NIEUWS

De nieuwe generatie PTZ-camera's van Canon

Drie nieuwe pan-tilt-zoom-camera's, in combinatie met hardware- en softwarecontrollers, maken Canon’s geïntegreerde beeldverwerkingssysteem nog veelzijdiger.
De Canon CR-N300-pan-tilt-zoom-camera.

Canon introduceert drie nieuwe 4K PTZ-camera's: de CR-N500, CR-N300 (hier afgebeeld) en CR-X500, aangevuld met een reeks systeemtools.

Dankzij de pan-, kantel- en zoomfuncties en het feit dat ze op afstand kunnen worden bediend, zijn PTZ-camera's perfect voor de meest uiteenlopende toepassingen. In deze tijd van snelle veranderingen op het gebied van videoproductie brengt Canon drie nieuwe 4K PTZ-camera's op de markt: de Canon CR-N500, CR-N300 en CR-X500. Daarnaast wordt de serie verder uitgebreid met meer systeemtools.

"De PTZ-camera's die we uitbrengen zijn flexibele oplossingen waarmee de serie videoproducten van Canon nog uitgebreider wordt, zodat Canon kan inspelen op de veranderende eisen van productie op afstand en videostreaming," vertelt Matthew Koshy, Product Manager bij Canon Europe. "Ze kunnen worden gebruikt in eenvoudige standalone set-ups of in een grootschalige productieomgeving als agnostische camera's die kunnen worden geïntegreerd in alle soorten bestaande en nieuwe systemen."

Aan de basis van de nieuwe PTZ-camera's staan Canon's decennialange ervaring en expertise op het gebied van beeldverwerking en optische uitmuntendheid. De camera's beschikken over geavanceerde sensor-, processor-, optische en precisiebedieningstechnologieën die zijn ontwikkeld op basis van de professionele videocamera's, objectieven en bekroonde cinemasystemen die Canon de afgelopen decennia op de markt heeft gebracht.

Daarnaast hebben de camera's krachtige praktische functies zoals geavanceerde technologie voor automatische scherpstelling en flexibele bedieningsprotocollen en interfaces, waarmee cameramensen niet alleen de richting en zoom van een PTZ-camera op afstand kunnen instellen, maar ook de beeldkwaliteit en andere camera-instellingen tot in de kleinste details kunnen aanpassen. Dit betekent dat Canon's PTZ-camera's geschikt zijn voor een ongelooflijk groot aantal toepassingen, van televisie, live productie en live evenementen tot gebruik in hoger onderwijs en bedrijven.

Dit is een onmisbare oplossing, met name in de wereld van vandaag. Ze zijn ook geschikt waar maatregelen op het gebied van veiligheid en social distancing in verband met COVID-19 zijn getroffen, omdat er minder mensen ter plekke hoeven te zijn om content te maken. Sterker nog, één operator kan vanaf één bureau meerdere Canon PTZ-camera's op afstand bedienen, en zo opnames van evenementen maken of live streams vanuit meerdere gezichtspunten uitzenden zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn.
Canon CR-N300-camera omlaag gekanteld.

PTZ staat voor Pan-Tilt-Zoom. Deze camera's kunnen op afstand worden bediend en zijn daarmee ideaal zijn voor het filmen van evenementen, tv-producties, conferenties, seminars in het onderwijs, religieuze bijeenkomsten, studioproducties en nog veel meer.

Uitzonderlijke beeldkwaliteit, bediening en streaming

Opmerkelijk is ook dat alle Canon PTZ-camera's standaard ondersteuning bieden voor 4K UHD-resolutie, met 4K optische prestaties voor hoge beeldkwaliteit. Nu meer CDN's (Content Delivery Networks) ondersteuning bieden voor 4K UHD-streaming én 4K de standaard wordt op het gebied van broadcast-workflows, bieden Canon's oplossingen de beeldkwaliteit en overweldigende ervaring die de kijkers vandaag de dag verwachten.

Dankzij Canon's expertise op het gebied van professionele video- en cinema-camera's beschikken de PTZ-camera's over bewezen scherpstelsystemen die garant staan voor flexibiliteit en snelheid bij het scherpstellen: Hybrid AF in de CR-N300 en Canon's befaamde Dual Pixel CMOS AF in de CR-N500 en CR-X500. De laatstgenoemde bevat Face Detection en Tracking AF, waardoor onderwerpen altijd scherp in beeld zijn, en Touch AF voor een verbeterde bediening.
Een Canon ZB 132-camera.

De Canon CR-N500 PTZ-camera heeft een 1-inch CMOS-sensor voor 4K UHD-video via een 15x zoomobjectief, en het befaamde Dual Pixel CMOS AF-systeem. Het pan-/kantelmechanisme van de camera staat garant voor ongelooflijk nauwkeurige, stapsgewijze aanpassingen.

Een Canon CR-N300-camera.

De Canon CR-N300 beschikt over hetzelfde nauwkeurige bedieningssysteem als de CR-N500, maar is kleiner en heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor – en legt 4K UHD-video vast. Beide modellen bieden ondersteuning voor een uitgebreide reeks streaming- en bedieningsprotocollen, zoals NDI|HX* en RTMP/RTMPS.

De CR-N500 en CR-N300 bieden ondersteuning voor RTMP/RTMPS (Real-Time Messaging Protocol en Real-Time Messaging Protocol Secure). Met dit protocol kan content rechtstreeks worden gedeeld via platforms zoals YouTube en Facebook, zodat iedereen ongelooflijk gemakkelijk live naar een van deze platforms kan streamen.

Verder bieden beide PTZ-camera's ondersteuning voor NDI|HX*, RTP/RTSP en het nieuwe Canon XC-protocol. NDI|HX* is de industriestandaard voor broadcasting, omdat de camera hiermee niet alleen de content kan leveren, maar ook via ditzelfde protocol kan worden bediend.
En aangezien de populariteit van streaming platforms sinds de COVID-19-pandemie aanzienlijk is gestegen, is ondersteuning voor deze protocollen nu cruciaal. Gebruikers kunnen content rechtstreeks vanaf één camera naar hun gewenste CDN (Content Delivery Network) streamen. Dankzij deze ondersteuning voor een uiteenlopende reeks protocollen, kunnen Canon's PTZ-camera's niet alleen worden gebruikt als onderdeel van een groter systeem maar ook direct 'out of the box'.

"Canon weet maar al te goed dat de meeste set-ups tegenwoordig bestaan uit meer dan alleen een camera," vertelt Matthew. "De beeldverwerkingsproducten van Canon passen daarom niet alleen in bestaande workflows, maar ze maken ook nieuwe ecosystemen voor beeldverwerking mogelijk."

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Canon’s nieuwe PTZ-camera's zijn dus gemakkelijk te gebruiken als zelfstandige camera's en te bedienen via de speciale Remote Camera Control-app voor pc's, terwijl ze ook zonder problemen deel kunnen uitmaken van een groter, geïntegreerd systeem. Met de op maat gemaakte Canon RC-IP100 remote camera controller kunnen meerdere camera's flexibel worden bediend via een netwerk, maar alle PTZ-camera's kunnen ook samen met Canon’s reeks professionele videocamera's, Cinema EOS-camera's, projectoren en 4K-referentiemonitoren worden gebruikt voor een complete end-to-end-oplossing.
De poorten op de achterkant van een Canon CR-N300.

De CR-N300 biedt een uitgebreide reeks aansluitingsopties, waaronder HDMI, SDI, USB en LAN (PoE+), en kan dus direct na aankoop gemakkelijk worden gebruikt of in een bestaande professionele productieworkflow worden geïntegreerd.

De poorten op de achterkant van een Canon CR-N500.

De iets grotere CR-N500 heeft al net zo'n uitgebreide reeks aansluitingsmogelijkheden, waaronder dubbele XLR-audiopoorten voor fantastische audioconnectiviteit, en hetzelfde type 1-inch CMOS-sensor als in Canon's professionele videocamera's.

Waarom is PTZ nu belangrijk?

Evenementen, onderwijs, godsdienstbeoefening en zelfs het gewone werken op kantoor zijn allemaal enorm veranderd tijdens de COVID-19-pandemie, en mensen moesten zich aan die nieuwe situatie aanpassen.

PTZ-camera's kunnen een cruciale rol spelen bij deze veranderingen in onze samenleving. Ze zijn ideaal voor gebruik in het hoger onderwijs, waarin colleges en seminars in groepsverband zijn vervangen door onderwijs op afstand.

Ook live evenementen zijn hard getroffen door de pandemie: vrijwel alle grote live evenementen vinden achter gesloten deuren plaats of zijn zelfs volledig afgelast. Ook hier kunnen PTZ-camera's de brug vormen waarmee evenementen in een of andere vorm toch kunnen doorgaan en mensen op een veilige manier thuis van de evenementen kunnen genieten.
In het afgelopen jaar waren ook gebedsplaatsen gedwongen om traditionele samenkomsten te vervangen door online bijeenkomsten. Een Canon PTZ-camera is ideaal om een dienst of bijeenkomst in een gebedsplaats op te nemen en te streamen naar de congregatie thuis.

Ook voor omroeporganisaties, die het aantal medewerkers op locatie noodzakelijkerwijs beperkt moesten houden, kunnen PTZ-camera's van Canon een perfecte oplossing zijn. Dankzij de optische en beeldverwerkingskwaliteit van de camera's kunnen deze organisaties nog steeds ongelooflijk gedetailleerde 4K-opnames maken via bediening op afstand, met een keuze aan professionele standaardverbindings- en streamingprotocollen voor het leveren van de content. Dankzij Canon's uitzonderlijke brandpuntsafstand en geringe scherptediepte kunnen met name met de CR-N500 en de CR-X500 gemakkelijk opnames met een prachtige cinematografische look worden gemaakt.
Een computer in een videomontageruimte met twee HD-referentiemonitoren.

De 4K-monitor kiezen die het beste bij jou past

Ontdek Canon's serie van hoogwaardige referentiemonitoren met systeemeigen 4K en HDR.
Canon voegt aan de PTZ-markt haar vermaarde kwaliteit en meer dan 80 jaar aan ervaring op het gebied van optisch ontwerp toe, en niet te vergeten haar innovatieve videotechnologieën en baanbrekende producten die de lat om te beginnen met film- en videoproductie, broadcasting en streaming hebben verlaagd. Matthew: "Alle kennis en expertise die Canon heeft op het gebied van beeldverwerking komen samen in de PTZ-producten."
Een Canon CR-N500-camera.

PTZ-camera's zijn geschikt voor een groot aantal verschillende toepassingen, van gebruikers in broadcasting tot zelfstandige makers van content, en zorgen voor flexibiliteit bij het filmen dankzij de bediening op afstand.

De Canon CR-N500 en CR-X500

De Canon CR-N500 en CR-X500 zijn bestemd voor meer ervaren professionele gebruikers voor wie alleen de hoogste beeldkwaliteit goed genoeg is. Ze zijn ideaal voor live productie en broadcasts en voor andere toepassingen zoals live evenementen, van bruiloften tot concerten.

Beide camera's hebben een 1-inch sensor, het formaat dat wordt gebruikt in veel professionele videocamera's van Canon en waarmee 4K UHD-video wordt vastgelegd via een objectief met 15x zoom. Ze beschikken bovendien beide over Canon’s uiterst effectieve Dual Pixel CMOS AF-systeem waarmee het onderwerp altijd scherp in beeld blijft. De CR-N500 voert FHD 60p (4:2:2 10-bits) via SDI uit, 4K UHD 30p (4:2:2 10-bit) video via HDMI, of 4K UHD 30p (4:2:0 8-bits) video via IP, en XLR-audio.

De CR-X500 is speciaal ontwikkeld voor gebruik buiten door broadcastprofessionals voor wie hoogwaardige beelden in externe omstandigheden een must zijn. De camera heeft de IP55-beschermingsgraad (waterdicht en stofdicht) en is met name geschikt voor gebruik onder zware omstandigheden. Hij is bovendien zout - en trillingsbestendig, en is daarmee ideaal voor live sport, live evenementen en broadcasttoepassingen zoals reality-tv, en voor beveiliging en bewaking.

De CR-X500 beschikt over 12G-SDI voor 4K UHD-uitvoer in 4:2:2 10-bits, een populaire verbindingsmethode in de broadcastindustrie die zorgt voor een betrouwbaar, hoogwaardig videosignaal.

De CR-N500 is ideaal voor live streaming en productie binnen, met ondersteuning voor RTMPS, het protocol dat wordt gebruikt door YouTube, en RTP-, RTSP- en NDI|HX*-streamingprotocollen. De vraag naar live streaming blijft groeien en dit is dus een belangrijke en nuttige functie die van de CR-N500 een ongelooflijk veelzijdige camera maakt.

Met de CR-N500 en CR-X500 komt bovendien een andere onmisbare functie beschikbaar op de PTZ-markt: uiterst nauwkeurige pan-, kantel- en zoombewegingen. De CR-N500 kan pannen met een zeer lage snelheid van 0,1 graden per seconden of juist met een erg hoge snelheid van 100 graden per seconde, en voldoet daarmee aan vrijwel elke productievereiste. Beide camera's beschikken ook over ingebouwde beeldstabilisatie voor het corrigeren van trillingen die het gevolg zijn van omgevingsfactoren zoals harde wind of een onstabiele locatie.
De Canon RC-IP100 remote camera controller.

In combinatie met Canon's drie nieuwe PTZ-camera's* zorgt de Canon RC-IP100 hardware controller voor fantastische bedieningsmogelijkheden. Gebruik de joystick om de camera te bewegen en de zoomhendel om het gezichtsveld op afstand te bedienen.
*CR-X500-verbinding met controller (serieel).

Een schermafbeelding van de Remote Camera Control-app.

Canon’s hardwarecontroller is niet de enige optie. Met de gratis Remote Camera Control-app kun je een Canon PTZ-camera of tot wel 20 camera's op afstand bedienen via een Windows-pc.

De Canon CR-N300 en controllers

De CR-N300 is bestemd voor een bredere groep gebruikers. Deze camera is bij uitstek geschikt voor gebruik in het hoger onderwijs, bij bedrijfsevenementen, bruiloften en in gebedsplaatsen, en voor zelfstandige makers van allerlei soorten content. Deze compactere camera heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor, maar een iets groter 20x optisch-zoombereik en biedt scherpe 4K-beelden. Hij biedt ondersteuning voor dezelfde protocollen als de grotere CR-N500 en beschikt over dezelfde nauwkeurige aanpassingen en video-indelingen, plus Full HD via USB zodat hij gemakkelijk kan worden aangesloten op een laptop.

Deze drie PTZ-camera's zijn slechts een deel van het nieuwe PTZ-systeem van Canon, dat ook de Canon RC-IP100 remote camera controller bevat. Dit is handige hardware met een joystick die je alle kanten op kunt bewegen voor nauwkeurige camerabediening, een zoomhendel en de mogelijkheid om zo nodig meerdere camera's te bedienen via een netwerk.

Gebruikers die hun camera's liever via een Windows-pc willen bedienen, kunnen de gratis Remote Camera Control-app gebruiken. Deze app geeft een live feed weer tot 20 afzonderlijke camera's. De gebruiker kan tussen deze camera's schakelen en elke camera naar behoefte bedienen en bijvoorbeeld pannen-kantelen-zoomen, vooraf ingestelde bewegingen gebruiken, volgen en scherpstellen.

Vanwege de snelle toename in de vraag naar streaming en weergave op afstand ziet het ernaar uit dat PTZ-camera's veel belangrijker zullen worden, niet alleen als op afstand te bedienen opnameapparatuur maar ook als onderdeel van een uitgebreider ecosysteem voor beeldverwerking. Dankzij de integratie van Canon’s indrukwekkende achtergrond op het gebied van optica en video-opnamen in het ontwerp van nieuwe PTZ-systemen, zijn de CR-N500, CR-N300, CR-X500, Canon RC-IP100 remote camera controller en de Remote Camera Control-app krachtige nieuwe oplossingen voor zelfs de meest veeleisende gebruiker, met beelden van de hoogste kwaliteit, uitzonderlijk nauwkeurige aanpassingen en ingebouwde ondersteuning voor de belangrijkste streamingprotocollen.

*NDI is een handelsmerk of gedeponeerd handelsmerk van NewTek, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen.

Geschreven door Rod Lawton


Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro