Artikel

Een kind, een havik en een macro-objectief: het verhaal achter het portret van Alessandra Meniconzi

The Altai mountains in West Mongolia. © Alessandra Meniconzi
Het Altai-gebergte in het westen van Mongolië, 6 oktober 2017. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Alessandra Meniconzi

Alessandra Meniconzi's intrigerende portret van een Mongools meisje met een havik op haar hoofd breekt met alle wetten: ze werkte met kinderen, dieren... en een macro-objectief. De voormalig Canon Ambassador vertelt het verhaal achter het portret dat ze in oktober 2017 maakte tijdens een 15 minuten durende shoot in het huis van het Mongoolse meisje.

"Achttien jaar geleden maakte ik voor het eerst de geweldige reis naar Kazachstan. Ik maakte toen kennis met een van de meest fascinerende en oude manieren van jagen: een prooi vangen met een steenarend. Tijdens mijn verblijf ontdekte ik dat nieuwe generaties mannen en vrouwen al vanaf jonge leeftijd deze traditie in leven proberen te houden."

A portrait of a Mongolian girl with her hawk on her head. © Alessandra Meniconzi
Een Mongools meisje met een havik op haar hoofd in het Altai-gebergte in het westen van Mongolië, 9 oktober 2017. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief. © Alessandra Meniconzi

Het Mongoolse meisje en haar havik

"Tijdens het Eagle Festival in Altai, Mongolië zag ik dit kleine meisje lopen met een havik op haar hoofd. Ik maakte kennis met de familie en vroeg haar ouders toestemming om een portretfoto te maken. Ik wilde dit graag op een rustig plek doen, weg van de mensen, om zo een donkerdere foto te maken met een bijzondere uitstraling."

Tijdens het Eagle Festival in Altai, Mongolië zag ik dit kleine meisje lopen met een havik op haar hoofd.

A Child

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

"Een aantal dagen later mocht ik bij haar thuis langskomen om foto's te maken. De ruimte was zeer donker. Ik gebruikte daarom twee flitsers om de beweging van het meisje en de havik te bevriezen. Tijdens shoots met kinderen moet je snel te werk gaan, omdat ze zich snel gaan vervelen. En dan was er nu ook nog eens een dier bij betrokken. Ik heb zo'n 15 à 20 minuten foto's gemaakt, maar ik was niet tevreden met het resultaat. Om een goede foto te maken, moet alles op het juiste moment samenkomen: jij, het kind en het dier..."

"Op het moment dat ik het kind vertelde dat ik klaar was, draaide de havik zich met een vastberaden blik richting de camera, alsof hij een prooi in het vizier had. Ik twijfelde geen seconde en legde het moment vast. Die laatste foto bleek later de beste te zijn. Een shoot is nooit voorbij. Je moet altijd alert blijven, want er kan iets speciaals gebeuren terwijl je het niet verwacht."

Een macro-objectief gebruiken voor portretten

"Op mijn reis naar het Altai-gebergte zou ik veel portretfoto's maken, maar ook foto's van kleine huizen, typisch Mongoolse en Kazachse tenten, gers genaamd, en landschappen. Ik besloot daarom om het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief voor portretten en de ijzige details te gebruiken, de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM voor landschappen, de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM voor algemeen gebruik en de Canon EF 14mm f/2.8L II USM voor foto's binnenshuis."

"Met de 100mm kan ik de proporties van het gezicht beter in beeld brengen en met het diafragma van f/2.8 heb ik een zeer goede scherptediepte. Daarnaast is het objectief ook zeer licht en degelijk. Ik kan er bovendien de kleinste details mee vastleggen - de foto's zijn echt haarscherp! Ten slotte kan ik ook heel erg dicht bij het onderwerp komen."

Alessandra Meniconzi bewijst dat sommige regels er zijn om te worden gebroken: creatief gebruik van het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief voor portretfoto's maakt van dit objectief een veelzijdige aanvulling op de uitrusting van documentairefotografen.

Geschreven door Emma-Lily Pendleton


De kit van Alessandra Meniconzi

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

A Child, Her Hawk And A Macro Lens: Alessandra Meniconzi’s Best Shot

Camera

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR biedt ongelooflijk scherpe details, zelfs bij extreem contrast, en met de continue 7fps-opnamen leg je het perfecte moment gegarandeerd vast.

Lens

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Een prime objectief met een ware macrovergrotingsratio van 1:1 dat geschikt is voor alle EOS-camera's en systeemcamera's met de vattingadapter EF-EOS-M.

Accessoire

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven