UITRUSTING

De volgende generatie PTZ-camera's van Canon

Pan-tilt-zoom-camera's, in combinatie met hardware- en softwarecontrollers, maken Canon’s geïntegreerde beeldverwerkingssysteem nog veelzijdiger.
Een CR-N700 PTZ-camera van Canon bevestigd aan een metalen balk.

De CR-N700 brengt het aantal camera’s in de 4K PTZ-serie van Canon op vijf, alle aangevuld met een uitgebreide serie systeemtools.

Dankzij de pan-, kantel- en zoomfuncties en het feit dat ze op afstand kunnen worden bediend, zijn PTZ-camera's perfect voor de meest uiteenlopende toepassingen. In deze tijd van snelle veranderingen op het gebied van videoproductie heeft Canon tot nu toe vijf 4K PTZ-camera's op de markt gebracht: de CR-N700, CR-N500, CR-N300CR-X500 en de CR-X300. Daarnaast wordt de serie verder uitgebreid met meer systeemtools.

"De PTZ-camera's die we hebben uitgebracht zijn flexibele oplossingen waarmee de serie videoproducten van Canon nog verder is uitgebreid, zodat Canon kan inspelen op de veranderende eisen van productie op afstand en videostreaming", vertelt Matthew Koshy, Product Manager bij Canon Europe. "Ze kunnen worden gebruikt in eenvoudige standalone set-ups of in een grootschalige productieomgeving als agnostische camera's die kunnen worden geïntegreerd in alle soorten bestaande en nieuwe systemen."

Aan de basis van de PTZ-camera's staan Canon's decennialange ervaring en expertise op het gebied van beeldverwerking en optische uitmuntendheid. De camera's beschikken over geavanceerde sensor-, processor-, optische en precisiebedieningstechnologieën die zijn ontwikkeld op basis van de professionele videocamera's, objectieven en bekroonde cinemasystemen die Canon de afgelopen decennia op de markt heeft gebracht.

Daarnaast hebben de camera's krachtige praktische functies zoals geavanceerde technologie voor automatische scherpstelling en flexibele bedieningsprotocollen en interfaces, waarmee cameramensen niet alleen de richting en zoom van een PTZ-camera op afstand kunnen instellen, maar ook de beeldkwaliteit en andere camera-instellingen tot in de kleinste details kunnen aanpassen. Dit betekent dat Canon's PTZ-camera's geschikt zijn voor een ongelooflijk groot aantal toepassingen, van televisie, live productie en live evenementen tot gebruik in hoger onderwijs en bedrijven.

Deze oplossing is vooral vandaag de dag van onschatbare waarde, omdat je niet zoveel mensen nodig hebt om content te maken. Sterker nog, één operator kan vanaf één bureau meerdere Canon PTZ-camera's op afstand bedienen, en zo opnames van evenementen maken of livestreams vanuit meerdere gezichtspunten uitzenden zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn.

Canon breidt de veelzijdigheid van de CR-N500, CR-N300 en CR-X300 verder uit met de introductie van Webcam Driver. Deze gratis¹ software maakt het mogelijk om deze drie PTZ-camera's als webcams te gebruiken via LAN, waardoor hoogwaardige 4K 30p-livestreaming zelfs voor de langste kabeltrajecten mogelijk is.

Canon CR-N300-camera omlaag gekanteld.

PTZ staat voor Pan-Tilt-Zoom. Deze camera's kunnen op afstand worden bediend en zijn daarmee ideaal zijn voor het filmen van evenementen, tv-producties, conferenties, seminars in het onderwijs, religieuze bijeenkomsten, studioproducties en nog veel meer.

Uitzonderlijke beeldkwaliteit, bediening en streaming

Opmerkelijk is ook dat alle Canon PTZ-camera's standaard ondersteuning bieden voor 4K UHD-resolutie, met 4K optische prestaties voor hoge beeldkwaliteit. Nu meer CDN's (Content Delivery Networks) ondersteuning bieden voor 4K UHD-streaming én 4K de standaard wordt op het gebied van broadcast-workflows, bieden Canon's oplossingen de beeldkwaliteit en overweldigende ervaring die de kijkers vandaag de dag verwachten.

Dankzij Canon's expertise op het gebied van professionele video- en cinemacamera's beschikken de PTZ-camera's over bewezen scherpstelsystemen die garant staan voor flexibiliteit en snelheid bij het scherpstellen: Hybrid AF op de CR-X300 en CR-N300, en Canon's befaamde Dual Pixel CMOS AF op de CR-N700, CR-N500 en CR-X500. De CR-N700 is het vlaggenschipmodel van de Canon PTZ-cameraserie en is als zodanig uitgerust met het meest geavanceerde autofocussysteem. Hij maakt gebruik van EOS iTR AFX-technologie op basis van deep-learning AI, voor ongelooflijk nauwkeurige gezichts- en hoofddetectie evenals Eye AF die automatisch de ogen van personen volgt.

Net als de professionele Canon XF605-videocamera, is op de CR-N700 een 1-inch 4K UHD CMOS-sensor gecombineerd met een DIGIC DV7-beeldprocessor, voor verbeterde prestaties en beeldkwaliteit. Deze combinatie biedt professionele, broadcast-klare 4K 60p-opnamen in 10-bits 4:2:2. De CR-N700 beschikt hiernaast over een krachtige 15x optische zoom en een 30x Advanced Zoom die de kijker meeneemt naar het hart van de actie.

Een Canon ZB 132-camera.

De Canon CR-N500 PTZ-camera heeft een 1-inch CMOS-sensor voor 4K UHD-video via een 15x zoomobjectief, en het befaamde Dual Pixel CMOS AF-systeem. Het pan-/kantelmechanisme van de camera staat garant voor ongelooflijk nauwkeurige, stapsgewijze aanpassingen.

Een Canon CR-N300-camera.

De Canon CR-N300 beschikt over hetzelfde nauwkeurige bedieningssysteem als de CR-N500, maar is kleiner en heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor – en legt 4K UHD-video vast. Beide modellen bieden ondersteuning voor een uitgebreide reeks streaming- en bedieningsprotocollen, zoals NDI|HX 2 en RTMP/RTMPS.

De CR-X300 is een robuuste outdoor-PTZ-camera en beschikt over 4K UHD-resolutie en IP-streaming. Daarmee is het een baanbrekende camera op de PTZ-markt. De 1/2,3-inch CMOS-sensor en 20x optische zoom leveren een uitzonderlijke beeldkwaliteit en dankzij de ondersteuning voor een scala aan besturingsprotocollen is het eenvoudig om de CR-X300 te integreren in een bestaande camera-opstelling op afstand.

De CR-X300, CR-N700, CR-N500 en CR-N300 bieden ondersteuning voor RTMP/RTMPS (Real-Time Messaging Protocol en Real-Time Messaging Protocol Secure). Met dit protocol kan content rechtstreeks worden gedeeld via platforms zoals YouTube en Facebook, zodat iedereen ongelooflijk gemakkelijk naar een van deze platforms kan livestreamen.

De CR-N700, CR-N500, CR-N300 en CR-X300 bieden ook ondersteuning voor NDI|HX2 RTP/RTSP en het Canon XC-protocol. NDI|HX2 is de industriestandaard voor broadcasting, omdat de camera hiermee niet alleen de content kan leveren, maar ook via ditzelfde protocol kan worden bediend.

De CR-N700 wordt standaard geleverd met ondersteuning voor FreeD en SRT. Voor de CR-N500 en CR-N300 is deze ondersteuning beschikbaar via een firmware-update.

Omdat streamingplatforms de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden, is compatibiliteit met deze protocollen cruciaal. Gebruikers kunnen content rechtstreeks vanaf één camera naar hun gewenste CDN (Content Delivery Network) streamen. Dankzij deze ondersteuning voor een uiteenlopende reeks protocollen, kunnen Canon's PTZ-camera's niet alleen worden gebruikt als onderdeel van een groter systeem maar ook direct 'out of the box'.

"Canon weet maar al te goed dat de meeste set-ups tegenwoordig bestaan uit meer dan alleen een camera", vertelt Matthew. "De beeldverwerkingsproducten van Canon passen daarom niet alleen in bestaande workflows, maar ze maken ook nieuwe ecosystemen voor beeldverwerking mogelijk."

Canon’s PTZ-camera's zijn dus gemakkelijk te gebruiken als zelfstandige camera's en te bedienen via de speciale Remote Camera Control-app voor pc's, terwijl ze ook zonder problemen deel kunnen uitmaken van een groter, geïntegreerd systeem. Met de op maat gemaakte Canon RC-IP100 remote camera controller kunnen meerdere camera's flexibel worden bediend via een netwerk, maar alle PTZ-camera's kunnen ook samen met Canon’s reeks professionele videocamera's, Cinema EOS-camera's, projectoren en 4K-referentiemonitoren worden gebruikt voor een complete end-to-end-oplossing.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een systeemdiagram dat laat zien hoe de Canon CR-N300 kan worden geconfigureerd om een vergadering op afstand te livestreamen.

Webcam Driver is een gratis te downloaden software¹ voor Windows die beschikbaar is vanaf juni 2022. Zodra de software is geïnstalleerd, detecteert deze automatisch een CR-N300-, CR-N500- of CR-X300 PTZ-camera die op hetzelfde netwerk is aangesloten als je computer en vervolgens kan de camera worden gebruikt als een hoogwaardige 4K-webcam voor videoconferenties en streams.

Canon's Webcam Driver-software voor de CR-N300, CR-N500 en CR-X300 biedt extra functies voor deze drie PTZ-camera's. Als de software is geïnstalleerd op een Windows-pc, is het mogelijk om de CR-N500, CR-N300 of CR-X300 op afstand te bedienen en te gebruiken voor videoconferenties of live streaming. Met het stuurprogramma kunnen de Canon PTZ-camera's automatisch worden gedetecteerd op een netwerk, waarbij maximaal vijf camera's kunnen worden geregistreerd met verschillende namen, videoformaten en uitvoerresoluties.

"Dat zorgt voor een naadloze installatie en een vlotte start voor je vergaderingen en streams'', zegt Matthew. "Met een combinatie van een LAN-kabel en Webcam Driver is het mogelijk om tot 4K 30p uit te voeren, zodat je een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit kunt bereiken, afhankelijk van de videoconferentietoepassing die wordt gebruikt."

De mogelijkheid om LAN te gebruiken met Webcam Driver biedt nieuwe mogelijkheden voor hoger onderwijs, religieuze instellingen en bedrijfsomgevingen. In tegenstelling tot een USB-kabel kan een LAN-kabel worden gebruikt om het signaal over zeer lange afstanden door te geven. Met één kabel kan dit al tot 100 meter, maar door meerdere kabels aan elkaar te verbinden met LAN-kasten kan het signaal technisch gezien over een onbeperkte afstand worden doorgegeven.

"Stel je voor dat je een PTZ-camera wilt installeren in een collegezaal van een universiteit", zegt Matthew, "maar dit auditorium heeft bijvoorbeeld wel 300 zitplaatsen en is 20 tot 40 meter lang. Via een LAN-verbinding kunnen PTZ-camera's overal in de ruimte worden geplaatst. Het enige wat je hoeft te doen is de camera's via LAN-kabels op hetzelfde netwerk aansluiten als de computer die voor het college wordt gebruikt."

De poorten op de achterkant van een Canon CR-N300.

De CR-N300 biedt een uitgebreide reeks aansluitingsopties, waaronder HDMI, SDI, USB en LAN (PoE+), en kan dus direct na aankoop gemakkelijk worden gebruikt of in een bestaande professionele productieworkflow worden geïntegreerd.

De poorten op de achterkant van een Canon CR-N500.

De iets grotere CR-N500 heeft al net zo'n uitgebreide reeks aansluitingsmogelijkheden, waaronder dubbele XLR-audiopoorten voor fantastische audioconnectiviteit, en hetzelfde type 1-inch CMOS-sensor als in Canon's professionele videocamera's.

Waarom is PTZ nu belangrijk?

Evenementen, onderwijs, godsdienstbeoefening en zelfs het gewone werken op kantoor zijn allemaal enorm veranderd tijdens de COVID-19-pandemie, en contentcreators moesten zich aanpassen aan workflows voor werken op afstand.

PTZ-camera's kunnen een cruciale rol spelen bij deze veranderingen in onze samenleving. Ze zijn ideaal voor gebruik in het hoger onderwijs, waarbij colleges en seminars in groepsverband nog steeds worden aangevuld met of zelfs vervangen door onderwijs op afstand.

Ze kunnen ook de brug blijven tussen live-evenementen en mensen die op afstand deelnemen, zodat mensen ze zelfs vanuit hun eigen huis kunnen bijwonen en waardoor het potentiële publiek voor dergelijke evenementen enorm kan worden vergroot.

Veel religieuze instellingen moesten ook hun traditionele samenkomsten opschorten en meer online gaan doen, maar hebben ontdekt dat ze hiermee veel meer mensen bereiken dan met een dienst op locatie. Een Canon PTZ-camera is ideaal om een dienst of bijeenkomst in een gebedshuis te filmen en te livestreamen naar de congregatie thuis.

Ook voor omroeporganisaties, die nog steeds het aantal medewerkers op locatie beperkt houden, kunnen PTZ-camera's van Canon een perfecte oplossing zijn. Dankzij de optische en beeldverwerkingskwaliteit van de camera's kunnen deze organisaties nog steeds ongelooflijk gedetailleerde 4K-opnames maken via bediening op afstand, met een keuze aan professionele standaardverbindings- en streamingprotocollen voor het leveren van de content. Dankzij Canon's uitzonderlijke brandpuntsafstand en geringe scherptediepte kunnen met name met de CR-N500, CR-X500 en CR-N700 gemakkelijk opnamen met een prachtige cinematografische look worden gemaakt.

Een Canon CR-N300 PTZ-camera op een statief, met een bureau vol AV-apparatuur op de achtergrond.

Innoveren onder druk: het streamen van colleges met Canon's PTZ-camera's

Canon's PTZ-systemen met meerdere camera's luiden een nieuw tijdperk in bij de Università IULM in Milaan.

De CR-N700 kan met de professionele functies en het grote aantal ondersteunde standaardprotocollen een typisch cinematografische look geven aan elk soort professionele productie, van stadionevenementen tot muziekconcerten en reality-tv-programma’s. "Het is een veelzijdige optie voor het maken van opnamen op afstand die broadcasters eenvoudig in een systeem met meerdere camera’s kunnen integreren", vertelt Matthew.

Canon voegt aan de PTZ-markt haar vermaarde kwaliteit en meer dan 80 jaar aan ervaring op het gebied van optisch ontwerp toe, en niet te vergeten haar innovatieve videotechnologieën en baanbrekende producten die de lat om te beginnen met film- en videoproductie, broadcasting en streaming hebben verlaagd. Matthew: "Alle kennis en expertise die Canon heeft op het gebied van beeldverwerking komen samen in de PTZ-producten."

Een Canon CR-N700-camera die omhoog is gekanteld.

De Canon CR-N700 is de eerste indoor-PTZ-camera van Canon die ondersteuning biedt voor 12G-SDI, waarbij de camera 4K 60p (10-bits 4:2:2) kan uitvoeren via zowel de 12G-SDI- als HDMI-poort. Deze camera kan zelfs 4K 60p streamen via IP.

De Canon CR-N700

De CR-N700 is Canon’s vlaggenschip-PTZ-camera voor binnenopnamen, die volledig voldoet aan de bijzondere vereisten van professionele broadcasts en live-evenementen. "Het biedt een oplossing voor de vele pijnpunten in de branche wat betreft het gebruik van PTZ-camera’s", legt Matthew uit.

"Het feit dat je kunt opnemen in 4K 60p geeft gebruikers meer flexibiliteit bij de nabewerking", vertelt Matthew. "Maar de 12G-SDI-verbinding is misschien wel het grootste voordeel van de CR-N700. Voor broadcasters met een op 12G-SDI-gebaseerde workflow, past Canon’s vlaggenschip-PTZ-camera naadloos in hun bestaande set-up."

De CR-N700 is als PTZ-camera ook baanbrekend op het gebied van autofocus. Het is de eerste PTZ-camera die gebruikmaakt van de deep-learning iTR AF X-autofocustechnologie. Hiermee blijft hij gefocust op het hoofd van een onderwerp, zelfs als de persoon het hoofd draait en wegkijkt van de camera.

De EOS iTR AFX-technologie wordt gebruikt in een aantal professionele videocamera’s van Canon waaronder ook de EOS C70 en XF605. Matthew vertelt dat alles wat gebruikers qua prestaties van dit soort camera’s verwachten, ook daadwerkelijk wordt geleverd door de CR-N700. "Het kan de ogen, het gezicht en het hoofd van personen detecteren. Dus als iemand bijvoorbeeld een mondmasker draagt, gaat de CR-N700 automatisch op zoek naar de ogen en blijft hij die volgen, zonder dat je zelf handmatig hoeft scherp te stellen op het gezicht. De CR-N700 biedt ook Touch AF via Canon's Remote Camera Control-app, daarmee kun je de camera nog gemakkelijker bedienen op afstand."

Naast de 15x optische zoom die optimale 4K UHD beeldkwaliteit biedt, gaat de CR-N700 nog een stap verder met de 30x Advanced Zoom in Full HD. De nieuwe crop-functie biedt nog meer flexibiliteit, omdat je tegelijkertijd twee verschillende feeds van één PTZ-camera kunt halen. Matthew legt uit: "Met de Remote Camera Control-app kun je met een vak een specifiek gebied selecteren. Dit gebied wordt dan als aparte feed uitgevoerd.

"Als je bijvoorbeeld een brede opname hebt van een muziekband die optreedt op een podium, kun je het beeld zo bijsnijden dat je alleen de gitarist in beeld hebt. Je kunt dat beeld dan uitvoeren als aparte feed en tussen de twee verschillende feeds schakelen", aldus Matthew. "Dat kan zelfs handig zijn voor kookprogramma’s. Je kunt dan schakelen tussen een brede opname van de keuken zelf en een close-up van iemand die eten maakt. Dat alles kan gewoon worden gedaan door één persoon met één CR-N700."

Een andere nieuwe PTZ -functie die is geïntroduceerd met de CR-N700, is de Nachtmodus. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een ingebouwd gemotoriseerd infraroodfilter dat over het objectief valt en een zwart-wit infraroodbeeld produceert in 4K. "Dat is perfect voor reality-tv", zegt Matthew. "Je wilt de deelnemers niet storen door licht te gebruiken, maar de kijkers kunnen ondertussen gewoon zien wat er allemaal gebeurt."

Een Canon CR-N500-camera.

PTZ-camera's zijn geschikt voor een groot aantal verschillende toepassingen, van gebruikers in broadcasting tot zelfstandige makers van content, en zorgen voor flexibiliteit bij het filmen dankzij de bediening op afstand.

De Canon CR-N500 en CR-X500

De Canon CR-N500 en CR-X500 zijn bedoeld voor meer ervaren professionele gebruikers voor wie alleen de hoogste beeldkwaliteit goed genoeg is. Ze zijn ideaal voor live productie en broadcasts en voor andere toepassingen zoals live evenementen, van bruiloften tot concerten.

Beide camera's hebben een 1-inch sensor, het formaat dat wordt gebruikt in veel professionele videocamera's van Canon en waarmee 4K UHD-video wordt vastgelegd via een objectief met 15x zoom. Ze beschikken bovendien beide over Canon’s uiterst effectieve Dual Pixel CMOS AF-systeem waarmee het onderwerp altijd scherp in beeld blijft. De CR-N500 voert FHD 60p (4:2:2 10-bits) via SDI uit, 4K UHD 30p (4:2:2 10-bit) video via HDMI, of 4K UHD 30p (4:2:0 8-bits) video via IP, en XLR-audio.

De CR-X500 is speciaal ontwikkeld voor outdoorgebruik door broadcastprofessionals voor wie hoogwaardige beelden in externe omstandigheden een must zijn. De camera heeft de IP55-beschermingsgraad (waterdicht en stofdicht) en is met name geschikt voor gebruik onder zware omstandigheden. Hij is bovendien zout - en trillingsbestendig, en is daarmee ideaal voor live sport, live evenementen en broadcasttoepassingen zoals reality-tv, en voor beveiliging en bewaking.

De CR-X500 beschikt over 12G-SDI voor 4K UHD-uitvoer in 4:2:2 10-bits, een populaire verbindingsmethode in de broadcastindustrie die zorgt voor een betrouwbaar, hoogwaardig videosignaal.

De CR-N500 is ideaal voor livestreaming en productie binnen, met ondersteuning voor RTMPS, het protocol dat wordt gebruikt door YouTube, en RTP-, RTSP- en NDI|HX2-streamingprotocollen. De vraag naar livestreaming blijft groeien. Dit is dus een belangrijke en nuttige functie die van de CR-N500 een ongelooflijk veelzijdige camera maakt.

Met de CR-N500 en CR-X500 komt bovendien een andere onmisbare functie beschikbaar op de PTZ-markt: uiterst nauwkeurige pan-, tilt- en zoombewegingen. De CR-N500 kan pannen met een zeer lage snelheid van 0,1 graden per seconden of juist met een erg hoge snelheid van 100 graden per seconde, en voldoet daarmee aan vrijwel elke productievereiste. Beide camera's beschikken ook over ingebouwde beeldstabilisatie voor het corrigeren van trillingen die het gevolg zijn van omgevingsfactoren zoals harde wind of een onstabiele locatie.

Een close-up van de ingebouwde wisser van de Canon CR-X300.

De CR-X300 is uitgerust met een 4K UHD 1/2,3-inch CMOS-sensor en 20x optische zoom in een robuuste body die voldoet aan de IP65-normen voor stof- en waterbestendigheid. Bovendien bevat de camera een groot aantal IP-functies voor streaming en camerabediening, waarover de eerdere outdoor-PTZ-camera's in de meeste gevallen nog niet beschikten.

Canon CR-X300-camera omlaag gekanteld.

Dankzij de combinatie van professionele Canon-beeldtechnologie, IP-connectiviteit en het robuuste ontwerp is de CR-X300 een veelzijdige PTZ-camera met een groot aantal mogelijke toepassingen, waaronder sportfaciliteiten, themaparken en reality-tv.

De Canon CR-X300

De CR-X300 is een Canon 4K PTZ-camera die een baanbrekende combinatie van functies biedt, waarbij de IP-mogelijkheden van de CR-N500 en CR-N300 indoor-PTZ-camera's worden gecombineerd met de robuuste outdoormogelijkheden van de CR-X500. "Dit betekent dat je je productie online kunt streamen in fantastische kwaliteit, ongeacht de omstandigheden", aldus Jack Adair, Product Marketing Specialist bij Canon Europe.

"Dankzij deze unieke combinatie is de CR-X300 de perfecte keuze voor een groot aantal toepassingen in de broadcast- en AV-industrie, waaronder sportwedstrijden, nieuwsuitzendingen, reality-tv en live outdoorevenementen, om er maar een paar te noemen."

De 1/2,3-inch 4K CMOS-sensor, het objectief met 20x optische zoom en het hybride AF-systeem van de CR-X300 zorgen voor gedetailleerde en haarscherpe 4K-beelden, zelfs bij weinig licht. De camera kan een output leveren van 4K UHD-video (4:2:2 10-bits) via SDI en HDMI, of 4K UHD 30p (4:2:0 8-bits) via IP. De CR-X300 kan ook gebruikmaken van de 4K-sensor voor het leveren van Full HD-video met een grotere detailrijkdom, dankzij oversamplede HD-verwerking.

Met zijn compacte, lichte en robuuste constructie is de CR-X300 een ideale camera voor een outdooropstelling in zware omgevingen. Hij voldoet aan de Ip65-normen voor stof- en waterbestendigheid en heeft een ingebouwde wisser en ND-filters voor hoogwaardige beelden, ongeacht de omstandigheden.

Dankzij de ondersteuning voor een breed scala aan streaming- en besturingsprotocollen kan de CR-X300 rechtstreeks in een groot aantal workflows worden geïntegreerd. Je kunt de CR-X300 integreren in een set-up met meerdere camera’s, maar ook gebruiken als professionele standalone camera. Met het RTMP-protocol kun je beeldmateriaal rechtstreeks streamen naar een gewenst netwerk, zoals YouTube of Facebook.

De Canon RC-IP100 Remote Camera Controller.

In combinatie met Canon's PTZ-camera's,3 zorgt de Canon RC-IP100 Remote Camera Controller voor fantastische bedieningsmogelijkheden. Gebruik de joystick om de camera te bewegen en de zoomhendel om het gezichtsveld op afstand te bedienen.

De Canon CR-N300 en controllers

De CR-N300 is bestemd voor een bredere groep gebruikers. Deze camera is bij uitstek geschikt voor gebruik in het hoger onderwijs, bij bedrijfsevenementen, bruiloften en in gebedsplaatsen, en voor zelfstandige makers van allerlei soorten content. Deze compactere camera heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor, maar een iets groter 20x optisch-zoombereik en biedt scherpe 4K-beelden. Hij biedt ondersteuning voor dezelfde protocollen als de grotere CR-N500 en beschikt over dezelfde nauwkeurige aanpassingen en video-indelingen, plus Full HD via USB zodat hij gemakkelijk kan worden aangesloten op een laptop.

Al deze PTZ-camera's zijn slechts een deel van het PTZ-systeem van Canon, dat ook de Canon RC-IP100 Remote Camera Controller bevat. Dit is handige hardware met een joystick die je alle kanten op kunt bewegen voor nauwkeurige camerabediening, een zoomhendel en de mogelijkheid om zo nodig meerdere camera's te bedienen via een netwerk.

Gebruikers die hun camera's liever via een Windows-pc willen bedienen, kunnen de gratis Remote Camera Control-app gebruiken. Deze app geeft een live feed weer tot 20 afzonderlijke camera's. De gebruiker kan tussen deze camera's schakelen en elke camera naar behoefte bedienen en bijvoorbeeld pannen-kantelen-zoomen, vooraf ingestelde bewegingen gebruiken, volgen en scherpstellen.

Twee extra protocollen – FreeD en Secure Reliable Transport (SRT) – kunnen worden toegevoegd aan de CR-N300 en CR-N500 via een firmware-update.

Dankzij FreeD kunnen de twee PTZ-camera's makkelijker worden geïntegreerd in virtuele studio's. "Hiermee kunnen de positiegegevens van de camera, zoals pannen, kantelen, zoomen en scherpstellen, worden ingevoerd in een virtueel platform zoals Unreal Engine," legt Matthew uit. "Je hebt geen extra trackingapparaten of -systemen nodig, waardoor VR- en AR-productie eenvoudig en kosteneffectief is."

SRT is een standaard broadcast-protocol dat streams van hoge kwaliteit mogelijk maakt in instabiele of onvoorspelbare netwerkomstandigheden. "Als je voor professionele televisie werkt, is een buffering van je stream wel het allerlaatste wat je wilt", zegt Matthew. "Maar met het SRT-protocol maak je heldere, scherpe streams met weinig vertraging met de CR-N300, CR-N500 en CR-N700, zelfs wanneer je te maken hebt met gebrekkige bandbreedte."

Vanwege de snelle toename in de vraag naar streaming en weergave op afstand ziet het ernaar uit dat PTZ-camera's veel belangrijker zullen worden, niet alleen als op afstand te bedienen opnameapparatuur maar ook als onderdeel van een uitgebreider ecosysteem voor beeldverwerking. Dankzij de integratie van Canon’s indrukwekkende achtergrond op het gebied van optica en video-opnamen in het ontwerp van PTZ-systemen, zijn de CR-N700, CR-N500, CR-N300, CR-X300, CR-X500, Canon RC-IP100 Remote Camera Controller en de Remote Camera Control-app krachtige oplossingen voor zelfs de meest veeleisende gebruiker, met beelden van de hoogste kwaliteit, uitzonderlijk nauwkeurige aanpassingen en ingebouwde ondersteuning voor de belangrijkste streamingprotocollen.


1Er is mogelijk een licentie van derden vereist.

2NDI is een handelsmerk of gedeponeerd handelsmerk van NewTek, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen.

3CR-X500-verbinding met controller (serieel).

Geschreven door Rod Lawton & Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro