ARTIKEL

“Droom er niet over, doe het” – de 5 tips van Ulla Lohmann voor ambitieuze avonturenfotografen

Two scientists silhouetted against the lava lake inside the Benbow crater on the volcanic island of Ambrym.
Fotojournaliste en avonturenfotografe Ulla Lohmann heeft expeditieteams geleid om wetenschappers te helpen het vulkanisch complex van Vanuatu beter te begrijpen. Hier bestuderen twee wetenschappers een lavameer – met een temperatuur van meer dan 1.000 graden – in de vulkaankrater Benbow op het vulkanische eiland Ambrym in de Stille Oceaan. Gefotografeerd met een Canon EOS 7D Mark II met een Canon EF 70-200mm f/4L II USM-objectief, ingesteld op 126mm, 1/125 sec, f/8 en ISO500. © Ulla Lohmann

De Duitse fotojournaliste, avonturenfotografe en documentairemaakster Ulla Lohmann begon haar carrière op een buitengewone manier. Op 18-jarige leeftijd won ze Jugend Forscht (een Duitse competitie voor jeugdwetenschappen), waarbij ze meer dan 8.000 medekandidaten versloeg met haar reconstructie van een fossiel. Het prijzengeld veranderde haar leven.

“Ik heb mijn prijs van € 1.500 geïnvesteerd in een wereldreis van anderhalf jaar en ben toen begonnen met het maken van mijn eerste foto's”, zegt Ulla. “Het was toekomstbepalend omdat ik fotografe en een verhalenverteller werd.”

Ulla werkt nu regelmatig voor tijdschriften en omroepen zoals GEO, de BBC en National Geographic. Hier deelt ze de belangrijke momenten in haar carrière en geeft ze advies aan ambitieuze avonturenfotografen die graag in haar voetsporen willen treden.

Men in traditional grass skirts dance in a circle on Tanna Island, Vanuatu.
Na op Vanuatu haar jeugddroom te hebben vervuld, besloot Ulla zich te specialiseren in het fotograferen van inheemse culturen, met name gemeenschappen die leven rond actieve vulkanen. De mensen van het eiland Tanna leven in de schaduw van Mount Yasur, die zich sinds de 18e eeuw bijna doorlopend in een staat van uitbarsten bevindt. Hun dansen hebben een diepe spirituele betekenis en hebben vaak betrekking op de vulkaan. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24 mm, 1/160 sec, f/13 en ISO200. © Ulla Lohmann
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Creëer een niche

Op die toekomstbepalende trip reisde Ulla naar de vulkanische eilanden van Vanuatu in de Stille Oceaan om een actieve vulkaan te zien – een jeugddroom kwam uit. “Het enige wat ik wilde was een actieve vulkaan zien”, zegt ze. “Toevallig was er al een team van National Geographic, dus ik overtuigde ze dat ik kon koken en ze huurden me in. Ik was trots op de mogelijkheid om van de allerbesten te leren, maar ik werd me ook bewust van het feit hoeveel ik nog moest leren om gepubliceerd te worden.”

Geïnspireerd door het team – waaronder veel wetenschappers – kwam Ulla terug om natural resource management en fotojournalistiek te gaan studeren. “Met deze diploma's was ik veel beter voorbereid, maar ik had wel een niche nodig. Dit maakte dat ik me specialiseerde in inheemse culturen, in het bijzonder gemeenschappen die rond actieve vulkanen leven.

“Het is een erg klein werkveld, maar wel mijn doorbraak – veel tijdschriften namen contact met mij op. Ik heb deze niche gecreëerd door de juiste verhalen voor te stellen. Je moet tijd, geld en energie in iets investeren waar je gepassioneerd over bent. Ik doe eenvoudigweg waar ik van hou. Mijn motto is: “Droom er niet over, doe het.”

An active volcano on Ambrym Island, Vanuatu.
Het vulkanisch complex op Ambrym stoot wereldwijd de meeste vulkanische gassen uit – toen de vulkaan voor het eerste uitbarstte, behoorde die tot een van de tien grootste uitbarstingen ter wereld. De foto's van Ulla helpen bij het financieren van onderzoek om de vulkaan beter te begrijpen. Gefotografeerd met een EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/125 sec, f/16 en ISO640. © Ulla Lohmann
A climber ascending the Totem Pole, a vertical sea stack in the Tasman National Park, Australia.
Ulla is niet bang om haar lichaam tot het uiterste te drijven voor een goede foto – na het zien van een foto van de Totempaal, een brandingspilaar in het Tasman National Park, Australië, besloot ze om hem te beklimmen. Met een hoogte van 70 meter en een breedte van slechts twee meter staat het bekend als een van de meest uitdagende beklimmingen ter wereld. Gemaakt met een Canon PowerShot G7 X (inmiddels opgevolgd door de Canon PowerShot G7 X Mark III) op 12mm, 1/800 sec, f/5 en ISO250. © Ulla Lohmann

2. Zoek foto's die nooit eerder zijn gemaakt

“Mijn doorbraak had betrekking op een stam in Papoea-Nieuw-Guinea die nog steeds aan mummificatie deed en nooit gefotografeerd was”, zegt Ulla. “Tijdschriften zijn op zoek naar foto's die nooit eerder zijn gezien – iets dat visueel interessant is en een verhaal vertelt. Word een expert op één gebied en ontwikkel een unieke fotografiestijl om dat verhaal te vertellen. Kies een onderwerp met een brede aantrekkingskracht dat nieuwe dingen aan het licht brengt.”

Adventurer Laura Bingham stands chest-deep in a river, wielding a machete.

Filmen van een levensgevaarlijke jungle-expeditie met Canon-uitrusting

Hoe filmmaker Peiman Zekavat warmte, uitputting en piranha's trotseerde om het jungle-avontuur van Laura Bingham te filmen met een Canon EOS C300 Mark II.

3. Ontwikkel avontuur-/expeditievaardigheden

“Als je een expeditiefotograaf wilt worden, zorg dan dat je weet waar je het over hebt – leer avonturensporten of expeditievaardigheden. Zorg ervoor dat je bekend bent met ijsklimmen, skitochten en ga waar mogelijk naar plekken waar andere mensen niet naartoe kunnen gaan”, zegt ze. “Als fotograaf heb je een streepje voor en zul je worden ingehuurd omdat je specifieke vaardigheden hebt.

“Ik draai mee als een volledig teamlid: Ik moet dezelfde bagage dragen, dezelfde afstanden afleggen en mijn werk doen – het maakt niet uit of ik een man of een vrouw ben. Ik wil graag geloven dat het geslacht geen rol speelt, maar waar zijn alle andere vrouwelijke fotografen? Er zijn zoveel geweldige vrouwen in de wereld [die fotograferen], maar niet veel van hen zijn avonturenfotografen.”

A wooden walkway traverses rocky cliffs beside the sea.
Ulla heeft een uitrusting nodig waarop ze kan vertrouwen voor haar avonturenfotografie en heeft ontdekt dat de lichte maar robuuste Canon EOS R ideaal is voor het werk. Gefotografeerd met een Canon EOS R voorzien van een Canon EF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/160 sec, f/8 en ISO100. © Ulla Lohmann

4. Maak van je uitrusting een verlengstuk van jezelf

“Ik kan rekenen op mijn apparatuur; het is zeer betrouwbaar en ik weet dat ik geen technische problemen krijg als ik op afgelegen locaties ben”, zegt Ulla. “Ik vraag veel van mezelf in bepaalde situaties, maar dat doe ik ook van mijn apparatuur.”

Naast een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EOS 5DS R, maakt Ulla gebruik van de full-frame systeemcamera Canon EOS R bij het schalen van bergen en het fotograferen van vulkaanuitbarstingen. Dankzij de lichte body en het touchscreen kan ze zich concentreren op het vastleggen van beelden op het moment dat het ertoe doet, zoals wanneer ze ‘bungelend aan een touw tegen een klif aan hangt’ en niet door een zoeker kan kijken.

Canon RF-objectieven hebben haar ook geholpen nieuwe mogelijkheden te ontdekken. “Voor mijn opdracht voor GEO France waarbij ik een vulkaanuitbarsting in Indonesië moest fotograferen, heb ik een Canon EOS R als reservecamera meegenomen, naast een Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM-objectief en een Canon RF 24-70MM F2.8L IS USM. Ik ben echt verliefd geworden op de RF-objectieven – ze zijn ongelooflijk scherp en snel. Ik merkte dat ik de camera als hoofdbody ging gebruiken in plaats van als reservecamera.

“Veel van de geselecteerde foto's [door de redactie] zijn gemaakt met de Canon EOS R. Die opdracht is grotendeels uitgevoerd bij weinig licht en ik kan met de nieuwe objectieven meer uit de hand fotograferen. De ISO was geweldig, de stabilisatie was perfect en ze waren snel. De kwaliteit van de camera sluit naadloos aan bij de kwaliteit die nodig is voor tijdschriften.”

A geologist abseiling into an active volcano.
Geoloog Basti Hofmann – Ulla's echtgenoot – daalt af in Mount Yasur op Tanna om monsters te nemen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief ingesteld op 38mm, 0,5 sec, f/9 en ISO1250. © Ulla Lohmann
Three tents erected on the side of an active volcano.
Kamperen in de vulkaankrater Benbow op het eiland Ambrym, Vanuatu. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief ingesteld op 15mm, 2,5 sec, f/6.3 en ISO2000. © Ulla Lohmann

5. Laat jouw portfolio door redacteuren beoordelen

“Fotografeer een verhaal en benader tijdschriften”, zegt Ulla. “Ik kom graag in contact met redacteuren op fotofestivals zoals Visa pour l'Image. Het is altijd beter om persoonlijk te pitchen, omdat ze naar je foto's gaan kijken – Zorg ervoor dat je jouw verhaal in één enkele zin kunt uitleggen.

Redacteurs een e-mail sturen met slechts drie geselecteerde foto's ter beoordeling kan ook werken”, zegt ze. “Verstuur je drie krachtigste beelden en probeer dan een afspraak of antwoord te krijgen. Redacteurs hebben niet veel tijd, maar je foto's worden bekeken en je krijgt feedback. Ik maak elk jaar een portfolio van nieuwe verhalen, presenteer het aan redacteurs en doorgaans heb ik bij één op de 10 succes. Dat is gewoon hoe het spel werkt.

Boeiende content op social media is ook essentieel”, aldus Ulla. “Het helpt om een goede portfolio te hebben, maar veel editors neuzen rond op social media en websites voor fotografen, dus zorg ervoor dat zich daar alleen je beste foto's bevinden.”

Geschreven door Lorna Dockerill


Ulla Lohmanns uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Canon Ambassador Ulla Lohmann standing at the edge of a lava-filled crater, holding a Canon camera attached to a tripod.

Camera's

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is ontworpen voor elke situatie, heeft een prachtige vormgeving en is een uitstekende allrounder. “Ik neem hem overal mee naartoe, van de binnenkant van een actieve vulkaan tot gletsjergrotten en hoge bergtoppen”, zegt Ulla.

Canon EOS R

Een full-frame 30,3 Megapixel-sensor en indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF. Naast de nieuwe RF-objectieven biedt de Canon EOS R de ultieme opname-ervaring waarmee je je verhalen nog beter kunt vertellen. “De kwaliteit van de camera sluit naadloos aan bij de kwaliteit die nodig is voor tijdschriften”, zegt Ulla.

Canon EOS 5DS R

Ontwikkeld voor optimale DSLR-beeldkwaliteit, met een resolutie van 50,6 Megapixel en een low-pass cancellation filter waarmee de scherpte van de camerasensor wordt geoptimaliseerd. “Een geweldige tweede camera om op locatie bij je te hebben”, zegt Ulla.

Canon EOS 7D Mark II

Gemaakt voor mensen met een passie voor snelheid. Leg als eerste de buitengewone momenten vast die andere fotografen missen. Laat je creativiteit de vrije loop als nooit tevoren, zowel bij foto's als video's.

Objectieven

Canon EF 70-200mm f/4L USM

Een hoogwaardig telezoomobjectief dat uitstekende beeldkwaliteit levert in allerlei situaties. Door het compacte formaat en het lichte gewicht is dit objectief gemakkelijk mee te nemen op reis.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een professioneel alledaags zoomobjectief uit de L-serie dat een hoge beeldkwaliteit levert met een constant f/2.8-diafragma.

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Het complete bereik ultragroothoekbrandpuntsafstanden in één hoogwaardig zoomobjectief. Perfect voor het fotograferen van landschappen, architectuur en interieurs op locatie.

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Leg meer vast, zelfs bij weinig licht, met dit snelle f/2.8-ultragroothoekobjectief uit de RF-serie met 5-stops beeldstabilisatie – ideaal voor situaties waarbij innovatieve invalshoeken het verschil kunnen maken. “Ik ben echt verliefd geworden op de RF-objectieven – ze zijn ongelooflijk scherp en snel”, zegt Ulla.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

Laat je fotografie met full-frame systeemcamera's opvallen dankzij een zoom die is gemaakt om verwachtingen te overtreffen. Dankzij de superieure optische techniek, het snelle en grootste diafragma van f/2.8 en de 5-stops beeldstabilisatie blijf je creatief onder alle omstandigheden.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan