ARTIKEL

Racen bij maanlicht: het verhaal achter de bijzondere F1-foto van Frits van Eldik

A low-light photo from the rear of the racing car driven by Fernando Alonso, its brake lights emitting a red glow on the wet track.
Frits van Eldik gebruikte het slechte weer en het weinige licht in zijn voordeel om deze sfeervolle foto van de Formule 1-auto van Fernando Alonso vast te leggen in Barcelona, Spanje, op 28 februari 2018. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief bij 1/500 sec, f/2.8 en ISO1000. © Frits van Eldik

Frits van Eldik is een de meest gewaardeerde motorsportfotografen ter wereld. De afgelopen twintig jaar maakte de Nederlander foto's van LeMans, de MotoGP, Formule 1 en 'alles dat snel beweegt'. Hij is overal bij geweest. Maar deze foto van de bolide van Fernando Alonso bewees nog maar eens dat motorsport hem nog steeds kan verrassen: "De foto is bijzonder omdat F1-auto's normaal gesproken niet in het donker rijden."

Frits reisde in opdracht van ANP, het grootste persbureau van Nederland, af naar de Formule 1-wintertest in Barcelona. F1-teams testen gedurende vier dagen hun auto's voor aanvang van het seizoen, eind maart. ANP wilde graag foto's van Max Verstappen, maar door het slechte weer kon Frits die foto's niet maken.

Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Hij vindt het prettig om te werken in Barcelona vanwege het licht, vooral bij zonsopkomst en -ondergang. Maar tijdens de testrit in februari 2018 regende en sneeuwde het aan de lopende band. De dagen waren grijs en nat, en Frits maakte niet de foto's die hij wilde. Toen aan het einde van de eerste dag de zon onder ging, zag hij een kans.

"Het is niet heel gebruikelijk om Formule 1-auto's in de duisternis te zien rijden", zegt hij. "Er zijn nachtraces met kunstlicht, maar in dit geval was het écht donker. Het rode licht dat aanging, maakte de situatie nog bijzonderder en ongebruikelijker. En dus probeerde ik ook een ongebruikelijke foto te maken."

Frits gebruikte zijn Canon EOS-1D X Mark II om McLaren-coureur Fernando Alonso vast te leggen. "Het is de perfecte camera voor actiefotografie, omdat de autofocussnelheid en framerate heel hoog zijn. Zoals je in deze foto kunt zien, is de camera daarnaast uitermate geschikt om momenten bij weinig licht vast te leggen.

De snelste raceauto's schieten met meer dan 300 kilometer per uur langs de fotografen, dus de uitdaging was de camera scherpgesteld te houden terwijl Alonso's auto op hoge snelheid naderde en voorbij raasde. De uitgebreide autofocuspunten en de AF-tracking kwamen hier goed van pas. Met volledige AF/AE-tracking kan de EOS-1D X Mark II namelijk 14 haarscherpe frames per seconde vastleggen. Frits hield de scherpstelling op de auto vergrendeld.

Frits gebruikte een Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief, maar hij heeft ook objectieven van 8 mm tot 800 mm waarmee hij overal klaar voor is, van close-ups tot brede sfeervolle foto's. En sfeervol is precies het woord dat past bij deze foto van een auto in het donker met rode lichten die van het asfalt weerkaatsen.

"Je hebt maar één kans", aldus Frits. "Je probeert altijd iets anders vast te leggen in de Formule 1, en dat is niet makkelijk. De lat ligt bij fotografen namelijk zeer hoog. Geluk speelt ook een rol. Ik concentreerde me op de ongebruikelijke situatie met de duisternis en de rode achterlichten van de auto. Ik had niet gerekend op de rode 'verkeerslichten'. Ze gingen aan en gaven de foto zo echt een magisch tintje."

Geschreven door Gary Evans


De kit van Frits van Eldik

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Sports photographer Frits van Eldik lying prone on a racetrack with a Canon EOS-1D X Mark II camera and telephoto lens.

Camera's

Canon EOS-1D X Mark II

De grenzen van high-speed opnamen maken worden verlegd, omdat de DSLR tot 14 fps kan schieten met volledige AF/AE tracking of tot 16 fps in Live View, dankzij de snelheid van DIGIC 6+ processoren en het nieuwe spiegelaandrijfsysteem.

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR legt ongelooflijk scherpe details vast, zelfs bij extreem contrast. Door de continue 7fps-opnamen wordt het perfecte moment gegarandeerd vastgelegd, terwijl de 4K-video ongekend scherp beeldmateriaal oplevert volgens de DCI-norm (4096x2160).

Lenzen

Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM

Hoogwaardige supertelelens uit de L-serie met 4-stops Image Stabilizer (3 modi), ideaal voor allerlei soorten actiefotografie. De EF 300mm f/2.8L IS II USM levert uitstekende beeldkwaliteit in een robuuste maar lichte behuizing.

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

Deze ultragroothoeklens uit de L-serie biedt een superieure beeldkwaliteit van rand tot rand, kan tegen een stootje en is feilloos afgedicht om wind en regen buiten te houden. De zoomlens heeft een constant grootste diafragma van f/2.8 voor heldere resultaten, ongeacht de lichtomstandigheden.

Accessoire

Canon Extender EF 2x III

Gebruik deze extender om de brandpuntsafstand van tele(zoom)lenzen uit Canon's L-serie te verdubbelen voor een nauwkeuriger AF en verbeterde communicatie tussen camera en het objectief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan