UITRUSTING

EOS R7 versus EOS R10 – welke past bij jou?

Wat zijn de voornaamste verschillen tussen de Canon EOS R7 en de Canon EOS R10? Wat zijn de overeenkomsten? Hier volgt een vergelijking van de belangrijkste eigenschappen van de volgende generatie EOS R System APS-C camera's.
De EOS R7 en EOS R10 op een betegeld oppervlak in een felblauw met wit visgraatpatroon.

Canon's volgende generatie EOS R System systeemcamera's met APS-C-sensoren, de EOS R7 en de EOS R10, zitten boordevol aantrekkelijke eigenschappen, waaronder een groot aantal Megapixel, de mogelijkheid om 4K 60p video op te nemen en hoge continue-opnamesnelheden.

Met de introductie van de Canon EOS R7 en Canon EOS R10 vervult het Canon EOS R System opnieuw een voortrekkersrol. De EOS R7 en EOS R10 zijn de eerste systeemcamera's met RF-vatting buiten de Cinema EOS-serie die over APS-C sensoren beschikken, en vormen daarmee een compacter alternatief voor full-frame EOS R System-camera's zoals de EOS R5 en EOS R6. Maar de lichte body's van de EOS R7 en EOS R10 zitten toch boordevol foto- en videotechnologie.

Als je op zoek bent naar een modernere camera of wilt overstappen naar een systeemcamera, dan geven deze nieuwe toevoegingen aan de EOS R System-serie je meer opties. Maar welke camera past nu bij jou? Welke eigenschappen, naast de APS-C sensoren, hebben de EOS R7 en EOS R10 gemeen en wat zijn de belangrijkste verschillen?

Hier worden de EOS R7 en de EOS R10 vergeleken, aangevuld met inzichten van Canon Europe Product Marketing Manager John Maurice en ook van wildlifefotograaf Dani Connor, die de EOS R7 meenam op een zoektocht naar de schuwe pardellynx, en reiscontentcreator Diana Millos, die de architectuur en cultuur van Sevilla verkende met de EOS R10.

Twee mensen in een park die Canon-camera's vasthouden, de een in een lichtpaarse jurk en de ander in een groene jurk met kleine witte bloemen.

Zowel de EOS R10 als de EOS R7 zijn lichte, veelzijdige camera's, ideaal voor reis- en natuurfotografie en -video. Dit ontdekten de reiscontentcreator Diana Millos (links) en wildlifefotograaf Dani Connor (rechts) toen ze de camera's testten.

De EOS R7 en EOS R10, ieder op een sierlijk gedecoreerd, blauw-wit keramisch blad.

Beide camera's hebben een scherpstelmodusknop naast de aanpasbare previewknop voor scherptediepte aan de voorkant. Dankzij deze gebruiksvriendelijke positie kan een objectief zonder AF/MF-knop snel worden ingesteld op automatische of handmatige scherpstelling.

Canon EOS R7 versus EOS R10: overeenkomsten

De EOS R7 en EOS R10 hebben veel gemeen. Beide camera's breiden het EOS R System uit met alle voordelen van APS-C, zoals lichtere, compactere body's en een groter bereik voor je huidige objectieven. Dankzij de 1,6x 'cropfactor' van de sensor vullen onderwerpen het kader beter dan met een full-frame sensor, wat betekent dat een 300mm-objectief effectief dezelfde zichthoek geeft als een 420mm-objectief. Beide camera's zijn ontworpen voor gebruik met het groeiende assortiment aan superieure RF-objectieven, en ook met EF-objectieven, zonder in te boeten op kwaliteit of functionaliteit dankzij een selectie EF-EOS R-adapters. Je kunt dus je huidige favoriete objectieven blijven gebruiken.

Binnenin hebben de EOS R7 en EOS R10 de krachtige DIGIC X-beeldprocessor en beide beschikken over het Dual Pixel CMOS AF II-autofocussysteem met geavanceerde onderwerpdetectie dat ook in de EOS R3 en EOS R5 zit. Dit houdt in dat beide camera's automatisch mensen, dieren en voertuigen in een scène kunnen detecteren en erop scherpstellen. Ze kunnen zelfs de ogen of het lichaam van een persoon of dier nauwkeurig volgen voor feilloos scherpe foto's en video's. Door het autofocussysteem presteren beide camera's zeer goed bij weinig licht. De EOS R10 kan scherpstellen1 tot EV -4 en de EOS R7 tot EV -5, wat ongeveer overeenkomt met een scène in het licht van een halfvolle maan.

Beide camera's hebben een variangle touchscreen, waardoor je vanuit bijna elke hoek comfortabel kunt werken, en een haarscherpe elektronische zoeker met 2,36 miljoen dots, 100% scènedekking en een hoge vernieuwingsrate voor een fenomenale reactiesnelheid. De zoekers op beide camera's kunnen worden ingesteld op de modus Optical Viewfinder Assist om het dynamische bereik van een optische zoeker na te bootsen, wat de overstap van een spiegelreflex- naar een systeemcamera makkelijker maakt. De EOS R7-zoeker laat met 1,15x een iets sterkere vergroting zien dan de EOS R10 met 0,95x. Dit resulteert in een levensechter beeld en geeft de EOS R7 een kleine voorsprong in genres als wildlife- en sportfotografie.

Bij gebruik van de elektronische sluiter biedt de EOS R10 tot 23 frames per seconde met AF-tracking en de EOS R7 een razendsnelle 30 fps met tracking2, wat ideaal is als je regelmatig sport, wildlife of andere snelbewegende beelden fotografeert. De mechanische sluiter levert op beide camera's een continue opnamesnelheid van 15 fps.

Diana verkende de continue-opnamemogelijkheid van 15 fps en de oogdetectie-AF van de EOS R10 tijdens het fotograferen van flamencodansers in de Spaanse stad Sevilla. "Hoewel ze voortdurend ronddraaiden en bewogen, bleef de camera scherpgesteld op hun gezichten", zegt ze. "Bij 15 fps slaagde ik erin om de complete dansbeweging vast te leggen."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Ontdek in deze aflevering van de Shutter Stories-podcast van Canon de indrukwekkende mogelijkheden van de EOS R7 en de EOS R10:

Op een grijs oppervlak staat een Canon EOS R10 zonder objectief, zodat de sensor van de camera zichtbaar is.

De voordelen van een APS-C-sensor in deze nieuwe EOS R System-camera's zijn beschikbaar in zowel de EOS R7 als de EOS R10. "APS-C betekent dat je een groter bereik hebt vergeleken met full frame, wat belangrijk is voor wildlife en sport", zegt John. "Je krijgt ook de fantastische AF die we zien in professionele camera's en camera's in het hogere liefhebbersegment, zoals de EOS R3, EOS R5 en EOS R6, met onderwerpherkenning en -tracking."

Een persoon in een bosachtige omgeving die een Canon EOS R7 vasthoudt en opzij kijkt.

Vergeleken met de EOS R10 biedt de EOS R7 een groter bereik voor opnamen vanuit de hand dankzij de In-Body Image Stabilizer (IBIS). Deze werkt samen met de optische stabilisatie in een IS-objectief om nog meer beeldstabiliteit te leveren. Met het RF-S 18-150MM F3.5-6.3 IS STM-objectief kan het systeem bijvoorbeeld tot 7 stops trillingen verminderen en tot 8 stops met bepaalde RF-objectieven.

Eigenschappen van Canon EOS R7 en EOS R10: focus bracketing, HDR en RAW-burst

De EOS R7 en EOS R10 hebben ook een hele serie creatieve eigenschappen gemeen. Beide bieden bijvoorbeeld focus bracketing, waarmee je een reeks opnamen kunt maken met een brandpuntsafstand die automatisch steeds iets groter wordt. Die opnamen kunnen vervolgens worden gecombineerd tot één gedetailleerder beeld. Daarbij zijn dit de eerste EOS-camera's die dieptecompositie en bijsnijden in de camera zelf bieden, zodat je het gecombineerde beeld meteen kunt bekijken.

Zowel de EOS R7 als de EOS R10 ondersteunen naast JPEG ook de bestandsindelingen RAW, Compact RAW en HEIF. Eigenschappen zoals HDR, Auto Image Optimizer en de modus Highlight Tone Priority zijn ontworpen om zoveel mogelijk beelddetails te behouden, naast indelingen waarmee details behouden blijven.

Beide camera's beschikken ook over een 30 fps RAW-burstoptie, waarmee je een reeks beelden opslaat in één bestand waaruit je later RAW-bestanden kunt halen. In combinatie met een pre-shootingfunctie helpt dit je bij het vastleggen van snelbewegende acties die je anders zou missen.

"Als de pre-shootingoptie is ingeschakeld, wordt de buffer constant gevuld met nieuwe beelden", legt John uit. "Wanneer je de sluiterknop volledig indrukt, wordt alles wat vanaf een halve seconde voorafgaand aan dat moment in de buffer stond – 15 beelden dus – opgeslagen op de geheugenkaart.

Een Iberische lynx staat op een bijna verticale tak en kijkt alert in de richting van de camera. De begroeiing op de achtergrond is onscherp.

De schuwe pardellynx fotograferen

Ontdek hoe wildlifefotograaf Dani Connor de Canon EOS R7 gebruikte om een van 's werelds meest bedreigde katachtigen in zijn natuurlijke habitat vast te leggen.
Een Canon EOS R7 van achteren gezien.

Er bestaan een paar opvallende verschillen in de bediening tussen de EOS R7 en de EOS R10. Zo heeft de EOS R7 een aparte off/on/video-knop waarmee je kunt wisselen tussen de foto- en videomodus. Deze camera heeft ook een nieuwe gecombineerde multicontroller en snelinstelwiel meteen rechts van de zoeker. "Het is de eerste keer dat Canon dit op een EOS-camera heeft gedaan", zegt John. "En het is een heel handige combinatie, want je kunt met één duimbeweging snel je instellingen aanpassen en je AF-punt veranderen."

Een Canon EOS R10 van achteren gezien.

De bediening van de EOS R10 zal vertrouwder zijn voor gebruikers die al eerder een Canon-camera hebben gehad. Een bedieningspaneel op de achterkant heeft sneltoetsen naar ISO, flitser, continue opname en de zelfontspanner. Bovenop zit geen speciale schakelaar om te wisselen tussen de foto- en videomodus. Je selecteert gewoon video op het programmakeuzewiel. Op dat keuzewiel staan ook twee programmeerbare modi, terwijl dat er op de EOS R7 drie zijn. En in tegenstelling tot de EOS R7, heeft de EOS R10 een ingebouwde flitser.

"Er kan veel gebeuren in een halve seconde. Als je bijvoorbeeld een badderende vogel fotografeert, kom je er misschien achter dat de vogel net onder water dook op het moment dat je de ontspanknop indrukte. Dus RAW-burst met pre-shooting is een heel nuttige functie."

Voor Dani was de functie onmisbaar toen hij in Spanje was om de met uitsterven bedreigde pardellynx te fotograferen met de EOS R7. "Vaak rekt een dier zich uit of gaapt het wanneer het wakker wordt, maar je reageert misschien niet snel genoeg om het begin van die beweging te vangen", zegt ze. "Maar nu, met deze functie, kun je hem van begin tot eind vastleggen. Het is een geweldige functie voor wildlifefotografie."

Een verschil tussen de twee camera's is echter dat de EOS R10 in de RAW-burstmodus een crop van 75% heeft, terwijl deze functie op de EOS R7 werkt bij de volle resolutie van 32,5 Megapixel.

Een fotograaf die buiten en van bovenaf is vastgelegd, gebruikt een Canon EOS R7 met een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objectief.

De EOS R7 borduurt voort op Canon's serie EOS 7-camera's en is gebouwd voor snelheid. Je kunt er niet alleen snellere continue opnamen mee maken (bij gebruik van de elektronische sluiter) dan met de EOS R10, maar de camera heeft ook een snelle maximale sluitertijd (bij gebruik van de mechanische sluiter) van 1/8000 seconde, tegenover de 1/4000 seconde van de EOS R10.

Canon EOS R7 versus EOS R10: verschillen

Zowel de EOS R7 als de EOS R10 zijn lichte camera's die gemakkelijk te dragen en gebruiksvriendelijk zijn tijdens reizen of lange fotoshoots. Omdat de EOS R10 maar 429 gram weegt, is deze camera een goede keus als gewicht belangrijk voor je is. Hij heeft zelfs een ingebouwde flitser (richtgetal 6), zodat je geen aparte flitser hoeft mee te nemen. De EOS R7 weegt iets meer, 612 gram, maar is beter bestand tegen stof en water en heeft een accu met een langere levensduur.

De EOS R7 is compatibel met dezelfde LP-E6-accu die wordt gebruikt in de Canon EOS 7D Mark II en EOS 90D, terwijl de EOS R10 de kleinere LP-E17-accu gebruikt die ook de EOS 850D en EOS 250D van stroom voorziet. Dit kan een belangrijke factor zijn als je overweegt om van een van deze APC-C-spiegelreflexcamera's te upgraden naar een APC-C-systeemcamera.

De kern van de EOS R7 en EOS R10 wordt gevormd door de onlangs ontwikkelde APS-C-sensoren – 24,2 Megapixel in de EOS R10 en 32,5 Megapixel in de EOS R7. Behalve het verschil in Megapixel heeft de EOS R7 een op sensoren gebaseerde In-body Image Stabilisation (IBIS), die automatisch waterpas stelt en ook verschillende typen cameratrilling corrigeert, zelfs met objectieven zonder optische IS. Voor video-opnamen is ook Movie Digital IS aan de mix toegevoegd om nog stabielere beelden te produceren.

"IBIS is een groot voordeel, vooral voor contentcreators die opnamen vanuit de hand of zonder ingewikkelde apparatuur maken", legt John uit. "Met de EOS R7 kun je met een langere sluitertijd fotograferen en de ISO laag houden voor de beste beeldkwaliteit. Bovendien kun je het creatief toepassen. Als je voor een artistiek resultaat een lange sluitertijd wilt gebruiken maar geen statief hebt, dan kun je met de EOS R7 de statische elementen scherp houden, terwijl de bewegende delen van de scène wazig worden."

Een blik over de schouder van een fotograaf op het variangle touchscreen van een Canon EOS R10 dat twee flamencodansers weergeeft. De camera is aan het opnemen.

Zowel met de EOS R7 als de EOS R10 kun je video opnemen zonder de gebruikelijke tijdslimiet van 30 minuten per clip. "Zelfs de EOS R5 en de EOS R6 hadden een beperking van 30 minuten", legt John uit. "Nu die wegvalt, kun je langer dan 30 minuten opnemen, wat geweldig is voor interviews of evenementen waarbij je de camera wilt laten draaien."

De Canon EOS R7 en Canon EOS R10 op een grote steen, met twee Canon-objectieven ertussen.

De EOS R7 en EOS R10 worden geleverd met nieuwe RF-S-objectieven die zijn ontworpen voor gebruik op camera's met een APS-C RF-vatting. De lichte RF-S 18-45MM F4.5-6.3 IS STM is een nieuw zoomobjectief met Optical Image Stabilizer en een bereik dat geschikt is voor algemene fotografie. De RF-S 18-150MM F3.5-6.3 IS STM biedt een uitgebreide zoom voor een reisuitrusting en heeft een nog groter brandpuntbereik, waardoor dit objectief ideaal is voor fotografen die met één objectief willen reizen om allerlei verschillende onderwerpen te fotograferen.

Canon EOS R7 versus EOS R10: vergelijking video

Wat video betreft, zijn zowel de EOS R7 als de EOS R10 in staat om 4K 30p zonder crop op te nemen (EOS R7 met 7K oversampling, EOS R10 met 6K oversampling) en ook Full HD bij 120 fps voor gedetailleerde, slow-motionvideo. Beide kunnen 4K 60p opnemen, maar de EOS R10 bereikt deze high-speedoptie met een horizontale crop van 64%, wat betekent dat de scene misschien opnieuw gekadreerd moet worden als je wilt schakelen tussen foto's en video-opnamen.

De EOS R7 heeft ook Canon Log 3, wat meer flexibiliteit biedt voor mensen die serieus aan de slag willen met videoproductie en kleurgradaties. Verder heeft de camera USB 3.2 Gen 2 voor de snelle gegevensoverdracht die nodig is voor professionele workflows, vooral als je tethered wilt werken, terwijl de EOS R10 USB 2.0 heeft. "Je kunt de EOS R7 ook met dubbele kaartsleuven krijgen", voegt John toe, "en je kunt die zo configureren dat je films op de ene en foto's op de andere opslaat. En daar zijn moderne contentcreators die allebei willen doen heel blij mee."

Welke camera past nu bij jou? Beide camera's vormen een goede stap om van een APS-C-spiegelreflexcamera over te gaan naar het EOS R System en het groeiende assortiment fenomenale RF-objectieven. Daarbij kun je je favoriete EF- en EF-S-objectieven blijven gebruiken dankzij een selectie EF-EOS R-vattingadapters. De EOS R7 borduurt voort op de essentie van de Canon EOS 7D-serie, bijzonder geschikt voor foto's en video's van bewegende onderwerpen, vooral wildlife. De EOS R10 is een vervolg op de camera's in de EOS xxD-serie, zoals de EOS 77D, ideaal voor gevorderde liefhebbers die op zoek zijn naar een krachtige allround camera voor creatieve verkenningen, vooral voor reisfotografie. Beide camera's presteren beter dan de oudere spiegelreflexcamera's in het middensegment en hebben fantastische creatieve eigenschappen en een sterk verbeterde autofocus, een hogere snelheid en betere videomogelijkheden.

1 Tijdens een fotosessie met een f/1.2-objectief, middelste AF-punt, 1-beeld AF, bij 23 °C / 73 °F, ISO100. Met uitzondering van RF-objectieven met Defocus Smoothing-coating.

2 De continue opnamesnelheid kan variëren, afhankelijk van de omstandigheden. Zie de specificaties voor meer informatie.

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro