NIEUWS OVER PRODUCTEN

Toekomstbestendige workflows met Canon's PTZ-camera's

Van pan-tilt-zoomcamera's tot controllers, firmware en apps: een overzicht van Canon's volledige assortiment PTZ-camera's en hun mogelijkheden.
Een Canon RC-IP1000 PTZ tegen een zwarte achtergrond.

Het instapmodel CR-N100 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment PTZ-camera's van Canon en maakt deel uit van een ecosysteem voor beeldverwerking dat nu controllers, software en gelicentieerde apps omvat.

Dankzij de pan-, kantel- en zoomfuncties en omdat ze op afstand kunnen worden bediend, zijn PTZ-camera's perfect voor de meest uiteenlopende toepassingen. In deze tijd van snelle veranderingen op het gebied van videoproductie heeft Canon tot nu toe zes 4K PTZ-camera's op de markt gebracht: de CR-N700, CR-N500, CR-N300, CR-N100CR-X500 en CR-X300. Daarnaast wordt de serie verder uitgebreid met meer systeemtools, waaronder de RC-IP1000 PTZ-controller, de SKAARHOJ RC-SK5-controller en de toepassing voor het beheer van meerdere camera's.

Firmware-updates en apps met licentie maken Auto Tracking met intelligente persoonsherkenning en Auto Loop-functies mogelijk voor een gestroomlijnd productieproces. Zowel de CR-N700 als de CR-N500 ondersteunen de Auto Tracking- en de Auto Loop-app. De CR-N300 en CR-N100 ondersteunen de Auto Tracking-app, terwijl de CR-X300 outdoor-PTZ-camera compatibel is met de Auto Loop-app. Deze apps zijn na het installeren van een gratis firmware-update verkrijgbaar via een betaalde licentie.

Auto Tracking
Auto Loop
Streamen
Controllers
Canon CR-N700
Canon CR-N500 en CR-X500
Canon CR-X300
Canon CR-N300
Canon CR-N100

Twee Canon PTZ-camera's op een statief, gericht op een persoon in een rood shirt. Een paar mensen zitten op een stoel te kijken hoe de persoon optreedt.

De CR-N100 kan met zijn combinatie van de 4K UHD 1/2,3-inch CMOS-sensor, DIGIC DV6-beeldprocessor en het objectief met 20x optische zoom een extreem hoge beeldkwaliteit produceren, ongeacht of je in 4K of 1080p werkt.

Auto Tracking

De RA-AT001 Auto Tracking-app bouwt voort op de intelligente gezichtsdetectietechnologie van Canon die automatisch mensen herkent en volgt om ze in beeld te houden. Auto Tracking is beschikbaar als betaalde upgrade voor alle indoor-PTZ-camera's van Canon, waaronder de CR-N100.

Twee Canon CR-N100 PTZ-camera's staan opgesteld in een collegezaal vol studenten.

De groei in de sector voor producties op afstand is mede te danken aan online presentaties en het hoger onderwijs, en nu vraagt de industrie om functies voor automatisch volgen en het automatisch maken van loop-opnamen.

Een Canon CR-N700 PTZ-camera filmt twee mensen die in tegenover elkaar geplaatste fauteuils zitten.

De Auto Tracking- en Auto Loop-automatiseringsapps zijn niet alleen handig voor zakelijke en educatieve scenario's, maar ook voor gebruik in gebedshuizen en voor het filmen van interviews voor televisie.

"Dit is een groot voordeel bij het opnemen van scènes met veel beweging erin", zegt Paul Atkinson, Product Specialist bij Canon Europe. "De mogelijkheid om mensen automatisch en nauwkeurig te volgen terwijl ze door het beeld bewegen, geeft videomakers echt vertrouwen en je hebt minder mensen nodig om het werk te doen."
Met de app kun je het totale beeld volgen of selectiever zijn door met voorinstellingen voor kadrering opnamen te maken van het hele lichaam of de bovenste helft ervan, ook wanneer het onderwerp snel beweegt. Bij een langzamer tempo kun je bovendien strakke close-ups maken.

Daarnaast kun je de camera zodanig instellen dat alle beweging buiten een bepaald gebied wordt genegeerd.

"Als je bijvoorbeeld in een theater filmt, wil je niet dat de camera iemand volgt die wegloopt om naar de wc te gaan", legt Paul uit.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een Canon CR-N700 PTZ-camera filmt een zanger, gitaristen en een drummer in een band.

"De verschillende cyclusopties in de Auto Loop-app zijn handig voor opnamen van reacties uit het publiek, of voor het schakelen tussen een zanger, gitarist en drummer bij het filmen van een band", zegt Paul.

Auto Loop

Met de RA-AL001 Auto Loop-app kun je een pan-, tilt- en zoomsequentie of zelfs een volledige serie camerabewegingen voorprogrammeren en met één druk op de knop in een loop laten herhalen. De instellingen worden op hetzelfde scherm weergegeven als de camera-feed, zodat er geen pop-upmenu's nodig zijn.

PTZ-routes kun je vooraf opnemen met vloeiende aanpassing van start-stopversnelling en -vertraging. Op deze manier wordt handbediening gesimuleerd zodat het geheel er natuurlijk uit blijft zien. Er zijn twee verschillende loop-opties: een doorlopende cyclus waarbij het basisschema A-B-C-A-B-C wordt gevolgd, en een heen en weer gaande cyclus die het schema A-B-C-B-A-B-C volgt. De app geeft je de volledige creatieve controle over camerabewegingen, zodat operators tijdens opnamen andere dingen kunnen doen.

"In de fade-modus wordt het beeld langzaam versneld om de beweging te starten en aan het einde langzaam vertraagd, zodat je een veel naadlozere en natuurlijkere overgang krijgt", legt Paul uit. "Dit is visueel veel aantrekkelijker en de modus werkt in alle richtingen. Net als bij de Auto Tracking-app heb je veel minder mensen nodig om de camera's te bedienen."

De app is ideaal voor broadcasting en live-action producties, maar ook voor live optredens, bedrijfspresentaties, onderwijsinstellingen, gebedshuizen en de groeiende trend in online-leveringsdiensten.

De automatiseringsmogelijkheden zijn enorm aantrekkelijk, maar je kunt ook handbediening selecteren om spontane momenten vast te leggen.

Een Canon CR-N500 PTZ-camera.

De Canon CR-N500 PTZ-camera heeft een 1-inch CMOS-sensor voor 4K UHD-video via een 15x zoomobjectief, en het befaamde Dual Pixel CMOS AF-systeem. Het pan-/kantelmechanisme van de camera staat garant voor ongelooflijk nauwkeurige, stapsgewijze aanpassingen.

Een Canon CR-N300-camera.

De Canon CR-N300 beschikt over hetzelfde nauwkeurige bedieningssysteem als de CR-N500, maar is kleiner en heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor – en legt 4K UHD-video vast. Beide modellen bieden ondersteuning voor een uitgebreide reeks streaming- en bedieningsprotocollen, zoals NDI|HX21 en RTMP/RTMPS.

Streaming

De CR-N700, CR-N500, CR-N300, CR-N100 en CR-X300 bieden ondersteuning voor RTMP/RTMPS (Real-Time Messaging Protocol en Real-Time Messaging Protocol Secure). Met dit protocol kan content rechtstreeks worden gedeeld via platforms als YouTube, waardoor livestreaming een fluitje van een cent wordt.

De CR-N700, CR-N500, CR-N300, CR-N100 en CR-X300 bieden ook ondersteuning voor NDI|HX2 RTP/RTSP en het Canon XC-protocol. NDI|HX2 is de industriestandaard voor broadcasting, omdat de camera hiermee niet alleen de content kan leveren, maar ook via ditzelfde protocol kan worden bediend.

De CR-N700 wordt standaard geleverd met ondersteuning voor FreeD en SRT. Voor de CR-N500 en CR-N300 is deze ondersteuning beschikbaar via een firmware-update. De CR-N100 is tevens voorzien van geïntegreerde ondersteuning voor SRT.

"Canon weet maar al te goed dat de meeste set-ups tegenwoordig bestaan uit meer dan alleen een camera", vertelt Matthew. "De beeldverwerkingsproducten van Canon passen daarom niet alleen in bestaande workflows, maar ze maken ook nieuwe ecosystemen voor beeldverwerking mogelijk."

Een systeemdiagram dat laat zien hoe de Canon CR-N300 kan worden geconfigureerd om een vergadering op afstand te livestreamen.

Webcam Driver is gratis software2 die kan worden gedownload voor Windows. Zodra de software is geïnstalleerd, detecteert deze automatisch een CR-N300-, CR-N500- of CR-X300 PTZ-camera die op hetzelfde netwerk is aangesloten als je computer en vervolgens kan de camera worden gebruikt als een hoogwaardige 4K-webcam voor videoconferenties en streams.

Als de Webcam Driver-software van Canon is geïnstalleerd op een Windows-pc, is het mogelijk om de CR-N500, CR-N300 of CR-X300 op afstand te bedienen en te gebruiken voor videoconferenties of live streaming. Met het stuurprogramma kunnen de Canon PTZ-camera's automatisch worden gedetecteerd op een netwerk, waarbij maximaal vijf camera's kunnen worden geregistreerd met verschillende namen, videoformaten en uitvoerresoluties.
"Dat zorgt voor een naadloze installatie en een vlotte start voor je vergaderingen en streams'', zegt Matthew.

"Met een combinatie van een LAN-kabel en Webcam Driver is het mogelijk om tot 4K 30p uit te voeren, zodat je een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit kunt bereiken, afhankelijk van de videoconferentietoepassing die wordt gebruikt."

Dankzij de toevoeging van LAN-switches kan er worden gewerkt over een onbeperkte afstand voor grootschalige evenementen.

Een bovenaanzicht van de RC-IP1000 PTZ-controller van Canon.

De geavanceerde mogelijkheden van de CR-N700 worden nog verder verbeterd door de RC-IP1000-hardware-controller. De combinatie van uitstekende prestaties en nauwkeurige bediening biedt een complete oplossing voor hoogwaardige broadcasts en live-evenementen.

De achterkant van de Canon RC-IP1000 PTZ-controller.

Sluit de camera's via IP aan op de RC-IP1000-controller om alle feeds rechtstreeks te bewaken via het 7-inch touchscreen. Dankzij de uitvoermogelijkheden via SDI en HDMI kan de feed ook worden weergegeven op een externe monitor.

Controllers

Met de gratis Remote Camera Control-app kunnen gebruikers hun camera's beheren via een Windows-pc of een Mac. De app geeft een live feed weer tot 20 afzonderlijke camera's. De gebruiker kan tussen deze camera's schakelen en elke camera naar behoefte bedienen, zoals pan-tilt-zoom, vooraf ingestelde bewegingen gebruiken, volgen en scherpstellen.

Het PTZ-systeem van Canon omvat tevens de Canon RC-IP100, RC-IP1000 en de SKAARHOJ RC-SK5 Remote Camera Controllers. De RC-IP100 heeft een joystick die je alle kanten op kunt bewegen voor nauwkeurige camerabediening, een zoomhendel en de mogelijkheid om zo nodig meerdere camera's te bedienen via een netwerk. De SKAARHOJ RC-SK5 is volledig compatibel met het Canon XC-protocol en beschikt over fysieke knoppen/keuzewielen voor het instellen van de focus, iris, zwart-wit, scherpte, PT-snelheid, zoomsnelheid, voorinstellingen en meer. Daardoor is deze controller geschikt voor zeer veel camera's.

De toonaangevende RC-IP1000 PTZ-controller is perfect te combineren met de CR-N700 en CR-N500. Het biedt de verbeterde camerabediening en connectiviteit die broadcasters en operators in high-end live evenementen nodig hebben. Hij beschikt naast een ergonomische en multifunctionele joystick en een professionele zoomtuimelschakelaar, over 56 fysieke knoppen en draaiknoppen waarmee tot 200 camera's snel en nauwkeurig kunnen worden ingesteld via IP. De overvloed aan I/O-opties omvat vijf poorten voor RS-422 seriële communicatie, SDI in-/uitvoer, een HDMI-uitgang en PoE+.

"De RC-IP1000 is 's werelds eerste PTZ-controller die IP-video en monitoring van input biedt", voegt Matthew toe. "Normaal zou je een externe monitor moeten aansluiten om de feed te kunnen bekijken, maar nu kun je via IP de camera's aansluiten, ongeacht of dit een PTZ-, Canon Cinema EOS- of de professionele Canon XF605-videocamera is, en alle feeds bewaken op het 7-inch touchscreen van de RC-IP1000."

Voor meer informatie en advies over welke optie het geschiktst is voor jou, lees je de vergelijking van PTZ-controllers.

Twee Canon PTZ-camera's die zijn opgesteld voor een live broadcast in een sportstudio.

De beste Canon PTZ-controllers: RC-IP1000 versus RC-IP100 versus SKAARHOJ RC-SK5

Welke Canon PTZ-controller is de beste optie voor je productievereisten en budget? Hier vergelijken we de belangrijkste functies van de RC-IP1000, de RC-IP100 en de SKAARHOJ RC-SK5 om je te helpen de juiste keuze te maken.
De Canon RC-IP100 Remote Camera Controller.

In combinatie met Canon's PTZ-camera's3 zorgt de Canon RC-IP100 Remote Camera Controller voor fantastische bedieningsmogelijkheden. Gebruik de joystick om de camera te bewegen en de zoomhendel om het gezichtsveld op afstand te bedienen.

De Canon SKAARHOJ RC-SK5 Remote Camera Controller.

De RC-SK5 is ontworpen door SKAARHOJ en is zeer populair in de branche. De aanpasbare knoppen en ergonomische joystick bieden net dat beetje extra ten opzichte van soortgelijke modellen.

Ook de PTZ-softwareoplossingen van Canon zijn in ontwikkeling. Met de beheertoepassing voor meerdere camera's kunnen meerdere camera's en controllers probleemloos worden ingesteld en bewaakt vanuit één enkele bron. Deze gratis app voor de pc ondersteunt het beheer van maximaal 200 camera's. Hiermee kunnen instellingen en configuraties op meerdere camera's tegelijk worden toegepast en kunnen miniatuurbeelden van de uitvoer van aangesloten apparaten worden bewaakt.

"De toepassing voor het beheer van meerdere camera's stroomlijnt het beheer van maximaal 20 groepen van 10 PTZ-camera's en niet-PTZ-camera's via het XC Protocol", vertelt Matthew.

"Als je op een universiteit werkt en PTZ-camera's gebruikt op verschillende campussen die kilometers van elkaar verwijderd zijn, zou het beheer van al die apparaten normaal gesproken een drama zijn. Maar met deze webbrowsersoftware kun je de status van elke camera controleren en beheren vanuit een enkele interface. Problemen kun je op afstand oplossen, zonder dat je daadwerkelijk bij de camera hoeft te zijn."

Een Canon CR-N700-camera filmt een band vanaf een verhoogde positie.

De Canon CR-N700 is de eerste indoor-PTZ-camera van Canon die ondersteuning biedt voor 12G-SDI, waarbij de camera 4K 60p (10-bits 4:2:2) kan uitvoeren via zowel de 12G-SDI- als HDMI-poort. Deze camera kan zelfs 4K 60p streamen via IP.

De Canon CR-N700

De CR-N700 is Canon’s vlaggenschip-PTZ-camera voor binnenopnamen, die volledig voldoet aan de bijzondere vereisten van professionele broadcasts en live-evenementen. "Het biedt een oplossing voor de vele pijnpunten in de branche wat betreft het gebruik van PTZ-camera’s", legt Matthew uit.

"Het feit dat je kunt opnemen in 4K 60p geeft gebruikers meer flexibiliteit bij de nabewerking", vertelt Matthew. "Maar de 12G-SDI-verbinding is misschien wel het grootste voordeel van de CR-N700. Voor broadcasters met een op 12G-SDI-gebaseerde workflow, past Canon’s vlaggenschip-PTZ-camera naadloos in hun bestaande set-up."

De CR-N700 is als PTZ-camera ook baanbrekend op het gebied van autofocus. Het is de eerste PTZ-camera die gebruikmaakt van de deep-learning iTR AF X-autofocustechnologie. Hiermee blijft hij gefocust op het hoofd van een onderwerp, zelfs als de persoon het hoofd draait en wegkijkt van de camera.

De EOS iTR AFX-technologie wordt gebruikt in een aantal professionele videocamera’s van Canon waaronder ook de EOS C70 en XF605. Matthew vertelt dat alles wat gebruikers qua prestaties van dit soort camera’s verwachten, ook daadwerkelijk wordt geleverd door de CR-N700. "Het kan de ogen, het gezicht en het hoofd van personen detecteren. Dus als iemand bijvoorbeeld een mondmasker draagt, gaat de CR-N700 automatisch op zoek naar de ogen en blijft hij die volgen, zonder dat je zelf handmatig hoeft scherp te stellen op het gezicht. De CR-N700 biedt ook Touch AF via Canon's Remote Camera Control-app, daarmee kun je de camera nog gemakkelijker bedienen op afstand."

Naast de 15x optische zoom die optimale 4K UHD beeldkwaliteit biedt, gaat de CR-N700 nog een stap verder met de 30x Advanced Zoom in Full HD. De nieuwe crop-functie biedt nog meer flexibiliteit, omdat je tegelijkertijd twee verschillende feeds van één PTZ-camera kunt halen. Matthew legt uit: "Met de Remote Camera Control-app kun je met een vak een specifiek gebied selecteren. Dit gebied wordt dan als aparte feed uitgevoerd.

Een andere PTZ-functie die is geïntroduceerd met de CR-N700, is de nachtmodus. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een ingebouwd gemotoriseerd infraroodfilter dat over het objectief valt en een zwart-wit infraroodbeeld produceert in 4K. "Dat is perfect voor reality-tv", zegt Matthew. "Je wilt de deelnemers niet storen door licht te gebruiken, maar de kijkers kunnen ondertussen gewoon zien wat er allemaal gebeurt."

Een Canon CR-N500-camera.

PTZ-camera's zijn geschikt voor een groot aantal verschillende toepassingen, van gebruikers in broadcasting tot zelfstandige makers van content, en zorgen voor flexibiliteit bij het filmen dankzij de bediening op afstand.

De Canon CR-N500 en CR-X500

De Canon CR-N500 en CR-X500 zijn bedoeld voor meer ervaren professionele gebruikers voor wie alleen de hoogste beeldkwaliteit goed genoeg is. Ze zijn ideaal voor live productie en broadcasts en voor andere toepassingen zoals live evenementen, van bruiloften tot concerten.

Beide camera's hebben een 1-inch sensor, het formaat dat wordt gebruikt in veel professionele videocamera's van Canon en waarmee 4K UHD-video wordt vastgelegd via een objectief met 15x zoom. Ze beschikken bovendien beide over Canon’s uiterst effectieve Dual Pixel CMOS AF-systeem waarmee het onderwerp altijd scherp in beeld blijft. De CR-N500 voert FHD 60p (4:2:2 10-bits) via SDI uit, 4K UHD 30p (4:2:2 10-bit) video via HDMI, of 4K UHD 30p (4:2:0 8-bits) video via IP, en XLR-audio.

De CR-X500 is speciaal ontwikkeld voor outdoorgebruik door broadcastprofessionals voor wie hoogwaardige beelden in externe omstandigheden een must zijn. De camera heeft de IP55-beschermingsgraad (waterdicht en stofdicht) en is met name geschikt voor gebruik onder zware omstandigheden. Hij is bovendien zout - en trillingsbestendig, en is daarmee ideaal voor live sport, live evenementen en broadcasttoepassingen zoals reality-tv, en voor beveiliging en bewaking.

De CR-N500 is ideaal voor livestreaming en productie binnen, met ondersteuning voor RTMPS, het protocol dat wordt gebruikt door YouTube, en RTP-, RTSP- en NDI|HX2-streamingprotocollen. De vraag naar livestreaming blijft groeien. Dit is dus een belangrijke en nuttige functie die van de CR-N500 een ongelooflijk veelzijdige camera maakt.

Met de CR-N500 en CR-X500 komt bovendien een andere onmisbare functie beschikbaar op de PTZ-markt: uiterst nauwkeurige pan-, kantel- en zoombewegingen. De CR-N500 kan pannen met een zeer lage snelheid van 0,1 graden per seconden of juist met een erg hoge snelheid van 100 graden per seconde, en voldoet daarmee aan vrijwel elke productievereiste. Beide camera's beschikken ook over ingebouwde beeldstabilisatie voor het corrigeren van trillingen die het gevolg zijn van omgevingsfactoren zoals harde wind of een onstabiele locatie.

Een close-up van de ingebouwde wisser van de Canon CR-X300.

De CR-X300 is uitgerust met een 4K UHD 1/2,3-inch CMOS-sensor en 20x optische zoom in een robuuste body die voldoet aan de IP65-normen voor stof- en waterbestendigheid. Bovendien bevat de camera een groot aantal IP-functies voor streaming en camerabediening, waarover de eerdere outdoor-PTZ-camera's in de meeste gevallen nog niet beschikten.

Canon CR-X300-camera omlaag gekanteld.

Dankzij de combinatie van professionele Canon-beeldtechnologie, IP-connectiviteit en het robuuste ontwerp is de CR-X300 een veelzijdige PTZ-camera met een groot aantal mogelijke toepassingen, waaronder sportfaciliteiten, themaparken en reality-tv.

De Canon CR-X300

De CR-X300 is een Canon 4K PTZ-camera die een baanbrekende combinatie van functies biedt, waarbij de IP-mogelijkheden van de CR-N500 en CR-N300 indoor-PTZ-camera's worden gecombineerd met de robuuste outdoormogelijkheden van de CR-X500. "Dit betekent dat je je productie online kunt streamen in fantastische kwaliteit, ongeacht de omstandigheden", aldus Jack Adair, Product Marketing Specialist bij Canon Europe.

"Dankzij deze unieke combinatie is de CR-X300 de perfecte keuze voor een groot aantal toepassingen in de broadcast- en AV-industrie, waaronder sportwedstrijden, nieuwsuitzendingen, reality-tv en live outdoorevenementen, om er maar een paar te noemen."

De 1/2,3-inch 4K CMOS-sensor, het objectief met 20x optische zoom en het hybride AF-systeem van de CR-X300 zorgen voor gedetailleerde en haarscherpe 4K-beelden, zelfs bij weinig licht. De camera kan een output leveren van 4K UHD-video (4:2:2 10-bits) via SDI en HDMI, of 4K UHD 30p (4:2:0 8-bits) via IP. De CR-X300 kan ook gebruikmaken van de 4K-sensor voor het leveren van Full HD-video met een grotere detailrijkdom, dankzij oversamplede HD-verwerking.

Met zijn compacte, lichte en robuuste constructie is de CR-X300 een ideale camera voor een outdooropstelling in zware omgevingen. Hij voldoet aan de Ip65-normen voor stof- en waterbestendigheid en heeft een ingebouwde wisser en ND-filters voor hoogwaardige beelden, ongeacht de omstandigheden.

Dankzij de ondersteuning voor een breed scala aan streaming- en besturingsprotocollen kan de CR-X300 rechtstreeks in een groot aantal workflows worden geïntegreerd. Je kunt de CR-X300 integreren in een set-up met meerdere camera’s, maar ook gebruiken als professionele standalone camera. Met het RTMP-protocol kun je beeldmateriaal rechtstreeks streamen naar een gewenst netwerk, zoals YouTube.

Een omlaag gekantelde Canon CR-N300-camera.

De camera biedt 4K UHD-resolutie, 20x optische zoom, hybride AF en verschillende IP-streaming- en bedieningsprotocollen waarmee je met de CR-N300 op nieuwe manieren contact kunt maken met je volgers.

De Canon CR-N300

De CR-N300 is bestemd voor een bredere groep gebruikers. Deze camera is bij uitstek geschikt voor gebruik in het hoger onderwijs, bij bedrijfsevenementen, bruiloften en in gebedsplaatsen, en voor zelfstandige makers van allerlei soorten content. Deze compactere camera heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor, maar een iets groter 20x optisch-zoombereik en biedt scherpe 4K-beelden. Hij biedt ondersteuning voor dezelfde protocollen als de grotere CR-N500 en beschikt over dezelfde nauwkeurige aanpassingen en video-indelingen, plus Full HD via USB zodat hij gemakkelijk kan worden aangesloten op een laptop.

Een uitgestoken hand steekt een kabel in de achterkant van een CR-N100.

De CR-N100 beschikt over een breed scala aan aansluitopties, waaronder een LAN-poort voor PoE+, voor voeding, besturing en streaming via één kabel. Een USB-poort die compatibel is met UVC, een poort voor RS-422 seriële communicatie, een HDMI-uitgang en een 3,5mm-aansluiting maken de uitrusting compleet.

Een CR-N100 op een statief is gericht op een man die zich uitrekt terwijl hij op een yogamat staat.

"De Hybrid AF van de CR-N100 beschikt over Gezichtsdetectie AF waarmee tot negen gezichten in het kader kunnen worden gedetecteerd, en Gezichtsherkenning", vertelt Matthew. "Misschien wel het grootste voordeel van Hybrid AF is de snelheid waarmee bij weinig licht kan worden scherpgesteld. Dit is zeer belangrijk als er wordt gefilmd in collegezalen en kerken waar het licht is gedimd."

De Canon CR-N100

De CR-N100 is met zijn 20x optische zoom, Hybrid AF en omvangrijke connectiviteitsopties een bijzonder praktische optie voor videospecialisten die werken in een bedrijfsomgeving, in gebedshuizen of in het hoger onderwijs.

"Als de camera achter in een grote seminarruimte, een collegezaal of een kerk is opgesteld, heb je meer zoom nodig om het onderwerp vast te leggen, en dat is precies wat de CR-N100 doet", zegt Matthew. "De geavanceerde Hybrid AF-technologie van Canon, die ook te vinden is in een aantal van onze professionele videocamera's, maakt gebruik van Gezichtsdetectie AF en Gezichtsherkenning om snel en nauwkeurig te kunnen scherpstellen, zelfs als het licht in de zaal gedimd is voor een presentatie of lezing."

Hoewel de CR-N100 een PTZ-camera op instapniveau is, is hij uitgerust met eersteklas functies zoals hoogwaardige 4K UHD 30p-opname, NDI|HX-ondersteuning en compatibiliteit met Auto Tracking. Daarnaast beschikt hij over een breed scala aan connectiviteitsopties, zoals een poort voor RS-422 seriële communicatie, een HDMI-uitgang en een USB-poort die compatibel is met UVC, waarmee de CR-N100 kan worden aangesloten op een computer en kan worden gebruikt als een zelfstandige USB-camera. De LAN-poort met ondersteuning voor PoE+ vereenvoudigt de installatie en biedt een oplossing voor voeding, besturing en streaming via één kabel.

"Het is een PTZ-camera die uitstekend kan worden ingezet in een groot aantal verschillende toepassingen, van videoconferenties en keynote-toespraken tot het opnemen en livestreamen van lezingen", merkt Matthew op. "En hij is zo ontworpen dat je er heel eenvoudig mee aan de slag kunt, of dat nu via Canon's apps is of via HDMI, USB of IP."

De CR-N100 wordt zelfs geleverd met vier scènemodi, Portret, Sport, Weinig licht en Spotlight, waarmee onervaren gebruikers eenvoudiger hun video kunnen verbeteren zonder dat ze alle instellingen voor de beeldkwaliteit afzonderlijk hoeven in te stellen.

Vanwege de snelle toename in de vraag naar streaming en weergave op afstand ziet het ernaar uit dat PTZ-camera's veel belangrijker zullen worden, niet alleen als op afstand te bedienen opnameapparatuur maar ook als onderdeel van een uitgebreider ecosysteem voor beeldverwerking. Door gebruik te maken van Canon's sterke achtergrond in optica en vastlegging van video bij het ontwerp van haar PTZ-systemen, worden krachtige oplossingen gerealiseerd voor vrijwel elke behoefte, met superieure beeldkwaliteit, uitzonderlijk nauwkeurige afstelling en geïntegreerde support voor de belangrijkste streamingprotocollen.

Rod Lawton, Marcus Hawkins and Matthew Richards
  1. NDI is een handelsmerk of gedeponeerd handelsmerk van NewTek, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen.
  2. Er is mogelijk een licentie van derden vereist.
  3. CR-X500-verbinding met controller (serieel).

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro