ARTIKEL

Intieme portretten van bedreigde dieren – Tim Flach

tim_flach_image1
Dit mantelaapje is gefotografeerd in een treffende, bijna menselijke pose, tegen een zwarte achtergrond – het 'handelsmerk' van Tim Flach. Deze bedreigde primaat leeft in een beschermd deel van het Braziliaanse Amazonegebied. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 100mm, 1/200 sec, f/20 en ISO200. © 2017 Tim Flach

Tim Flach is geen conventionele wildfotograaf. Hij staat bekend om zijn perfect uitgelichte studioportretten van dieren – honden, paarden, apen, leeuwen. Daarin worden de expressieve 'mensachtige' eigenschappen geaccentueerd. Zijn vijfde boek Endangered heeft een andere insteek. Het gaat vooral om de boodschap – dat onze relatie met de natuur op het randje van de afgrond balanceert.

“Dit is een uniek moment in de geschiedenis. Cultuurverandering is dringend nodig. Zo voel ik dat,” zegt Tim. “Voor het eerst zijn het niet natuurkrachten die de flora en fauna op aarde in gevaar brengen. Het gevaar komt van ons. In het verleden zagen we de natuur als robuust, en onszelf als kwetsbaar. Nu is de natuur kwetsbaar.”

Het bijzondere aan Endangered is dat Tim de dieren niet naar de studio heeft gehaald om ze te fotograferen. Hij maakte opnamen in allerlei omgevingen. Ruim tweeënhalf jaar reisde hij de wereld rond om foto's te maken – witte neushoorns in Kenia, monarchvlinders in Mexico en de Filipijnse apenarend. Hij wilde niet alleen de charismatische soorten – zoals olifanten, panda's en tijgers – in beeld brengen, maar ook minder spectaculaire levensvormen: wandelende takken of korstmossen, bijvoorbeeld.

tim_flach_image2
Met een lange belichting kon Tim de vuurvliegjes in het donkere bos vastleggen. Lampyridae – dat is hun wetenschappelijke naam – leven in tropische en gematigde streken op de hele wereld. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS en een Canon EF 35mm f/1.4L USM-objectief, ingesteld op 1024 sec, f/2,2 en ISO4000. © 2017 Tim Flach
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De zoöloog Jonathan Baillie was verantwoordelijk voor de keuze van de onderwerpen. Hij schreef ook het voor- en nawoord van het boek. En de tekst bij de180 foto's. Dit alles is rigoureus gecontroleerd door experts. “Ik heb verhalen nagejaagd, en zij hebben ze helpen opschrijven," vertelt Tim. "Het was belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het poëtische en het technische. We willen mensen boeien.”

Het boek biedt een evenwicht tussen gestileerde dierportretten, tegen een effen achtergrond, en afbeeldingen van dieren in hun milieu. Dat was een nieuwe ervaring voor Tim. “Sommige portretten zijn bedrieglijk, omdat ik buiten een zwarte achtergrond installeerde, en wachtte tot er een vogel voorlangs vloog. Het was niet altijd in een dierentuin, en zeker niet in de studio. Het zou niet passend zijn om een gorilla naar de studio te halen.”

tim_flach_image3_left
Geelogige boomkikkers in Costa Rica leggen hun met gelei bedekte eieren op een blad of tak boven stilstaand water. Als de kikkervisjes een week later uitkomen, zwemmen ze weg. Met het 5x zoomobjectief worden minuscule details vastgelegd die met het blote oog niet te zien zijn. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS en een Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Foto-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/16 en ISO320. © 2017 Tim Flach
tim_flach_image4_right
Deze westelijke laaglandgorilla werd bij daglicht gefotografeerd vanaf een boot. De ernstig bedreigde diersoort komt voor in Angola, Kameroen, Democratische Republiek Congo, Gabon en Equatoriaal-Guinea. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS met een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x-objectief, ingesteld op 380mm, 1/320 sec, f/14 en ISO3200. © 2017 Tim Flach
A portrait of a Gee's golden langur, photographed by Christian Ziegler.

Christian Ziegler: het objectief waar ik niet zonder kan

De wildlifefotograaf onthult hoe het Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-superteleobjectief uit de L-serie onmisbaar is gebleken.

Die opname van een drinkende gorilla is gedetailleerd en schijnbaar zo gecontroleerd. Het is nauwelijks te geloven dat hij van ver is gefotografeerd, in daglicht. “De foto is gemaakt vanuit een boot. Je ziet in het water de weerspiegeling van zijn vingers,” vertelt Tim. 

Met Canon-apparatuur kon hij “iets maken wat vijf jaar geleden nog niet mogelijk was geweest. Ik had niet kunnen fotograferen op ISO 1600 zonder een beetje lawaai te maken en ik had zeker niet vanuit een boot met de hand zulke opnamen kunnen maken.” Met de Canon EOS 5DS – met zijn 50,6 Megapixel en full-frame CMOS-sensor – kon Tim beelden van extreem hoge resolutie maken, zelfs bij weinig licht.

“[Voor Endangered] moest ik fotograferen met lange objectieven, vaak met een Canon EF 800mm f/5.6-objectief, of in het donker, zoals vuurvliegjes. Daar is een lange belichting voor nodig." En dit was allemaal in één opname te doen – dankzij het systeem van Reticular AF met hoge dichtheid met 61 punten inclusief 41 cross-type AF-punten en EOS iTR AF.Canon EF 800mm f/5.6

tim_flach_image5
Toen hij in een meer vol vis zwom, kwam Tim oog in oog te staan met een nijlpaard. Nijlpaarden leven in Afrika bezuiden de Sahara. De soort is kwetsbaar door de krimpende habitat en stropers die het hebben voorzien op bushmeat en de tanden. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS met een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief, ingesteld op 21mm, 1/125 sec, f/8 en ISO2000. © 2017 Tim Flach

“Fotografie is volgens mij interessant als het je ervaring verbreedt, als het iets laat zien dat je met je ogen alléén niet kunt zien," zegt Tim. "Met dit Canon-objectief kon ik eieren van boomkikkers ongelooflijk gedetailleerd zien, en de vleugels van snel vliegende vogels, gebogen door de druk van de vlucht.”

De body van de Canon EOS 5DS is compact genoeg om gemakkelijk een bewegend dier te volgen en biedt de resolutie van een middelgrote camera. “Dankzij de grotere bestanden kan ik de foto's groot printen voor exposities. Dan kunnen ze niet alleen in een boek maar ook in een museum worden vertoond.”

tim_flach_image6
Massa's felgekleurde monarchvlinders vullen het beeld. Hun aantallen kelderen. Daarom zijn maatregelen genomen, onder andere om Mexicaanse bossen te beschermen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS en een Canon EF 800mm f/5.6L IS USM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/7,1 en ISO3200. © 2017 Tim Flach

Tim hoopt op een zo breed mogelijk publiek voor zijn project. “Invloed hebben in een kleine kunstkring is één ding, maar ik wil ook politici, wetenschappers en milieuactivisten beïnvloeden. Misschien kan ik hen bewegen om de koers aan te passen."

Tim die zichzelf een “communicator” noemt, maakt graag werk dat artistiek én toegankelijk is. “Het is een grotere uitdaging om werk te maken met verschillende lagen,” vertelt hij. “Bijvoorbeeld dat je meer aan de weet komt over een soort. Terwijl een dier je aan de andere kant doet denken aan scifi, zoals Yoda of de vuurvliegjes uit Avatar. Als je verbinding maakt en associeert, ga je je afvragen hoe mensen traditioneel de natuur hebben weergegeven. Het is erg belangrijk dat anderszijn te appreciëren, de harten te raken terwijl we het laten zien.”

Geschreven door Rachel Segal Hamilton


De uitrusting van Tim Flach

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

A Canon EOS 5DS camera.

Camera's

Canon EOS 5DS

Combineer snel, intuïtief DSLR-gebruik met een resolutie van 50,6 Megapixel en leg de unieke details van elk moment perfect vast. Met de EOS 5DS kijk je met andere ogen naar de wereld. “Dankzij de grotere bestanden kan ik de foto's groot printen voor exposities. Dan kunnen ze niet alleen in een boek maar ook in een museum worden vertoond,” zegt Tim.

Canon EOS 5D Mark III

De EOS 5D Mark III is een 22,3 Megapixel volbeeld-DSLR met 61-punts autofocus en 6 fps continuopname. Maak hoogwaardige Full HD-movies met handmatige bediening van alle functies, van framerate tot audio.

Objectieven

Canon EF 800mm f/5.6L IS USM

Het EF 800mm f/5.6L IS USM-superteleobjectief biedt enorme vergroting, waardoor het geschikt is voor wildlife- en sportfotografie. "[Voor Endangered] moest ik opnamen maken met lange objectieven, vaak met een Canon EF 800mm f/5.6-objectief,” zegt Tim.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo

Met dit unieke macro-objectief kun je sterke vergrotingen maken (groter dan 1,0X ware grootte) zonder extra accessoires nodig te hebben. “Met dit Canon-objectief kon ik eieren van boomkikkers ongelooflijk gedetailleerd zien,” zegt Tim.

Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

Een professioneel objectief met ingebouwde 1,4x-extender die de brandpuntsafstand vergroot tot 280-560 mm. De vierstops Image Stabilizer maximaliseert scherpte. Intuïtieve knoppen voor verbeterde handzaamheid.

Objectieven

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

De EF 100mm f/2.8L Macro IS USM heeft een ware macrovergrotingsratio van 1:1, wat inhoudt dat je onderwerp op camera even groot is als in het echt.

Canon EF 35mm f/1.4L USM

Een echte moderne klassieker: een standaard groothoekobjectief dat onder fotojournalisten geliefd is vanwege zijn natuurlijke perspectief, het krachtige vermogen bij weinig licht en de fenomenale optische prestaties.

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Het complete bereik ultragroothoekbrandpuntsafstanden in één hoogwaardig zoomobjectief. Profiteer van snelle, bijna geluidloze AF en te allen tijde handmatige aanpassingsmogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan