PTZ-controllers

De beste Canon PTZ-controllers: RC-IP1000 versus RC-IP100 versus SKAARHOJ RC-SK5

Welke Canon PTZ-controller is de beste optie voor je productievereisten en budget? We vergelijken de belangrijkste functies van de RC-IP1000 versus RC-IP100 versus SKAARHOJ RC-SK5 om je te helpen de juiste keuze te maken.
Twee Canon PTZ-camera's die zijn opgesteld voor een live broadcast in een sportstudio.

Canon's PTZ-systeem bevat meerdere opties voor het op afstand bedienen van meerdere PTZ-camera's, met behulp van gratis software of hardware-controllers. Dankzij deze toegenomen functionaliteit zijn PTZ-camera's ideaal voor een groot aantal uiteenlopende toepassingen, bijvoorbeeld als onderdeel van een groter imaging-ecosysteem.

De PTZ-controllers van Canon zorgen voor gestroomlijnde bediening van je camera's op afstand. Met de Canon RC-IP1000, RC-IP100, SKAARHOJ RC-SK5 of de gratis Remote Camera Control-app voor Windows en Mac, kan één gebruiker nu nauwkeurige aanpassingen maken in de beweging en de instellingen van meerdere PTZ-camera's. 

Maar welke PTZ-controller van Canon sluit het beste aan op je behoeften? Wat kun je met de hardwarecontrollers doen dat met een softwareoplossing niet mogelijk is? En waarom zou je kiezen voor de RC-IP1000 in plaats van de RC-IP100?

Maximumaantal verbonden camera's

200
100
10

Aantal cameragroepen

20 (met maximaal 10 camera's per groep)
10 (met maximaal 10 camera's per groep)
10 (IP)

Voorinstellingen voor elke camera

Maximaal 100
Maximaal 100
Maximaal 100

Bedieningsknoppen/keuzewielen

56
6
6

LCD-scherm

7-inch kleurentouchscreen
7-inch kleurentouchscreen
-

Videoweergave op touchscreen

Ja
Nee
-

Touch-focus vanaf het scherm

Ja
Nee
-

Video-I/O

IP IN 12G-SDI INGANG/-UITGANG HDMI-UITGANG RS-422 x 5 serieel
IP IN RS-422 serieel
-

USB-terminal(s)

2 x type A (service)
Type A (alleen service)
Ja

Afmetingen (b x d x h)

342 x 115 x 245 mm
350 x 110 x 182 mm
349 x 143 x 179 mm

Gewicht

Ca. 3,5 kg
Ca. 2,1 kg
1,95 kg

De Canon RC-IP10000-controller bevindt zich onderin het scherm, naast twee Canon PTZ-camera's in een studio-opstelling voor interviews.

De Canon RC-IP1000 is perfect voor TV-studio's, high-end live evenementen en andere omgevingen waarin snelle camera-aanpassingen nodig zijn, en biedt mogelijkheden om tot wel 200 camera's te bedienen en monitoren.

Canon RC-IP1000: de beste PTZ-controller voor hoogwaardige broadcasts

Uitleg over Canon-apparatuur: de Canon RC-IP1000 is een krachtige PTZ-controller voor beelden van broadcastkwaliteit voor hoogwaardige toepassingen. 

Hoogtepunten van de RC-IP1000: de RC-IP1000 PTZ-controller is voorzien van IP-video- en ingangsmonitoring, camera-instelling zonder PC, en een uitgebreide reeks professionele connectiviteitsopties, waaronder SDI- en HDMI-uitgang. De RC-IP1000 is ook voorzien van een multifunctionele joystick.

Compatibiliteit met andere camera's: de RC-IP1000 kan moeiteloos worden gebruikt in combinatie met professionele PTZ-camera's zoals de Canon CR-N700 en de CR-N500, en biedt de ergonomische bediening die cameramensen voor hun werk bij hoogwaardige live-evenementen en in TV-studio's nodig hebben.

IP-video en monitoring van input: de RC-IP1000 biedt naast SDI- en HDMI-connectiviteit ook ondersteuning voor POE+ via LAN, zodat de controller stroom kan ontvangen zonder 12V-voeding. De controller beschikt over vijf poorten voor RS-422 seriële communicatie, een SDI-ingang en GPIO-ingangen voor de bediening van tally-lampen.

Als 's werelds eerste PTZ-controller met IP-video en ingangsmonitoring staat de RC-IP1000 garant voor een efficiëntere workflow voor camerabediening op afstand.

Het LCD-touchscreen: "Tot nu toe moest je een externe monitor aansluiten om de feed te kunnen zien. Maar met de RC-IP1000-controller kun je al je feeds bekijken op het 7-inch LCD-touchscreen. Je hebt [met de RC-1P1000] ook verschillende weergavemogelijkheden, dus je kunt kiezen uit weergave op een volledig scherm, of 2x2- en 3x3-weergave."

Maar als je wilt, kun je nog steeds externe monitoren aansluiten, vertelt Matthew.

Dankzij de SDI- en HDMI-uitgangen kun je bovendien de volledige feed live op een extern scherm bekijken, als je dat wilt."

Een close-up van de keuzewielen en het scherm van de Canon RC-IP1000 PTZ-controller in een studio-opstelling.

De Canon RC-IP100-controller biedt een multifunctioneel 7-inch touchscreen en een aantal fysieke knoppen en keuzewielen voor nauwkeurige controle.

Touch AF: het touchscreen biedt ook extra functionaliteit; je kunt bijvoorbeeld het AF-punt kiezen met Touch AF.

"Canon PTZ-camera's beschikken over Dual Pixel CMOS AF of Hybrid AF, en dat is een van hun belangrijkste voordelen", zegt Matthew.

Met de RC-IP1000 kun je tijdens het weergeven van de live-feed met een tik op het touchscreen aangeven waar de camera op moet scherpstellen.

"Een PTZ-camera heeft natuurlijk geen zoeker of scherm om handmatig een AF-punt te selecteren, zoals je dat kunt doen op een systeemcamera of een spiegelreflexcamera, maar dat probleem is opgelost met het touchscreen van de RC-IP1000."

Auto Tracking: naast de autofocusbediening kun je met de RC-IP1000 ook specifieke instellingen gebruiken binnen de optionele Auto Tracking-app die beschikbaar is voor bepaalde PTZ-camera's. Je kunt ook het bijsnijdgebied voor video aanpassen via het touchscreen.

"Dit betekent dat er in feite twee aparte feeds mogelijk zijn vanaf één PTZ-camera", legt Matthew uit. "Je kunt dus bijvoorbeeld een CR-N700 aansluiten via 12G-SDI en 3G-SDI, en dan op het touchscreen een vak tekenen rond dat wat je primaire feed moet worden, en dat wat je als secundaire feed wilt gebruiken."

Deze nieuwe functie bespaart enorm veel tijd in camerawerk voor broadcasts.

"Tot nu toe moest je naar de instellingenpagina in de webbrowser gaan om dat te doen, maar nu is dat allemaal mogelijk op de RC-IP1000."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een man werkt met een Canon RC-IP100 PTZ-controller die is verbonden met twee digitale schermen.

Ontworpen om tot wel 100 PTZ-eenheden te bedienen via een IP-verbinding, te verbinden met eenvoudige precisie en op meerdere schermen te werken met de Canon RC-IP100.

Overzicht Canon RC-IP100: het ultieme instapmodel

Compactheid en controle. Met de compacte Canon RC-IP100 kunnen tot wel 100 camera's worden bediend via een IP-verbinding. Deze controller is, net als de RC-IP1000, voorzien van een 7-inch touchscreen waarmee in een handomdraai van camera kan worden gewisseld en instellingen kunnen worden aangepast.

Dankzij twee knoppen die de gebruiker kan toewijzen, twee speciale functieknoppen en een aanpasbare regelknop op de joystick kan de RC-IP100 worden geconfigureerd voor verschillende opnamescenario's. Een professionele zoom-rocker zorgt voor soepele aanpassingen van groothoek naar tele.

Ideaal voor kleine opstellingen met meerdere camera's. "De RC-IP100 is een geweldige controller voor een kleine tot middelgrote opstelling met meerdere camera's waarvoor alleen basisfunctionaliteit nodig is, zoals de camera bewegen, van camera wisselen en een paar voorinstellingen activeren", legt Matthew uit.

Gebruikt door kleine tv-studio's. "Deze PTZ-controller is ideaal voor dit soort werk omdat de gebruikersinterface ervan zo overzichtelijk en gestroomlijnd is.

Via het touchscreen-bedieningspaneel krijg je gemakkelijk toegang tot menu's, en er zijn vijf aanpasbare knoppen waarmee je de controller kunt afstemmen op de manier waarop je graag werkt – of je hem nu gebruikt voor bedrijfsvideo's, onderwijsdoeleinden, live evenementen of in gebedshuizen."

Matthew voegt eraan toe dat de controller ook helemaal thuis is in kleinere TV-studio's, wat wel blijkt uit het gebruik ervan door de Slowaakse zender, TV JOJ.

Een persoon bedient een Canon SKAARHOJ RC-SK5-controller naast een PTZ-camera.

De Canon SKAARHOJ RC-SK5-controller is als nieuwste aanwinst in de PTZ-reeks ontworpen met een grotere joystick voor meer controle.

Overzicht Canon SKAARHOJ RC-SK5: de veelzijdige keuze

Overzicht: 

De SKAARHOJ RC-SK5 is een gloednieuwe mid-range PTZ-controller, een perfecte middenweg in vergelijking met modellen in het hogere en lagere segment van concurrenten. Doordat integratie met andere camera's van derden mogelijk is, geeft de SKAARHOJ RC-SK5 gebruikers eindeloos veel keuze en gegarandeerde compatibiliteit wanneer ze overwegen welke camera ze naast deze PTZ willen gebruiken.

Compatibiliteit: de SKAARHOJ RC-SK5 is volledig compatibel met het Canon XC-protocol en beschikt over fysieke knoppen/keuzewielen voor het instellen van de focus, iris, zwart-wit, scherpte, PT-snelheid, zoomsnelheid, voorinstellingen en meer.

Betaalbaarheid en gebruik: deze controller is perfect voor de klantenkring in het middensegment. Hij kan worden gebruikt met Canon-camera's, maar ook met camera's van andere merken.

Waarom deze gebruiken in plaats van andere PTZ-modellen?  

De SKAARHOJ RC-SK5 is ontworpen door SKAARHOJ en is zeer populair in de branche. De aanpasbare knoppen en ergonomische joystick bieden net dat beetje extra ten opzichte van soortgelijke modellen. Bovendien kunnen klanten met een aanvullende betaalde licentie via SKAARHOJ ook camera's van andere fabrikanten besturen. Als de controller onderdeel uitmaakt van een opstelling met meerdere camera's, kan hij deze ook bedienen.

Voor welke opstelling is deze PTZ het meest geschikt?

Waar de RC-IP1000 het meest geschikt is voor TV-studio's en live muziekconcerten, komt de SKAARHOJ RC-SK5 beter tot zijn recht in broadcast marketing op kleinere schaal, alles van kleine studio's tot bedrijfsevenementen en alles daartussenin.

Een computerscherm waarop Canon's software van de Remote Camera Control-app voor PTZ-camera's wordt weergegeven.

Met de gratis Remote Camera Control-app kun je previews voor maximaal negen camera's op het scherm weergeven en in realtime instellingen aanpassen voor scherpstellen, pannen, zoomen en kantelen - rechtstreeks via je computer.

Waarom kiezen voor een PTZ?

Uiteindelijk gaat het bij de keuze tussen de Canon RC-IP1000, RC-IP100 en SKAARHOJ RC-SK5 om je budget en de vraag of de geavanceerde bediening en uitbreidingsmogelijkheden van de RC-IP1000 nodig zijn voor het type productie waaraan je werkt.

Welke van de twee controllers je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat je met een PTZ-hardwarecontroller van Canon een opstelling met meerdere camera's preciezer en efficiënter kunt bedienen dan met alleen een softwareoplossing.

Marcus Hawkins and Mabinty Taylor-Kamara

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro