UITRUSTING

De volgende generatie PTZ-camera's van Canon

Pan-tilt-zoom-camera's, in combinatie met hardware- en softwarecontrollers, maken Canon’s geïntegreerde beeldverwerkingssysteem nog veelzijdiger.
Een Canon CR-X300-camera.

Canon heeft tot nu toe vier nieuwe 4K PTZ-camera's geïntroduceerd: de CR-N500, CR-N300, CR-X300 (hier afgebeeld) en CR-X500, aangevuld met een reeks systeemtools.

Dankzij de pan-, kantel- en zoomfuncties en het feit dat ze op afstand kunnen worden bediend, zijn PTZ-camera's perfect voor de meest uiteenlopende toepassingen. In deze tijd van snelle veranderingen op het gebied van videoproductie heeft Canon tot nu toe vier 4K PTZ-camera's op de markt gebracht: de Canon CR-N500, CR-N300CR-X500 en de CR-X300. Daarnaast wordt de serie verder uitgebreid met meer systeemtools.

"De PTZ-camera's die we hebben uitgebracht zijn flexibele oplossingen waarmee de serie videoproducten van Canon nog verder is uitgebreid, zodat Canon kan inspelen op de veranderende eisen van productie op afstand en videostreaming", vertelt Matthew Koshy, Product Manager bij Canon Europe. "Ze kunnen worden gebruikt in eenvoudige standalone set-ups of in een grootschalige productieomgeving als agnostische camera's die kunnen worden geïntegreerd in alle soorten bestaande en nieuwe systemen."

Aan de basis van de PTZ-camera's staan Canon's decennialange ervaring en expertise op het gebied van beeldverwerking en optische uitmuntendheid. De camera's beschikken over geavanceerde sensor-, processor-, optische en precisiebedieningstechnologieën die zijn ontwikkeld op basis van de professionele videocamera's, objectieven en bekroonde cinemasystemen die Canon de afgelopen decennia op de markt heeft gebracht.

Daarnaast hebben de camera's krachtige praktische functies zoals geavanceerde technologie voor automatische scherpstelling en flexibele bedieningsprotocollen en interfaces, waarmee cameramensen niet alleen de richting en zoom van een PTZ-camera op afstand kunnen instellen, maar ook de beeldkwaliteit en andere camera-instellingen tot in de kleinste details kunnen aanpassen. Dit betekent dat Canon's PTZ-camera's geschikt zijn voor een ongelooflijk groot aantal toepassingen, van televisie, live productie en live evenementen tot gebruik in hoger onderwijs en bedrijven.

Deze oplossing is vooral vandaag de dag van onschatbare waarde, omdat je niet zoveel mensen nodig hebt om content te maken. Sterker nog, één operator kan vanaf één bureau meerdere Canon PTZ-camera's op afstand bedienen, en zo opnames van evenementen maken of livestreams vanuit meerdere gezichtspunten uitzenden zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn.

Canon breidt de veelzijdigheid van de CR-N500, CR-N300 en CR-X300 verder uit met de introductie van Webcam Driver. Deze gratis¹ software maakt het mogelijk om deze drie PTZ-camera's als webcams te gebruiken via LAN, waardoor hoogwaardige 4K 30p-livestreaming zelfs voor de langste kabeltrajecten mogelijk is. Je kunt Webcam Driver downloaden vanaf juni 2022.

Canon CR-N300-camera omlaag gekanteld.

PTZ staat voor Pan-Tilt-Zoom. Deze camera's kunnen op afstand worden bediend en zijn daarmee ideaal zijn voor het filmen van evenementen, tv-producties, conferenties, seminars in het onderwijs, religieuze bijeenkomsten, studioproducties en nog veel meer.

Uitzonderlijke beeldkwaliteit, bediening en streaming

Opmerkelijk is ook dat alle Canon PTZ-camera's standaard ondersteuning bieden voor 4K UHD-resolutie, met 4K optische prestaties voor hoge beeldkwaliteit. Nu meer CDN's (Content Delivery Networks) ondersteuning bieden voor 4K UHD-streaming én 4K de standaard wordt op het gebied van broadcast-workflows, bieden Canon's oplossingen de beeldkwaliteit en overweldigende ervaring die de kijkers vandaag de dag verwachten.

Dankzij Canon's expertise op het gebied van professionele video- en cinemacamera's beschikken de PTZ-camera's over bewezen scherpstelsystemen die garant staan voor flexibiliteit en snelheid bij het scherpstellen: Hybrid AF in de CR-X300 en CR-N300, en Canon's befaamde Dual Pixel CMOS AF in de CR-N500 en CR-X500. De laatstgenoemde bevat Face Detection en Tracking AF, waardoor onderwerpen altijd scherp in beeld zijn, en Touch AF voor een verbeterde bediening.

Een Canon ZB 132-camera.

De Canon CR-N500 PTZ-camera heeft een 1-inch CMOS-sensor voor 4K UHD-video via een 15x zoomobjectief, en het befaamde Dual Pixel CMOS AF-systeem. Het pan-/kantelmechanisme van de camera staat garant voor ongelooflijk nauwkeurige, stapsgewijze aanpassingen.

Een Canon CR-N300-camera.

De Canon CR-N300 beschikt over hetzelfde nauwkeurige bedieningssysteem als de CR-N500, maar is kleiner en heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor – en legt 4K UHD-video vast. Beide modellen bieden ondersteuning voor een uitgebreide reeks streaming- en bedieningsprotocollen, zoals NDI|HX2 en RTMP/RTMPS.

De CR-X300 is een robuuste outdoor-PTZ-camera en beschikt over 4K UHD-resolutie en IP-streaming. Daarmee is het een baanbrekende camera op de PTZ-markt. De 1/2,3-inch CMOS-sensor en 20x optische zoom leveren een uitzonderlijke beeldkwaliteit en dankzij de ondersteuning voor een scala aan besturingsprotocollen is het eenvoudig om de CR-X300 te integreren in een bestaande camera-opstelling op afstand.

Net als de CR-X300 bieden de CR-N500 en CR-N300 ondersteuning voor RTMP/RTMPS (Real-Time Messaging Protocol en Real-Time Messaging Protocol Secure). Met dit protocol kan content rechtstreeks worden gedeeld via platforms zoals YouTube en Facebook, zodat iedereen ongelooflijk gemakkelijk live naar een van deze platforms kan streamen.

Verder bieden beide PTZ-camera's ondersteuning voor NDI|HX2, RTP/RTSP en het nieuwe Canon XC-protocol. NDI|HX2 is de industriestandaard voor broadcasting, omdat de camera hiermee niet alleen de content kan leveren, maar ook via ditzelfde protocol kan worden bediend.

En aangezien de populariteit van streaming platforms in de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen, is ondersteuning voor deze protocollen nu cruciaal. Gebruikers kunnen content rechtstreeks vanaf één camera naar hun gewenste CDN (Content Delivery Network) streamen. Dankzij deze ondersteuning voor een uiteenlopende reeks protocollen, kunnen Canon's PTZ-camera's niet alleen worden gebruikt als onderdeel van een groter systeem maar ook direct 'out of the box'.

"Canon weet maar al te goed dat de meeste set-ups tegenwoordig bestaan uit meer dan alleen een camera," vertelt Matthew. "De beeldverwerkingsproducten van Canon passen daarom niet alleen in bestaande workflows, maar ze maken ook nieuwe ecosystemen voor beeldverwerking mogelijk."

Canon’s PTZ-camera's zijn dus gemakkelijk te gebruiken als zelfstandige camera's en te bedienen via de speciale Remote Camera Control-app voor pc's, terwijl ze ook zonder problemen deel kunnen uitmaken van een groter, geïntegreerd systeem. Met de op maat gemaakte Canon RC-IP100 remote camera controller kunnen meerdere camera's flexibel worden bediend via een netwerk, maar alle PTZ-camera's kunnen ook samen met Canon’s reeks professionele videocamera's, Cinema EOS-camera's, projectoren en 4K-referentiemonitoren worden gebruikt voor een complete end-to-end-oplossing.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een systeemdiagram dat laat zien hoe de Canon CR-N300 kan worden geconfigureerd om een vergadering op afstand te livestreamen.

Webcam Driver is een gratis te downloaden software¹ voor Windows die beschikbaar is vanaf juni 2022. Zodra de software is geïnstalleerd, detecteert deze automatisch een CR-N300-, CR-N500- of CR-X300 PTZ-camera die op hetzelfde netwerk is aangesloten als je computer en vervolgens kan de camera worden gebruikt als een hoogwaardige 4K-webcam voor videoconferenties en streams.

Canon's Webcam Driver-software voor de CR-N300, CR-N500 en CR-X300 biedt extra functies voor deze drie PTZ-camera's. Als de software is geïnstalleerd op een Windows-pc, is het mogelijk om de CR-N500, CR-N300 of CR-X300 op afstand te bedienen en te gebruiken voor videoconferenties of live streaming. Met het stuurprogramma kunnen de Canon PTZ-camera's automatisch worden gedetecteerd op een netwerk, waarbij maximaal vijf camera's kunnen worden geregistreerd met verschillende namen, videoformaten en uitvoerresoluties.

"Dat zorgt voor een naadloze installatie en een vlotte start voor je vergaderingen en streams'', zegt Matthew. "Met een combinatie van een LAN-kabel en Webcam Driver is het mogelijk om tot 4K 30p uit te voeren, zodat je een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit kunt bereiken, afhankelijk van de videoconferentietoepassing die wordt gebruikt."

De mogelijkheid om LAN te gebruiken met Webcam Driver biedt nieuwe mogelijkheden voor hoger onderwijs, religieuze instellingen en bedrijfsomgevingen. In tegenstelling tot een USB-kabel kan een LAN-kabel worden gebruikt om het signaal over zeer lange afstanden door te geven. Met één kabel kan dit al tot 100 meter, maar door meerdere kabels aan elkaar te verbinden met LAN-kasten kan het signaal technisch gezien over een onbeperkte afstand worden doorgegeven.

"Stel je voor dat je een PTZ-camera wilt installeren in een collegezaal van een universiteit", zegt Matthew, "maar dit auditorium heeft bijvoorbeeld wel 300 zitplaatsen en is 20 tot 40 meter lang. Via een LAN-verbinding kunnen PTZ-camera's overal in de ruimte worden geplaatst. Het enige wat je hoeft te doen is de camera's via LAN-kabels op hetzelfde netwerk aansluiten als de computer die voor het college wordt gebruikt."

De poorten op de achterkant van een Canon CR-N300.

De CR-N300 biedt een uitgebreide reeks aansluitingsopties, waaronder HDMI, SDI, USB en LAN (PoE+), en kan dus direct na aankoop gemakkelijk worden gebruikt of in een bestaande professionele productieworkflow worden geïntegreerd.

De poorten op de achterkant van een Canon CR-N500.

De iets grotere CR-N500 heeft al net zo'n uitgebreide reeks aansluitingsmogelijkheden, waaronder dubbele XLR-audiopoorten voor fantastische audioconnectiviteit, en hetzelfde type 1-inch CMOS-sensor als in Canon's professionele videocamera's.

Waarom is PTZ nu belangrijk?

Evenementen, onderwijs, godsdienstbeoefening en zelfs het gewone werken op kantoor zijn allemaal enorm veranderd tijdens de COVID-19-pandemie, en contentcreators moesten zich aanpassen aan workflows voor werken op afstand.

PTZ-camera's kunnen een cruciale rol spelen bij deze veranderingen in onze samenleving. Ze zijn ideaal voor gebruik in het hoger onderwijs, waarbij colleges en seminars in groepsverband nog steeds worden aangevuld met of zelfs vervangen door onderwijs op afstand.

Ze kunnen ook de brug blijven tussen live-evenementen en mensen die op afstand deelnemen, zodat mensen ze zelfs vanuit hun eigen huis kunnen bijwonen en waardoor het potentiële publiek voor dergelijke evenementen enorm kan worden vergroot.

Veel religieuze instellingen moesten ook hun traditionele samenkomsten opschorten en meer online gaan doen, maar hebben ontdekt dat ze hiermee veel meer mensen bereiken dan met een dienst op locatie. Een Canon PTZ-camera is ideaal om een dienst of bijeenkomst in een gebedshuis te filmen en te livestreamen naar de congregatie thuis.

Ook voor omroeporganisaties, die nog steeds het aantal medewerkers op locatie beperkt houden, kunnen PTZ-camera's van Canon een perfecte oplossing zijn. Dankzij de optische en beeldverwerkingskwaliteit van de camera's kunnen deze organisaties nog steeds ongelooflijk gedetailleerde 4K-opnames maken via bediening op afstand, met een keuze aan professionele standaardverbindings- en streamingprotocollen voor het leveren van de content. Dankzij Canon's uitzonderlijke brandpuntsafstand en geringe scherptediepte zijn de CR-N500 en de CR-X500 bijzonder geschikt om op eenvoudige wijze opnames te maken met een prachtige cinematografische look.

A Canon CR-N300 PTZ camera on a tripod, with a desk full of other AV equipment in the background.

Colleges streamen met PTZ-camera's

De Università IULM in Milaan vertelt hoe een geautomatiseerde installatie met meerdere 4K-camera's lesgeven tijdens de lockdown heeft veranderd en de deuren heeft geopend voor nieuwe zakelijke kansen.

Canon voegt aan de PTZ-markt haar vermaarde kwaliteit en meer dan 80 jaar aan ervaring op het gebied van optisch ontwerp toe, en niet te vergeten haar innovatieve videotechnologieën en baanbrekende producten die de lat om te beginnen met film- en videoproductie, broadcasting en streaming hebben verlaagd. Matthew: "Alle kennis en expertise die Canon heeft op het gebied van beeldverwerking komen samen in de PTZ-producten."

Een Canon CR-N500-camera.

PTZ-camera's zijn geschikt voor een groot aantal verschillende toepassingen, van gebruikers in broadcasting tot zelfstandige makers van content, en zorgen voor flexibiliteit bij het filmen dankzij de bediening op afstand.

De Canon CR-N500 en CR-X500

De Canon CR-N500 en CR-X500 zijn bedoeld voor meer ervaren professionele gebruikers voor wie alleen de hoogste beeldkwaliteit goed genoeg is. Ze zijn ideaal voor live productie en broadcasts en voor andere toepassingen zoals live evenementen, van bruiloften tot concerten.

Beide camera's hebben een 1-inch sensor, het formaat dat wordt gebruikt in veel professionele videocamera's van Canon en waarmee 4K UHD-video wordt vastgelegd via een objectief met 15x zoom. Ze beschikken bovendien beide over Canon’s uiterst effectieve Dual Pixel CMOS AF-systeem waarmee het onderwerp altijd scherp in beeld blijft. De CR-N500 voert FHD 60p (4:2:2 10-bits) via SDI uit, 4K UHD 30p (4:2:2 10-bit) video via HDMI, of 4K UHD 30p (4:2:0 8-bits) video via IP, en XLR-audio.

De CR-X500 is speciaal ontwikkeld voor outdoorgebruik door broadcastprofessionals voor wie hoogwaardige beelden in externe omstandigheden een must zijn. De camera heeft de IP55-beschermingsgraad (waterdicht en stofdicht) en is met name geschikt voor gebruik onder zware omstandigheden. Hij is bovendien zout - en trillingsbestendig, en is daarmee ideaal voor live sport, live evenementen en broadcasttoepassingen zoals reality-tv, en voor beveiliging en bewaking.

De CR-X500 beschikt over 12G-SDI voor 4K UHD-uitvoer in 4:2:2 10-bits, een populaire verbindingsmethode in de broadcastindustrie die zorgt voor een betrouwbaar, hoogwaardig videosignaal.

De CR-N500 is ideaal voor live streaming en productie binnen, met ondersteuning voor RTMPS, het protocol dat wordt gebruikt door YouTube, en RTP-, RTSP- en NDI|HX2-streamingprotocollen. De vraag naar live streaming blijft groeien en dit is dus een belangrijke en nuttige functie die van de CR-N500 een ongelooflijk veelzijdige camera maakt.

Met de CR-N500 en CR-X500 komt bovendien een andere onmisbare functie beschikbaar op de PTZ-markt: uiterst nauwkeurige pan-, tilt- en zoombewegingen. De CR-N500 kan pannen met een zeer lage snelheid van 0,1 graden per seconden of juist met een erg hoge snelheid van 100 graden per seconde, en voldoet daarmee aan vrijwel elke productievereiste. Beide camera's beschikken ook over ingebouwde beeldstabilisatie voor het corrigeren van trillingen die het gevolg zijn van omgevingsfactoren zoals harde wind of een onstabiele locatie.

Een close-up van de ingebouwde wisser van de Canon CR-X300.

De CR-X300 is uitgerust met een 4K UHD 1/2,3-inch CMOS-sensor en 20x optische zoom in een robuuste body die voldoet aan de IP65-normen voor stof- en waterbestendigheid. Bovendien bevat de camera een groot aantal IP-functies voor streaming en camerabediening, waarover de eerdere outdoor-PTZ-camera's in de meeste gevallen nog niet beschikten.

Canon CR-X300-camera omlaag gekanteld.

Dankzij de combinatie van professionele Canon-beeldtechnologie, IP-connectiviteit en het robuuste ontwerp is de CR-X300 een veelzijdige PTZ-camera met een groot aantal mogelijke toepassingen, waaronder sportfaciliteiten, themaparken en reality-tv.

De Canon CR-X300

De CR-X300 is een Canon 4K PTZ-camera die een baanbrekende combinatie van functies biedt, waarbij de IP-mogelijkheden van de CR-N500 en CR-N300 indoor-PTZ-camera's worden gecombineerd met de robuuste outdoormogelijkheden van de CR-X500. "Dit betekent dat je je productie online kunt streamen in fantastische kwaliteit, ongeacht de omstandigheden", aldus Jack Adair, productmarketingspecialist bij Canon Europe.

"Dankzij deze unieke combinatie is de CR-X300 de perfecte keuze voor een groot aantal toepassingen in de broadcast- en AV-industrie, waaronder sportwedstrijden, nieuwsuitzendingen, reality-tv en live outdoorevenementen, om er maar een paar te noemen."

De 1/2,3-inch 4K CMOS-sensor, het objectief met 20x optische zoom en het hybride AF-systeem van de CR-X300 zorgen voor gedetailleerde en haarscherpe 4K-beelden, zelfs bij weinig licht. De camera kan een output leveren van 4K UHD-video (4:2:2 10-bits) via SDI en HDMI, of 4K UHD 30p (4:2:0 8-bits) via IP. De CR-X300 kan ook gebruikmaken van de 4K-sensor voor het leveren van Full HD-video met een grotere detailrijkdom, dankzij oversamplede HD-verwerking.

Met zijn compacte, lichte en robuuste constructie is de CR-X300 een ideale camera voor een outdooropstelling in zware omgevingen. Hij voldoet aan de Ip65-normen voor stof- en waterbestendigheid en heeft een ingebouwde wisser en ND-filters voor hoogwaardige beelden, ongeacht de omstandigheden.

Dankzij de ondersteuning voor een breed scala aan streaming- en besturingsprotocollen kan de CR-X300 rechtstreeks in een groot aantal workflows worden geïntegreerd. De CR-X300 kan niet alleen worden geïntegreerd in cameraopstellingen met een aantal verschillende PTZ-camera's, professionele videocamera's of Cinema EOS-camera's, maar kan ook afzonderlijk als professionele camera worden gebruikt. Met het RTMP-protocol kun je beeldmateriaal rechtstreeks streamen naar een gewenst netwerk, zoals YouTube of Facebook.

De Canon RC-IP100 remote camera controller.

In combinatie met Canon's PTZ-camera's* zorgt de Canon RC-IP100-hardwarecontroller voor fantastische bedieningsmogelijkheden. Gebruik de joystick om de camera te bewegen en de zoomhendel om het gezichtsveld op afstand te bedienen.
*CR-X500-verbinding met controller (serieel).

Een schermafbeelding van de Remote Camera Control-app.

Canon’s hardwarecontroller is niet de enige optie. Met de gratis Remote Camera Control-app kun je een Canon PTZ-camera of tot wel 20 camera's op afstand bedienen via een Windows-pc.

De Canon CR-N300 en controllers

De CR-N300 is bestemd voor een bredere groep gebruikers. Deze camera is bij uitstek geschikt voor gebruik in het hoger onderwijs, bij bedrijfsevenementen, bruiloften en in gebedsplaatsen, en voor zelfstandige makers van allerlei soorten content. Deze compactere camera heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor, maar een iets groter 20x optisch-zoombereik en biedt scherpe 4K-beelden. Hij biedt ondersteuning voor dezelfde protocollen als de grotere CR-N500 en beschikt over dezelfde nauwkeurige aanpassingen en video-indelingen, plus Full HD via USB zodat hij gemakkelijk kan worden aangesloten op een laptop.

Al deze PTZ-camera's zijn slechts een deel van het PTZ-systeem van Canon, dat ook de Canon RC-IP100 Remote Camera Controller bevat. Dit is handige hardware met een joystick die je alle kanten op kunt bewegen voor nauwkeurige camerabediening, een zoomhendel en de mogelijkheid om zo nodig meerdere camera's te bedienen via een netwerk.

Gebruikers die hun camera's liever via een Windows-pc willen bedienen, kunnen de gratis Remote Camera Control-app gebruiken. Deze app geeft een live feed weer tot 20 afzonderlijke camera's. De gebruiker kan tussen deze camera's schakelen en elke camera naar behoefte bedienen en bijvoorbeeld pannen-kantelen-zoomen, vooraf ingestelde bewegingen gebruiken, volgen en scherpstellen.

Twee extra protocollen - FreeD en Secure Reliable Transport (SRT) - kunnen worden toegevoegd aan de CR-N300 en CR-N500 via een firmware-update die beschikbaar is vanaf augustus 2022.

Dankzij FreeD kunnen de twee PTZ-camera's makkelijker worden geïntegreerd in virtuele studio's. "Hiermee kunnen de positiegegevens van de camera, zoals pannen, kantelen, zoomen en scherpstellen, worden ingevoerd in een virtueel platform zoals Unreal Engine," legt Matthew uit. "Je hebt geen extra trackingapparaten of -systemen nodig, waardoor VR- en AR-productie eenvoudig en kosteneffectief is."

SRT is een standaard broadcast-protocol dat streams van hoge kwaliteit mogelijk maakt in instabiele of onvoorspelbare netwerkomstandigheden. "Als je voor professionele televisie werkt, is een buffering van je stream wel het allerlaatste wat je wilt", zegt Matthew. "Maar met het SRT-protocol maak je heldere, scherpe streams met weinig vertraging met de CR-N300 en CR-N500, zelfs wanneer je te maken hebt met gebrekkige bandbreedte."

Vanwege de snelle toename in de vraag naar streaming en weergave op afstand ziet het ernaar uit dat PTZ-camera's veel belangrijker zullen worden, niet alleen als op afstand te bedienen opnameapparatuur maar ook als onderdeel van een uitgebreider ecosysteem voor beeldverwerking. Dankzij de integratie van Canon’s indrukwekkende achtergrond op het gebied van optica en video-opnamen in het ontwerp van PTZ-systemen, zijn de CR-N500, CR-N300, CR-X300, CR-X500, Canon RC-IP100 remote camera controller en de Remote Camera Control-app krachtige oplossingen voor zelfs de meest veeleisende gebruiker, met beelden van de hoogste kwaliteit, uitzonderlijk nauwkeurige aanpassingen en ingebouwde ondersteuning voor de belangrijkste streamingprotocollen.


1Er is mogelijk een licentie van derden vereist.

2NDI is een handelsmerk of gedeponeerd handelsmerk van NewTek, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen.

Geschreven door Rod Lawton & Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro