ARTIKEL

Waarom Canon-videocamera's ideaal zijn voor solofilmers

Filmmaker Olivier Sabril standing in front of a tank in Mosul, Iraq, with a Canon EOS C300 Mark II video camera.
De Franse filmmaker Olivier Sarbil kon slechts één camera meenemen terwijl hij meeliep met de Iraakse speciale eenheden tijdens hun strijd om Mosul te heroveren op ISIS, dus nam hij een Canon EOS C300 Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS C300 Mark III) mee. "Als je maanden doorbrengt in een oorlogsgebied, heb je iets nodig waarop je kunt vertrouwen", legt hij uit. © Alvaro Canovas

Voor de onafhankelijke filmmaker die te maken heeft met kleine budgetten en enorme verwachtingen van de klant, is het kiezen van de juiste uitrusting van cruciaal belang. Als het productiebudget slechts één hoofdcamera toelaat, moet die camera dag in dag uit consistente resultaten van hoge kwaliteit leveren.

Er zijn voordelen om terug te gaan naar de basis en te werken met een opstelling die bestaat uit één camera en misschien nog een reservebody. Een minimale uitrusting maakt het eenvoudiger om elke opname te plannen, omdat de belichting en het geluid vanuit één hoek tegelijk kunnen worden bekeken. Er is ook veel minder op en af te bouwen wanneer je van locatie naar locatie gaat.

Hier vertellen Canon Ambassador Joel Santos, onafhankelijke filmmakers Faisal Hasmi en Olivier Sarbil, en bruilofts- en zakelijke videografe Emma Wilson hoe ze dankzij Canon-camera's, van de Canon EOS C300 Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS C300 Mark III) tot hybride DSLR's, hun creatieve visie tot leven kunnen brengen - terwijl ze solo opnamen maken.

Sobere documentaireopnamen

Toen de Franse filmmaker Olivier Sarbil meeliep met de Iraakse speciale eenheden voor het maken van een documentaire voor het Amerikaanse tv-kanaal PBS over de problemen bij de herovering van Mosul op Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS), moest hij zijn uitrusting tot een minimum beperken en had hij alleen een Canon EOS C300 Mark II bij zich.

"Ik had maar één camera voor Mosul," zegt hij. "Omdat ik meestal opnamen vanuit de hand maak, moet de camera zo compact en licht mogelijk zijn. Ik denk niet dat veel andere camera's het acht maanden lang zouden volhouden als ze niet zo sterk zijn of niet zo goed zijn afgedicht als de Canon EOS C300 Mark II."

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De grootte en het gevoel van deze opstelling waren met name een voordeel voor het werk van Olivier. "Ik ben dol op de ergonomie van de Canon EOS C300 Mark II, en het was fantastisch om een prime-objectief of een kleine Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM-objectief op de camera te kunnen zetten. Ik vond fotografie van stilstaande beelden geweldig, dus het was logisch voor mij om EF-objectieven op een videocamera te gebruiken."

Om consistentie in zijn beelden te garanderen, terwijl Olivier slechts één body had, nam hij vijf Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM-objectieven mee voor het geval dat er een zou beschadigen. Hij had ook vijf BP-A30-accu's bij zich en probeerde per dag niet meer dan twee accu's te gebruiken, omdat hij nooit wist wanneer hij ze weer zou kunnen opladen.

Olivier was er niet alleen zeker van dat zijn camera bestand was tegen het verwoestende woestijnstof en voldeed aan de eisen van filmen aan de frontlinie, maar hij had ook vertrouwen in de kwaliteit van de opnamen die hij maakte. "De Canon EOS C300 Mark II kan erg mooie beelden vastleggen. Ik sta altijd weer versteld van de prachtige huidtinten en het 15-stops dynamisch bereik", zegt hij. Het is echt een compleet pakket: de camera is robuust, ergonomisch en helpt me de stijl te bereiken die ik voor ogen heb." Voor de uiteindelijke film, Mosul genaamd, ontving hij een Emmy in de categorie Outstanding Cinematography: Documentary.

Filmmaker Faisal Hashmi on set with a Canon EOS C200 video camera.
Filmmaker Faisal Hashmi maakt vaak alleen opnamen met een Canon EOS C200. "Dankzij de 10 ingebouwde stops ND en XLR-ingangen kan ik minder apparatuur meenemen en op slechts één camera vertrouwen om het werk te doen," zegt hij.

Verhalen vertellen met Cinema EOS

Een slanke en lichte vormgeving is misschien minder dringend voor verhalende films, maar waar voor je geld is absoluut essentieel wanneer je aan producties met microbudget werkt. Dit is waar camera's zoals de Canon EOS C100 Mark II en de Canon EOS C200 zich echt bewijzen.

De onafhankelijke filmmaker Faisal Hashmi uit de Verenigde Arabische Emiraten gebruikt de Canon EOS C200 sinds augustus 2017 als zijn belangrijkste camera. Hij leende een pre-productiemodel van Canon om Skipped te filmen, een korte science-fiction comedy met een even korte opnametijd van 12 uur.

A Canon EOS C300 Mark III video camera in use on a full film rig.

Canon EOS C300 Mark III: zes belangrijke functies en innovaties

Kleine body, grote nieuwe sensorinnovatie - ontdek Canon's nieuwste Super 35mm Cinema EOS-camera...

"Ik heb uiteindelijk een Canon EOS C200 gekocht en ik heb deze camera sindsdien gebruikt voor het schieten van bekroonde verhalende korte films, zakelijke video's en commercials van verschillende grootte," zegt hij. "Het is een geweldige oplossing voor iedereen, of het nu gaat om de snelle verwerking met de MP4-codec of om de kwaliteit te verhogen voor een buitengewone bioscoopervaring met Cinema RAW Light."

Faisal is voor veel van zijn projecten de enige filmaker en hij zegt dat een eenvoudige Canon EOS C200-opstelling het beste voor hem werkt. "Soms heb ik een kleinere tweede camera als het werk dit vereist, maar anders is het de Canon EOS C200 die mij goed van dienst is", zegt hij.

"De Dual Pixel AF met gezichtsherkenning is een redder in nood en voor zakelijke opnamen vertrouw ik er bijna volledig op. Ik heb hiermee een complete verhalende korte film gemaakt, omdat deze zich buiten bij helder licht afspeelde en ik niet alleen op mijn monitor kon vertrouwen om de scherpstelling te beoordelen. Het is een godsgeschenk voor filmmakers die solo werken zoals ik."

A video still of a figure atop a rocky outcrop silhouetted against the landscape, by travel photographer Joel Santos.
Joel Santos neemt 11 accu's mee als hij naar afgelegen locaties reist waar de stroomvoorziening beperkt is. Hij merkt dat de accu's tot vier dagen moeten meegaan voordat ze moeten worden opgeladen.
A video still of two traditional fishermen casting their nets, by travel photographer Joel Santos.
Dankzij de Wi-Fi- en Bluetooth-connectiviteit op de Canon EOS R kan Joel zijn camera bedienen via Canon's Camera connect-app. "Ik kan de camera om mijn nek hangen of op een tafel of rots plaatsen en doe vervolgens alsof ik aan het sms-en ben. Maar ik maak geen opnamen en maak vervolgens dat ik wegkom. 95% van de tijd laat ik mensen zien wat ik doe, zelfs als ze niet wisten dat ik ze op dat moment filmde."

Werken met DSLR- en EOS R-systeemcamera's

Wanneer je met slechts één of twee camera's werkt, is hun betrouwbaarheid van essentieel belang. Dit geldt met name als je onderweg bent, ver verwijderd van de dichtstbijzijnde winkel voor camerareparaties of het oplaadpunt voor de accu. "Je kunt de beste camera ter wereld hebben, je kunt met Log filmen en zorgen voor goede belichting en scherpstelling, maar dit komt te vervallen als de camera uitvalt," zegt reisfotograaf en filmmaker Joel Santos, wiens reisdocumentaires op primetime-televisie in zijn thuisland Portugal worden getoond.

"Mijn uitrusting is blootgesteld aan vulkanische as en temperaturen onder het vriespunt in Guatemala, zandstormen in Zuid-Soedan, hoge luchtvochtigheid in Benin, regen in Costa Rica en sneeuwstormen in IJsland. Ik heb mijn camera's gebruikt voor allerlei filmsituaties op bijna elk continent en ze hebben foutloos gepresteerd."

Joel is vaak wekenlang onderweg, en ver weg, zoals toen hij de laatste overgebleven Chinese aalscholvervissers filmde en fotografeerde. Als hij alleen reist, bestaat zijn basisset uit twee Canon EOS R-camerabody's en drie essentiële f/2.8 RF-zoomobjectieven van Canon: een Canon RF 15-35 mm F2.8L IS USM-objectief, een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief - samen met het veelzijdige Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief. Hij neemt ook zeven LP-E6N-accu's mee en zegt dat hij meestal nooit meer dan twee per camera per dag gebruikt.

"Ik werk meestal op afgelegen plaatsen met mensen die ik niet ken en wiens vertrouwen ik snel moet winnen," zegt Joel. "Ik moet ervoor zorgen dat mijn uitrusting niet alleen licht, maar ook niet intimiderend is. Ik heb geen externe recorders of monitoren, of veel audio-opnameapparatuur, omdat mensen me moeten zien als een gewoon iemand die foto's maakt. Daarom is de Canon EOS R full-frame systeemcamera ideaal voor mij."

Wedding and corporate videographer Emma Wilson leaning against a white fence in a snow-covered village, holding a Canon EOS 5D Mark IV camera.
De lessen die ze als solo-videojournalist heeft geleerd, helpen Emma Wilson nu bij het filmen van bruiloften. "Ik heb geleerd om te anticiperen wanneer er iets gebeurt en het vervolgens te laten ontvouwen. Als je opnieuw gaat inkaderen of naar een nieuwe positie gaat mis je de opname waarschijnlijk. Ik heb liever een groothoekopname waarbij ik misschien niet de perfecte positie heb in plaats van een opname die ik helemaal niet kan gebruiken." © Ekkelboom-White Photography

Discreet opnamen kunnen maken is ook belangrijk voor bruilofts- en bedrijfsvideograaf Emma Wilson. De voormalige BBC-videojournaliste woont in Zwitserland en gebruikt een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EOS R als tweede camera voor haar korte Story of Your Day-films. Beide camera's zorgen ervoor dat ze onopvallend kan blijven.

"Omdat het kleine camera's zijn en ik geen gimbal gebruik kan ik de actie op natuurlijke wijze vastleggen en het verhaal van een bruiloft op intieme wijze vertellen," zegt ze. "Mensen komen altijd naar me toe en vragen me om een foto van hen te maken, omdat ze zich niet realiseren dat ik aan het filmen ben!"

Hoewel de hoofdcamera's van Emma geschikt zijn voor 4K, is haar uiteindelijke levering in Full HD. "Ik maak soms opnamen in 4K, vooral als ik het gevoel heb dat ik in de bewerking een opname opnieuw wil inkaderen. Ik moest onlangs een helikoptershoot doen en niet alleen gaf de 1:1-pixeluitsnede voor 4K-opnamen op mijn camera's een strakker beeld met een Canon EF 70-200mm f/2.8 USM-objectief, Ik kon tijdens de bewerking een Full HD-frame maken en wel zo goed dat je de piloot achter de ruit van de helikopter kon zien"

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan