ARTIKEL

Het verhaal achter David Notons favoriete landschapsfoto - van een 'prachtige' beukenboom

An ancient beech tree fills the frame with fallen autumn leaves on the grass below, and the horizon on a slant. Taken in November 2017 in Sherborne, Dorset on a Canon EOS 5DS R and an EF 16-35mm f/2.8L III USM lens. © David Noton
Tijdens zijn lange carrière als landschaps- en reisfotograaf is David Noton al talloze keren voorbij deze eeuwenoude beuk gewandeld die vlak bij zijn huis in Dorset, Engeland, staat. Hij heeft de boom altijd bewonderd. Op een mistige ochtend nam hij deze foto van de boom in volle glorie. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/5 sec, f/11 en ISO100. © David Noton

David Noton reist de wereld rond om foto's te maken, maar een van zijn favoriete foto's uit 2017 maakte hij op een steenworp van zijn thuis in Dorset. Op de foto staat een majestueuze oude boom in het hart van het Engelse platteland.

"Ik moet de afgelopen 22 jaar minstens één keer per week langs deze boom zijn gewandeld," zegt David over de beuk. Hij staat in Everlanes Wood, op ongeveer een kilometer van zijn huis. "Ik heb hem altijd bewonderd."

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Een tijdloze boom

"In dit deel van het land zie je overal beuken, maar deze is echt bijzonder," vertelt hij. "Hij heeft een prachtige vorm. Beuken kunnen honderden jaren oud worden, in hakhoutbossen zelfs meer dan duizend jaar. Mijn vrouw Wendy en ik vragen ons vaak af hoe oud deze is. Wie zal het weten?"

David heeft een speciale voorliefde ontwikkeld voor deze boom, die hij beschrijft als een eindeloze bron van inspiratie. "Een paar jaar geleden vroeg een plaatselijke grondbezitter me of ik wilde tonen hoe het landschap verandert door de seizoenen heen. Ik heb toen een reeks vierseizoenen-foto’s gemaakt van deze beuk. Daarom zeg ik wel eens dat ik een speciale band met de boom heb ontwikkeld. Als bomen konden spreken, vraag ik me af welke verhalen deze beuk zou kunnen vertellen."

Ik wandelde de heuvel op, het bos in, omgeven door de mist. De sfeer was betoverend.

Op een dag, begin november 2017, trok David eropuit met zijn Canon EOS 5DS R en een reeks objectieven, maar hij was niet van plan de boom te bezoeken. "Ik werd wakker en zag dat het een mistige ochtend was. De herfstkleuren waren prachtig," herinnert hij zich. "Ik wandelde de heuvel op, het bos in, omgeven door de mist. De sfeer was betoverend."

Om de bijna bovennatuurlijke sfeer optimaal vast te leggen, zocht David "een opvallende kleur en grafische vorm die afsteken tegen de mistige achtergrond", vertelt hij. "Als vanzelf kwam ik weer bij de boom terecht."

Landscape and nature enthusiast Gergo Kazsimer was among the first to use the Canon EOS RP, on a trip to shoot spectacular South African sights.

Direct aan de slag met de full-frame Canon EOS RP-systeemcamera

Landschaps- en natuurfotograaf Gergo Kazsimer gebruikte als een van de eerste fotografen de Canon EOS RP, tijdens een reis waarop hij spectaculaire Zuid-Afrikaanse landschappen wilde vastleggen.

Het statief opstellen

David moest zijn camera en statief op een lichte helling zetten, neerkijkend in het bos. Hij had een zo breed mogelijke hoek nodig om de boom in zijn volle glorie te kunnen vastleggen. Hij gebruikte zijn Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief op de grootste brandpuntsafstand en kadreerde de foto instinctief met de boom in het midden. Met een polarisatiefilter kon hij de kleuren in het beeld subtiel aanpassen, terwijl de hoge resolutie van de camera ervoor zorgde dat de kwaliteit en helderheid van de beelden uitmuntend zouden zijn.

Zodra hij door de zoeker keek, wist David dat het beeld klopte en dat dit misschien zelfs zijn mooiste foto van het jaar zou worden. "Dat gevoel krijg je soms gewoon. Ik heb de sprookjesachtige vorm van de takken over het beeld laten kronkelen en de boom zelf pal in het midden gezet, zodat er toch symmetrie in zit. Voor mij straalt deze foto groei uit, en misschien ouderdom of wijsheid."

Met zijn sluitertijd wilde David de schaduwen gedetailleerd weergeven en tegelijk de lichte delen goed tot uiting laten komen. Volgens hem gaat de foto over de schoonheid van het onderwerp. Hij kan echt genieten van dit soort momenten, wanneer hij foto's maakt in zijn eigen omgeving.

"Ik reis naar de verste uithoeken van de wereld, maar toch maak ik veel van mijn favoriete foto's op een paar minuten afstand van mijn huis", vertelt hij. "Deze foto is het product van mijn visie, mijn kennis van de buurt en mijn band met deze regio. Dat geeft me erg veel voldoening."

De Canon EOS RP is je beste optie als je een lichtgewicht camera nodig hebt om foto's te maken zoals die van David. Het is de kleinste full-frame systeemcamera van Canon, ideaal voor reis- en landschapsfotografie waarbij draagbaarheid essentieel is. De camera maakt deel uit van het Canon EOS-R System-assortiment en biedt full-framekwaliteit in een compacte body.

Geschreven door Gemma Padley


David Notons uitrusting

De essentiële kit voor landschapsfotografie

David Noton’s kitbag

Camera

Canon EOS 5DS R

Ontwikkeld voor optimale DSLR-beeldkwaliteit, met een resolutie van 50,6 Megapixel en een low-pass cancellation filter waarmee de scherpte van de sensor van de camera wordt geoptimaliseerd.

Lens

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan