NIEUWS

Aan de slag met de Canon EOS RP: de onthulling van de eerste fotosessie met de full-frame systeemcamera

Canon EOS RP hands on: first shoot with the compact full-frame mirrorless camera
Fotograaf Gergo Kazsimer gebruikte de Canon EOS RP om spectaculaire Zuid-Afrikaanse foto's te maken bij verschillend licht – zelfs bij sterrenlicht. © Fergus Kennedy

"Voor mij is fotograferen onlosmakelijk verbonden met de natuur en wandelingen," zegt fotograaf Gergo Kazsimer. "Ik ben graag buiten en neem daar graag mijn tijd om de ervaring te delen. Het is voor mij ook een manier om me te uiten, aangezien wat ik zie en fotografeer op de een of andere manier ook iets over mij zegt. Het is een manier om mensen te laten zien hoe ik de wereld zie."

Gergo werkt als fraude-analist voor een online bank in München, maar in het weekend en tijdens vakanties doet hij niets liever dan met zijn camera de natuur verkennen. Deze uitstapjes kunnen zowel één dag als meerdere weken duren, in zijn eentje of met vrienden. De landschaps- en natuurfoto's die hieruit voortkomen vallen in de smaak: hij heeft meer dan 10.000 volgers op Instagram, heeft foto's via Getty Images verkocht en een van zijn foto's is gebruikt als vooraf geïnstalleerde wallpaper voor iPhones. Hij is dankzij zijn hobby al op spectaculaire plekken geweest.

Zijn laatste reis was er één die hij nooit gaat vergeten: een reis waarop hij de spectaculaire landschappen van de Zuid-Afrikaanse provincie Westkaap fotografeerde. Het was de eerste keer dat hij het land bezocht en het was voor hem de eerste keer dat hij zich een dergelijke unieke omgeving bevond. Het was fantastisch", zegt hij. "Ik overdrijf niet: het was een van de mooiste ervaringen uit mijn leven."

A rhino with its horn missing.
De Canon EOS RP is een praktische full-frame camera, voor mensen die graag de stap naar full-frame willen zetten. De camera is met name geschikt voor reis- en landschapsfotografie. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief ingesteld op 200 mm, 1/60 sec, f/5.6 en ISO100. © Gergo Kazsimer
An African lion portrait.
De Canon EOS RP is een camera met Wi-Fi, waardoor je hem eenvoudig via de gratis Canon Camera Connect-app van afstand kunt besturen en foto's kunt delen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief ingesteld op 400 mm, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO400. © Gergo Kazsimer
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Gergo verkende niet alleen voor het eerst een nieuw landschap, maar was tegelijkertijd een van de eerste fotografen die de Canon EOS RP mocht proberen. Deze compacte full-frame systeemcamera met een lichte body en full-framekwaliteit heeft een 26,2 Megapixel sensor en is ideaal voor reizen en wandelingen. De camera is een compacte toevoeging voor de Canon EOS R-serie en heeft een variangle touchscreen met 4799 AF-posities. "Voor mij zit het grootste voordeel van de camera in het touchscreen, dat tijdens het fotograferen echt heel handig is," zegt Gergo.

De camera kan net als de professionele Canon EOS R worden gebruikt met de revolutionaire RF-objectieven en de bestaande EF- and EF-S-objectieven met een van de drie adapters, zonder aan optische prestaties in te leveren. Voor Gergo was het eenvoudig om van zijn Canon EOS 6D over te stappen, terwijl hij ook zijn bestaande objectieven en het bereik van de RF-objectief kon blijven gebruiken.

"Toen ik de camera voor het eerst vasthad, voelde het direct goed, omdat het me dankzij het ergonomische design deed denken aan mijn andere Canon-camera's,” zegt hij. “Ik heb even met de EOS R gewerkt en de EOS RP is vergelijkbaar, maar kleiner en compacter. De camera ligt goed in de hand en is heel gebruiksvriendelijk. Zelfs het menusysteem komt voor 90% overeen met wat ik gewend ben."

A bird in a tree silhouetted against an African sunset.
"Ik gebruik graag een lang objectief om het beeld te verkleinen en details te isoleren, maar ik houd ook de voorgrond in de gaten,” zegt Gergo. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief ingesteld op 400 mm, 1/80 sec, f/5.6 en ISO1600. © Gergo Kazsimer
The Avon Gorge and Bristol's Clifton Suspension Bridge at night.

David Noton over het fotograferen van 'samengevoegde' landschappen

Landschaps- en reisfotograaf David Noton vertelt over het maken van zeer gedetailleerde foto's met een Canon EOS R.

Beginnen

Gergo, geboren in Hongarije, zegt dat zijn passie voor de natuur al vroeg ontstond, toen hij als kind regelmatig met zijn ouders naar verschillende landen afreisde. "Ik was altijd op zoek naar een mooie plek om even te stoppen, zoals bij een meer of een berg, waar we gewoon even konden uitrusten," weet hij nog.

Gergo begon in 2009 met fotograferen, met een Canon EOS 500D. In de daaropvolgende jaren nam hij zijn hobby steeds serieuzer en maakte hij wandelingen specifiek om foto's te kunnen maken. Toen hij steeds beter met zijn camera kon omgaan, besefte hij dat hij een betere camera nodig had.

Hij vond het intuïtieve menu en het ergonomische design van Canon erg prettig en kocht daarom de full-frame, 20 Megapixel EOS 6D kort nadat deze in 2014 was uitgebracht, en voegde daar later full-frame objectieven aan toe, zoals de Canon EF 70-200mm f/4L IS USM. "Ik was op zoek naar een full-frame camera, omdat die meer mogelijkheden biedt, meer licht binnen laat, een sensor van hogere kwaliteit heeft, foto's van hogere kwaliteit maakt en meer Megapixels heeft.”

Hij zegt dat hij het best kan loskomen van zijn veeleisende baan door foto's te nemen in zijn favoriete omgevingen. "Doordeweeks zit ik achter een computer en kijk ik de hele dag door naar een beeldscherm. In het weekend en tijdens vakantie ben ik buiten in de natuur. Daar kan ik echt even tot rust komen en me op iets anders concentreren. Het is een plek waar ik kan ontspannen en tegelijkertijd creatief bezig kan zijn."

A bee in a pink flower.
Voor Gergo is natuurfotografie een goede manier om te ontspannen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/8 en ISO800. © Gergo Kazsimer
A tall purple flower.
Tijdens zijn reis ontdekte Gergo de veelzijdigheid van het landschap en de natuur van Zuid-Afrika, van het groene natuurreservaat Jonkershoek tot het droge en stoffige Cedergebergte. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/50 sec, f/11 en ISO100. © Gergo Kazsimer

Gergo is gespecialiseerd in reis-, landschaps- en natuurfotografie en hij maakt de meeste foto's in Europa en Scandinavië. Hij vertelt dat hij iedere dag iets nieuws leert en dat hij altijd op zoek is naar nog betere foto's. "De meeste mensen gaan naar buiten om een foto te maken van de mooie omgeving, maar ik ben altijd op zoek naar net dat beetje extra," zegt hij.

"Ik gebruik graag een lang objectief om het beeld te verkleinen en details te isoleren, maar houd tegelijkertijd de voorgrond ik de gaten, zodat ik altijd iets opvallends kan fotograferen en zo voor diepte in de foto kan zorgen.

"Ik neem altijd rustig de tijd, zodat ik zeker weet dat alles perfect is wanneer ik foto's neem en verwerk."

A man changes lenses on a Canon EOS RP.
De Canon EOS RP bevat de baanbrekende RF-objectiefvatting, waarmee je met een vattingadapter toegang krijgt tot zowel RF-objectieven als EF en EF-S-objectieven. © Fergus Kennedy

Zuid-Afrika en de Canon EOS RP

Gergo reisde naar locaties in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Vlakbij Stellenbosch fotografeerde hij op het platteland en bezocht hij de weelderige dalen en bergen in het nabijgelegen natuurreservaat Jonkershoek. Hij wandelde daarnaast door het natuurreservaat bij het Cedergebergte, zo'n 300 km ten noorden van Kaapstad.

Het landschap was spectaculair, maar dat betekent niet dat de fotosessie eenvoudig was. "Op de eerste dag was er een prachtige zonsondergang. Ik verwachtte dat die er iedere dag zou zijn, maar dat bleek niet zo te zijn," zegt Gergo. "De hele lucht was volledig blauw, zonder wolken of spectaculair zonlicht. Als er zoiets gebeurt, probeer ik mijn aandacht zoveel mogelijk van de lucht naar het landschap te verplaatsen.

"Het landschap in Jonkershoek was echt prachtig; alles was groen en er waren niet veel rotsen in de bergen. Ik kon de hele dag door foto's nemen, zelfs in fel licht. Toen ik later in Cederberg was, trof ik daar een woestijnachtig gebied aan, met bijzondere rotsformaties in de wildernis. De rotsen kregen de meest prachtige kleuren tijdens zonsondergang, wanneer ze door de laatste zonnestralen werden geraakt."

A red rock formation in South Africa.
Gergo gebruikte variabele ND-filters en circulair polariserende filters, die hij in de vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R plaatste, om de levendige kleuren van de blauwe lucht en de rode rotsen te benadrukken. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief ingesteld op 1/320 sec, f/11 en ISO200. © Gergo Kazsimer
The Milky Way and stars above rock formations in South Africa.
Dankzij de elektronische zoeker van de Canon EOS RP kon Gergo zijn composities bekijken voordat hij in bijna volledige duisternis de foto maakte. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 15 sec, f/2.8 en ISO3200. © Gergo Kazsimer

"Het was ook een fantastische locatie om foto's van een sterrenhemel te maken en ik heb 's nachts dan ook de Melkweg kunnen vastleggen. De elektronische zoeker kwam hier goed van pas, omdat ik daarmee zelfs in het donker alles duidelijk kon zien en de belichting kon controleren en aanpassen."

Onder de functies van de Canon EOS RP voor fotografie bij weinig licht vallen een nauwkeurige AF-functionaliteit tot -5EV* (een helderheid tussen maanlicht en sterrenlicht), een ISO-bereik tot 40000 (of 1024000 in de uitgebreide modus) en een elektronische zoeker met 2,36 miljoen dots die zelfs in bijna volledige duisternis een levensechte simulatie van foto's biedt.

Voor Gergo was het lichte gewicht van de Canon EOS RP – slechts 485 gram, inclusief de accu en de geheugenkaart – een prettige bijkomstigheid, aangezien hij hierdoor tijdens een wandeling minder gewicht hoefde te dragen. Het variangle touchscreen kwam ook erg goed van pas tijdens het fotograferen. Doordat hij het touchscreen kon draaien, was hij in staat om vanuit ieder perspectief de bediening te zien en in te stellen. Dankzij deze flexibiliteit van het variangle scherm kon hij vanuit nieuwe hoeken en perspectieven foto's maken.

Zelfs wanneer hij de elektronische zoeker gebruikte, kon Gergo het touchscreen met zijn duim bedienen om dankzij de 4.799 focusposities snel en nauwkeurig een focuspunt te selecteren.

"Je kunt met je duim scrollen en het focuspunt selecteren, en dit is echt een handige functie. Het werkt snel en ik heb het dan ook veel gebruikt. Het was misschien wel een nieuwe functie, maar ik was er binnen een mum van tijd aan gewend geraakt," zegt Gergo. "Je kunt precies selecteren waar je je focus wilt hebben en dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Het was ontzettend nauwkeurig.”

A man holds a Canon EOS RP by a stream.
Gergo gebruikte het variangle touchscreen en het lichte gewicht van de Canon EOS RP om dicht bij de grond en dicht bij de natuur te komen tijdens zijn reis door Zuid-Afrika. © Fergus Kennedy
A tree is in the foreground, a mountain behind.
Dankzij de Dual Pixel CMOS AF van de Canon EOS RP kon Gergo nauwkeurig op zijn onderwerpen focussen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief ingesteld op 1/1600 sec, f/4.0 en ISO200. © Gergo Kazsimer

Filters toevoegen aan de Canon EOS RP

Tijdens de fotosessie gebruikte hij voornamelijk het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief. "Het objectief is niet groot en past goed op de camera," zegt Gergo. "Hij maakt hele scherpe foto's en ik gebruik hem dan ook graag. Wanneer ik een langer objectief nodig had,bijvoorbeeld bij wildlife-fotografie, gebruikte ik de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Dit objectief is wat zwaar, maar de kwaliteit is uitstekend en de brandpuntsafstand is simpelweg fenomenaal."

Gergo gebruikte ook de optionele vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R, waarmee hij filters kan gebruiken zonder ze voor een objectief te hoeven bevestigen. Hij gebruikte zowel een variabel ND-filter als een circulair polariserend filter.

"Je kunt met een keuzewiel de intensiteit van het effect aanpassen en dat was voor mij een geheel nieuwe functie," legt hij uit. "Het filter zorgt in het hele beeld voor een overtuigend, gelijkmatig effect en verschilt daardoor van andere objectieffilters.

"Het is heel handig om iets te hebben dat je gewoon in het objectief kan schuiven. Het is makkelijk in gebruik en je bespaart er zelfs geld mee, omdat het een kleiner stuk glas is dan een objectieffilter.”

Gergo Kazsimer takes a photo with the Canon EOS RP.
Het Canon EOS RP-systeem heeft een 5-assige beeldstabilisatie, waardoor de fotograaf handheld kan fotograferen zonder dat hij zich zorgen over hoeft te maken over camerabewegingen. © Fergus Kennedy

Gergo noemt zijn eerste ervaring met de Canon EOS RP zeer positief en denkt dat deze draagbare, full-frame systeemcamera ideaal is voor zijn reis-, landschaps en natuurfotografie.

Gergo ziet de toekomst zonnig in. Hij is voorlopig van plan om het fotograferen te combineren met zijn baan, maar droomt er tegelijkertijd van om een professionele natuurfotograaf te worden. "Ik heb altijd de ambitie gehad om een fulltime fotograaf te worden," zegt hij.

"Ik houd van een uitdaging en ik heb in mijn carrière altijd betere mogelijkheden nagestreefd, zelfs als ik daarvoor naar een ander land moest verhuizen. Misschien kan ik dit later ook doen voor fotograferen. Dat weet ik nog niet. Maar het zou echt fantastisch zijn om me enkel met fotografie bezig te houden."

Geschreven door David Clark


* Tijdens fotosessie, f/1.2, middelste AF-punt, 1-beeld AF, bij 23°C, ISO100

De kit van Gergo Kazsimer

De essentiële kit voor reisavonturen

Gergo Kazsimer’s photography kitbag with lenses, hiking kit and a Canon EOS RP.

Camera

Canon EOS RP

"De EOS RP is vergelijkbaar met de EOS R, maar kleiner en compacter. De camera ligt goed in de hand en is heel gebruiksvriendelijk. Zelfs het menusysteem komt voor 90% overeen met wat ik gewend ben," zegt Gergo.

Objectieven

Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Een zeer veelzijdig 24-105 mm zoomobjectief die de ideale balans biedt tussen prestaties, draagbaarheid en beeldkwaliteit. "Hij maakt hele scherpe foto's en ik gebruik hem dan ook graag," zegt Gergo.

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Een compact zoomobjectief van 100–400 mm met 4-stops beeldstabilisator en hoogwaardige optica bieden superieure scherpte en sublieme prestaties. "Een objectief van uitstekende kwaliteit," zegt Gergo, "en de brandpuntsafstand is simpelweg fenomenaal."

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan