NIEUWS

Canon introduceert twee hoogwaardige RF-superteleobjectieven

Ontdek de toonaangevende draagbaarheid en prestatiegerichte functies die de RF 400mm F2.8L IS USM- en RF 600mm F4L IS USM-objectieven onmisbaar maken in de uitrusting van sport-, wildlife- en actiefotografen.
Het Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief.

De RF 400mm F2.8L IS USM is een hoogwaardig superteleobjectief met een toonaangevende draagbaarheid. Het objectief heeft een snel diafragma van f/2.8, geavanceerde AF en optische IS, wat hem zeer geschikt maakt voor gebruik bij weinig licht.

De Canon RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM zijn onmisbare objectieven voor professionals die sport, wildlife, nieuws en luchtvaart fotograferen met Canon's EOS R System full-frame systeemcamera's, waaronder de EOS R3, EOS R5 en EOS R6. Beide objectieven beschikken over Canon's nieuwste objectieftechnologieën, waardoor fotografen met Canon EOS R System-camera's voor het eerst kunnen kiezen uit twee speciale superteleobjectieven.

Beide objectieven zijn nauw verwant aan hun EF-tegenhangers, de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM en de EF 600mm f/4L IS III USM. "Deze EF-objectieven zijn tegelijkertijd ontwikkeld met de eerste RF-objectieven, dus ze vertonen overeenkomsten op het gebied van elektronica, onderdelen en ideeën," aldus Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe. Maar de nieuwste objectieven zijn op diverse belangrijke vlakken verbeterd dankzij Canon's innovatieve RF-vatting. Als je een professionele sport- of wildlifefotograaf bent, zijn de Canon RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM onmisbaar in je nieuwe uitrusting.

1. Mis geen moment meer met snel en nauwkeurig scherpstellen

In vergelijking met de 8-pins EF-vatting zorgt de 12-pins aansluiting van de RF-vatting voor een veel snellere communicatie en hogere bandbreedte tussen het objectief en de camera. Hierdoor konden de technici van Canon een nog betere scherpstelling ontwikkelen in de vorm van Dual Power Focus Drive.

Zowel de RF 400mm F2.8L IS USM als de RF 600mm F4L IS USM beschikken over een tweede stroomaansluiting die meer vermogen levert wanneer ze worden gekoppeld aan toekomstige compatibele cameramodellen. Het voordeel van dit extra vermogen is dat de motor voor scherpstellen nog sneller kan worden aangedreven, zodat fotografen op locatie vlugger dan ooit kunnen scherpstellen. "Een van de voordelen van de RF-vatting zijn al die extra pin-aansluitingen, wat zorgt voor uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst," zegt Mike. "Hierdoor konden we een van de ongebruikte contactpunten gebruiken om twee zoveel vermogen door de contactpunten te laten stromen, waardoor de motoren sneller worden aangedreven."

Je hoeft echter niet altijd te vertrouwen op een snelle autofocus: zowel de RF 400mm F2.8L IS USM als de RF 600mm F4L IS USM zijn namelijk voorzien van aanpasbare elektronische handmatige scherpstelringen. Met drie instellingen voor de gevoeligheid kun je snel reageren als dat nodig is of juist langzamer te werk gaan als je moet scherpstellen bij video-opnamen.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Met de RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM kun je ook twee scherpstellingsvoorkeuzes opslaan en deze twee snel afwisselen. Dit kan een echte meerwaarde zijn als je opnamen maakt op een vaste plek, zoals aan de zijlijn van een voetbalwedstrijd, omdat je vooraf kunt scherpstellen op twee punten op het veld waar je verwacht dat de actie zal plaatsvinden.

2. Maak foto's in alle lichtomstandigheden

Naast de snelle en heldere maximale diafragma's van de RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM zijn beide objectieven uitgerust met Canon’s optische Image Stabilizer-systeem (IS), dat bescherming biedt tegen de effecten van cameratrilling wanneer je bij weinig licht vanuit de hand moet fotograferen. Daarbij is Canon erin geslaagd de prestaties van de hybride IS-systemen in deze objectieven te verbeteren — vergeleken met hun EF-voorgangers — door de compensatie te verhogen van 5-stops naar 5,5-stops.

"Deze objectieven beschikken over een halve stop extra, en ook dat is te danken aan de RF-vatting," legt Mike uit. "De DIGIC-beeldprocessor in een EOS R System-camera analyseert een enorme hoeveelheid gegevens over bewegingen van zowel de beeldsensor als de gyrosensoren die in het objectief zijn ingebouwd, en combineert deze gegevens voor een nog nauwkeurigere IS. En aangezien het IS-systeem in de objectieven de gegevens net iets sneller binnenkrijgt, kan het ook vlugger compenseren voor verschillende soorten trillingen."

3. Indrukwekkende beeldkwaliteit

Zowel de RF 400mm F2.8L IS USM als de RF 600mm F4L IS USM leveren een uitstekende beeldkwaliteit en uitzonderlijke prestaties over het hele frame. Dit is mede te danken aan de twee objectieven die vier soorten speciale optische elementen bevatten, waaronder glas van fluoriet en Air Sphere Coating (ASC)-technologie.

"Fluoriet is het perfecte materiaal voor optiek, maar ook het duurste," legt Mike uit. "Het vermindert wel het aantal glaselementen, zodat het objectief lichter wordt terwijl het zijn optische kwaliteit behoudt.

"ASC is een geavanceerde coating die wordt aangebracht op objectiefelementen met een hoge bollingsgraad om reflecties te verminderen," vervolgt hij. "Licht verplaatst zich met een vaste snelheid. Als het glas raakt, verandert het van snelheid en ontstaat er lichtbreking. De ASC vertraagt het licht, waardoor overstraling en lichtbreking sterk worden verminderd wanneer het licht het harde oppervlak van het glas raakt.”

4. Ontworpen voor de zwaarste omstandigheden

Zowel de RF 400mm F2.8L IS USM als de RF 600mm F4L IS USM zijn ontworpen volgens Canon's strenge normen voor de L-serie om te voldoen aan de eisen van professioneel gebruik. Bovendien zijn deze objectieven de lichtste in hun klasse zijn en bieden ze dus enorme voordelen voor fotografen die ze regelmatig gebruiken.

"De mensen die dit type objectief gebruiken, zijn meestal geen fotografen die alleen bij mooi weer fotograferen," legt Mike uit. "Ze maken opnamen in de kou, bij hoge temperaturen of in heel natte of droge omstandigheden. Deze objectieven zijn ontworpen om overal te functioneren, van Antarctica tot de Sahara."

Een probleem dat bij voorwerpen zoals grote teleobjectieven kan optreden wanneer deze aan hoge temperaturen worden blootgesteld, is thermische uitzetting en inkrimping. "Het objectief beweegt eigenlijk een beetje, slechts een paar micrometer, maar daardoor wordt de focus verlegd," legt Mike uit. "We hadden de objectieven lichter gemaakt, en dus moesten we de thermische efficiëntie verbeteren omdat er minder massa is om de warmte te absorberen."

Om dit probleem op te lossen, ontwierp Canon voor beide objectieven een tubusstructuur met twee lagen om de kans te verkleinen dat de warmte de binnenste elementen bereikt. Daarnaast zijn de objectieven voorzien van een nieuw type thermische coating. "Het lijkt misschien gewoon witte verf, maar er zit veel technologie achter," zegt Mike. "Het is een hittebestendige verf die UV-licht reflecteert om de temperatuur van het objectief te verlagen."

Het Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief.

De Canon RF 600mm F4L IS USM is een professioneel superteleobjectief met ultrasnelle scherpstelling, 5,5-stops IS en een sensationele beeldkwaliteit.

5. Ontworpen met het oog op professionals

Aangezien Canon al tientallen jaren samenwerkt met de beste professionele fotografen, weet het bedrijf ook precies wat zij willen en nodig hebben. Neem bijvoorbeeld de zonnekap. Zowel bij de RF 400mm F2.8L IS USM als de RF 600mm F4L IS USM zit een grote objectiefkap inbegrepen, maar er is ook een kleinere objectiefkap verkrijgbaar. “Voetbalfotografen mogen het zicht op elektronische reclameborden niet blokkeren met hun objectieven," legt Mike uit. "Als je een lange objectiefkap hebt, moet je dus iets verder naar achteren gaan staan, terwijl je juist zo dicht mogelijk bij die borden wilt blijven. De objectiefkap eraf halen is dan een mogelijkheid, maar als het regent of als er veel zon is, is een kleinere objectiefkap een must."

6. Het zit hem in de details

De nieuwste Extender RF 1.4x en Extender RF 2x kunnen niet alleen gecombineerd worden met de RF 400mm F2.8L IS USM en de RF 600mm F4L IS USM, maar bieden ook de mogelijkheid om het RF-diafragma van de objectieven in te stellen in stops van 1/8, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor zowel video's als foto's. "De kleinere stappen waarmee je het diafragma verandert, zijn veel preciezer," legt Mike uit. "Dat betekent dat je de overgang niet opmerkt als je video-opnamen maakt."

In tegenstelling tot andere RF-objectieven hebben de RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM geen speciale bedieningsring — maar daar is een goede reden voor. "Bij een groot objectief heeft een ring aan de achterkant geen nut, want je moet hem ook aan de voorkant kunnen vasthouden," legt Mike uit. "Daarom kan de scherpstelring ook als bedieningsring dienen. Het is logischer om je hand daar te houden als je deze objectieven gebruikt."

Phil Hall

Gerelateerde artikelen

Get the newsletter

Click here to get inspiring stories and exciting news from Canon Europe Pro