REISFOTOGRAFIE

De 10 beste tips en technieken voor de mooiste reisfoto's

Fotografe en blogger Diana Millos deelt haar beste tips voor het maken van geweldige reisfoto's.
Een vrouw in een rode jurk zonder bandjes zit gehurkt om een foto te maken met een Canon EOS R10.

De Spaanse influencer en fotografe Diana Millos ging op reis om muziekfestivals en concerten bij te wonen. Zo begon haar voorliefde voor avontuur, waar ze al snel haar fulltime carrière van maakte als professioneel reisfotograaf en blogger met meer dan 140.000 volgers op Instagram.

Diana, wier laatste avonturen bestonden uit reizen naar Cuba en Spanje, deelt haar 10 beste tips voor reisfotografie, waarmee je prachtige foto's kunt maken wanneer je nieuwe plekken verkent.

Tip 1: Doe onderzoek naar je bestemming.

Een sierlijk koepeldak, gezien van onderaf.

Reisfotografe en blogger Diana Millos doet vooraf altijd onderzoek naar haar bestemmingen om de meest fotogenieke plekken te vinden. Deze opvallende foto van het sierlijke plafond in de Zaal van de Ambassadeurs in het Koninklijk Paleis van Sevilla is gemaakt met een Canon EOS R10 tijdens een stedentrip naar Spanje. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18mm, 1/250 sec, f/4.5 en ISO12800. © Diana Millos

Twee flamencodansers in traditionele kleding poseren met de armen omhoog en handen op de heupen, op een lommerrijke binnenplaats.

Wil je je foto's inlijsten? Volgens Diana is het belangrijk om vooraf te weten wat je met de foto wilt doen, zodat je de compositie daarop kunt afstemmen. Portretfoto's die op Instagram worden geplaatst, moeten bijvoorbeeld een aspect ratio van 4:5 hebben. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/1,8 en ISO200. © Diana Millos

"Ik vind vooruit plannen essentieel bij reisfotografie", zegt Diana. "Als ik eenmaal weet waar ik naartoe ga, zoek ik online naar interessante plekken via sociale media, blogs en Pinterest.

Ik zoek naar locaties die me inspireren, zodat ik een beeld krijg van de plekken waar ik naartoe wil en hoe ik daar kan komen. Dat geeft me een kader om mijn foto's te plannen, maar als ik er eenmaal ben, zoek ik naar verschillende invalshoeken en perspectieven die ik nog niet online heb gezien. Daardoor kan ik creatief te werk gaan en proberen om mijn foto's een originele en unieke draai te geven."

Tip 2: Neem een veelzijdige camera mee die niet zwaar is

Een Canon EOS R10-camera werpt een schaduw op een houten steiger.

De Canon EOS R10 is compact en licht en beschikt over een gedetailleerde elektronische zoeker (EVF) met een hoge resolutie en een ingebouwde flitser: perfect voor opnamen bij weinig licht en andere lastige opnamesituaties.

"Ik ben gek op de Canon EOS R10", zegt Diana enthousiast. "Hij is simpelweg ideaal voor reisfotografie. Aangezien hij zo compact en licht is, kun je er de hele dag foto's mee maken. Hij past gemakkelijk in een cameratas ter grootte van een handtas, zelfs met een of twee extra lenzen, maar hij is toch krachtig en de beeldkwaliteit is onberispelijk. Ik vind het ook erg handig om de helderheid, het contrast en de kleur al in de elektronische zoeker te zien, zodat ik weet hoe de foto eruit komt te zien."

Ben jij een beginnende fotograaf die op zoek is naar een betrouwbare EOS R System-camera om herinneringen perfect vast te leggen tijdens je volgende avontuur? Dan is de Canon EOS R100 wat je zoekt: deze camera is compact genoeg om in een tas mee te nemen en toch in staat om foto's en video's van hoge kwaliteit vast te leggen.

Als je liever een full-frame camera hebt voor uitstekende beeldkwaliteit bij extreem weinig licht, en de optie voor een ondiepere scherptediepte bij gebruik van dezelfde brandpuntsafstand, dan is de compacte en lichte Canon EOS RP de ultieme reisgenoot.

Voor fotografen die de voorkeur geven aan een compacte camera is de PowerShot G7 X Mark III de beste keuze, met een vaste lens, een krachtig zoombereik, 4K-video en prachtige foto's met 20,1 MP.

Tip 3: Kies lenzen die aan je behoeften voldoen

Een persoon in een gele jurk bevestigt een Canon-lens aan een Canon EOS R10-camera.

De Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM heeft alles in huis, van een groothoekperspectief tot het krachtige bereik van een telelens, zonder dat je extra lenzen hoeft mee te nemen.

Een vrouw in een blauw rokje staat op een overdekte roltrap, gefotografeerd met een EOS R8.

Het lichte, compacte en platte ontwerp van de Canon RF 28mm F2.8 STM heeft een discreet ontwerp. Dankzij het compacte formaat, de veelzijdige brandpuntsafstand en het snelle diafragma is dit de ideale lens als je reist naar een bestemming met interessante stadsgezichten en architectuur. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 28mm F2.8 STM bij 28mm, 1/200 sec, f/3.5 en ISO 6000.

"Als ik van zonsopgang tot zonsondergang foto's maak, wil ik geen zware tas met apparatuur meesjouwen. Daarom probeer ik zo weinig mogelijk extra lenzen mee te nemen", zegt Diana.

Een reisvriendelijke lens voor de Canon EOS R10 is bijvoorbeeld de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM met een bijzonder compact, inschuifbaar design en een gewicht van slechts 130 gram. Voor een groter zoombereik kun je de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM direct aanpassen aan vrijwel elk opnamescenario zonder dat je een extra lens nodig hebt.

Het mooie van Canon's EOS R System-camera's is dat je full-frame compatibele lenzen kunt gebruiken op body's van APS-C-formaat en vice versa. De Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM heeft bijvoorbeeld dezelfde zichthoek op de EOS R10 als een lens van 56mm op een full-frame camera zoals de EOS RP. Als je optimaal gebruik wilt maken van hun formaat en de draagbaarheid, kun je de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM- en RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lenzen koppelen aan de EOS RP, maar dan wordt de foto wel bijgesneden.

De Canon RF 50mm F1.8 STM is een andere geweldige reisoptie voor de EOS R10 of de EOS RP. De beste zoomopties zijn onder andere de lichtgewicht Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM en de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-telelens, die zeer compact is voor een lens met zo'n krachtig bereik.

Tip 4: Wees vroeg uit de veren

Een vrouw in een T-shirt en met een rugzak houdt een Canon EOS RP vast om een foto te maken van een zonsopgang boven de oceaan.

Als je opnamen maakt tegen de zon in, worden mensen of voorwerpen op de voorgrond waarschijnlijk als een silhouet weergegeven. Zie dit niet als een probleem, maar grijp juist de kans om deze sfeer vast te leggen.

"Toeristische plekken worden druk, ook vroeg op de dag", waarschuwt Diana. "Ik sta heel vroeg op om de drukte voor te zijn, zodat ik locaties kan vastleggen zonder mensen, of soms met slechts één persoon om het onderwerp interessanter te maken. Bij zonsopgang heb je ook het voordeel van prachtig licht. Daarom is dat mijn favoriete tijd om te fotograferen."

De zon hangt in het uur na zonsopgang en het uur vóór zonsondergang laag in de lucht, wat vaak het 'gouden uur' wordt genoemd. Dit zorgt voor een gouden gloed die je reisfoto's een magische uitstraling kunnen geven. Diana fotografeert altijd in RAW, zodat ze de witbalans en belichting kan aanpassen om de kleurweergave, hooglichten en schaduwen te verbeteren wanneer ze haar opnamen bewerkt met beeldbewerkingssoftware zoals Canon's Digital Photo Professional.

Tip 5: Keer gedurende de dag terug naar je favoriete locaties

Een gebouw in Parijs met banken op de voorgrond, gefotografeerd vanuit een lage hoek door Martin Bissig met de Canon EOS R8.

Zonlicht zorgt voor schaduwen, maar wees niet bang voor taferelen met veel contrast. Belicht de lichte gebieden en zie de schaduwen verschijnen in scherp contrast. Nadat je de belichting hebt ingesteld, kun je de compositie opnieuw bepalen en de opname maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 met een Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 24mm, 1/80 sec, f/14 en ISO320. © Martin Bissig

"Hoewel ik graag foto's maak bij zonsopgang, vind ik het belangrijk om de mooiste plekken ook op andere tijdstippen te bezoeken", vertelt Diana. "Drukke locaties kunnen ook geweldige reisfoto's opleveren en ook de cultuur en sfeer van een plek overbrengen. Gebieden met schaduwen en de manier waarop de zon een plek verlicht, kunnen in de loop van een dag ingrijpend veranderen."

Vergeet niet dat de zon door de lucht beweegt, dus als de bezienswaardigheden en gebouwen die je wilt fotograferen bijvoorbeeld 's ochtends nog in de schaduw staan, dan is het wellicht de moeite waard om 's middags terug te keren wanneer het licht is veranderd.

Tip 6: Gebruik de Canon Camera Connect-app

Handen houden een telefoon vast waarop de Canon Camera Connect-app wordt weergegeven. Op de achtergrond is een Canon EOS R10 te zien.

Met de Canon Camera Connect-app kun je je camera niet alleen op afstand bedienen, maar kun je ook rechtstreeks foto's downloaden, zodat je ze direct kunt delen op je sociale kanalen.

Een vrouw in een rode jurk poseert voor een reeks sierlijke bogen.

Diana maakt graag foto's van zichzelf als ze reisfoto's maakt. Voor scherpte van voor naar achter waarbij zowel het onderwerp als de achtergrond belangrijk zijn voor je compositie, kies je voor een klein diafragma (hoog f-getal) tussen f/8 en f/11. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18mm, 1/100 sec, f/5.6 en ISO100. © Diana Millos

"Ik zoek graag naar symmetrie op locaties, met strakke, nette lijnen die opvallende vormen creëren", legt Diana uit. "Ik zet mezelf ook graag op de foto, dus ik neem altijd een statief mee en stel de camera in voordat ik voor de lens ga staan."

Met de Canon Camera Connect-app kun je de camera vanaf je telefoon bedienen en op afstand aanpassingen maken. Je kunt ook een voorbeeld van de foto bekijken en de automatische scherpstelling aanpassen terwijl je voor de lens staat.

Tip 7: Maak zowel video's als foto's

Een persoon filmt zichzelf op een zonnige dag met een Canon EOS R10-camera en microfoon.

De Canon EOS R10 is de ideale camera voor het maken van reisvlogs. De camera kan langer dan de conventionele tijdslimiet van 30 minuten filmen en de optie Movie Digital IS helpt bij het stabiliseren van opnamen die zijn gemaakt tijdens het lopen.

Een persoon stopt de Canon PowerShot V10 in haar kleine handtas.

De Canon PowerShot V10 is een multifunctionele 4K-vlogcamera in zakformaat, ideaal voor op reis. Met een kantelbaar scherm, grote stereomicrofoons en zelfs een statief, ben je binnen een paar seconden klaar om te gaan draaien, waar je ook bent.

"Video speelt een steeds grotere rol op sociale media, dus het is belangrijk dat ik zowel video's als foto's maak", aldus Diana. "Ik maak vaak veel korte clips van verschillende locaties, zodat ik ze kan bewerken en een video kan maken die de sfeer van een locatie weergeeft. Ik gebruik altijd de maximale kwaliteitsinstelling van mijn camera voor video, omdat ik dan de meeste speelruimte heb bij het bewerken."

De Canon EOS R10 is hiervoor de beste keuze, met opties voor 4K 60p, 4K 30p met 6K-oversampling en hoogwaardige Full HD bij 120p, wat Diana graag gebruikt voor slowmotionreeksen.

Als je je abonnees en volgers op de hoogte wilt houden van je avonturen, is de Canon PowerShot V10 de ideale multifunctionele oplossing in zakformaat voor je volgende reis. Deze camera is ontworpen om mee te vloggen, zodat je onderweg 4K UHD-video's kunt maken en creatieve filters en vloeiende effecten kunt toevoegen.

Tip 8: Maak foto's vanuit meerdere invalshoeken

Het dak van een gebouw dat bestaat uit metalen zeshoeken met kruislingse kabels, van beneden genomen op een zonnige dag.

Kijk rond, neem de tijd om na te denken over de invalshoek van je opname en maak op die manier reisfoto's die meer opvallen. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18mm, 1/400 sec, f/4.5 en ISO100.

"Als je beroemde bezienswaardigheden en locaties fotografeert, is het soms moeilijk om opvallende foto's te maken. Ik ben altijd op zoek naar ongebruikelijke invalshoeken die een ander perspectief geven", legt Diana uit. "Het maken van foto's vanaf een laag punt vlak boven de grond of juist vanaf een hoge plek, kan een enorm voordeel zijn. Dit is ook eenvoudig te realiseren met een variangle scherm. Om nog meer hoogte te krijgen, plaats ik mijn camera op mijn statief en gebruik ik die als paal, zodat ik hem hoog boven mijn hoofd kan houden en toch het voorbeeld van de foto op het scherm aan de achterkant kan bekijken. Het is ideaal als je over de hoofden van mensen in een menigte of zelfs over hekken en muren moet fotograferen."

Tip 9: Laat meer zien met groothoek- en macrolenzen

Een foto van een vrouw die bij zonsondergang op het strand staat, gefotografeerd met een Canon EOS R7-camera.

De Canon RF 28mm F2.8 STM is een betaalbare full-frame prime lens die ideaal is voor landschappen, zeegezichten, straatfotografie en het dagelijks leven. Gefotografeerd met een Canon EOS R7 en een Canon RF 28mm F2.8 STM-lens, ingesteld op 1/100 sec, f/4.5 en ISO100.

Een close-up van een heremietkreeft met een lichtoranje schelp die over nat zand loopt.

Zoek naar de details die de plek die je bezoekt uniek maken en maak prachtige, artistieke foto's met de macro-instelling van je camera. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 16mm F2.8 STM-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/2.8 en ISO200.

"Reisfoto's kunnen uit allerlei verschillende omgevingen bestaan, van ongerepte landschappen tot prachtige, architectonische interieurs. Om beide soorten foto's te maken, gebruik ik graag een groothoeklens",zegt Diana.

Als je de energie van de straten die je verkent wilt vastleggen, maar niet te zwaar bepakt wilt zijn, dan is het slanke, platte ontwerp van de Canon RF 28mm F2.8 STM een ideale optie. Dankzij een snel diafragma van f/2.8 kun je zowel overdag als 's nachts fotograferen en vallen je onderwerpen op.

De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM biedt ultrabrede kijkhoeken en kan worden gebruikt op de Canon EOS R10 met een Canon-vattingadapter EF-EOS R. Voor de full-frame EOS RP of EOS R6 is de Canon RF 16mm F2.8 STM ideaal, met een helder diafragma van f/2.8 dat een korte sluitertijd mogelijk maakt, zelfs bij weinig licht. Deze lens heeft ook een minimale focusafstand van slechts 13 cm, zodat je dicht bij je onderwerpen kunt komen en zo elk prachtige detail kunt maximaliseren, terwijl er toch veel in het beeld past.

Een macrolens zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM is ook ideaal voor het vastleggen van details en biedt een sterkere vergroting dan een standaardlens om zelfs de kleinste elementen tot leven te brengen. Deze lens heeft een helder maximaal diafragma voor perfect belichte opnamen en een 5-stops Image Stabilizer om alles scherp te houden wanneer je vanuit de hand fotografeert.

Tip 10: Experimenteer met weinig licht en 's avonds laat

Een rotsachtig strand met daarlangs silhouetten van bomen, gefotografeerd bij weinig licht, met de gloed van de horizon in de verte.

Je krijgt de beste resultaten wanneer je de avondhemel vastlegt met een langere sluitertijd om meer licht op te vangen. Plaats je camera op een stabiele ondergrond of op een draagbaar statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens, ingesteld op 20 sec, f/11 en ISO200.

Een portret van een vrouw op straat, 's nachts gefotografeerd door Alexandra Andreeva met de Canon EOS R8 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-lens.

Steden komen soms tot leven in het donker, waardoor er een heel nieuwe reeks mogelijkheden ontstaat. Full-frame camera's zoals de Canon EOS R8 blinken uit in situaties met weinig licht en produceren heldere beelden, zelfs bij hoge ISO-waarden. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/128 sec, f/2,2 en ISO8000. © Alexandra Andreeva

"Net nadat de zon is ondergegaan en vlak voordat hij 's ochtends opkomt, heb je het 'blauwe uur'. Ik ben gek op de koele kleuren die dit licht creëert en het diepe blauw van de lucht", zegt Diana. "Het geeft stadsgezichten een compleet andere sfeer, dus dit is ook een goede manier om unieke foto's te maken. Zelfs 's avonds laat zijn er nog steeds fel verlichte plekken om te fotograferen. Het belangrijkste is dat je van de ervaring geniet en plezier hebt."

Ben je op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Bekijk dan deze verborgen plekjes.

Geschreven door Matthew Richards

Gerelateerde producten

 • Systeemcamera's

  EOS R100

  Leg de mooiste herinneringen vast in uitmuntende kwaliteit met deze intuïtieve EOS R-camera die altijd klaar is voor gebruik.
 • Systeemcamera's

  EOS R10

  Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor.
 • Systeemcamera's

  EOS R8

  Stap over op full-frame fotografie en video en realiseer je creatieve ambities.
 • Compactcamera

  PowerShot V10

  Onderscheid jezelf online en val minder op tijdens het maken van opnamen met Canon's alles-in-een 4K-camera.
 • RF-S-lenzen

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Een standaard APS-C-zoomlens voor de EOS R-serie die perfect is voor situaties in het dagelijks leven, zoals familiegelegenheden, lifestyle, portretten en vakanties.
 • RF-S-lenzen

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Een APS-C-zoomlens met een groothoek- tot telelens uit de EOS R-serie die perfect is voor reizen, wildlife, sport en lifestyle.
 • CANON-LENZEN

  RF 28mm F2.8 STM

  Een slanke, lichte pancake lens voor reis- en straatfotografie met een veelzijdige brandpuntsafstand van 28 mm en een snel diafragma van maximaal f/2.8.
 • RF-lenzen

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Een compacte en prachtige lichtgewicht 24-50mm-zoomlens uit de RF-serie die je elke dag kunt gebruiken voor reizen, landschappen en nog veel meer.
 • Standaardlens

  RF 50mm F1.8 STM

  Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven.
 • Gerelateerde artikelen

 • REISFOTOGRAFIE

  De beste camera's en lenzen voor op reis

  Of je nu de straten van de stad verkent, het ruige platteland bezoekt of naar de andere kant van de wereld vliegt, het loont om met zo min mogelijk bagage te reizen. Dit is de meest ideale Canon-apparatuur om je ervaringen vast te leggen zonder je budget te overschrijden.

 • STRAATFOTOGRAFIE

  Tips & tricks voor straatfotografie

  Onmisbaar advies voor het maken van prachtige straatfoto's waarin architectuur centraal staat.

 • FOTOGRAFIE

  EOS R50 versus EOS R10

  We vergelijken de belangrijkste eigenschappen en het ontwerp van twee APS-C EOS R System-camera's.

 • REIZEN

  De ideale reisgenoot

  Professioneel fotograaf Martin Bissig maakt een reis naar Sri Lanka met de EOS R10.