ARTIKEL
Canon EOS R5: 10 functies die je niet mag missen
Ontdek de functies die van de EOS R5 een gamechanger maken, waaronder de mogelijkheid om foto's met 45MP te maken met maximaal 20 fps en 8K RAW-videobeelden.
ARTIKEL
Het EOS R-systeem, het baanbrekende systeem voor full-frame systeemcamera's van Canon, biedt fotografen en filmmakers nieuwe creatieve mogelijkheden. Het hart van dit systeem wordt gevormd door de innovatieve RF-vatting, waardoor een scala aan baanbrekende nieuwe RF-objectieven kon worden ontworpen, waaronder het veelgeprezen RF 28-70mm F2L USM-zoomobjectief en de innovatieve RF 600mm F11 IS STM- en RF 800mm F11 IS STM-prime-objectieven.
De EOS R, Canon's eerste full-frame systeemcamera, was revolutionair voor fotografen en filmmakers. Deze camera werd vergezeld door de speciale Canon EOS Ra voor astrofotografen en de Canon EOS RP, die de kracht van een full-frame systeemcamera combineert met een kleine, lichte body waardoor deze ideaal is voor amateurfotografen die hun foto's naar een hoger niveau willen tillen.
De nieuwste toevoegingen aan Canon's assortiment EOS R-systeemcamera's tillen het maken van foto's en video's met full-frame systeemcamera's naar een hoger niveau. De Canon EOS R6 is een hybride camera die bij weinig licht fantastische foto's en 4K-video's kan vastleggen en de EOS R5, het paradepaardje van Canon, combineert foto's met een hoge resolutie van 45 Megapixel met een toekomstbestendige 8K-filmopnamefunctie.
Wordt een van deze uitzonderlijke camera's jouw nieuwe favoriet? Biedt het EOS R-systeem een betere beeldkwaliteit dan een DSLR? Kun je je bestaande objectieven en accessoires gebruiken? We hebben Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe, twaalf veelgestelde vragen voorgelegd.
"In deze context wordt met een systeemcamera een camera met een verwisselbaar objectief bedoeld die geen SLR-mechanisme (spiegel) gebruikt, maar een elektronische zoeker (EVF). De grootste voordelen komen voort uit het feit dat door het weglaten van de spiegel bepaalde beperkingen in het ontwerp van het objectief wegvallen.
“Omdat er in een DSLR een spiegel zit die ruimte moet hebben om omhoog te klappen wanneer je een foto maakt, moet je in principe om dat spiegelsysteem heen werken wanneer je een objectief ontwerpt. Als je een 21mm-objectief wilt maken, moet het midden van het objectief 21 mm van de sensor liggen. Maar als je een spiegel van 40 mm in de weg hebt zitten, kan het objectief niet op 21 mm afstand zitten. Daarom moet je extra elementen toevoegen om alle optica naar voren te brengen, en meer glas om het focuspunt te veranderen. Objectieven worden dan veel complexer. Als je de spiegel weglaat, is een veel eenvoudiger ontwerp van het objectief mogelijk, zodat je je kunt concentreren op de beeldkwaliteit in plaats van constant problemen te hebben met het ontwerp, zoals met de retrofocus.
“Toen Canon het EOS R-systeem ontwikkelde, was het uitgangspunt niet om een systeemcamera te bouwen. Canon begon met de vraag: ‘Wat is de toekomst van objectiefontwerp? Welke richting wil Canon op met objectieven?' De drijfveer was om 'optische uitmuntendheid te vernieuwen', wat intern de codenaam Project R kreeg. Dat is hoe de camera aan de naam EOS R is gekomen.”
"De belangrijkste beslissing was de ontwikkeling van de RF-objectiefvatting, die het hart vormt van het EOS R-systeem. Deze objectiefvatting heeft een brede lensopening die vergelijkbaar is met die van de EF-objectiefvatting, en een kortere flensafstand van de vatting tot de sensor, zodat Canon baanbrekende nieuwe objectieven kan maken die op de optimale afstand van de sensor werken. Hierdoor kunnen snellere, helderdere en kwalitatief hoogwaardigere optica met toekomstbestendige prestaties worden gemaakt. Daarnaast heeft de RF-vatting een innovatieve 12-pins aansluiting die de communicatie tussen het objectief en de body aanzienlijk sneller maakt en uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst biedt. Een van de gevolgen hiervan is dat de EOS R-systeemcamera's (met uitzondering van de EOS RP) 's werelds snelste AF hebben voor full-frame systeemcamera's met verwisselbaar objectief en extreem effectieve realtime digitale lensoptimalisatie bieden.
"Een ander voordeel van het weglaten van de spiegel is dat de camerabody kleiner en lichter kan zijn. Inclusief accu en geheugenkaart weegt de EOS R 660 g en de EOS RP slechts 485 g – aanzienlijk minder dan een vergelijkbare full-frame DSLR zoals de Canon EOS 5D Mark IV, die bijna 800 g weegt. Er zijn natuurlijk lichtere camera's, zoals de compacte systeemcamera Canon EOS M die minder weegt dan 300 g, maar het was bij het ontwikkelen van de EOS R niet het streven om de lichtste camera te maken. Er is besloten de EOS R- en EOS R5-body's te bouwen met behulp van een robuuste magnesiumlegering, met een professionele afdichting voor stof- en waterbestendigheid, omdat betrouwbaarheid en duurzaamheid belangrijk zijn voor de fotografen voor wie de EOS R en de EOS R5 zijn ontworpen.
"Er zitten enkele technische voordelen aan een spiegelloos ontwerp, zoals het elimineren van de trillingen die worden veroorzaakt door het 'klappen’ van de spiegel. Dat is echter maar in heel weinig en zeer specifieke omstandigheden een probleem. In het algemeen betekent het weglaten van de mechanische spiegel dat het EOS R-systeem volledig geruisloos opnamen kan maken, wat betekent dat je discreter opnamen kunt maken in allerlei omgevingen, van bruiloften tot wildlifefotografie. Met behulp van een EVF kun je ook live een voorbeeld van je foto bekijken met toepassing van je opname-instellingen, en kun je zien wat je maakt in voorheen onmogelijke omstandigheden met weinig licht."
"De Canon Dual Pixel CMOS AF-technologie in de EOS R-systeemcamera's zorgt voor hoogwaardige scherpstelling bij foto's en films. Het resultaat is een snelle, nauwkeurige automatische scherpstelling, zelfs in situaties met weinig licht die voorheen te donker waren om in te kunnen scherpstellen. In de One-shot-modus, met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, is de AF effectief tot -6,5 EV op de EOS R6, tot -6 EV op de EOS R5 en de EOS R, en tot -5 EV op de EOS RP.
"Om je een idee te geven van hoe donker dat is: stel je eens voor dat je 's avonds in een afgelegen gebied zonder straatverlichting bent en het enige licht een halve maan is. Dat is ongeveer dezelfde helderheid als -6,5 EV. De EOS R6 stelt scherp in dergelijke omstandigheden, zolang er iets van contrast is. Geen enkele camera stelt scherp als er helemaal geen contrast is. Als je de camera op een witte muur richt, hoe helder ook, stelt deze niet scherp."
"Dat is deels afhankelijk van hoe je 'beter' meet. Op een EOS R legt het RF 50mm f1.2L USM-objectief een scherper beeld vast dan het EF-equivalent, de EF 50mm f/1.2L USM. Maar wellicht ben je juist op zoek naar een zachtere uitstraling voor bepaalde portretten. Dat gezegd hebbende, stelt het EOS R-systeem volgens de meeste criteria een nieuwe standaard in full-frame beeldkwaliteit. De Dual Pixel CMOS AF-sensor zorgt voor een perfecte balans tussen rijke, scherpe details en ongelooflijk betrouwbare prestaties bij weinig licht. En omdat bijna elke pixel in de sensor (100% verticaal en 88% horizontaal) wordt gebruikt voor zowel beeldverwerking als automatische scherpstelling, zorgt deze sensor voor een uitstekende scherpte over het hele frame.
"De Dual Pixel CMOS AF II, die in de EOS R5 en de EOS R6 is geïntroduceerd, is zelfs nog breder met een bedekking van 100% van de sensor bij gezichtsherkenning en automatische selectie. Dankzij de DIGIC X-processor in deze camera's kan Canon deep learning kunstmatige intelligentie toepassen zodat de gezichten en ogen van mensen kunnen worden herkend en gevolgd. De camera kan iemands hoofd detecteren, zelfs als diegene een masker of helm draagt. Het systeem herkent ook katten en honden, en tot op zekere hoogte zelfs vogels.
"Professionele fotografen zullen wellicht van mening zijn dat het gebruik van een traditionele Canon DSLR veel voordelen heeft: een uitgebreid aanbod toonaangevende body's en objectieven, met die kenmerkende betrouwbaarheid en robuustheid van het EOS-systeem en een traditionele optische zoeker, die bij sommige gebruikers nog altijd geliefd is, omdat ze daardoor echt in de omgeving kunnen opgaan.
"De elektronische zoeker in systeemcamera's biedt talloze voordelen. Zo kun je dankzij deze zoeker een scène bij weinig licht in beeld brengen en een voorbeeld van je opname met de gewenste instellingen bekijken. Wel is er een kleine vertraging voordat je het beeld op het scherm ziet. Wat je met een elektronische zoeker ziet, is al gebeurd, terwijl je door een optische zoeker van een DSLR alles met de snelheid van het licht ziet gebeuren.
"Dankzij de resolutie van 5,76 miljoen dots en een vernieuwingsrate van maximaal 120 fps maakt de elektronische zoeker van de EOS R5 een enorme sprong voorwaarts, zelfs met een vertraging van een paar milliseconden. En dat kan net het verschil maken tussen een opname waarop de bal het racket van een tennisspeler raakt en een opname waarop helemaal geen bal meer te zien is. Je moet dus bepaalde gebeurtenissen anticiperen.
"Ook professionele fotografen voegen de Canon EOS R-systeemcamera toe aan hun uitrusting, vaak als tweede camera voor situaties waarvoor hij beter geschikt is. Bijvoorbeeld als ze willen profiteren van de uitstekende RF-objectieven, de revolutionaire prestaties bij weinig licht van het EOS R-systeem, of de volledig geruisloze sluiter die het mogelijk maakt om voorheen lastige situaties vast te leggen...
"Canon biedt beide oplossingen. Wat voor jou de juiste keuze is, hangt af van een hele reeks overwegingen en van wat de belangrijkste factoren zijn voor jouw specifieke behoeften."
"Hoewel hij op vele manieren revolutionair is, bouwt het EOS R-systeem voort op Canon's 30-jarige EOS-erfgoed. Het is dan ook niet zomaar dat de naam 'EOS' is behouden: de EOS R-systeemcamera's maken namelijk nog altijd deel uit van de EOS-serie, met de bijbehorende compatibiliteit. Canon is zich ervan bewust dat veel fotografen en filmmakers aanzienlijk hebben geïnvesteerd in EF- en EF-S-objectieven. Je kunt deze objectieven gebruiken op EOS R-systeemcamera's zonder enig verlies van kwaliteit of functionaliteit, met behulp van een van de EF-EOS R-vattingadapters.
“Met de standaard vattingadapter EF-EOS R kun je je EF- en EF-S-objectieven naadloos op EOS R-camera's gebruiken. Met EF-S-objectieven, die zijn ontworpen voor EOS DSLR's met de kleinere APS-C-sensor, krijg je bijgesneden foto's die overeenkomen met de kleinere beeldcirkel van EF-S-optica.
"De Control Ring-vattingadapter EF-EOS R beschikt over een instelring (Lens Control Ring), die eenvoudig te gebruiken is zonder de camera van je oog te halen. Hiermee heb je een tastbare handmatige controle over verschillende instellingen, net als bij de RF-objectieven. Je kunt het diafragma, de sluitertijd, de ISO-gevoeligheid of de belichtingscompensatie naar wens aanpassen, zodat je nog meer uit je bestaande objectieven kunt halen.
Een alternatief is de vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R, die de mogelijkheid biedt om drop-in filters te gebruiken. Het is dan niet nodig om filters voor een objectief te bevestigen, wat bijzonder handig is bij groothoekobjectieven met een groot voorste lenselement. Deze is verkrijgbaar met een Variable Neutral Density-filter of een circulaire polarisatiefilter."
"Welke van deze adapters je ook kiest, je EF- en EF-S-objectieven zijn volledig compatibel. Technisch gezien zijn een paar objectieven niet helemaal compatibel. Met het Canon 35-80mm Power Zoom-objectief, dat rond 1990 ongeveer een jaar verkrijgbaar was, zal het objectief automatisch scherpstellen en is de belichting hetzelfde, maar de powerzoom zal niet werken. En met de superteleobjectieven van voor 2010 zal alles werken zoals verwacht, behalve de knop waarmee je de focus kunt vergrendelen.
“Wat accessoires betreft: omdat de EOS R andere afmetingen heeft dan andere EOS-camera's, heeft deze camera zijn eigen, modelspecifieke battery grip BG-E22 voor langere opnamen. De EOS R5 en de EOS R6 zijn allebei compatibel met de accugreep BG-R10, die een joystick met multicontroller heeft zodat je eenvoudig het AF-punt kunt selecteren wanneer je de camera verticaal houdt. Alle EOS R-systeemcamera's maken deel uit van de EOS-serie en dus passen al je Speedlites erop en kun je ze bevestigen op standaard statieven, etc.
"De EOS R5 en de EOS R6 maken daarnaast beide gebruik van een nieuwe LP-E6NH-accu met een grotere capaciteit, waardoor de acculevensduur van de EOS R5 ongeveer 490 opnamen is en die van de EOS R6 510 (mits ze in de lcd-bespaarmodus staan). Deze accu heeft achterwaartse compatibiliteit. Dit betekent dat hij in iedere camera met een LP-E6-lithium-ion-accu die na 2008 is uitgebracht kan worden gebruikt, zoals de EOS R, de EOS 5D Mark IV en de EOS 6D Mark II. Het is ook mogelijk om voor de EOS R, de EOS R5 en de EOS R6 nog oudere LP-E6-accu's te gebruiken, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat de camera iets minder krachtig wordt.
“De compactere EOS RP maakt gebruik van dezelfde LP-E17-accu als de Canon EOS 750D en de Canon EOS 200D."
“Filmmakers zullen net zo blij zijn met het EOS R-systeem als fotografen. Alle camera's uit het assortiment bieden schitterende 4K-video-opnamen, met een revolutionaire 8K in de EOS R5. Daarnaast bevatten de camera's talloze functies om creatieve video-opnamen te maken. Je kunt de scherpstelling uiterst nauwkeurig regelen dankzij handmatige focus peaking, AF met gezichtsdetectie en oogdetectie. Met de Dual Pixel CMOS AF kun je het scherpstelpunt vloeiend en nauwkeurig verplaatsen met het touchscreen voor professionele scherpstellingseffecten.
"Zelfs wanneer je vanuit de hand een video maakt met een van de EOS R-systeemcamera's, worden je foto’s door datzelfde intelligente beeldstabilistatiesysteem beschermd tegen camerabewegingen. Daarnaast zorgt de geavanceerde Digital Movie IS, behalve wanneer je 8K RAW-video's maakt met de EOS R5, voor 5-assige beeldstabilisatie zodat je van prachtig stabiel beeldmateriaal profiteert. Met een externe recorder kunnen filmmakers kiezen voor ongecomprimeerde HDMI-uitvoer, compleet met tijdcode (YCbCr 4:2:2, 8-bits van de EOS RP en 10-bits van de EOS R5, de EOS R6 en de EOS R), voor professionele kwaliteit en graderingsmogelijkheden. Op de EOS R5, de EOS R6 en de EOS R kun je opnamen maken met Canon Log voor een dynamisch bereik van maximaal 12 stops bij ISO400, zodat elke subtiele nuance van kleur en detail in schaduwen en lichte delen kan worden geëxtraheerd tijdens de nabewerking. De EOS R en de EOS R6 bieden ook hoge framerates tot 120p in HD. De EOS R5 gaat zelfs tot 120p in 4K en kan 8K RAW-video's vastleggen. Zowel de EOS R5 als de EOS R6 biedt HDR PQ voor een groter dynamisch bereik wat graderingsmogelijkheden betreft. Het zijn allemaal betrouwbare hulpmiddelen voor het opnemen van video's.
"Natuurlijk krijg je niet elke functie die je wel krijgt bij een professionele Cinema EOS-camera, maar dankzij professionele workflowfuncties zoals 10-bits uitvoer en Canon Log zijn de EOS R, de EOS R5 en de EOS R6 ideaal om te gebruiken als B-camera voor grootschalige producties waar je een compact en flexibel hulpmiddel nodig hebt."
"Er is veel discussie online over de 'bijsnijdfactor' wanneer je 4K-video's opneemt op de EOS R. De beeldhoek van het objectief wordt met een factor 1,74 bijgesneden. Waar het maximale 16:9-beeld dat je op de sensor kunt vastleggen 6.720 x 3.776 pixels is, is de 4K-video dus een plak in het midden van dat beeld, 3.840 x 2.160 pixels. Dit is 4K-resolutie, maar de klacht is dat niet de volledige beeldhoek van de lens wordt gebruikt. Dit komt door de technische beperkingen van de sensor en de beeldprocessor in de EOS R en de EOS RP.
"De EOS R6 heeft een nieuwe processor en sensor, en biedt daarmee betere 4K-video's dan de EOS R met een dekking van 94%. Hierdoor benut de opname vrijwel de hele breedte. Bovendien kun je met de EOS R6 4K-opnamen maken met 60 frames per seconde en kun je scherpstellen met Dual Pixel CMOS AF II met oog- en gezichtsdetectie en tracking van dieren."
"Een andere videobeperking waarop mensen reageren, is de maximale opnametijd van 29 minuten en 59 seconden. Dit komt veel voor bij fotocamera's met video-ondersteuning en is te wijten aan WTO-belastingregels: apparaten die langer dan dit opnemen, worden geclassificeerd als een videocamera en daardoor hoger belast."
"Als je 8K-opnamen maakt, heb je bij de nabewerking veel meer opties. Met 8K kun je groothoekopnamen maken die je dan vervolgens bijsnijdt, pant en waarop je kunt inzoomen mét behoud van een 4K-resolutie, een resolutie die op dit moment voor de meeste mensen hoog genoeg is.
"Als Full HD-output voldoende is, heb je nu de mogelijkheid om tot 16 keer in te zoomen bij de nabewerking. Doordat je inzoomt in 8K aan data, profiteer je van een prachtige, natuurlijke zoom zonder de negatieve effecten waarmee je te maken zou krijgen als je een lange zoomlens zou gebruiken. Hierdoor is het net alsof je een parfocaal cinemazoomobjectief van een uitzonderlijke hoge kwaliteit hebt gebruikt, zonder focus breathing en zonder de vergroting of belichting te veranderen. Dit is de beste zoom die je ooit zal zien.
"De EOS R5 heeft daarnaast een 4K HQ-modus, waarmee de video van 8K met oversampling wordt omgezet om het meest gedetailleerde 4K-beeld ooit te krijgen. Als je standaard in 4K opneemt, wordt slechts 25% van de gegevens in de rode en blauwe gebieden opgenomen vanwege de Bayerfilters op de sensor. De ontbrekende gegevens kunnen tot moiré leiden, voor artefacten zorgen en het beeld verzachten.
"Met 8K krijg je echter genoeg rode en blauwe gegevens voor 4K, en die combinatie zorgt dus voor een 4K-signaal van veel hogere kwaliteit. Theoretisch gezien is dit het maximaal haalbare 4K-signaal en hierdoor zijn de scherpte en kleuren aanzienlijk verbeterd en wordt geluid nog meer gedempt. Bovendien wordt alles in dezelfde bestandsgrootte opgeslagen als bij standaard 4K."
"Het ontwerpen van een compleet nieuwe camera biedt de mogelijkheid om verschillende ideeën uit te proberen. Sommige mensen houden van de multifunctionele touch bar op de EOS R, die je naar wens kunt aanpassen om functies als AF- of ISO-instellingen of witbalans te bedienen. De balk is vergelijkbaar met het bekende EOS-bedieningswiel, maar met als extra voordelen de stille werking en de verbeterde weerbestendigheid. Maar Canon is zich ervan bewust dat sommige mensen de touch bar echt niet prettig vinden. Andere innovaties zoals de instelbare control ring zijn vrijwel overal goed ontvangen. Dat geldt ook voor het AF-systeem met touchscreen, dat je echt veel betere controle biedt dan een joystick. Kun je je voorstellen dat je een joystick gebruikt om een van de 5.655 AF-punten te selecteren, zoals bij de EOS R (of 4.779, zoals bij de EOS RP)?
“Het gaat om het bieden van de best mogelijke gebruiksvriendelijkheid voor de beschikbare functies. Er is geprobeerd een balans te zoeken tussen de nieuwe functies en de vertrouwde EOS-bediening, -menu's, et cetera. Zo hoef je niet een volledig nieuw systeem te leren kennen en kun je zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar ook Canon vindt niet altijd de juiste balans. Feedback is altijd van harte welkom.
"Feedback van gebruikers is zelfs een van de redenen dat de EOS R6 een joystick heeft. Ook de EOS R5 heeft een joystick, maar bij deze camera maakte die joystick altijd al deel uit van het ontwerp. Het is een body uit de 5-serie en daarom stond eigenlijk vooraf al vast dat hij in de smaak zou vallen bij Canon EOS 5D Mark IV-gebruikers die bekend zijn met de joystick."
"Canon begrijpt heel goed waarom professionals waarde hechten aan dubbele kaartsleuven. De Canon EOS-1D Mark II was de eerste camera met twee kaartsleuven. Canon weet dat sommige mensen dit belangrijk vinden voor back-ups of een flexibelere workflow, of gewoon voor een gevoel van veiligheid voor het geval dat. Bij de EOS R ging het om een balans, voor de doelgroep. Bij het ontwerpen van camera's kijkt Canon vaak naar wie de gebruiker van dat product is en wat hij/zij wil. Dat is het uitgangspunt van Canon. Daarom voegt Canon een aantal functies toe en laat andere functies weg. Gericht op wat de consument nodig heeft en niet met als doel alles erin te willen proppen.
"Het probleem met de EOS R is eigenlijk dat de EOS R zo'n goede set functies heeft, dat hij mensen aantrekt die meer gevorderd zijn dan de gebruikers waar hij eigenlijk voor bedoeld was. Zo willen professionele bruiloftsfotografen de camera voor hun werk gebruiken, omdat hij zo compact is, stille opnamen maakt, et cetera. En dat is geweldig. Maar de EOS R is ontworpen voor de fotografieliefhebber en biedt niet alles wat je in een professionele camera zou vinden.
"Als het gaat om beeldstabilisatie in de body, heeft het EOS R-systeem ingebouwde technologie zoals 5-assige Digital Movie IS, en de EOS RP biedt een krachtig Dual Sensing IS-systeem dat camerabewegingen bij fotograferen vanuit de hand vermindert."
"De twee soorten beeldstabilisatie zijn het meest effectief met verschillende soorten objectieven. Zo werkt IS in de body beter voor groothoekopnamen en is IS in het objectief de beste keuze voor telefoto's. Als je de twee systemen echter combineert, profiteer je van betere prestaties op een groter aantal brandpuntsafstanden. En dat is precies wat Canon met de EOS R5 en de EOS R6 heeft gedaan. IS in de body zou er op zichzelf namelijk niet voor hebben gezorgd dat de mate van stabilisatie vergelijkbaar zou zijn met die van een IS-objectief, maar door de twee te synchroniseren kon de algehele prestatie worden verbeterd.
"Het systeem is zo ontworpen dat het gelijktijdig met ieder gestabiliseerd RF- of EF-objectief werkt. Daarnaast zorgt het systeem in de body voor een aanzienlijke verbetering als een RF-objectief wordt gebruikt doordat de camera en het objectief sneller met elkaar kunnen communiceren. De mate van verbetering is afhankelijk van het objectief. Zo hebben de RF 85mm F1.2L USM en de RF 28-70mm F2L USM bijvoorbeeld zeer grote beeldcirkels, waardoor het IS-systeem meer ruimte heeft om te bewegen. Deze objectieven hebben geen ingebouwde IS, maar als je ze in combinatie met de EOS R5 of de EOS R6 gebruikt, profiteer je van maximaal 8-stops beeldstabilisatie.
"Als je een RF-objectief met ingebouwde IS met een van deze camera's combineert, profiteer je ook van 8-stops beeldstabilisatie, maar doordat de body en de objectiefsystemen samenwerken, worden de prestaties nog meer verbeterd dan je volgens de norm mag verwachten. Beeldstabilisatie wordt gemeten volgens de CIPA-norm. Deze meting wordt door een machine uitgevoerd die geen rekening houdt met kleine trillingen die ontstaan als iemand ademt, een verhoogde hartslag heeft of last krijgt van zijn arm. In het dagelijks gebruik zal die verbetering in beeldkwaliteit dus nog meer opvallen, omdat het gecombineerde IS-systeem van Canon verschillende soorten trillingen corrigeert die niet in de CIPA-norm worden meegenomen."
"De EOS R5 is niet zomaar het bekendste product in het assortiment van EOS R-systeemcamera's. De camera heeft namelijk een resolutie van 45 Megapixel en biedt 8K RAW-video's over de hele breedte. Net als de EOS R6 beschikt de R5 over Canon's nieuwste generatie DIGIC X-processor die drie keer zo krachtig is als de processor in de EOS R. DIGIC X verbetert de verwerkingsmogelijkheden aanzienlijk. Zo kun je dankzij deze processor namelijk niet alleen 8K-opnamen verwerken, maar kun je ook van het deep learning AF-systeem gebruikmaken, waardoor gegevens van de sensor worden verwerkt en in de interne database worden opgeslagen.
"Dankzij DIGIC X heeft Canon de camera bovendien op verschillende punten kunnen verbeteren. Zo kun je video's op de ene kaart opslaan en foto's op de andere kaart, en de naam van mappen in de camera wijzigen. Daarnaast heb je talloze aanpassingsmogelijkheden. Wat ik zelf heel handig vind, is dat je de AF-puntselectie op de bedieningsring van het RF-objectief kunt instellen. Ik heb mijn AF-punten tot twee modi beperkt: één enkel punt en automatische tracking. Als ik nu op de ring klik, kan ik tussen de modi wisselen.
"De nieuwe processor zorgt daarnaast voor extra beeldverwerkingsfuncties in de camera. Aan de Dual Pixel Raw-optie van de EOS R5 is nu Portret Herbelichting toegevoegd, waardoor je het effect van een reflector kunt nabootsen. Ook kun je gebruikmaken van achtergrondhelderheid. Deze functie verbetert het contrast van de achtergrond in een foto zonder het onderwerp te beïnvloeden.
"De EOS R6 zit eigenlijk tussen de EOS R5 en de EOS R in. Hij heeft een lagere resolutie dan de EOS R, maar dankzij het geavanceerde AF-systeem en de hoge gevoeligheid tot ISO 102400 is deze camera ideaal om mee te werken bij weinig licht. De R6 maakt opnamen met een snelheid tot 12 fps bij gebruik van de mechanische sluiter en tot 20 fps met de elektronische sluiter. Bovendien is de camera een betere optie voor het opnemen van video's dan de EOS R, omdat je er opnamen in full-frame 4K bij 60p mee kunt maken. En dat is nog niet alles, want de EOS R6 heeft ook een betere zoeker, dubbele kaartsleuven en een joystick. Kortom, een scala aan upgrades ten opzichte van de EOS R.
"De Canon EOS R is ontworpen voor liefhebbers van fotografie. De Canon EOS RP is een kleinere, lichtere camera, bedoeld voor gevorderde amateurfotografen die een stap verder willen gaan met de full-frame EOS R-systeemcamera. Deze camera is de lichtste full-frame camera die Canon heeft geproduceerd, waardoor hij ideaal is voor reis-, landschaps- en portretfotografie en -videografie, of voor welke vorm van creativiteit onderweg dan ook.
“Sommige verschillen tussen de EOS RP en de EOS R hebben te maken met het kleinere formaat van de EOS RP. Het variangle touchscreen is iets groter op de EOS R, heeft een hogere resolutie en biedt een hoger aantal selecteerbare AF-punten (hoewel de 4.779 punten op de EOS RP nog steeds een fenomenale dekking bieden in vergelijking met de rest van de branche). De grotere body van de EOS R betekent een grotere accu en daardoor een langere levensduur van de accu dan die van de EOS RP.
"Andere verschillen komen voort uit het feit dat de EOS R is ontworpen voor ambitieuze gebruikers. En dus heeft de camera een sensor met meer Megapixel en ondersteunt hij geavanceerde functies zoals films met een hoge framerate, 10-bits C-Log-uitvoer via HDMI en Dual Pixel RAW. De EOS RP beschikt ook niet over de multifunctionele touch bar van de EOS R of een OLED-scherm aan de bovenkant van de body; in plaats daarvan heeft de EOS RP het meer vertrouwde programmakeuzewiel.
"Aan de andere kant introduceert de EOS RP enkele spannende functies, zoals focusbracketing en Eye AF met constante scherpstelling in de Servo AF-modus (nu ook beschikbaar voor de EOS R met de firmware 1.20-update). Daarnaast biedt hij iets andere Picture Styles en opties voor de AF-modus.
"Raadpleeg het vergelijkingsartikel over de EOS R5 en de EOS R6 voor meer informatie of ga naar de productpagina's van de EOS R5, de EOS R6, de EOS R en de EOS RP voor alle specificaties en een vergelijking van de modellen."
Geschreven door
ARTIKEL
Ontdek de functies die van de EOS R5 een gamechanger maken, waaronder de mogelijkheid om foto's met 45MP te maken met maximaal 20 fps en 8K RAW-videobeelden.
ARTIKEL
Ulla Lohmann en Robert Marc Lehmann over de manier waarop de 45 Megapixel-sensor en Eye-tracking AF van Canon EOS R5 hen hielp om spectaculaire buitenfoto's te maken.
ARTIKEL
Canon Ambassador Wanda Martin over haar op kunst geïnspireerde fashionshoot, de eerste foto's met de Canon EOS R6.
ARTIKEL
Fashionfilmmaker en Canon Ambassador Javier Cortés filmt een dansreis door Sicilië met de full-frame Canon EOS R6-systeemcamera.
Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro