Disabled swimmer Darko Duric stands on a diving board without his prosthetic legs, wearing swimming briefs and goggles as if ready to dive. Two large splashes of water hit him from either side, forming wing-like shapes.
De Sloveense zwemmer Darko Duric werd geboren met congenitale amputatie, een aandoening waarbij de ledematen niet worden gevormd in de baarmoeder. Hij brak het wereldrecord 50 meter vlinderslag S4 in 2012. Sportfotograaf Samo Vidic gebruikte de flitser om bewegend water te bevriezen, waardoor het leek of het water vleugels vormde op de rug van de zwemmer. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic

Tijdens het fotograferen van een portret en actiebeelden van de Sloveense zwemmer Darko Duric wilde Canon-ambassadeur Samo Vidic met iedere foto het verhaal van Darko vertellen. Hij gebruikte een hoge-snelheidsflitser om het bewegende water op de portretfoto te bevriezen en onderwaterfotografie om de actiebeelden in het zwembad vast te leggen. Darko is zonder benen en met slechts één arm geboren. Toch is deze paralympiër tweemaal wereldkampioen geworden en heeft hij het wereldrecord op de 50 meter vlinderslag in de S4-klasse op zijn naam staan. "Darko heeft maar één arm, maar het water geeft hem op een of andere manier vleugels. Dat wilde ik laten zien", vertelt Samo.

De sportieve fotosessie vond plaats in een zwembad in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, waar Darko op een duikplank poseerde voor zijn portret. Samo liet twee assistenten vanaf de linker- en rechterkant emmers water naar hem gooien, zodat het water de vorm van vleugels kreeg voordat het de grond raakte. Samo zette de hoofdverlichting op drie meter voor de zwemmer en een tegenlicht op vijf meter boven hem en bevroor de beweging van het water met zijn studioflitsers.

De Sloveense zwemmer Darko Duric werd geboren met congenitale amputatie, een aandoening waarbij de ledematen niet worden gevormd in de baarmoeder. Hij brak het wereldrecord 50 meter vlinderslag S4 in 2012. Sportfotograaf Samo Vidic gebruikte de flitser om bewegend water te bevriezen, waardoor het leek of het water vleugels vormde op de rug van de zwemmer. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic
Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

"Ik wilde een donkere achtergrond [voor het portret, om het water naar voren te halen] maar de wanden van de locatie waren wit, en reflecteerden alles," zegt Samo. "Ik moest dus het omgevingslicht beperken door het meeste kunstlicht in de ruimte uit te schakelen, en op vol vermogen flitsen, waardoor het onderwerp werd verlicht, maar de achtergrond donker bleef."

Het zwembad was kleiner dan verwacht, waardoor Samo in een kleedhokje moest gaan staan met de deur open, om alles in het frame te krijgen. Hij maakte de opname met zijn Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

A behind the scenes image shows Paralympic swimmer Darko Duric posing on a diving board while people splash water at him from buckets, studio lights and camera visible.
Voor het portret van Darko Duric wilde fotograaf Samo Vidic een vleugelvormig watergordijn maken. "Darko heeft maar één arm, maar het water geeft hem op één of andere manier vleugels," zegt hij. © Aljosa Rebolj

"Ik wilde het portret vanaf het water maken, maar dan moest ik anderhalve meter van het onderwerp af staan en een groothoekobjectief gebruiken om het onderwerp in het frame te krijgen - en dat doe ik liever niet bij portretten," vervolgt Samo. "Bovendien waren de witte wanden ongeveer twee meter van Darko verwijderd, waardoor ze met een groothoekopname veel nadrukkelijker aanwezig zouden zijn. En het zou onmogelijk zijn geweest om het effect van de donkere achtergrond te bereiken als ik zo dicht bij hem zou staan."

Maar hij gebruikte zijn Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-groothoekobjectief wel voor de tweede foto: een onderwaterfoto van een zwemmende Darko.

An underwater shot shows Darko Duric swimming in a pool, reaching in front with his right arm as his body tilts, the stump of his left arm pointing towards the pool’s surface.
Darko Duric won in 2013 twee wereldkampioenschappen (100 meter vrije slag en 50 meter vlinderslag), in 2016 een zilveren en bronzen medaille tijdens de Europese kampioenschappen, en kwam in 2012 en 2016 voor Slovenië uit op de Paralympische Spelen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic

Voor de actiefoto dook Samo letterlijk onder water. Als je duikt, wordt het licht geleidelijk minder fel en vernauwt het spectrum van licht, omdat het rode licht afneemt. Om de veranderingen in het kleurenspectrum te compenseren, installeerde Samo twee studioflitsers naast het zwembad. Hij verlichtte het onderwerp van bovenaf en door een patrijspoort in het zwembad, waardoor het onderwerp onder het wateroppervlak werd verlicht. Vervolgens dook hij in zijn duikuitrusting onder water om Darko in actie te fotograferen, terwijl hij het zwembad overzwom. De camera – dit keer de Canon EOS 5D Mark IV – werd in een speciale waterbehuizing geplaatst en afgedicht met duiksiliconen om het geheel waterdicht te maken. De communicatie met de lampen vond plaats via kabels die waren verbonden met een zender op de rand van het zwembad.

Samo Vidic is pictured in his diving suit, submerged underwater and aiming his camera up at paralympic swimmer Darko Duric swimming above.
Voor de actiefoto's onder water communiceerde de Canon EOS 5D Mark IV van Samo Vidic met de lampen die naast het zwembad waren opgesteld. © Aljosa Rebolj

Een door masker en lichtbreking veroorzaakte vertekening zorgt ervoor dat veel camera's onder water niet op dezelfde manier kunnen scherpstellen als boven water. Maar Samo gebruikte de AI Servo van de camera – waarmee het onderwerp tijdens de beweging wordt gevolgd – om haarscherpe foto’s te maken. Samo maakte ook gebruik van de snelle Continuous Shooting Mode voor continuopname van de Canon EOS 5D Mark IV om zeven frames per seconde te schieten. “Omdat Darko maar één arm heeft, moest ik voor mezelf zoveel mogelijk momenten creëren om hem in optimale pose te kunnen fotograferen [met zijn rechterarm naar voren gestrekt en zijn gezicht zichtbaar]. Als je een zwemmer met twee armen fotografeert, is de kans op een goede foto nu eenmaal groter”, legt hij uit.

"Het was de eerste keer dat ik onder water met de Canon EOS 5D Mark IV fotografeerde en alles werkte perfect. De automatische scherpstelling was fantastisch en alle beelden waren vlijmscherp. En dat is toch het belangrijkste."

Geschreven door Kathrine Anker


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services