Double leg amputee skateboarder Felipe Nunes sits on a skateboard in a train garage while showing his hands, covered in dirt from being used to propel himself along during a skateboarding session.
Sportfotograaf Samo Vidic fotografeerde de Braziliaanse skateboarder Felipe Nunes – die als kind zijn benen verloor bij een ongeluk – met de Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Samo Vidic

Samo Vidic, professioneel sportfotograaf en ambassadeur van Canon, maakte opnamen van topatleten voor wereldmerken en toonaangevende publicaties, waarin de buitengewone fysieke prestaties en kracht van de sportelite werden benadrukt. Maar in zijn laatste project wilde Samo de schijnwerpers richten op een groep sporthelden die soms over het hoofd wordt gezien – gehandicapte atleten die alle obstakels overwinnen om de top te bereiken van hun favoriete sport.

De Sloveense fotograaf Samo heeft zich in zijn hele drukke loopbaan, die in 1999 van start ging, op sport gericht. In zijn jonge jaren was hij zelf een enthousiaste sporter die van schansspringen, voetbal en tennis hield. In eerste instantie studeerde hij af als werktuigbouwkundig ingenieur, maar toen ontdekte hij zijn fascinatie voor fotografie.

Sportfotograaf Samo Vidic fotografeerde de Braziliaanse skateboarder Felipe Nunes – die als kind zijn benen verloor bij een ongeluk – met de Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Samo Vidic
Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Samo overwoog eerst een carrière als reportagefotograaf. Nadat hij een workshop sportfotografie had gevolgd, kwam hij tot het besef dat hij deze twee passies ook kon combineren. "Ik was gek op fotografie en op alles wat met sport en buitenleven te maken had. Ik was dus meteen verkocht", aldus Samo.

"Als fotograaf ben ik een autodidact. Het was dus een hele uitdaging om de beste technieken voor de verschillende sporten onder de knie te krijgen, maar ik heb tegelijkertijd ook intens van deze uitdaging genoten. Ik heb keihard gewerkt en had er alles voor over om sportfotograaf te worden. Mijn eerste doel was sportfoto’s voor een lokale krant maken en van daaruit verder te groeien. Ik heb de lat zo steeds hoger gelegd en dat doe ik eigenlijk nog steeds."

In 2005 wierp Samo’s harde werk zijn vruchten af toen hij door Red Bull werd ingehuurd om foto's te maken van de football- en motorsportteams die het bedrijf sponsort. Naast dit werk verslaat hij nu ook sportevenementen voor Getty Images en is hij teamlid voor het wereldwijde freelancenetwerk Limex Images. Daarnaast fotografeert hij reclamecampagnes voor grote sportmerken.

Photographer Samo Vidic crouches in the cavity underneath a train garage rail rack, holding his Canon EOS 5D Mark IV.
Samo Vidic maakte de opnamen van Felipe Nunes vanuit een holte onder de rails in een treinloods. Het perspectief gaf dynamiek aan de opname van de skateboarder terwijl hij over de rails sprong. © Aljosa Rebolj
Double amputee Felipe Nunes stands, without prosthetic legs, against a graffiti-covered wall – he's smiling casually, with a cap on.
Samo Vidic was ondersteboven van de toewijding en het enthousiasme van Felipe Nunes, die tegen alle verwachtingen in een professioneel skateboarder werd. © Samo Vidic

Samo maakt ook redactiefotografie voor het Franse sporttijdschrift L'Equipe, het Amerikaanse outdoor-tijdschrift Outside en sporttijdschrift ESPN. "Ik wissel mijn werk graag af en doe onder andere advertentie- en redactiefoto's, foto's voor evenementen en speciale projecten met atleten," zegt hij. "Ik maak foto's van verschillende sporten dus het wordt nooit saai. Voor mij is dat de beste manier om te werken."

Een speciaal project dat Samo nauw aan het hart gaat is het fotograferen van gehandicapte sporters. Het is onlangs allemaal begonnen met een shoot met een van zijn vrienden, verlamde mountainbiker Nino. Samo maakte foto's van Nino met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-groothoekobjectief aan zijn fiets die langzaam bewoog, en hij gebruikte een flitser en een belichting van 1/8 seconde om de illusie op te wekken alsof Nino op hoge snelheid fietste.

Samo Vidic and a cameraman wear full scuba diving gear in a swimming pool, with disabled swimmer Darko Duric. Other members of the film and photography crew stand by the pool.
Samo Vidic en zijn team doken in dit zwembad in Ljubljana, Slovenië, om onder water een actiefoto te nemen van paralympisch zwemmer Darko Duric. © Aljosa Rebolj

Ik wilde verschillende soorten sporters laten zien, om hun ongelofelijke levensverhaal te vertellen.

"In vergelijking met atleten zonder handicap kom je gehandicapte atleten nauwelijks tegen in de media," zegt Samo. "De Paralympische Spelen krijgen relatief weinig aandacht - misschien 5% van de aandacht die de Olympische Spelen krijgen. Ik wilde verschillende soorten sportmensen laten zien, om ze in de schijnwerpers te zetten en om hun vaak ongelofelijke levensverhalen te vertellen."

Voor deze volgende serie wilde hij diverse gehandicapte atleten fotograferen. Hij wilde zowel hun sportieve moed benadrukken als de aanzienlijke obstakels die ze moesten overwinnen. Deze creatieve visie leidde tot twee contrasterende opnamen: een portret, waarin hun persoonlijkheid naar voren kwam en de fysieke uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd, en een dynamische actiefoto die de aandacht richtte op hun moed, doorzettingsvermogen en prestaties.

Photographer Samo Vidic and a lighting assistant climb up an indoor climbing wall with their equipment, with disabled British climber Anoushé Husain climbing below them.
De ruimte waar Samo de gehandicapte Britse klimmer Anoushé Husain ontmoette, was klein en donker, daarom klom hij samen met haar en zijn belichtingsassistent mee omhoog om een spannende compositie te maken die de schaal van haar prestaties recht zou doen. © Aljosa Rebolj

De Sloveense zwemmer Darko Duric, geboren zonder benen en met één arm, is te zien naast Felipe Nunes, een Braziliaanse skateboarder die als kind zijn benen verloor tijdens een treinongeluk. De andere twee atleten die Samo koos zijn klimster Anoushé Husain uit Londen, geboren zonder rechterarm onder haar elleboog, en de visueel gehandicapte sprintster en winnares van paralympisch goud Libby Clegg uit het Engelse Leicestershire (klik op de tabbladen boven aan dit artikel om de verhalen achter deze fotosessies te lezen).

Om zijn creatieve grenzen te verleggen koos Samo twee camerabehuizingen voor de fotosessie: de Canon EOS 5D Mark IV en de Canon EOS 6D Mark II, voorzien van de Canon EF 50mm f/1.2L USM, de EF 24-70mm f/2.8L II USM, de EF 16-35mm f/2.8L II USM en de EF 8-15mm f/4L Fisheye USM. Met deze combinatie van behuizingen en objectieven kon Samo een reeks creatieve ideeën verkennen, van kleurrijke wazige bewegingen tot onderwateractiebeelden.

Samo Vidic shoots from the cavity below a railway track, as double amputee skateboarder Felipe Nunes jumps over it, in front of a stationary blue train.
Om een actiefoto te kunnen maken van de Braziliaanse skateboarder Felipe Nunes, die beide benen verloor bij een treinongeluk, klom Samo onder de treinrails. © Aljosa Rebolj

"Beide camera's zijn super licht, full-frame en gebruiksvriendelijk", legt Samo uit. "Een belangrijk voordeel is dat ze allebei zijn voorzien van Wi-Fi. Ik kon de camera dus koppelen aan het hulpprogramma van Canon op mijn computer en de Canon Easy Connect-app op mijn iPhone.

"Dus toen ik een camera op afstand gebruikte, kon ik alle instellingen via mijn computer of telefoon wijzigen, de camera bedienen en beelden naar mijn computer of telefoon sturen om ze direct te bekijken. Het is een ontzettend handige functie; eentje die voor mij helemaal nieuw was. Ook de accu ging bijzonder lang mee en de hoge ISO is ideaal om bij weinig licht te kunnen werken. En dat kwam nogal eens voor tijdens de portretsessies. De camera's waren een perfect instrument om mijn visie voor deze fotoshoots te helpen realiseren."

Het resultaat: dynamische, creatieve en visueel verbluffende beelden waarin een ode wordt gebracht aan de persoonlijkheid, het talent en het doorzettingsvermogen van al deze inspirerende atleten.

Geschreven door David Clark


De kit van Samo Vidic

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Photographer Samo Vidic is pictured in a train carriage, holding his Canon EOS 5D Mark IV.

Camera

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR legt ongelooflijk scherpe details vast, zelfs bij extreem contrast. Door de continue 7fps-opnamen wordt het perfecte moment gegarandeerd vastgelegd, terwijl de 4K-video ongekend scherp beeldmateriaal oplevert volgens de DCI-norm (4096x2160).

Canon EOS 6D Mark II

Met een full-frame DSLR die geringe scherptediepte biedt en de mogelijkheid om 6,5 frames per seconde vast te leggen, garandeert de 26,2 MP sensor beelden boordevol details.

Objectieven

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit dat uitstekende beeldscherpte en de robuuste constructie van een product uit de L-serie biedt. Met zijn continue f/2.8-diafragma maak je zelfs bij weinig licht prachtige foto's en heb je alle controle over de scherptediepte.

Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM

Dit fisheyezoomobjectief uit de L-serie biedt de keuze uit full-frame of cirkelvormig beeld en garandeert een fantastische beeldkwaliteit met groothoek.

Objectieven

Canon EF 50mm f/1.2L USM

Met zijn maximale diafragma van f/1.2 en ultrasonische autofocus is dit bliksemsnelle objectief perfect als je met weinig licht moet werken.

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services