De Britse paraklimmer Anoushé Husain won in 2017 de Asian Women of Achievement Award for Sport en is ambassadeur voor LimbPower, een liefdadigheidsinstelling die mensen met amputaties en verschil in ledematen ondersteunt. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic

De Britse klimmer Anoushé Husain miste bij de geboorte haar rechterarm vanaf de elleboog. Ze overleefde kanker en kampt met meerdere gezondheidsproblemen. Niets van deze perikelen heeft haar ervan weerhouden om een bekroond klimmer te worden. Samo Vidic, ambassadeur van Canon, wilde de vastberadenheid van Anoushé om haar doelen te bereiken, vastleggen in een klimfoto boordevol actie en een krachtig sportportret. Maar toen hij haar ontmoette in een klimcentrum in Engeland, besefte hij al snel dat het geen eenvoudige fotoshoot zou worden.

"De locatie was klein en donker, en het is lastig om spectaculaire opnamen te maken van iemand die in het midden van het frame klimt. Ik moest dus een manier bedenken om de actie tevoorschijn te halen. Ik besloot om lampen en gekleurde gel te gebruiken om de actiefoto een ander effect mee te geven," vertelt Samo.

Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en spannend nieuws over Canon Europe Pro

Hij plaatste een tegenlicht met roze gel onder Anoushé terwijl ze tegen de wand omhoog klom en liet zijn assistent de hoofdverlichting naast hem vasthouden terwijl hij zelf in actie kwam. Hij klauterde omhoog met zijn Canon EOS 5D Mark IV en richtte de camera omlaag naar Anoushé die onder hem omhoog aan het klimmen was.

Dankzij het touchscreen en de goede ergonomische functies van de Canon EOS 5D Mark IV kon Samo makkelijk zijn camera bedienen terwijl hij aan een touw aan de wand hing. "Normaal gesproken gebruik ik het touchscreen niet. Ik ben knoppen gewend", aldus Samo. "Maar het scherm was eenvoudig te gebruiken en ik vond het wel prettig dat ik niet overal voor op een knop hoefde te drukken. Inzoomen om de scherpte te controleren ging veel sneller met het touchscreen. Hierdoor heb ik wat tijd kunnen besparen."

Samo koos ervoor zijn Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief te gebruiken, zodat hij de brandpuntsafstand kon instellen terwijl Anoushé aan het klimmen was. "Deze lens levert ook geweldige prestaties bij weinig licht en de autofocus is ontzettend betrouwbaar. En dat was heel handig in de klimhal waar niet veel omgevingslicht was", vertelt hij.

Sports photographer Samo Vidic can be seen photographing Anoushé Husain while on the wall – shooting down the wall to where Anoushé is climbing below.
Om Anoushé Husain in actie te kunnen fotograferen, nam sportfotograaf Samo Vidic zelf deel aan de actie door boven haar te klimmen. Hij vertrouwde daarbij op de ergonomie van de Canon EOS 5D Mark IV, omdat hij de camera met één hand moest kunnen bedienen. © Aljosa Rebolj

Terug op de grond installeerde Samo drie lampen voor een portretopname: eentje achter Anoushé, een grote lamp aan de rechterkant en een klein fill-light met een raster aan de linkerkant om ervoor te zorgen dat beide armen van Anoushé duidelijk zichtbaar waren. Daarna vroeg hij zijn assistent om achter Anoushé een zak met klimkalk de lucht in te blazen, waardoor een wolk ontstond die werd geaccentueerd door het achtergrondlicht en in de lucht werd stilgezet door de flitser.

Anoushé Husain, who was born with no right arm below the elbow and has survived cancer, stands in front of a dark grey climbing wall with a cloud of white chalk billowing behind her.
Anoushé Husain is geboren met een rechterarm die vanaf de elleboog ontbreekt en heeft kanker overleefd. Sportfotograaf Samo Vidic gebruikte klimkalk om de witte wolk achter de klimmer te maken in dit portret. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Samo Vidic

Dit keer koos Samo voor zijn Canon EOS 6D Mark II met Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. "Ik vind het geweldig dat de Canon EOS 6D Mark II zo licht is, terwijl het toch een full-frame camera is. De bestanden die eruit komen, zijn echt goed - de kleuren zijn fantastisch," zegt hij.

Samo maakte gebruik van de Wi-Fi-functionaliteit van de Canon EOS 6D Mark II en de Canon EOS 5D Mark IV om al zijn bestanden ter plekke te controleren, terwijl Anoushé meekeek. Ze deden één opname opnieuw, omdat Anoushé niet tevreden was over de manier waarop haar hand de steun op de klimwand greep, maar verder werd alle actie in één keer vastgelegd.

Photographer Samo Vidic leans against the climbing wall, checking the images he's shot on his laptop with athlete Anoushé Housain sat beside him.
Samo Vidic controleerde de bestanden ter plekke met behulp van de Wi-Fi-functionaliteit van de camera. Tijd en ruimte waren beperkt, daarom moest hij snel werken om er zeker van te zijn dat hij de opnamen maakte die hij nodig had. © Aljosa Rebolj

"De locatie was een hele uitdaging," vertelt Samo. "We hadden niet veel mogelijkheden vanwege de beperkte ruimte, dus deze opname is een voorbeeld van hoe je het beste kunt maken van een lastige situatie. Al met al werd ik geraakt door hoe bijzonder Anoushé is – wat zij doet en de manier waarop ze het doet, is buitengewoon."

Geschreven door Kathrine Anker


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan