ARTIKEL

6 functies van de Canon EOS R en Canon EOS RP die je nog niet kende

 A photographer's hands hold a Canon EOS RP as she photographs a smiling woman in a dimly-lit interior.
Op de Canon EOS R en Canon EOS RP werkt Eye AF in One-Shot AF-modus, Servo AF-modus en Movie Servo AF. Zo kun je statische en bewegende onderwerpen vastleggen terwijl de ogen scherp in beeld blijven.

De meesten van ons kennen de belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R wel: een full-frame systeemcamera met een 30,3 MP-sensor, Dual Pixel CMOS AF voor snelle, nauwkeurige automatische scherpstelling en een revolutionaire RF-vatting die de ontwikkeling van een serie snelle, hoogwaardige RF-objectieven mogelijk maakte.

Je weet waarschijnlijk ook dat deze camera andere belangrijke kenmerken heeft, zoals een volledig uitklapbaar variangle touchscreen, volledig stille opname, een aanpasbare multifunctionele balk en een optionele vattingadapter met drop-in filter voor gebruik met je bestaande EF-objectieven. En dat veel van deze kenmerken ook beschikbaar zijn in de kleinere, lichtere Canon EOS RP met 26,2 MP.

Deze indrukwekkende kenmerken hebben echter andere technologische innovaties in de compacte behuizingen van de Canon EOS R en Canon EOS RP overschaduwd. Om wat dieper in te gaan op wat deze camera's te bieden hebben, is contact opgenomen met Canon Europe's Professional Imaging Product Specialist Mike Burnhill.

Mike vertelt dat er veel meer te ontdekken is over wat deze baanbrekende camera's te bieden hebben. "Wanneer er een nieuwe camera wordt gelanceerd, worden de opvallendste kenmerken benadrukt, maar ook veel andere dingen, die verborgen zitten, hebben een grote impact", zegt hij. "Soms zitten zeer gave, interessante technologieën diep begraven onderin de specificaties."

Hier worden zes minder bekende, maar wel belangrijke kenmerken van de Canon EOS R en Canon EOS RP belicht die je misschien nog niet kent.

A close-up view of the Canon EOS RP's display.
Op het scherm van de Canon EOS RP wordt het autofocuskader rond het gezicht van het onderwerp weergegeven, en ook het Eye AF-kader om het oog. Je kunt ook Eye AF gebruiken terwijl je de beweging van het onderwerp volgt.
A portrait of a smiling woman with foreground foliage and background detail both out of focus.
Een portret met een prachtig onscherpe voor- en achtergrond en de ogen van het onderwerp scherp. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon EF 50mm f/1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/2.2 en ISO100. © Jitka Smelhausova

1. Eye AF in trackingmodus voor haarscherpe ogen

De gezichtsdetectie- en trackingfunctie bestaat al meer dan tien jaar, maar Canon is een stap verder gegaan met Eye AF, geïntroduceerd op de Canon EOS RP en toegevoegd aan de Canon EOS R via een firmware-update. Hiermee kan de camera de ogen van het onderwerp identificeren en de focus vergrendelen. De ogen zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van portretten.

"Bij elk portret moet je eerst de ogen scherp hebben," zegt Mike. "Gezichtsdetectie AF is ideaal voor portretten op bepaalde afstanden, maar als je dichter bij je onderwerp komt, is er een punt waarop het oog duidelijker wordt en de scherptediepte meer zichtbaar wordt. Op dat punt wordt het scherpstellen op de ogen veel belangrijker dan het scherpstellen op het gezicht als geheel.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Met Eye AF hoef je niet te controleren of de ogen scherp zijn. Dit betekent dat je veel gemakkelijker met je onderwerp kunt omgaan en de uitdrukking en emotie van het onderwerp kunt vastleggen, in plaats van dat de camera een obstakel is tussen jou en je onderwerp. En als je bijvoorbeeld trouwfoto's maakt, kun je je concentreren op de compositie en wat er in de omgeving gebeurt."

Deze functie is vooral handig bij het maken van portretten met een groot diafragma op objectieven zoals de Canon RF 50mm F1.2L USM of Canon RF 85mm F1.2L USM. "Nu," legt Mike uit, "kun je met deze prachtige, snelle objectieven alle magie van het maken van portretten beleven zonder je zorgen te hoeven maken of de ogen van je onderwerp scherp zijn."

Eye AF is toegankelijk via het menu wanneer je je AF-punt kiest. Je krijgt de optie Gezichtsdetectie aangeboden en wanneer je op de Info-knop drukt, kun je Eye AF in- of uitschakelen. Als je Eye AF gebruikt en de ogen van het onderwerp zijn even niet zichtbaar, schakelt de camera automatisch weer over op Gezichtsdetectie-AF. Wanneer je onderwerp vervolgens terugkijkt naar de camera, wordt Eye AF weer geactiveerd.

A cutaway image of a Canon EOS R body with an RF lens.
De full-frame systeemcamera's van het Canon EOS R-systeem bezitten in combinatie met de baanbrekende RF-objectieven een aantal innovatieve technologieën, waarmee nieuwe creatieve mogelijkheden voor fotografen en filmmakers ontstaan.

2. Fv: een nieuwe, flexibele belichtingsmodus

Iedereen is bekend met de bestaande belichtingsmodi van Canon-camera's: P (Programma), Av (Diafragmavoorkeuze), Tv (Sluitervoorkeuze) en M (Handmatig). De Canon EOS R en Canon EOS RP bieden echter een extra Fv-modus (flexibele AE-voorkeuze). Hoe verschilt deze van de bestaande belichtingsmodi?

“Als je wilt schakelen tussen verschillende modi, zoals van P naar Av, moet je meestal op de knop 'Mode' drukken en van de ene modus naar de andere overschakelen," zegt Mike. "Dat kan onhandig zijn als je in een situatie bent waarin je snel moet reageren. Het doel van Fv is om in dezelfde modus te kunnen schakelen tussen het regelen van het diafragma, de sluitertijd, de belichtingscompensatie en de ISO-waarde.

"Voor mij is Av prima voor 90% van mijn fotografie, maar soms krijg je te maken met situaties die de belichtingsmeter misleiden. Nu kun je snel van Av naar het aanpassen van de belichtingscompensatie gaan of zelfs een volledig handmatige belichting selecteren in Fv. Met één druk op de knop kun je weer teruggaan naar de Av-modus zonder dat je je ogen van de zoeker hoeft te halen."

Wanneer je één instelling binnen Fv aanpast, worden de overige instellingen automatisch aangepast om de juiste belichting te behouden. Het regelen van de belichting tussen deze variabelen is daardoor veel sneller en eenvoudiger.

A close-up image of the back of a lens and the image sensor inside a Canon EOS R System camera.
Het hart van het Canon EOS R-systeem wordt gevormd door de innovatieve RF-vatting, waardoor nieuwe objectieven met een ongekende optische kwaliteit kunnen worden ontworpen.

3. De RF-vatting biedt superieure IS

Een belangrijk kenmerk van het Canon EOS R-systeem is de innovatieve RF-vatting, die een korte flensafstand heeft waardoor radicaal nieuwe objectieven kunnen worden ontwikkeld. De camera is ook voorzien van een revolutionaire 12-pins aansluiting die een snellere communicatie met een hogere bandbreedte tussen het objectief en de body mogelijk maakt en de beeldkwaliteit op verschillende manieren verbetert.

"De voordelen van deze verbeterde communicatie zijn onder meer realtime digitale lensoptimalisatie, zodat je vertekeningen, aberraties en diffractie kunt corrigeren zonder effect op de buffer," aldus Mike. "Op eerdere camera's zorgde het inschakelen van dergelijke functies dat de camera trager werd. Je kon niet zo snel opnamen maken of de buffer was de helft kleiner tijdens het verwerken van de foto's. Als je deze functies nu in- of uitschakelt, is er geen sprake van een prestatieverschil - je krijgt gewoon superieure beelden."

A cutaway image showing a cross-section inside a Canon EOS R camera and RF lens.

Alles wat je wilt weten over de Canon EOS R

Mike Burnhill van Canon Europe beantwoordt 10 vragen over het Canon EOS R-systeem, van wat een systeemcamera is tot waarom de camera niet over twee kaartsleuven beschikt.

Snellere communicatie met een hogere bandbreedte betekent dat fotografen toegang hebben tot realtime informatie over de focusafstand, die in de zoeker wordt weergegeven. Voorheen was het bij oudere objectieven niet nauwkeurig vanwege een vertraging die werd veroorzaakt door een lagere transmissiesnelheid. Dit betekent ook dat diafragma-instellingen in RF-objectieven sneller en in kleinere stappen kunnen worden bijgewerkt.

Het andere grote voordeel van de verbeterde communicatiesnelheid is betere beeldstabilisatie. "Het IS-systeem dat Canon gebruikt is zeer effectief, maar neemt minieme trillingen niet zo goed waar", zegt Mike. "De gyroscopen in het objectief detecteren bewegingen zoals lichte bewegingen van de handen, maar minieme trillingen zoals je hartslag en trillingen door ademhaling, worden niet zo gemakkelijk herkend.

"Op de Canon EOS R en Canon EOS RP kan de sensor die dingen oppikken en die extra informatie in het systeem invoeren, wat resulteert in een betere beeldstabilisatie. Hoewel gezegd wordt dat het bijvoorbeeld een 5-stops IS is, is het in feite veel beter dan andere vergelijkbare systemen, omdat zowel de kleine als de grote trillingen worden geëlimineerd, waardoor de beeldscherpte wordt verbeterd."

A diagram showing communications between the lens microprocessor and image processor in the Canon EOS R System.
Dankzij de supersnelle communicatie van de RF-vatting tussen objectief en body beschikt het Canon EOS R-systeem over ingenieuze technologieën die de beeldkwaliteit nog verder kunnen verbeteren, waaronder betere beeldstabilisatie en nog betere bediening.

4. HDR-filmopnamen met bescherming van lichte tonen

Met de Canon EOS R en Canon EOS RP kunnen fotografen films maken in HDR, waardoor het contrastbereik tussen de helderste lichte tonen en de donkerste schaduwen wordt vergroot. Maar hoe werkt het maken van HDR-filmopnamen op deze camera's eigenlijk?

Mike legt uit: "De EOS R en EOS RP maken HDR-video's met 60 fps, maar wanneer ze met die snelheid opnemen, maken ze eigenlijk twee video's met 30 fps met twee verschillende belichtingen: één onderbelicht en de andere normaal belicht. De camera combineert deze twee video's automatisch. De lichte tonen worden beschermd, het dynamische bereik wordt vergroot en je krijgt een Full HD 30p-video.

“Als je opnamen maakt van een situatie met hoog contrast, bijvoorbeeld iemand in een auto met de lucht erachter, maakt HDR een groot verschil. De binnenkant van een auto is vrij donker en schaduwrijk, en zonder HDR verdwijnt de kleur uit de lucht omdat de belichting zo anders is. Als je HRD-filmopnamen maakt op de EOS R of EOS RP, krijg je heel mooie, voor bewerken geschikte videoclips die je meteen kunt gebruiken, zonder extra bewerking. Professioneel ogende resultaten zijn zo heel eenvoudig te bereiken."

The sun rising over a hilly landscape, with fields of crops in the foreground. Photograph by David Noton.
Dit stilstaande beeld van David Noton legt de zonsopgang vast op een zomerse ochtend boven het platteland in de buurt van Compton Pauncefoot, Somerset, Engeland. Opnamen maken in HDR Movie is ideaal voor het opnemen van video's met een hoog contrast zoals deze. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 200mm, 1/8 sec, f/11 en ISO200. © David Noton Photography

5. Timelapse opnamen in 4K UHD of Full HD

Timelapse-video's, waarbij minuten of uren in een paar seconden kunnen worden afgespeeld, zijn een populair en creatief alternatief voor foto's, met name voor genres zoals natuur- of straatfotografie. In het verleden waren ze echter lastig om te maken. Dan werd er een externe intervalometer aangesloten op een camera en gebruikt als een externe sluitertrigger. Hiermee kon je de frequentie van de belichting instellen en instellen hoe lang je de belichting van de camera wilde voortzetten. Na de opname had je dan bewerkingssoftware nodig om de afzonderlijke opnamen samen te voegen en zo een timelapse-video te maken.

Met de Canon EOS R en Canon EOS RP kunnen timelapse-video's in de camera worden gemaakt in 4K UHD of Full HD. Met de ingebouwde software kun je opnamen maken met intervallen van één seconde of meer gedurende maximaal 99 uur, 99 minuten en 99 seconden, met een uiteindelijke duur van maximaal 3600 frames. Een van de grote voordelen van het maken van opnamen met de Canon EOS R of Canon EOS RP is dat de timelapse-video vervolgens in de camera wordt gemonteerd.

Mike zegt: "Deze camera's beschikken over een ingebouwde intervaltimer. Je stelt je camera in en maakt de opnamen. Vervolgens worden ze allemaal opgeslagen en samengevoegd om uiteindelijk de film te maken. Je hebt dus geen accessoires nodig, alleen een constante stroomvoorziening of een accu, afhankelijk van hoe lang je dit gaat doen.

"Om langere timelapse-video's te maken, moet je nog steeds een speciale externe intervalometer gebruiken, zoals de Canon TC-80N3, maar de Canon EOS R en Canon EOS RP bieden een geweldige kans om te maken van timelapse opnamen te ontdekken en aan het hele proces te wennen. Je bepaalt gewoon hoeveel ruimte je wilt tussen de beelden en hoe lang je de opname wilt maken, en de camera zorgt voor alle andere zaken - en met het extra voordeel dat je dit kunt doen in 4K UHD- of Full HD-kwaliteit."

6. Focusbracketing: scherpte van voor naar achter met één druk op de knop

Als je foto's wilt die scherp zijn van de voorgrond tot de achtergrond, kun je dit doen door het diafragma te verkleinen en een lange belichting te gebruiken. "Op deze manier", zegt Mike, "krijg je een maximale scherptediepte, maar het nadeel is dat je diffractie krijgt, zodat je scherpte verliest naarmate het diafragma kleiner wordt. Het probleem bij macrofotografie is bovendien dat zelfs als je het diafragma op f/22 zet, de scherptediepte zeer klein is."

Focusbracketing wordt vooral gebruikt in genres zoals stilleven- of architectuurfotografie. Het houdt in feite in dat dezelfde opname heel snel meerdere keren wordt gemaakt, terwijl het focuspunt in zeer kleine stappen wordt gewijzigd. Die opnamen worden vervolgens samengevoegd om één superscherpe opname te maken. Het kan een foto zijn van iets dat zo groot is als een gebouw of zo klein is als een bloem of een insect.

"Het is een van die technieken die er al een tijdje zijn, maar voorheen deden fotografen dit handmatig", zegt Mike. "Het was een techniek die je moest leren en vervolgens de baas moest zijn. Nu kun je met de Canon EOS RP de functie gewoon inschakelen, uitzoeken hoe groot het object is en hoeveel belichtingen je nodig hebt, en klaar ben je."

De Canon EOS RP kan maximaal 199 opnamen maken, waarbij de scherpstelling automatisch in kleine stappen wordt gewijzigd indien nodig, zodat je de opnamen kunt samenvoegen in de Digital Photo Professional-software van Canon.

“Net als andere kenmerken van het Canon EOS R-systeem draait het bij focusbracketing om het gebruik van de nieuwste technologie om het voor mensen gemakkelijker te maken hun creatieve mogelijkheden uit te breiden en geweldige resultaten te behalen."

Geschreven door David Clark


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan