ARTIKEL

Van indrukwekkende landschappen tot straattaferelen in de stad: de beste Canon-apparatuur voor reisfotografie

Wat zijn de beste camera's en objectieven voor reisfotografie? Canon Ambassadors Ulla Lohmann en Jérôme Gence onthullen hun onmisbare apparatuur.
Een stralende zon komt op boven laaghangende wolken. Op de voorgrond is een dicht, weelderig bos te zien. De achtergrond toont een bergketen in het vroege ochtendlicht.

Canon Ambassador en avonturenfotografe Ulla Lohmann reist standaard met de Canon EOS R6 in haar rugzak, omdat ze door de baanbrekende In-Body Image Stabilizer (IBIS) en de uitzonderlijke AF op ongebruikelijke locaties vanuit de hand kan fotograferen. "Ik kan verschillende hoeken gebruiken die zonder statief meestal niet mogelijk zijn", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/40 sec, f/18 en ISO 320. © Ulla Lohmann

Het is misschien verleidelijk om alles mee te nemen, maar wanneer je de juiste camera's en objectieven voor reisfotografie kiest, moet je een beetje selectief zijn. Ruimte en gewicht zijn altijd een belangrijke factor, maar door de voortdurende uitbreiding van het Canon EOS R System is het nu veelzijdiger dan ooit tevoren.

Dankzij hun full-frame sensors, intuïtieve bediening en compacte grootte zijn Canon EOS R System-camera's een uitstekende keuze voor reisfotografen. Bovendien zijn ze te combineren met Canon’s groeiende serie fantastische RF-objectieven — zowel zoomobjectieven als prime-objectieven — voor een ongelooflijk hoogwaardige camera-opstelling.

Maar de vraag is: wat zijn de beste Canon-camera's en -objectieven voor reisfotografie? Canon gaat in gesprek met twee Canon Ambassadors, de Duitse avonturenfotografe Ulla Lohmann en documentairefotograaf Jérôme Gence, om erachter te komen welke essentiële apparatuur zij meenemen als ze op ontdekkingsreis gaan. Ook praat Canon met John Maurice, European Product Marketing Manager bij Canon Europe, die zijn deskundig commentaar zal geven.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Terwijl de zee verderop langs de kust kabbelt, weerspiegelen donsachtige rode wolken in het stille water van een rotsachtige waterpoel.

Ulla is dol op de Canon EOS R6 vanwege zijn snelheid, beeldkwaliteit, flexibiliteit en compacte grootte. "Op reis kun je fotograferen in situaties die anderen niet voor mogelijk houden", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/8 sec, f/11 en ISO 100. © Ulla Lohmann

Een silhouet van een vuurtoren tegen een schemerige gele lucht.

De Canon EOS R6 biedt tot 8-stops bescherming tegen cameratrillingen — een doorbraak voor reisfotografen voor wie een statief vaak geen optie is. "Ik maak vaak opnamen met een sluitertijd van twee seconden, maar dankzij de IS is dat geen probleem", zegt Ulla. Gefotografeerd met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 35mm, 1/80 sec, f/14 en ISO 100. © Ulla Lohmann

Beste systeemcamera voor op reis: Canon EOS R6

Dankzij de 20,1 Megapixel full-frame CMOS-sensor, een gevoeligheidsbereik tot ISO 102400, beeldstabilisatie tot 8 stops1 en burstopnamen tot 20 fps is de Canon EOS R6 een ongelooflijk veelzijdige camera die perfect is voor op reis.

"De EOS R6 is een onmisbare tool voor reisfotografie", zegt Ulla. "Door de hoge ISO-gevoeligheid kan ik flexibeler te werk gaan en veel sneller op gebeurtenissen reageren. Ik kan hem ook in mijn hand vasthouden."

Jérôme heeft onlangs zijn vertrouwde Canon EOS 5D Mark IV-spiegelreflexcamera ingeruild voor de Canon EOS R5 met zijn 45 Megapixel full-frame CMOS-sensor en baanbrekende intelligente AF. "Het is een geweldige camera... ik vind hem echt te gek", zegt hij. "Mensen wachten niet totdat je een foto neemt, dus je moet ontzettend snel zijn." Jérôme vervolgt: "Als je een portret fotografeert, kan het gezicht van het ene op het andere moment veranderen; daarom heb ik graag een supersnelle autofocus. De snelheid van de EOS R5's AF is fantastisch."

Canon EOS R6

De indrukwekkende prestaties van de EOS R6 zullen je fotografie en filmproductie volledig veranderen.

John ziet de voordeligere EOS RP als de perfecte camera voor sommige soorten reizen, zoals stedentrips. "De EOS RP voldoet aan veel verschillende wensen, aangezien het een full-frame camera is", legt John uit. "De body heeft een gewicht vergelijkbaar met dat van een APS-C-spiegelreflexcamera, maar biedt toch full-frame kwaliteit. Bovendien is er nu een serie lichtgewicht en betaalbare reisobjectieven: de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, de RF 50mm F1.8 STM en de RF 85mm F2 MACRO IS STM."

Een vrouw in een stadsstraat kijkt op en houdt het licht tegen met haar hand, waardoor er een schaduw over haar gezicht valt.

Op deze foto, gemaakt door documentairefotograaf Jérôme Gence, beschut een Chinese vlogger zichzelf tegen de zon terwijl ze op de bus wacht. "Je hebt geen grote opstelling nodig met de Canon PowerShot G5 X Mark II, en de kwaliteit is ongelooflijk", zegt Jérôme. "Hij is ook zeer compact, dus je kunt alles fotograferen." Gefotografeerd met een Canon PowerShot G5 X (inmiddels opgevolgd door de Canon PowerShot G5 X Mark II), ingesteld op 12mm, 1/640 sec, f/4 en ISO 125. © Jérôme Gence

Beste compactcamera voor op reis: Canon PowerShot G5 X Mark II

Wie nog lichter wil reizen, kan het beste kiezen voor een geavanceerde compactcamera. Het ontwerp van de Canon PowerShot G5 X Mark II is geïnspireerd op EOS-camera’s en beschikt over een uitstekende 1-inch gestapelde sensor met 20,1 Megapixel voor een geweldige combinatie van prestaties en draagbaarheid.

"Als ik tijdens een project even een pauze wil inlassen om wat foto's te gaan maken, neem ik deze camera mee", legt Jérôme uit. "Hij levert zulke prachtige foto's op. Je kunt in RAW fotograferen, wat voor mij zeer belangrijk is. De video-functie is ook echt geweldig."

De Canon PowerShot G5 X Mark II-camera.

Canon PowerShot G5 X Mark II

Een krachtige compactcamera met 5x optische zoom en pop-up elektronische zoeker.

Volgens John is de PowerShot G5 X Mark II uitermate geschikt voor op reis: "Hij heeft grotendeels dezelfde handbediening als een EOS-camera. De camera heeft een bedieningsring voor het objectief, keuzewielen en knoppen op de body en hij is geschikt voor RAW-opnamen. Hij beschikt over een ongelooflijk veelzijdige brandpuntsafstand van 24-105mm en een zeer helder objectief (f/1.8-2.8). Met deze specificaties kun je tijdens het reizen een grote verscheidenheid aan onderwerpen vastleggen, zowel binnen als buiten en zelfs ‘s avonds. En door zijn compacte grootte kun je hem altijd meenemen."

Een grote gebogen tafel met diverse groene planten in potten vult het grootste deel van een ruimte. Aan de tafel zitten mensen omringd door de planten te werken op laptops.

Jérôme nam deze foto in een populaire co-working space in Lissabon, Portugal. "Ik gebruik het Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief voornamelijk omdat ik daarmee zoveel mogelijk details in het kader kan opnemen", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, ingesteld op 16mm, 1/40 sec, f/4 en ISO 400. © Jérôme Gence — Pierre & Alexandra Boulat Award 2020, gesponsord door La SCAM

Een Franse taxichauffeur met een mondkapje op typt op zijn laptop terwijl hij op klanten wacht tijdens de coronapandemie.

Een jonge Franse taxichauffeur handelt online terwijl hij op klanten wacht tijdens de coronapandemie. Ondanks dat er weinig licht is — een veelvoorkomende uitdaging voor reisfotografen — kon Jérôme met het Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief een geweldige opname maken van zowel het tafereel binnenin de taxi als de stromende regen buiten. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, ingesteld op 15mm, 1/40 sec, f/4 en ISO3200. © Jérôme Gence — Pierre & Alexandra Boulat Award 2020, gesponsord door La SCAM

Beste groothoekobjectief voor op reis: Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Canon's RF-zoom met ultragroothoek is een indrukwekkend objectief dat een scala aan creatieve mogelijkheden biedt. "Hij is ongelooflijk scherp", aldus UIla. "Dit is het perfecte objectief voor reisfotografie wanneer je landschappen wilt vastleggen."

"De RF 15-35MM F2.8L IS USM is vooral geschikt voor uitgestrekte landschappen of interieurs", voegt John toe. "Wil je bijvoorbeeld prachtige gebouwen van dichtbij vastleggen, dan heb je een ultragroothoekobjectief zoals dit nodig.”

Het Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Dit uitzonderlijke ultragroothoekobjectief is perfect voor opnamen in kleine ruimten en zorgt voor dynamische hoeken en verbluffende prestaties.
Een haarscherpe close-up van een kleine steen op een grotere steen.

Ulla gebruikt het Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief wanneer ze zowel zichzelf als haar onderwerp wil laten opvallen in de menigte. "Het is een heel cool objectief", zegt ze. "Het zorgt er echt voor dat je de focus op specifieke aspecten kan leggen." Gefotografeerd met een Canon EOS R6, ingesteld op 50mm, 1/320 sec, f/1.2 en ISO 100. © Ulla Lohmann

Beste prime-objectief voor op reis: Canon RF 50mm F1.2L USM

"Ik wil me altijd onderscheiden van andere fotografen, en dit objectief helpt me daarbij", vertelt Ulla enthousiast. "Het is een vrij zwaar objectief, dus het is geen objectief dat je dagelijks in je cameratas stopt, maar het gewicht is het waard vanwege de beeldkwaliteit die je ervoor terugkrijgt."

Voor reisfotografen is dit objectief zeker een aanrader als ze net iets meer kwaliteit willen, vooral als ze mensen fotograferen of bij weinig licht werken. "Je krijgt er een prachtige bokeh door. Het is lastig te beschrijven omdat je het niet vaak tegenkomt, maar het is een uniek soort bokeh-effect", vervolgt Ulla.

De Canon RF 50mm F1.2L USM.

Canon RF 50mm F1.2L USM

Een hoogwaardig professioneel objectief uit de L-serie, perfect voor opnamen bij weinig licht en voor buitengewone controle over scherptediepte.

Ook John vindt het een prachtig objectief voor portretfotografie. "Als je op reis bent, heb je ook belangstelling voor de locatie, en op deze manier kun je een stukje context toevoegen. Doordat je de scherptediepte zelf kunt instellen, kun je geweldige omgevingsportretten maken."

Als je een compactere versie van dit ambitieuze objectief wilt, is de Canon RF 50mm F1.8 STM een lichtere, voordeligere optie en een uitstekende keuze als je een compact en licht objectief mee wilt nemen dat bovendien opnamen van zeer hoge kwaliteit oplevert. De brandpuntsafstand van 50mm biedt een perspectief dat vergelijkbaar is met dat van de mens, zodat je opnamen er heel natuurlijk uitzien. Met het grotere diafragma kun je tevens artistieker te werk gaan en drukke achtergronden vervagen — wat nuttig kan zijn op locaties met veel mensen, zoals een markt of een straat.

Beste standaard zoomobjectief voor op reis: Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Kun je maar één objectief meenemen of moet je licht reizen? Dan is dit de ideale keuze. Het objectief heeft een zeer veelzijdig scherpstelbereik en is uitgerust met Canon's Nano USM-autofocus voor stil en snel scherpstellen, terwijl de 5-stops Image Stabilizer wordt verhoogd tot 8-stops wanneer het objectief op een Canon EOS R6 of EOS R5 is gemonteerd.

"De RF 24-105mm F4L IS USM is waarschijnlijk het objectief dat je het meest gaat gebruiken", zegt John. "Hij is snel en heeft een goed bereik — ideaal dus om portretten of landschappen mee vast te leggen. Het is ook een objectief dat goede videoprestaties biedt met een stille, vloeiende autofocus. Veel liefhebbers en professionals kiezen voor dit objectief omdat hij veelzijdig is en tot de prestigieuze L-serie behoort — je hebt dus een handig én hoogwaardig objectief voor landschappen, portretten en dagelijks gebruik."

Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Dit lichte en veelzijdige f/4-zoomobjectief uit de L-serie is voorzien van een snelle, stille autofocus en 5-stops beeldstabilisatie, en is daarom perfect voor op reis.
Een man vist vanaf een uitstekende rots boven een woelige zee, van bovenaf gefotografeerd.

De Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM is een van Ulla's favoriete objectieven voor op reis, vanwege het ongelofelijke bereik van de brandpuntsafstanden. Ze heeft een lange sluitertijd gebruikt om de ruige zee onder de eenzame visser onscherp te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6, ingesteld op 135mm, 1 sec, f/32 en ISO 50. © Ulla Lohmann

Beste supertelezoom voor wildlifefotografie op reis: Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM

Het brandpuntsafstandbereik van 100-500 mm maakt de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM ideaal om scènes in de verte dichterbij te halen, wat vooral van pas komt als je wildlife wilt fotograferen tijdens je reizen.

Ik twijfelde of ik dit objectief zou kopen, omdat ik eigenlijk de RF 70-200mm F2.8L IS USM wilde", legt Ulla uit. "Maar de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM is zoveel beter voor fotograferen op afstand, of het nu om dieren, vogels of mensen gaat. Ik vind het niet erg dat hij maar f/7.1 biedt bij 500mm, want de achtergrond wordt dan automatisch vrij onscherp."

Door de IBIS in de EOS R6 in combinatie met de IS in het objectief is het mogelijk langere sluitertijden te gebruiken voor creatievere foto’s, zoals Ulla's foto van de zee (hierboven). Dankzij het ISO-bereik kun je ook kortere sluitertijden instellen voor snelle actieopnamen.

Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief

De RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM biedt 5-stops IS en de constructiekwaliteit van de L-serie, en staat garant voor gedetailleerde, heldere en uitzonderlijke telefoto’s.
Een jong stel in lichte kleding kijkt uit over een stadslandschap. De man houdt een Canon 10x30 IS II-verrekijker vast.

De Canon 10x30 IS II-verrekijker is compact, licht en voorzien van precisieoptiek met beeldstabilisatie voor een hoge resolutie, waardoor deze verrekijker ideaal is om een locatie of onderwerp te observeren voordat je je camera erbij pakt.

Beste verrekijker voor op reis: Canon 10x30 IS II

"Met een verrekijker ontdek je vaak dingen om te fotograferen", legt John uit. "Ze zijn essentieel als het gaat om wildlife, reizen en zelfs het zichtbaar maken van details in het landschap die je met het blote oog niet goed kunt zien.

"De Canon 10x30 IS II-verrekijker is helder genoeg in de meeste omstandigheden en heeft een sterke vergroting", voegt hij eraan toe. Maar deze verrekijker biedt zoveel meer dan alleen deze functies, want hij is ook voorzien van Canon's optische Image Stabilizer-technologie. "Dat zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de resolutie", zegt John. "Je ogen hoeven zich niet aan te passen aan bewegingen die normaal gesproken bij andere verrekijkers voorkomen, wat zeer vermoeiend kan zijn en je resolutie vermindert. Met andere woorden: het verbetert je vermogen om onderwerpen duidelijk te identificeren."

Een Canon 10x30 IS II-verrekijker.

Canon 10x30 IS II

Canon's Image Stabilizer maakt deze draagbare 10x verrekijker ideaal voor reizen, vogelkijken en sport.
Phil Hall

1 8 stops gebaseerd op de CIPA-norm, met een Canon RF 24-105mm f/4L IS USM-objectief op een brandpuntsafstand van 105mm.

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Vuurdoop: avonturenfotograaf Ulla Lohmann

  Van met lava gevulde kraters tot torenhoge brandingspilaren: de Canon-ambassadeur onthult de uitdagingen waarmee ze werd geconfronteerd en de 5 tips voor ambitieuze avonturiers.

 • ARTIKEL

  Young Photographer: reisfotografie leren

  Hoe begin je een carrière in de reisfotografie? Professioneel reisfotografe Anapurna Mellor geeft advies aan nieuw talent Henry Jay Kamara.

 • ARTIKEL

  Een verdwijnende traditie vastleggen met de EOS 5D Mark IV

  Canon Ambassador Joel Santos maakt in uitdagende lichtomstandigheden foto's van de laatste traditionele Chinese aalscholvervissers.

 • ARTIKEL

  Avonturenfotografie met EOS RP

  Outdoor-, lifestyle- en actiefotograaf Jake Baggaley legt uit hoe de lichte Canon EOS RP hem extra creatieve vrijheid geeft.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro