Canon EOS Ra
Leg de nachtelijke hemel vast met adembenemende helderheid en meer details dan je voor mogelijk hield. Met deze camera kun je verder kijken dan de sterren.
ARTIKEL
Het Calar Alto-observatorium ligt hoog in de bergen van de Sierra de los Filabres in Almería, Spanje. Dit grootste astronomische complex van Europa ligt ver van alle lichtvervuiling, en biedt het perfecte uitzicht om de majestueuze nachtelijke hemel vast te leggen.
Fotograaf Fergus Kennedy heeft de sterren op locaties over de hele wereld gefotografeerd, bijvoorbeeld met fotograaf Gergo Kazsimer in Zuid-Afrika. Hij was dan ook erg enthousiast om als eerste professional aan de slag te gaan met de innovatieve astrofotografiecamera van Canon, de Canon EOS Ra.
De Canon EOS Ra is een speciale versie van de Canon EOS R. Het is een full-frame systeemcamera voor fotografen die hoogwaardige foto's willen maken van alles van verre sterrenstelsels tot schitterende sterrensporen. "Ik ben al een aantal jaren bezig met groothoekastrofotografie; landschapsfoto's van de Melkweg", zegt Fergus. "De Canon EOS Ra tilt dit naar een hoger plan."
Tijdens de fotoshoot kon Fergus niet alleen prachtige groothoeklandschapsfoto's maken, maar ook volop experimenteren met deep-skyastrofotografie: het fotograferen van sterrenstelsels en nevels met indrukwekkende details. "Ik deed het voor het eerst, en het was echt spannend", zegt hij. "Je kunt een telescoop gebruiken, maar met een standaard teleobjectief maak je ook al fantastische opnamen van objecten diep in de ruimte."
De Canon EOS Ra is gemaakt voor astrofotografie. De camera heeft een aangepast optisch low-passfilter dat is geoptimaliseerd voor het infrarode licht aan het uiteinde van het spectrum. "Dit helpt met name bij deep-skyfotografie, omdat het licht doorlaat van golflengtes die een conventionele camera niet aankan", aldus Fergus. "Met name bij nevels krijg je helderdere kleuren dan met een standaardcamera." Bij het fotograferen van deep-skynevels die H-alfalicht (Hα) uitstralen, zorgt dit filter ervoor dat rode tinten worden weergegeven met een uitzonderlijke intensiteit.
Eén van Fergus' meest gedenkwaardige momenten was de eerste keer dat hij de Andromedanevel fotografeerde. "Het stelsel ziet eruit als een vage, nogal onduidelijke ster, maar het is gigantisch. Je kunt het [met het blote oog] gewoon niet goed zien", zegt hij. "Met het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief en een belichting van dertig seconden of één minuut met de telescoop kregen we een verbazingwekkend gedetailleerd beeld. Een kleurrijke, spectaculaire weergave van de Andromedanevel. Op het moment dat die het op het scherm verschijnt, denk je alleen maar, wauw, dat is geweldig! Het is het grootste en meest afgelegen onderwerp dat ik ooit heb gefotografeerd."
De nieuwste DIGIC 8-chip van de camera zorgt voor een snelle verwerking en verbeterde beeldruisreductie, en het responsieve AF-systeem is toonaangevend in zijn klasse. Voor Fergus was met name de nieuwe optie om bij het scherpstellen 30x te vergroten erg handig. "Wanneer je dit soort fotografie doet en naar het beeld op het LCD-scherm kijkt, stel je meestal handmatig scherp. Soms moet je op een bepaald gedeelte inzoomen om je scherpstelling te controleren. Met de nieuwe optie om bij het scherpstellen 30x te vergroten kun je de scherpstelling veel beter aanpassen op de sterren."
Volgens Fergus zijn de basisregels voor een goede compositie van toepassing bij het maken van nachtopnamen tegen de achtergrond van je omgeving. Hij geeft het advies om een persoon op de foto te zetten om de context duidelijker te maken. Je kunt veel doen om je voor te bereiden voordat je er 's avonds op uit trekt. "Overdag kun je buiten al je compositie bepalen, met een mooie rotsformatie of een vuurtoren, en achterhalen waar de Melkweg zich binnen je kader zal bevinden", zegt hij. "Op die manier heb je de compositie van je foto al klaar voordat het donker wordt."
Voor het fotograferen van de nachtelijke hemel tegen een landschap zoals dit, is een verfijnde balans van licht vereist. Fergus ontdekte dat de full-frame Dual Pixel CMOS AF-sensor met 30,3 Megapixel van de Canon EOS Ra helemaal tot zijn recht kwam bij weinig licht. "Dit is de meest lichtgevoelige astrofotografiecamera met de hoogste resolutie die Canon tot nu toe heeft gemaakt", zegt hij. "Het is een grote stap vooruit ten opzichte van de Canon EOS 60Da.
"De grootste uitdaging bij astrofotografie is lichtgevoeligheid en zorgen dat er voldoende licht op de sensor valt. De Canon EOS Ra heeft een grotere full-frame sensor, wat betekent dat elke pixel op de full-frame sensor groter is en meer licht kan opvangen."
Met een gevoeligheidsbereik tot ISO40000 biedt de camera een indrukwekkende flexibiliteit en resolutie, maar Fergus kon al prima uit de voeten met ISO3200 of 6400. Dat leverde voor hem 'werkbare' sluitertijden op.
"Op een relatief maanloze nacht kan ik er min of meer veilig vanuit gaan dat de beste belichting van de lucht voor een groothoekopname van de Melkweg ongeveer 25 seconden is bij f/2.8 en ISO3200", legt hij uit. "Ik kan een donkere voorgrond of een voorgrond met silhouetten gebruiken. Als ik die wil uitlichten stel ik een Speedlite-flitser in op een zeer laag vermogen, of ik teken heel kort met licht met een vaste lamp, zoals een hoofdlamp of een kleine vlaklamp. Als er een klein beetje maanlicht is, een halve maan of minder, kun je vaak een goede voorgrondverlichting bereiken door het natuurlijke maanlicht te gebruiken, maar bij een volle maan blijft er niets over van het subtiele licht van de sterren."
De Canon EOS Ra kan met een externe adapter aan een telescoop worden bevestigd of met een objectief op een equatoriale montering worden gezet. Hierdoor worden de telescoop en het objectief uitgelijnd, zodat de camera alles wat aan de nachtelijke hemel gebeurt efficiënt kan volgen. "Deze gemotoriseerde statiefkop compenseert de draaiing van de aarde, waardoor het objectief of de telescoop op precies hetzelfde gebied van de lucht gericht blijft", zegt Fergus. "Je kunt de sluiter zo wel twee of zelfs vijf minuten open laten staan, zonder dat de sterren onscherp worden of in strepen veranderen."
Net als alle Canon EOS R-systeemcamera's kan de Canon EOS Ra worden gebruikt met alle RF-objectieven en, in combinatie met een Canon-vattingadapter EF-EOS R, met de uitgebreide serie EF- en EF-S-objectieven. Welke objectieven raadt Fergus aan voor astrofotografie?
"Beslist het Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM-objectief of het Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief voor groothoekopnamen", zegt hij. "Voor astrofotografie heb je snelle objectieven nodig, dus kies voor objectieven met een grootste diafragma van f/2.8 of sneller om zo veel mogelijk licht binnen te laten. Het Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM-objectief heeft een hele grote hoek. Het is rechtlijnig, dus rechte lijnen blijven ook recht."
Om het heelal te fotograferen vertrouwde hij op teleobjectieven, waaronder het Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-, het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM- en het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief. Voor een timelapse was het Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief met 'speciale effecten' precies wat Fergus nodig had.
Het hele internet staat vol met beelden van sterrenstelsels en nevels, maar als het gaat om astrofotografie is er volgens Fergus niets mooiers dan eropuit trekken om de foto's zelf te maken. "Dan voel je pas dat het allemaal echt bestaat. Die enorme sterrenstelsels die miljoenen lichtjaren ver weg staan. Ik ben van oorsprong een wetenschapper, en ik vind het geweldig om meer te weten te komen over allerlei dingen. Je trekt er 's avonds op uit, en het is een soort avontuur. Het is fascinerend en het heeft ook iets magisch."
Geschreven door
De essentiële kit voor professionele astrofotografie
Leg de nachtelijke hemel vast met adembenemende helderheid en meer details dan je voor mogelijk hield. Met deze camera kun je verder kijken dan de sterren.
Met een ultragroothoek en buitengewone scherpte dankzij de optische kwaliteit van de L-serie en de 5-stops beeldstabilisatie voor dynamische hoeken, zelfs in kleine ruimten.
Een razendsnel superteleobjectief dat professionele prestaties levert, ideaal voor sport-, nieuws- en wildlifefotografie.
Een moderne klassieker: deze telezoomlens met snel diafragma is favoriet bij fotografen in vrijwel elk genre. De lens werkt nu nog beter bij fel licht en is ontworpen om te presteren onder de meest uitdagende omstandigheden.
De klassieke brede zoom is de favoriet van velen. De nieuwe versie biedt geweldige scherpte over het gehele zoombereik.
Een professionele zoom uit de L-serie met Image Stabilizer voor wildlife- en sportfotografie en ASC-coating voor superieure scherpte.
Een fisheyezoomobjectief uit de L-serie met brede beeldhoek voor full-frame of cirkelvormig beeld.
ARTIKEL
Ontdek 11 manieren waarop deze specialistische full-frame systeemcamera je astrofotografie naar een hoger niveau tilt.
ARTIKEL
Fotograaf en filmmaker Fergus Kennedy vertelt over hoe hij authentieke beelden van de ongrijpbare komodovaraan heeft vastgelegd op het Indonesische eiland Rinca.
ARTIKEL
De fotograaf en filmmaker legt uit hoe hij manta alfredi-roggen wist vast te leggen met zijn Canon EOS 5D Mark IV.
ARTIKEL
Is een full-frame systeemcamera geschikt voor jou? Mike Burnhill van Canon beantwoordt 10 veelgestelde vragen over de EOS R, de EOS RP en RF-objectieven.
Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro