ARTIKEL

Het objectief waar wildlifefotograaf Christian Ziegler niet buiten kan

A portrait of a Gee's golden langur, photographed by Christian Ziegler in Bhutan.
Wildlifefotograaf Christian Ziegler fotografeerde de dichte bebossing, wilde dieren en cultuur van Bhutan, waaronder de schuwe gouden langoer. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en Canon EF 600mm f/4L IS II USM-objectief plus Canon Extender EF 1.4x III ingesteld op 1/160 sec, f/10 en ISO5000. © Christian Ziegler

In de Canon-serie Couldn't Work Without vertellen toonaangevende fotograferen en filmmakers over hun basisapparatuur. Hoewel veel van de beroemdste foto's van wildlifefotograaf Christian Ziegler met groothoekobjectieven en flitsers op afstand zijn gemaakt, is het Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief volgens hem het apparaat waar hij niet zonder kan.

Sinds zijn eerste kennismaking met een tropisch regenwoud toen hij als 19-jarige Thailand bezocht, heeft Canon-ambassadeur Christian internationale roem vergaard met zijn fotoverslagen van de natuur in tropische regenwouden. Hij is afgestudeerd in tropische biologie en woont en werkt in Panama als communicatiemedewerker van het Smithsonian Tropical Research Institute. Daarnaast levert hij regelmatig een bijdrage aan National Geographic en internationale wetenschaps- en fotografiebladen.

Hoewel Christian altijd vier Canon Speedlite 430EX III-RT-flitskoppen meeneemt tijdens een klus, legt hij hier uit waarom het superteleobjectief met groot diafragma een onmisbaar onderdeel van zijn uitrusting is geworden.

A bright blue monal pheasant, photographed by Christian Ziegler with a Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM lens.
Het geringe gewicht en de scherpte van het Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief bleken van onschatbare waarde bij het fotograferen van schuwe dieren in het wild, zoals de Himalaya-glansfazant. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/18 en ISO2000. © Christian Ziegler
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Een licht 300mm-objectief

"Ik heb jaren met de Canon EF 300mm f/2.8L [uit een eerdere generatie] gewerkt, maar kort geleden heb ik de EF 300mm f/2.8L IS II USM meegenomen naar een locatieshoot in Bhutan en ik was dolenthousiast!", vertelt Christian. "Hij is scherper en veel lichter. Voor mij zijn dit de twee ‘unique selling points’ van dit objectief."

"Tijdens fotoshoots moet ik lange afstanden te voet afleggen en in Bhutan is dat altijd bergop- en bergafwaarts. Voor mij is gewicht daarom heel belangrijk."

De afgelopen twee jaar heeft Christian regelmatig dit koninkrijk in het Himalaya-gebergte bezocht om de dichte bebossing, wilde dieren en cultuur van dit land te fotograferen. "Bhutan is een heel bijzonder land," vertelt hij. "Van 100 meter tot op 7000 meter hoogte is de leefomgeving van flora en fauna nog ongerept. Dit vind je nergens anders in het Himalaya-gebergte, omdat bossen zijn gekapt om ruimte te bieden aan wegen, landbouw en houtwinning. De natuur is hier nog prachtig behouden. Het is een waar genot om op dit soort ongerepte en afgelegen plekken tijd door te brengen."

A Gee's golden langur in the trees, photographed by Christian Ziegler.
Christian fotografeerde schuwe, ongrijpbare wilde dieren hoog in de bomen, waaronder de gouden langoer. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief plus Canon Extender EF 1.4x III ingesteld op 1/250 sec, f/4.5 en ISO1600. © Christian Ziegler

Flexibele prestaties

Tijdens deze opdracht, gaat Christian verder, "wilde ik schuwe primaten en vogels, vooral neushoornvogels, vastleggen." Dit betekende dat ik op een afstand, en vaak met de camera in mijn hand, moest fotograferen. Maar hij wist dat hij kon vertrouwen op de fantastische prestaties en optische kwaliteit van de Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM uit de L-serie, met zijn 4-stops Optical Image Stabilizer en automatische panningdetectie. Zo kon hij bijvoorbeeld portretten schieten van de zeer bedreigde gouden langoer; een schuwe aapsoort die in de boomtoppen leeft.

"Ik volgde de apen meestal door het woud. Ze bewogen snel door het gebladerte hoog in de boom en ik volgde hen op de grond. Ik moest snel zijn en met dit objectief lukte me dat prima. Vaak kijk ik lang door het objectief terwijl ik op een bepaalde uitdrukking wacht. Met dit objectief ging dat veel beter, omdat het zo weinig weegt en zo goed reageert."

Voor meer flexibiliteit in het bereik combineerde Christian de Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM met de Canon Extender EF 1.4x III en Canon Extender EF 2x III. Hij ontdekte dat beide een perfecte aanvulling vormden waarmee hij de brandpuntsafstand van het objectief kon vergroten zonder aan beeldkwaliteit in te boeten. “Beide werken heel goed met de EF 300mm f/2.8L IS II USM." zegt hij. "Hij is zo schep. Ik kan aan het eindbeeld niet zien of het met of zonder de converter is gemaakt."

A close-up of the head of a Rufous-necked hornbill, viewed from over its shoulder, photographed by Christian Ziegler.
Het vergde geduld, kennis van zijn foto-onderwerpen en een betrouwbare uitrusting om de wilde dieren in de tropische regenwouden van Bhutan, zoals de Himalaya-jaarvogel, te fotograferen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en Canon EF 600mm f/4L IS II USM-objectief plus Canon Extender EF 1.4x III ingesteld op 1/320 sec, f/22 en ISO2500. © Christian Ziegler
A carpenter ant emerges from the pitcher of a villose pitcher plant, photographed by Christian Ziegler.

Wildlifefotografie met een macro-objectief van Canon

Bioloog en fotograaf Christian Ziegler legt uit hoe hij de fantastische wilde dieren in het regenwoud fotografeert met een macro-objectief.

Waar bestaat je fotografie-uitrusting voor het grootste deel uit?

"We gebruiken allebei het liefst de Canon EOS-1D X Mark II. Deze camera levert 12-14 frames per seconde als je RAW-beelden fotografeert terwijl je met hoge snelheid rijdt. En als je bewegende dieren fotografeert, kun je ieder opname goed gebruiken. De autofocus is ook heel goed. Perfect om bewegende onderwerpen, zoals arenden en cheeta's, te volgen. De ruisreductie is optimaal, hoewel we de grens bij ISO2000 proberen te leggen. We zijn ook fan van de EOS 5D Mark IV. Het touchscreen en de video zijn geweldig. Angie is vooral te spreken over de beeldkwaliteit van de EOS 5DS R. Hij is perfect voor portretten en landschappen en je kunt ieder detail vastleggen.

"Mijn favoriete objectief is de Canon EF 200-400mm f/4L IS USM met ingebouwde 1,4x-extender. Het is zo veelzijdig. Het is echt een alles-in-één objectief, met een groot bereik en grote flexibiliteit wat betreft compositie. Het objectief is haarscherp en heeft een geweldige beeldstabilisatie. Ik ben ook enthousiast over de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM. In de zijkant van Angie's wagen zitten canvasdoeken die je kunt losritsen om opnamen vanuit een lage positie te maken. Soms gebruiken we ook de Waist-Level Finder met onze camera's.

Doordat de camera beschikt over snelle, vrijwel geruisloze en continue elektronische handmatige aanpassingsmogelijkheden zonder dat de AF hoeft te worden uitgeschakeld, kon Christian met de Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM zijn creatieve visie realiseren, in alle omstandigheden waarin hij fotografeerde.

An adult and two young elephants beside a river, photographed by Christian Ziegler on a Canon EOS R.
Tijdens zijn reis naar Bhutan werkte Christian ook graag met de Canon EOS R. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 600mm f/4L IS III USM-objectief ingesteld op 1/800 sec, f/4.5 en ISO2500. © Christian Ziegler
An animal pawprint being measured with a tape measure, photographed by Christian Ziegler on a Canon EOS R.
Met zijn uitstekende prestaties bij weinig licht en zijn geringe gewicht heeft de EOS R bewezen een zeer nuttige aanvulling te zijn op zowel de wetenschappelijke apparatuur als de foto-uitrusting van Christian. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief ingesteld op 1/100 sec, f/10 en ISO1600. © Christian Ziegler

De overige uitrusting van wildlifefotograaf Christian Ziegler

Voor de opdracht in Bhutan nam Christian ook het Canon EF 600mm f/4L IS II USM-objectief mee, plus de Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM en een paar zoomobjectieven: de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM en Canon EF 24-105mm f/4L IS USM. Hij gebruikte al deze objectieven met de Canon EOS-1D X Mark II-body.

Daarnaast zaten de full-frame Canon EOS R-systeemcamera en het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-zoomobjectief in zijn tas.

Colourful fruit and vegetables in bags, boxes and baskets on a floor, photographed by Christian Ziegler on a Canon EOS R.
De EOS R is een ideale camera voor reizigers die lokale bezienswaardigheden willen vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een RF 24-105mm F4L IS USM-objectief ingesteld op 1/60 sec, f/4.5 en ISO640. © Christian Ziegler

"De EOS R is een fantastische camera om mee te experimenteren en hij levert geweldige prestaties bij weinig licht. In Bhutan verbleef ik in een afgelegen dorpje waar ze tijdens een jaarlijks feest brandende takken naar ieder huis brachten om het dorp van kwade geesten te bevrijden. Het ritueel vond 's nachts plaats en de verlichting was daarom nogal een uitdaging, maar de EOS R leverde heel indrukwekkende prestaties."

In de loop van zijn carrière is het werk van Christian talloze keren in de prijzen gevallen, zoals tijdens de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year- en World Press Photo-verkiezingen. Welk advies heeft hij voor fotograferen die in zijn voetsporen willen treden?

"Het is zwaar. Je moet bovenal ontzettend graag fotograferen en continu willen doorgaan. Je moet echt je tanden in het werk zetten en altijd zoveel mogelijk willen bijleren", aldus Christian. "Maar er is altijd behoefte aan meer mensen die verhalen over tropische ecosystemen aan het grote publiek vertellen. Ik denk ook dat we dit soort verhalen over natuur vanuit verschillende perspectieven moeten vertellen. En daarom hebben we zeker meer vrouwen en mensen met een andere achtergrond nodig."

Geschreven door Keith Wilson


De kit van Christian Ziegler

De essentiële uitrusting voor wildlifefotografie

Christian Ziegler's kitbag, including two Canon EOS-1D X Mark II bodies and an EOS R.

Camera's

Canon EOS-1D X Mark II

Dankzij de zeer gevoelige 20,2 Megapixel full-frame CMOS-sensor, het uitgebreide 61-punts Dual Pixel AF-systeem en 4K-video-opnamen biedt de Canon EOS-1D X Mark II toonaangevende prestaties.

Canon EOS R

Full-frame systeemcamera die nieuwe creatieve mogelijkheden brengt voor fotografen en filmmakers. "De EOS R levert heel goede prestaties bij weinig licht", aldus Christian.

Objectieven

Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM

Hoogwaardig superteleobjectief uit de L-serie met 4-stops Image Stabilizer (3 modi), ideaal voor allerlei soorten actiefotografie. "Het objectief is scherp en licht", aldus Christian. “Echt fantastisch!”

Canon EF 600mm f/4L IS II USM

De EF 600 mm f/4L IS II USM is een superteleobjectief voor een sterke vergroting en beschikt over geïntegreerde Image Stabilizer-technologie en een snel maximaal diafragma van f/4. De perfecte oplossing voor sport-, natuur- en wildlifefotografen die op locatie werken.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Het EF 100mmm f/2.8 Macro USM-objectief is niet alleen perfect geschikt voor portretfotografie, maar ook voor macrofotografie tot op ware grootte (1.0x).

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

Dit ultragroothoekobjectief uit de L-serie biedt een superieure beeldkwaliteit van rand tot rand, kan tegen een stootje en is feilloos afgedicht om wind en regen buiten te houden. Het zoomobjectief heeft een constant grootste diafragma van f/2.8 voor heldere resultaten, ongeacht de lichtomstandigheden.

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

Dit standaardzoomobjectief gaat net dat beetje verder, of je nu fotografeert of video's opneemt. Dit is een ideaal objectief voor een buitengewone beeldkwaliteit over een uitgebreid zoombereik als je niet met zware apparatuur wilt sjouwen.

Accessoire

Canon Speedlite 430EX III-RT

Belicht op een nieuwe manier met de krachtige, veelzijdige en draagbare Speedlite-flitser. Off-camera flitsen is gemakkelijk dankzij de radiofrequentie-activering en opent nieuwe wegen voor creatieve fotografie.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan