TECHNOLOGIE

De intelligente autofocus van Canon ontdekken

Ontdek hoe het intelligente autofocussysteem van Canon's nieuwste EOS R System-systeemcamera's en de EOS-1D X Mark III "het praktisch onmogelijk maakt om een fotokans te missen".
Een fotograaf maakt gehurkt foto's van een rode sportwagen die in een wolk van stof over een weg door de woestijn scheurt.

Intelligente voertuigdetectie zorgt voor meer vrijheid bij het maken van de compositie van je motorsportfoto's, aldus Mike Burnhill van Canon Europe. "Je bepaalt wat je precies in beeld wilt hebben en vervolgens laat je de camera de auto detecteren en volgen door het beeld heen, in plaats van dat je het AF-punt op een hoek moet instellen en dan de auto moet blijven volgen tot het punt waarop je die scherpgesteld wilt hebben."

Hoe werkt de intelligente autofocus van Canon, welke camera's van Canon maken gebruik van deep learning-AF en hoe kan deze nieuwste autofocustechnologie in Canon-camera's je helpen om betere foto's te maken en het aantal goede foto's dat je maakt te verhogen?

Het intelligente autofocussysteem met deep learning-algoritmes werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de Canon EOS-1D X Mark III, maar zit ook op de EOS R3, EOS R5, EOS R6, EOS R7 en EOS R10. Bruids-, fashion- en portretfotograaf en Canon Ambassador Félicia Sisco vindt het systeem al bijzonder waardevol.

"Het was onbegonnen werk, al die bruiloftsgasten die overal op en neer sprongen", zegt Félicia over een recente opdracht. Een dergelijk scenario lijkt misschien een autofocusnachtmerrie, maar de Canon EOS R5 van Félicia hield het moeiteloos bij. Ze is al vanaf dag één onder de indruk van de AF van de EOS R5. "De eerste keer dat ik de EOS R5 gebruikte, was tijdens een erg lastige fashionshoot met veel beweging", vertelt ze. "De autofocus was ongelooflijk. Ik zou niet weten wat ik zonder de AF zou doen." Félicia heeft ook gewerkt met de Canon EOS R6, die gebruikmaakt van hetzelfde AF-systeem met kunstmatige intelligentie.

Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe, legt uit dat deze nieuwe versie van het EOS iTR AFX-systeem werkt met behulp van 'deep learned' kunstmatige intelligentie. Het systeem is gebaseerd op een algoritme dat zelf leert door het scannen van miljoenen beelden. Het systeem leert feitelijk hoe het de hoofden van mensen kan herkennen, zelfs bij skiërs met skibrillen, autocoureurs met een helm of gymnasten die op de kop staan of zelfs hun gezicht hebben afgewend van de camera. Deep learning is een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van de intelligente autofocussystemen van eerdere Canon-camera's.

Met het hoofd afgewend van de camera en in een passpiegel kijkend, schikt een bruid de achterkant van haar jurk waarbij ze wordt geholpen door haar bruidsmeisje.

De intelligente autofocus van de nieuwste Canon EOS R System-camera's is in staat om hoofden te herkennen, zelfs als het gezicht van het onderwerp van de camera is afgewend. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/80 sec, f/3.2 en ISO1000. © Félicia Sisco

Gekleed in trouwkleding buigt een bruid zich naar haar jonge bruidsmeisje om speels te neuzen.

Dankzij de intelligente autofocus werkt gezichtsdetectie zonder dat er oogcontact nodig is. Daarnaast kun je eenvoudig wisselen tussen de verschillende gezichten in het frame. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 85mm, 1/100 sec, f/2 en ISO3200. © Félicia Sisco

Automatische gezichtsdetectie

Toen Félicia tijdens de drukke bruidsreportage de Canon EOS R5 en EOS R6 gebruikte, was ze er zeer blij over dat de autofocus in beide camera's even goed is. "Ik vind het geweldig dat de camera's overal autofocuspunten hebben binnen het hele frame", zegt ze. "Ik hoef het oog van een persoon niet meer in lijn te brengen met een specifiek AF-punt op de camera. Het systeem detecteert het gezicht en de ogen automatisch en springt daar rechtstreeks naartoe."

Gedurende haar 40-jarige carrière waren de prime-objectieven Canon EF 50mm f/1.2L USM en EF 85mm f/1.2L II USM lang de favoriete objectieven van Félicia, vooral in situaties waar een ultrakorte scherptediepte vraagt om beduidend nauwkeurig scherpstellen. "Fotografen die met een oudere uitrusting werken, vertelden me dat ze problemen hebben met het scherpstellen van deze objectieven en het verkrijgen van consistente resultaten. Ik liet ze de Canon EOS R5 en het RF 85mm F1.2L USM-objectief zien en het probleem was opgelost."

Razendsnelle AF

Félicia is ook onder de indruk van de razende snelheid waarmee de intelligente autofocus een gezicht kan herkennen en zich daarop kan vastzetten. Mike legt uit dat het systeem de gehele scène 120 keer per seconde scant om een beeld op te bouwen van de omgeving. Zelfs tijdens een opnamereeks in de high-speed modus voor continue opnamen scant de DIGIC X-processor de scène 60 keer per seconde, terwijl deze tegelijkertijd foto's verwerkt en produceert tot 20 frames per seconde.

Een andere essentiële factor in de snelheid van de autofocus is hoe snel de camera kan communiceren met het objectief, en hier levert de RF-vatting een nieuw prestatieniveau. Ter vergelijking vertelt Mike: "In 1987, toen Canon de EF-objectiefvatting uitbracht, was de communicatiesnelheid alsof je tussen de camera en het objectief liep. Met de Canon EOS-1D X Mark II en een nieuw EF-objectief lijkt het of je op een bromfiets rijdt. Met de RF-vatting lijkt het meer op een ritje met de kogeltrein."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Het eindresultaat is dat de Canon EOS R5 en EOS R6 autofocus kunnen bereiken in een toonaangevende 0,05 seconde, waarna de tracking-prestaties uitstekend zullen zijn. Nóg responsiever is de autofocus van de EOS R3. Deze kan scherpstellen in slechts 0,03 seconden en bij lichtniveaus tot wel -7,5 EV, en is daarmee 's werelds snelste en gevoeligste AF-systeem voor een full-frame camera.1

Een bruidegom en vijf bruidsjonkers van verschillende leeftijden, waarvan de meeste zonnebrillen dragen, lopen breed lachend naar de camera.

Gebladerte dat voor de camera heen en weer zwaait, andere mensen in beeld, zonnebrillen, skibrillen of zelfs een integraalhelm zijn geen probleem voor de intelligente gezichtsdetectie en trackingfuncties van de autofocus van de EOS R5. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, ingesteld op 30mm, 1/3200 sec, f/2.2 en ISO100. © Félicia Sisco

Autofocus-tracking

Autofocus-tracking werkt met spectaculaire snelheid, nauwkeurigheid en consistentie, zowel in gezichtsdetectie- als oogdetectiemodi. "Ik fotografeerde een model op een schommel, dus ze bewoog naar achteren en naar voren, maar ook omhoog en omlaag", vertelt Félicia. "De autofocus van de camera zette zich direct vast op haar oog en volgde haar feilloos toen ze bewoog."

Het wordt nog uitdagender wanneer er obstakels in de weg staan. Félicia had er moeite mee om scherp te stellen tijdens bruiloften wanneer bewegende mensen volgde terwijl er met bloemen, confetti en rijst gegooid werd, waardoor hun gezichten vaak aan het zicht onttrokken werden. Nu zegt ze, "het is ongelooflijk. Bij de EOS R5 en EOS R6 die ik gebruikte, wordt de autofocus vastgezet op de ogen en gezichten van de mensen, zelfs wanneer de camera ze niet kan zien."

Mike legt uit dat fasedetectiepunten vrijwel het hele frame dekken dankzij de circa 6.000 autofocuspunten in het Dual Pixel CMOS AF II-systeem in deze twee camera's. Het exacte aantal AF-punten verschilt per camera. In de EOS R3 zitten 4.779 punten die 100% van het frame dekken. Deze kijken niet alleen naar wat scherpgesteld is, maar ze controleren ook de onscherpe gebieden van een scène. Dus terwijl een conventioneel systeem zich waarschijnlijk zal concentreren op één AF-punt dat scherpgesteld is, zal het Dual Pixel-systeem alle pixels gebruiken om extra gegevens te verkrijgen. Het controleert onscherpe objecten en hoe ver weg deze zich in de scène bevinden. Als het systeem detecteert dat een onscherp object het pad van een scherp object zal kruisen, kan het de beweging volgen, bepalen wanneer het hoofdobject aan het zicht zal worden onttrokken en aanpassingen maken om vastgezet te blijven.

Avonturenfotografe en Canon Ambassador Ulla Lohmann vindt het systeem ook verbazingwekkend effectief. "Met de Canon EOS R5 kan ik mijn manier van fotograferen opnieuw ontdekken", zegt ze. "Op een dag fotografeerde ik de zonsondergang bij een prachtig meer en zag ik een zwaan, dus probeerde ik de scherpstelling uit. De zwaan bleef scherp in beeld, zelfs door het riet heen. De grenzen van mijn creativiteit worden hiermee verlegd."

Een gewone goudoog die richting de camera zwemt, weerspiegeld in het water eronder.

De evolutie van Canon's Eye Detection AF-technologie

Ontdek hoe Canon autofocustechnologie heeft ontwikkeld die de ogen van vliegende vogels kan volgen en hoe dit de fotografie heeft getransformeerd voor vogelfotograaf Jonas Classon.
Op het scherm aan de achterkant van de Canon EOS R6 zie je hoe Eye-tracking AF zich vastzet op het oog van een vrouw.

Fotografen die in verschillende genres werken, vinden de intelligente autofocus van de Canon EOS R6 handig.

Diagram van Canon's Dual Pixel CMOS AF-technologie die laat zien hoe alle pixels zowel AF als beeldverwerking aankunnen.

De nieuwste versie van Canon's Dual Pixel CMOS AF-technologie zorgt ervoor dat elke pixel in de sensor kan worden gebruikt voor zowel beeldverwerking als AF. Hierdoor wordt scherpte over het hele frame gegarandeerd en zijn er verbazingwekkend veel selecteerbare AF-punten mogelijk, namelijk 5.940 op de EOS R5 en 6.072 op de EOS R6.

Dieren als onderwerp detecteren

Naast tracking van ogen en gezicht bieden de EOS R3, EOS R5, EOS R6, EOS R7 en EOS R10 ook lichaams- en dierendetectie. Opnieuw moesten miljoenen bestaande beelden worden gescand om een database van voldoende omvang op te bouwen. Het was een bijzonder complexe taak, vertelt Mike. "Alleen al voor honden varieerde het van de chihuahua tot de Deense dog. Als je niet wist dat beide tot dezelfde soort behoren, zou je ze dan bij elkaar zetten? Dan zijn er ook nog de vogels. Je hebt kolibries en struisvogels, uilen en pinguïns. Er zijn veel verschillende soorten en maten, maar het zijn allemaal vogels."

De technologie gaat de uitdaging aan, verklaart wildlifefotograaf Robert Marc Lehmann: "Alles wat de laatste jaren moeilijk te bereiken was op het gebied van [het fotograferen van] bewegende dieren werd ineens heel eenvoudig. Dit wordt een doorbraak voor de wildlifefotografie. Zelfs bij een zeearend die vanaf 100 meter verderop komt aanvliegen, zet de autofocus zich vast en houdt deze [het onderwerp] voortdurend scherp. Zelfs tijdens intense wendingen en alles wat er gebeurt, blijft het scherp. Ik hoef alleen maar de ontspanknop in te drukken en foto's te schieten met 20 frames per seconde."

Een close-up van een rood-zwarte sportwagen op een stoffige weg met een wolk van stof en zand achter zich aan.

Om voor elkaar te krijgen dat de EOS R3 auto's en motoren kan herkennen, werd eerst een enorme verzameling beelden van verschillende voertuigen opgebouwd en in het systeem geprogrammeerd. "Dit model is echt ontworpen voor het fotograferen van racewagens en sportmotoren", zegt Mike, "maar het kan ook veel gewone auto's herkennen, zolang ze dezelfde vorm hebben als die van een Formule 1-wagen of een standaardauto." Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 1/32000 sec, f/2.8 en ISO400. © Vladimir Rys

Voertuigen als onderwerp detecteren

De EOS R3 werd geïntroduceerd met voertuigdetectie als een geavanceerde AF-prioriteit en deze optie is daarna toegevoegd aan de EOS R5 en EOS R6 via een gratis firmware-update. Ook de EOS R7 en EOS R10 beschikken over deze optie.

Het systeem, dat in eerste instantie ontworpen was voor motorsportfotografie, is in staat om raceauto's en motoren snel te detecteren en te volgen. "Naast Formule-wagens met open cockpit kan het systeem ook rallyauto's en toerwagens herkennen", legt Mike uit. "Aangezien deze gebaseerd zijn op commerciële auto's, kan het merendeel van de gewone auto's ook worden gedetecteerd.

"Het kan daarnaast de meeste soorten motorfietsen herkennen, maar zoiets als een scooter of minibike misschien weer niet, omdat deze niet voldoen aan het standaardmodel van een motorfiets."

Wanneer Spot-detectie is ingeschakeld, zal de camera zelfs voorrang geven aan de helm van een motorrijder of aan de bestuurder in een auto met open cockpit, voegt Mike eraan toe. "Als je een motorrijder of een Formule 1-wagen fotografeert, wil je het scherpstelpunt op het hoofd van de persoon hebben, en niet op de neus van de auto of de koplamp van de motor. Dat is een keuze die de camera voor je kan maken."

Twee flamencodanseressen op een binnenplaats, gezien vanaf het scherm van een Canon EOS R10 met verschillende instellingen zichtbaar.

Op de EOS R3, EOS R7 en (zoals hier weergegeven) EOS R10 kunnen de AF-trackingfuncties worden gebruikt in combinatie met elke AF-gebiedsmodus, waaronder de nieuwe Flexibele zone-AF waarmee je de grootte en vorm van het Zone AF-gebied kunt aanpassen. Dit betekent dat je specifieke gebieden of zones in het beeld gericht kunt scherpstellen. Je selecteert de zone en de camera selecteert vervolgens de AF-punten die moeten worden gebruikt in die zone.

Flexibele zone-AF

De EOS R5 en EOS R6 gebruiken AF voor het hele gebied voor intelligente onderwerpdetectie en tracking van gezichten, hoewel je een punt kunt kiezen waarop de camera de autofocus start. Hiervoor hoef je alleen het onderwerp te selecteren met het middelste AF-punt en de camera zal het onderwerp vanaf daar gaan volgen.

Met de veelzijdige Flexibele zone-AF waarover de EOS R3, EOS R7 en EOS R10 beschikken, kan echter automatische onderwerpdetectie worden gebruikt in een kleiner, specifiek gedeelte van het frame.

"Je kunt nu de grootte en vorm van het AF-gebied aanpassen", zegt Mike. "Dus je kunt switchen van iets dat niet veel groter is dan het middelste AF-punt naar een gebied dat bijna het hele frame beslaat.

"Je kunt een vierkant, een staande of liggende rechthoek en zelfs een rij AF-punten kiezen. Fotografeer je bijvoorbeeld een 100 meter sprint bij atletiek, dan zou je alleen maar een dun lijntje AF-punten over het hele midden van het beeld hoeven te maken en de camera zou vervolgens de winnende sprinter volgen en op het gezicht scherpstellen wanneer hij of zij de eindstreep nadert."

Een close-up van een oog dat in de zoeker van een Canon EOS R3-camera kijkt.

Er zijn drie manieren om een AF-punt te selecteren wanneer je de zoeker van de EOS R3 gebruikt, legt Mike uit. "Dat zijn de multicontroller op de EOS R5 en EOS R6, de smart-controller die op de EOS-1D X Mark III is geïntroduceerd, en Eye Control. De multicontroller is het meest nauwkeurig omdat je in heel kleine stapjes tussen de AF-punten van de camera kunt schakelen. Met Eye Control kun je echter het onderwerp onmiddellijk selecteren."

Een doorsnede van de binnenkant van de elektronische zoeker van de EOS R3, waarin inwendige onderdelen zoals het OLED-paneel, de oogfocussensor en de ledlampjes die op het oog van de gebruiker zijn gericht, zichtbaar zijn.

Het Eye Control AF-systeem in de EOS R3 detecteert waar je naar kijkt met behulp van een reeks infrarood-LED's. Het licht wordt gereflecteerd in een speciale sensor die aan het beeld op het OLED-scherm is gekoppeld, zodat de camera precies kan bepalen waar je naar kijkt en welke AF-punten moeten worden geactiveerd.

Eye Control AF in de EOS R3

Je ervaart nu nog meer snelheid en gemak van de autofocus met het Eye Control AF-systeem in de EOS R3. Het systeem gebruikt een reeks infrarood-LED's om de positie van je oog te bepalen terwijl je door de zoeker kijkt en kan aan de hand van deze positie het AF-punt instellen of veranderen op basis van waar je naar kijkt, wanneer je besluit om de functie te activeren. Zodra het onderwerp is vastgesteld, kan het systeem het overnemen en dat onderwerp gaan volgen.

Wanneer je een ander onderwerp wilt fotograferen, hoef je de ontspanknop alleen maar los te laten en vervolgens weer half in te drukken om het Eye Control AF-systeem opnieuw te activeren. Kijk naar het nieuwe onderwerp. De Eye Control AF-cursor verschijnt op de positie waar je naar kijkt. Druk dan de ontspanknop volledig in. De camera gebruikt vervolgens de hiërarchische onderwerpdetectie om op het nieuwe onderwerp scherp te stellen en dit te volgen tot je de ontspanknop loslaat.

Zoals Mike aangeeft, hoef je niet naar het onderwerp te blijven kijken wanneer Eye Control AF is ingeschakeld, omdat het nauw samenwerkt met het onderwerpdetectiesysteem. "Je moet het Eye Control AF-systeem zien als de muis of cursor van een computer", zegt hij. "Je gebruikt het om op je onderwerp te klikken en vervolgens laat je de software van de camera zijn werk doen. Als je een persoon fotografeert, hoef je niet eens naar het gezicht te kijken, gewoon naar het lichaam is genoeg. Het systeem doet vervolgens de rest.

"Het kan automatisch voorrang geven aan respectievelijk de ogen, het gezicht, het hoofd en het lichaam. Als iemand een zonnebril draagt, zijn de ogen niet zichtbaar. De camera zal dan op het gezicht scherpstellen. Als degene zich omdraait, wordt op het hoofd scherpgesteld en als hij of zij achter iemand anders gaat staan, zal het AF-systeem op het lichaam scherpstellen en vervolgens terug op het hoofd, dan het gezicht en ten slotte de ogen. Het systeem doet dit dus allemaal automatisch voor je terwijl het onderwerp beweegt. Het selecteert dat deel van het onderwerp dat het beste kan worden geïdentificeerd."

Een bruid en haar twee jonge bruidsmeisjes draaien bij zonsondergang hun jurken in het rond op een verlaten strand.

Het gezicht van de bruid is relatief donker als silhouet tegen de ondergaande zon, maar toch is de autofocus van de Canon EOS R5 supersnel. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, ingesteld op 28mm, 1/4000 sec, f/2.5 en ISO200. © Félicia Sisco

Scherpstellen bij weinig licht

Enkele van de meest favoriete foto's van Félicia zijn gemaakt bij heel weinig licht of zelfs in bijna volledige duisternis. Wanneer ze binnen opnamen maakt, sluit ze soms de gordijnen gedeeltelijk zodat er nog minder licht naar binnen komt, of ze fotografeert 's nachts buiten. In alle gevallen gebruikt ze geen flitser. "Of er nu licht is of niet, de autofocus werkt gewoon", zegt ze. "Ik hoef me geen zorgen te maken, gewoon fotograferen en alles blijft scherp." Met het Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief van Félicia kan de Canon EOS R5 scherpstellen bij lage lichtniveaus die gaan tot -6 EV, en de EOS R3 zelfs tot -7,5 EV, wat gelijk staat aan midden in de nacht of bij een maansikkel fotograferen.

Over het vastleggen van het definitieve moment, zegt Mike dat intelligente autofocus voor hem een zorg minder betekent. "Een foto maken is als jongleren. Je moet balanceren met scherpstelling, compositie, timing en sluitertijd. Het is gemakkelijker om met twee ballen te jongleren dan met drie. Met intelligente autofocus nemen we een van de ballen weg, zodat je je niet op zoveel dingen hoeft te concentreren. Het maakt dingen makkelijker en minder vermoeiend en je krijgt een beter resultaat."

Samengevat zegt Félicia dat de prestatie van de autofocus en de betrouwbaarheid van de Canon EOS R5 en EOS R6 haar de mogelijkheid bieden al haar aandacht aan compositie en timing te besteden. "Ik fotografeer met beide ogen open. Ik wil de emotie delen en vastleggen. Ik moet op de camera in mijn hand kunnen vertrouwen alsof het een deel van mezelf is, en ik vertrouw de EOS R5 en EOS R6 volledig. Ik kan gewoon fotograferen en weet dat ik het resultaat krijg dat ik wil, zonder dat ik me druk hoef te maken over technische problemen."

Lees meer over autofocustechnologieën in Canon-camera's.

1. Berekend op basis van de resultaten van AF-snelheidstests volgens de CIPA-richtlijnen (resultaten kunnen variëren afhankelijk van de opnameomstandigheden en gebruikte objectieven). Is afhankelijk van de interne meetmethode. Testomstandigheden: • Helderheid op het moment van de afstandsmeting: EV 12 (normale temperatuur, ISO 100) • Opnamemodus: M • Gebruikt objectief: RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Bij het maken van foto's met handmatige ontspanknopbediening • AF-modus: enkelvoudige AF (centraal) • AF-functie: One-shot AF

Matthew Richards & Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Te klein, te snel... Zelfs voor de EOS R3?

  Kan de verbazingwekkende AF voor dieren van de EOS R3 de kleine, schichtige vogel vastleggen die aan andere camera's wist te ontsnappen? Wildlifefotograaf Bruno D'Amicis gaat het ontdekken.

 • TECHNOLOGIE

  Het verhaal achter Eye Control AF

  Lees meer over de ontwikkeling van Canon's intuïtieve Eye Control AF-systeem in de EOS R3, en hoe dit fotografen helpt.

 • UITRUSTING

  EOS R7 of EOS R10: welke past bij jou?

  Ontdek de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de volgende generatie APS-C-camera's in de EOS R System-serie.

 • CAMERAFUNCTIES

  Alles over autofocus (AF)

  Lees meer over de autofocussystemen (AF) van Canon, hoe ze werken en welke AF-opties beschikbaar zijn.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro