht had gemaakt. Toen ik nadien op de foto inzoomde, kon ik heel kleine details duidelijk zien, zelfs de tekst op een huis duizenden meters lager.

"Ik maakte zowel JPEG-opnamen als RAW-opnamen. De JPEG-bestanden zijn meteen goed zodra je ze van de camera afhaalt. Een ander groot voordeel is het grote dynamische bereik van de bestanden. Ze zijn zo goed dat ik geen HDR-opnamen hoef te maken."

Bij een hogere resolutie worden de bestanden ook groter, maar Robert ontdekte dat de camera ze gemakkelijk kon verwerken. "Ik heb ongeveer 7.000 foto's gemaakt, wat bij elkaar veel gegevens zijn, maar dankzij de CFexpress-kaarten is de camera supersnel. Je kunt binnen een minuut 100 GB of 1 TB in minder dan 10 minuten overzetten.

"De ISO-mogelijkheden van de nieuwe sensor zijn ook verbazingwekkend," voegt Robert eraan toe. "Ik heb de camera met een ISO-snelheid van ongeveer 24.000 gebruikt en de foto's zijn geweldig."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een reiger met een vis in zijn snavel die op het punt staat weg te vliegen en over het wateroppervlak lijkt te kaatsen.

Met de geavanceerde tracking AF voor dieren kan de Canon EOS R5 honden, katten en vogels herkennen aan het lijf, de kop of de ogen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens ingesteld op 400mm, 1/3200 sec, f/6.3 en ISO12800.

© Robert Marc Lehmann

Een op het water landende reiger in zijn vlucht bevroren, met zijn vleugels gebogen en poten uitgestrekt.

Met behulp van de Canon EOS R5 en de opwindende nieuwe professionele Canon  RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-telezoomlens kon Robert de beweging van deze reiger bevriezen. Hoewel hij lijkt te zweven, kwam hij omlaag om op het water te landen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens ingesteld op 1/2000 sec, f/6.3 en ISO12800.

© Robert Marc Lehmann

Verbluffende autofocus

Het belangrijkste wat Robert tijdens zijn shoot heeft getest, was het vermogen van de Canon EOS R5 om snel bewegende, vliegende vogels te fotograferen. Hij kwam erachter dat de mogelijkheid van de camera om opnamen te maken met een snelheid tot 20 fps met een elektronische sluiter, in combinatie met de nieuwe Tracking AF van dieren en Eye-tracking AF, een zeer effectieve combinatie was.

Een mountainbiker voert een stunt in de lucht uit tegen het zonlicht in. Het beeld is van onderaf gefotografeerd en omlijst door rode klaprozen en grassen op de heuvel

Opnemen in 8K en in 4K met oversampling op de Canon EOS R5

Bij de eerste video-opnamen met de Canon EOS R5 ontdekten Martin Bissig en Ivan D'Antonio hoe de 8K-mogelijkheden de opnametijd verkorten en de creatieve opties uitbreiden.

"Ik zat in een boot op een meer en fotografeerde onderwerpen als een reiger die een vis wilde gaan vangen of een zeearend of wouw in de lucht. Er was geen ruimte voor fouten," zegt hij. "Het regende hard en het zicht was slecht. Er waren situaties waarin je zou zeggen dat het bijna onmogelijk was om een vogel te volgen. Bij een heldere hemel kan een camera dit gemakkelijk, maar als je een donkere vogel tegen een achtergrond van bomen hebt, werkt autofocus minder goed. Maar niet met deze camera. De autofocus blijft het dier de hele tijd volgen. Uit een reeks van 50 foto's van een vliegende zeearend bleek elk beeld dat ik had opgenomen, scherp te zijn. Daar werd ik echt blij van."

Ook Ulla gebruikte de Tracking AF van dieren bij het fotograferen van zwanen. "De camera bleef voor scherpe beelden zorgen, ook als er iets op de voorgrond stond of ik door dicht riet fotografeerde," zegt ze. "De camera behield de scherpte en dat vond ik fantastisch. Je kunt er echt op vertrouwen."

Robert Marc Lehmann fotografeert op een boot met de Canon EOS R5.

Ondanks dat de vogels snel bewegen en vanaf een instabiele boot worden gefotografeerd, heeft Robert prachtig scherpe foto's gemaakt dankzij de beeldstabilisatie op de standaardinstelling van de Canon EOS R5 en de geavanceerde AF voor het volgen van dieren.

© Robert Marc Lehmann

Baanbrekende beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie zorgde er ook voor dat de opnamen van Ulla scherp waren, zelfs bij opnamen vanuit de hand en bij weinig licht. De Canon EOS R5 is de eerste Canon-camera met 5-assige in-body beeldstabilisatie en biedt tot 8 stops IS in combinatie met compatibele objectieven.

Ulla benutte haar uitrusting optimaal om zo de beelden vast te leggen waar ze van droomde en ze gebruikte de Canon EOS R5 zelfs om uit de hand met een lange sluitertijd te fotograferen – een technische prestatie geboren uit noodzaak. "Op een gegeven moment deed ik aan canyoning: in smalle kloven abseilen en in watervallen afdalen. Het is een avontuurlijk terrein en je kunt geen statief met je meenemen. Je kunt de camera ook niet op de rotsen zetten omdat ze nat zijn," vertelt ze.

Een man die van een rotswand in de Duitse Alpen abseilt, gefotografeerd tegen de blauwe lucht.

Ulla maakte deze foto uit de hand; aangezien ze zelf bezig was met abseilen, kon ze geen statief gebruiken. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 15mm, 1/1250 sec, f/9 en ISO500.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Ulla bevond zich in het water, in een wetsuit, om mensen te fotograferen die in een waterval abseilden. Hierdoor werd de weerbestendige afdichting van de Canon EOS R5 tot het uiterste getest.

"Ik wilde een langere sluitertijd gebruiken voor foto's waarop de mensen op de voorgrond scherp in beeld komen en er op de achtergrond een wazige waterval te zien is. Het werkte heel goed en ik kon toch scherpe foto's maken, ook als ik uit de hand opnamen maakte met sluitertijden van een seconde of meer.

"De camera heeft ervoor gezorgd dat ik op een andere manier fotografeer. Eerst maakte ik verschillende opnamen om er zeker van te zijn dat een van de opnamen scherp was, maar nu kan ik er slechts één maken en weet ik dat deze scherp zal zijn."

Een waterval stort in een poel tussen de rotsen, gefotografeerd met een lange sluitertijd om het vallende water te vervagen.

Ulla gebruikte een lange sluitertijd om het water in deze waterval te vervagen, maar de details op de voorgrond zijn scherp. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 46mm, 0,3 sec, f/18 en ISO100.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Ulla Lohmann in een blauwe wetsuit en met een rode helm met de Canon EOS R5 in het water.

Het avontuur van Ulla was niet alleen voor haar een uitdaging, maar ook voor de Canon EOS R5.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

RF- en EF-objectieven gebruiken

Voor zijn wildlifefoto's heeft Robert de Canon EOS R5 voornamelijk gecombineerd met het nieuwe Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objectief. "Voorheen gebruikte ik het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief en snakte ik altijd al naar die extra brandpuntsafstand van 100 mm,” zegt hij. "Ik weet dat mensen zullen zeggen dat f/7.1 te traag is, maar als het moet, kun je opnamen maken met een hoge ISO-waarde en dan zijn de foto's prima.

"Het Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objectief is het perfecte hulpmiddel voor wildlifefoto's, en ik denk dat het alles zal veranderen."

Robert gebruikte ook een aantal andere objectieven, waaronder zijn Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief en zijn Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x-objectief. Beide sloot hij aan op de Canon EOS R5 met een EF-EOS R-vattingadapter. "Ik wilde zien of de autofocus ook met deze objectieven werkte. Dat deden ze, en zelfs zonder kwaliteitsverlies," zegt hij.

Voor haar shoot gebruikte Ulla zoomobjectieven zoals de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM. Ze gebruikte ook primes zoals de Canon RF 85mm F1.2L USM voor portretten. "Ik vond al deze RF-objectieven ongelooflijk scherp en snel," zegt ze. "En ze werken heel goed met de Canon EOS R5."

Een kleurrijke ijsvogel zit op een tak tegen een wazige groene achtergrond.

"De Canon  RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens is perfect voor het fotograferen van wild en ik denk dat deze lens alles zal veranderen", aldus Robert. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon  RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens ingesteld op 500mm, 1/500 sec, f/7 en ISO4000.

© Robert Marc Lehmann

Een zwaan die voor een steiger zwemt, met het geheel weerspiegeld in het stilstaande water.

De foto van Ulla van een zwaan laat het ruime dynamisch bereik van de Canon EOS R5 zien en de effectiviteit van de AF voor het volgen van dieren. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 15mm, 1/200 sec, f/9 en ISO640.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Videomogelijkheden

Ulla en Robert zijn beide filmmaker en fotograaf, en hebben de Canon EOS R5 gebruikt om een video van hun reis te maken.

"Voor mij is de videofunctie erg belangrijk," zegt Ulla. "Dankzij die functie kan ik 8K-video's met een hoge resolutie leveren aan productiebedrijven, en dat met een kleine uitrusting. Ik heb geen grote camera en crew nodig, en ik kan naar gebieden gaan waar niet veel mensen kunnen komen om beelden met hoge resolutie te maken. Dit is zeker een gamechanger."

Voor het filmen van wilde vogels in actie gebruikte Robert de 4K 120 fps slow-motionfunctie van de camera volop. "Wanneer ik voorheen slow motion gebruikte op een Full HD-camera, waren de beelden niet echt haarscherp," zegt hij. "Maar op de Canon EOS R5 ziet 4K slow motion er fantastisch uit. Het is ook geweldig om video-opnamen te kunnen maken terwijl je door de elektronische zoeker kijkt en alvast een preview te krijgen van de beelden. Het lijkt op een echte videocamera, en de in-body beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de beelden echt stabiel zijn."

Een luchtfoto van een licht landschap met kalm water bezaaid met eilanden en omgeven door boomrijke heuvels.

De Canon EOS R5 is de eerste Canon-camera met 5-assige beeldstabilisatie in de body. Hiermee kun je tot 8 stops langer uit de hand fotograferen met compatibele lenzen, resulterend in haarscherpe foto's, zelfs bij gebruik van een paraglider. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 15mm, 1/320 sec, f/9 en ISO400.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Baanbrekende uitrusting

Hoewel Robert en Ulla soms onder uitdagende omstandigheden moesten werken, konden ze altijd op de prestaties van de Canon EOS R5 vertrouwen. "Ik maakte vaak opnamen in hevige regenbuien met zware windstoten, maar dat was goed omdat je een camera dan echt kunt testen," zegt Robert. "Ja, ik had soortgelijke foto's kunnen maken met mijn Canon EOS-1D X Mark III, maar de essentie van de Canon EOS R5 is dat je dezelfde soort foto's kunt maken, maar dan een stuk eenvoudiger. Bovendien is de resolutie veel hoger en weegt de camera maar een derde van de oude camera. Het is dus zeker een camera die ik zal gebruiken."

Terugkijkend op haar reis zegt Ulla dat ze dankzij de Canon EOS R5 foto's heeft kunnen maken waar ze vooraf niet eens van had durven dromen. "De camera zorgt ervoor dat ik op een andere manier fotografeer en stimuleert mijn creativiteit, omdat deze zoveel kan," zegt ze.

"De Canon EOS R5 tovert echt een glimlach op mijn gezicht, omdat de prestaties geweldig zijn en ik er met plezier mee kan werken. Foto's waarvan ik eerder dacht ze nooit te zullen maken, kan ik nu maken."

David Clark

Ulla Lohmanns uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Een Canon EOS R5 met Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens op de oever van een poel met een waterval op de achtergrond.

Camera

Canon EOS R5

Een professionele, toonaangevende full-frame systeemcamera die fotografen en filmmakers foto's met hoge resolutie en 8K-video biedt. "De camera tovert echt een glimlach op mijn gezicht, omdat de prestaties geweldig zijn en ik er met plezier mee kan werken," zegt Ulla. "De camera zorgt ervoor dat ik op een andere manier fotografeer."

Objectieven

Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM

Een professioneel telezoomobjectief met een groter bereik, in een compacte en draagbare uitvoering. "Het is het perfecte hulpmiddel voor wildlifefotografie, en ik denk dat het alles zal veranderen,” zegt Robert.

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5: 10 functies die je niet mag missen

  Ontdek de functies die van de EOS R5 een gamechanger maken, waaronder de mogelijkheid om foto's met 45MP te maken met maximaal 20 fps en 8K RAW-videobeelden.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5 versus EOS R6 – welke past bij jou?

  Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het best bij jou past. Een vergelijking van de EOS R5 en de EOS R6.

 • ARTIKEL

  Hoe 8K-video van de Canon EOS R5 alles verandert

  Ontdek hoe de videomogelijkheden van deze toonaangevende full frame systeemcamera de camera een toekomstbestendige keuze voor creatieve filmmakers en fotografen maken.

 • ARTIKEL

  Vuurdoop: avonturenfotograaf Ulla Lohmann

  Van met lava gevulde kraters tot torenhoge brandingspilaren: de Canon-ambassadeur onthult de uitdagingen waarmee ze werd geconfronteerd en de 5 tips voor ambitieuze avonturiers.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro