ARTIKEL

Astrofotografie bereikt nieuwe hoogten: de sterren fotograferen met de Canon EOS Ra

Fergus Kennedy stands beside a tent, at night under the Milky Way.
"Ik maak nu al een aantal jaren groothoekastrofoto's, zoals landschapsfoto's van de Melkweg, en de Canon EOS Ra brengt dat naar een hoger niveau", zegt astrofotograaf Fergus Kennedy. © Fergus Kennedy

Het Calar Alto-observatorium ligt hoog in de bergen van de Sierra de los Filabres in Almería, Spanje. Dit grootste astronomische complex van Europa ligt ver van alle lichtvervuiling, en biedt het perfecte uitzicht om de majestueuze nachtelijke hemel vast te leggen.

Fotograaf Fergus Kennedy heeft de sterren op locaties over de hele wereld gefotografeerd, bijvoorbeeld met fotograaf Gergo Kazsimer in Zuid-Afrika. Hij was dan ook erg enthousiast om als eerste professional aan de slag te gaan met de innovatieve astrofotografiecamera van Canon, de Canon EOS Ra.

De Canon EOS Ra is een speciale versie van de Canon EOS R. Het is een full-frame systeemcamera voor fotografen die hoogwaardige foto's willen maken van alles van verre sterrenstelsels tot schitterende sterrensporen. "Ik ben al een aantal jaren bezig met groothoekastrofotografie; landschapsfoto's van de Melkweg", zegt Fergus. "De Canon EOS Ra tilt dit naar een hoger plan."

Tijdens de fotoshoot kon Fergus niet alleen prachtige groothoeklandschapsfoto's maken, maar ook volop experimenteren met deep-skyastrofotografie: het fotograferen van sterrenstelsels en nevels met indrukwekkende details. "Ik deed het voor het eerst, en het was echt spannend", zegt hij. "Je kunt een telescoop gebruiken, maar met een standaard teleobjectief maak je ook al fantastische opnamen van objecten diep in de ruimte."

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De rijke kleuren van nevels vastleggen

De Canon EOS Ra is gemaakt voor astrofotografie. De camera heeft een aangepast optisch low-passfilter dat is geoptimaliseerd voor het infrarode licht aan het uiteinde van het spectrum. "Dit helpt met name bij deep-skyfotografie, omdat het licht doorlaat van golflengtes die een conventionele camera niet aankan", aldus Fergus. "Met name bij nevels krijg je helderdere kleuren dan met een standaardcamera." Bij het fotograferen van deep-skynevels die H-alfalicht (Hα) uitstralen, zorgt dit filter ervoor dat rode tinten worden weergegeven met een uitzonderlijke intensiteit.

Eén van Fergus' meest gedenkwaardige momenten was de eerste keer dat hij de Andromedanevel fotografeerde. "Het stelsel ziet eruit als een vage, nogal onduidelijke ster, maar het is gigantisch. Je kunt het [met het blote oog] gewoon niet goed zien", zegt hij. "Met het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief en een belichting van dertig seconden of één minuut met de telescoop kregen we een verbazingwekkend gedetailleerd beeld. Een kleurrijke, spectaculaire weergave van de Andromedanevel. Op het moment dat die het op het scherm verschijnt, denk je alleen maar, wauw, dat is geweldig! Het is het grootste en meest afgelegen onderwerp dat ik ooit heb gefotografeerd."

De nieuwste DIGIC 8-chip van de camera zorgt voor een snelle verwerking en verbeterde beeldruisreductie, en het responsieve AF-systeem is toonaangevend in zijn klasse. Voor Fergus was met name de nieuwe optie om bij het scherpstellen 30x te vergroten erg handig. "Wanneer je dit soort fotografie doet en naar het beeld op het LCD-scherm kijkt, stel je meestal handmatig scherp. Soms moet je op een bepaald gedeelte inzoomen om je scherpstelling te controleren. Met de nieuwe optie om bij het scherpstellen 30x te vergroten kun je de scherpstelling veel beter aanpassen op de sterren."

A night sky image with purple nebula.
Een opvallende functie van de Canon EOS Ra is het aangepaste optische low-passfilter, dat meer infraroodlicht doorlaat. Dat is handig bij het fotograferen van deep-skynevels die H-alfalicht (Hα) uitstralen. De kleuren worden met een uitzonderlijke intensiteit weergegeven. Gefotografeerd met een Canon EOS Ra en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 61 sec, f/2.8 en ISO3200. © Fergus Kennedy
A detailed view of the Andromeda galaxy spiral, photographed with a Canon EOS Ra.
"De foto van het Andromedastelsel is mijn favoriete deep-skyfoto, omdat het zo indrukwekkend is en relatief makkelijk te fotograferen was met de Canon EOS Ra. De foto ziet er echt spectaculair uit, met veel details", zegt Fergus. Gefotografeerd met een Canon EOS Ra en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 44 sec, f/2.8 en ISO3200. © Fergus Kennedy
Silhouetted against the night sky, an astrophotographer stands on steep terrain with a Canon EOS Ra attached to a telescope.

Hoe je je astrofotografie verbetert met de Canon EOS Ra

Ontdek 11 manieren waarop deze specialistische full-frame systeemcamera je astrofotografie naar een hoger niveau tilt.

Landschappen bij weinig licht

Volgens Fergus zijn de basisregels voor een goede compositie van toepassing bij het maken van nachtopnamen tegen de achtergrond van je omgeving. Hij geeft het advies om een persoon op de foto te zetten om de context duidelijker te maken. Je kunt veel doen om je voor te bereiden voordat je er 's avonds op uit trekt. "Overdag kun je buiten al je compositie bepalen, met een mooie rotsformatie of een vuurtoren, en achterhalen waar de Melkweg zich binnen je kader zal bevinden", zegt hij. "Op die manier heb je de compositie van je foto al klaar voordat het donker wordt."

Voor het fotograferen van de nachtelijke hemel tegen een landschap zoals dit, is een verfijnde balans van licht vereist. Fergus ontdekte dat de full-frame Dual Pixel CMOS AF-sensor met 30,3 Megapixel van de Canon EOS Ra helemaal tot zijn recht kwam bij weinig licht. "Dit is de meest lichtgevoelige astrofotografiecamera met de hoogste resolutie die Canon tot nu toe heeft gemaakt", zegt hij. "Het is een grote stap vooruit ten opzichte van de Canon EOS 60Da.

"De grootste uitdaging bij astrofotografie is lichtgevoeligheid en zorgen dat er voldoende licht op de sensor valt. De Canon EOS Ra heeft een grotere full-frame sensor, wat betekent dat elke pixel op de full-frame sensor groter is en meer licht kan opvangen."

Met een gevoeligheidsbereik tot ISO40000 biedt de camera een indrukwekkende flexibiliteit en resolutie, maar Fergus kon al prima uit de voeten met ISO3200 of 6400. Dat leverde voor hem 'werkbare' sluitertijden op.

"Op een relatief maanloze nacht kan ik er min of meer veilig vanuit gaan dat de beste belichting van de lucht voor een groothoekopname van de Melkweg ongeveer 25 seconden is bij f/2.8 en ISO3200", legt hij uit. "Ik kan een donkere voorgrond of een voorgrond met silhouetten gebruiken. Als ik die wil uitlichten stel ik een Speedlite-flitser in op een zeer laag vermogen, of ik teken heel kort met licht met een vaste lamp, zoals een hoofdlamp of een kleine vlaklamp. Als er een klein beetje maanlicht is, een halve maan of minder, kun je vaak een goede voorgrondverlichting bereiken door het natuurlijke maanlicht te gebruiken, maar bij een volle maan blijft er niets over van het subtiele licht van de sterren."

A swirling pink nebula shines through the dark sky dotted with stars.
"Je ziet op internet veel beelden van sterrenstelsels en nevels, maar het is dankbaar werk om die foto's zelf te maken", zegt Fergus. "Je bent even uit je dagelijkse werkomgeving, en het is een soort avontuur. Het heeft ook iets magisch."
Fergus Kennedy holds a Canon EOS Ra to a large telescope, the tilt screen angled upwards.
Het variangle scherm van de Canon EOS Ra is ook heel handig volgens Fergus. "Als je een groot objectief of een telescoop bevestigt aan een camera op een groot statief, dan kun je het scherm vaak moeilijk zien vanwege de hoek waarin de camera staat. Maar als je het scherm kunt openklappen en de hoek kunt veranderen, dan wordt het veel gemakkelijker om te zien wat er gebeurt." © Fergus Kennedy

Telescopen of teleobjectief

De Canon EOS Ra kan met een externe adapter aan een telescoop worden bevestigd of met een objectief op een equatoriale montering worden gezet. Hierdoor worden de telescoop en het objectief uitgelijnd, zodat de camera alles wat aan de nachtelijke hemel gebeurt efficiënt kan volgen. "Deze gemotoriseerde statiefkop compenseert de draaiing van de aarde, waardoor het objectief of de telescoop op precies hetzelfde gebied van de lucht gericht blijft", zegt Fergus. "Je kunt de sluiter zo wel twee of zelfs vijf minuten open laten staan, zonder dat de sterren onscherp worden of in strepen veranderen."

Net als alle Canon EOS R-systeemcamera's kan de Canon EOS Ra worden gebruikt met alle RF-objectieven en, in combinatie met een Canon-vattingadapter EF-EOS R, met de uitgebreide serie EF- en EF-S-objectieven. Welke objectieven raadt Fergus aan voor astrofotografie?

"Beslist het Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM-objectief of het Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief voor groothoekopnamen", zegt hij. "Voor astrofotografie heb je snelle objectieven nodig, dus kies voor objectieven met een grootste diafragma van f/2.8 of sneller om zo veel mogelijk licht binnen te laten. Het Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM-objectief heeft een hele grote hoek. Het is rechtlijnig, dus rechte lijnen blijven ook recht."

Om het heelal te fotograferen vertrouwde hij op teleobjectieven, waaronder het Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-, het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM- en het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief. Voor een timelapse was het Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief met 'speciale effecten' precies wat Fergus nodig had.

Het hele internet staat vol met beelden van sterrenstelsels en nevels, maar als het gaat om astrofotografie is er volgens Fergus niets mooiers dan eropuit trekken om de foto's zelf te maken. "Dan voel je pas dat het allemaal echt bestaat. Die enorme sterrenstelsels die miljoenen lichtjaren ver weg staan. Ik ben van oorsprong een wetenschapper, en ik vind het geweldig om meer te weten te komen over allerlei dingen. Je trekt er 's avonds op uit, en het is een soort avontuur. Het is fascinerend en het heeft ook iets magisch."

Geschreven door Gemma Padley


De kit van Fergus Kennedy

De essentiële kit voor professionele astrofotografie

Fergus Kennedy's photography kit is laid out, including a Canon EOS Ra.

Camera

Canon EOS Ra

Leg de nachtelijke hemel vast met adembenemende helderheid en meer details dan je voor mogelijk hield. Met deze camera kun je verder kijken dan de sterren.

Objectieven

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

Een moderne klassieker: deze telezoomlens met snel diafragma is favoriet bij fotografen in vrijwel elk genre. De lens werkt nu nog beter bij fel licht en is ontworpen om te presteren onder de meest uitdagende omstandigheden.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan