INTERVIEW

Samo Vidic wil de illusie van snelheid creëren

: Samo Vidic’s photo creates the illusion of his paralysed friend cycling at speed down a hill, with the trees swirling and blurring behind him. © Samo Vidic
Samo Vidic gebruikte de Canon EOS 5D Mark IV en een EF 16-35 mm f/2.8L III USM-groothoekobjectief voor een opname die de illusie schept dat zijn verlamde vriend weer met hoge snelheid fietst. © Samo Vidic

Een in oranje en zwart geklede mountainbiker fietst met hoge snelheid door het beeld, het bos tolt rond en vervaagt achter hem. Ten minste, zo lijkt het. Wat je ziet, is een illusie, geproduceerd door sportfotograaf Samo Vidic, met wat creatieve vindingrijkheid en geavanceerde apparatuur van Canon. In werkelijkheid rijdt Nino, de fietser, hooguit enkele kilometers per uur. Hij gebruikt zelfs niet eens de pedalen – dat kan hij niet, omdat hij verlamd is.

Samo Vidic gebruikte de Canon EOS 5D Mark IV en een EF 16-35 mm f/2.8L III USM-groothoekobjectief voor een opname die de illusie schept dat zijn verlamde vriend weer met hoge snelheid fietst. © Samo Vidic

"Ik ontmoette Nino toen hij nog kon lopen, ongeveer tien jaar geleden, bij een evenement waar een paar rollerbladers omlaag raceten op een Olympische bobsleebaan", zegt Vidic. "Nino was een van de deelnemers – hij was gek op extreme sporten." Enige tijd later was Nino met vrienden aan het voetballen bij een meer waarbij de bal in het water terechtkwam. Hij dook om de bal op te halen en raakte een boom onder water, een ernstig ongeluk waardoor hij in een rolstoel terechtkwam en niet meer de sporten kon beoefenen waar hij zo gek op was.

Toen Vidic besloot dat hij een foto wilde maken van een mountainbiker met een camera die was bevestigd aan het frame, was Nino de eerste persoon die hij benaderde. "Nog voordat ik had uitgelegd wat ik wilde, zei hij: 'Ja, ik doe mee"", herinnert Vidic zich. Voor Nino was het een kans om het soort fysieke activiteit waar hij zo gek op was, maar die niet meer mogelijk was sinds het ongeluk, opnieuw te ervaren."

De eerste uitdaging was het aanpassen van een fiets zodat Nino erop kon rijden. Enkele vrienden in een fietsenwinkel helpen daarbij. Ze bevestigden zijwielen die Vidic in het VK had besteld en vervingen het zadel en de handgrepen door bredere modellen.

Samo Vidic fixes a Canon EOS 5D Mk IV at the front of his friend’s bike. © Samo Vidic
Samo Vidic creëerde samen met zijn verlamde vriend een illusie van snelheid met de Canon EOS 5D Mk IV. © Samo Vidic

"Omdat hij geen controle heeft, zou hij van de fiets kunnen vallen, daarom stond aan beide kanten iemand die hem kon opvangen", zegt Vidic.

De assistenten hielpen Nino op de fiets, maakten zijn voeten met tape vast aan de pedalen en gaven de fiets een duw voordat ze uit beeld sprongen. Doordat het pad enigszins omlaag liep, reed de fiets vanzelf naar voren.

Vidic experimenteerde met het bevestigen van de camera op het frame onder verschillende hoeken, totdat hij de juiste positie had gevonden. "Ik gebruikte de Canon EOS 5D Mark IV omdat het een lichtgewicht full-frame camera is – perfect voor werk op afstand", zegt Vidic.

Het proces werd vereenvoudigd door Canon Connect. "Het was de eerste keer dat ik de app gebruikte en ik was zo enthousiast. Je kunt al je camera-instellingen regelen vanaf je iPad – het was ongelofelijk."

An assistant helps lift Nino onto the stabilised bike, ready to push the bike off before leaping out of shot. © Samo Vidic
Assistenten plaatsten Nino op de vastgezette fiets, maakten zijn voeten met tape vast aan de pedalen en gaven de fiets een duw voordat ze uit beeld sprongen. © Samo Vidic

"Ik gebruikte een Canon EF 16-35 mm f/2.8L III USM-groothoekobjectief om alles in beeld te krijgen, met een 8-stops ND-filter. Dat objectief is heel scherp en de kleuren zijn nog beter dan bij het vorige. Ik wilde geen vervorming, zoals je kunt krijgen bij een 14mm- of fisheye-objectief, en daarom was dit de beste keuze. De belichting was 1/8 sec met f/9, ISO 200, dus zonder het ND-filter zou dat minstens f/22 zijn en dat wilde ik niet voor het geval de sensor niet superschoon was – dan krijg je daar allemaal vlekken", legt hij uit.

Nino, a former extreme sportsman, is now confined to a wheelchair. © Samo Vidic
De foto was een emotionele ervaring voor Nino, die ooit extreme sporten beoefende, maar nu gekluisterd is aan een rolstoel. © Samo Vidic

"Toen alles was ingesteld, ging het fotograferen heel snel – ik denk dat we ongeveer 15 goede foto's hebben gemaakt in 20 minuten." Vidic was blij met de foto's die hij had gemaakt, maar nog blijer met Nino's reactie. "Dit was de eerste keer na het ongeluk dat hij op een fiets zat", zegt Vidic. "Toen hij de opnamen zag, moest hij huilen – het was erg emotioneel. Vrienden die ik later de video liet zien, zeiden dat ze er kippenvel van kregen. Dit ging niet alleen om fotografie, maar ook om menselijkheid."

Geschreven door Rachel Segal Hamilton


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven