ARTIKEL

Hoe het Free Viewpoint-videosysteem van Canon een nieuw perspectief biedt op de Rugby World Cup 2019™

A representation of Canon's Free Viewpoint Video System showing the virtual camera moving freely around the playing field as a rugby player runs with the ball and others chase him.
Het Free Viewpoint-videosysteem van Canon legt de Rugby World Cup 2019™ vanuit elke hoek vast met behulp van een reeks camera's op de grond en combineert vervolgens al die informatie voor een overweldigende ervaring.

Van het bekende Hawk-Eye-systeem bij tennis tot de Video Assistant Referee bij voetbal - we raken gewend aan technologie die nieuwe perspectieven in de sport brengt. Het revolutionaire Free Viewpoint-videosysteem van Canon tilt technologie nu naar een hoger plan en creëert een spannende en meeslepende nieuwe manier om sportevenementen te bekijken. Je kunt de actie vanuit elke hoek bekijken, van de hoogste zitplaats in het stadion tot achter de trylijn of tussen de spelers, het gezichtspunt vrij veranderen terwijl de actie volop bezig is, en zelfs overschakelen op slow motion, waardoor de manier waarop je sport beleeft drastisch wordt veranderd.

Bij standaard stadionuitzendingen wordt gebruik gemaakt van een combinatie van vaste camera's, bewegende cameramannen aan de zijlijn, camera's aan kabels en discreet geplaatste actiecamera's om vanuit verschillende hoeken videobeelden te kunnen leveren. Het Free Viewpoint-videosysteem maakt ook gebruik van meerdere camera's in een stadion, maar dan een veel groter aantal. De videobeelden met hoge resolutie worden gecombineerd en omgezet in ruimtelijke 3D-gegevens, waardoor een uitgebreide driedimensionale kaart van het actiemoment wordt gegenereerd. Dit moment wordt opgeslagen op servers en kan vervolgens worden genavigeerd met behulp van een 'virtuele camera' om de actie vanuit elk perspectief te bekijken, vrij te bewegen om belangrijke momenten vanuit andere hoeken te kunnen bekijken en kijkers dichter bij de actie te brengen dan ooit tevoren.

Na de introductie tijdens de J.LEAGUE Cup-finale in 2016 wordt het Free Viewpoint-videosysteem getest tijdens de Rugby World Cup 2019™. Canon biedt de International Games Broadcast Services (IGBS) hoogtepunten van zes wedstrijden die worden gespeeld in het International Stadium Yokohama, dat met een capaciteit van 72.000 het grootste stadion van Japan is en de locatie voor de halve finales en de finale van het toernooi.

A diagram showing the Canon Free Viewpoint Video System shooting a match from all angles, the data being processed, and the footage being output to multiple formats.
Een representatieve opstelling voor het Free Viewpoint-videosysteem. Het vereist een indrukwekkende verwerking van de enorme hoeveelheid gegevens die wordt vastgelegd door het scala aan camera's, maar het systeem kan sportuitzendingen transformeren en training en prestatieanalyse radicaal veranderen met bijna onbeperkte hoeken voor elke spelsituatie.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Alle actie wordt vastgelegd

Het Free Viewpoint-videosysteem is sinds de introductie op talloze manieren verbeterd. De beeldkwaliteit is toegenomen en de tijd die nodig is om de uiteindelijke video te genereren is afgenomen, waardoor hoogtepunten op dezelfde dag als de wedstrijd kunnen worden geleverd. Bovendien is het gebied dat het systeem kan opnemen uitgebreid. In plaats van alleen te focussen op het gebied voor het doel, zoals oorspronkelijk het geval was, legt het systeem nu het hele veld vast, zodat er beelden van het Free-Viewpoint-videosysteem in high definition kunnen worden gegenereerd, waar de actie zich ook afspeelt.

Om zo'n uitgebreid verslag van een rugby- of voetbalwedstrijd te realiseren, moeten er verschillende camera's in verschillende hoeken op het veld worden geplaatst. Het aantal benodigde camera's is afhankelijk van de grootte van de locatie. Ondanks de hoeveelheid apparatuur had het team slechts twee tot drie dagen nodig om de camera's op pilaren rondom het internationale stadion Yokohama te installeren.

A frame from a Canon Free Viewpoint Video System video of the Rugby World Cup 2019 New Zealand v South Africa match.
Beleef de wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika tijdens de Rugby World Cup 2019™ als nooit tevoren. Met het Free Viewpoint-videosysteem van Canon kun je vanuit elke hoek een wedstrijd bekijken en een virtuele camera over het 3D-veld bewegen terwijl de actie op het veld plaatsvindt.
A high-level installation of three Canon Cinema EOS cameras, with weatherproof protective covers, viewed from underneath.
Slechts één van de camera-installaties op pilaren rondom het International Stadium Yokohama voor de Rugby World Cup 2019™, waarmee alle actie wordt vastgelegd. Beeldmateriaal van de vele camera's in het stadion wordt naar hoogwaardige servers geleid om te worden gecombineerd en omgezet in ruimtelijke 3D-gegevens.
Canon Ambassador Tom Jenkins lies on the grass of a rugby pitch to get the perfect angle for a shot of a scrum.

3 professionals, 3 sporten, 3 technieken

Van het maken van onbetaalbare foto's tot creatief omgaan met licht; leer hoe jij unieke sportfoto's maakt met Canon's objectieven uit de L-serie.

Video converteren naar 3D-gegevens

Alle camera's worden verbonden met een netwerk en gesynchroniseerd, wat nog geen eenvoudige klus is. Om de 3D-gegevens correct te kunnen genereren, moeten alle camera's frame-perfect zijn, wat betekent dat ze allemaal synchroon moeten worden uitgevoerd. Er zijn verschillende medewerkers aanwezig om het systeem in de gaten te houden en de voltooide video's te produceren.

Terwijl de opnamen van alle camera's worden vastgelegd, worden de spelers, de bal en andere objecten uit het beeld gehaald en verwerkt om 3D-gegevens te genereren. Natuurlijk is voor de enorme hoeveelheid gegevens een even veelomvattende verwerking nodig. Dit wordt bereikt met behulp van hoogwaardige servers die zijn geïnstalleerd in een productiewagen die zich net buiten het stadion bevindt.

Zodra de 3D-gegevens zijn gegenereerd, kan de operator de positie van de virtuele camera in de 3D-ruimte instellen of verplaatsen. Het ontwikkelingsteam heeft een controller ontwikkeld waarmee de virtuele camera niet alleen precies op het gewenste gebied op het veld kan worden geplaatst, maar waarmee ook de wedstrijdtijd kan worden aangepast om de actie te versnellen of te vertragen.

Doordat het perspectief naadloos kan worden verplaatst en de actie vertraagd, kunnen de doorslaggevende momenten in een wedstrijd nog diepgaander worden gedeconstrueerd en geanalyseerd. Het is zonneklaar dat het systeem door coaches en managers kan worden gebruikt om de training van hun atleten te verbeteren.

De laatste fase van het proces is het uitvoeren van de videogegevens in een indeling die kan worden bekeken en gedeeld. Tijdens de Rugby World Cup 2019™ heeft Canon IGBS binnen een uur na het laatste fluitsignaal voorzien van de hoogtepunten van elke wedstrijd.

In a frame from the Canon Free Viewpoint Video System clip of the Ireland v Scotland match at Rugby World Cup 2019, an Irish player takes a penalty kick.
Ierland neemt een strafschop in de wedstrijd tussen Ierland en Schotland tijdens de Rugby World Cup 2019™...
In a frame from the Canon Free Viewpoint Video System clip of the Ireland v Scotland match at Rugby World Cup 2019, the ball flies over the crossbar in a bird's-eye view.
...en tegelijkertijd volgt de virtuele camera de vlucht van de bal en krijg je een panoramisch beeld terwijl de bal tussen de doelpalen door gaat.

De toekomst van video-opnamen

Momenteel wordt het Free Viewpoint-videosysteem gebruikt voor het produceren van op maat gemaakte hoogtepunten na een wedstrijd, maar in een volgende ontwikkelingsfase zal de technologie kunnen worden toegepast op herhalingen of op een live-uitzending. Om dit mogelijk te maken, maakt Canon het systeem krachtiger om het genereren van realtime video's te ondersteunen.

Natuurlijk is er naast rugby en voetbal nog een hele wereld aan andere sporten. Free Viewpoint-videocontent kan worden gebruikt om uitzendingen van honkbal of American football te verbeteren en het systeem kan worden toegepast op sporten die plaatsvinden op plaatsen die kleiner zijn dan stadions, zoals basketbal en judo. De technologie van Canon heeft ook een spannende toekomst buiten de sport: concerten, reclame, muziekvideo's en films zijn nog maar een paar van de gebieden die kunnen profiteren van de unieke perspectieven van het Free Viewpoint-videosysteem. Houd deze technologie in de gaten... vanuit elke hoek!

• Canon is een officiële sponsor van de Rugby World Cup 2019™, die dit jaar van 20 september tot 2 november plaatsvindt in Japan.

• TM © Rugby World Cup Limited 2015. Alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan