ARTIKEL

Rugby op het dak van de wereld: een wereldrecord op de Everest filmen met de Canon EOS C200

A Canon EOS C200 camera in front of ice and snow at Mount Everest's South Base Camp in Nepal.
Toen documentairemaker en World Rugby TV-producent Sam Tongue de opdracht kreeg om twee wereldrecordpogingen rugby op de Mount Everest te filmen, had hij vanuit zijn eerdere ervaring met filmen op extreme locaties het vertrouwen dat de 4K Canon EOS C200 de klus kon klaren. © Sam Tongue

Bij het laatste fluitsignaal ging er een groot gejuich op onder de 16 rugbyspelers. Dit was echter geen gewone wedstrijd, maar een die werd gespeeld op een gletsjer in Nepal, 6.331 meter boven zeeniveau, in de schaduw van de machtige Mount Everest. Het uitgeputte team vierde feest omdat ze net het wereldrecord hadden verbroken voor de hoogst gespeelde rugbywedstrijd ooit.

De persoon die alle actie van de Everest Rugby Challenge vastlegde, was documentairemaker en World Rugby TV-producer Sam Tongue. Werken in uitdagende omgevingen is hem niet vreemd. In 2015 filmde hij de meest noordelijke rugbywedstrijd die ooit is gespeeld, bij de magnetische noordpool in Canada. Voor deze nieuwste recordbrekende expeditie nam hij een camera mee waarop hij kon vertrouwen in extreme omstandigheden, de Canon EOS C200, met twee Canon Cinema-objectieven, een Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S en een Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS. Zijn video van het werk achter de schermen (hieronder) en het volgende interview geven een indruk van een aantal van de uitdagingen die hij tijdens de reis het hoofd moest bieden.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Pas nadat hij zich op het project had gestort, realiseerde Sam zich waar hij aan was begonnen: een 24-daagse reis om voor World Rugby TV twee wereldrecordpogingen in de Himalaya te filmen. Daar zou zijn apparatuur door extreme temperaturen tot het uiterste worden beproefd en kon hij door de hoogte op elk moment worden overvallen door acute bergziekte.

"Het was zo'n situatie waarin je ja zegt en pas daarna gaat nadenken over wat het inhoudt", zegt hij. "Ik heb er tijdens de voorbereidingsperiode wel wakker van gelegen. De verantwoordelijkheid weegt zwaar wanneer je degene bent die in een officiële hoedanigheid de beelden moet vastleggen waarmee twee wereldrecords worden gecertificeerd. Bovendien zou ik de enige cameraman zijn en ik wist niet zeker of ik het ging halen [met het oog op alle risico's]."

Sam deelde deze fysieke en mentale uitdaging met 26 teamgenoten, waaronder professionele rugbyspelers Lee Mears, Ollie Phillips, Shane Williams en Tamara Taylor. De groep wilde twee wereldrecords neerzetten: voor de hoogst gespeelde full-contact rugbywedstrijd en de hoogst gespeelde wedstrijd touch rugby ooit. Het andere doel was geld inzamelen voor Wooden Spoon, een door rugbyprofessionals opgerichte liefdadigheidsinstelling die achtergestelde en gehandicapte kinderen helpt.

Colourful prayer flags at Mount Everest's South Base Camp in Nepal.
Het team trok naar het basiskamp aan de zuidkant voor de eerste wereldrecordpoging: een potje touch rugby op 5.119 meter hoogte. © Sam Tongue
Filmmaker Sam Tongue holds a Canon EOS C200 video camera in front of Mount Everest.
Filmmaker Sam Tongue zegt dat hij wakker heeft gelegen van deze uitdaging. "Het was zo'n situatie waarin je ja zegt en pas daarna gaat nadenken over wat het inhoudt", zegt hij. © Sam Tongue

De juiste uitrusting voor de opdracht kiezen

Het filmen van een tweedelige documentaire over de Everest Rugby Challenge onder een aantal van 's werelds zwaarste omstandigheden zou zonder meer een formidabele opgave zijn, maar dankzij zijn eerdere ervaring met filmen bij temperaturen onder nul wist Sam hoe belangrijk het was de juiste apparatuur mee te nemen.

"Je maakt je niet populair als iedereen op de cameraman moet wachten", zegt hij. "Ik had een uitrusting nodig waarmee ik niet achterop zou raken. Ik moest zo licht mogelijk kunnen reizen maar de kwaliteit en de beelden die we voor ogen hadden, mochten hier niet onder lijden."

Adventurer Laura Bingham wades through a jungle river.

Filmen van een levensgevaarlijke jungle-expeditie met Canon-uitrusting

Hoe filmmaker Peiman Zekavat warmte, uitputting en piranha's trotseerde om het jungle-avontuur van Laura Bingham te filmen met een Canon EOS C300 Mark II.

De compacte Canon EOS C200 bood Sam een modulaire oplossing met maximale flexibiliteit op locatie, evenals een microfoon van goede kwaliteit met fantoomvoeding en een XLR-connector. "De ingebouwde zoeker was erg belangrijk als je met een beperkte uitrusting moet werken. Als je de Canon EOS C200 stript, is het gewicht prima; en als je de uitrusting uitbreidt, is het een goede oplossing dat je de Canon EVF-V70-zoeker kunt toevoegen.

"Gestript en met de Canon CN-E-objectieven aan de voorkant kon ik de camera op een vlakke handpalm balanceren en zo kon ik comfortabel genoeg elke dag ruim tien uur lopen."

Hij ontdekte dat de Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S- en Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectieven in de kou een opmerkelijk voordeel boden in vergelijking met zijn gebruikelijke objectieven. "Dankzij de grote scherpstel-, zoom- en irisringen kon ik mijn handschoenen aanhouden en dat maakte natuurlijk een groot verschil", zegt hij. "Ik ben volledig overgestapt op Canon CN-E-objectieven vanwege deze grote mate van controle. Je kunt er desgewenst ook een elektrische zoom op zetten. Dat was het onderdeel van de kit waar ik echt mijn zinnen op had gezet."

A player's-eye-view from the playing field of a try being scored on a snowfield with rocky peaks rising from the snow behind.
Ondanks de ijle lucht was de Canon EOS C200-uitrusting van Sam licht genoeg om de acties te kunnen volgen en een try vanuit spelersperspectief vast te leggen tijdens de hoogst gespeelde full-contact rugbywedstrijd ooit, op een hoogte van 6.331 meter. © Sam Tongue

Omgaan met de kou op het dak van de wereld

De reis van het team begon met een trektocht van acht dagen naar het basiskamp aan de zuidzijde van de Mount Everest, hun thuis voor zes dagen en de locatie van hun eerste wereldrecordpoging: de hoogst gespeelde wedstrijd touch rugby ooit, op een hoogte van 5.119 meter.

De Canon EOS C200 heeft een uitzonderlijk temperatuurbereik van circa -5 °C tot 45 °C bij een relatieve vochtigheid van 60%. Maar omringd door sneeuw en ijs moest Sam ervoor zorgen dat hij zowel zichzelf als zijn uitrusting beschermde tegen de scherp dalende temperaturen. Alle camera-instellingen moesten kunnen worden bediend en daarom droeg Sam handschoenen waarmee hij zowel het touchscreen als de knoppen kon gebruiken. Voorbereiding was van essentieel belang: "Het draait allemaal om het toewijzen van de juiste instellingen aan knoppen die zich rondom je hand bevinden en waar je ze het meest nodig hebt", zegt Sam. "Je moet ervan uit kunnen gaan dat je je handschoenen niet uit hoeft te doen om een menu te openen."

A black and white shot of rugby players celebrating.

Foto's en video's van de Rugby World Cup 2019

Hoe bereiden professionele fotografen zich voor op wedstrijden? Met welke kit schrijven ze geschiedenis met foto's? Ontdek de beste Canon-verhalen van de Rugby World Cup 2019™.

Het warm en droog houden van de apparatuur was net zo belangrijk als het beschermen van zijn handen. Sam: "De camera was klein genoeg om in mijn tas te passen als ik hem niet nodig had en in die tas zaten ook handwarmers". Hij vond ook een verrassend alledaagse manier om de camera te beschermen tegen de effecten van afkoeling door wind tijdens het gebruik: "Bij het filmen kun je een gewone regenhoes gebruiken, die is tegelijkertijd winddicht".

"En wat mensen zeggen over het warm houden van accu's is belangrijk: ze houden er veel sneller mee op bij lage temperaturen. Je slaapt met de belangrijkste dingen in je slaapzak en ik had 13 accu's bij me."

Doordat de locatie zo afgelegen was, kon Sam geen accu's opladen of geheugenkaarten opnieuw formatteren, wat invloed had op een aantal van zijn technische keuzes. Zo moest hij vooral de hoeveelheid gegevens beperken die hij produceerde. "Ik koos ervoor om niet uitsluitend in 4K te filmen. Het eindresultaat zou toch in HD worden uitgezonden", zegt hij. "Ik varieerde tussen 4K Cinema RAW Light en 8-bits interne opnamen." Hij koos voor 4K wanneer hij wilde profiteren van de twee voordelen van filmen in 4K: de mogelijkheid om bij nabewerking te reframen en om groothoekopnamen te maken.

A Canon EOS C200 camera set up on a tripod to film a rugby match in the shadow of a snow-covered mountain.
De ingebouwde ND-filters van de Canon EOS C200 waren handig om de schittering van zoveel heldere witte sneeuw tegen te gaan, vooral bij groothoekopnamen van de acties op het geïmproviseerde rugbyveld en de daarachter opdoemende berg. © Sam Tongue
A Canon EOS C200 video camera on a rock.
"De ingebouwde zoeker was erg belangrijk als je met een beperkte uitrusting moet werken", zegt Sam. "Als je de Canon EOS C200 stript, is het gewicht prima; en als je de uitrusting uitbreidt, is het een goede oplossing dat je de Canon EVF-V70-zoeker kunt toevoegen." © Sam Tongue

Ingebouwde ND-filters en Dual Pixel CMOS AF

Toen de enorme uitgestrektheid van het landschap moest worden vastgelegd, bleek het verkleinen van het diafragma en het gebruik van de ingebouwde ND-filters van de Canon EOS C200 ongelofelijk handig te zijn. Met de geweldige hoeveelheden heldere sneeuw bleef een goede belichting altijd een uitdaging. Sam wilde zeker weten dat hij het maximale dynamische bereik onder deze contrastrijke omstandigheden vastlegde. Hij maakte daarom uitsluitend opnamen in Canon Log en gebruikte daarnaast de ingebouwde ND-filters voor een optimale scherptediepte.

"Zelfs met een 6-stops ingebouwde ND-filter blijft de sneeuw helder wanneer je sneeuwschittering op het objectief krijgt", legt hij uit. "De kunst is om de iris zo gesloten mogelijk te houden. Als het lukt, film je bij een opening van T11 en dan is er heel veel licht."

Om bij zoveel licht nog duidelijk te kunnen zien wat hij filmde, hield Sam zijn oog strak tegen de ingebouwde zoeker of tegen de extra Canon EVF-V70-zoeker die door de camera van stroom wordt voorzien. Het is een fijne EVF om mee te werken", zegt hij. "Omdat ik de EVF op de uitrusting kon plaatsen en gelijkmatig kon balanceren, kreeg ik veel mooiere opnamen."

Tijdens het filmen van zowel de trektocht als de snelle rugbyacties kwam de Dual Pixel CMOS AF-technologie van de Canon EOS C200 helemaal tot zijn recht. Dankzij de AF-tracking in 80% van het frame, zowel horizontaal als verticaal, bleven Sams opnamen haarscherp. Dit was vooral belangrijk bij groothoekopnamen. Sam: "Als cameraman is het van cruciaal belang dat je weet wanneer je de hulp van AF nodig hebt". "Als je apparatuur is gestript en je werkt met een groot diafragma van 18 mm, is het erg lastig om te weten of het beeld scherp is. Daarom heb ik bij sommige delen van de trektocht gebruikgemaakt van de autofocus."

Sam legde niet alleen de emotie en de acties vast, maar maakte ook creatieve opnamen, waaronder time-lapsebeelden van wolken die over de bergen komen aanrollen en beelden in slow motion. Handig materiaal bij het samenvoegen van opnamen tijdens het bewerken. "Je kunt opnamen op veel verschillende manieren samenvoegen", zegt hij. "Ik ben een grote fan van beweging in opnamen en dat kun je mooi bereiken via slow motion. Door ervaring kom je erachter hoe je de actie om je heen het beste kunt benaderen en wat de meest creatieve optie is."

Hoewel deze expeditie voor een groot deel bestond uit de reis zelf, lag de focus op de bestemming. De tweede wereldrecordpoging vond plaats op de oostelijke Rongbuk-gletsjer, de poort naar de noordkant van de berg. Dit wordt beschouwd als de hoogste plek op aarde met voldoende ruimte voor een groot rugbyveld. Op extreme hoogte, op gletsjerijs en tot hun knieën in de sneeuw streden de 16 spelers voor de ultieme prijs: het wereldrecord voor het spelen van een rugbywedstrijd op de grootste hoogte uit de geschiedenis, 6.331 meter hoog op de Everest.

Geschreven door Jack Everitt


De uitrusting van Sam Tongue

De essentiële kit waarmee professionals video-opnamen maken

Filmmaker Sam Tongue holds a Canon EOS C200 cinema camera on his shoulder fitted with a Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S lens.

Camera

Canon EOS C200

Een compacte en veelzijdige hoogwaardige camera voor filmmakers die haarscherpe beelden in 4K 50p willen maken. "Ik kon mijn uitrusting mooi compact houden, met de mogelijkheid om deze zo nodig uit te breiden", zegt Sam.

Objectieven

Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S

De grootformaat Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S heeft hoogwaardige cine-servo-functies, zoals een supervloeiende servo-zoom en -scherpstelling voor een betaalbare prijs.

Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS

Cine-servo-objectief met hoogwaardige functies en een vloeiende, precieze zoom - nieuwe opties voor professionals. "Ik ben volledig overgestapt op Canon CN-E-objectieven vanwege deze grote mate van controle."

Accessoire

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan