De Canon RF 400mm F2.8L IS USM- en RF 600mm F4L IS USM-objectieven zijn de perfecte keuze voor wildlife-, sport- en persfotografie. Met hun lichte ontwerp, weerbestendige constructie en rijke beeldkwaliteit leveren ze uitzonderlijke beelden in de zwaarste omstandigheden.
Hoewel ze grotendeels dezelfde optiek, mechanica, elektronica en firmware hebben als de EF-varianten (de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM- en EF 600mm f/4L IS III USM-objectieven), hebben de RF-versies van deze klassieke objectieven een belangrijk voordeel: de RF-vatting zelf. Met 12 elektrische contacten, vier meer dan bij de EF-vatting, verloopt de communicatie tussen de camera en het objectief veel sneller en met een hogere bandbreedte, waardoor een nieuw prestatieniveau wordt bereikt.
Motorsportfotograaf en Canon Ambassador Vladimir Rys maakte onlangs kennis met de twee RF-superteleobjectieven tijdens een fotosessie van een rallyauto met de Canon EOS R3. Vladimir is niet onbekend met het EOS R System, aangezien hij gewoonlijk een Canon EOS R5 gebruikt, in combinatie met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief of een Canon RF 85mm F1.2L USM, samen met zijn Canon EOS-1D X Mark III wanneer hij foto's maakt voor evenementen.
Lees ook het volgende eens:
ARTIKEL
Het snelle leven met Canon's superteleobjectieven
"Qua gewicht zijn de RF-objectieven vergelijkbaar met hun EF-tegenhangers," zegt Vladimir, "maar hun snelheid is indrukwekkend. De RF-objectieven waren sneller in het gebruik en de autofocus en de beeldstabilisatie voelden veel nauwkeuriger aan. Met de RF-vatting kunnen in korte tijd veel meer gegevens worden overgedragen, en deze snellere communicatie tussen het objectief en de camera maakt echt een verschil wanneer je aan het fotograferen bent."
Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe, legt uit dat de verbeterde autofocussnelheid van de Canon EOS R3 te danken is aan de AF met dubbele voeding. "Deze twee superteleobjectieven zijn de eerste die de dubbele stroomvoorziening nodig hebben", zegt hij. "De optische groepen in deze objectieven zijn veel groter dan die in andere objectieven, dus worden ze aangedreven met grote ringvormige USM-motoren met een hoog koppel. De stroomtoevoer komt van twee kanten bij deze motoren. Hoe meer vermogen je in de motor stopt, hoe sneller hij draait, en dus hoe sneller de autofocussnelheid kan zijn."
De Canon EOS R3 is de eerste EOS R System-camera die volledig kan profiteren van objectieven met AF met dubbele voeding, dankzij de krachtigere LP-E19-accu. "Je hebt meer vermogen nodig om de motor aan te drijven, wat een te grote impact zou hebben gehad op de levensduur van de accu van eerdere EOS R System-body's", legt Mike uit.
Heb je Canon-apparatuur?
Verbeterde IS dankzij de RF-vatting
De Canon RF 400mm F2.8L IS USM- en Canon RF 600mm F4L IS USM-objectieven maken autofocus niet alleen makkelijker, maar zijn ook nog eens snel in het gebruik. Het zijn misschien de grootste objectieven in de RF-serie, maar voor deze klasse superteleobjectieven zijn ze uiterst draagbaar – bijna de lichtste op de markt.
Beide RF-objectieven zijn voorzien van ingebouwde optische beeldstabilisatie die 5,5-stops bescherming biedt tegen cameratrillingen – een verbetering van een halve stop ten opzichte van de EF-objectieven. Nogmaals, die prestatieverbetering is te danken aan de RF-vatting. "Er is een feedbackloop tussen de camera en het objectief, dus de gyroscopen in de body en de sensor dragen bij aan het IS-systeem", legt Mike uit.
"Het objectief doet zogezegd al het werk, maar de sensoren die het proces aansturen worden geregeld door de RF-vatting in de body. De RF-vatting communiceert vele malen sneller dan de EF-vatting, dus het is mogelijk om die extra vectorgegevens in het systeem te zetten en daardoor de IS-mogelijkheden met een halve stop te verhogen."
Vladimir was blij met het lage gewicht en het voordeel van de beeldstabilisatie, vooral wanneer hij werkte met het Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief. "Het objectief is zo licht dat je er prima opnamen vanuit de hand mee kunt maken", zegt hij. "Ik gebruikte echter meestal een statief, omdat dat gewoon makkelijker is bij langere fotosessies."
Tijdens zijn driedaagse rallyopdracht richtte Vladimir zich op het fotograferen van de auto bij hoge snelheden met behulp van de baanbrekende sluitertijd, beeldsnelheid en geavanceerde autofocus van de EOS R3. Maar hij nam de camera en het RF 600mm F4L IS USM ook mee naar de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone, waar hij kon experimenteren met panningopnamen bij langere sluitertijden. "Als je bijvoorbeeld een halve seconde pant vanuit de hand, helpt de stabilisatie enorm", zegt hij.
Objectiefcorrecties bij 30 fps
De RF-superteleobjectieven leveren de topkwaliteit die je mag verwachten van Prime-objectieven uit de L-serie. "Ik ben onder de indruk van hun kleuroverdracht", zegt Vladimir. "Ik gebruik normaal het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief op mijn Canon EOS-1D X Mark III. Dat is uiteraard een andere sensor dan die in de EOS R3, maar de rijkheid van de kleuren en de mate van details waren ongelooflijk met deze nieuwe combinatie van camera en objectief. Ik fotografeerde alleen JPEG's, maar het resultaat kwam zo dicht in de buurt van RAW dat ik bij het bewerken van de foto's eigenlijk geen verschil zag."
Zelfs in vergelijking met hun hoog aangeschreven EF-tegenhangers leveren de RF-supertelefoto's een nog betere beeldkwaliteit. Nogmaals, dat heeft te maken met de voordelen van de high-speed RF-vatting. "Het is de DLO-verwerking die het verschil maakt", zegt Mike. "Elk RF-objectief heeft zijn eigen profiel ingebouwd. Hierin staan alle gegevens met betrekking tot mogelijke problemen die niet konden worden opgelost met het optische ontwerp, evenals diffractiepatronen voor verschillende diafragma's, enzovoort.
"De camera heeft toegang tot deze informatie tijdens het fotograferen, zodat de DLO-verwerking kan worden toegepast terwijl je foto's maakt zonder dat dit van invloed is op de prestaties. Dit betekent dat je met de Canon EOS R3 foto's kunt maken met 30 fps en toch kunt profiteren van de correctie van objectiefafwijkingsgegevens en diffractiewaarden."
De geweldige Eye Control AF van de Canon EOS R3 gebruiken
Langste en breedste RF-objectieven uit de L-serie
Vladimir heeft niet alleen de langste objectieven uit de RF L-serie op de proef gesteld, maar is ook naar het andere uiterste gegaan en heeft het Canon RF 14-35mm F4L IS USM-ultragroothoekobjectief uitgeprobeerd. Het breedste objectief dat verkrijgbaar is voor het EOS R System biedt een enorme beeldhoek van maximaal 114° en vult het F4-trio van Canon RF-zoomobjectieven aan.
"Ik werk het liefst met Prime-objectieven", zegt Vladimir. "Maar soms heb je geen tijd om een objectief te verwisselen. De Canon RF 14-35mm F4L IS USM produceerde een van mijn favoriete foto's van de rallyshoot – een landschapsfoto met de auto die stof op de voorgrond doet opwaaien. Ik stond versteld van de kleuren en de scherpte – de lucht was zo rijk, en de texturen waren scherp. Het licht hielp veel, maar de coatings op het nieuwe objectief speelden duidelijk een rol."
Volgens Mike beschikt de Canon RF 14-35mm F4L IS USM over een nieuw optisch ontwerp dat de beeldkwaliteit optimaliseert. "Het objectief bevat drie asferische en twee UD-objectiefelementen, plus een extra optisch element dat eigenlijk een mix is van asferisch en UD. Dat is nogal ongewoon, want normaal is het het een of het ander. Maar hier helpt de combinatie om de kwaliteit te behouden terwijl het objectief kleiner wordt.
"Hij is een stuk lichter en compacter dan het Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM-objectief, maar hij profiteert ook van een half-stops verbetering van de beeldstabilisatie, en hij is uiteraard ook breder. Een verschil van 1 mm klinkt misschien niet veel, maar die kleine verbetering kan voor gebruikers een groot verschil maken. Er is altijd een evenwicht tussen prestaties en grootte, maar soms kan een langzamer objectief echt beter presteren dan de snellere objectieven."