Profiel

Joel Santos

A Kazakh man holding an eagle in front of a mountain landscape. Photo by Joel Santos on a Canon EOS 5DS R.
Een Kazachse adelaarjager omringt door de besneeuwde Altaj-bergen in West-Mongolië. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/3.5 en ISO800. © Joel Santos

De Portugese reisfotograaf Joel Santos heeft talent om aangrijpende en onvergetelijke beelden vast te leggen. Hij is ook erg avontuurlijk, wat betekent dat hij graag nieuwe technologie uitprobeert.

De beelden van Joel nemen ons mee naar afgelegen delen van de wereld en nodigen ons uit om over de mensen te denken die er wonen. Of hij nu prachtige foto's maakt van groepen kamelen in de woestijn in Ethiopië, vissers in China of adelaarjagers in Mongolië, zijn foto's geven ons een fascinerende blik op wat inheemse mensen in hun eigen omgeving tegenkomen. Joel heeft oog voor het wilde en afgelegen, en zijn foto's staan in de traditie van grote reisschrijvers en -kunstenaars. Ze bieden een nieuw perspectief op de wereld, herinneren ons tegelijkertijd aan waar we vandaan komen en laten ons nadenken over waar we naartoe gaan.

Canon Ambassador Joel Santos.


Locatie: Portugal
Specialisaties: reizen, landschappen, portretten, video's
Favoriete uitrusting:
Canon EOS R
Canon RF 28-70mm F2L USM

"In het begin was mijn fotografie onderverdeeld in twee genres: landschappen en portretten", begint Joel. "Ze zijn zo verschillend op het gebied van techniek en aanpak, en daarom is het zeldzaam om in beide te specialiseren. Uiteindelijk heb ik ze gefuseerd. Ik maak nog steeds foto's van landschappen, maar ook van de mensen die daar wonen.

"Dus als ik naar plaatsen als Mongolië, Indonesië, Ghana en andere afgelegen locaties word gestuurd, ben ik niet alleen op zoek naar de verhalen van mensen, maar wil ik ook hun locatie en context vastleggen, wat veel meer moeite kost. In Ghana duurde het bijvoorbeeld drie dagen voordat ik werd geaccepteerd door de vissers van het heilige meer. Toen ze me niet meer als vreemde zagen, maar als vriend, werden de resultaten authentiek en hopelijk aantrekkelijker."

Joel is geboren in Lissabon en was een enthousiaste academische student met een diploma in economie en een master in Economics and Management of Science and Technology, maar de afgelopen 15 jaar heeft hij zijn ware passie gevolgd: fotografie. Er is een grote vraag naar zijn werk. Hij heeft gewerkt voor onder andere Microsoft, IKEA, National Geographic, GEO, ABC Studios. Zijn foto's worden veel tentoongesteld, hij leidt fotografie-expedities naar plaatsen als de Noordpool en heeft negen boeken geschreven. Hij heeft ook veel grote nationale en internationale prijzen gewonnen voor zijn werk, en is onder andere uitgeroepen tot Travel Photographer of the Year (2016).

Old fishermen on rafts with lanterns and cormorants, on a lake in China. Photo by Joel Santos on a Canon EOS 5D Mark IV.
De broers Huang Yue Ming (90) en Huang Yue Chang (92) maken deel uit van de laatste overgebleven aalscholvervissers in de provincie Guangxi in China. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief ingesteld op 1/80 sec, f/3.5 en ISO1000. © Joel Santos

Joel beschrijft zijn fotografie als "emotie, passie en positieve verhaalvertelling. Maar als voormalig econoom gebruik ik wiskunde als structuur om mijn manier van schrijven met licht te begeleiden. Ik zie schoonheid in deze wiskundige elementen en ik probeer ze te gebruiken bij het maken van een foto. Zo ervaar ik mijn fotografie en dat is op zijn beurt weer hoe ik ben."

Joel loopt ook voorop met nieuwe technieken en is een van de fotografen die de afgelopen jaren met drones heeft geëxperimenteerd om fantastische video's en foto's te maken en een nieuw perspectief te bieden op korte documentaires waar we van kunnen genieten. Zijn luchtdocumentatie van de Danakil Depression-zoutmijnwerkers en het Erta Ale-lavameer in Ethiopië leverde hem in 2016 de prijs op voor reisfotograaf van het jaar.

"Ik ben erg dankbaar dat ik de eerste fotograaf ben die deze onderscheiding met een luchtportfolio heeft gewonnen", liet hij enthousiast weten. "Luchtfoto's en -films maken biedt een fris en complementair perspectief, dat het visuele verhaal verrijkt en iets vastlegt met een andere diepte en diversiteit. Ik voel me soms als een jongleerder omdat ik tegelijkertijd piloot en fotograaf moet zijn, maar ik vind het geweldig. Een drone niet professioneel kunnen gebruiken, is net zoals een camera niet op de grond kunnen gebruiken. Ze zijn een aanvulling en onmisbaar, en een belangrijk onderdeel van mijn carrière geworden." Tot op heden zijn de luchtfoto's van Joel verschenen in verschillende internationale media zoals: The Guardian, The Daily Mail, The Sun, The Weather Channel en MSN.

Wat is het geheim om iemand te fotograferen die je zojuist voor de eerste keer hebt ontmoet?
"Respecteer altijd de plaatsen en de mensen. Gebruik fotografie als een universele taal om dichter bij mensen te komen en vermijd de drang om een jager te worden die hen als prooi ziet. Hoe meer respect je hebt, hoe beter de resultaten, kansen en persoonlijke groei."

Doe je iets anders dan de andere fotografen die op deze afgelegen locaties werken?
"Ik print de foto's graag en geef ze aan de mensen terwijl ik er ben. Het is gewoon eerlijk dat je iets teruggeeft wanneer dat kan."

Heb je een vaste opnameconfiguratie?
"Elke keer dat ik naar buiten ga, reageer ik en leer ik iets nieuws. Ik pas mijn manieren aan en verander ze. Het is een dynamisch proces en elke situatie vereist een andere techniek. Je moet als eerst het onderwerp, het licht en het verhaal vinden. Pas daarna levert de techniek het beste resultaat op."

Hoe beslis je waar je naartoe gaat en wie of wat je gaat fotograferen?
"Eerst beslis ik waar ik een passie voor heb. Dan doe ik mijn best om op verkenning te gaan, niet alleen vooraf in mijn kantoor, maar vooral wanneer ik reis waarbij ik goed let op wat ik zie, hoor of voel."

Is luchtfotografie moeilijk?
"Je moet de marketingslogans voor drones zoals 'het is makkelijk' niet geloven. Vliegen is gemakkelijker dan ooit, maar ze werken alleen onder optimale omstandigheden. Vlieg veilig, oefen veel en leer alles over het besturen van een drone en het onderhoud ervan. Al snel heb je kennis over wind, navigatie, de limieten van de accu in warme en koude klimaten, etc. en zul je een sneller reactievermogen ontwikkelen."

Facebook: Joel Santos
Instagram: @joelsantosphoto
Twitter: @joelsantosphoto
'Youtube: Joel Santos

A person stands on a cliff overlooking a volcanic crater on the island of Corvo, Portugal. Photo by Joel Santos on a Canon EOS R.
Het vulkanische kratereiland Corvo, Portugal. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/320 sec, f/11 en ISO100. © Joel Santos
A portrait of an Indian sadhu (holy man). Photo by Joel Santos on a Canon EOS 7D.
Een sadhoe (heilige man) in Varanasi, India. Gefotografeerd met een Canon EOS 7D en een Canon EF 70-200mm f/4L IS USM-objectief ingesteld op 1/400 sec, f/5.0 en ISO800. © Joel Santos

Er is één ding dat ik weet
Joel Santos

"Verlies nooit je oorspronkelijke passie uit het oog. Je zult altijd beter zijn in iets waar je echt van houdt en waar je hart echt sneller van gaat kloppen. De ambitie om voor je werk betaald te krijgen en professioneel te worden, kan misleidend zijn en je kans verkleinen om origineel te zijn in een wereld waar vele anderen precies hetzelfde doen. Perfectioneer je vaardigheden, kijk naar het werk van anderen, niet om dat te kopiëren maar om te leren wat al is gedaan. Zoek een origineel verhaal en perspectief en laat je passie je leiden, waarbij je altijd op zoek bent om meer te leren en elke foto die je maakt te verbeteren."

De uitrusting van Joel

Het belangrijkste materiaal dat professionals gebruiken om foto's te nemen

Canon Ambassador Joel Santos's photography kitbag.

Camera's

Canon EOS R

"Het is een droom die uitkomt: licht en boordevol functies, waardoor ik foto's, video's en time-outs kan vastleggen die aan de hoogste normen voldoen."

Objectieven

Canon RF 28-70mm F2L USM

"Mijn favoriete objectief aller tijden. Blinkt uit in portretten, foto's van het dagelijks leven en landschappen, ongeacht het beschikbare licht. Superscherp bij alle diafragma's, van hoek tot hoek."

Canon RF 50mm F1.2L USM

"Als een ander objectiefmoeite heeft, dan biedt dit uitkomst. AF werkt geweldig in donkere omstandigheden en heeft de beste weergave van achtergrondvervaging die ik ooit heb gezien."

Accessoires

Externe harde schijf

"De wet van Murphy is krachtig, dus zorg dat je op locatie back-ups maakt. Je hebt geen laptop nodig, waardoor je ruimte en gewicht bespaart, wat essentieel is voor een reisfotograaf."

Afstandsbediening

"Wanneer je drie verschillende soorten opnamen tegelijkertijd maakt (foto's, video's en time-lapse), heb je soms wel meer dan 100 meter afstand nodig om opnamen te maken."

Platen voor vatting met band/statief

"Ik ben dol op de veelzijdigheid van dit systeem waarmee ik de camera zonder gedoe aan de riem, op het statief of aan de rugzakhouder kan hebben."

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Canon Europe
Ambassadeursprogramma

Ontdek hoe het ambassadeursprogramma werkt en maak kennis met de fenomenale fotografen die zijn gekozen om Canon te vertegenwoordigen.

Meer info

Canon Ambassador Jaime de Diego

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services