ARTIKEL

11 redenen waarom de Canon EOS Ra je astrofotografie op een hoger plan tilt

Silhouetted against the night sky, an astrophotographer stands on steep terrain with a Canon EOS Ra attached to a telescope.
De Canon EOS Ra is niet alleen compatibel met EF- en RF-objectieven, maar kan ook rechtstreeks worden bevestigd aan een telescoop, waardoor de camera astrofotografie naar een hoger niveau tilt.

Canon breidt de horizon van astrofotografie opnieuw uit met de komst van de Canon EOS Ra, een speciale editie van de veelgeprezen full-frame systeemcamera Canon EOS R, die is geoptimaliseerd voor het fotograferen van de sterrenhemel.

Met de full-frame Dual Pixel CMOS AF-sensor met 30,3 Megapixel, hoge ISO-prestaties en automatische scherpstelling bij weinig licht stelt de Canon EOS Ra een nieuwe norm voor opnamen van de nachtelijke hemel.

Hier bespreekt Canon's professionele beeldspecialist en gepassioneerde astrofotograaf Matteo La Torre de voordelen die de geavanceerde functies bieden aan astrofotografen.

1. Gevoeliger voor IR-licht

Net als de Canon EOS 20Da en daarvoor de Canon EOS 60Da is de Canon EOS Ra gevoeliger voor infraroodlicht dankzij een aangepast optisch low-passfilter dat zich voor de beeldsensor bevindt.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Het filter is zo ontworpen dat het niet alleen de doorgang van elektromagnetische straling binnen het zichtbare spectrum toestaat, maar ook de overdracht van een bepaalde lichtemissie bij de bijna-infrarode golflengte van 656 nm [nanometer] mogelijk maakt," legt Matteo uit.

"Deze specifieke golflengte is het resultaat van de straling van geïoniseerde waterstof, H-alfa, die wordt uitgestraald door objecten diep in de ruimte zoals Messier 42 (de Orionnevel), de Rosettenevel, de Sluiernevel, NGC 6820, LBN 331 en IC 434 (de Paardenkopnevel)."

2. Low-passfilter vangt meer kleuren op

In vergelijking met een standaard EOS-camera wordt vier keer meer licht met 656 nm overgebracht via het low-passfilter van de Canon EOS Ra. Hierdoor kunnen de afzonderlijke rode tonen van nevels met H-alfa met ongelooflijke kleuren en helderheid worden weergegeven.

Net als de eerdere astrofotografiecamera's kan de Canon EOS Ra worden gebruikt als een gewone camera. Maar als gevolg van de hogere gevoeligheid voor sommige infraroodfrequenties zien sommige kleuren er vreemd uit. Er worden bijvoorbeeld kleuren in bloemen en sommige kunstmatige vezels vastgelegd die het oog zonder hulp niet kan zien. Houd er ook wel rekening mee dat de Canon EOS Ra niet zomaar een infraroodcamera is en niet is ontworpen voor wetenschappelijke of creatieve infraroodfotografie.

3. Full-frame systeemcamera voor minder trillingen

An astrophotographer stands on a rocky outcrop silhouetted against the dawn sky.
"De Canon EOS Ra is de beste EOS-camera die ooit is ontworpen voor het vastleggen van landschappen en de nachtelijke hemel," vertelt Matteo. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 15-35mm F2.8L USM-objectief, ingesteld op 20,0 sec, f/2,8 en ISO5000.

Als 's werelds eerste full-frame systeemcamera die is ontwikkeld voor astrofotografie, biedt de Canon EOS Ra een aantal voordelen ten opzichte van een DSLR.

"Het lichte gewicht van de camera in combinatie met het verminderde aantal trillingen door de afwezigheid van een interne spiegel, zorgt voor betere prestaties wanneer de camera aan een gemotoriseerde telescoop wordt bevestigd," aldus Matteo. Met een gemotoriseerde vatting kan de camera de nachtelijke hemel volgen terwijl de aarde draait, zodat sterren niet als strepen worden geregistreerd.

4. Eenvoudige telescoopbevestiging

A photographer wearing a beanie and padded jacket against the cold operates a Canon EOS Ra attached to a refracting telescope.
De EOS Ra biedt een nieuw niveau van sterrenkijken - de camera is eenvoudiger aan een telescoop te bevestigen dan een DSLR.

"De bevestiging zelf is minder complex dan bij een DSLR, dankzij de korte flensafstand en de grote diameter van de vatting van het EOS R-systeem," zegt Matteo.

Je kunt de EOS Ra rechtstreeks op de oculairhouder van de telescoop bevestigen via een T2-RF-adapterring of met een van de EF-EOS R-vattingadapters en een T2-EF-ring.

"Je kunt ook een objectief op de EOS Ra plaatsen en de camera vervolgens op de telescoop bevestigen met een statisch of kantelbaar apparaat, waardoor de telescoop en het cameraobjectief kunnen worden uitgelijnd en de lucht parallel kan worden gevolgd."

5. Een uitgebreid assortiment compatibele objectieven

A close-up of the Canon EOS Ra attached to a telescope eyepiece.
De Canon EOS Ra tilt astrofotografie naar een nieuwe dimensie. "Je kunt de EOS Ra rechtstreeks op de oculairhouder van de telescoop bevestigen met een T2-RF-adapterring of met een van de EF-EOS R-vattingadapters en een T2-EF-ring," zegt Matteo.

Je kunt ook indrukwekkende resultaten behalen zonder de EOS Ra rechtstreeks op een telescoop aan te sluiten. De camera maakt gebruik van de RF-objectiefvatting en is compatibel met alle RF-objectieven en meer dan 160 EF- en EF-S-objectieven met een EF-EOS R-vattingadapter.

A photographer's hands hold a Canon EOS RP while photographing a smiling woman in a dimly-lit interior.

6 Canon EOS R-functies waarvan je niet wist dat ze er waren

Eye-tracking AF, Fv-modus, focusbracketing en meer - ontdek 6 briljante maar minder bekende functies van de Canon EOS R en EOS RP.

"Er zijn veel verschillende objectieven die geschikt zijn voor astrofotografie," voegt Matteo eraan toe, "hoewel ik zou adviseren een objectief uit de L-serie te gebruiken met een grootste diafragma van rond de f/1.2 tot f/4.

"Je denkt misschien dat je een zeer lange brandpuntsafstand moet selecteren, maar dat is niet het geval. Je kunt fisheye- en groothoekobjectieven gebruiken om meteorenregens vast te leggen of om de Melkweg en een landschap in hetzelfde frame vast te leggen. Een standaard zoomobjectief voor dagelijks gebruik, zoals de Canon RF 24-105mm F4L IS USM of de EF 24-105mm f/4L IS II USM (met vattingadapter), is hier ook meer dan geschikt voor en levert een bevredigend resultaat op. Gebruik de objectiefkap alleen om te voorkomen dat er licht op het voorelement valt."

6. Hoge beeldresolutie

De kern van de Canon EOS Ra wordt gevormd door een full-frame CMOS-sensor met 30,3 Megapixel. Omdat een full-frame sensor fysiek groter is dan een bijgesneden sensor met hetzelfde aantal pixels, kan een full-frame camera meer licht vastleggen, wat resulteert in een verbeterde signaal-ruisverhouding.

"De Canon EOS Ra is de beste EOS-camera die ooit is ontworpen voor het vastleggen van landschappen en de nachtelijke hemel," aldus Matteo. "De mogelijkheid om te werken in 14-bits RAW en de flexibiliteit van het native gevoeligheidsbereik van ISO100 tot 40000 overtreft de geweldige resultaten die we hebben gezien van de EOS 20Da en de EOS 60Da."

7. Lage ruisniveaus

Alle aspecten van de beeldverwerking van de Canon EOS Ra worden verzorgd door de nieuwste DIGIC 8-chip. "De DIGIC 8 biedt verbeterde ruisreductie, maakt met precisie en met een snellere computerverwerkingssnelheid onderscheid tussen sterren en ruis," legt Matteo uit.

"Dit biedt meer vrijheid om een ISO te selecteren op basis van het kenmerk dat je wilt vastleggen, de specificaties van de gebruikte telescoop, de nauwkeurigheid van het doelsysteem en de omgevingsomstandigheden, zoals de temperatuur. Warmteopbouw in de sensor verhoogt de ruis. Bepaalde functies in de camera, zoals ruisreductie bij lange belichtingstijden en hoge ISO-waarden, zijn uiteraard nuttig, maar het is ook belangrijk om de camera koel te houden." Dat is een van de redenen waarom de Canon EOS R zo'n goede basis vormt voor een astrofotografiecamera: de body van magnesiumlegering is zeer efficiënt bij het verspreiden van warmte, waardoor er bij langdurige blootstelling minder warmteruis optreedt.

Er zijn geen vaste regels, maar Matteo heeft één tip op basis van zijn persoonlijke ervaring: "Wachten tussen elke opname - misschien zelfs een paar minuten, afhankelijk van de belichtingstijd, kan helpen om overmatig ruis te voorkomen."

8. 4K-video maken

A detailed view of a spiral galaxy on edge.
De Canon EOS Ra kan ongelooflijke details vastleggen bij het fotograferen van sterren. Gefotografeerd met een Canon EOS Ra en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief, ingesteld op 44 sec, f/2.8 en ISO3200.

De geavanceerde DIGIC 8-processor zorgt niet alleen voor ruisreductie, maar maakt ook 4K-video-opnamen mogelijk. Naast het intern opnemen op een geheugenkaart, kan het beeldmateriaal in 10-bits worden uitgevoerd naar een externe recorder via HDMI, zodat je 's nachts nog een creatieve manier hebt om de hemel vast te leggen. Dat is vooral goed voor planetaire fotografie.

9. Variangle touchscreen

Een andere handige functie, niet alleen wat betreft automatische scherpstelling maar ook voor controle, is het variangle touchscreen van de Canon EOS Ra. Het scherm kan worden gedraaid en gekanteld voor een optimaal heldere weergave bij opnamen vanuit de lastige hoeken die vaak nodig zijn bij astrofotografie.

10. Automatische scherpstelling bij weinig licht

Handmatige scherpstelling is traditioneel de beste optie voor het fotograferen van de sterren en de Canon EOS Ra biedt een nieuwe optie voor het vergroten van de 30x-scherpstelling voor extra precisie bij het gebruik van een telescoop. Dankzij het zeer gevoelige Dual Pixel CMOS AF-systeem wordt automatisch scherpstellen bij weinig licht werkelijkheid.

"De extreme gevoeligheid voor automatische scherpstelling tot -6 EV van de camera betekent dat het AF-systeem zeer snel reageert," zegt Matteo. "Wanneer je opnamen maakt met een fisheye- of groothoekobjectief, kan het ook handig zijn om de Touch Shutter-functie te activeren."

Deze functie vermindert het risico op camerabewegingen door het indrukken van de ontspanknop. Met een lichte aanraking kun je de opname maken, een geweldig alternatief voor een sluiterbediening op afstand. Lees vooral verder als dat laatste je voorkeur heeft...

11. Camerabeheer op afstand

With the Canon EOS Ra mounted on a tripod, a photographer controls the camera from a smartphone using the Canon Camera Connect app.
De Bluetooth en Wi-Fi die zijn ingebouwd in de Canon EOS Ra maken verbinding met mobiele apparaten mogelijk. Video's kunnen zelfs op afstand worden opgenomen via de Canon Camera Connect-app op een smartphone.

Er is een aantal manieren om de Canon EOS Ra op afstand te activeren voor scherpere resultaten. De camera is bijvoorbeeld compatibel met de TC-80N3-afstandsbediening met timer (via een RA-E3-adapter met afstandsbediening), die lange belichtingstijden en intervalopnamen mogelijk maakt.

Je kunt de Canon EOS Ra ook rechtstreeks op een pc of Mac aansluiten via Wi-Fi of USB 3.1. Met de EOS Utility-software kun je belangrijke instellingen, activering en beeldoverdracht van de camera op afstand bedienen. Als je op het pictogram timer/stopwatch klikt in het venster voor opnamen op afstand van EOS Utility, wordt het maken van intervalopnamen geactiveerd, zodat er meerdere opnamen kunnen worden gemaakt die later in één opname kunnen worden uitgelijnd en gestapeld.

Dankzij de altijd ingeschakelde Bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit van de Canon EOS Ra kunnen foto's en video's ook op afstand worden vastgelegd via de Canon Camera Connect-app op een mobiel apparaat. Dit geldt eveneens voor de registratie van GPS-gegevens. En natuurlijk kunt je de functie voor sluiteractivering op afstand van de app gebruiken voor superstabiele opnamen.

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan