ARTIKEL

Antwoord op vragen over het Canon EOS R-systeem: alles wat je wilt weten over de EOS R

Cross-section showing inside a Canon EOS R camera and RF lens.
Canon's revolutionaire full-frame EOS R-systeemcamera en RF-objectieven tillen fotografische technologie naar een hoger niveau.

Het EOS R-systeem, het baanbrekende systeem voor full-frame systeemcamera's van Canon, biedt fotografen en filmmakers nieuwe creatieve mogelijkheden. Het hart van dit systeem wordt gevormd door de innovatieve RF-objectiefvatting, die een serie geavanceerde nieuwe RF-objectieven mogelijk maakt. Naast de vier veelgeprezen RF-objectieven die beschikbaar zijn vanaf de introductie van het EOS R-systeem, heeft Canon voor 2019 zes RF-objectieven aangekondigd, die het EOS R-systeem uitbreiden en nieuwe normen stellen op het gebied van optische uitmuntendheid.

De EOS R, Canon's eerste full-frame systeemcamera, was revolutionair voor fotografen en filmmakers. De Canon EOS R-serie omvat nu de Canon EOS RP, waarmee de kracht van full-frame systeemcamera's is verpakt in een kleine, lichtgewicht body. Ideaal voor amateurfotografen die hun fotografie naar een hoger niveau willen tillen.

Dus, is een EOS R of EOS RP geschikt voor jou? Welke voordelen biedt een full-frame systeemcamera? Biedt het EOS R-systeem een betere beeldkwaliteit dan een DSLR? Kun je je bestaande objectieven en accessoires gebruiken? Mike Burnhill, European Technical Support Manager bij Canon Europe, beantwoordt 10 veelgestelde vragen.

A Canon EOS R camera showing the RF mount.
Het hart van het Canon EOS R-systeem is de innovatieve RF-objectiefvatting, met een bredere lensopening, een kortere flensafstand en supersnelle ingebouwde communicatie tussen het objectief en de body.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Wat is een full-frame camera en welke voordelen biedt full-frame?

"Een full-frame camera is een camera met een beeldsensor die 24 x 36 mm meet, wat dezelfde afmetingen zijn als die van een frame van de traditionele 35mm-film, vandaar 'full-frame'. Oudere digitale camera's gebruikten vaak een kleinere sensor, maar met objectieven van hetzelfde formaat. Full-frame kan het volledige bereik van het objectief gebruiken. Dat is het eerste voordeel: met hetzelfde objectief en dezelfde brandpuntsafstand legt een full-frame camera meer van het beeld vast zonder de 'bijsnijdfactor' van een camera met een kleinere sensor.

“Een ander voordeel komt voort uit het feit dat de sensor groter is dan APS-C-sensoren, die 15 x 22 mm zijn. Een full-frame sensor heeft dus 2,5 keer het oppervlak van een APS-C-sensor. Dit betekent dat zelfs als de sensoren hetzelfde aantal Megapixel hebben, de fotodiodes op de full-frame sensor groter zijn en dus meer licht kunnen vangen. De foto's hebben daardoor een groter dynamisch bereik, met meer details in zowel schaduw- als lichte gebieden. Bij hogere ISO-instellingen betekent dit ook minder beeldruis.

“Normaal gesproken bieden full-frame camera's een geringere scherptediepte en meer controle over de scherptediepte dan camera's met APS-C of kleinere sensoren. Portretfotografen zijn daar bijzonder gek op, omdat onderwerpen hierdoor duidelijker opvallen tegen de mooie onscherpe achtergronden."
Diagram of the EOS R’s sensor showing the maximum 5,655 AF points.
Canon's Dual Pixel CMOS AF-technologie zorgt ervoor dat elke pixel in de sensor kan worden gebruikt voor zowel beeldverwerking als AF, waardoor scherpte over het hele frame wordt gegarandeerd en verbazingwekkend veel selecteerbare AF-punten mogelijk zijn op het touchscreen van de EOS R.

2. Wat is een systeemcamera en welke voordelen biedt deze?

"In deze context wordt met een systeemcamera een camera met een verwisselbaar objectief bedoeld die geen SLR-mechanisme (spiegel) gebruikt, maar een elektronische zoeker (EVF). De grootste voordelen komen voort uit het feit dat door het weglaten van de spiegel bepaalde beperkingen in het ontwerp van het objectief wegvallen.

“Omdat er in een DSLR een spiegel zit die ruimte moet hebben om omhoog te klappen wanneer je een foto maakt, moet je in principe om dat spiegelsysteem heen werken wanneer je een objectief ontwerpt. Als je een 21mm-objectief wilt maken, moet het midden van het objectief 21 mm van het focuspunt op de sensor liggen. Maar als je een spiegel van 40 mm in de weg hebt zitten, kan het objectief niet op 21 mm afstand zitten. Daarom moet je extra elementen toevoegen om alle optica naar voren te brengen, en meer glas om het focuspunt te veranderen. Objectieven worden dan veel complexer. Als je de spiegel weglaat, is een veel eenvoudiger ontwerp van het objectief mogelijk, zodat je je kunt concentreren op de beeldkwaliteit in plaats van constant problemen te hebben met het ontwerp.

“Toen Canon het EOS R-systeem ontwikkelde, was het uitgangspunt niet om een systeemcamera te bouwen. Canon begon met de vraag: ‘Wat is de toekomst van objectiefontwerp? Welke richting wil Canon op met objectieven?' De drijfveer was om 'optische uitmuntendheid te vernieuwen', wat intern de codenaam Project R kreeg. Dat is hoe de camera aan de naam EOS R is gekomen.”

Cross-section showing inside the Canon EOS R’s EVF.
Een voordeel van een systeemcamera met een elektronische zoeker (EVF) is dat je kunt zien wat de camera ziet, zelfs in omstandigheden die te donker zijn voor het blote oog om iets te kunnen zien.

"De belangrijkste beslissing was de ontwikkeling van de RF-objectiefvatting, die het hart vormt van het EOS R-systeem. Deze objectiefvatting heeft een brede lensopening die vergelijkbaar is met die van de EF-objectiefvatting, en een kortere flensafstand van de vatting tot de sensor, zodat Canon baanbrekende nieuwe objectieven kan maken die op de optimale afstand van de sensor werken. Hierdoor kunnen snellere, helderdere en kwalitatief hoogwaardigere optica met toekomstbestendige prestaties worden gemaakt. De RF-objectiefvatting heeft ook een innovatieve 12-pins aansluiting die de communicatie tussen het objectief en de body aanzienlijk sneller maakt. Een van de resultaten hiervan is dat de EOS R een bliksemsnelle AF ('s werelds snelste AF voor full-frame systeemcamera's met verwisselbaar objectief) en extreem effectieve realtime digitale lensoptimalisatie heeft.

"Een ander voordeel van het weglaten van de spiegel is dat de camerabody kleiner en lichter kan zijn. Inclusief accu en geheugenkaart weegt de EOS R 660 g en de EOS RP slechts 485 g - aanzienlijk minder dan een vergelijkbare full-frame DSLR zoals de Canon EOS 5D Mark IV, die bijna 800 g weegt. Er zijn natuurlijk lichtere camera's, zoals de compacte systeemcamera Canon EOS M die minder weegt dan 300 g, maar het was bij het ontwikkelen van de EOS R niet het streven om de lichtste camera te maken. Er is besloten de EOS R-body te bouwen met behulp van een robuuste magnesiumlegering, met een professionele afdichting voor stof- en waterbestendigheid, omdat betrouwbaarheid en duurzaamheid belangrijk zijn voor de fotografen voor wie de EOS R is ontworpen.

"Er zitten enkele technische voordelen aan een spiegelloos ontwerp, zoals het elimineren van de trillingen die worden veroorzaakt door het 'klappen’ van de spiegel. Dat is echter maar in heel weinig en zeer specifieke omstandigheden een probleem. In het algemeen betekent het weglaten van de mechanische spiegel dat het EOS R-systeem volledig geruisloos opnamen kan maken, wat betekent dat je discreter opnamen kunt maken in allerlei omgevingen, van bruiloften tot wildlifefotografie. Met behulp van een EVF kun je ook live een voorbeeld van je foto bekijken met toepassing van je opname-instellingen, en kun je zien wat je maakt in voorheen onmogelijke omstandigheden met weinig licht."

Diagram showing communications between the lens microprocessor and image processor.
De Digital Lens Optimizer (DLO)-technologie die is ingebouwd in het EOS R-systeem maakt optimaal gebruik van de supersnelle communicatie van de RF-objectiefvatting tussen objectief en camerabody en de snelheid van de DIGIC 8-beeldprocessor om het beste uit je objectieven te halen.

3. Wat betekent -6 EV, kijkend naar de prestaties bij weinig licht van de EOS R?

"De Canon Dual Pixel CMOS AF-technologie in de EOS R zorgt voor hoogwaardige scherpstelling bij foto's en films. Het resultaat is een snelle, nauwkeurige automatische scherpstelling, zelfs in situaties met weinig licht die voorheen te donker waren om in te kunnen scherpstellen. In One-shot-modus, met een Canon RF 50mm f1.2L USM-objectief, is de AF effectief tot -6 EV op de Canon EOS R en -5 EV op de Canon EOS RP.

“Om je een idee te geven van hoe donker dat is: stel je eens voor dat je 's avonds in een afgelegen gebied zonder straatverlichting bent en het enige licht een halve maan is. Dat is ongeveer dezelfde helderheid als -6 EV. De camera stelt scherp in dergelijke omstandigheden, zolang er iets van contrast is. Geen enkele camera stelt scherp als er helemaal geen contrast is. Als je de camera op een witte muur richt, hoe helder ook, stelt deze niet scherp."

4. Biedt het EOS R-systeem een betere beeldkwaliteit dan een DSLR?

"Dat is deels afhankelijk van hoe je 'beter' meet. Op een EOS R legt het RF 50mm f1.2L USM-objectief een scherper beeld vast dan het EF-equivalent, de EF 50mm f/1.2L USM. Maar wellicht ben je juist op zoek naar een zachtere uitstraling voor bepaalde portretten. Dat gezegd hebbende, stelt het EOS R-systeem volgens de meeste criteria een nieuwe standaard in full-frame beeldkwaliteit. De Dual Pixel CMOS AF-sensor zorgt voor een perfecte balans tussen rijke, scherpe details en ongelooflijk betrouwbare prestaties bij weinig licht. En omdat bijna elke pixel in de sensor (100% verticaal en 88% horizontaal) wordt gebruikt voor zowel beeldverwerking als automatische scherpstelling, zorgt deze sensor voor een uitstekende scherpte over het hele frame.

“Veel mensen houden van de fotografische technologie van Canon omdat ze de manier waarderen waarop Canon kleuren verwerkt, maar de werkelijke test van de beeldkwaliteit gebeurt niet op basis van JPEG's die rechtstreeks uit de camera komen. Bekijk eens de RAW-bestanden van een EOS R of EOS RP en je zult versteld staan van de rijkdom van de beeldgegevens die zijn vastgelegd door de sensor. De Digital Lens Optimizer (DLO)-technologie die is ingebouwd in het EOS R-systeem maakt optimaal gebruik van de supersnelle communicatie tussen objectief en camerabody om optimaal te profiteren van de baanbrekende RF-objectieven. De camera weet zelfs of je een RF- of EF-objectief gebruikt. Hij heeft direct toegang tot de profielinformatie van het objectief en corrigeert zo onder andere optische aberraties en diffractie, waardoor een optimale beeldkwaliteit wordt gegarandeerd.

“De Canon EOS R-sensor is afkomstig uit dezelfde serie als de sensor in de Canon EOS 5D Mark IV. De sensor heeft verschillende filters en nieuwe elektronica voor een betere signaal-ruisverhouding en andere verbeteringen, maar hij komt uit dezelfde serie. Als je de beelden van die twee vergelijkt, met name als ze zijn gemaakt met RF-objectieven op de EOS R, denk ik dat er geen twijfel over mogelijk is dat de beeldkwaliteit is verbeterd. Je komt meer dan ooit tevoren in de buurt van hoe je het beeld met het blote oog ziet."

A photographer holds the EOS R with the screen tilted upwards to take a photo.
Met het variangle touchscreen van de Canon EOS R kun je vanuit vrijwel elke hoek opnamen maken.

5. Moet ik een EOS R-systeemcamera of een DSLR kopen?

"Canon biedt een breed scala aan DSLR's voor een breed scala aan gebruikers, en tot nu toe slechts twee EOS R-systeemcamera's: de Canon EOS R voor fotografieliefhebbers en de Canon EOS RP voor fotografen die overstappen op full-frame systeemcamera's. We verwachten dat het EOS R-systeem een revolutie voor deze gebruikers is.

A Canon DSLR, Canon EOS R and smaller Canon camera.

Spiegelloze- of spiegelreflexcamera? Welk EOS-systeem past het beste bij jou?

Professioneel fotograaf Richard Walch legt de verschillende EOS-systemen uit om je te helpen de juiste camera met verwisselbaar objectief te kiezen die het beste bij jouw stijl past.

"Als je een professionele fotograaf bent, heb je misschien het gevoel dat er voordelen zitten aan een traditionele Canon DSLR: een serie beproefde body's en objectieven waaruit je kunt kiezen, met alle betrouwbaarheid en robuustheid van het EOS-systeem; hoge framerates voor snelle sport- en actiefotografie; voorspellende AF, die anders werkt dan de AF van het EOS R-systeem en wellicht beter geschikt is voor bepaalde soorten fotografie; een traditionele optische zoeker, waar sommige gebruikers de voorkeur aan geven vanwege de directe verbinding die je hebt met de scène.

“Ook professionele fotografen voegen de EOS R toe aan hun uitrusting, vaak als tweede camera voor situaties waarvoor hij beter geschikt is. Bijvoorbeeld als ze willen profiteren van de uitstekende RF-objectieven of de revolutionaire prestaties bij weinig licht van het EOS R-systeem, of van de volledig geruisloze sluiter, waardoor het mogelijk is om opnamen te maken in voorheen lastige situaties...

"Canon biedt beide oplossingen. Wat voor jou de juiste keuze is, hangt af van een hele reeks overwegingen en van wat de belangrijkste factoren zijn voor jouw specifieke behoeften."

6. Kan ik mijn bestaande objectieven, flitsers en accessoires gebruiken met EOS R-systeemcamera's?

"Hoewel hij op vele manieren revolutionair is, bouwt het EOS R-systeem voort op Canon's 30-jarige EOS-erfgoed. Canon is zich ervan bewust dat veel fotografen en filmmakers aanzienlijk hebben geïnvesteerd in EF- en EF-S-objectieven. Je kunt deze objectieven gebruiken op EOS R-systeemcamera's zonder enig verlies van kwaliteit of functionaliteit, met behulp van een van de EF-EOS R-vattingadapters.

“Met de standaard vattingadapter EF-EOS R kun je je EF- en EF-S-objectieven naadloos op EOS R-camera's gebruiken. Met EF-S-objectieven, die zijn ontworpen voor EOS DSLR's met de kleinere APS-C-sensor, krijg je bijgesneden foto's die overeenkomen met de kleinere beeldcirkel van EF-S-optica.

"De Control Ring-vattingadapter EF-EOS R beschikt over een instelring (Lens Control Ring), die eenvoudig te gebruiken is zonder de camera van je oog te halen. Hiermee heb je een tastbare handmatige controle over verschillende instellingen, net als bij de RF-objectieven. Je kunt het diafragma, de sluitertijd, de ISO-gevoeligheid of de belichtingscompensatie naar wens aanpassen, zodat je nog meer uit je bestaande objectieven kunt halen.

Een alternatief is de vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R, die de mogelijkheid biedt om drop-in filters te gebruiken. Het is dan niet nodig om filters voor een objectief te bevestigen, wat bijzonder handig is bij groothoekobjectieven met een groot voorste lenselement. Deze is verkrijgbaar met een Variable Neutral Density-filter of een circulaire polarisatiefilter."

A photographer changes lenses on the Canon EOS R.
Het is heel eenvoudig om je bestaande EF- en EF-S-objectieven te gebruiken met het EOS R-systeem, zoals Canon-ambassadeur Brent Stirton ontdekte tijdens zijn veeleisende vijfdaagse reis waarin hij het wildlife, het landschap en de mensen van Namibië vastlegde.

"Welke van deze adapters je ook kiest, je EF- en EF-S-objectieven zijn volledig compatibel. Ik denk dat er technisch gezien één objectief is dat niet meer compatibel is - een Canon 35-80mm Power Zoom-objectief dat ongeveer een jaar lang beschikbaar was rond 1990. Het objectief stelt automatisch scherp en de belichting is hetzelfde, maar de powerzoom zal het niet doen.

“Wat accessoires betreft: omdat de EOS R andere afmetingen heeft dan andere EOS-camera's, heeft deze camera zijn eigen, modelspecifieke battery grip BG-E22 voor langere opnamen. Maar hij maakt deel uit van de EOS-serie en dus passen al je Speedlites erop en kun je hem bevestigen op standaard statieven, enzovoort. De camera maakt ook gebruik van dezelfde LP-E6N lithium-ionaccu als de Canon EOS 5D Mark IV en de Canon EOS 6D Mark II.

“De compactere EOS RP maakt gebruik van dezelfde LP-E17-accu als de Canon EOS 750D en de Canon EOS 200D."

7. Gelden er beperkingen voor het opnemen van video's?

“Filmmakers zullen net zo blij zijn met het EOS R-systeem als fotografen. Het biedt verbluffende 4K video-opnamen en er zijn talloze creatieve functies voor het maken van films. Je kunt de scherpstelling uiterst nauwkeurig regelen dankzij handmatige focus peaking, AF met gezichtsdetectie en oogdetectie. Met de Dual Pixel CMOS AF kun je het scherpstelpunt vloeiend en nauwkeurig verplaatsen met het touchscreen voor professionele scherpstellingseffecten.

“Zelfs als je opnamen vanuit de hand maakt, zorgt de geavanceerde 5-assige Digital Movie IS voor perfect onbewogen beelden. Met een externe recorder kunnen filmmakers kiezen voor ongecomprimeerde HDMI-uitvoer, compleet met tijdcode (YCbCr 4:2:2, 8-bits van de EOS RP en 10-bits van de EOS R), voor professionele kwaliteit en gradingmogelijkheden. Op de EOS R kun je opnamen maken met Canon Log voor een dynamisch bereik van maximaal 12 stops bij ISO400, zodat bij de nabewerking elke subtiele nuance van kleur en detail in schaduwen en lichte delen kan worden geëxtraheerd. De EOS R biedt ook hoge framerates tot 120p in HD. De camera is een uitmuntende filmtool.

“Natuurlijk krijg je niet elke functie die je wel hebt op een professionele Cinema EOS-camera, maar door professionele workflowfuncties zoals 10-bits uitvoer en Canon Log is de EOS R ideaal om te gebruiken als B-camera voor grootschalige producties waar je een compact en flexibel hulpmiddel nodig hebt."

Diagram showing the EOS R control ring’s communications.
De innovatieve control ring op RF-objectieven biedt je een veelzijdige extra manier voor het aanpassen van verschillende instellingen.
Nicolai Briz holds the Canon EOS R ready to video.

Eerste indruk van het EOS R System: het perspectief van videograaf Nicolai Brix

De Deense videograaf en fotojournalist Nicolai Brix is de eerste filmmaker die het Canon EOS R System heeft uitgeprobeerd. Dit is wat hij ervan vindt.

"Er bestaat veel discussie online over de 'bijsnijdfactor' wanneer je 4K-video opneemt op de EOS R. De beeldhoek van het objectief wordt met een factor 1,74 bijgesneden. Waar het maximale 16:9-beeld dat je op de sensor kunt vastleggen 6.720 x 3.776 pixels is, is de 4K-video dus een plak in het midden van dat beeld, 3.840 x 2.160 pixels. Dit is 4K-resolutie, maar de klacht is dat niet de volledige beeldhoek van de lens wordt gebruikt.

"Dit komt door de technische beperkingen van de sensor en de beeldprocessor. Canon had kunnen proberen te streven naar full-frame 4K-video-opnamen, maar hier komt een hoop verwerking bij kijken, bijvoorbeeld om het beeld te schalen en de pixelafmetingen te wijzigen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de camera oververhit raakt en voortijdig wordt uitgeschakeld tijdens het opnemen van video's. Canon wilde een dergelijke instabiliteit niet riskeren. Met de hardware die beschikbaar was of in de pijplijn zat, is dit op dit moment de beste balans voor het maken van 4K-opnamen.

"Een andere videobeperking waarop mensen reageren, is de maximale opnametijd van 29 minuten en 59 seconden. Dit komt veel voor bij fotocamera's met video-ondersteuning en is te wijten aan WTO-belastingregels: apparaten die langer dan dit opnemen, worden geclassificeerd als een videocamera en daardoor hoger belast."

Photographer Katya Mukhina crouches low to photograph a couple.
Canon-ambassadeur en bruiloftsfotograaf Katya Mukhina, op locatie in IJsland met het EOS R-systeem, maakte gebruik van het variangle scherm om opnamen te maken vanuit interessante en ongebruikelijke hoeken.

8. Waarom heeft Canon nieuwe functies toegevoegd, zoals de multifunctionele touch bar, en vertrouwde functies als de AF-joystick verwijderd?

"Het ontwerpen van een compleet nieuwe camera biedt de mogelijkheid om verschillende ideeën uit te proberen. Sommige mensen houden van de multifunctionele touch bar op de EOS R, die je naar wens kunt aanpassen om functies als AF- of ISO-instellingen of witbalans te bedienen. De balk is vergelijkbaar met het bekende EOS-bedieningswiel, maar met als extra voordelen de stille werking en de verbeterde weerbestendigheid. Maar Canon is zich ervan bewust dat sommige mensen de touch bar echt niet prettig vinden. Andere innovaties zoals de instelbare control ring zijn vrijwel overal goed ontvangen. Dat geldt ook voor het AF-systeem met touchscreen, dat je echt veel betere controle biedt dan een joystick. Kun je je voorstellen dat je een joystick gebruikt om een van de 5.655 AF-punten te selecteren, zoals bij de EOS R (of 4.700, zoals bij de EOS RP)?

“Het gaat om het bieden van de best mogelijke gebruiksvriendelijkheid voor de beschikbare functies. Er is geprobeerd een balans te zoeken tussen de nieuwe functies en de vertrouwde EOS-bediening, -menu's, et cetera. Zo hoef je niet een volledig nieuw systeem te leren kennen en kun je zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar ook Canon vindt niet altijd de juiste balans. Feedback is altijd van harte welkom."

Diagram showing the Canon EOS R’s weather sealing.
De Canon EOS R heeft dezelfde professionele weerbestendige afdichting als andere camera's in de EOS-serie.

9. Waarom zijn er geen twee kaartsleuven, of waarom is er geen hogere framerate of beeldstabilisatie in de body?

"Canon begrijpt heel goed waarom professionals waarde hechten aan dubbele kaartsleuven. De Canon EOS-1D Mark II was de eerste camera met twee kaartsleuven. Canon weet dat sommige mensen dit belangrijk vinden voor back-ups of een flexibelere workflow, of gewoon voor een gevoel van veiligheid voor het geval dat. Bij de EOS R ging het om een balans, voor de doelgroep. Bij het ontwerpen van camera's kijkt Canon vaak naar wie de gebruiker van dat product is en wat hij/zij wil. Dat is het uitgangspunt van Canon. Daarom voegt Canon een aantal functies toe en laat andere functies weg. Gericht op wat de consument nodig heeft en niet met als doel alles erin te willen proppen.

"Het probleem met de EOS R is eigenlijk dat de EOS R zo'n goede set functies heeft, dat hij mensen aantrekt die meer gevorderd zijn dan de gebruikers waar hij eigenlijk voor bedoeld was. Zo willen professionele bruiloftsfotografen de camera voor hun werk gebruiken, omdat hij zo compact is, stille opnamen maakt, et cetera. En dat is geweldig. Maar de EOS R is ontworpen voor de fotografieliefhebber en biedt niet alles wat je in een professionele camera zou vinden. Naarmate Canon de EOS R-systeem-serie uitbreidt, worden er ongetwijfeld kenmerken en functies toegevoegd die andere doelgroepen het beste bedienen.

“Als het gaat om beeldstabilisatie in de body, laat het dan duidelijk zijn: het EOS R-systeem heeft ingebouwde technologie zoals 5-assige Digital Movie IS, en de EOS RP biedt een krachtig Dual Sensing IS-systeem dat cameratrillingen bij fotograferen vanuit de hand vermindert. Canon begrijpt waar dat het nuttigst is. Het is technologie die Canon begrijpt. Maar voor fotografie van stilstaande beelden is optische stabilisatie nog steeds superieur. Als je naar de lange objectieven van alle fabrikanten kijkt, zie je dat ze allemaal optische stabilisatie hebben. Kijkend naar de toekomst is Canon zich ervan bewust dat er potentiële voordelen kleven aan het inbouwen van verschillende technologieën. Ik weet zeker dat het EOS R-systeem zal blijven evolueren."

A photographer holds a Canon EOS RP up a mountain.
De lichtere, compactere Canon EOS RP is ideaal voor reisfotografie. Aan de bovenkant bevindt zich een vertrouwd programmakeuzewiel.
A photographer uses the Canon EOS R’s multi-function touch bar.
De Canon EOS R heeft innovatieve bedieningselementen, zoals de multifunctionele touch bar aan de achterkant, en heeft een OLED-scherm aan de bovenkant dat de huidige instellingen weergeeft.

10. Wat is het verschil tussen de EOS R en EOS RP?

"De Canon EOS R is ontworpen voor liefhebbers van fotografie. De Canon EOS RP is een kleinere, lichtere camera, bedoeld voor gevorderde amateurfotografen die een stap verder willen gaan met de full-frame EOS R-systeemcamera. Deze camera is de lichtste full-frame camera die Canon heeft geproduceerd, waardoor hij ideaal is voor reis-, landschaps- en portretfotografie en -videografie, of voor welke vorm van creativiteit onderweg dan ook.

“Sommige verschillen tussen de EOS RP en de EOS R hebben te maken met het kleinere formaat van de EOS RP. Het variangle touchscreen is iets groter op de EOS R, heeft een hogere resolutie en biedt een hoger aantal selecteerbare AF-punten (hoewel de 4.779 punten op de EOS RP nog steeds een fenomenale dekking bieden in vergelijking met de rest van de branche). De grotere body van de EOS R betekent een grotere accu en daardoor een langere levensduur van de accu dan die van de EOS RP.

"Andere verschillen komen voort uit het feit dat de EOS R is ontworpen voor ambitieuze gebruikers. En dus heeft de camera een sensor met meer Megapixel en ondersteunt hij geavanceerde functies zoals films met een hoge framerate, 10-bits C-Log-uitvoer via HDMI en Dual Pixel RAW. De EOS RP beschikt ook niet over de multifunctionele touch bar van de EOS R of een OLED-scherm aan de bovenkant van de body; in plaats daarvan heeft de EOS RP het meer vertrouwde programmakeuzewiel.

“Aan de andere kant introduceert de EOS RP enkele spannende functies, zoals focus bracketing en Eye AF met continue scherpstelling in de Servo AF-modus (nu ook beschikbaar voor de EOS R met de gratis firmware 1.20-update). Daarnaast biedt hij iets andere Picture Styles en opties voor de AF-modus.

"Lees voor meer informatie de vergelijking van de modellen ten aanzien van de belangrijkste punten of bekijk de volledige specificaties van de EOS R en EOS RP."

Geschreven door Alex Summersby


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan