ARTIKEL

Benut de kracht van 3D LUT's in de Canon EOS C70

Met de Look File-functie in de EOS C70 kun je 3D LUT's toepassen op je video's en je creativiteit naar een hoger niveau tillen. Lees hier hoe je dit instelt.
Een foto van een vrouw met een boek voor water. De foto is in het midden gesplitst om het effect te zien van de toepassing van een 3D LUT op de kleur van de foto.

Met een 3D LUT kun je een video een specifieke look geven, van een simpele kleurcorrectie tot iets originelers en ingrijpenders. En met de Canon EOS C70 heb je dankzij de functie Look File de vrijheid om je eigen 3D LUT-bestanden in de camera zelf te gebruiken.

Met de Canon EOS C70 kun je tot 20 bestanden met voorkeuze-instellingen creëren waarmee je video's op verschillende manieren kunt bewerken.

Het is een efficiënte methode om je workflow te versnellen en clips een consistente uitstraling te geven, want als je eenmaal parameters als gamma, kleurruimte, zwartingsniveau en huiddetail hebt ingesteld en geregistreerd in een bestand met voorkeuze-instellingen, kun je die specifieke instellingen op elk moment oproepen.

Maar wist je dat je ook bestanden met 3D Lookup Tables (LUT's) op de EOS C70 kunt registreren? Dit geeft je een nog grotere vrijheid om de kleur en het karakter van een afbeelding aan te passen.

Wat is een LUT?

Een Lookup Table (LUT) is in feite een verzameling wiskundige instructies die de input- of opnamewaarden van elke pixel verandert in andere RGB-outputwaarden. Stel je een LUT voor als twee kolommen met getallen, waarin voor elk inputgetal in de ene kolom een outputgetal in de andere kolom staat. Wanneer je een LUT op een video toepast, worden de getallen omgezet, waardoor de look van je beelden verandert.

Een van de nadelen van een standaard 1D LUT is dat rode, groene en blauwe kleuren niet kunnen worden gemengd. Het is een lineaire conversie van de ene R-, G- of B-waarde naar de andere. Met een 3D LUT kan dit echter wel, dus heb je meer controle over specifieke kleurwaarden en de mogelijkheid om kleuren nauwkeuriger te bewerken.

Een ballerina in een golvende gele jurk en sluier poseert op een berg met uitzicht op een vallei. De ene helft van het beeld is de Canon Log-versie, de andere helft is na kleurcorrectie.

Canon Log-beelden zien er tijdens het opnemen vaak flets en gecomprimeerd uit, maar kunnen verbeteren door bewerking met een 3D LUT-bestand.

Het voordeel van 3D LUT's

Zoals de naam al zegt, zet een 3D LUT rood, groen en blauw uit in een driedimensionaal raster, waardoor er complexere en genuanceerdere kleurveranderingen mogelijk zijn. Er zijn drie rastergroottes, of 'resoluties', bij 3D LUT's: 17, 33 en 65 rasterpunten. Hoewel een LUT met 65 rasterpunten de grootste nauwkeurigheid biedt, heb je voor de toepassing ervan een computer met meer verwerkingskracht nodig.

LUT's worden vaak gebruikt als het uitgangspunt voor gradaties en voor monitoring op de set. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van het grotere dynamisch bereik van Canon Log, dan zien de beelden die rechtstreeks uit de camera komen er vaak flets en gecomprimeerd uit. Maar met een LUT kun je tijdens het filmen de content monitoren in een standaard kleurengamma, zoals Rec.709 of BT.2020. Dankzij de toegevoegde Look File-functie op de Canon EOS C70 kun je tijdens het filmen een 3D LUT toepassen en unieke kleuren en contrast bereiken zonder dat je de kleurgradaties van je beelden hoeft aan te passen.

Je kunt je eigen, aangepaste 3D LUT maken in kleurbewerkings- en gradatiesoftware, of gratis of commerciële bestanden downloaden die online op grote schaal beschikbaar zijn. Alleen 3D LUT-bestanden met een .cube-indeling en 17 of 33 rasterpunten zijn compatibel met de Look File-functie (een 3D LUT met 33 rasterpunten levert een nauwkeurigere beeldconversie). De bestanden moeten ook zijn ontworpen voor Full Range-signaalinput en -output. Hoewel het mogelijk is om 3D LUT's te registreren die zijn ontworpen voor andere signaalconfiguraties, zullen die geen correcte conversie opleveren.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Er zijn heel veel verschillende toepassingen voor 3D LUT's. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor een simpele kleurcorrectie of om een bepaalde filmische uitstraling of stijl te bereiken die je helpt een verhaal te vertellen of een sfeer te creëren.

Een uitleg van Look Files naast een foto van een vrouw voor een muur. De foto heeft een diagonale strook waarin de kleuren zijn aangepast door een 3D LUT.

3D LUT-bestanden worden vaak gebruikt om een voorbeeld van 'voltooid' beeldmateriaal te bekijken, maar op de Canon EOS C70 kun je video's opnemen terwijl de 3D LUT wordt toegepast.

Een vrouw zit op een balkon. De helft van de foto is aangepast door de 3D LUT 'Bleach Bypass'.

Je kunt je eigen aangepaste 3D LUT-bestanden maken in bewerkings- en gradatiesoftware, zoals DaVinci Resolve 17 van Blackmagic Design.

Een Look File registreren op de Canon EOS C70

Als je een 3D LUT op de Canon EOS C70 wilt gebruiken, moet je die registreren als een Look File via het menu Voorkeuze-instellingen. Het is ook mogelijk om een Look File te combineren met andere voorkeuze-instellingen. In dat geval wordt de Look File toegepast ná de andere voorkeuze-instellingen, behalve ruisreductie en huiddetail, die worden verwerkt nadat de Look File is toegepast.

Net als bij een bestand met voorkeuze-instellingen worden bij een Look File de aanpassingen op alle beelden toegepast, inclusief MXF- en MP4-clips, HDMI-video-output en de afbeelding die op het LCD-scherm wordt weergegeven.

Filmmaker Simeon Quarrie filmt met de Canon EOS C70-camera.

Met een beperkt budget opnamen maken met de Canon EOS R

Filmmaker Simeon Quarrie vertelt hoe filmmakers met de kleinste Cinema EOS-camera meer kunnen doen met minder.

Dus hoe zet je 3D LUT's om in Look File-opties? Hier volgen de stapsgewijze instructies:

Een CP-bestandslocatie wordt geselecteerd in het menu Voorkeuze-instellingen.

Stap 1: sla het 3D LUT-bestand op in de hoofdmap van een SD-kaart en plaats de kaart in de type-B SD-kaartsleuf van de Canon EOS C70. Selecteer dan de gewenste CP-bestandslocatie en hef zo nodig de bescherming op.

Een scherm met de keuzes voor Gamma/kleurruimte in het menu Voorkeuze-instellingen.

Stap 2: kies de gewenste optie voor de basisgamma en -kleurruimte in het menu Voorkeuze-instellingen. Het is belangrijk dat je dit instelt voordat je de Look File registreert. Als deze instelling verschilt van de configuratie waarvoor de 3D LUT was ontworpen, zul je niet de gewenste look bereiken. Bovendien, als na de registratie van een Look File de instelling voor gamma en kleurruimte van het bestand met voorkeuze-instellingen is veranderd, kan de geregistreerde Look File niet meer worden toegepast.

Een 3D LUT-bestand (.cube) wordt geregistreerd als een Look File in het menu Voorkeuze-instellingen.

Stap 3: select Look File-instellingen > Registreren. Wanneer een lijst met 3D LUT-bestanden die op de SD-kaart zijn opgeslagen wordt weergegeven, selecteer je het gewenste 3D LUT-bestand (.cube) om dat als Look File te registreren.

De optie Overeenkomstig de voorkeuze-instellingen wordt geselecteerd in de instelling voor Gamma/kleurruimte in het menu Voorkeuze-instellingen.

Stap 4: selecteer op het volgende scherm de instelling Gamma/kleurruimte die voor de Look File moet worden gebruikt. Als de geregistreerde 3D LUT een kleurconfiguratieconversie bevat (bijvoorbeeld Canon Log 2 naar PQ), dan selecteer je de uiteindelijke gamma- en kleurruimte-output. Selecteer voor 3D LUT's zonder kleurconfiguratieconversie de optie Overeenkomstig de voorkeuze-instellingen.

Het menu Voorkeuze-instellingen dat weergeeft dat de functie Look File actief is.

Stap 5: de 3D LUT wordt dan geregistreerd als een Look File. Wanneer je die activeert, verandert het pictogram in een Look-pictogram. Op de statusschermen kun je bevestigen dat de Look File wordt toegepast op de clips die op de kaart zijn opgenomen en op alle video-output.

Een Canon EOS C70-cinemacamera.

De Canon EOS C70 is de eerste EOS-cinemacamera die de functie Look File ondersteunt, maar via een firmware-update is de functie ook beschikbaar op de EOS C500 Mark II en EOS C300 Mark III.

Verdere verbeteringen

De Canon EOS C70 was weliswaar de eerste camera met de Look File-functie, maar dankzij een firmware-update ondersteunen zowel de Canon EOS C500 Mark II als de Canon EOS C300 Mark III de functionaliteit nu ook.

Als gevolg van dezelfde Cinema EOS-firmwarerelease bieden alle drie de camera's betere prestaties en creatieve opties. Zo kan de bijgewerkte EOS C500 Mark II in Cinema RAW Light nu opnemen in de aspect ratio's 4:3 en 6:5. Zowel met de EOS C500 Mark II als de EOS C300 Mark III is het nu mogelijk om 1.8x uit te rekken, waardoor er een groter scala aan anamorfe objectieven kan worden gebruikt. De twee camera's kunnen zelfs op afstand worden bediend met de Canon RC-IP100-afstandsbediening via Canon's originele, op IP gebaseerde XC Protocol.

Gebruikers van de EOS C70 kunnen profiteren van de verbeterde automatische scherpstelling, doordat aan de bestaande framegroottes Klein en Groot de optie Hele gebied is toegevoegd. Wanneer je deze nieuwe modus gebruikt, kun je de functies Aanraking volgen en Gezichtsdetectie starten door het LCD-scherm aan te raken.

Dankzij de meest recente firmware ondersteunt de Canon-vattingadapter EF-EOS R 0.71x ook zeven extra zoomobjectieven. Deze ondersteunde objectieven bieden volledige optische correctie, automatische scherpstelling en metadatacompatibiliteit met de EOS C70. En in toekomstige updates zullen er nog meer objectieven worden ondersteund.

Download de meest recente firmware op https://www.canon.nl/support/consumer_products/product_ranges/digital_cinema/cinema_eos/

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • A man filming on a mountain in the Swiss Alps with a Canon Cinema EOS camera.

  ARTIKEL

  Epische landschappen, adrenaline… en 'een waanzinnige sport'

  Ontdek hoe regisseur Regan Hall de extreme sport basejumpen vastlegde met Canon Cinema EOS-camera's.

 • Filmmaker Kevin Clerc staart geconcentreerd naar de achterkant van een Canon EOS R5 C-camera op een statief.

  FILMMAKING

  Videospecificaties EOS C70 vs EOS R5 C vs EOS R5

  Drie compacte, maar krachtige tools voor filmmakers. Maar hoe verhouden hun videofuncties zich tot elkaar en welke van de twee voldoet het beste aan jouw behoeften?

 • Eerste opname met de Canon EOS C70

  VERHAAL VAN DE OPNAMEN

  Eerste opname met de Canon EOS C70

  Jolade Olusanya over hoe hij Canon's Cinema EOS-camera met RF-vatting gebruikte om een prachtige film over de dichteres Sophia Thakur te maken.

 • Filmmaker Steve Holleran gebruikt een Canon EOS C300 Mark III om een danseres op de vleugel van een vliegtuig te filmen.

  ARTIKEL

  Waarom een speciale Cinema EOS-camera kiezen?

  Waarom zou je een cinema-camera kiezen als je met hybride camera's al zoveel kunt doen? Ontdek zes redenen waarom een Cinema EOS-camera voor videografen de beste keuze is.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro