Artikel

Het verhaal achter Christian Zieglers portret van een zeldzame wilde bonobo

A portrait of a wild four-month-old bonobo in the Democratic Republic of the Congo.
Een wilde, vier jaar oude bonobo in de Democratische Republiek Congo (DRC), gefotografeerd in opdracht van National Geographic. Deze foto is genomen met een Canon EOS-1D Mark IV en een Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief. © Christian Ziegler

Tijdens een opdracht voor National Geographic kreeg wildlife- en reservaatfotograaf Christian Ziegler een bijzonder specifieke en moeilijke taak: bonobo's in het wild fotograferen. Meer dan 20 jaar geleden was voor het laatst iemand hierin geslaagd, maar hem lukte het in de Democratische Republiek Congo (DRC).

"Ik ben er meer dan vier maanden geweest om portretten te nemen van deze fascinerende soort. Dat ging niet van een leien dakje, want bonobo's zijn een bedreigde diersoort. Ze zijn zeldzaam en erg schuw. Wekenlang trok ik door het hart van de jungle. In het begin kwamen we nergens bonobo's tegen, maar dankzij de primatologen in ons team vond ik toch een groep. Die volgde ik tot ze mij aanvaardden."

"Ik ben gespecialiseerd in het fotograferen van tropische bossen en de dieren die er leven. Dit project past binnen dat bredere perspectief, maar het was een erg specifieke en persoonlijke opdracht. Ik was de eerste die een bonobo in het wild heeft gefotografeerd in meer dan 20 jaar tijd."

Ik moest de groep urenlang blijven volgen, vaak zelfs 14 uur per dag, over afstanden van meer dan 20 km.

Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Werken met één objectief

"Ik werkte met een Canon EOS-1D Mark IV en het compacte en haarscherpe Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief. Het is mijn favoriete objectief, ik heb tijdens deze opdracht niets anders gebruikt. Meestal combineerde ik deze met een Canon Extender EF 1.4x II. Ik moest de groep urenlang blijven volgen, vaak zelfs 14 uur per dag, over afstanden van meer dan 20 km. Daarom gebruikte ik een eenvoudige cameraopstelling die ik voor lange periodes met me kon meedragen. Dit objectief was de ideale partner voor mijn missie!

"Voor ik deze foto nam, wachtte ik achter een gigantische omgevallen boomstronk tot de groep bonobo's zou verschijnen. Terwijl ik verstopt zat, klom deze vier jaar oude waaghals op de boom en keek me een paar seconden lang aan. Daarna kwam zijn moeder hem halen. Ik had slechts enkele seconden tijd om de foto te nemen, maar het moment was overweldigend. Die jonge bonobo zag er zo vriendelijk en lief uit.”

An aerial view of the River Congo.
De rivier Congo in de regio Mbandaka vanuit de lucht. De rivier is de natuurlijke grens tussen het gebied van de bonobo's en dat van de chimpansees. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D Mark IV en een Canon EF 16-35mm f/2.8L IS II USM-objectief. © Christian Ziegler

In het spoor van de Bonobo's

"Bonobo's leven alleen in de DRC, een land dat jarenlang door oorlog werd geteisterd. Door die oorlogen werd de infrastructuur minder goed ontwikkeld, was corruptie schering en inslag en had het land minder middelen om deze fantastische diersoort te beschermen."

"Ik arriveerde in de DRC toen de oorlog slechts een paar dagen officieel voorbij was. Mijn doel was het verhaal van de bonobo’s te vertellen: ze staan dichter bij de mens dan chimpansees, maar toch weten we bijzonder weinig over hen. Ik wilde de wereld vertellen dat bonobo's ook bestaan en dat ze in gevaar zijn."

"Telkens wanneer ik deze foto van de bonobo zie, moet ik glimlachen. Het is een van mijn favorieten. Op dat moment voelde het alsof we elkaar perfect begrepen, die jonge bonobo en ik. Die ontmoeting was zo puur en oprecht."

Lees meer over de geschiedenis van de objectieven in Canon's L-serie.
Lees meer over het vakmanschap achter het EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief van Canon.
Ontdek hoe Alessandra Meniconzi haar Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief gebruikte om een foto te nemen van een meisje en haar havik.
Ga terug naar de overzichtspagina voor meer artikelen over de objectieven uit de L-serie van Canon.

Geschreven door Emma-Lily Pendleton


De kit van Christian Ziegler

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

The Story Behind Christian Ziegler’s Portrait Of A Rare Wild Bonobo

Camera

Canon EOS-1D X Mark II

Dankzij de zeer gevoelige 20,2 Megapixel full-frame CMOS-sensor, uitgebreid 61-punts Dual Pixel AF-systeem en 4K-video-opnamen biedt de Canon EOS-1D X Mark II toonaangevende prestaties.

Lens

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Een prime objectief met een ware macrovergrotingsratio van 1:1 dat geschikt is voor alle EOS-camera's en systeemcamera's met de vattingadapter EF-EOS-M.

Accessoire

Canon Speedlite 430EX III-RT

Een krachtige draagbare flitser. Off-camera flitsen is gemakkelijk dankzij de radiofrequentie-activering en geeft je nieuwe mogelijkheden voor creatieve fotografie.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven