ARTIKEL

Fergus Kennedy over de uitdaging van het fotograferen van komodovaranen

A Komodo dragon is shown walking towards the camera, across a patch of grass and plants, with its tongue out.
Het fotograferen van komodovaranen in een natuurlijke omgeving, met de juiste lichtomstandigheden, was een uitdaging voor fotograaf Fergus Kennedy. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Fergus Kennedy

De indrukwekkend grote hagedissoort Varanus komodoensis, beter bekend als de komodovaraan, leeft op slechts enkele eilanden op de wereld. Commercieel fotograaf en videograaf Fergus Kennedy heeft een paar spannende dagen beleefd op zoek naar de perfecte opname van deze dieren op het eiland Rinca in Komodo National Park in Indonesië.

Toen Fergus aankwam op het eiland Rinca, was hij verbaasd dat hij al snel enkele enorme hagedissen zag bij de parkwachtershut. Deze dieren kunnen tot drie meter lang worden en tot 70 kg wegen. "Ik was verbaasd over de grote aantallen toeristen die de dieren gaan bekijken. Het lijkt een beetje op een dierentuin", zegt Fergus. "De varanen krijgen te eten en pikken etensresten op. Ze blijven dus rondhangen in de buurt van de parkwachters."

De missie van Fergus was echter om het gedrag van de komodovaranen in hun natuurlijke leefomgeving vast te leggen. Dit was veel moeilijker, maar wel interessanter. "Als bioloog ben ik geïnteresseerd in het gedrag van dieren, dit bestudeerde ik ook aan de universiteit", zei hij.

Het fotograferen van komodovaranen in een natuurlijke omgeving, met de juiste lichtomstandigheden, was een uitdaging voor fotograaf Fergus Kennedy. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Fergus Kennedy
Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

"We hadden gesprekken met de parkwachter over wat de dieren doen op specifieke momenten van de dag. Ze komen in de ochtend naar buiten en gaan dan in de zon liggen om zich op te warmen omdat ze [als koudbloedige] eerst warm genoeg moeten zijn om actief te worden. Daarna zijn ze korte tijd actief en als het midden op de dag te warm wordt, gaan ze weer in de schaduw liggen."

Door dit onderzoek kreeg hij ideeën over het maken van de opnamen. "Je gaat altijd op pad met je vooringenomen ideeën over hoe je ze gaat vinden of fotograferen, maar meestal blijkt het in de praktijk compleet anders te zijn en dit geval was geen uitzondering."

A man pushes a wooden cart laden with large water containers down a path, a Komodo dragon walking ahead of him.
Nabij de parkwachtershut van Rinca komen de komodovaranen vlak bij mensen, die hen etensresten geven. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Fergus Kennedy

Varanen bijten en een beet kan dodelijk zijn door giftige infecties. Dat is geen prettig vooruitzicht.

Hij ging wandelen met een parkwachter om de varanen te zoeken in hun natuurlijke omgeving en hij geeft toe: "Het was een grote uitdaging. Het duurde een tijd voordat we ze hadden gevonden." Ze moesten uren lopen bij een hitte van 35 °C en een intense vochtigheid, bergen op, de bossen in en door valleien. "De parkwachters waren een enorme hulp omdat ze de dieren goed kennen", zegt Fergus. "En ze waarschuwen regelmatig om te voorkomen dat je wordt aangevallen of gebeten door een varaan. Varanen bijten en een beet kan dodelijk zijn door giftige infecties. Dat is geen prettig vooruitzicht."

Two Komodo dragons lie together, with one's head on top of the other's.
Komodovaranen liggen een groot deel van de dag stil om zich op te warmen of af te koelen. Het vastleggen van de dieren terwijl ze onderweg waren, vereiste dus veel geduld. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Fergus Kennedy

Voor zijn foto's van de varanen heeft Fergus zijn Canon EOS 5D Mark IV gebruikt, voornamelijk met een Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM-zoomobjectief. "Ik heb het 100-400mm-objectief bijna de hele tijd op de camera gehouden, behalve bij één opname in de video, waarbij we het 11-24mm-objectief hebben geplaatst en de camera op de looproute van een komodovaraan hebben gezet. Ik stapte eroverheen en kreeg toen een fantastische opname. Ik wilde dat ook met foto's doen, maar uiteindelijk kregen we die kans niet nog een keer."

De beelden in de video waren mogelijk doordat komodovaranen gewoontedieren zijn: ze volgen vaak een specifieke route. Hierdoor konden we hun looprichting voorspellen, maar niet wat ze onderweg zouden doen of wanneer ze zouden stoppen. "We plaatsten de camera met groothoekobjectief erop zo dicht bij een varaan als we durfden", lacht Fergus. "We hoopten dat de komodovaraan zou gaan lopen, maar dat deed hij niet, hij deed en dutje en wilde blijven liggen."

A Komodo dragon pauses by a tree, sticking its tongue out.
De bosomgeving had op sommige plekken schaduw, maar de camera en het objectief met Image Stabiliser konden de omstandigheden met weinig licht makkelijk aan. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Fergus Kennedy

Hij was blij dat hij kon vertrouwen op zijn Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM-zoomobjectief om vanaf veilige afstand close-ups van de varanen te maken. "Het objectief had een zeer goede beeldstabilisatie. Het was redelijk donker in het bos en hierdoor waren de sluitertijden lager dan je zou willen als je geen beeldstabilisatie had. Het objectief geeft ook zeer scherpe beelden over het gehele zoombereik."

Fergus had niet alleen een betrouwbare telezoom, maar prijsde ook de Canon EOS 5D Mark IV. "De hogere resolutie dankzij het gebruik van de Canon EOS 5D Mark III (30 Megapixel in plaats van 22,3) is zeer prettig. Er zijn merkbaar meer details en dat is geweldig. Je krijgt zeer scherpe beelden bij hoge ISO-waarden.

"Ik ben bekend met de body omdat ik de 5D-serie al gebruik sinds het allereerste model. Het is fijn dat ik de camera kan oppakken en meteen opnamen kan maken zonder dat ik instellingen moet aanpassen. Net zoals bij eerdere 5D-camera's is de weerbestendigheid erg handig. Bij de komodovaranen was het erg stoffig en was het prettig dat ik niet te voorzichtig hoefde te zijn met de camera."

Fergus maakt bijna alleen maar RAW-opnamen, die hij daarna aanpast en opslaat als twee versies: kleinere JPEG-bestanden voor webgebruik en JPEG-bestanden op hoge resolutie voor tijdschriften en klanten uit de grafische industrie.

A close up shows a Komodo dragon's head, neck and front leg, as it walks past the camera and glances over.
Deze karakteristieke close-up heeft Fergus genomen met 400 mm, 1/125 sec, f/5.6 en ISO 2500. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Fergus Kennedy

Fergus maakt grote aantallen opnamen van dieren in het wild en hij vertelde ons dat hij tijdens een recent project op één ochtend wel 4000 foto's had gemaakt. Zijn opnamen van de komodovaranen waren niet anders. "Pas toen we een komodovaraan op de juiste plaats hadden, zette ik de camera op continu fotograferen, met een hoge burst-snelheid van ongeveer zeven frames per seconde, en in de scherpstelmodus AI Servo. Zo kon ik de komodovaranen vastleggen terwijl ze in mijn richting kwamen. Ik heb dus in korte tijd veel foto's genomen.

"We hadden niet veel tijd nadat we komodovaranen in hun natuurlijke leefomgeving hadden gevonden. We hadden slechts enkele keren 10-15 minuten de tijd, gevolgd door veel frustratie bij het vinden van andere exemplaren."

De opnamen waren moeilijk, maar zeker de moeite waard. "Het was een grote uitdaging een varaan in een authentieke omgeving (niet bij de hut van de parkwachter) en bij goede lichtomstandigheden te vinden. Ik had graag meer foto's gemaakt in de avondschemer, maar het was toch leuk en een mooi avontuur."


Op de productpagina van de Canon EOS 5D Mark IV vind je meer informatie over de nieuwste producten uit de Canon 5D-serie.

Geschreven door Steve Fairclough


De kit van Fergus Kennedy

Het belangrijkste materiaal dat professionals gebruiken om foto's te nemen

The key kit that the pros use to take their photographs

Camera

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR legt ongelooflijk scherpe details vast, zelfs bij extreem contrast. Door de continue 7fps-opnamen leg je het perfecte moment gegarandeerd vast, terwijl je met de 4K-video nieuwe prestatieniveaus bereikt.

Objectief

Videocamera

Canon EOS C100

De gebruiksvriendelijke C100 is een betaalbare videoproductiecamera en biedt professionele HD-beeldverwerking, een compact ontwerp en veelzijdige objectieven.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan