REISFOTOGRAFIE

De 10 beste tips en technieken voor de mooiste reisfoto's

Fotografe en blogger Diana Millos deelt haar beste tips voor het maken van geweldige reisfoto's.
Een vrouw in een rode jurk zonder bandjes zit gehurkt om een foto te maken met een Canon EOS R10.

De Spaanse influencer en fotografe Diana Millos ging op reis om muziekfestivals en concerten bij te wonen. Zo begon haar voorliefde voor avontuur, waar ze al snel haar fulltime carrière van maakte als professioneel reisfotograaf en blogger met meer dan 140.000 volgers op Instagram.

Diana, wier laatste avonturen bestonden uit reizen naar Cuba en Spanje, deelt haar 10 beste tips voor reisfotografie, waarmee je prachtige foto's kunt maken wanneer je nieuwe plekken verkent.

Tip 1: Doe onderzoek naar je bestemming.

Een sierlijk koepeldak, gezien van onderaf.

Reisfotografe en blogger Diana Millos doet vooraf altijd onderzoek naar haar bestemmingen om de meest fotogenieke plekken te vinden. Deze opvallende foto van het sierlijke plafond in de Zaal van de Ambassadeurs in het Koninklijk Paleis van Sevilla is gemaakt met een Canon EOS R10 tijdens een stedentrip naar Spanje. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18mm, 1/250 sec, f/4.5 en ISO12800. © Diana Millos

Twee flamencodansers in traditionele kleding poseren met de armen omhoog en handen op de heupen, op een lommerrijke binnenplaats.

Wil je je foto's inlijsten? Volgens Diana is het belangrijk om vooraf te weten wat je met de foto wilt doen, zodat je de compositie daarop kunt afstemmen. Portretfoto's die op Instagram worden geplaatst, moeten bijvoorbeeld een aspect ratio van 4:5 hebben. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/1,8 en ISO200. © Diana Millos

"Ik vind vooruit plannen essentieel bij reisfotografie", zegt Diana. "Als ik eenmaal weet waar ik naartoe ga, zoek ik online naar interessante plekken via sociale media, blogs en Pinterest.

Ik zoek naar locaties die me inspireren, zodat ik een beeld krijg van de plekken waar ik naartoe wil en hoe ik daar kan komen. Dat geeft me een kader om mijn foto's te plannen, maar als ik er eenmaal ben, zoek ik naar verschillende invalshoeken en perspectieven die ik nog niet online heb gezien. Daardoor kan ik creatief te werk gaan en proberen om mijn foto's een originele en unieke draai te geven."

Tip 2: Neem een veelzijdige camera mee die niet zwaar is

Een Canon EOS R10-camera werpt een schaduw op een houten steiger.

De Canon EOS R10 is compact en licht en beschikt over een gedetailleerde elektronische zoeker (EVF) met een hoge resolutie en een ingebouwde flitser: perfect voor opnamen bij weinig licht en andere lastige opnamesituaties.

"Ik ben gek op de Canon EOS R10", zegt Diana enthousiast. "Hij is simpelweg ideaal voor reisfotografie. Aangezien hij zo compact en licht is, kun je er de hele dag foto's mee maken. Hij past gemakkelijk in een cameratas ter grootte van een handtas, zelfs met een of twee extra lenzen, maar hij is toch krachtig en de beeldkwaliteit is onberispelijk. Ik vind het ook erg handig om de helderheid, het contrast en de kleur al in de elektronische zoeker te zien, zodat ik weet hoe de foto eruit komt te zien."

Als je liever een full-frame camera hebt voor uitstekende beeldkwaliteit bij extreem weinig licht, en de optie voor een ondiepere scherptediepte bij gebruik van dezelfde brandpuntsafstand, dan is de compacte en lichte Canon EOS RP de ultieme reisgenoot.

Voor fotografen die de voorkeur geven aan een compacte camera is de PowerShot G7 X Mark III de beste keuze, met een vaste lens, een krachtig zoombereik, 4K-video en prachtige foto's met 20,1 MP.

Tip 3: Kies lenzen die aan je behoeften voldoen

Een persoon in een gele jurk bevestigt een Canon-lens aan een Canon EOS R10-camera.

De Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM heeft alles in huis, van een groothoekperspectief tot het krachtige bereik van een telelens, zonder dat je extra lenzen hoeft mee te nemen.

Een vliegtuig dat vertrekt in de schemering. De heuvels en bergen in de verte staan in schril contrast met de gele lucht.

Met een gewicht van 635 gram biedt de compacte Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM een krachtig telebereik en een 5.5-stops Image Stabilizer voor foto's zonder trillingen. Het is een geweldige lens om mee te nemen naar een reisbestemming met veel wildlife of festivals. Op een APS-C-camera zoals de Canon EOS R10 ontstaat een nog krachtiger en effectief zoombereik van 160-640mm. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 400mm, 1/500 sec, f/8 en ISO2000.

"Als ik van zonsopgang tot zonsondergang foto's maak, wil ik geen zware tas met apparatuur meesjouwen. Daarom probeer ik zo weinig mogelijk extra lenzen mee te nemen", zegt Diana.

Een reisvriendelijke lens voor de Canon EOS R10 is bijvoorbeeld de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM met een bijzonder compact, inschuifbaar design en een gewicht van slechts 130 gram. Voor een groter zoombereik kun je de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM direct aanpassen aan vrijwel elk opnamescenario zonder dat je een extra lens nodig hebt.

Het mooie van Canon's EOS R System-camera's is dat je full-frame compatibele lenzen kunt gebruiken op body's van APS-C-formaat en vice versa. De Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM heeft bijvoorbeeld dezelfde zichthoek op de EOS R10 als een lens van 56mm op een full-frame camera zoals de EOS RP. Als je optimaal gebruik wilt maken van hun formaat en de draagbaarheid, kun je de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM- en RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lenzen koppelen aan de EOS RP, maar dan wordt de foto wel bijgesneden.

De Canon RF 50mm F1.8 STM is een andere geweldige reisoptie voor de EOS R10 of de EOS RP. De beste zoomopties zijn onder andere de lichtgewicht Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM en de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-telelens, die zeer compact is voor een lens met zo'n krachtig bereik.

Tip 4: Wees vroeg uit de veren

Een vrouw in een T-shirt en met een rugzak houdt een Canon EOS RP vast om een foto te maken van een zonsopgang boven de oceaan.

Als je opnamen maakt tegen de zon in, worden mensen of voorwerpen op de voorgrond waarschijnlijk als een silhouet weergegeven. Zie dit niet als een probleem, maar grijp juist de kans om deze sfeer vast te leggen.

"Toeristische plekken worden druk, ook vroeg op de dag", waarschuwt Diana. "Ik sta heel vroeg op om de drukte voor te zijn, zodat ik locaties kan vastleggen zonder mensen, of soms met slechts één persoon om het onderwerp interessanter te maken. Bij zonsopgang heb je ook het voordeel van prachtig licht. Daarom is dat mijn favoriete tijd om te fotograferen."

De zon hangt in het uur na zonsopgang en het uur vóór zonsondergang laag in de lucht, wat vaak het 'gouden uur' wordt genoemd. Dit zorgt voor een gouden gloed die je reisfoto's een magische uitstraling kunnen geven. Diana fotografeert altijd in RAW, zodat ze de witbalans en belichting kan aanpassen om de kleurweergave, hooglichten en schaduwen te verbeteren wanneer ze haar opnamen bewerkt met beeldbewerkingssoftware zoals Canon's Digital Photo Professional.

Tip 5: Keer gedurende de dag terug naar je favoriete locaties

Een tempel op een heuvel werpt lange schaduwen op de grond terwijl de zon erachter ondergaat.

Zonlicht zorgt voor schaduwen, maar wees niet bang voor taferelen met veel contrast. Belicht de lichte gebieden en zie de schaduwen verschijnen in scherp contrast. Nadat je de belichting hebt ingesteld, kun je de compositie opnieuw bepalen en de opname maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 22mm, 1/200 sec, f/9 en ISO100.

"Hoewel ik graag foto's maak bij zonsopgang, vind ik het belangrijk om de mooiste plekken ook op andere tijdstippen te bezoeken", vertelt Diana. "Drukke locaties kunnen ook geweldige reisfoto's opleveren en ook de cultuur en sfeer van een plek overbrengen. Gebieden met schaduwen en de manier waarop de zon een plek verlicht, kunnen in de loop van een dag ingrijpend veranderen."

Vergeet niet dat de zon door de lucht beweegt, dus als de bezienswaardigheden en gebouwen die je wilt fotograferen bijvoorbeeld 's ochtends nog in de schaduw staan, dan is het wellicht de moeite waard om 's middags terug te keren wanneer het licht is veranderd.

Tip 6: Gebruik de Canon Camera Connect-app

Handen houden een telefoon vast waarop de Canon Camera Connect-app wordt weergegeven. Op de achtergrond is een Canon EOS R10 te zien.

Met de Canon Camera Connect-app kun je je camera niet alleen op afstand bedienen, maar kun je ook rechtstreeks foto's downloaden, zodat je ze direct kunt delen op je sociale kanalen.

Een vrouw in een rode jurk poseert voor een reeks sierlijke bogen.

Diana maakt graag foto's van zichzelf als ze reisfoto's maakt. Voor scherpte van voor naar achter waarbij zowel het onderwerp als de achtergrond belangrijk zijn voor je compositie, kies je voor een klein diafragma (hoog f-getal) tussen f/8 en f/11. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18mm, 1/100 sec, f/5.6 en ISO100. © Diana Millos

"Ik zoek graag naar symmetrie op locaties, met strakke, nette lijnen die opvallende vormen creëren", legt Diana uit. "Ik zet mezelf ook graag op de foto, dus ik neem altijd een statief mee en stel de camera in voordat ik voor de lens ga staan."

Met de Canon Camera Connect-app kun je de camera vanaf je telefoon bedienen en op afstand aanpassingen maken. Je kunt ook een voorbeeld van de foto bekijken en de automatische scherpstelling aanpassen terwijl je voor de lens staat.

Tip 7: Maak zowel video's als foto's

Een persoon filmt zichzelf op een zonnige dag met een Canon EOS R10-camera en microfoon.

De Canon EOS R10 is de ideale camera voor het maken van reisvlogs. De camera kan langer dan de conventionele tijdslimiet van 30 minuten filmen en de optie Movie Digital IS helpt bij het stabiliseren van opnamen die zijn gemaakt tijdens het lopen.

"Video speelt een steeds grotere rol op sociale media, dus het is belangrijk dat ik zowel video's als foto's maak", aldus Diana. "Ik maak vaak veel korte clips van verschillende locaties, zodat ik ze kan bewerken en een video kan maken die de sfeer van een locatie weergeeft. Ik gebruik altijd de maximale kwaliteitsinstelling van mijn camera voor video, omdat ik dan de meeste speelruimte heb bij het bewerken."

De Canon EOS R10 is hiervoor de beste keuze, met opties voor 4K 60p, 4K 30p met 6K-oversampling en hoogwaardige Full HD bij 120p, wat Diana graag gebruikt voor slowmotionreeksen.

Tip 8: Maak foto's vanuit meerdere invalshoeken

Het dak van een gebouw dat bestaat uit metalen zeshoeken met kruislingse kabels, van beneden genomen op een zonnige dag.

Kijk rond, neem de tijd om na te denken over de invalshoek van je opname en maak op die manier reisfoto's die meer opvallen. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18mm, 1/400 sec, f/4.5 en ISO100.

"Als je beroemde bezienswaardigheden en locaties fotografeert, is het soms moeilijk om opvallende foto's te maken. Ik ben altijd op zoek naar ongebruikelijke invalshoeken die een ander perspectief geven", legt Diana uit. "Het maken van foto's vanaf een laag punt vlak boven de grond of juist vanaf een hoge plek, kan een enorm voordeel zijn. Dit is ook eenvoudig te realiseren met een variangle scherm. Om nog meer hoogte te krijgen, plaats ik mijn camera op mijn statief en gebruik ik die als paal, zodat ik hem hoog boven mijn hoofd kan houden en toch het voorbeeld van de foto op het scherm aan de achterkant kan bekijken. Het is ideaal als je over de hoofden van mensen in een menigte of zelfs over hekken en muren moet fotograferen."

Tip 9: Laat meer zien met groothoek- en macrolenzen

Een wit zandstrand en helder blauw water achter weelderige, tropische begroeiing.

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een betaalbare full-frame prime lens die ideaal is voor landschappen, architectuur, vlogs en meer. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 16mm F2.8 STM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/11 en ISO200.

Een close-up van een heremietkreeft met een lichtoranje schelp die over nat zand loopt.

Zoek naar de details die de plek die je bezoekt uniek maken en maak prachtige, artistieke foto's met de macro-instelling van je camera. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 16mm F2.8 STM-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/2.8 en ISO200.

"Reisfoto's kunnen uit allerlei verschillende omgevingen bestaan, van ongerepte landschappen tot prachtige, architectonische interieurs. Om beide soorten foto's te maken, gebruik ik graag een groothoeklens",zegt Diana.

De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM biedt ultrabrede kijkhoeken en kan worden gebruikt op de Canon EOS R10 met een Canon-vattingadapter EF-EOS R. Voor de full-frame EOS RP of EOS R6 is de Canon RF 16mm F2.8 STM ideaal, met een helder diafragma van f/2.8 dat een korte sluitertijd mogelijk maakt, zelfs bij weinig licht. Deze lens heeft ook een minimale focusafstand van slechts 13 cm, zodat je dicht bij je onderwerpen kunt komen en zo elk prachtige detail kunt maximaliseren, terwijl er toch veel in het beeld past.

Een macrolens zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM is ook ideaal voor het vastleggen van details en biedt een sterkere vergroting dan een standaardlens om zelfs de kleinste elementen tot leven te brengen. Deze lens heeft een helder maximaal diafragma voor perfect belichte opnamen en een 5-stops Image Stabilizer om alles scherp te houden wanneer je vanuit de hand fotografeert.

Tip 10: Experimenteer met weinig licht en 's avonds laat

Een rotsachtig strand met daarlangs silhouetten van bomen, gefotografeerd bij weinig licht, met de gloed van de horizon in de verte.

Je krijgt de beste resultaten wanneer je de avondhemel vastlegt met een langere sluitertijd om meer licht op te vangen. Plaats je camera op een stabiele ondergrond of op een draagbaar statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens, ingesteld op 20 sec, f/11 en ISO200.

Handen houden een Canon EOS RP vast voor een stadsgezicht in het donker. Het tafereel kan worden bekeken op het touchscreen van de camera.

Steden komen soms tot leven in het donker, waardoor er een heel nieuwe reeks mogelijkheden ontstaat. Full-frame camera's zoals de Canon EOS RP blinken uit in situaties met weinig licht en produceren heldere beelden, zelfs bij hoge ISO-waarden.

"Net nadat de zon is ondergegaan en vlak voordat hij 's ochtends opkomt, heb je het 'blauwe uur'. Ik ben gek op de koele kleuren die dit licht creëert en het diepe blauw van de lucht", zegt Diana. "Het geeft stadsgezichten een compleet andere sfeer, dus dit is ook een goede manier om unieke foto's te maken. Zelfs 's avonds laat zijn er nog steeds fel verlichte plekken om te fotograferen. Het belangrijkste is dat je van de ervaring geniet en plezier hebt."

Ben je op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Bekijk dan deze verborgen plekjes.

Geschreven door Matthew Richards

Gerelateerde producten

 • Systeemcamera's

  EOS R10

  Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor.
 • Systeemcamera's

  EOS RP

  A small, lightweight and intuitive full-frame mirrorless camera designed for travel and everyday photography.
 • Compactcamera

  PowerShot G7 X Mark III

  Een connected camera die adembenemende video's en foto's vastlegt waar je volgers echt van kunnen genieten.
 • RF-S-lenzen

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Een standaard APS-C-zoomlens voor de EOS R-serie die perfect is voor situaties in het dagelijks leven, zoals familiegelegenheden, lifestyle, portretten en vakanties.
 • RF-S-lenzen

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Een APS-C-zoomlens met een groothoek- tot telelens uit de EOS R-serie die perfect is voor reizen, wildlife, sport en lifestyle.
 • RF-lenzen

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS.
 • Standaardlens

  RF 50mm F1.8 STM

  Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven.
 • RF-lenzen

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  De ideale lens voor liefhebbers van full-frame systeemcamera's, perfect voor dagelijks gebruik. De RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is eenvoudig in gebruik en is licht, compact en klaar om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.
 • Statief

  Tripod Grip HG-100TBR

  Maak langer opnamen met meer stabiliteit en creatieve flexibiliteit dankzij deze unieke statiefgrip met afneembare afstandsbediening.
 • Gerelateerde artikelen

 • REISFOTOGRAFIE

  De beste apparatuur voor op reis

  Reisfotografieapparatuur voor beginners, creators en liefhebbers.

 • Een persoon die vlogt met een Canon EOS R10. Op de achtergrond staat een sinaasappelboom vol fruit.

  VLOGGEN

  De beste Canon-camera's om mee te vloggen

  Met deze geweldige vlogcamera's van Canon breng je je vlog gemakkelijk tot leven, met veel controle en verbluffende videokwaliteit.

 • EOS R50 versus EOS R10

  FOTOGRAFIE

  EOS R50 versus EOS R10

  We vergelijken de belangrijkste eigenschappen en het ontwerp van twee APS-C EOS R System-camera's.

 • STRAATFOTOGRAFIE

  Ontdek abstracte straatfotografie

  Maak prachtige kunst van alledaagse onderwerpen met deze eenvoudige technieken voor surrealistische stedelijke foto's.