REISFOTOGRAFIE

48 uur in Sevilla met de EOS R10

Van eten tot flamenco: ontdek hoe reisblogger Diana Millos de ziel van de Spaanse stad vastlegde met de Canon EOS R10.
Een vrouw in een zomerjurk en met een zonnehoed houdt de Canon EOS R10 tegen haar gezicht om door de zoeker te kijken, terwijl ze voor gedetailleerde Spaanse architectuur staat.

Als je een vakantiebestemming in een nieuw licht wilt zien, zet dan je wekker, zegt reiscontentcreator Diana Millos. "Zonsopkomst is mijn favoriete tijd om op verkenning te gaan en foto's te maken", legt ze uit. "Er is meestal niemand in de buurt en het licht is heel zacht. Er is gewoon meer magie op dat moment van de dag."

Diana heeft zonsopkomsten over de hele wereld vastgelegd met haar Canon EOS 80D (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 90D) en Canon EOS 7D Mark II. Haar foto's hebben meer dan 135.000 volgers op Instagram getrokken, en ze heeft een reeks uiteenlopende locaties bezocht – van verre bestemmingen zoals India, Mexico en Vietnam tot Europese stedentrips in Roemenië, Georgië en Italië.

Tijdens een recente stedentrip in haar geboorteland Spanje kreeg Diana echter gezelschap van een nieuwe reisgenoot: de Canon EOS R10. De EOS R10 is, net als de EOS R7, een van de twee systeemcamera's in het EOS R System met een APS-C-sensor, waarmee Canon een nieuwe weg inslaat. De indrukwekkende resolutie van 24,2 Megapixel, het compacte ontwerp – hij weegt slechts 429 gram – en de creatieve foto- en video-eigenschappen van de EOS R10 maken hem ideaal voor ontdekkingsreizigers die hun verhaal op een unieke en innovatieve manier willen vertellen.

Diana gebruikte de EOS R10 om scènes uit Sevilla vast te leggen tijdens een trip van 48 uur door de Andalusische hoofdstad. Architectuurfotografie is een van haar specialiteiten en ze bezocht dan ook enkele van de iconische monumenten van de stad, waaronder de Plaza de España, de Giralda (de klokkentoren van de kathedraal van Sevilla) en de Metropol Parasol – een van de grootste houten bouwwerken ter wereld.

Een Canon EOS R10 bevindt zich op de basis van een keramische gelakte pilaar.

"Ik stond elke dag voor zonsopkomst op om het prachtige licht optimaal te kunnen benutten", vertelt Diana. "Het voelde echt als zomer in februari. Sevilla is een stad vol ornamenten en het is er heel mooi.

"Ik heb de EOS R10 in allerlei situaties gebruikt, voor het vastleggen van flamencodansers tot het fotograferen van roeiers op de rivier, en ik heb kunnen spelen met de autofocus, continue opname met hoge snelheid en de video mogelijkheden van de camera."

Niet alleen was het de eerste keer dat Diana Sevilla fotografeerde, maar de trip was ook de eerste gelegenheid voor haar om een systeemcamera te gebruiken. "Ik vond het heel eenvoudig om over te stappen op de EOS R10", zegt ze. "Er zaten wat andere knoppen op, maar het is een heel gebruiksvriendelijke camera."

Diana had ook twee nieuwe RF-S-zoomlenzen bij zich, ontworpen voor het EOS R System met APS-C, die allebei een fantastische beeldkwaliteit bieden. De kleine en relatief onopvallende Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM heeft een brandpuntsafstand van 18-45 mm voor verschillende reisscenario's. De veelzijdige RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM biedt uitstekende close-upmogelijkheden, evenals een telefotobereik en een grote zoom met een brandpuntsafstand van 18-150 mm. Beide lenzen hebben ook beeldstabilisatie.

Resolutie en snelheid voor dramatiek en actie

Een vrouw in een gele jurk staat onder een sierlijke boog voor een lange, smalle waterpoel waarin haar reflectie zichtbaar is.

Architectuur is een van Diana's favoriete onderwerpen om vast te leggen. "Het vertelt verhalen over een plek", zegt ze. "Ik zoek altijd naar kleurrijke locaties of locaties met heel veel details." Gemaakt met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 35 mm, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO12800.

Een vrouw in een gele jurk loopt op een pad met palmbomen erlangs en een stenen toren op de achtergrond.

Diana werkt het liefst met camera's die snelle opnamen kunnen maken. "Ik gebruik graag continue opname met hoge snelheid, zodat ik meer foto's heb om uit te kiezen", zegt ze. De EOS R10 kan opnamen maken tot 23 fps met de elektronische sluiter en tot 15 fps met de mechanische sluiter 1 . Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18 mm, 1/1000 sec, f/5.6 en ISO100.

De eerste halte op Diana's rondreis was de Plaza de España, een bezienswaardig gebouw met een scala van bouwstijlen. "Het combineert de invloed van de Arabische nalatenschap die we in Spanje hebben met de Iberische architectuur", zegt Diana. "Degenen die me op sociale media volgen, weten dat een voor mij typerende foto een groothoekopname is van een gebouw met mij ervoor, dus gebruikte ik de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM op de EOS R10. Maar ik wisselde ook af met de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM voor close-ups van de prachtige tegels op het plein."

Daarna richtte Diana haar aandacht op het vastleggen van de dramatiek en beweging van flamencodansers. Hier benutte ze de geavanceerde autofocus van de EOS R10, die gebruikmaakt van AF-oogdetectie om mensen met grotere precisie te kunnen volgen, en de snelle continue opnamesnelheid van 15 frames per seconde (fps) met de mechanische sluiter van de camera1.

Twee flamencodansers in traditionele kledij poseren met hun armen omhoog op een binnenplaats.

"Hoewel de dansers de hele tijd aan het draaien en bewegen waren, bleef de camera toch op hen gericht, zelfs tijdens snelle burst-opnames, wat geweldig was", zegt Diana. "Bij sommige opnamen heb ik een relatief lange sluitertijd gebruikt, waarmee de hoeken van de jurken van de meisjes een beetje onscherp werden, waardoor je de beweging van de dansers kunt voelen. Ik vind het geweldig hoe scherp alles in beeld blijft en hoe scherp de foto's eruitzien."

Diana zegt dat de elektronische zoeker (EVF) een voordeel was om bevestigd te krijgen dat haar beelden scherp waren. "Je kunt de gezichtsdetectie en de oogdetectie in de zoeker zien werken en dat is heel handig, want je kunt precies zien wat er scherp in beeld is."

De EVF is ook nuttig als je opnamen maakt op heldere, zonnige dagen, want je kunt er je belichting mee controleren en eventueel bijstellen voordat je op de ontspanknop drukt. Het is vooral nuttig voor minder ervaren fotografen om de effecten van camera-instellingen te kunnen zien, omdat fotograferen er intuïtiever door wordt.

Close-ups van voedsel met prachtige details

EOS R10-Sample-15-get-inspired
Een close-up van een aardbei.

"Ik heb het fruit gefotografeerd met de Centre Focus Macro-functie van de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM", legt Diana uit. "Het was echt gaaf om zo dichtbij te kunnen komen en al die texturen vast te kunnen leggen", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 35 mm, 1/200 sec, f/10 en ISO400.

Naast de kenmerkende architectuur zijn foto's van de lokale keuken een essentieel ingrediënt van Diana's reisbeschrijvingen. "Ik werk graag met kleuren en vaak hebben de kleuren van de plaatsen die ik bezoek te maken met het eten", zegt ze. "Eten maakt deel uit van de cultuur en is belangrijk om te fotograferen als je de essentie van een plek wilt vastleggen."

Diana gebruikte de EOS R10 om close-ups van eten in een tapasbar en op een lokale markt te maken. "Ik wilde de kleurrijke ingrediënten en de texturen fotograferen", zegt ze, "dus heb ik de Centre Focus Macro-functie van de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gebruikt."

Door te experimenteren met handmatige scherpstelling en macro kon Diana nog dichter bij haar onderwerpen komen – een brandpuntsafstand van 35 mm geeft een maximale vergroting van 0,59x – zodat ze elk detail kon vastleggen.

Diana probeerde ook de ingebouwde functies voor focusbracketing voor dieptecompositie in de camera uit. "Dat is iets wat ik nog niet eerder heb gebruikt, en het was echt gaaf om met één druk op de ontspanknop een hele serie opnamen te kunnen maken en die dan gecombineerd te zien tot één beeld waarin alles scherp is. De camera sloeg ook alle afzonderlijke foto's op, waarop verschillende delen van het beeld scherp waren. Ik vond die functie geweldig."

Panoramische stadsgezichten en interessante hoeken

Een panoramische opname van de skyline van Sevilla.

Om de skyline van Sevilla te fotograferen, gebruikte Diana de panoramamodus van de Canon EOS R10. Deze plakt in de camera een reeks opnamen aan elkaar die zijn vastgelegd terwijl de camera verticaal of horizontaal werd gedraaid. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 45 mm, 1/500 sec, f/7.1 en ISO100.

Op de tweede dag van haar verblijf in de stad ging Diana naar Metropol Parasol, ook wel bekend als 'Paddenstoelen van de Menswording'. "Je hebt er een prachtig uitzicht over Sevilla en je kunt alle daken en gebouwen in de verte vastleggen", zegt ze. De moderne houten structuur vormde een tegenwicht tegen de traditionele architectuur, en Diana wist dat het haar een paar interessante beelden zou gaan opleveren.

Een vrouw in een golvende gele jurk hurkt neer om de positie van een Canon EOS R10 op een klein statief aan te passen.

De EOS R10 kan wireless worden bediend vanaf een smartphone met de Canon Camera Connect-app of met de Canon BR-E1 wireless afstandsbediening.

EOS R10-Sample-17-get-inspired

Om zichzelf in het beeld te plaatsen, gebruikt Diana meestal een klein statief als support voor de camera, en voor deze reis nam ze de uiterst draagbare Canon Tripod Grip HG-100TBR mee. "Het is een kort statief, dus de EOS R10 stond vrij dicht bij de grond, maar dankzij het variangle touchscreen kon ik het beeld makkelijk zien, net als met mijn EOS 80D", zegt ze.

Videomogelijkheden voor hybride shooters

De achterkant van een Canon EOS R10 met daarop de videomogelijkheden van de camera.

De EOS R10 heeft een Movie Digital IS-optie die kan worden ingeschakeld voor het stabiliseren van opnamen die tijdens het lopen of vanuit de hand zijn gemaakt.

De beste reiscamera's moeten hybride prestaties kunnen leveren en de EOS R10 is hierop geen uitzondering. Deze camera is uitgerust met een krachtige set videofuncties en kan opnamen maken die de conventionele tijdslimiet van 30 minuten overschrijden, zodat reisherinneringen kunnen worden vastgelegd in scherpe 4K 60p, 4K 30p met 6K-oversampling en Full HD van hoge kwaliteit. Hiermee is het een van de beste vlogcamera's in het assortiment van Canon.

De high-speed 4K UHD 60/50 fps van de camera is ideaal voor het filmen van actieclips met scherpe details en Diana benutte deze videomogelijkheden bij de opnames van roeiers op de rivier. Het beeld wordt bijgesneden2 bij opnamen met deze hogere snelheid, wat een voordeel kan zijn als je verre onderwerpen filmt die je groter wilt laten lijken in het beeld.

Filmen met een hoge framerate wordt ondersteund wanneer de EOS R10 is ingesteld op Full HD-video, zodat supervloeiende slowmotionvideo's kunnen worden opgenomen met 120/100 fps. "Er was een video waarin ik de roeiers volgde en ook nog een eendenfamilie in de opname wist mee te nemen", zegt Diana. "Dat is echt gaaf als je het in slow motion ziet."

Van de pracht van de historische architectuur en wervelende flamencodansers tot kleurrijk voedsel in heerlijke close-up: de Canon EOS R10 is ontworpen om contentcreators nog meer vrijheid te geven om de wereld op een frisse en creatieve manier te verkennen. Hij biedt alle voordelen van Canon's EOS R System-camera's en zal toch vertrouwd aanvoelen voor vloggers en bloggers zoals Diana, die gewend zijn opnamen te maken met een spiegelreflexcamera en een camera willen die compact, snel en betaalbaar is. "Dat is wat ik er zo fijn aan vind", voegt Diana eraan toe. "Hij is compact en licht, en toch zo krachtig."

Geschreven door Marcus Hawkins

 1. De continue opnamesnelheid kan variëren, afhankelijk van de omstandigheden. Zie de specificaties voor meer informatie.
 2. 4K 60p-opnamemodus wordt bijgesneden tot 64% van het horizontale gebied.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • REIZEN

  De ideale reisgenoot

  Professioneel fotograaf Martin Bissig maakt een reis naar Sri Lanka met de EOS R10.

 • REISFOTOGRAFIE

  10 tips & tricks voor reisfotografie

  Fotografe en blogger Diana Millos deelt haar beste tips voor de mooiste reisfoto's.

 • REISFOTOGRAFIE

  De beste camera's en lenzen voor op reis

  Of je nu de straten van de stad verkent, het ruige platteland bezoekt of naar de andere kant van de wereld vliegt, het loont om met zo min mogelijk bagage te reizen. Dit is de meest ideale Canon-apparatuur om je ervaringen vast te leggen zonder je budget te overschrijden.

 • FOTOGRAFIE

  EOS R50 versus EOS R10

  We vergelijken de belangrijkste eigenschappen en het ontwerp van twee APS-C EOS R System-camera's.