ARTIKEL

Welke kenmerken heeft een goede livestreaming-camera?

Van SDI- en IP-streaming tot XC-protocol en XLR-aansluitpunten: ontdek de kenmerken van Canon-camera's die je livestreaming tot een succes kunnen maken.
Een PTZ-camera Canon CR-N500 die is opgesteld in een opnamestudio.

De PTZ-camera Canon CR-N500 heeft 3G-SDI-uitvoer, waardoor deze ideaal is voor livestreaming bij grote evenementen, zoals een sportwedstrijd of een concert, waar je veilig kabels over lange afstanden moet kunnen trekken.

De vraag naar livestreaming nam al vóór de COVID-19-pandemie toe, maar het is nu een onmisbaar onderdeel van onze nieuwe levensstijl geworden. Het maakt overal onderdeel van uit, van zakelijke evenementen en concerten tot bruiloften, geloofsdiensten of simpelweg in contact blijven met vrienden.

"Het aantal verzoeken en de vereisten voor livestreaming zijn voor ons significant toegenomen in de afgelopen twee jaar," zegt Thorsten Rühle. Hij is managing director bij Delta Vision Studios, een Duits mediabedrijf dat is gespecialiseerd in bedrijfsvideo's, broadcasts van live-evenementen en webcasts.

"Afhankelijk van de vereisten van de klant hebben we twee tot tien camera's ter plekke. De uitvoer daarvan wordt verzonden of gestreamd via een satelliet- of internetverbinding met behulp van een televisiewagen of een mobiele controlekamer. De camera's en presentaties worden gemixt in de controlekamer, en de geproduceerde streams komen dan doorgaans op speciaal gehuurde servers terecht, die de content vervolgens verspreiden."

Delta Vision gebruikt verschillende Canon-camera's voor zijn producties, waaronder de Canon XF705, de Canon XC15, de Canon EOS C200 en de Canon EOS-1D X Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III). Canon heeft op de toename van livestreaming gereageerd met een aantal nieuwe oplossingen voor videografen van elk niveau, zoals de EOS Webcam Utility-software en een reeks op afstand bestuurbare PTZ-camera's, plus de nieuwe Canon XF605 met uitgebreide connectiviteit en streamingmogelijkheden.

Maar hoe kies je de camera voor livestreaming die het beste bij jou past? "Een camera moet over vijf kenmerken beschikken om hoogwaardige livestreaming te kunnen bieden: betrouwbare en nauwkeurige autofocus, krachtige zoom, professioneel geluid, intuïtieve bediening en flexibele uitgangen," zegt Aron Randhawa, European Pro Video Marketing Specialist bij Canon Europe.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"Over sommige onderdelen van livestreaming heb je geen controle, zoals de platformcompressie en de bandbreedte van de doelgroep. Maar als je een specialistische camera als basis neemt, geef je jezelf de beste uitgangspositie voor de best mogelijke uitvoer."

Een XF605-camera tegen een witte achtergrond.

1. Nauwkeurige autofocus voor livestreaming

Bij livestreaming is er geen ruimte voor scherpstelfouten. Je kunt een slecht shot niet eruit knippen, en tenzij je een set-up met meerdere camera's hebt, kun je niet overschakelen naar een andere camera als er een probleem optreedt. Daarom is Canon's betrouwbare Dual Pixel CMOS AF-systeem een echte aanwinst voor live-broadcasts.

"De wetenschap dat de camera je elke keer haarscherpe, nauwkeurige beelden kan bieden, neemt die zorg weg," zegt Aron. "Dual Pixel CMOS AF wordt voortdurend doorontwikkeld. Canon's nieuwste model, de XF605, is Canon's eerste videocamera die Eye Tracking AF en EOS iTR AF X (EOS Intelligent Tracking and Recognition) biedt. Deze functie tilt gezichtsdetectie naar een hoger niveau doordat de autofocus de persoon blijft volgen, ook als deze weg draait van de camera."

Dual Pixel CMOS AF-technologie wordt in de hele EOS-serie gebruikt, van systeemcamera's en spiegelreflexcamera's tot op afstand bestuurbare PTZ-camera's en Cinema EOS-camera's zoals de Canon EOS C70.

Een man filmt met een Canon XF705-videocamera.

"De Canon XF705 heeft alles wat je nodig hebt voor een snel en kwalitatief productieproces: een goed objectief en snelle zoom, alle nodige professionele aansluitingen voor audio en video en een moderne codec," zegt Thorsten Rühle, managing director bij Delta Vision Studios.

Een presentator die een camera vasthoudt, wordt gefilmd in een studio terwijl iemand anders de stream controleert op een laptop.

De Canon EOS C70 ondersteunt ook IP-streaming in Ultra HD en Full HD. Je hoeft de camera alleen maar via de USB-C-poort te verbinden met een ondersteunde decoder die geschikt is voor IP-streaming en met software, waarna je nieuws, presentaties en nog veel meer live kunt streamen.

2. Krachtige en snelle zoom

Als je werkt in een kleine studio of livestreamt vanuit je huis, heb je waarschijnlijk geen zoomobjectief met groot bereik nodig. Film je echter op een grotere locatie, dan kan een krachtige zoom, zoals de 15x optische zoom en 30x geavanceerde zoom van de XF605, een enorm verschil maken.

"Hier komen Canon's XA-, XF- en PTZ-camera's, die tot 20x zoom bieden, echt tot hun recht," zegt Aron. "Ze bieden uitgebreide flexibiliteit bij het kadreren van een shot en kunnen ook subtiel, gemotoriseerd inzoomen tijdens live-broadcasts.

"Wanneer je één camera gebruikt, heb je niet de flexibiliteit van het schakelen naar een andere hoek, maar je kunt wel langzaam van een groothoekopname in een close-up overgaan, bijvoorbeeld wanneer je een bruiloft filmt."

De groothoekzoom van de Canon XF705 is een van de functies die Thorsten Rühle waardeert. "De XF705's worden als 'klassieke studiocamera's' gebruikt voor onze liveproducties, wat betekent dat we ze op een statief kunnen gebruiken, met head finder, intercom en cameraman," legt hij uit. "De camera combineert onze belangrijke technische vereisten: een goed objectief en bovenal een heel snelle zoom, SDI-uitvoer en efficiënte opname-opties."

Een man zit alleen in een donkere studio. Op de monitor die aan de camera vóór hem vastzit, zijn meerdere beelden van hem te zien.

Hoe filmmakers dankzij productie op afstand konden blijven werken

Twee filmmakers vertellen hoe ze door de wereldwijde lockdowns gedwongen waren om te innoveren om producties draaiende te houden, en wat dit betekent voor de toekomst.
Een Canon XA55-videocamera tegen een witte achtergrond.

"Livestreaming is een goed voorbeeld van de voordelen van een All-in-One videocamera-oplossing zoals de Canon XA55," zegt Aron. "Je hoeft je geen zorgen te maken over het verwisselen van het objectief, je hebt al de XLR-aansluitpunten voor het opnemen van hoogwaardig geluid dat eenvoudig kan worden gemonitord, en je krijgt uitzonderlijke 4K-beeldkwaliteit dankzij de 1.0-type sensor."

3. Geluidsopname van hoge kwaliteit

Bij streaming is helder geluid net zo belangrijk als een goede beeldkwaliteit. Dankzij de twee geïntegreerde XLR-aansluitpunten is de Canon XF605 compatibel met een groot aantal microfoons, zowel met als zonder eigen stroombron, en biedt de camera vierkanaals geluid. Met de multi-interface accessoireschoen kan de XLR-functionaliteit nog verder worden uitgebreid met twee extra ingangen.

Canon's videocamera's uit de XA- en XF-serie, evenals alle Cinema EOS-camera's, beschikken standaard over XLR-aansluitpunten. Het is een van de belangrijkste kenmerken waarop deze camera's verschillen van systeem- en spiegelreflexcamera's. Bovendien kan elke audio-invoer afzonderlijk worden bediend, wat gebruikers meer flexibiliteit geeft.

"Als je het geluid op de camera opneemt, betekent dat dat het geluid al met het beeld is gesynchroniseerd, zodat je meteen live kunt gaan. Als je het geluid afzonderlijk opneemt, moet je het geluid in postproductie synchroniseren, wat leidt tot een langere workflow," legt Aron uit.

De PTZ-camera Canon CR-X500 tegen een witte achtergrond.

De PTZ-camera Canon CR-N500 ondersteunt belangrijke protocollen voor IP-streaming en besturing, zoals Canon's XC-protocol.

4. Camerabediening voor live-broadcasts

Veel Canon-camera's hebben een reeks toewijsbare knoppen om de gebruikservaring aan te passen. De professionele videocamera's XF605 en XF705 hebben ook afzonderlijke bedieningsringen voor iris, scherpstelling en zoom, wat betekent dat gebruikers die filmen met een enkele camera het beeld eenvoudig en efficiënt kunnen aanpassen.

"Canon biedt ook veel andere manieren om Canon-camera's te besturen," zegt Aron. "Zo is er Browser Remote, waarmee je een preview van het beeld van Canon's professionele videocamera's en Cinema EOS-camera's kunt bekijken via een netwerk. Ook kun je zo de autofocus en belichtingsinstellingen op de camera aanpassen. Dit kan een efficiënte manier zijn om Canon-camera's op afstand te besturen."

De EOS Utility-software voor spiegelreflex- en systeemcamera's van Canon is vergelijkbaar met Browser Remote, en laat je de belichting, scherpstelling en andere opname-aspecten bedienen wanneer de camera via USB op een computer is aangesloten. "Je kunt ook direct vele EOS-spiegelreflexcamera's en -systeemcamera's omzetten in hoogwaardige webcams met behulp van EOS Webcam Utility-software," voegt Aron toe.

Een Canon EOS C300 Mark III-camera staat op de vleugel van een vliegtuig.

De Canon EOS C300 Mark III haalt het XC-protocol op via een firmware-update. Met dit protocol kan de camera in een opstelling met meerdere camera's worden bestuurd met de camera-afstandsbediening RC-IP100.

4. Camerabediening voor live-broadcasts

Er bestaan ook speciale afstandsbedieningen voor Canon's videocamera's. "Canon Remote Control RC-V100 geeft gebruikers van professionele videocamera's uitgebreide opties voor het verfijnen van het beeld," legt Aron uit. "Dit is met name ideaal voor livestreaming, waarbij je het beeldmateriaal niet tijdens de postproductie kunt aanpassen.

"Nog een interessante optie die Canon op haar op afstand bestuurbare PTZ-camera's heeft geïntroduceerd, is het XC-protocol. Sindsdien heeft Canon deze optie ook beschikbaar gesteld in haar Cinema EOS-serie, onder meer op de EOS C300 Mark III en de EOS C500 Mark II. Dit gaat via een firmware-update, die via Canon's supportpagina's kan worden gedownload.

"Met het XC-protocol kunnen PTZ- en Cinema EOS-camera's probleemloos worden geïntegreerd in een workflow voor liveproductie. Met de afstandsbediening Canon RC-IP100 kun je de instellingen voor pannen, tilten, zoomen, scherpstellen en belichting op een PTZ-camera aanpassen, en je kunt nu ook de Cinema EOS-camera's besturen."

De camera-afstandsbediening Canon RC-IP100 ligt op een houten oppervlak en wordt door handen bediend.

De camera-afstandsbediening RC-IP100 heeft een multifunctionele joystick en een intuïtief touchscreen waarmee je met gemak tot 100 camera's kunt besturen via een IP-verbinding, seriële verbinding of beide.

Een Canon XF705-camera staat opgesteld in een ruimte die ook een teleprompter en groen scherm bevat.

"Dankzij de krachtige 10-bits UHD/4:2:2-codec van de Canon XF705 kunnen we in de studio met een groen scherm en teleprompter werken," zegt Thorsten. © Delta Vision

5. Uitvoeropties voor livestreaming

Canon biedt cameraoplossingen voor livestreaming met uiteenlopende uitgangen, zoals HDMI of robuustere verbindingen als SDI, voor het koppelen met switchers voor liveproductie.

"De aansluitingen van een camera zijn de basisvereisten voor integratie in een professionele productieomgeving, en SDI is noodzakelijk," aldus Thorsten. "De 12G-SDI-uitvoer van de Canon XF705 heeft erg weinig vertraging en biedt een veilige kabelverbinding." De Canon XF605 biedt ook 12G-SDI-uitvoer, die hoge resoluties en beeldsnelheden ondersteunt, waaronder 10-bits 4K 4:2:2-signalen tot 60p via één kabel.

Veel Canon-camera's, waaronder de XF605, EOS C70 en EOS C300 Mark III, bieden ook IP-streamingmogelijkheden. "Hoewel het hiervoor nodig is om een decoder op de camera aan te sluiten, betekent dit dat het signaal al de vereiste indeling heeft om efficiënt via een netwerk te worden gestreamd," zegt Aron.

"Sommige mensen willen misschien gewoon de HDMI- of SDI-uitvoer naar een productieswitcher sturen, die vervolgens de uitvoer decodeert en livestreamt. Een alternatief waarvoor echter minder hardware nodig is, is om je camera's te verbinden met een lokaal netwerk en vervolgens een op IP gebaseerde software-oplossing voor livestreamen te gebruiken. Dat is nog een optie om te overwegen bij het kiezen van de workflow die het beste bij jouw vereisten past."

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

 • Een man in winterkleding op een besneeuwde berghelling met een Canon XF705-videocamera.

  ARTIKEL

  Maak je video-assortiment compleet met een videocamera

  Filmmaker Sébastien Devaud vertelt over de belangrijke rol die Canon's professionele XA- en XF-videocamera's spelen in zijn producties.

 • Een man hurkt neer om te filmen met een Canon XA45 professionele videocamera.

  ARTIKEL

  Compact formaat, grote impact: dit is de Canon XA45

  DoP Peter Demetris stelde de Canon XA45 professionele videocamera op de proef tijdens de opname van een muziekvideo — nu onthult hij zijn vijf favoriete functies.

 • CR-N300

  NIEUWS

  Maak kennis met de nieuwe generatie PTZ-camera's van Canon

  Hoe de Canon CR-N500-, CR-N300- en CU101-pan-tilt-zoom-camera's en systemen voor bediening op afstand streaming, broadcasting, evenementen en meer naar een hoger niveau tillen.

 • Een stilstaand videobeeld van journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone tijdens het cliff campen in Wales terwijl ze filmt met de Canon XA55-videocamera.

  ARTIKEL

  Het nut van een videocamera voor journalisten

  Journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone over wat zij belangrijk vindt aan een camera en haar ervaringen met de EOS C70 en de XA55.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro