VERHAAL VAN DE OPNAMEN

Aan de slag met de Canon EOS C70: eerste video-opname

Filmmaker Jolade Olusanya bij de eerste opname met de Cinema EOS-camera met RF-vatting.
Jolade Olusanya houdt een Canon EOS C70-camera vast om een vrouw te filmen die voor hem op de grond zit.

Jolade Olusanya was de eerste filmmaker die opnamen maakte met de Canon EOS C70. Hij testte de creatieve mogelijkheden van de camera met een korte film die werd geïnspireerd door spoken word-dichteres Sophia Thakur en haar debuutanthologie, Somebody Give This Heart a Pen.

© Fergus Kennedy

Hoe leg je de essentie van het werk van een dichter vast in een originele korte film? Filmmaker en fotograaf Jolade Olusanya had hier al enige tijd over nagedacht. Dus toen hij als eerste filmmaker opnamen kon maken met Canon's baanbrekende Cinema EOS-camera, de EOS C70, liet hij zijn fantasie de vrije loop.

De compacte grootte, beeldstabilisatie, 4K DGO-sensor (Dual Gain Output) en RF-vatting van de camera boden hem bij het filmen een vrijheid die hij nooit eerder had ervaren. Als lid van het in Londen gevestigde creatieve collectief SXWKS en Barbican Young Poets, is Jolade, een parkour-atleet en jeugdmentor die met Red Bull, YouTube en The Guardian heeft samengewerkt, niet onbekend met innovatie.

Jolade houdt van experimenten en wilde een visueel portret van performance-dichteres Sophia Thakur maken met de titel van haar debuutbundel, Somebody Give This Heart a Pen, als inspiratie. De tweedaagse opname bestond uiteindelijk uit diverse elementen: parkour, de inzet van een drone, een studiolocatie en een nachtopname in de straten van Londen, allemaal als achtergrond voor de poëzie als kern van het verhaal.

Jolade Olusanya filmt een vrouw die veelkleurige notitievelletjes op een muur plakt.

Door de elektronische beeldstabilisatie in de Canon EOS C70 kunnen er vloeiende reeksen worden gefilmd, zelfs bij rondbewegen en vanuit de hand filmen. "Voor mij als solo-filmer zijn het compacte ontwerp van de EOS C70, de RF-objectieven en de automatische scherpstelling ideaal", zegt Jolade.

© Fergus Kennedy

Kleine camera, grote ideeën

Het is de kleinste camera in de Cinema EOS-serie maar wanneer je opnamen met de Canon EOS C70 maakt, ontvouwen zich tal van nieuwe mogelijkheden, met name wanneer je alleen opnamen maakt. De tweedaagse opname omvatte studioreeksen, parkour en nachtopnamen in Londen, en vervolgens een dag buiten filmen in Brighton, VK.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"Ik had een duidelijke opnamelijst, maar ik kon meer doen", zegt Jolade. "Terwijl ik bezig was, was ik in mijn hoofd al aan het bewerken. Doordat de camera compact is, had ik meer mogelijkheden, zoals verschillende hoeken, en maakte ik opnamen waar ik eerder niet aan had gedacht."

Doordat er bij de Canon EOS C70 een krachtige Combination IS aan het RF-vattingssysteem is toegevoegd, is snellere communicatie tussen het objectief en de body mogelijk. Met de compacte grootte en slow-motion-mogelijkheden van de camera kon Jolade ambitieus zijn op andere gebieden van de productie. "We maakten gebruik van een parkour-element en ik vroeg me af hoe we dat met de navigatie moesten doen", zegt hij. "Na een paar pogingen waren we er aan gewend, maar ik denk dat we zelfs bij de eerste twee keer al hadden wat we wilden."

Canon EOS C70

Prestaties van DGO-sensor

De Canon EOS C70 heeft dezelfde sensor en processor als de Canon EOS C300 Mark III. Je beschikt hiermee over een dynamisch bereik van meer dan 16 stops terwijl de ruisniveaus laag blijven. Jolade vond dat de 4K DGO-sensor echt uitstekend werk deed bij de nachtopnamen in Londen.

Een man in een korenveld die een Canon EOS C70-camera vasthoudt.

Maak kennis met de Canon EOS C70

Maak kennis met de eerste 4K Cinema EOS-camera met RF-vatting – nieuwe vatting, nieuw ontwerp, nieuwe creatieve mogelijkheden…

"We waren Sophia in een tunnel in Shoreditch [in Oost-Londen] aan het filmen en we konden met de waveform-monitor en DGO alle instellingen zo aanpassen dat we precies de gewenste opnamen kregen. Vervolgens konden we bij de nabewerking alles zonder vrijwel enige ruis laten uitkomen.

"Ik werk veel voor documentaires, dus ben ik regelmatig op reis en moet ik vaak opnamen bij weinig licht maken. Dat betekent dat ik altijd moet nadenken over extra lichtbronnen. Maar met DGO hoef je je geen zorgen over het ondergaan van de zon te maken en hoef je geen lichtbron mee te nemen. Dat is belangrijk als je zoals ik alleen opnamen maakt."

RF-objectiefvatting voor video

Hoewel Jolade over diverse objectieven beschikte, gebruikte hij vooral de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, samen met de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM en de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM.

"De RF 15-35mm F2.8L IS USM was fantastisch voor het bereik, omdat je breed kunt gaan en veel medium close-ups kunt doen. Ik kon met de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM dynamische foto's van het gezicht of close-ups maken", zegt hij. "Ik vond het geweldig hoe snel de RF-objectieven waren en hoe robuust ze aanvoelden, en ik vond het heel prettig dat de instelring kon worden aangepast."

Een Canon EOS C70-camera met een bevestigd cine-objectief.

De Canon EOS C70 is geschikt voor objectieven met EF-vatting met behulp van de Canon MOUNT ADAPTER EF-EOS R 0.71x-objectiefvattingsadapter. "Je kunt nog steeds de meeste eigenschappen van de camera gebruiken met een bevestigd Canon Cine-objectief of objectief uit de L-serie", zegt Jolade. "Het is goed te weten dat je met de Dual Pixel Focus Guide kunt scherpstellen en dat je de elektronische IS van de camera kunt gebruiken."

© Fergus Kennedy

Jolade Olusanya filmt een vrouw met een Canon EOS C70-camera.

De voordelen van de DGO-sensortechnologie in de Canon EOS C70 werden vooral duidelijk bij de nachtopnamen in Londen. "Het was geweldig om 's avonds te kunnen blijven filmen en bij de nabewerking te zien dat we met een veel groter dynamisch bereik konden werken", zegt Jolade.

© Fergus Kennedy

Jolade kon door de combinatie van de Canon EOS C70 met een nieuwe objectiefvattingsadapter ook EF-objectieven en cinelenzen met EF-vatting gebruiken. De Canon MOUNT ADAPTER EF-EOS R 0.71x heeft een 0.71x brede optische converter, zodat de full-frame beeldhoek van het objectief behouden blijft bij de Super 35mm-sensor van de Canon EOS C70.

"Dat vergroot het bereik echt", zegt Jolade. "We hebben het Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief een paar keer uitgeprobeerd om te kijken hoe het objectief bij de adapter werkte. Dat je hiermee over een extra stop helderheid beschikt, bleek handig te zijn toen we op de eerste dag met weinig licht moesten werken."

Een Canon EOS C70-camera bevestigd aan een drone die over een korenveld vliegt.

Het meest ambitieuze deel van de tweedaagse opname was het bevestigen van de Canon EOS C70 aan een drone en over een korenveld vliegen. "Ik wist niet zeker of dit ging werken, of er op de juiste plek zou worden scherpgesteld, of het beeld vloeiend zou zijn… allemaal dingen waar ik me zorgen over maakte. Maar er waren bijna geen trillingen en het scherpstellen ging perfect", zegt Jolade.

© Fergus Kennedy

Intuïtieve camerabediening

Ook kon Jolade met de verfijnde directe-aanrakingsinterface van de Canon EOS C70 efficiënter werken en snel de beeldsnelheid van zijn voorkeursinstelling 30p wijzigen in120p voor de parkour-reeksen en de buitenopnamen in Brighton wat betekende dat hij bij het filmen het tempo erin kon houden. "Wanneer je alleen opnamen maakt, wil je gewoon door kunnen blijven gaan", zegt hij. "In plaats van allerlei instellingen te wijzigen kon ik alles doen met een paar tikken op het touchscreen."

Het ingebouwde ND-filter van de camera, dat toegankelijk was door op een knop te drukken, bleek nuttig te zijn in zowel externe locaties als in de studio. "Ik hoefde geen lichtinstellingen te veranderen: ik drukte gewoon op een knop om de filterdichtheid aan te passen.”

"We gebruikten de automatische ISO-functie voor een opname waarbij we Sophia volgden van het heldere licht in de openlucht naar de studio. De belichtingsaanpassing was vloeiend en er was geen duidelijke overgang tussen instellingen. De ISO-waarde werd zo nodig door de camera verhoogd of verlaagd; het leek of er een beeldmixer aan het werk was."

Jolade Olusanya staat achter een Canon EOS C70-camera op een statief

"De opname zou met een andere camera veel langer hebben geduurd", zegt Jolade. "Er zou te veel tijd zijn besteed aan het opzetten van alles, het wisselen van accu's en objectieven, instellen van het licht en vervolgens het loskoppelen en verplaatsen van de camera."

© Fergus Kennedy

Deep learning autofocus

Zoals veel filmmakers gebruikt Jolade vaak handmatige scherpstelling voor z'n dagelijks werk, maar met de nieuwste generatie Dual Pixel CMOS AF en de EOS iTR AF X artificial intelligence of gezichts- en hoofdtracering van de Canon EOS C70 kan hij op straat en in de studio sneller werken. "Ik doe de focus-pulls graag zelf, maar de autofocus van de Canon EOS C70 was echt goed", zegt hij.

"Ik kon de bewegingen van Sophia heel goed volgen met de verbeterde gezichtsdetectie. Voor de scènes waarbij ze op het strand van Brighton liep, maakte ik vanaf redelijk grote afstand opnamen met het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief. Ik wilde het beeld bijna stil houden zodat Sophia zich er door heen kon bewegen en de EOS C70 volgde haar gezicht continu.

"De EOS C70 kan heel snel scherpstellen, vooral in combinatie met een RF-objectief. Zelfs zo snel dat ik de reactietijd in de instellingen moest vertragen om het gewenste effect te krijgen. Deze camera geeft je die flexibiliteit."

De uitrusting van Jolade Olusanya

De essentiële kit waarmee filmmakers video-opnamen maken

Camera

Canon EOS C70

De Canon EOS C70 is de nieuwe Cinema EOS-camera met Canon's RF-vatting, speciaal voor mensen die een lichte en compacte camera willen.

Lenzen

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro