ARTIKEL

De beste camera’s en objectieven van Canon voor sportfotografie

Sportfotografen Jorge Ferrari en Jean-baptiste Liautard vertellen op welke Canon-apparatuur zij vertrouwen voor hun buitengewone actiefoto's.
Een fietser midden in een sprong, afgetekend tegen een achtergrond van oranje rook, met op de voorgrond de silhouetten van bomen en rotsen.

De full-frame systeemcamera Canon EOS R System heeft enkele buitengewone camera- en objectiefopties voor sportfotografen, waaronder de professionele EOS R5-camera en het flexibele en compacte RF 70-200mm F2.8L IS USM-zoomobjectief. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 100 mm, 1/200 sec, f/5.6 en ISO1250. © Jean-baptiste Liautard

Sportfotografen hebben robuuste, betrouwbare camera-apparatuur nodig om te zorgen dat ze niets missen. Snelle, accurate AF en opnamen met hoge snelheid zijn essentieel, net als intuïtieve instelmogelijkheden onder je vingers waardoor je je blik continu op het spel kunt houden.

Welke Canon-camera's zijn het beste voor sportfotografie? Welke objectieven raden professionele sportfotografen aan?

"Ik fotografeer met een Canon spiegelreflexcamera en de essentiële objectieven voor sport zijn voor mij de EF 400mm f/2.8L IS III USM, de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM en een kort zoomobjectief," zegt Canon Ambassador Jorge Ferrari. De veelgevraagde fotograaf voor sport, actie en commerciële opdrachten vertelt echter ook dat het beste objectief uiteindelijk afhangt van wat in een bepaalde situatie nodig is. "Stel bijvoorbeeld dat ik fotografeer bij een rugbywedstrijd," vervolgt Jorge. "Ik zet dan een 400mm- of 600mm-objectief op mijn Canon EOS-1D X Mark III omdat ik me voornamelijk richt op actiefoto's van dichtbij. Maar voor de prijsuitreiking ga ik over op een 70-200mm of 24-70mm objectief, omdat dan mijn prioriteit is veranderd."
Hoor meer van het gesprek in deze aflevering van de Shutter Stories-podcast van Canon:
Veel sportfotografen specialiseren zich in een bepaalde sport en reizen van hot naar her om die te fotograferen. Jorge richt zich daarentegen op internationale sportevenementen in Dubai, Abu Dhabi en het bredere Midden-Oosten. "Er gebeuren zoveel dingen in deze regio dat ik opnamen maak bij veel verschillende wedstrijden die hier plaatsvinden, van Formule 1 en voetbal tot tennis en triatlon," legt hij uit. “Ik vind het schitterend.”

Daarmee vergeleken reist sportfotograaf Jean-baptiste Liautard (Jb), ook Canon Ambassador, de hele wereld af, maar voornamelijk in het spoor van slechts één sport: mountainbiken. Zijn passie daarvoor dateert uit zijn tienertijd. Jb heeft onlangs de Canon EOS R5 uitgeprobeerd, samen met een aantal Canon RF-objectieven. "Ik was erg blij dat ik deze RF-objectieven in handen had,” zegt hij. "Ik ben gewend om altijd met goede objectieven te werken, maar als je kijkt naar de RF-objectieven, zie je dat ze solide zijn en goed uitgevoerd. De eerste indruk die je krijgt, is dat ze een heel goede afwerking hebben."

Hier geven Jorge en Jb samen met Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe, enkele aanbevelingen voor en informatie over de camera's en objectieven die je sportfotografie naar een hogere klasse kunnen helpen.
Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een rode rallyauto op hoge snelheid met een grote stofwolk erachter.

De Canon EOS R3 heeft een functie waarmee je voertuigen kunt volgen, wat ideaal is voor motorsport, want de focus wordt ook goed vastgehouden onder lastige omstandigheden, zoals dichte stofwolken. Motorsportfotograaf Vladimir Rys stelde de functie op de proef tijdens een uitdagende shoot met elektrische rallyauto's. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 400 mm, 1/32000 sec, f/2.8 en ISO400. © Vladimir Rys

Een skiër in beweging vastgelegd terwijl hij een rode vlag rondt en sneeuw laat opstuiven

De Canon EOS R3 maakt uitzonderlijke opnamesnelheden mogelijk, tot maar liefst 30 fps, waarmee ook de allersnelste beweging wordt bevroren. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief, ingesteld op 472 mm, 1/3200 sec, f/7.1 en ISO400.

1. Beste systeemcamera voor sportfotografie: Canon EOS R3

Het nieuwste topmodel in de EOS R-serie tilt de prestaties van full-frame systeemcamera's naar een hoger niveau. De continue-opnamesnelheid van 30 fps met volledige AF/AE-tracking voor RAW-beelden is verhoogd tot 60 fps dankzij een nieuwe, verlichte gestapelde sensor en het uitlezen van AF-gegevens.

"Dit is in wezen de volgende generatie sensortechnologie, waardoor er iets grotere pixels mogelijk zijn en gegevens veel sneller worden uitgelezen dan in Canon's voorgaande camera's", legt Mike uit.

"Het heeft veel voordelen, waaronder een verminderd rollende-sluitereffect, dus je krijgt minder vertekening van snel bewegende voorwerpen. Een golfclub in volle swing lijkt rechter, bijvoorbeeld. Zonder snellere uitlezing kunnen snel bewegende tennis- en honkballen een eivorm krijgen, en zelfs een voetbal kan er uiteindelijk meer als een rugbybal gaan uitzien."
A Canon EOS R3 camera.

Canon EOS R3

Ontworpen om snel bewegende actie vast te leggen en gebouwd om te voldoen aan de eisen van professionele fotografen, met ultrareactiesnelheid, hoge gevoeligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid.
Autofocus is sneller en veelzijdiger dan ooit. De Canon EOS R3 bevat een nieuwe generatie automatische Eye Control-scherpsteltechnologie, waardoor je een AF-punt kunt selecteren door je ogen erop te richten. AF met personendetectie is verbeterd en kan nu ogen, gezichten, hoofden en lichamen detecteren, in die volgorde van prioriteit, waardoor de AF ook accuraat is wanneer onderwerpen mondkapjes, helmen of skibrillen dragen.

Voorwerptracking is ook naar een hoger niveau getild dankzij de optie om het detecteren en volgen van racewagens en motoren als prioriteit in te stellen. Verder is er een nieuwe Flexi Zone AF, waarmee je de grootte en vorm van het AF-gebied kunt aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld een blok dwars over het kader selecteren om de winnaar van een sprint te fotograferen, ongeacht de rijbaan waarin die zich bevindt.

Door de verbluffende in-body beeldstabilisatie kan de Canon EOS R3 in combinatie met bepaalde RF-telefoto-objectieven een toonaangevende 8-stops beeldstabilisatie leveren. Het resultaat is een ongeëvenaarde flexibiliteit en beeldhelderheid bij lange brandpuntsafstanden, zelfs wanneer je vanuit de hand fotografeert.
Een opname van bovenaf van het gebied buiten de lijnen van een tennisbaan, waar een tennisspeler ver reikt om de bal met een backhand terug te slaan.

"Ik gebruik RAW niet vaak, want meestal moet ik mijn werk snel inleveren," zegt Jorge. "Maar ik vind het prachtig dat wanneer ik RAW wel nodig heb, ik de mogelijkheid heb om te fotograferen met 16 fps door de mechanische sluiter van EOS-1D X Mark III te gebruiken. De camera verliest dan geen tijd aan nadenken." Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) ingesteld op 88 mm, 1/2000 sec, f/2.8 en ISO200. © Jorge Ferrari

2. Beste spiegelreflexcamera voor sportfotografie: Canon EOS-1D X Mark III

Professionele sportfotografen vertrouwen al tientallen jaren op de camera's uit de Canon EOS-1D-serie voor het leveren van gedetailleerde en scherpe sportfoto's van indrukwekkende kwaliteit. De Canon EOS-1D X Mark III is de nieuwste fakkeldrager met continue opnamen tot 20 fps bij gebruik van de elektronische sluiter of 16 fps bij gebruik van de mechanische sluiter, deep-learning Dual Pixel CMOS AF en een professionele, weerbestendige uitvoering.

"Ik houd van de deep-learning autofocus," zegt Jorge. "Dat heeft zich indrukwekkend bewezen bij een recent tennistoernooi. De organisatoren wilden dat in de actiefoto's merknamen op de achtergrond zichtbaar waren. Met de EOS-1D X Mark III kon ik in de opnamen de merknamen duidelijk zichtbaar neerzetten en tegelijk het gezicht van de speler volgen met de automatische scherpstelling. In dit geval was het een fantastisch pluspunt voor me.

"De elektronische sluiter is ook heel nuttig. Het duurt even voordat je eraan gewend bent, maar het was fantastisch om tijdens een tenniswedstrijd bij punten geluidloos opnamen te kunnen maken. Het was een gesloten evenement, er waren geen toeschouwers en in zo'n situatie kunnen de spelers je zelfs horen ademen."
Canon EOS-1D X Mark III-camera.

Canon EOS-1D X Mark III

De ultieme creatieve uitrusting met uitstekende prestaties bij weinig licht, deep learning-AF en 5,5K RAW-video.
Een sportvrouw, rood in het gezicht en onder de modder, giet een verkoelend glas water over haar gezicht en hoofd.

Er is geen superteleobjectief nodig om bijzondere sportfoto's te nemen. Jorge heeft hier het moment aangegrepen, met onberispelijke timing en kadrering met zijn 70-200mm zoomobjectief. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief, ingesteld op 115 mm, 1/1600 sec, f/3.2 en ISO100. © Jorge Ferrari

3. Beste Canon-objectieven voor algemene sportfotografie: EF 70-200mm f/2.8L IS III USM en Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Een superteleobjectief is essentieel voor situaties waar je fysiek niet dichtbij de actie kunt komen, maar in (bijna) alle andere situaties is een 70-200mm zoomobjectief ideaal. "Je kunt een beetje tennis fotograferen, een beetje Formule 1, een beetje voetbal, bijna alles," zegt Jorge enthousiast. Hij gebruikt de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (nu opgevolgd door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM). "Ik denk dat je geen enkele sport kunt fotograferen zonder 70-200mm-objectief."

Volgens Mike betekent de veelzijdige serie brandpuntsafstanden dat dit type objectief uitstekend geschikt is om de momenten vast te leggen die geen close-up actiefoto's worden. “Dat kan de handdruk van de managers bij aanvang zijn, het opgooien van het muntje of de prijsuitreiking. Maar het objectief is vooral van belang bij het vieren van de overwinning, en dat is waarschijnlijk de reden dat alle sportfotografen het graag gebruiken.

"Voor een voetbalfotograaf levert het moment dat de spelers naar de zijlijn rennen om de overwinning te vieren de foto op die geld waard is. Daarom hangt er voor elk groot objectief dat je ziet een 70-200mm aan de arm van elke sportfotograaf.”

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

Een moderne klassieker: dit telezoomobjectief met snel diafragma is favoriet bij fotografen in vrijwel elk genre.
Een wit-met-rode racewagen rijdt de baan op. De camera pant om de wagen te volgen en de lange sluitertijd heeft de achtergrond wazig gemaakt.

Dichtbij komen met een ultragroothoek- of fisheye-objectief zet de kijkers middenin de actie op een manier die met een teleobjectief niet mogelijk is. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief, ingesteld op 16 mm, 1/30 sec, f/5.6 en ISO100. © Jorge Ferrari

4. Beste groothoekobjectieven van Canon voor sportfotografie: Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Jorg zegt dat je fantastische beelden kunt maken door dichtbij te komen met een groothoekobjectief. Hij gebruikt ofwel de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM of de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, afhankelijk van wat hij die dag moet doen of de stemming waarin hij verkeert.

"Vaak kom je pas tegen de avond terug van je werk, dus moet je toch alles meeslepen”, zegt hij. "Maar als ik alleen een kort zoomobjectief kon meenemen, zou ik waarschijnlijk de 16-35mm kiezen, omdat je bij 35 mm altijd een beetje kunt uitsnijden."

De RF-tegenhanger, de RF 15-35mm F2.8L IS USM, is een van Canon's drie professionele RF-zoomobjectieven, naast de RF 24-70mm F2.8L IS USM en de RF 70-200mm F2.8L IS USM: een trio van essentiële, hoogwaardige RF-objectieven met snel diafragma, geschikt voor ultragroothoek-, standaard- en telefoto-opnamen. "Zij vormen de keuze die voor veel sportfotografen geld in het laatje brengt," vertelt Mike. "De RF 15-35mm F2.8L IS USM en de EF 16-35mm f/2.8L III USM zijn perfect om een heel ander perspectief te creëren, vooral als je de camera op afstand hebt neergezet, bijvoorbeeld achter het doel.”
Een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief.

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

Een hoogwaardig ultragroothoekzoomobjectief met een constant grootste diafragma van f/2.8 voor de beste beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht.
Een close-up van een motorrijder die een bocht op een racecircuit neemt. De motorrijder staat scherp op de voorgrond, de achtergrond achter hem is wazig.

Het Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief kan een snel bewegend beeld met ongelooflijke scherpte vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/11 en ISO100.

5. Beste Canon-objectieven voor sportfotografie langs de lijn: Canon RF 400mm F2.8L IS USM en Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM

De 400mm f/2.8 met snel diafragma is een klassiek sportfotografieobjectief. Het levert buitengewone optische kwaliteit en de perfecte beeldhoek voor populaire sporten. Het objectief is ook te combineren met Canon's 1.4x- en 2x-extenders om je zo nodig nog meer bereik te geven.

"Ik heb de Canon Extender EF 1.4x III en die werkt uitstekend met het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief," zegt Jorge. "Ik maakte twee weekenden lang foto's bij een rugbytoernooi en merkte dat het resultaat wat betreft scherpte en scherpstellen met deze combinatie waarschijnlijk hetzelfde is als toen ik een 600mm f/4-objectief uit de vorige generatie gebruikte."
Het Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 400mm F2.8L IS USM

Een hoogwaardige supertelelens met toonaangevende draagbaarheid, prestaties en beeldkwaliteit.
Het heldere maximale diafragma is niet alleen nuttig om een actie te bevriezen. "Het geeft je ook zo'n mooie vervaging van de achtergrond, waardoor de spelers goed uitkomen tegen de supporters op de achtergrond,” vertelt Mike.

Zowel het EF- als het RF-objectief is uitstekend geschikt voor opnamen met statief of vanuit de hand. Deze zetten een nieuwe standaard voor lichtgewicht ontwerp in hun klasse. De Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM heeft ook een 5-stops Image Stabilizer en de Canon RF 400mm F2.8L IS USM biedt tot maximaal 5,5 stops aan beeldstabilisatie.

In combinatie met de Canon EOS R3 profiteert het RF-objectief ook van de grotere communicatiesnelheid en bandbreedte die mogelijk wordt gemaakt door de RF-vatting. Hierdoor kan er via de Dual Power Focus Drive van het objectief nog sneller worden scherpgesteld. Bovendien kun je dankzij de volgende generatie Eye Control AF-technologie een AF-punt kiezen door je ogen erop te richten, waardoor het eenvoudiger is om scherp te stellen met een superzoomobjectief.
Een atleet vastgelegd op het moment dat hij hard neerkomt in een zandbak, waarbij hij zijn spieren aanspant.

Met de Canon RF 600mm F4L IS USM kan een fotograaf de perfecte foto maken, zelfs vanaf de andere kant van een stadion. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/2000 sec, f/5.6 en ISO200.

6. Beste Canon superteleobjectieven voor sportfotografie: Canon RF 600mm F4L IS USM en Canon EF 600mm f/4L IS III USM

Wanneer je niet dicht genoeg bij de actie kunt komen, geeft het gebruik van een 600mm f/4-superteleobjectief extra bereik met buitengewone optische kwaliteit en prestaties als die van de legendarische L-serie.

"Bij de Dubai Rugby Sevens gebruikte ik voornamelijk het Canon EF 600mm f/4L IS II USM-objectief en dat werkte uitstekend met de gezichtsdetectie en -tracking van mijn Canon EOS-1D X Mark III," vertelt Jorge. "Ik dacht dat de camera er moeite mee zou hebben omdat er meerdere gezichten waren, maar als de automatische scherpstelling het niet bijhield, was dat omdat ik te dichtbij stond met een 600mm-objectief."

Canon RF 600mm F4L IS USM

Een krachtig superteleobjectief met ongeëvenaarde draagbaarheid en prestaties.
Mike vertelt dat de 600mm f/4-objectieven, hoewel ze populairder zijn voor wildlifefotografie, ook voor veel sporten de perfecte keuze vormen. "Denk aan skiën en wintersport, waar de opnameafstand natuurlijk vaak groter is omdat mensen van een berg afkomen. Zelfs voor rugby, waar de trylijn met het grote gebied erachter betekent dat fotografen verder weg staan dan bij voetbal. En je kunt die close-up, beeldvullende foto's van golf en tennis maken."

Als je het Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief met de Canon EOS R3 combineert, wordt de AF nog sneller doordat de RF-vatting een veel grotere communicatiesnelheid en bandbreedte tussen de camera en het objectief mogelijk maakt. Bovendien levert de combinatie een baanbrekende beeldstabilisatie, zelfs wanneer je vanuit de hand fotografeert en het lange objectief normaal gesproken het effect van camerabewegingen versterkt.

7. Meest veelzijdige superteleobjectief voor sportfotografie: Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

Een professioneel 200-400mm f/4-zoomobjectief met als extra pluspunt een ingebouwde 1.4x-extender. Met dit veelzijdige objectief kun je snel reageren op situaties die zich in de sport voordoen. "De flexibiliteit die dit objectief biedt, betekent dat het superpopulair is geworden bij fotografen van allerlei verschillende sporten," zegt Mike. "Er waren niet veel mensen overtuigd van het nut van een zoomobjectief, maar de kwaliteit is geweldig en de flexibiliteit neemt elke twijfel weg over het gebruik van een zoomobjectief in plaats van een primeobjectief.

"Als er één objectief is dat je altijd bij je moet hebben, dan is dit het objectief waarvoor je moet gaan. Als jij degene bent die bij een Formule 1 rond het circuit zwerft, dan biedt dit objectief alles wat je nodig hebt. Je kunt van korte telefoto naar lange telefoto gaan en dan de extender inzetten wanneer dat nodig is."
De Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x.

Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

Een professioneel 200-400mm f/4-objectief met ingebouwde 1,4x-extender die de brandpuntsafstand vergroot tot 280-560 mm en een 4-stops Image Stabilizer voor maximale scherpte.

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

 • Een gespiegelde foto van een biker die een indrukwekkende sprong maakt, met gespreide armen. Het bos op de achtergrond baadt in blauw licht.

  ARTIKEL

  Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: het verhaal achter deze ongelofelijke foto

  Ontdek hoe fotograaf van extreme sporten Jb Liautard deze spannende actiefoto heeft gemaakt met Speedlites, een spiegel en een Canon EOS R5.

 • ARTIKEL

  Zo breek je door in sportfotografie

  Reuters-fotografe Molly Darlington deelt zes onmisbare tips en tricks voor jonge fotografen die door willen breken in sportfotografie.

 • Martin Bissig in de bergen, in een jas en met wollen muts, die een Canon EOS R5-camera vasthoudt.

  ARTIKEL

  Update voor de EOS R6, EOS R5 en EOS-1D X Mark III

  Een firmware-update ontsluit nieuwe functies in de topcamera's van Canon. Richard Walch, Martin Bissig en Eddie Keogh stellen ze op de proef.

 • Een skiër in turkooizen kleding, staande aan de rand van een steile helling, met besneeuwde bergen op de achtergrond.

  Artikel

  Aan de slag als sportfotograaf: professionele tips

  Van de beste uitrusting tot de kenmerken van een geweldige foto, drie professionele sportfotografen delen hun 15 beste tips om van je hobby je beroep te maken.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro