ARTIKEL

Hoe EOS R het werk van een huwelijksfotografe heeft veranderd

A man with long dark hair caresses a strawberry blonde woman in a white dress, among a group of ponies in a natural landscape.
Voor haar nieuwste project, Iceland Elopement, fotografeerde Canon Ambassador Katya Mukhina een bruidspaar tijdens een romantische fotoshoot op afgelegen locaties in IJsland. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief ingesteld op 1/4000 sec, f/2.0 en ISO250. © Katya Mukhina

Russische huwelijksfotografe en Canon Ambassador Katya Mukhina heeft in meer dan 35 landen op vijf continenten gewerkt, van weelderige landschappen in Toscane en Tahiti tot uitgestrekte zoutvlakten in Bolivia en zandduinen in Brazilië.

"Ik houd ervan om verhalen te maken en alle soorten gevoelens te laten zien die het bruidspaar op dat moment heeft", vertelt Katya. "Ik vind het ook geweldig om de reacties van een stel te zien als ze nieuwe plekken ontdekken."

Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De uitdagingen die werken op dergelijke locaties met zich meebrengt, dragen volgens Katya bij aan de hele ervaring. "Met mijn shoots op locatie trek ik klanten aan die ervan houden om uit hun comfortzone te stappen", vertelt ze. "Ze begrijpen dat het tijdrovende proces dat nodig is – van planning en voorbereiding tot de shoot zelf – hen iets zal geven dat echt uniek is."

Voor een doorsnee fotoreportage op de trouwdag of daarvóór, maakt Katya een combinatie van omgevingsportretten, reportagefoto's, fashionportretten en actiefoto's. Voor haar werk zijn uiteenlopende fotografische vaardigheden vereist, en haar apparatuur moet al net zo veelzijdig zijn voor de veranderende omstandigheden. Soms werkt ze in een donkere kerk, waar ze geruisloos foto's moet maken bij weinig licht, of staat ze midden in een snel bewegende menigte, waarbij ze vertrouwt op de full-frame autofocus (AF) van de EOS R om precies de goede foto te maken.

A woman in a flowing white wedding dress stands at the base of a steep, grassy rock face.
"De bedieningselementen van de camera lijken veel op die van mijn andere Canon-camera's en ik kon er zo mee aan de slag", aldus Katya. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief bij 1/1328 sec, f/5.6 en ISO1600. © Katya Mukhina
A strawberry blonde woman in a white lace wedding dress and flower headband holds a small bouquet of mixed red and blue flowers against an out-of-focus background of ice.
Het Canon RF 24-105MM F/4 L IS USM-objectief is snel en zorgt voor haarscherpe foto's met een prachtige bokeh, en is daarmee een perfect objectief voor portretten. Hier heeft Katya een Canon EOS R met een Canon RF 24-105mm F/4 L IS USM-objectief bij 1/1328 sec, f/4.0 en ISO800 gebruikt. © Katya Mukhina

Voor haar laatste shoot ging Katya met een bruidspaar naar het midden, zuiden en oosten van IJsland. Ze gebruikte een Canon EOS R System – de compacte full-frame Canon EOS R en twee EOS R-objectieven: de Canon RF 50mm F/1.2 L USM en de Canon RF 24-105MM F/4 L IS USM.

Omdat ze haar eigen objectieven op de Canon EOS R kon bevestigen, fotografeerde ze met de Canon EF 16-35mm f/2.8L III, EF 70-200mm f/2.8L IS II en de EF 85mm f/1.4 L IS USM – op de camera bevestigd met de Canon Control Ring-vattingadapter, waarmee je probleemloos tussen EF-, EF-S- en EOS R-objectieven kunt switchen zonder kwaliteitsverlies, en die is voorzien van een programmeerbare Control Ring.

Ze koos voor IJsland vanwege de ruige en afgelegen landschappen. "IJsland heeft veel visueel imponerende landschappen die krachtige emotionele momenten opleveren, en dat maakt de foto's indrukwekkender", vertelt ze. Ze beschrijft het concept voor de shoot als "avontuurlijke jonge mensen vluchten naar de Noordse wildernis om samen gelukkig te zijn".

A strawberry blonde woman in a white dress stands a short distance from the camera in a field of lilac-coloured lupins.
Voor de shoot reden Katya, het bruidspaar en Katya's assistent door IJsland en stopten ze op fotogenieke en afgelegen locaties, zoals velden met bloemen. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 24-105mm F/4 L IS USM-objectief bij 1/1328 sec, f/4.0 en ISO320. © Katya Mukhina

De shoot duurde vijf dagen en in die periode reden Katya, haar assistent en het stel in een camper door IJsland van de ene prachtige locatie naar de andere.

Omdat er elke dag zo'n 20 uur daglicht was, konden ze werken tot ver in de avond, in vaak onherbergzame gebieden en bij ontzettend onvoorspelbare weersomstandigheden. Katya fotografeerde het bruidspaar in de sneeuw, regen, zon en mist; op verlaten wegen en in weidse, buitenwereldse landschappen, naast een spectaculaire waterval, in een ravijn, in velden vol bloemen en op ijsschotsen.

"Tijdens onze reis liep de temperatuur uiteen van 0 tot 10°C – de omhelzing ziet er nog natuurlijker uit als het koud is!", vertelt ze lachend.

A bride and groom embrace on an ice floe with snow-covered hills in the background. The couple are reflected in the still water in front of them.
Tijdens de shoot gebruikte Katya vaak een element in het landschap, zoals de ijsberg in de foto hierboven, als focuspunt in haar foto's. Gefotografeerd met de full-frame Canon EOS R met een Canon RF 24-105mm F/4 L IS USM-objectief bij 1/2656 sec, f/4.0, ISO1250. © Katya Mukhina

Hoewel het de eerste keer was dat Katya de Canon EOS R gebruikte, was ze snel aan de camera gewend. "De bedieningselementen van de camera lijken veel op die van mijn andere Canon-camera's en ik kon er zo mee aan de slag", vertelt ze. "Ik had maar zo'n tien minuten nodig om het gebruik ervan onder de knie te krijgen."

Katya ziet het Canon EOS R System als een belangrijk onderdeel van haar uitrusting in de toekomst. "De Canon EOS R is lichter dan mijn DSLR's en ik kan er zelfs nog meer mee doen", zegt ze. "Ik zou met plezier twee EOS R-body's op een shoot meenemen."

"De camera is heel gebruiksvriendelijk, alles is snel en responsief, dus ik kan heel spontaan fotograferen. Hij is ook feilloos afgedicht om wind en regen buiten te houden. De combinatie van nieuwe functies tilt het product naar een nieuw niveau. Hij is perfect voor het soort werk dat ik doe."

A man and woman in casual clothing walk closely together in light snow with a mountainous Icelandic landscape in the background.
"De Canon EOS R is heel gebruiksvriendelijk, alles is snel en responsief, dus ik kan heel spontaan fotograferen. Hij is ook feilloos afgedicht om wind en regen buiten te houden", aldus Katya. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 24-105mm F/4L IS USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/4.0 en ISO2000. © Katya Mukhina

Voor Katya is de kwaliteit van haar werk cruciaal en het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat bestanden toekomstbestendig zijn, zodat ze generaties lang kunnen worden geprint. "Ik vind het geweldig dat mensen mijn foto's koesteren", zegt ze. "Het is niet zo dat je van een bepaalde gelegenheid foto's maakt en die foto's een dag lang interessant zijn, en de dag daarna door iedereen vergeten zijn. Ik houd ervan om verhalen te maken die veel betekenen voor mensen. Ze bewaren deze foto's in hun albums en zullen ze hopelijk op een dag aan hun kinderen en kleinkinderen laten zien."

Katya Mukhina over het gebruik van het EOS R System

A strawberry blonde woman in a flowing white dress runs on a beach of black sand.
Katya maakte een aantal foto's van rennende modellen waarbij ze zelf met hen mee rende, en ze kon de modellen haarscherp in beeld houden met behulp van de Servo AF-modus van de Canon EOS R. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 24-105mm F/4 L IS USM-objectief bij 1/1600 sec, f/4.0 en ISO250. © Katya Mukhina

1. Bewegende onderwerpen fotograferen

Katya wil haar foto's zo natuurlijk mogelijk houden en daarom laat ze haar modellen niet formeel poseren. Als onderdeel van haar voorbereiding voor deze foto vroeg ze het bruidspaar wat hun favoriete muziek was. Ze maakte vervolgens een afspeellijst daarvan en speelde de muziek af op de locatie via haar Bluetooth-speaker. De bruid en bruidegom voelden zich daardoor op hun gemak met de situatie en konden op een ontspannen en speelse manier samen bewegen of dansen.

"Ik maakte een heleboel foto's waarvoor ik het bruidspaar had gevraagd om te bewegen of te rennen en ik rende dan met hen mee… We hadden veel lol en ik kreeg ontzettend veel poses en kon daardoor foto's maken die er echter uitzagen", legt Katya uit. Om tijdens het bewegen toch haarscherpe foto's te maken, gebruikte ze de 5 fps framerate met Servo AF (8 fps bij gebruik van 1-beeld AF) van de Canon EOS R, de IS in het Canon RF 24-105MM F/4 L IS USM-objectief en betrouwbare en nauwkeurige AF.

A casually-dressed couple hug as they walk along a deserted road in a remote Icelandic landscape.
Katya gebruikte het variangle touchscreen van de Canon EOS R om te fotograferen vanuit creatieve hoeken, bijvoorbeeld vanuit een hoge positie of door de camera op een weg te plaatsen en vanuit dat perspectief foto's te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 24-105MM F/4L IS USM-objectief ingesteld op 1/500 sec, f/4.0, ISO640. © Katya Mukhina

2. Meer creativiteit met het variangle scherm

Met het variangle scherm van de Canon EOS R kon Katya creatiever te werk gaan door te fotograferen vanuit verschillende hoeken, de camera hoog boven het bruidspaar te plaatsen of juist vanuit een laag perspectief foto's te maken.

"Het variangle scherm heeft me echt geholpen om spontanere foto's te krijgen", zegt ze. "Omdat ik wist dat het scherpe Servo AF had, kon ik oogcontact hebben met het stel, want ik kon de camera verder van mijn gezicht af houden en naar het scherm kijken in plaats van door de zoeker. Toen ze mijn ogen konden zien, reageerden ze beter op mij. Bovendien weerspiegelde het oppervlak van het scherm niet en het scherm was dus bij zonlicht nog steeds goed te bekijken."

A young couple, the woman in a flowing white dress, hold hands as they stand on a rocky outcrop with a steep rock face behind.
"Het feit dat ik kon fotograferen bij heel weinig licht, op locaties zoals donkere ravijnen, betekende dat ik veel meer verschillende foto's kon maken dan ik normaal gesproken kan", vertelt Katya. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 24-105mm F/4L IS USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/7.1, ISO500. © Katya Mukhina

3. Opnieuw scherpstellen door alleen maar het scherm aan te raken

"Als trouwfotograaf heb ik een camera met buitengewone autofocus nodig, want bepaalde momenten kunnen nooit worden herhaald", zegt Katya. Met een touchscreen en het onvoorstelbare aantal van 5655 AF-punten (die het frame verticaal voor 88% en horizontaal voor 100% bedekken) kon ze zien en scherpstellen op wat ze wilde en wanneer ze dat wilde. "Ik kon ook stil blijven staan en de bewegingen van het stel op het scherm volgen met de touch-autofocus", zegt ze.

"Zelfs bij foto's waarin de vrouw een donkere jurk droeg en voor een achtergrond met zwarte duinen rende, kon de autofocus van de camera haar nog steeds volgen. Om ervoor te zorgen dat er maar één reeks voetafdrukken was, moest de foto bij de eerste poging meteen goed zijn. "De snelheid van de autofocus van de Canon EOS R is geweldig.

A young couple embrace in a remote landscape with icy rivulets on a broad plain and snowy mountains in the distance. The woman's flowing white dress and the man's hair are blown by the wind.
Katya zegt dat het EOS R System van Canon het geweldig deed bij de vele verschillende weersomstandigheden. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 24-105MM F/4L IS USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/5.6, ISO640. © Katya Mukhina

4. Perfect bij weinig licht

"Ik heb een camera nodig waarmee ik perfecte foto's kan maken bij weinig licht, omdat veel bruiloften 's avonds of in donkere omgevingen plaatsvinden", zegt Katya. Dankzij de toonaangevende mogelijkheden van de Canon EOS R kunnen haarscherpe opnamen worden gemaakt in omstandigheden waarbij dit met het blote oog moeilijk is – de EOR kan scherpstellen bij weinig licht (tot wel -6 EV). "Ik kan foto's maken in heel donkere omgevingen, iets wat eerder niet mogelijk was", voegt ze toe.

Een andere functie die Katya in staat stelde te werken bij weinig licht was de aanpasbare multifunctionele balk. "Ik gebruikte de balk om snel van ISO-instelling te veranderen, zodat ik controle had over het diafragma zonder dat ik de sluitertijd moest aanpassen", zeg ze.

"Het feit dat ik kon fotograferen bij heel weinig licht, op locaties zoals donkere ravijnen, betekende dat ik veel meer verschillende foto's kon maken dan ik normaal gesproken kan."

A woman in a sleek white dress, with her back to the camera, walks through a field of lupins with the sun low on a mountainous horizon in the distance.
Door de Control Ring-vattingadapter EF-EOS R van het EOS R Sytem te gebruiken, kon Katya een van de Canon EF-lenzen die ze al in bezit had, gebruiken op de full-frame, EOS R-systeemcamerabody. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon EF 16-35mm f/2.8 L III USM-objectief bij 1/640 sec, f/14, ISO1600. © Katya Mukhina

5. De EVF gebruiken

"Voor mij was één van de belangrijkste voordelen van de camera dat je de uiteindelijke foto kunt zien in de elektronische zoeker", vertelt Katya. "Met de andere functies die je via de zoeker kunt openen, zoals histogrammen en Focus Peaking, kun je je foto's snel analyseren en zien wat je moet veranderen.

"Ik ben niet echt een technische fotograaf en ik vergeet nogal eens om de parameters te veranderen, omdat ik 'in het moment' ben, naar mijn compositie kijk of met het stel aan het praten bent. In deze camera kan ik de uiteindelijke foto meteen zien. Als mijn parameters niet goed zijn en ik de foto heb over- of onderbelicht, dan zie ik dat meteen, en kan ik het direct aanpassen. En daarom kwamen al mijn foto's juist belicht uit de camera."

Geschreven door David Clark


De kit van Katya Mukhina

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Photographer Katya Mukhina stands in front of a body of water with icebergs in it, holding a Canon EOS R in her right hand.

Camera

Lenzen

Adapter

Canon Control Ring-vattingadapter EF-EOS R

Met de lensadapter Control Ring-vattingadapter EF-EOS R kunnen EF-S- en EF-objectieven naadloos op EOS R-camera's worden gebruikt in combinatie met een instelring (Lens Control Ring).

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan