ARTIKEL

Vragen over het EOS R-systeem beantwoord: alles over Canon's assortiment van full-frame systeemcamera's

Dwarsdoorsnede van het autofocussysteem in een Canon EOS R3-camera en RF-objectief.

Canon's revolutionaire EOS R-systeemcamera en RF-objectieven tillen fotografische technologie naar een hoger niveau.

Het EOS R-systeem, het baanbrekende systeem voor systeemcamera's van Canon, biedt fotografen en filmmakers nieuwe creatieve mogelijkheden. Het hart van dit systeem wordt gevormd door de innovatieve RF-vatting, waardoor een scala aan baanbrekende nieuwe RF-objectieven kon worden ontworpen, waaronder het veelgeprezen RF 28-70mm F2L USM-zoomobjectief en de innovatieve RF 600mm F11 IS STM- en RF 800mm F11 IS STM-prime-objectieven.

De EOS R, Canon's eerste full-frame systeemcamera, was revolutionair voor fotografen en filmmakers. De serie omvat nu de Canon EOS RP, waarmee de kracht van full-frame systeemcamera's is verpakt in een kleine, lichtgewicht body. Ideaal voor amateurfotografen die hun fotografie naar een hoger niveau willen tillen.

Nieuwere toevoegingen aan de Canon EOS R System-serie stellen nieuwe standaarden voor full-frame systeemfotografie en filmproducties. De EOS R6 is een hybride camera die bij weinig licht fantastische foto's en 4K-video's kan vastleggen en de EOS R5 combineert foto's met een hoge resolutie met 45 Megapixel met een toekomstbestendige 8K-filmopnamefunctie.

Het paradepaardje in de serie, de Canon EOS R3, kende talloze innovaties. Denk bijvoorbeeld aan een back-illuminated stacked sensor waarmee continu opnamen in 30 fps kunnen worden gemaakt, een geweldig Eye Control AF-systeem waarmee het AF-punt wordt ingesteld of gewisseld doordat het systeem detecteert waar je naar kijkt, en een AF-gevoeligheid bij weinig licht tot -7,5 EV.

Net zoals nieuwe camera's blijft het assortiment RF-objectieven groeien. Dit omvat de RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye, Canon's innovatieve dubbele objectief voor 180° VR-opnamen, alsmede het RF 14-35mm F4L IS USM-zoomobjectief met ultragroothoek en het RF 100mm F2.8L Macro IS USM-objectief voor macrofotografie. Er zijn ook nieuwe supertele-objectieven: de RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM.

Is een van de Canon EOS R System-camera's geschikt voor jou? Biedt het EOS R-systeem een betere beeldkwaliteit dan een DSLR? Kun je je bestaande objectieven en accessoires gebruiken? We hebben Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe, twaalf veelgestelde vragen voorgelegd.

 1. Wat is een full-frame camera en welke voordelen biedt full-frame?
 2. Wat is een systeemcamera en welke voordelen biedt zo'n systeemcamera?
 3. Wat betekent -6,5 EV, kijkend naar de prestaties bij weinig licht van de EOS R6?
 4. Biedt het EOS R-systeem een betere beeldkwaliteit dan een DSLR?
 5. Moet ik een EOS R-systeemcamera of een DSLR kopen?
 6. Kan ik mijn bestaande objectieven, flitsers en accessoires gebruiken met EOS R-systeemcamera's?
 7. Gelden er beperkingen voor het opnemen van video's?
 8. Waarom zou ik 8K-video's opnemen met de EOS R5 als maar heel weinig mensen een 8K-tv hebben?
 9. Waarom zijn er verschillende typen multicontrollers op verschillende EOS R System-modellen?
 10. Waarom hebben sommige EOS R System-camera's twee kaartsleuven en andere modellen niet?
 11. Waarom heeft Canon in-body beeldstabilisatie geïntroduceerd in de EOS R5 en EOS R6?
 12. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de diverse camera's uit het assortiment EOS R-systeemcamera's?

Een Canon EOS R3-camera met de RF-vatting.

Het hart van het Canon EOS R-systeem is de innovatieve RF-objectiefvatting, met een bredere lensopening, een kortere flensafstand en supersnelle ingebouwde communicatie tussen het objectief en de body.

1. Wat is een full-frame camera en welke voordelen biedt full-frame?

"Een full-frame camera is een camera met een beeldsensor die ongeveer 24 x 36 mm meet, wat dezelfde afmetingen zijn als die van een frame van de traditionele 35mm-film. Oudere digitale camera's gebruikten vaak een kleinere sensor, maar met objectieven van hetzelfde formaat. Full-frame kan het volledige bereik van het objectief gebruiken, dus vandaar 'full-frame'. Dat is het eerste voordeel: met hetzelfde objectief en dezelfde brandpuntsafstand legt een full-frame camera meer van het beeld vast zonder de 'bijsnijdfactor' van een camera met een kleinere sensor.

"Een ander voordeel komt voort uit het feit dat de sensor groter is dan APS-C-sensoren, die ongeveer 15 x 22 mm zijn. Een full-frame sensor heeft dus 2,5 keer het oppervlak van een APS-C-sensor. Dit betekent dat zelfs als de sensoren hetzelfde aantal Megapixel hebben, de fotodiodes op de full-frame sensor groter zijn en dus meer licht kunnen vangen. De foto's hebben daardoor een groter dynamisch bereik, met meer details in zowel schaduw- als lichte gebieden. Bij hogere ISO-instellingen betekent dit ook minder beeldruis.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

“Normaal gesproken bieden full-frame camera's een geringere scherptediepte en meer controle over de scherptediepte dan camera's met APS-C of kleinere sensoren. Portretfotografen zijn daar bijzonder gek op, omdat onderwerpen hierdoor duidelijker opvallen tegen de mooie onscherpe achtergronden."

Diagram van Canon's Dual Pixel CMOS-technologie die laat zien hoe alle pixels zowel AF als beeldverwerking aankunnen.

Canon's Dual Pixel CMOS AF-technologie zorgt ervoor dat elke pixel in de sensor kan worden gebruikt voor zowel beeldverwerking als AF. Hierdoor wordt scherpte over het hele frame gegarandeerd en zijn er verbazingwekkend veel selecteerbare AF-punten mogelijk.

Een reiger die in zijn vlucht vanuit het water is vastgelegd, met een vis in zijn bek.

De Canon EOS R5, EOS R6 en EOS R3 gaan een stap verder met het Dual Pixel CMOS AF II-systeem van Canon, bestuurd door een DIGIC X-processor, dat gebruik maakt van deep learning kunstmatige intelligentie voor geavanceerde tracking, zelfs van snel bewegende dieren en vogels. © Robert Marc Lehmann

2. Wat is een systeemcamera en welke voordelen biedt zo'n systeemcamera?

"In deze context wordt met een systeemcamera een camera met een verwisselbaar objectief bedoeld die geen SLR-mechanisme (spiegel) gebruikt, maar een elektronische zoeker (EVF). De grootste voordelen komen voort uit het feit dat door het weglaten van de spiegel bepaalde beperkingen in het ontwerp van het objectief wegvallen.

“Omdat er in een DSLR een spiegel zit die ruimte moet hebben om omhoog te klappen wanneer je een foto maakt, moet je in principe om dat spiegelsysteem heen werken wanneer je een objectief ontwerpt. Als je een 21mm-objectief wilt maken, moet het midden van het objectief 21 mm van de sensor liggen. Maar als je een spiegel van 40 mm in de weg hebt zitten, kan het objectief niet op 21 mm afstand zitten. Daarom moet je extra elementen toevoegen om alle optica naar voren te brengen, en meer glas om het focuspunt te veranderen. Objectieven worden dan veel complexer. Als je de spiegel weglaat, is een veel eenvoudiger ontwerp van het objectief mogelijk, zodat je je kunt concentreren op de beeldkwaliteit in plaats van constant problemen te hebben met het ontwerp, zoals met de retrofocus.

“Toen Canon het EOS R-systeem ontwikkelde, was het uitgangspunt niet om een systeemcamera te bouwen. Canon begon met de vraag: ‘Wat is de toekomst van objectiefontwerp? Welke richting wil Canon op met objectieven?' De drijfveer was om 'optische uitmuntendheid te vernieuwen', wat intern de codenaam Project R kreeg. Dat is hoe de camera aan de naam EOS R is gekomen.”

Dwarsdoorsnede van de binnenzijde van de EVF van een Canon EOS R.

Een voordeel van een systeemcamera met een elektronische zoeker (EVF) is dat je kunt zien wat de camera ziet, zelfs in omstandigheden die te donker zijn voor het blote oog om iets te kunnen zien.

Diagram met het Eye Control AF-systeem in de elektronische zoeker van de Canon EOS R3.

De EOS R3 heeft een EVF van 5,76 miljoen dots en een vernieuwingsrate van 120 fps. Dit zorgt voor vrijwel geen vertraging en voorkomt black-out wanneer je opnamen maakt. Bovendien bestaat de innovatieve Eye Control AF-technologie in de camera onder meer uit infrarood-LED's die op het oog van de gebruiker zijn gericht en een gespecialiseerde sensor die het AF-punt instelt of hiernaar overschakelt door te detecteren waar je naar kijkt.

"De belangrijkste beslissing was de ontwikkeling van de RF-objectiefvatting, die het hart vormt van het EOS R-systeem. Deze objectiefvatting heeft een brede lensopening die vergelijkbaar is met die van de EF-objectiefvatting, en een kortere flensafstand van de vatting tot de sensor, zodat Canon baanbrekende nieuwe objectieven kan maken die op de optimale afstand van de sensor werken. Hierdoor kunnen snellere, helderdere en kwalitatief hoogwaardigere optica met toekomstbestendige prestaties worden gemaakt. Daarnaast heeft de RF-vatting een innovatieve 12-pins aansluiting die de communicatie tussen het objectief en de body aanzienlijk sneller maakt en uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst biedt. Een van de resultaten hiervan is dat de EOS R-systeemcamera's (met uitzondering van de EOS RP) een uitzonderlijk snelle AF hebben voor full-frame systeemcamera's met verwisselbaar objectief en extreem effectieve realtime digitale objectiefoptimalisatie bieden.

"Een ander voordeel die het weglaten van de spiegel biedt, is dat de camerabody kleiner en lichter kan worden gemaakt. Dit is een groot verschil als je de camera langere tijd meedraagt. EOS R System-body's zijn bijvoorbeeld lichter dan de equivalente spiegelreflexcamera's. Zo weegt de EOS R5 mét accu en geheugenkaart 738 g, terwijl de EOS 5D Mark IV 890 g zwaar is. Er zijn natuurlijke lichtere camera's beschikbaar, maar met het EOS R System was het niet ons doel om de lichtst mogelijke camera te maken. Er is besloten de EOS R-, EOS R5- en EOS R3-body's te bouwen met behulp van een robuuste magnesiumlegering, met een professionele afdichting voor stof- en waterbestendigheid, omdat betrouwbaarheid en duurzaamheid belangrijk zijn voor de fotografen voor wie deze modellen zijn ontworpen.

"Er zitten enkele technische voordelen aan een spiegelloos ontwerp, zoals het elimineren van de trillingen die worden veroorzaakt door het 'klappen’ van de spiegel. Dat is echter maar in heel weinig en zeer specifieke omstandigheden een probleem. In het algemeen betekent het weglaten van de mechanische spiegel dat het EOS R-systeem volledig geruisloos opnamen kan maken, wat betekent dat je discreter opnamen kunt maken in allerlei omgevingen, van bruiloften tot wildlifefotografie. Met behulp van een EVF kun je ook live een voorbeeld van je foto bekijken met toepassing van je opname-instellingen, en kun je zien wat je maakt in voorheen onmogelijke omstandigheden met weinig licht."

Diagram van de communicatie tussen de microprocessor van het objectief en de beeldprocessor.

De Digital Lens Optimizer-technologie (DLO) die is ingebouwd in het EOS R-systeem maakt optimaal gebruik van de supersnelle communicatie van de RF-objectiefvatting tussen objectief en camerabody en de snelheid van de beeldprocessor om het beste uit je objectieven te halen.

3. Wat betekent -6,5 EV, kijkend naar de prestaties bij weinig licht van de EOS R6?

"De Canon Dual Pixel CMOS AF-technologie in de EOS R-systeemcamera's zorgt voor hoogwaardige scherpstelling bij foto's en films. Het resultaat is een snelle, nauwkeurige automatische scherpstelling, zelfs in situaties met weinig licht die voorheen te donker waren om in te kunnen scherpstellen. In de One-shot-modus, met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, is de AF effectief tot -6,5 EV op de EOS R6, tot -6 EV op de EOS R5 en de EOS R, tot -5 EV op de EOS RP en tot -7,5 EV op de EOS R3.

"Om je een idee te geven van hoe donker dat is: stel je eens voor dat je 's avonds in een afgelegen gebied zonder straatverlichting bent en het enige licht een halve maan is. Dat is ongeveer dezelfde helderheid als -6,5 EV. De EOS R6 stelt scherp in dergelijke omstandigheden, zolang er iets van contrast is. Geen enkele camera stelt scherp als er helemaal geen contrast is. Als je de camera op een witte muur richt, hoe helder ook, stelt deze niet scherp."

4. Biedt het EOS R-systeem een betere beeldkwaliteit dan een spiegelreflexcamera?

"Het hangt er deels vanaf hoe je 'beter' meet, maar het EOS R-systeem stelt volgens de meeste criteria een nieuwe standaard in full-frame beeldkwaliteit. Dankzij de verbeterde technologie en de beeldsensor geeft de EOS R3 met 24,1 Megapixel ongeveer dezelfde mate van details als de EOS 5D Mark IV met 30,4 Megapixel. De oorspronkelijke Dual Pixel CMOS AF-sensor zorgt voor een perfecte balans tussen rijke, scherpe details en ongelooflijk betrouwbare prestaties bij weinig licht. En omdat bijna elke pixel in de sensor (100% verticaal en 88% horizontaal) wordt gebruikt voor zowel beeldverwerking als automatische scherpstelling, zorgt deze sensor voor een uitstekende scherpte over het hele frame.

"De Dual Pixel CMOS AF II, die in de EOS R5 en de EOS R6 is geïntroduceerd, is zelfs nog breder met een bedekking van 100% van de sensor bij gezichtsherkenning en automatische selectie. Dankzij de DIGIC X-processor in deze camera's kan Canon deep learning kunstmatige intelligentie toepassen zodat de gezichten en ogen van mensen kunnen worden herkend en gevolgd. De camera kan iemands hoofd detecteren, zelfs als diegene een masker of helm draagt. Het systeem herkent ook katten en honden, en tot op zekere hoogte zelfs vogels.

“Veel mensen houden van de fotografische technologie van Canon omdat ze de manier waarderen waarop Canon kleuren verwerkt, maar de werkelijke test van de beeldkwaliteit gebeurt niet op basis van JPEG's die rechtstreeks uit de camera komen. Bekijk eens de RAW-bestanden van een EOS R-systeemcamera en je zult versteld staan van de rijkdom van de beeldgegevens die zijn vastgelegd door de sensor. De nieuwe generatie sensoren, die in de EOS R5 en EOS R3 wordt gebruikt, bieden een groter dynamisch bereik en schonere, duidelijkere bestanden dan ooit tevoren. De Digital Lens Optimizer (DLO)-technologie die is ingebouwd in het EOS R-systeem maakt optimaal gebruik van de supersnelle communicatie tussen objectief en camerabody om optimaal te profiteren van de baanbrekende RF-objectieven. De camera weet zelfs of je een RF- of EF-objectief gebruikt. Hij heeft direct toegang tot de profielinformatie van het objectief en corrigeert zo onder andere optische aberraties en diffractie, waardoor een optimale beeldkwaliteit wordt gegarandeerd.

Een foto van een snelle rode rallyauto die een stofwolk achterlaat.

Off-road met de Canon EOS R3

"Hij presteert absoluut beter dan alles waarmee ik in het verleden heb gewerkt." Motorsportfotograaf Vladimir Rys probeert de Canon EOS R3 tijdens zijn eerste shoot met elektrische rallyauto's.

"De CMOS-sensor in de EOS R6 is gebaseerd op de sensor in de Canon EOS-1D X Mark III, de toonaangevende spiegelreflexcamera van Canon. Hierdoor krijg je met beide camera's een vergelijkbare beeldkwaliteit. Als je nog meer details wilt vastleggen, is de EOS R5 precies wat je nodig hebt. Dankzij de resolutie van 45 Megapixel profiteer je namelijk van ongekende helderheid. Alleen de EOS 5DS en de EOS 5DS R van 50 Megapixel bieden een nog betere resolutie, maar eigenlijk is het verschil niet te zien met het blote oog. De hoeveelheid informatie in de twee frames is identiek, omdat de manier waarop het signaal van de sensor van de EOS R5 wordt verwerkt, het minuscule verschil in Megapixel goedmaakt. Bovendien heeft de EOS R5 een ongekend, toonaangevend dynamisch bereik en hoge ISO-prestaties. Voor de EOS R3 is een back-illuminated stacked sensor ontwikkeld die sneller en gevoeliger is dan eerdere sensoren. Deze sensor vormt de kern van alles wat je met die camera kunt doen."

Diagram waarin de beeldstabilisatie in de body en in het objectief gezamenlijk werken.

De Canon EOS R5 en de EOS R6 zijn de allereerste EOS-camera's met beeldstabilisatie in de body. Dit levert in combinatie met een compatibel objectief een ongekende 8-stops IS op, waardoor je vanuit de hand opnamen kunt maken; iets wat eerder niet mogelijk was.

"De elektronische zoeker in systeemcamera's biedt talloze voordelen. Zo kun je dankzij deze zoeker een scène bij weinig licht in beeld brengen en een voorbeeld van je opname met de gewenste instellingen bekijken. Wel is er een kleine vertraging voordat je het beeld op het scherm ziet. Wat je met een elektronische zoeker ziet, is al gebeurd, terwijl je door een optische zoeker van een DSLR alles met de snelheid van het licht ziet gebeuren.

"Dankzij de resolutie van 5,76 miljoen dots en een vernieuwingsrate van maximaal 120 fps maakt de elektronische zoeker van de EOS R5 een enorme sprong voorwaarts, zelfs met een vertraging van een paar milliseconden. En dat kan net het verschil maken tussen een opname waarop de bal het racket van een tennisspeler raakt en een opname waarop helemaal geen bal meer te zien is. Je moet dus bepaalde gebeurtenissen anticiperen.

Ontdek de ontwerpconcepten en technologie achter enkele van de nieuwste Canon-kits, met insider-kennis van leden van de ontwerpteams van Canon.

Het ontwerpen van de nieuwste technologie van Canon

Ontdek de ontwerpconcepten en technologie achter enkele van de nieuwste Canon-kits, met insider-kennis van leden van de ontwerpteams van Canon.

"Dat gezegd hebbende: toen het EOS R System voor het eerst op de markt kwam, gebruikten steeds meer professionele fotografen EOS R System-camera's in hun uitrusting, vaak als tweede camera. Nu ze de voordelen van de uitstekende RF-objectieven, de prestaties bij weinig licht, de volkomen stille sluiter en de grote sprong voorwaarts op het gebied van automatische scherpstelling en trackingsystemen hebben gezien, vormen EOS R System-camera's juist vaak de belangrijkste camera in de uitrusting van de professional."

6. Kan ik mijn bestaande objectieven, flitsers en accessoires gebruiken met EOS R-systeemcamera's?

"Hoewel hij op vele manieren revolutionair is, bouwt het EOS R-systeem voort op Canon's 30-jarige EOS-erfgoed. Het is dan ook niet zomaar dat de naam 'EOS' is behouden: de EOS R-systeemcamera's maken namelijk nog altijd deel uit van de EOS-serie, met de bijbehorende compatibiliteit. Canon is zich ervan bewust dat veel fotografen en filmmakers aanzienlijk hebben geïnvesteerd in EF- en EF-S-objectieven. Je kunt deze objectieven gebruiken op EOS R-systeemcamera's zonder enig verlies van kwaliteit of functionaliteit, met behulp van een van de EF-EOS R-vattingadapters.

“Met de standaard vattingadapter EF-EOS R kun je je EF- en EF-S-objectieven naadloos op EOS R-camera's gebruiken. Met EF-S-objectieven, die zijn ontworpen voor EOS spiegelreflexcamera's met de kleinere APS-C-sensor, krijg je bijgesneden foto's die overeenkomen met de kleinere beeldcirkel van EF-S-optica.

"De Control Ring-vattingadapter EF-EOS R beschikt over een instelring (Lens Control Ring), die eenvoudig te gebruiken is zonder de camera van je oog te halen. Hiermee heb je een tastbare handmatige controle over verschillende instellingen, net als bij de RF-objectieven. Je kunt het diafragma, de sluitertijd, de ISO-gevoeligheid of de belichtingscompensatie naar wens aanpassen, zodat je nog meer uit je bestaande objectieven kunt halen.

Een alternatief is de vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R, die de mogelijkheid biedt om drop-in filters te gebruiken. Het is dan niet nodig om filters voor een objectief te bevestigen, wat bijzonder handig is bij groothoekobjectieven met een groot voorste lenselement. Deze is verkrijgbaar met een Variable Neutral Density-filter of een circulaire polarisatiefilter."

Een man heeft een Canon EOS R5 in zijn ene hand en een Canon-teleobjectief in de andere hand, boven een uitrusting met andere objectieven.

Het is vrij logisch om je bestaande EF- en EF-S-objectieven te gebruiken bij het EOS R System, naast RF-objectieven zoals de RF 70-200mm F2.8L IS USM die hier wordt weergegeven. Dit ontdekte actiesportfotograaf en Canon Ambassador Martin Bissig toen hij opnamen maakte met de Canon EOS R5.

"Welke van deze adapters je ook kiest, je EF- en EF-S-objectieven zijn volledig compatibel. Technisch gezien zijn een paar objectieven niet helemaal compatibel. Met het Canon 35-80mm Power Zoom-objectief, dat rond 1990 ongeveer een jaar verkrijgbaar was, zal het objectief automatisch scherpstellen en is de belichting hetzelfde, maar de powerzoom zal niet werken. En met de superteleobjectieven van voor 2010 zal alles werken zoals verwacht, behalve de knop waarmee je de focus kunt vergrendelen.

"Wat accessoires betreft hebben de meeste EOS-camera's een modelspecifieke battery grip voor uitgebreide opnamen. De EOS R5 en de EOS R6 zijn allebei compatibel met de accugreep BG-R10, die een joystick met multicontroller heeft zodat je eenvoudig het AF-punt kunt selecteren wanneer je de camera verticaal houdt. Alle EOS R-systeemcamera's maken deel uit van de EOS-serie en dus passen al je Speedlites erop en kun je ze bevestigen op standaard statieven, etc.

"Er is echter wel één ding om rekening mee te houden als je de EOS R3 gebruikt. Deze camera beschikt namelijk over de nieuwe multifunctieschoen, waardoor je accessoires vanaf de camera kunt voeden. Omdat de schoen is gewijzigd, werkt de weerbestendige afdichting van flitseraccessoires als de Speedlite EL-1 of Speedlite 600EX-RT niet meer. Als je het belangrijk vindt dat je camera stof- en weerbestendig blijft, kun je het beste de Multi-Function Shoe Adapter AD-E1 toevoegen.

"De EOS R5 en de EOS R6 maken daarnaast beide gebruik van een nieuwe LP-E6NH-accu met een grotere capaciteit, waardoor de acculevensduur van de EOS R5 ongeveer 490 opnamen is en die van de EOS R6 510 (mits ze in de lcd-bespaarmodus staan). Deze accu heeft achterwaartse compatibiliteit. Dit betekent dat hij in iedere camera met een LP-E6-lithium-ion-accu die na 2008 is uitgebracht kan worden gebruikt, zoals de EOS R, de EOS 5D Mark IV en de EOS 6D Mark II. Het is ook mogelijk om voor de EOS R, de EOS R5 en de EOS R6 nog oudere LP-E6-accu's te gebruiken, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat de camera iets minder krachtig wordt. De EOS R3 gebruikt de LP-E19-accu (die ook wordt gebruikt in de EOS-1D X Mark III). Hiermee kun je in de LCD-spaarstand ongeveer 860 opnamen maken."

Diagram met de communicatie van de EOS R-bedieningsring.

De innovatieve control ring op RF-objectieven biedt je een veelzijdige extra manier voor het aanpassen van verschillende instellingen.

7. Gelden er beperkingen voor het opnemen van video's?

“Filmmakers zullen net zo blij zijn met het EOS R-systeem als fotografen. Alle camera's uit het assortiment bieden schitterende 4K-video-opnamen, met een revolutionaire 8K in de EOS R5. Daarnaast bevatten de camera's talloze functies om creatieve video-opnamen te maken. Je kunt de scherpstelling uiterst nauwkeurig regelen dankzij handmatige focus peaking, AF met gezichtsdetectie en oogdetectie. Met de Dual Pixel CMOS AF kun je het scherpstelpunt vloeiend en nauwkeurig verplaatsen met het touchscreen voor professionele scherpstellingseffecten.

"Zelfs wanneer je vanuit de hand een video maakt met een van de EOS R-systeemcamera's, worden je foto’s door datzelfde intelligente beeldstabilistatiesysteem beschermd tegen camerabewegingen. Daarnaast zorgt de geavanceerde Digital Movie IS, behalve wanneer je 8K RAW-video's maakt met de EOS R5, voor 5-assige beeldstabilisatie zodat je van prachtig stabiel beeldmateriaal profiteert. Met een externe recorder kunnen filmmakers kiezen voor ongecomprimeerde HDMI-uitvoer, compleet met tijdcode (YCbCr 4:2:2, 8-bits van de EOS RP en 10-bits van de EOS R5, de EOS R6 en de EOS R), voor professionele kwaliteit en graderingsmogelijkheden.

"Met de EOS R5, EOS R6 en EOS R kun je opnamen maken met behulp van Canon Log, voor maximaal 12 stops aan dynamisch bereik bij ISO400. De EOS R3 gaat zelfs nog verder: met behulp van Canon Log 3 krijg je een geweldig dynamisch bereik van maar liefst 13,3 stops en kun je de gradatie in de nabewerking aanpassen, zodat elke subtiele kleurnuance en details in de schaduw en hooglichten worden overgebracht. De EOS R en de EOS R6 bieden ook hoge framerates tot 120p in HD. De EOS R5 gaat zelfs tot 120p in 4K en kan 8K RAW-video's vastleggen. Zowel de EOS R5 als de EOS R6 biedt HDR PQ voor een groter dynamisch bereik wat graderingsmogelijkheden betreft. Het zijn allemaal betrouwbare hulpmiddelen voor het opnemen van video's.

Een mountainbiker voert een stunt in de lucht uit tegen het zonlicht in. Het beeld is van onderaf gefotografeerd en omlijst door rode klaprozen en grassen op de heuvel.

Filmen in 8K en oversampled 4K met de Canon EOS R5

Bij de eerste video-opnamen met de Canon EOS R5 ontdekten Martin Bissig en Ivan D'Antonio hoe de 8K-mogelijkheden de creatieve opties uitbreiden.

"Natuurlijk krijg je niet elke functie die je wel krijgt bij een professionele Cinema EOS-camera, maar dankzij professionele workflowfuncties zoals 10-bits uitvoer en Canon Log zijn de EOS R, EOS R5, EOS R6 en EOS R3 ideaal om te gebruiken als B-camera voor grootschalige producties waar je een compact en flexibel hulpmiddel nodig hebt."

Fotograaf Ulla Lohmann houdt een EOS R5 op armslengte boven een afgrond en kadreert haar foto op het variangle scherm.

Canon-ambassadeur en avonturenfotografe Ulla Lohmann maakte tijdens de eerste natuurshoot met de Canon EOS R5 gebruik van het draaibare scherm om vanuit interessante en ongebruikelijke hoeken opnamen te kunnen maken.

8. Waarom zou ik 8K-video's opnemen met de EOS R5 als maar heel weinig mensen een 8K-tv hebben?

"Als je 8K-opnamen maakt, heb je bij de nabewerking veel meer opties. Met 8K kun je groothoekopnamen maken die je dan vervolgens bijsnijdt, pant en waarop je kunt inzoomen mét behoud van een 4K-resolutie, een resolutie die op dit moment voor de meeste mensen hoog genoeg is.

"Als Full HD-output voldoende is, heb je nu de mogelijkheid om tot 16 keer in te zoomen bij de nabewerking. Doordat je inzoomt in 8K aan data, profiteer je van een prachtige, natuurlijke zoom zonder de negatieve effecten waarmee je te maken zou krijgen als je een lange zoomlens zou gebruiken. Hierdoor is het net alsof je een parfocaal cinemazoomobjectief van een uitzonderlijke hoge kwaliteit hebt gebruikt, zonder focus breathing en zonder de vergroting of belichting te veranderen. Dit is de beste zoom die je ooit zal zien.

"De EOS R5 heeft daarnaast een 4K HQ-modus, waarmee de video van 8K met oversampling wordt omgezet om het meest gedetailleerde 4K-beeld ooit te krijgen. Als je standaard in 4K opneemt, wordt slechts 25% van de gegevens in de rode en blauwe gebieden opgenomen vanwege de Bayerfilters op de sensor. De ontbrekende gegevens kunnen tot moiré leiden, voor artefacten zorgen en het beeld verzachten.

"Met 8K krijg je echter genoeg rode en blauwe gegevens voor 4K, en die combinatie zorgt dus voor een 4K-signaal van veel hogere kwaliteit. Theoretisch gezien is dit het maximaal haalbare 4K-signaal en hierdoor zijn de scherpte en kleuren aanzienlijk verbeterd en wordt geluid nog meer gedempt. Bovendien wordt alles in dezelfde bestandsgrootte opgeslagen als bij standaard 4K.

"De mogelijkheid om opnamen in 8K te maken, biedt ook nieuwe mogelijkheden, zoals 180° VR-inhoud opnemen met behulp van het Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief. Door met dit objectief opnamen in 8K te maken, kun je voor elk oog 4K-beeldmateriaal maken en een realistische VR-ervaring met veel details garanderen."

9. Waarom zijn er verschillende typen multicontrollers op verschillende EOS R System-modellen?

"Met de EOS R konden we, doordat we een compleet nieuwe camera ontworpen, verschillende ideeën proberen zoals het verwijderen van de AF-joystick en het toevoegen van de multifunctiebalk. We wilden een nieuwe interface proberen waarop verschillende taken kunnen worden uitgevoerd in plaats van maar één taak. Hoewel sommige mensen hier blij mee waren, kwamen we erachter dat de meeste gebruikers liever de tastbare multicontroller (joystick) gebruikten. Dus die hebben we weer toegepast op de EOS R5 en EOS R6.

"Een groot deel van de EOS R5- en EOS R6-gebruikers stappen over van de equivalente spiegelreflexcamera, waar die controller op grote schaal wordt gebruikt. Als ze dezelfde bekende ergonomie terugvinden op de EOS R System-camera's, zullen gebruikers deze vanaf dag 1 fijn vinden in gebruik. Vaak hebben klanten meerdere opeenvolgende generaties camera's gebruikt en kunnen ze direct met een nieuwe camera aan de slag, omdat ze instinctief weten waar alle functies zitten.

"Tegelijkertijd waren we bezig met de ontwikkeling van de smart-controller op de EOS-1D X Mark III. De EOS R3 is van deze smart-controller voorzien, omdat de camera een iets grotere body heeft en omdat we heel positieve feedback over deze controller hebben gekregen.

“Het gaat om het bieden van de best mogelijke gebruiksvriendelijkheid voor de beschikbare functies. We proberen een balans te zoeken tussen de nieuwe functies en de vertrouwde EOS-bediening, -menu's, et cetera. Zo hoef je niet een volledig nieuw systeem te leren kennen en kun je zo snel mogelijk weer aan de slag."

Diagram van de verzegelingsmaterialen en uiterst nauwkeurige onderdelen aan de voor- en achterzijde van een EOS R6.

Iedere EOS R-systeemcamera heeft dezelfde professionele afdichting voor stof- en weerbestendigheid als de andere camera's uit de EOS-serie.

10. Waarom hebben sommige EOS R System-camera's twee kaartsleuven en andere modellen niet?

"Canon begrijpt heel goed waarom professionals waarde hechten aan dubbele kaartsleuven. De Canon EOS-1D Mark II was de eerste camera met twee kaartsleuven. Canon weet dat sommige mensen dit belangrijk vinden voor back-ups of een flexibelere workflow, of gewoon voor een gevoel van veiligheid voor het geval dat. Maar niet elke gebruiker heeft alle functies van een professionele camera nodig. Bij het ontwerpen van camera's kijkt Canon vaak naar wie de gebruiker van dat product is en wat hij/zij wil. Dat is het uitgangspunt van Canon. Daarom voegt Canon een aantal functies toe en laat andere functies weg. Gericht op wat de consument nodig heeft en niet met als doel alles erin te willen proppen.

"De EOS R en EOS RP hadden één kaartsleuf, omdat deze vooral voor liefhebbers waren bedoeld, maar recente modellen hebben twee kaartsleuven. De EOS R6 heeft twee SD-kaartsleuven (UHS-II). De EOS R5 en EOS R3 hebben één high-speed CFexpress-kaartsleuf en één SD-kaartsleuf met universele compatibiliteit. Die twee camera's hebben verschillende kaartsleuven omdat onze professionele gebruikers feedback hebben gegeven met hun wensen. Dit heeft deels te maken met beschikbaarheid: hoewel CFexpress-kaarten geweldig en supersnel zijn, is het niet altijd gemakkelijk om ze te pakken te krijgen, terwijl SD-kaarten wereldwijd overal beschikbaar zijn, van supermarkten tot benzinestations."

Een fotograaf past de instellingen op een EOS R6 aan.

De EOS R6 heeft een programmakeuzewiel aan de bovenkant en een joystick met AF-multicontroller, vertrouwde bedieningselementen voor gebruikers van andere Canon-camera's.

Een fotograaf past de instellingen aan van een EOS R5 op een statief, van achteren gezien. © Remo Leonzi

De EOS R5 beschikt ook over een Af-joystick, maar heeft in plaats van een programmakeuzewiel een modusknop en een lcd-scherm aan de bovenkant, net zoals de EOS R, maar is niet voorzien van de multifunctionele touch bar aan de achterkant die de EOS R wel heeft.

11. Waarom heeft Canon in-body beeldstabilisatie geïntroduceerd in de EOS R5 en EOS R6?

"De twee soorten beeldstabilisatie zijn het meest effectief met verschillende soorten objectieven. Zo werkt IS in de body beter voor groothoekopnamen en is IS in het objectief de beste keuze voor telefoto's. Als je de twee systemen echter combineert, profiteer je van betere prestaties op een groter aantal brandpuntsafstanden. En dat is precies wat Canon met de EOS R5, EOS R6 en EOS R3 heeft gedaan. IS in de body zou er op zichzelf namelijk niet voor hebben gezorgd dat de mate van stabilisatie vergelijkbaar zou zijn met die van een IS-objectief, maar door de twee te synchroniseren kon de algehele prestatie worden verbeterd.

"Het systeem is zo ontworpen dat het gelijktijdig met ieder gestabiliseerd RF- of EF-objectief werkt. Daarnaast zorgt het systeem in de body voor een aanzienlijke verbetering als een RF-objectief wordt gebruikt doordat de camera en het objectief sneller met elkaar kunnen communiceren. De mate van verbetering is afhankelijk van het objectief. Zo hebben de RF 85mm F1.2L USM en de RF 28-70mm F2L USM bijvoorbeeld zeer grote beeldcirkels, waardoor het IS-systeem meer ruimte heeft om te bewegen. Deze objectieven hebben geen ingebouwde IS, maar als je ze in combinatie met de EOS R5, EOS R6 of EOS R3 gebruikt, profiteer je van maximaal 8-stops beeldstabilisatie.

"Als je een RF-objectief met ingebouwde IS met een van deze camera's combineert, profiteer je ook van 8-stops beeldstabilisatie, maar doordat de body en de objectiefsystemen samenwerken, worden de prestaties nog meer verbeterd dan je volgens de norm mag verwachten. Beeldstabilisatie wordt gemeten volgens de CIPA-norm. Deze meting wordt door een machine uitgevoerd die geen rekening houdt met kleine trillingen die ontstaan als iemand ademt, een verhoogde hartslag heeft of last krijgt van zijn arm. In het dagelijks gebruik zal die verbetering in beeldkwaliteit dus nog meer opvallen, omdat het gecombineerde IS-systeem van Canon verschillende soorten trillingen corrigeert die niet in de CIPA-norm worden meegenomen."

De EOS R System-cameraserie en RF-objectiefserie.

Er is een scala aan EOS R-systeemcamera's die zijn ontworpen voor de uiteenlopende behoeften van gebruikers, en een groeiend aanbod fantastische RF-objectieven.

12. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de diverse camera's uit het assortiment EOS R-systeemcamera's?

"Het paradepaardje onder de camera's in het EOS R System is de EOS R3, die vooral bedoeld is voor nieuws- en sportfotografen. Bij deze camera draait het vooral om snel opnamen maken, met een burstsnelheid van maximaal 30 fps, en het snel leveren van foto's voor gebruik online en in drukwerk. Gebruikers van deze camera hoeven geen foto's voor op een billboard, dus de resolutie met 24 Megapixel geeft een goede balans tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte. Je kunt ook video's opnemen bij 6K RAW.

"De EOS R5 biedt een resolutie met 45 Megapixel, video-opnamen in 8K RAW en een framerate van 20 fps. Net als de EOS R3 en EOS R6 beschikt de R5 over Canon's nieuwste generatie DIGIC X-processor die drie keer zo krachtig is als de processor in de EOS R. DIGIC X verbetert de verwerkingsmogelijkheden aanzienlijk. Zo kun je dankzij deze processor namelijk niet alleen 8K-opnamen verwerken, maar kun je ook van het deep learning AF-systeem gebruikmaken, waardoor gegevens van de sensor worden verwerkt en in de interne database worden opgeslagen.

"Dankzij DIGIC X heeft Canon de camera bovendien op verschillende punten kunnen verbeteren. Zo kun je video's op de ene kaart opslaan en foto's op de andere kaart, en de naam van mappen in de camera wijzigen. Daarnaast heb je talloze aanpassingsmogelijkheden. Wat ik zelf heel handig vind, is dat je de AF-puntselectie op de bedieningsring van het RF-objectief kunt instellen. Ik heb mijn AF-punten tot twee modi beperkt: één enkel punt en automatische tracking. Als ik nu op de ring klik, kan ik tussen de modi wisselen.

"De nieuwe processor zorgt daarnaast voor extra beeldverwerkingsfuncties in de camera. Aan de Dual Pixel Raw-optie van de EOS R5 is nu Portret Herbelichting toegevoegd, waardoor je het effect van een reflector kunt nabootsen. Ook kun je gebruikmaken van achtergrondhelderheid. Deze functie verbetert het contrast van de achtergrond in een foto zonder het onderwerp te beïnvloeden.

"De EOS R6 zit eigenlijk tussen de EOS R5 en de EOS R in. Hij heeft een lagere resolutie dan de EOS R, maar dankzij het geavanceerde AF-systeem en de hoge gevoeligheid tot ISO 102400 is deze camera ideaal om mee te werken bij weinig licht. De R6 maakt opnamen met een snelheid tot 12 fps bij gebruik van de mechanische sluiter en tot 20 fps met de elektronische sluiter. Bovendien is de camera een betere optie voor het opnemen van video's dan de EOS R, omdat je er opnamen in full-frame 4K bij 60p mee kunt maken. En dat is nog niet alles, want de EOS R6 heeft ook een betere zoeker, dubbele kaartsleuven en een joystick. Kortom, een scala aan upgrades ten opzichte van de EOS R.

"De Canon EOS RP is een kleinere, lichtere camera, bedoeld voor gevorderde amateurfotografen die een stap verder willen gaan met de full-frame EOS R-systeemcamera. Deze camera is de lichtste full-frame camera die Canon heeft geproduceerd, waardoor hij ideaal is voor reis-, landschaps- en portretfotografie en -videografie, of voor welke vorm van creativiteit onderweg dan ook.

"Raadpleeg het vergelijkingsartikel over de EOS R5 en de EOS R6 voor meer informatie of ga naar de productpagina's van de EOS R3, EOS R5, EOS R6, EOS R en EOS RP voor alle specificaties en een vergelijking van de modellen."

Alex Summersby, Marcus Hawkins and David Clark

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro