ARTIKEL

Beste Canon-videocamera's: welke All-in-One videocamera is de beste keuze voor jou?

De XF- en XA-videocamera's van Canon combineren toonaangevende technologie met een All-in-One, gebruiksvriendelijk ontwerp. Maar welke professionele Canon-videocamera past het beste bij jouw vereisten?
De professionele Canon XF605-videocamera.

De Canon XF605 (hier afgebeeld) is een geavanceerde allround 4K-camera, die is ontworpen voor zeer veel verschillende situaties, van nieuwsitems tot liveproducties en filmische documentaires. De twee SD-kaartsleuven zorgen voor extra gebruiksgemak. "Je kunt verschillende indelingen, resoluties en compressieniveaus instellen voor gelijktijdige opname op beide kaarten", zegt Mehdia Mehtal, Channel Marketing Executive voor Professional Video & Broadcast bij Canon UK. "Je kunt zelfs de audio- en videokanalen scheiden, zodat je video kunt opnemen op de ene kaart en audio op de andere."

De professionele videocamera's van Canon maken gebruik van een aantal van de beste Canon-videotechnologieën in een vertrouwd, gebruiksvriendelijk design. Deze autonome, All-in-One videocamera's zijn eenvoudiger te bedienen dan spiegelreflex- of systeemcamera's en hun compacte vormgeving maakt ze draagbaarder dan Cinema EOS-camera's. Hiermee zijn ze uitstekende zelfstandige videocamera's voor snelle producties zoals verslaggeving van het nieuws en live-evenementen. maar ook voor documentaires en bruiloften. Maar wat is de meest geschikte Canon-videocamera voor jou?

"Het is één camera, één stuk apparatuur dat je met je meedraagt", stelt Mehdia Mehtal, Channel Marketing Executive voor Professional Video & Broadcast bij Canon UK. "Deze videocamera's mogen dan de mogelijkheid hebben om desgewenst audio-accessoires toe te voegen, je hoeft je in ieder geval niet druk te maken over het wisselen van objectieven, want je krijgt een enorme, geïntegreerde zoom van 15x of 20x, afhankelijk van de camera die je kiest."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

En er is meer dan genoeg om uit te kiezen. De professionele videocamera's uit de Canon XF- en XA-series variëren van 4K-videocamera's voor professionele filmmakers tot Full HD-modellen die wat vriendelijker zijn voor de portemonnee. De Canon XF605, het nieuwste lid van de XF-serie, zet een nieuwe standaard voor gebruiksgemak en prestaties. De intelligente AF-tracking houdt het hoofd van het onderwerp scherpgesteld, zelfs als de persoon niet naar de camera kijkt. Maar ook geavanceerde Canon LEGRIA-videocamera's bevatten functies die interessant zijn voor professionele film- en videomakers, waaronder een uitstekende beeldkwaliteit en bediening op professioneel niveau. Bekijk de sectie over de Canon LEGRIA GX10 hieronder.

Om je te helpen de ideale videocamera te kiezen die bij jouw wensen en budget past, heeft Canon een gids samengesteld van een paar van de beste videocamera's die je nu kunt krijgen.

Een Canon XF605-videocamera op een opnametafel met rijen schermen en panelen erachter.

De Canon XF605 introduceert tal van nieuwe functies in de serie professionele Canon 4K-videocamera's, waaronder AF op basis van oogdetectie en hoofdtracking. Daarnaast zijn de bedieningsopties uitgebreid met onder andere de nieuwe touchscreeninterface en is de Browser Remote voor smartphones en tablets verbeterd.

De beste allround professionele 4K-videocamera: Canon XF605

De Canon XF605 is de meest geavanceerde videocamera in Canon's aanbod professionele 4K-videocamera's en combineert uitstekende prestaties met flexibele eigenschappen.

De videocamera introduceert een verbeterde Dual Pixel CMOS AF, inclusief oogdetectie en Canon's slimme trackingtechnologie EOS iTR AF X. "Hierdoor is de automatische scherpstelling nog betrouwbaarder", zegt Mehdia. "Hij kan het hoofd van een persoon blijven volgen, zelfs als de persoon wegloopt van de camera."

De Canon XF605-videocamera.

Canon XF605

Een veelzijdige 4K-videocamera van broadcastkwaliteit die geavanceerde AF, connectiviteit en streaming biedt voor veeleisende producties.

De Canon XF605 beschikt net als de Canon XF705 over een hoogwaardig objectief uit de L-serie, met 15x optische zoom en een grote 1.0-type 4K UHD CMOS-sensor. Daarnaast is de XF605 uitgerust met een DIGIC DV 7-processor die samenwerkt met de sensor om hoogwaardige beeldverwerking te leveren met perfecte scherpte en weinig ruis.

De Canon XF605 kan opnemen in 4K UHD 60P/50P in 4:2:2 10-bits XF-AVC en MP4 naar twee SD-kaarten, en is een praktische keuze of je nu opnamen wilt nabewerken of direct wilt uitzenden. Canon Log 3 zorgt voor een breed dynamisch bereik, terwijl PQ- en HLG-indelingen beschikbaar zijn wanneer voor je productie HDR-indelingen zijn vereist. Met de opnamestand slow motion & versneld kun je ook Full HD-clips opnemen met maximaal 120p.

Dankzij een uitgebreid aanbod aan voorkeuze-instellingen en ondersteuning voor Look Files (3D LUT's), kunnen gebruikers indrukwekkende beelden bereiken die rechtstreeks uit de camera komen. "We hebben in de EOS C70 ondersteuning voor Look Files geïntroduceerd", voegt Mehdia toe. "Ik denk dat veel mensen, wanneer ze in Log opnemen, zich zorgen maken over de nabewerking en hoeveel tijd ze daaraan kwijt zijn. Maar een Look File die in de beelden is geïntegreerd, kan je helpen de workflow te minimaliseren."

De Canon XF605 is ook een van de meest connected videocamera's. Behalve met 12G-SDI, Ethernet en XLR wordt de camera geleverd met een multi-function shoe waarmee je extra XLR-inputs kunt toevoegen. Het is ook de eerste videocamera uit de XF-serie die kan worden verbonden met de RC-IP100 Remote Controller. Met een nieuwe mobiele app voor de overdracht van inhoud kun je videobeelden direct overzetten naar een FTP-server via een iPhone. En dankzij de video-output over USB-C kun je de XF605 ook als webcam inzetten.

Een vrouw wordt gefilmd met een professionele Canon XF405-videocamera.

De AF-functie met gezichtsherkenning op de Canon XF405-videocamera is ideaal voor ‘run-&-gun’-opnamen in beweging. De haarscherpe precisie vermindert de noodzaak om de opname vaker te maken en dat is cruciaal als je werkzaam bent in omgevingen waarin het tempo hoog ligt.

Een journalist zit voor een wand van tv-schermen. Een professionele Canon XF405-videocamera ligt voor hem op het bureau.

De Wi-Fi- en Ethernet-connectiviteit van de Canon XF405 maakt snelle en gemakkelijke bestandsoverdracht mogelijk, rechtstreeks vanaf de videocamera naar drukke redactiekamers.

Beste videocamera voor het vastleggen van nieuws: Canon XF405/XF400

De Canon XF405 (XF400 zonder SDI-output) heeft geen enkele moeite met veeleisende opnamen. De camera wordt geleverd met een 1.0-type 4K UHD CMOS-sensor, een objectief met 15x zoom en een aan 35 mm equivalent brandpuntsafstandbereik van 25,5–382,5 mm, en de optie om XF-AVC of MP4 intern vast te leggen op twee SD-kaarten.

A 1.0-Type CMOS sensor professional compact 4K UHD camcorder with 15x zoom lens.

Canon XF405

Een professionele, compacte 4K UHD-videocamera met 1.0-type CMOS-sensor en een 15x zoomobjectief.

De keuze tussen de Canon XF405 en de Canon XF605 is voornamelijk afhankelijk van of je de interne 4:2:2 10-bits opnamefunctie van de topvideocamera nodig hebt, tegenover de 4:2:0 8-bits optie van de Canon XF405. "Met de XF405 kun je in 4:2:2 8-bits of 10-bits extern opnemen, afhankelijk van de resolutie, maar dat vereist de aanschaf van aanvullende apparatuur", legt Mehdia uit. "Via een recente firmware-update is tevens Canon Log 3 toegevoegd en daarmee krijg je met de camera een maximaal dynamisch bereik."

Naast twee XLR-aansluitingen en een ingebouwde microfoon voor vierkanaals audio-opname, biedt de Canon XF405 ook 3G-SDI-uitvoer met Full HD-ondersteuning. Hij beschikt over Wi-Fi- en Ethernet-connectiviteit voor FTP-overdracht en IP-streaming. Daarnaast profiteert de camera van een wireless bedieningsfunctie via smartphone of tablet met Browser Remote. Tel daarbij de snelle en nauwkeurige Dual Pixel CMOS AF en ingebouwde ND-filters op en je krijgt een heel degelijke videocamera die alle professionele instellingen biedt die verslaggevers nodig hebben.

Filmmaker Clemens Boecker filmt de bekende avonturier Joey Kelly met een Canon XA55-videocamera.

De Duitse filmmaker Clemens Boecker heeft een Canon XA55 gebruikt om de bekende avonturier Joey Kelly te filmen tijdens een reis van Berlijn naar Peking in een klassieke camper. Hij vond de videocamera ideaal om beelden van professionele kwaliteit te kunnen maken zonder tijdens filmen op gevoelige locaties al te veel aandacht te trekken. © Clemens Boecker

Beste videocamera voor discrete journalistiek: Canon XA55/XA50

De Canon XA55 is de premium videocamera uit de compacte XA-videocamerareeks voor professionals. Als je niet de 3G-SDI-ondersteuning van de XA55 nodig hebt, dan biedt de Canon XA50 je een identieke reeks functies min de extra interface.

De Canon XA55 beschikt over een aantal van de beste kenmerken van de Canon XF405, zoals de grote 1.0-type sensor, het veelzijdige objectief met 15x optische zoom en Dual Pixel CMOS AF, maar in een nog lichtere body zodat lange shoots gemakkelijker worden.

The Canon XA55 camcorder

Canon XA55

Een compacte 4K-videocamera met 1.0-type CMOS-sensor, Dual Pixel CMOS AF, objectief met 15x optische zoom en 3G-SDI.

De supercompacte afmetingen van de Canon XA55 en het zelfstandige gewicht van circa 970 gram betekent dat dit een fantastische keuze is voor discrete journalistiek. "Camera's uit de XA-serie kunnen als professionele videocamera worden gebruikt, maar als je de handgrepen met de XLR's eraf haalt, houd je gewoon een compacte videocamera over waarmee je gemakkelijk op reis kunt gaan", zegt Mehdia.

Naast opname van 4K UHD in XF-AVC en MP4 biedt de Canon XA55 HD-beeldverwerking met oversampling voor onvoorstelbare Full HD-beeldkwaliteit. De camera beschikt tevens over een infraroodmodus die handig is tijdens het filmen van nieuws of een documentaire bij weinig licht.

Een vrouw in de zee bij zonsondergang gooit haar haar naar achteren met een boog van waterdruppels.

De ultracompacte Canon XA40-videocamera biedt zowel slow- als fastmotion-opname in zowel UHD als Full HD.

Een silhouet van een vrouw met haar haar in de wind voor de lichtjes van de stad met bokeh-effect.

Met de infraroodmodus kun je blijven filmen als het donker wordt en het diafragma met acht lamellen levert uitmuntende bokeh op.

Beste professionele 4K-budgetvideocamera: Canon XA40

Ben je op zoek naar een instapmodel 4K-videocamera met professionele video- en audiofuncties, dan zou de Canon XA40 op je lijstje moeten staan. Deze professionele camera past in de palm van je hand en heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor en DIGIC DV6-processor voor uitzonderlijke 4K-beelden én superieure Full HD-beelden via HD-beeldbewerking met oversampling. De Canon XA40 ondersteunt 25p 4K UHD-opname in MP4 met 150 Mbps en 50p Full HD-opname bij 35 Mbps. XF-AVC-opname is onlangs beschikbaar gesteld in een recente firmware-update.

The Canon XA40 camcorder

Canon XA40

Ultracompacte, professionele videocamera in handpalmformaat uit de 4K XA-serie met 20x optische zoom

De 4K CMOS-sensor van deze camera is kleiner dan de 1.0-type sensor in andere professionele Canon 4K-videocamera's in deze selectie, maar de sensor is gekoppeld aan een grotere groothoek met 20x zoom waarmee je een equivalent bereik hebt van 29,3-601 mm. De 5-assige Optical Image Stabilizer helpt tegen camerabeweging wanneer je ook met grote brandpuntsafstanden werkt.

"Dit is de perfecte videocamera voor bedrijfsevenementen en om onlinecontent te maken", legt Mehdia uit. "De prijs weerspiegelt de kleinere sensor, maar je houdt toch alle professionele instellingen, dubbele kaartsleuven en XLR-ingangen."

Beste Full HD-videocamera: Canon XA15/XA11

Voor filmmakers en videografen die niet meer resolutie nodig hebben dan Full HD zijn de compacte Canon XA15 en Canon XA11 veelzijdige opties voor nieuws, bruiloften, bedrijfsevenementen en online content. Beide videocamera's delen dezelfde professionele specificaties. De Canon XA15 voegt daar een HD/SD-SDI-aansluiting aan toe waarmee ongecomprimeerde 4:2:2-video kan worden overgedragen.

The Canon XA15 camcorder.

Canon XA15

Een compacte, professionele Full HD-videocamera met een krachtige 20x optische zoom en een groot dynamisch bereik.

De kern van de Canon XA15 is een geavanceerde HD CMOS Pro-sensor en DIGIC DV4-beeldprocessor die hoogwaardige Full HD-video met 50p in AVCHD en MP4 levert. Het Canon-objectief met high-definition 20x optische zoomfunctie biedt het 35-mm equivalente bereik van 26,8-576 mm. Het diafragma met acht lamellen zorgt voor prachtige vervaging van de achtergrond.

"Je zou voor het gemak kunnen stellen dat de Canon XA15 min of meer de Full HD-versie van de XA40 is", zegt Mehdia. "En vooral de Canon XA11 bleek erg populair onder gebruikers die tijdens de lockdowns veel hebben gestreamd."

Een man die skateboardstunts uitvoert, wordt gefilmd met een Canon LEGRIA GX10-videocamera op een statief.

Je kunt ongelooflijk levendige 4K 50p-videobeelden met een groot dynamisch bereik vastleggen, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden, dankzij kenmerken zoals precisieoptiek met 15x zoom, een grote sensor en een 8-stops ND-filter. © Mike Boyd

Een Canon LEGRIA GX10-videocamera op een statief.

Met een 1.0-type CMOS sensor, 4K-opnamen met 50p, de gamma-instelling Wide DR waarmee het dynamisch bereik tot 800% kan worden uitgebreid en de opnameoptie van 100fps heeft de Canon LEGRIA GX10 meer dan genoeg professionele eigenschappen. © Mike Boyd

Beste 4K-videocamera voor kleine budgetten: Canon LEGRIA GX10

De Canon LEGRIA GX10 wordt gezien als een videocamera voor enthousiaste hobbyisten of semiprofessionele gebruikers en bevat veel van de functies die je verwacht van een professionele Canon-videocamera. Bijvoorbeeld 4K-opname tot 50p, een grote 1.0-inch sensor voor uitstekende prestaties bij weinig licht, scherptediepte-instelling alsook Dual Pixel CMOS AF.

The Canon LEGRIA GX10 camcorder.

Canon LEGRIA GX10

Uitstekend 4K-beeldmateriaal vanuit de hand en professionele creatieve mogelijkheden voor videoliefhebbers en contentmakers.

"Als XLR-audio-invoer geen absolute vereiste is, dan is de Canon LEGRIA GX10 een van de videocamera's die ik zou aanbevelen", zegt Mehdia. "Wat betreft specificaties deelt deze circa 70% van wat de Canon XF405 biedt. Je krijgt dus Full HD-opname met hoge framerates tot 100 fps, Wide DR, 5-assige Optical Image Stabilizer, ingebouwde Wi-Fi en twee SD-kaartsleuven.

"Het voornaamste verschil is dat de Canon LEGRIA GX10 alleen in MP4 kan opnemen. De XF-AVC-optie die sommigen nodig hebben, is niet beschikbaar. Maar voor online content is MP4 het voornaamste formaat dat je zult gebruiken."

Mehdia geeft aan dat de Canon LEGRIA GX10 ook voor makers van online content een fantastische videocamera is voor evenementen, het bedrijfsleven en onderwijs. "Voor documentaires en verslaggeving zijn de videocamera's uit de XA- en XF-series wellicht betere opties vanwege hun professionele audiofunctionaliteit, maar de Canon LEGRIA GX10 biedt nog altijd de handmatige instelmogelijkheden die je nodig hebt."

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro