ARTIKEL

Offroad met de Canon EOS R3

"Hij presteert absoluut beter dan de camera's waarmee ik in het verleden heb gewerkt!" Motorsportfotograaf Vladimir Rys probeert de Canon EOS R3 uit tijdens zijn eerste elektrische rallyshoot.
Het frame wordt gevuld door een rode rallyauto, met daarachter opvliegend stof en zand van de weg.

Motorsportfotograaf Vladimir Rys fotografeerde drie dagen lang offroadracer Christine Giampaoli Zonca die de grenzen van haar elektrische rallyauto opzocht in Oostenrijk. Het was zijn eerste fotoshoot van een rally, en ook de eerste keer dat hij de high-speed Canon EOS R3 gebruikte. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 1/32000 sec, f/2.8 en ISO400. © Vladimir Rys

Motorsport was nooit Vladimir Rys' passie, tot hij in 2005 de opdracht kreeg om een Formule 1-race vast te leggen.

"Ik was meteen fan", herinnert de Canon Ambassador zich. "Motorsport is een geweldige kans voor een fotograaf. Je kunt portretten maken, maar ook actiefoto's en zelfs landschapsfoto's, als je wilt. Je krijgt alle vrijheid om creatief te werk te gaan."

Een motorsport die Vladimir nooit had geprobeerd, was de rallysport. Maar dit veranderde toen hij werd gevraagd om foto's te maken van rally- en offroadcoureur Christine Giampaoli Zonca, beter bekend als Christine GZ.

Dit was ook Vladimirs eerste kans om te zien wat de Canon EOS R3 in huis had. "Nu ik de camera drie dagen lang heb gebruikt tijdens de rallyshoot, kan ik met zekerheid zeggen dat hij nog mooiere foto's maakt dan de camera's waarmee ik in het verleden heb gewerkt", zegt hij.

"Ik wilde de supersnelle framerate en korte sluitertijd van de EOS R3 testen om close-ups van de langsscheurende coureur te maken, terwijl de autobanden slippen, de modder opspat, de steentjes je om de oren vliegen en de auto in een stofwolk wordt gehuld. Technisch gezien is dat een lastige foto, maar ik bleef gewoon foto's maken om al die elementen bevroren in de lucht vast te leggen. Het was geweldig om de resultaten te zien."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Razendsnelle bursts van 30 fps met de Canon EOS R3

Vladimir had een aantal foto's in gedachten die hij wilde maken, maar de eerste dag bracht hij door op en rondom de locatie – de Erzberg-mijn in Oostenrijk – om de beste invalshoeken te bepalen. "Het was heel leuk om samen te werken met Christine. Ik wist aanvankelijk niet wat ze in huis had, maar we vroegen haar om een paar waanzinnige stunts uit te voeren met de elektrische STARD C3 ERX-rallyauto en toen zagen we meteen dat ze een uitstekende coureur is."

Om zo'n razendsnelle auto bij te kunnen houden, maakte Vladimir volop gebruik van de indrukwekkende opnamesnelheid van de Canon EOS R3 van maar liefst 30 frames per seconde.

"Toen ik de reeks foto's bekeek die ik had gemaakt, was het net alsof ik een filmpje bekeek", zegt hij. "In situaties waarin je amper tijd hebt om na te denken, zoals bij een crash, is die snelheid van 30 fps echt fantastisch. De Canon EOS R3 kan die snelheid volhouden, zowel voor RAW-bestanden als voor JPEG's. Wanneer je beseft wat er in de camera gebeurt om zoveel RAW-foto's in zo'n korte periode vast te leggen, dan sta je versteld."

Een elektrische rallyauto racet over rotsachtig terrein, met veel stof en opspattende modder.

Om de gewenste sluitertijd te krijgen die de actie kon vastleggen, moest Vladimir de gevoeligheid soms instellen op ISO1000 of hoger. "De kwaliteit was verbazingwekkend", zegt hij. "Zelfs met deze hoge ISO was er geen korreligheid. Dat was een grote verrassing en nóg een indrukwekkend aspect van de EOS R3." Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/32000 sec, f/1.2 en ISO1250. © Vladimir Rys

Een man in een korte broek en een donker jack fotografeert een elektrische rallyauto die over rotsachtig terrein scheurt.

Hoewel Vladimir tijdens zijn werk meestal een combinatie gebruikt van de Canon EOS-1D X Mark III en de Canon EOS R5, vond hij dat de EOS R3 de beste eigenschappen van beide camera's bevatte voor het fotograferen van razendsnelle actie. "De EOS R5 is geweldig, maar voor sportfotografie heb ik liever de grotere handgreep van de EOS-1D X Mark III en de manier waarop hij in je hand ligt. Maar zodra ik de EOS R3 vasthield, was ik verkocht."

Opnamen maken met 30 fps betekent wel dat je geheugenkaarten sneller vol kunnen raken dan anders. "Ik heb ongeveer 5000 foto's gemaakt tijdens de driedaagse rallyshoot, terwijl ik normaal gesproken tijdens de vier dagen van een Formule 1 Grand Prix ongeveer 3000 foto's maak", legt Vladimir uit. "Je moet achteraf wel veel beeldmateriaal uitpluizen, maar de foto's zijn stuk voor stuk fantastisch. De Canon EOS R3 ondersteunt CFexpress en USB-C, dus ik kon alle bestanden snel downloaden."

Hoewel hij nu meer foto's moest nakijken dan bij vergelijkbare klussen, heeft de accu van de Canon EOS R3 hem geen moment teleurgesteld, aldus Vladimir. "De camera gebruikt dezelfde LP-E19-accu als de EOS-1D X Mark III, en je kunt makkelijk twee of misschien wel drie dagen fotograferen zonder hem op te laden", zegt Vladimir.

Een man maakt foto's van een rode rallyauto die de bocht om scheurt, waarbij de banden stof doen opvliegen.

Vladimir kende de grote, open Erzberg-mijn van foto's die bij eerdere races waren gemaakt, maar hij zegt dat je nooit weet wat je op de dag zelf kunt verwachten, omdat je je moet aanpassen aan de omstandigheden en aan wat de coureur mogelijk acht.

Rallyauto's vastleggen bij 1/64000 sec

De Canon EOS R3 gooit niet alleen hoge ogen met zijn opnamesnelheid, maar hij breekt ook records met zijn sluitertijd. Wat kan Vladimir bereiken nu hij actie kan vastleggen met 1/64000 sec?

"Bij motorsport hoor je de auto vaak voordat je hem ziet, dus je moet anticiperen op de foto's en hopen op het beste. De snelheid van de EOS R3 geeft je een nieuwe soort vrijheid."

De Canon EOS R3 bereikt zijn indrukwekkende sluitertijd van 1/64000 sec dankzij de elektronische sluiter. "Ik gebruik vaak de mechanische sluiter van mijn Canon EOS R5 vanwege het onvermijdelijke rolling shutter-effect dat plaatsvindt bij bijna alle elektronische sluiters", zegt Vladimir. "Maar ik zag geen enkel rolling shutter-effect bij de EOS R3. Normaal gesproken zou ik enige vertekening zien, alsof de auto's zijn uitgerekt. Dat effect zag ik nu niet terug in mijn foto's."

Een man staat op een verhoogd platform boven een zanderig circuit met een Canon EOS R3 in zijn handen, met daarop een superteleobjectief bevestigd.

Kies voor snelheid met de RF 400mm F2.8L en 600mm F4L

Ontdek hoe motorsportfotograaf Vladimir Rys te werk ging toen hij Canon's superteleobjectief uit de L-serie voor het eerst gebruikte tijdens een rallyshoot.
Een menuscherm op de achterkant van een Canon EOS R3-camera met de optie Voertuigtracking.

De Canon EOS R3 biedt niet alleen tracking voor dieren en mensen, maar ook voor voertuigen, wat ideaal is voor motorsport.

Een man hurkt om een rallyauto die gehuld in een stofwolk de bocht om scheurt te fotograferen.

Dankzij de superieure tracking van de Canon EOS R3 kon Vladimir voortdurend scherpstellen op de auto, zelfs wanneer die was gehuld in een stofwolk.

Voertuigdetectie voor motorsport

Het heeft natuurlijk weinig zin om razendsnel foto's achter elkaar te maken als ze allemaal zijn bewogen. Maar met Eye Control AF, scherpstelling bij weinig licht tot -7.5 EV en voertuigdetectie zorgt de automatische scherpstelling van de Canon EOS R3 wederom voor verbluffende resultaten.

"De AF van de camera volgde het voertuig zodra de auto in de zoeker verscheen. Hij herkende hem en volgde hem", legt Vladimir uit. "Richt het objectief in de juiste richting en de rest wordt voor je gedaan.

"Zelfs bij het fotograferen van een rallyauto in een stofwolk kon de camera de wagen volgen en scherpe foto's maken. Sterker nog, de camera had totaal geen moeite met het herkennen van de vorm van de auto."

Niet alleen beschikt de Canon EOS R3 over intelligentie voertuigdetectie, maar de nieuwe Spot-detectie zorgt voor nog meer nauwkeurigheid. Zodra deze optie is ingeschakeld, stelt de EOS R3 automatisch scherp op de coureur in de open kooiconstructie of op de navigator, in plaats van op het voertuig zelf", legt Vladimir uit.

Een close-up van het achterwiel van een rode rallyauto die stofwolken doet opwaaien.

Een van de foto's die Vladimir graag wilde maken, was een close-up van alle stof en zand wanneer de auto langs hem heen stoof. Door te fotograferen met 30 fps kreeg hij een lange reeks foto's en meer dan genoeg keuze tijdens de nabewerking. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 1/16000 sec, f/2.8 en ISO250. © Vladimir Rys

De elektronische zoeker

Vladimir vond de voertuigtracking van de Canon EOS R3 zo snel en betrouwbaar, dat hij hem gedurende het grootste deel van de shoot heeft gebruikt. Gelukkig had hij ook nog tijd om de Eye Control AF van de camera te testen. "Het duurt slechts 10 tot 15 seconden om hem te kalibreren met je oog", zegt hij. "Wanneer je vervolgens ergens naar kijkt, volgt de camera je blik. Ook dat was heel indrukwekkend."

De grote elektronische zoeker van de EOS R3 was volgens Vladimir zelfs een van de hoogtepunten van de camera. "De kleuroverdracht en de details in de zoeker zijn indrukwekkend. Het was alsof je naar een thuisbioscoop keek. Het scherm is enorm. Ik gebruik meestal een oogschelp met mijn EOS-1D X Mark III zodat licht van de zijkant niet stoort. Maar de elektrische zoeker van de Canon EOS R3 ligt vrij diep en is daardoor beschermd tegen lichtinval, waardoor ik bij deze shoot geen oogschelp nodig had. Ik heb ook geen last gehad van vertraging bij het fotograferen van de razendsnelle auto, dus het was letterlijk een lust voor het oog."

En, was Vladimir tevreden met de foto's die hij op de geheugenkaart had opgeslagen? Voor hij op de locatie arriveerde, had hij twee foto's in gedachten die hij graag wilde maken. "Een foto waarop alle stof en modder stond terwijl de auto door een bocht scheurde," zegt hij, "en een foto van de auto met het landschap van de mijn op de achtergrond. Ik heb beide foto's kunnen maken. En ik heb nog veel meer mooie foto's kunnen maken, dus ik was meer dan tevreden met de prestaties van de Canon EOS R3."

Marcus Hawkins

Vladimir Rys' uitrusting

De belangrijkste apparatuur die professionals gebruiken om foto's te nemen

De uitrusting van Vladimir Rys met camera's en objectieven van Canon.

Camera's

Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is een hoogwaardige, razendsnelle full-frame systeemcamera die een nieuw tijdperk inluidt voor sport-, wildlife- en nieuwsfotografie. "Hij presteert veel beter dan de camera's waarmee ik in het verleden heb gewerkt", aldus Vladimir.

Canon EOS-1D X Mark III

Dit is de ultieme creatieve uitrusting met uitstekende prestaties bij weinig licht, deep learning-AF en 5,5K RAW-video. "Deze camera is een verlengstuk van mijn hand en mijn ogen", zegt Vladimir. "Ik bedien hem bijna automatisch, waardoor ik me volop op mijn onderwerp kan concentreren. Ik ben altijd fan van de bediening van Canon: wanneer je een nieuwe camera hebt, voelt het alsof je hem al langer gebruikt omdat hij zo intuïtief en gebruiksvriendelijk is."

Objectieven

Canon RF 14-35mm F4L IS USM

Verruim je wereld, van landschappen tot architectuur, en maak gedetailleerde foto's die van rand tot rand scherp en helder zijn met een compact groothoekzoomobjectief waarin functionaliteit en uitstekende prestaties samenkomen. "De scherpte is in het hele beeld verbluffend, zelfs tot in de hoeken", zegt Vladimir.

Canon RF 50mm F1.2L USM

De RF 50mm F1.2L USM biedt een hoger niveau van optische prestaties voor full-frame fotografie. Dankzij uitzonderlijke helderheid en scherpte zie je duidelijk meer details, zelfs aan de rand van het beeld.

Canon RF 600mm F4L IS USM

Dit professionele superteleobjectief biedt verbluffende resultaten met supersnel scherpstellen, maximaal 5,5-stops beeldstabilisatie en een sensationele beeldkwaliteit. "Het objectief is zo licht dat je vanuit de hand foto's kunt maken", aldus Vladimir.

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Te klein, te snel... Zelfs voor de EOS R3?

  Kan de verbazingwekkende AF voor dieren van de EOS R3 de kleine, schichtige vogel vastleggen die aan andere camera's wist te ontsnappen? Wildlifefotograaf Bruno D'Amicis gaat het ontdekken.

 • ARTIKEL

  Het verhaal achter Frits van Eldiks bijzondere F1-foto

  Toen het daglicht langzaam verdween, zag de sportfotograaf een kans voor een unieke, atmosferische motorsportfoto bij weinig licht.

 • SPORT EN ACTIE

  De beste Canon-apparatuur voor sportfotografie

  Sportfotografen Jorge Ferrari en Richard Heathcote vertellen op welke Canon-apparatuur zij vertrouwen voor hun buitengewone actiefoto's.

 • ARTIKEL

  De perfecte foto maken en niet verliezen: tips voor het opslaan van foto's

  Ben je een onvergetelijk moment aan het fotograferen? Zorg ervoor dat je je foto's niet kwijtraakt met Canon's tips & tricks voor het onderweg opslaan, overzetten en herstellen van foto's.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro